naslovna > Županijska stručna vijeća > MŽSV GLOBE programa

Međužupanijsko stručno vijeće GLOBE programa

i SMOTRE

Šk.g. 2021.-2022.


13.5.2022. GLOBE ekipa SŠMB-a Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano osvojili 1. mjesto  na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2022. održana je od 10. do 12. svibnja 2022. u Čakovcu.  Domaćin je bila Srednja škola Čakovec. Na smotri i natjecanju sudjelovalo je 23 osnovne i 16 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. GLOBE ekipa naše škole u sastavu učenika trećega razreda gimnazije Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano, u pratnji mentorice profesorice Olivere Tadić, osvojila je fenomenalno 1. mjesto na orijentacijskom natjecanju u kategoriji 17 srednjih škola, a u kategoriji istraživačkih projekata uspješno su predstavili projekt „Neka naša Istra blista, ali ne po noći!“ III. dio.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
Preuzimanje:
PREZENTACIJA NEKA NAŠA ISTRA BLISTA, ALI NE PO NOĆI III.DIO 2022. - pdf


25.5.2021. GLOBE ekipa SŠMB-a osvojila 8. mjesto na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola 25. Smotra i natjecanje GLOBE škola i ove se godine održala online i to 17.V. ispitivalo se poznavanje GLOBE sadržaja u sekciji za osnovne i sekciji za srednje škole, a 18. V. bila je smotra istraživačkih GLOBE projekata. Ove se godine na državnu razinu plasiralo 40 škola, koje su na međužupanijskim smotrama osvojile od 67,41 do 92,62 boda. Od toga je 17 srednjih i 23 osnovne škole, a sve školske ekipe su predstavile svoje projekte u 4 usporedne tematske sekcije: Atmosfera, Voda, Tlo i Pokrov. Testiranje se održalo u sustavu Carnet mooc, a prezentacije projekata putem platforme Teams.  Iz regionalnog GLOBE centra Labin pozvane su 3 škole: Srednja škola Mate Blažine Labin, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka i Osnovna škola Veli Vrh Pula. Sve  tri  škole su postigle  zapažen rezultat.  GLOBE ekipa naše škole u sastavu učenica IV. razreda gimnazije Marija Lalović, Nina Negovanović i Petra Santro, pod mentorstvom profesorice Olivere Tadić, osvojila je visoko 8. mjesto u kategoriji 17 srednjih škola. U smotri projekata iznimno uspješnim ocijenjen je  istraživački projekt OŠ Veli Vrh iz Pule.
(Tekst: Olivera Tadić; foto. Čedomir Ružić)

Šk.g. 2019.-2020.


29.10.2019.  Stotinjak znatiželjnika oduševljeno predstavljanjem istraživanja NASA-e U ponedjeljak 28. listopada 2019. u Srednjoj školi Mate Blažina Labin gostovali su NASA-ini znanstvenici Peter Falcon i Kalina Velev. Pri dolasku obišli su našu školu i odgovarali učenicima na njihova pitanja. Bili su ugodno iznenađeni da su pitanja većinom postavljale djevojke, jer su inače naučeni da samo dječaci postavljaju takva pitanja.


Predavanje se održalo u našem školskom restoranu. Uvodnu riječ dala nam je Čeda Perko, dugogodišnja voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE programa (sadašnja je profesorica kemije Olivera Tadić), te je nakon toga stotinjak nazočnih učenika pozdravio naš gradonačelnik Valter Glavičić. Glavičić je pohvalio našu školu te nam poručio da i se dalje uključujemo u tako dobre projekte iz kojih učenici izađu s puno novih saznanja.
Peter Falcon je znanstvenik koji radi već 26 godina u NASA-inom centru JPL (Jet Propulsion Laboratory), koji se nalazi u Pasadeni, California. Svoje iskustvo započeo je kao sezonski znanstvenik koji je posjećivao kamp, te se u dobi od 18 godina zaposlio na puno radno vrijeme.
Kalina također radi na JPL-u ali na odjelu za komunikacije i edukacije, te njezin cilj je svoje znanje prenijeti na sve zainteresirane. Ona je kao i Peter započela svoju karijeru sezonskim radom, te se pri završetku fakulteta zaposlila u NASA-i i ondje radi već 3 godine.
Na predavanju čuli smo čime se sve NASA bavi: proučavanjem planeta, drugih materija i univerzuma, Marsa i naravno Zemlje. Nakon toga pojasnili su nam zašto je bolje proučavati Zemlju iz svemira, te zašto su oblaci bitni. Pokazali su nam kako iz svemira izgledaju erupcije vulkana, potresi, tsunami i hurricani. Informirali su nas na kojem principu rade radari i da u NASA-i ne rade samo znanstvenici i inženjeri već i umjetnici koji izrađuju plakate, modele planeta i manje građevine koje predstavljaju nebeska tijela.
(Tekst: Bruno Falco, učenik za školske e-novine POINT, Foto: Jelena Blackham, Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Prezentacija Studying Our Planet From Space - pdf
Prezentacija GLOBE PROGRAM u SŠMB-u - pdf


29.10.2019. SŠMB na regionalnoj GLOBE konferenciji u Italijiu Na ovogodišnjoj regionalnoj konferenciji koja se održala u Trstu od 21. do 25. listopada Srednju su školu Mate Blažine Labin predstavljale profesorice Olivera Tadić, GLOBE voditeljica MŽSV-a za Istru, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju i Karla Golja Milevoj GLOBE teacher. Konferenciju su otvorili Stefano Fantoni, predsjednik internacionalnog fonda za Trst (FIT i ESOF) i Tony Murphy, GLOBE direktor za implementaciju. Održana su brojna predavanja i radionice vezane uz atmosferu, hidrologiju, pedologiju, fenologiju, klimu, NASA i GLOBE program. I ove godine Srednja škola Mate Blažine je dobila certifikat, ovaj put za projekt „Amfore našeg podmorja“ na International Virtual Science Fair. Voditeljica projekta je bila Olivera Tadić GLOBE teacher.
(Olivera Tadić, voditeljica MŽSV Programa GLOBE)

24.10.2019. NAJAVA Znanstvenici iz NASA-e  posjetit će  Srednju školu Mate Blažine u ponedjeljak 28. listopada Zbog dugogodišnjih zapaženih aktivnosti naše škole u provođenju GLOBE programa renomirani američki znanstvenici Peter Falcon i Kalina Velev posjetit će Labin i Srednju školu Mate Blažine nakon sudjelovanja na regionalnoj GLOBE konferenciji koja će se ovog vikenda održati u Trstu. Želja im je da posjet Europi i aktivnim GLOBE školama iskoriste za popularizacije prirodnih znanosti i tehnologije.
Budući da je Hrvatska jedna od najaktivnijih zemalja u regiji Europa-Euroazija,  željeli su posjetiti nekoliko hrvatskih škola. Budući da je Srednja škola Mate Blažine „jedna od prvih i zasigurno najaktivnijih GLOBE škola te da je poznata po svojim uspješnim istraživačkim GLOBE projektima“ (dr.sc. Diana Garašić, nacionalna koordinatorica za Program GLOBE), posjetit će našu školu u ponedjeljak 28. listopada u prijepodnevnim satima kako bi održali kratko izlaganje o njihovom znanstvenom radu i istraživanju u NASA-i i GLOBE programu i kako bi porazgovarali sa sedamdesetak zainteresiranih učenika i profesora. 

Peter Falcon is a NASA Earth Science Education and Communication Specialist at NASA’s Jet Propulsion Laboratory. Peter has worked at JPL for over 26 years, starting as a summer intern, and Academic Part Time employee, before transitioning to a full-time employee. He is the Education and Communications lead for the QuikSCAT mission, SeaWinds mission, ISS-RapidScat mission and the JPL lead for the CloudSat mission. He is a GLOBE Partner and Master trainer working closely with both domestic and international schools; and helps to establish new GLOBE schools by conducting professional development workshops. He’s also a member of the GLOBE EL Nino Southern Oscillation, Atmosphere, Communications, and GLOBE Observer campaigns

Kalina Velev is a NASA Earth Science Communication Specialist at NASA’s Jet Propulsion Laboratory. Since starting as a summer intern and through transitioning into a full-time employee, she has been involved with a wide variety of Earth-observing missions, including CloudSat, GRACE, GRACE-FO, OCO-2, and OCO-3.

Predavanje će se u cijelosti održati na engleskom jeziku i to u velikoj dvorani školskog restorana i trajat će 45 minuta, nakon čega se očekuju učenička pitanja. Poslijepodne će znanstvenici posjetiti školu u Rijeci, a sljedećeg dana školu u Karlovcu.
(Olivera Tadić, voditeljica MŽSV Programa GLOBE)
 

Šk.g. 2018.-2019.

20.5.2019. GLOBE ekipa SŠMB-a postigla zapažen uspjeh na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2019. održana je od 15. do 17. svibnja 2019. u Zagrebu.  Domaćin je bila Osnovna škola Marije Jurić Zagorke. Na smotri i natjecanju sudjelovalo je 23 osnovnih i 17 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. Iz regionalnog GLOBE centra Labin pozvane su 3 škole: Srednja škola Mate Blažine Labin, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka i Osnovna škola Veli Vrh Pula. Sve tri su škole postigle zapažene rezultate. Naša je škola dobila priznanje za iznimno uspješan istraživački projekt na "2019. GLOBE International Virtual Science Symposium" s četiri bedža za projekt  pod nazivom "Amfore našeg podmorja", a mentorica na projektu bila je  profesorica  Olivera Tadić. GLOBE ekipa naše škole u sastavu učenika četvrtog razreda gimnazije Anđelika Licul, Marko Klapčić i Rea Žigant, u pratnji mentorice profesorice Olivere Tadić, osvojili su odlično 10. mjesto na orijentacijskom natjecanju u kategoriji 17 srednjih škola. Čeda Perko, sudjelovala je na natjecanju u svojstvu člana državnog povjerenstva. Posebna zahvala za svesrdnu pomoć pri izradi istraživačkog rada, voditelju Narodnog muzeja Labin, Vedranu Kosu.
(Tekst i foto: Olivera Tadić i Čeda Perko)
Preuzimanje:
Prezentacija projekta "Amfore našeg podmorja" - pdf

8.3.2019. I ove godine se GLOBE grupa SŠMB-a okrunila prvim mjesto na međužupanijskoj smotri Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je 15.3.2019. u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu. Sudjelovale su škole iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje provode Program GLOBE. Odazvale su se 4 škole - iz Rijeke (Prirodoslovna i grafička škola), Pule (OŠ Veli Vrh), Buzeta (Srednja škola Buzet, GLOBE učiteljica Marina Miter s prezentacijom „From GLOBE to Erasmus“) i Labina (Srednja škola Mate Blažine). Natjecatelje su pozdravili u ime organizatora i domaćina ravnatelj Čedomir Ružić i Olivera Tadić, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE škola i GLOBE centra u Labinu.
Rad škole predstavljale su tročlane učeničke ekipe. Nakon prezentiranja rada u GLOBE programu učenici su ukratko upoznali ostale sudionike s predloženim projektom za državnu smotru. Rad škola vrednovalo je tročlano prosudbeno povjerenstvo zasebno za osnovne i srednje škole  prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre.
Nakon održanih prezentacija rada u protekloj godini u Programu GLOBE  povjerenstvo je odlučilo o poretku:
1. Srednja škola Mate Blažine .................................. 93,34
2. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka ...................  92,32
3. OŠ Veli Vrh Pula ..................................................  85,13
GLOBE grupu naše škole predstavljali su učenici Anđelika Licul, Rea Žigant i Marko Klapčić iz 4.o razreda gimnazije u pratnji mentorice, GLOBE voditeljice Olivere Tadić. Osim u GLOBE centru Labin u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest međužupanijskih centara, a bodovi svih škola sudionika objedinit će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola. Ove je godine na međužupanijskoj smotri GLOBE učiteljica iz Srednje škole Buzet iz Buzeta kroz prezentaciju „From GLOBE to Erasmus“ prikazala rad svoje škole u Erasmusu.
(Tekst i foto: Olivera Tadić, Čeda Perko)
Preuzimanje:
Prezentacija rada GLOBE Srednje škole Mate Blažine - pdf

Šk.g. 2017.-2018.


15.5.2018. GLOBE ekipa SŠMB-a postigla zapažen uspjeh na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola
Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2018. održana je od 7. do 9. svibnja 2018. u Omišu.  Domaćin je bila Osnovna škola "Josip Pupačić". Na smotri i natjecanju sudjelovalo je 23 osnovnih i 16 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. Iz regionalnog GLOBE centra Labin pozvane su 2 škole: Srednja škola Mate Blažine Labin i Prirodoslovna i grafička škola Rijeka. Obje su škole postigle zapažene rezultate.
Naša je škola dobila priznanje za iznimno uspješan istraživački projekt na "2018. GLOBE International Virtual Science Symposium" s četiri bedža te nagrađena za projekt  pod nazivom "Plava zastava na našim plažama", a mentorice na projektu bile su profesorice  Olivera Tadić i Čeda Perko.
GLOBE ekipa naše škole u sastavu učenica trećeg razreda gimnazije Vanesa Aničić, Eliza Vickić i Magdalena Zahtila, u pratnji mentorice profesorice Olivere Tadić, osvojile su odlično 9. mjesto na orijentacijskom natjecanju u kategoriji 16 srednjih škola. Čeda Perko, voditeljica međužupanijskog stručnog vijeća programa GLOBE, sudjelovala je na natjecanju u svojstvu člana državnog povjerenstva.
Preuzimanje:
Prezentacija Plava zastava na našim plažama - pdf

6.4.2018. GLOBE učenici su na GLOBE International Virtual Science Symposiumu dobili priznanje za projekt BLUE FLAGS ON OUR BEACHES
Ove godine je na GLOBE International Virtual Science Symposiumu sudjelovalo 175 ekipa iz cijelog svijeta. Globe grupa u sastavu: Vanesa Aničić, Eliza Vickić i Magdalena Zahtila pod vodstvom GLOBE voditeljice Olivere Tadić su predstavljale SŠ Mate Blažine Labin s projektom BLUE FLAGS ON OUR BEACHES koji je proglašen izvrsnim od strane velikog broja znanstvenika koji su uključeni u GLOBE projekt te dobile priznanje i četiri bedža za svoj rad.


10.3.2017. 20. obljetnicu rada GLOBE grupa SŠMB-a okrunila prvim mjesto na međužupanijskoj smotri
Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je 9.3.2018. u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu. Sudjelovale su škole iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje provode Program GLOBE. Odazvalo se 5 škola - iz Opatije  (OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija, izvan konkurencije), Rijeke (Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka), Pule (OŠ Veli Vrh, Pula), Buzeta (Srednja škola Buzet)  i Labina (Srednja škola Mate Blažine). Natjecatelje su pozdravili u ime organizatora i domaćina ravnatelj Čedomir Ružić i Čeda Perko, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE škola i GLOBE centra u Labinu.

Rad škole predstavljale su tročlane učeničke ekipe. Nakon prezentiranja rada u GLOBE programu učenici su ukratko upoznali ostale sudionike s predloženim projektom za državnu smotru. Rad škola vrednovalo je tročlano prosudbeno povjerenstvo zasebno za osnovne i srednje škole  prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre.


Nakon održanih prezentacija rada u protekloj godini u Programu GLOBE  povjerenstvo je odlučilo o poretku:
1. Srednja škola Mate Blažine .................................. 96,30
2. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka ................... 96,24
3. OŠ Veli Vrh Pula .................................................. 68,00
4. Srednja škola Buzet ............................................ 36,36


GLOBE grupu naše škole predstavljali su učenice Eliza Vickić, Vanesa Aničić i Magdalena Zahtila iz 3.f razreda gimnazije u pratnji mentorica, GLOBE voditeljica Olivere Tadić i Čede Perko.
Osim u GLOBE centru Labin u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest međužupanijskih centara, a bodovi svih škola sudionika objedinit će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola.


Ove je godine međužupanijska smotra imala i svečarski značaj - škola domaćin obilježila je 20. obljetnicu rada u GLOBE programu, a njezin bogat i raznolik rad i ogromne uspjehe i brojne aktivnosti prezentirala je nekadašnja 'globovka', a sada profesorica geografije u SŠMB-u Jelena Gregov OVDJE!.
(Tekst i foto: Čeda Perko; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Program i ljestvica poretka - pdf
Prezentacija Srednja škola Mate Blažine - pdf
Prezentacija Prirodoslovna i grafička škola Rijeka - pdf
Prezentacija OŠ Veli Vrh Pula - pdf
Prezentacija Srednja škola Buzet - pdf.

15.2.2018. Ususret Međužupanijskoj smotri GLOBE škola i obilježavanju dvadesete obljetnice provođenja Programa GLOBE u SŠMB-u Poštovane kolegice, poštovani kolege, Međužupanijsko stručno vijeće Programa GLOBE održat će se  u petak 9. ožujka 2018. s početkom u 10,00 sati  u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, Rudarska 4, Labin. Prijave omogućene kroz  http://ettaedu.azoo.hr/
Obavijest OVDJE!


Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je na Dan planeta Zemlje 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Supotpisnici Sporazuma o implementaciji programa GLOBE u Hrvatskoj su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a neposredna provedba povjerena je Zavodu za školstvo Republike Hrvatske (današnja Agencija za odgoj i obrazovanje).
Program GLOBE je  znanstveno-obrazovni je program u kojem učenici sustavno prate promjene svojeg neposrednog okoliša i izmjerene podatke unose u jedinstvenu i otvorenu bazu podataka, koja je na raspolaganju svim korisnicima interneta (www.globe.gov). Prikupljeni podaci mogu koristiti znanstvenoj zajednici u interpretaciji promjena koje zahvaćaju okoliš na lokalnoj i globalnoj razini, a škole ih mogu koristiti kao ilustraciju onoga o čemu se uči ili kao izvor podataka i polazište za učeničke istraživačke projekte. Obavljajući mjerenja i motrenja u okolišu, učenici uče o odnosima u prirodi, o znanstvenoj metodologiji, o utjecaju čovjeka na prirodne sustave i senzibiliziraju se za njihovo očuvanje i zaštitu. Tijekom više od 20  godina provedbe hrvatske su GLOBE škole, njih više od 180, stekle ugled u međunarodnoj zajednici i dobile brojna priznanja.
Hrvatske su GLOBE škole razvrstane u 7 GLOBE centara, a SŠMB je sjedište Programa GLOBE  za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju.
Ovogodišnja MŽ GLOBE smotra održat će se u našoj školi u petak 9. ožujka, a  bit će posebna po tome što će se obilježiti dvadeseta godišnjica provođenja Programa GLOBE u Srednjoj školi Mate Blažine Labin.
Kako je sve započelo?
1998. godine uključujemo se u Program GLOBE na način da su tri naše nastavnice (Mira Hrvatin, Vesna Tupac-Prosen  i Čeda Perko) završile početni tečaj osposobljavanja  za GLOBE učitelje. Kasnije se osposobljavaju još i Karmen Diminić Milevoj, Nedeljko Mandić,  Olivera Tadić  te ravnatelj škole Čedomir Ružić.
Kroz naših dvadeset godina rada u Program GLOBE bilo je izravno uključeno preko tisuću učenika, a neizravno i svi ostali učenici naše škole.
Posebno veseli činjenica da je na studije prirodoslovlja u tim godinama otišlo preko 20 naših „globovaca“ koji su danas vrlo uspješni znanstvenici i djelatnici.
Od samog početka uključenja u Program GLOBE naša grupa postupno uvodi mjerenja i opažanja na području: atmosfere, vode, tla i pokrova ali se usporedo sa time odlučuje posebnu pažnju posvetiti korištenju prikupljenih podataka kroz rad na učeničkim istraživačkim projektima koji se bave stanjem okoliša u našoj sredini kako bismo zajednicu potaknuli na razmišljanje o važnosti očuvanja okoliša.
Pozivamo sve bivše „globovce“ naše škole, koji su nas predstavljali na državnoj i svjetskoj razini,  da nam se pridruže na svečanosti koja će se održati u sklopu MŽ smotre te molimo da svoj dolazak potvrde najkasnije do 26. veljače 2018. godine na adresu elektroničke pošte: ceda.perko@inet.hr
(Čeda Perko, voditeljica MŽSV Programa GLOBE) 
Preuzimanje:
Program - pdf
Popis svih učenika – članova GLOBE ekipa na Državnim natjecanjima i smotrama  hrvatskih GLOBE škola i članovima GLOBE Learning Expeditions (GLE) - pdf

Šk.g. 2016.-2017.


13.3.2017. Globe grupa SŠMB-a redovito osvoja prvo mjesto na međužupanijskoj smotri GLOBE škola Međužupanijska smotra GLOBE škola 2017. održana je 10.3.2017. u OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija. Na ovogodišnju smotru pozvane su sve  škole iz Istarske, Primorsko-goranske  županije koje su aktivno provodile Program GLOBE u protekloj godini. Pozivu se odazvalo 5 škola - iz Opatije  (OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija), Rijeke (Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka), Pule (OŠ Veli Vrh , Pula), Buzeta (Srednja škola Buzet)  i Labina (Srednja škola Mate Blažine).
Rad škole predstavljale su tročlane učeničke ekipe  koristeći  Power Point prezentaciju. Nakon prezentiranja rada u GLOBE programu učenici su ukratko upoznali ostale sudionike s predloženim projektom za državnu smotru. Rad škola vrednovalo je   tročlano prosudbeno povjerenstvo zasebno za osnovne i srednje škole  prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre.
 
Prosudbeno povjerenstvo činili su: za osnovne škole: Irena Sabo iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, Marina Miter iz Srednje škole Buzet i Olivera Tadić iz Srednje škole Mate Blažine Labin; za srednje škole: Radojka Marinković iz Osnovne škole Veli Vrh Pula, Željka Božić Kučić i Radenka Korenjak iz Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija.
 
Nakon održanih prezentacija rada u protekloj godini u Programu GLOBE  povjerenstvo je odlučilo o poretku:
1. Srednja škola Mate Blažine ................................ 96,27
2. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka ................... 95,15
3. OŠ "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija ................. 67,56
4. OŠ Veli Vrh Pula ................................................. 63,86
5. Srednja škola Buzet ............................................ 33,29

GLOBE grupu naše škole predstavljali su učenici četvrtog razreda gimnazije: Emili Šegon, Nensi Nadarević i Borna Fable u pratnji mentorica, GLOBE voditeljica Olivere Tadić i Čede Perko.
 
Osim u GLOBE centru Labin/Opatija u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest međužupanijskih centara, a bodovi svih škola sudionika objedinit će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i  sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola. Ove je godine međužupanijska smotra imala i svečarski značaj jer je škola domaćin OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija obilježavala 20-tu godišnjicu rada u GLOBE programu.
(Tekst i foto: Čeda Perko; foto: Čedomir Ružić)
Ljestvica poretka .- pdf

MEĐUŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE

 
2.12.2016. U SŠMB-u održano međužupanijsko stručno vijeće Programa GLOBE Međužupanijsko stručno vijeće Programa GLOBE za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju održano je 30. studenoga 2016. u Srednjoj školi Mate Blažine Labin s početkom u 14:30 sati. Skupu je prisustvovalo 13 nastavnika, GLOBE voditelja iz osnovnih i srednjih škola Istarske i Primorsko-goranske županije i to iz: OŠ R.K. Jeretov iz Opatije, OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, OŠ Veli Vrh iz Pule, Srednje škole iz Buzeta, Prirodoslovne i grafičke škole iz Rijeke,  te nastavnici, GLOBE voditelji iz škole domaćina - Čeda Perko, ujedno i voditeljica MŽSV-a, Karmen Diminić Milevoj i Olivera Tadić.
Teme stručnog skupa bile su:
1. Izvješće i diseminacija iskustva i radnih materijala sa stručnog skupa za voditelje Programa GLOBE na temu istraživačkog učenja i učeničkih istraživačkih projekata održanog u Karlovcu 6. i 7. studenog 2016.
2. Kriteriji za vrednovanje rada škola na međužupanijskim smotrama GLOBE škola Hrvatske - rasprava o prijedlogu promjena
3. Pretraživanje/preuzimanje i grafički/tablični prikaz podataka iz GLOBE baze koristeći: aplikaciju - "vizualizator" na: http://vis.globe.gov/GLOBE/   i napredni alat Advanced Data Access Tool (ADAT) na: http://datasearch.globe.gov  – radionica.

Okupljanje sudionika i susret sa umirovljenom GLOBE voditeljicom Mirom Hrvatin
(Tekst i foto: Čeda Perko, voditeljica MŽSV GLOBE programa)

Preuzimanje:
Prezentacija radionice Pretraživanje/preuzimanje i grafički/tablični prikaz podataka iz GLOBE baze - pdf

03.07.2015. Obavijest korisnicima u vezi s elektroničkom prijavom na stručne skupove Obavještavamo korisnike da je od 3. srpnja 2015. promijenjena internetska adresa za prijavljivanje na stručne skupove. Aplikacija za elektroničko prijavljivanje na stručne stukove nalazi se na novoj adresi http://ettaedu.azoo.hr/

Znanstveno obrazovni program GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području meteorologije, kvalitete vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša. Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru, koja je otvorena i putem Interneta dostupna svim posjetiteljima na adresi: www.globe.gov
Sudjelujući u programu učenici na konkretnim primjerima primjenjuju školska teoretska znanja te iskustvenim učenjem stječu nove spoznaje o cjelovitosti okoliša, razvijajući pritom pozitivne stavove, ali i samosvijest temeljenu na svom aktivnom sudjelovanju. Prezentacija GLOBE program - pdf.

Šk.g. 2015.-2016.

SMOTRA I NATJECANJE GLOBE ŠKOLA

13.5.2016. GLOBE ekipa SŠMB-a postigla zapažen uspjeh na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola (10.5.-12.5.) Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2016. održana je od 10. do 12. svibnja 2016. u Zadru.  Domaćin je bila Osnovna škola Šime Budinića. Na smotri i natjecanju sudjelovalo je 25 osnovnih i 14 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. Iz regionalnog GLOBE centra Labin pozvane su 2 škole: Srednja škola Mate Blažine Labin i Prirodoslovna i grafička škola Rijeka. Obje su škole postigle  zapažene rezultate. 
Naša je škola dobila priznanje za iznimno uspješan istraživački projekt pod nazivom „Neka naša Istra blista  ali ne po noći - II. dio“, a mentorice na projektu bile su profesorice Mira Hrvatin i Olivera Tadić.
GLOBE ekipa naše škole u sastavu učenika trećega  razreda gimnazije Karmen Rabar, Emili Šegon i Viliam Vojić, u pratnji mentorice profesorice Olivere Tadić, osvojila je visoko 2. mjesto na orijentacijskom natjecanju u kategoriji 14 srednjih škola. Čeda Perko, voditeljica međužupanijskog stručnog vijeća programa GLOBE, sudjelovala je na natjecanju u svojstvu člana državnog povjerenstva. 
Prezentacija Neka naša Istra blista,ali ne po noći! - pdf
 

31.3.2016. Održana međužupanijska smotra GLOBE škola 2016.  Međužupanijska smotra GLOBE škola 2016. održana je u Srednjoj školi Mate Blažine – GLOBE centru, u srijedu 30.ožujka 2016. Na ovogodišnju smotru pozvane su sve  škole iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje su aktivno provodile Program GLOBE u protekloj godini te se tome pozivu odazvalo 5 škola - iz Opatije, Rijeke, Pule, Pazina i Labina. 
  
Osnovne škole:
•    OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija (vidi njihovu prezentaciju klikom na pojedinu školu!)
•    OŠ Veli Vrh, Pula
•    OŠ Vladimira Nazora, Pazin
Srednje škole:
•    Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka
•    Srednja škola Mate Blazine Labin, Labin
Škola gost GLOBE škola koja zbog objektivnih (tehničkih) razloga nije ostvarila kontinuitet mjerenja
•    Srednja škola Buzet, Buzet
 
Rad škole predstavljale su  tročlane učeničke ekipe  koristeći  Power Point prezentaciju. Nakon prezentiranja rada u GLOBE programu učenici su ukratko upoznali ostale sudionike s predloženim projektom za državnu smotru. 
Rad škola vrednovalo je tročlano prosudbeno povjerenstvo prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre, a članovi povjerenstva ocjenjivali su rad svih škola osim svoje. Prosudbeno povjerenstvo činili su: Radenka Korenjak, OŠ R.K. Jeretov Opatija, Eduard Videka, OŠ Vladimira Nazora Pazin i Mira Hrvatin, Srednja škola Mate Blažine Labin.
 
LJESTVICA PORETKA                    BODOVI
Srednja škola Mate Blažine Labin     85,23
Prirodoslovna i grafička Rijeka          81,05
OŠ R.K. Jeretov Opatija                     68,70
OŠ Veli Vrh Pula                                 63,70
OŠ Vladimira Nazora Pazin               46,50
Osim u GLOBE centru Labin u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest MŽ centara, a bodovi svih škola sudionika objedinit će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola.
 
GLOBE ekipa SŠMB-a Vilijam Vojić, Emili Šegon i Karmen Rabar
GLOBE grupu naše škole predstavljali su učenici  III.  razreda gimnazije: Karmen Rabar, Emili Šegon i i Viliam Vojić u pratnji mentorica i GLOBE voditeljica: Mire Hrvatin, Karmen Diminić Milevoj, Olivere Tadić i Čede Perko.
 
Najuspješniji u poznavanju GLOBE protokola (mješovita ekipa: Mara Paravić, Vilijam Vojić, Dominik Vrh)
Pored prezentacija rada škola u GLOBE programu organizirano je natjecanje u poznavanju sadržaja, odnosno GLOBE protokola. Tročlane ekipe su činili učenici iz različitih škola, a najuspješniji su nagrađeni simboličnim nagradama i pohvalama (GLOBE natjecanje).
Preuzimanje:
Ljestvica poretka - pdf
GLOBE natjecanje - pdf
Program smotre - pdf
(Tekst. Čeda Perko, Foto: učenica Mateja Klapčić)

Šk.g. 2014.-2015.

SMOTRA GLOBE ŠKOLA

26.03.2015. Međužupanijska smotra GLOBE škola 2015. – GLOBE  centar LABIN Međužupanijska smotra GLOBE škola 2015.održana je  u Srednjoj školi Mate Blažine Labin u srijedu 25.ožujka 2015. Na ovogodišnju smotru pozvane su sve  škole iz Istarske, Primorsko-goranske  županije koje su aktivno provodile Program GLOBE u protekloj godini te se tome pozivu odazvale 3 škole iz Opatije, Rijeke i Labina.
 
Osnovna škola:  OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija
Srednje škole: Prirodoslovna i grafička škola Rijeka i  Srednja škola Mate Blazine Labin
 
Rad škole u GLOBE programu predstavljale su  tročlane učeničke ekipe koristeći Power Point prezentaciju. Nakon prezentiranja rada učenici su  ukratko upoznali ostale sudionike s predloženim projektom za državnu smotru. Rad škola vrednovalo je   prosudbeno povjerenstvo prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre. Povjerenstvo su činili  nastavnici-GLOBE voditelji iz sve tri škole, a ocjenjivali su rad svih škola osim svoje. Prosudbeno povjerenstvo činile su: Dragica Rade, OŠ R.K. Jeretov Opatija, Irena Sabo, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka i Olivera Tadić, Srednja škola Mate Blažine Labin. Osim u GLOBE centru Labin u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest MŽ centara, a bodovi svih škola sudionika objedinit će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i  sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola.
GLOBE grupu naše škole predstavljale su učenici trećega  razreda gimnazije: Soraja Kos, Antonela Glušić i Antonio Zulijani u pratnji mentorica GLOBE voditeljica: Mire Hrvatin, Karmen Diminić Milevoj, Olivere Tadić i Čede Perko.
 
Prezentacija rada škola:
Prirodoslovna i grafička škola Rijeka  - pdf
Srednja škola Mate Blažine Labin -  pdf
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija -pdf
Preuzimanje:
Ljestvica poretka - pdf
Izvješće s održane Međužupanijske smotre GLOBE škola 2015. - pdf

22.02.2015. SMOTRE GLOBE ŠKOLA Drage kolegice, dragi kolege GLOBE voditelji, u nastavku se nalazi poziv na MŽ smotru GLOBE škola 2015. koja će se održati u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu 25. ožujka. Ovime vas obavještavam da će se u sklopu MŽ smotre održati i MŽSV GLOBE voditelja. Prijave će biti omogućene u roku od 10. do 20. ožujka 2015. kroz aplikaciju www.ettaedu.eu
Preuzimanje:
Program smotre - pdf   Poziv GLOBE školama - pdf

Šk.g. 2013.-2014.

SMOTRA GLOBE ŠKOLA


Karla Mletić, Lorna Franković, Donatela Načinović

16.05.2014. GLOBE ekipa SŠMB-a nagrađena za iznimno uspješan projekt na držanvom natjecanju i smotri
Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2014. održana je od 14. do 16. svibnja 2014. u Trogiru (Hotel Medena). Domaćin je bila Osnovna škola Kraljice Jelene iz Solina. Iz regionalnog GLOBE centra Labin pozvane su 4 škole od kojih su dvije škole: Srednja škola Mate Blažine Labin i Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, posebno istaknute u prezentacijama projekata.
GLOBE ekipa naše škole u sastavu učenica drugog razreda gimnazije Lorne Franković, Karle Miletić i Donatele Načinović  pod vodstvom mentorice Karmen Diminić-Milevoj i Mire Hrvatin predstavila se je projektom ŠPILJE I JAME LABINŠTINE koji je nagrađen kao iznimno uspješan projekt.


Gimnazijalke Donatela Načinović, Lorna Franković i Karla Miletić 
sa jednom od voditeljica Karmen Diminić Milevoj, prof.-mentorom

11.03.2014. Ekipa SŠMB-a najuspješnija na Međužupanijske smotri GLOBE škola (11.03.2014.)
Na ovogodišnjoj međužupanijskoj smotri GLOBE programa tročlana učenička ekipa SŠMB-a iz 2. razreda gimnazije Donatela Načinović, Karla Miletić i Lorna Franković u pratnji mentorica i GLOBE voditeljica Mire Hrvatin, Karmen Diminić Milevoj, Olivere Tadić i Čede Perko bila je najuspješnija.


Na smotru su bile pozvane sve škole iz Istarske, Primorsko-goranske  županije koje su aktivno provodile Program GLOBE u protekloj godini te se tome pozivu odazvalo 4 škole iz Opatije, Rijeke i Labina. Rad škole u GLOBE programu predstavljale su  tročlane učeničke ekipe  koristeći Power Point prezentaciju. Nakon prezentiranja rada učenici su  ukratko upoznali ostale sudionike s predloženim projektom za državnu smotru. Rad škola vrednovalo je prosudbeno povjerenstvo prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre. Povjerenstvo su činili  nastavnici-GLOBE voditelji iz sve četiri škole, a ocjenjivali su rad svih škola osim svoje.


Osim u GLOBE centru Labin u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest MŽ centara, a bodovi svih škola sudionika objediniti će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola koja će se ove godine održati od 14. do 16. svibnja, a domaćin je Osnovna škola kraljice Jelene iz Solina.


Nakon službenog dijela prezentacija rada škola u GLOBE programu u protekloj godini, za sve je sudionike u pratnji školske knjižničarke organiziran posjet i razgled nove Gradske knjižnice Labin.

  Ljestvica poretka  Grad  Bodovi
1. Srednja škola Mate Blažine Labin 90,15
2. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka 85,81
3. Medicinska škola Rijeka 79,30
4. OŠ R.K. Jeretov Opatija  Opatija 71,67


Program Međužupanijske smotre GLOBE škola – Labin 2014.
Utorak 11. ožujka 2014. – Srednja škola Mate Blažine Labin, Rudarska 4, Sala za sastanke
10.00 -10.15 - dolazak i prijava sudionika;
10.15 -10.30 - otvorenje Smotre, pozdravne riječi domaćina,
10.30 -11,15 - prezentacije rada GLOBE škola i kratka predstavljanja projekata odobrenih za
državnu smotru;
11.30 -12.30 - posjet i razgled NOVE Gradske knjižnice Labin uz stručno vodstvo;
12.30 -13.30 - obrok za sudionike;
13,30 - podjela priznanja, pohvalnica i zahvalnica

Preuzimanje: Izvješće sa održane smotre i natjecanja  - pdf   Program i povjerenstvo - pdf   Kriteriji natjecanja - pdf

MEĐUŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE

21.11.2013. Stručno vijeće nastavnika GLOBE voditelja škola iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije Srednja škola Mate Blažine Labin, Rudarska 4, Labin 21. studenoga 2013. s početkom u 14,00 sati

Program stručnog vijeća - pdf

5.11.2013. Međužupanijsko stručno vijeće Programa GLOBE za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju održat će se 21. studenoga 2013. u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, Rudarska 4  s početkom u 14,00 sati. Prijave su otvorene do 19. studenog 2013. kroz aplikaciju na mrežnoj stranici www.ettaedu.eu
Program rada:
1. Plan i program rada MŽ vijeća za 2013./2014. godinu, Čeda Perko, dipl.ing.
2. Izvješće sa stručnog skupa , održanog u Pazinu u listopadu 2013., Čeda Perko,dipl.ing.
3. Izvješće sa sudjelovanja Medicinske škole u Rijeci na Godišnjoj svjetskoj konferenciji programa GLOBE koja je održana u kolovozu 2013. u Hyattsvillu , Marylandu, U.S.A., Tatjana Holjević,dr.
3. Hidrološki GLOBE protokoli – radionica ,  Mira Hrvatin, dipl.ing.
4. Nove web stranice i unos podataka, Čeda Perko, dipl.ing.
5. Kriteriji ocjenjivanja rada škola na Međužupanijskoj smotri – informacije i prijedlozi za  poboljšanja, moderator Karmen Diminić Milevoj, dipl.ing.
30.09.-02.10.2013. Pazin Stručni skup za voditelje GLOBE programa u organizaciji AZOO-a 30.09.2013. Pozdravna riječ i uvod u program stručnog skupa, D.Garašić, Međusobna upoznavanja i očekivanja sudionika;Što znamo, a što ne znamo o Programu GLOBE? M. Ništ; Prikupljanje podataka-Globe protokoli; biometrija, D.Garašić i M. Ništ; Ciklus ugljika; Fenološka opažanja, D.Garašić i M. Ništ;  Internetske stranice Programa GLOBE; 01.10.2013. Istraživanje pokrova- biometrija D. Garašić, M. Ništ, Č. Perko; Početni meteorološki protokoli J. Milković i M. Grčić; Unos podataka za pokrov; Unos meteoroloških podataka, Č. Perko, J. Milković i M. Grčić; 02.10.2013. Praktična provjera stečenog znanja D. Garašić, Č. Perko i M. Ništ; Implementacija programa GLOBE u školi - iskustva iz prakse i savjeti „veterana“, M. Prodanović; Predstavnici Hrvatske na svjetskoj GLOBE konferenciji, T. Holjević, M. Labaš, I. Beck i učenici; Projekt The Tree Rings i završna konferencija u Norveškoj, S. Klubička i M. Matvijev;   Okrugli stol I.dio: Kriteriji ocjenjivanja istraživačkih radova na GLOBE smotri, J. Milković i B. Smojver; Okrugli stol II.dio: Kriteriji vrednovanja rada škole na međužupanijskoj GLOBE smotri, Č. Perko, M. Labaš, S. Klubička, K. Krtalić, M. Prodanović i S. Marković Zoraja; Završna rasprava.

Šk.g. 2012.-2013.

SMOTRE GLOBE ŠKOLA

11.3.2013. Održana međužupanijska smotra GLOBE škola 2013. u SŠMB-u


Međužupanijska smotra GLOBE škola 2013. održana je  u našoj školi 11.3. 2013
Na ovogodišnju međužupanijsku smotru pozvane su sve  škole iz Istarske, Primorsko-goranske  županije koje su aktivno provodile Program GLOBE u protekloj godini te se tome pozivu odazvalo 6 škola iz Delnica, Opatije, Fužina, Rijeke i Labin. Dvije su škole Smotri prisustvovale kao škole-gosti, a to su Osnovna škola Sveti Matej iz Viškova i Osnovna škola Vladimir Nazor iz Vrsara.
Rad škole u GLOBE programu predstavljale su  tročlane učeničke ekipe  koristeći Power Point prezentaciju. Nakon prezentiranja rada učenici su  ukratko upoznali ostale sudionike s predloženim projektom za državnu smotru. Rad škola vrednovalo je   prosudbeno povjerenstvo prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre. Povjerenstvo za srednje škole činiti će nastavnici-GLOBE voditelji iz osnovnih škola, a za osnovne škole nastavnici- GLOBE voditelji iz srednjih škola.
Međužupanijska smotra je svojevrsni „filter“ za sudjelovanje na Državnom natjecanju i smotri GLOBE škola jer će od svih škola u Hrvatskoj koje su aktivno provodile Program GLOBE i sudjelovale na međužupanijskim smotrama  u ovoj godini samo 43 moći sudjelovati na državnoj smotri.
Pored učesnika Smotre, učenika i njihovih mentora-GLOBE voditelja, koji su aktivno sudjelovali u radu, Smotri je prisustvovala i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu istarske županije gospođa Doriana Šumberac Jelić.
Nakon službenog dijela prezentacija rada škola u GLOBE programu u protekloj godini, održano je natjecanje mješovitih učeničkih i mentorskih ekipa u poznavanju sadržaja GLOBE programa: atmosfere, hidrologije, pedologije, biometrije.
Najuspješnije se ekipe nagrađene prigodnim poklonima.

  Ljestvica poretka  Grad  Bodovi
1. Srednja škola Mate Blažine Labin 90,29
2. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka 85,49
3. OŠ R.K. Jeretov Opatija 72,65
4. OŠ Ivanke Trohar Fužine 68,25
5. OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice 61,28
6. Medicinska škola Rijeka 59,03

Međužupanijska smotra GLOBE škola - ssmb.hr

STRUČNI SKUPOVI

20.11.2012. Međužupanijsko stručno vijeće GLOBE programa Skupu je prisustvovalo 15 nastavnika, GLOBE voditelja iz osnovnih i srednjih škola Istarske i Primorsko-goranske županije i to iz: OŠ I. G. Kovačića iz Delnica, OŠ I. Trohar iz Fužina, OŠ R.K. Jeretov iz Opatije, OŠ Sveti Matej iz Viškova, Medicinske škole u Rijeci, Prirodoslovne i grafičke škole iz Rijeke, OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara, OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, OŠ Vladimira Gortana iz Žminja, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina te nastavnici,GLOBE voditelji iz škole domaćina. Teme stručnog skupa bile su:
Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2013. -  promjene u katalogu
Nove  GLOBE web stranice: prijava i upute za korištenje, pregled stranica i korištenje baze podataka
Ciklus ugljika- radionica


Preuzimanje:  Prezentacija tema skupa - pdf   Ciklus ugljika - zip

Šk.g.g. 2011.-2012.

MEĐUŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE

25.11.2011. Međužupanijsko stručno vijeće Programa GLOBE Skupu je prisustvovalo 15 nastavnika, GLOBE voditelja iz osnovnih i srednjih škola Istarske i Primorsko-goranske županije i to iz: OŠ dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore, OŠ I. G. Kovačića iz Delnica, Medicinske škole u Rijeci, Prirodoslovne i grafičke škole iz Rijeke, OŠ Vladimira Nazora iz Vrsara, OŠ Vladimira Gortana iz Žminja, OŠ Veruda iz Pule te nastavnici, GLOBE voditelji iz škole domaćina.
Nosioci tema stručnog skupa bili su: Mira Hrvatin, prof. savjetnik koja je sudionike upoznala sa projektom „The Tree Ring“ , koji obuhvaća suradnju na partnerskoj osnovi GLOBE škola iz Hrvatske, Norveške i Češke. Radionicu  - GLOBE server: Unos  i korištenje hidroloških podataka vodile su Marina Pavlić, prof. mentor  i Irena Sabo, prof.  iz Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci, a sa oblikovanjem  istraživačkog pitanja kroz projektnu nastavu sudionike su upoznale Mira Hrvatin, prof. savjetnik  i Čeda Perko, dipl. ing. , voditeljica GLOBE centra Labin.

Program rada - pdf   THE TREE RING PROJECT, prezentacija - pdf   The Tree Ring radni šume - pdf   The Tree Ring radni list - pdf   Upotreba podataka iz GLOBE baze - pdf   Hydrology Data Entry - pdf   Definiranje postaje - pdf   Istraživačka nastava - pdf   Radionica lišće - pdf   RL listovi - pdf   The Tree Ring Project - ssmb.hr

STRUČNI SKUPOVI

5.-8.10.2011. Baška Međunarodna konferencija GLOBE PROGRAMA The Tree Ring project - ssmb.hr

Šk.g. 2010.-2011.

SMOTRE

07.03.2011. Labin  Međužupanijska smotra GLOBE škola - ssmb.hr

STRUČNI SKUPOVI
15.11.2010. Labin Kampanja učeničkog istraživanja klime - ssmb.hr