naslovna > Područja rada i programi > Ekonomija, trgovina i poslovna administracija

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija


                ekonomist                                   prodavač
KADA ODABRATI ĆETVEROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE EKONOMIST?
Program ekonomije vas priprema za zanimanje ekonomista, ali isto tako za nastavak školovanja na ekonomskom ili srodnom fakultetu. Tijekom obrazovanja osposobljavate se za zanimanje kroz niz stručnih i teorijskih, općeobrazovnih i praktičnih sadržaja. Obrazovanje završava izradom i obranom završnog rada, a učenici mogu polagati i ispite državne mature.
KADA ODABRATI TROGODIŠNJE STRUKOVO ZANIMANJE PRODAVAČ?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.
Nastavni planovi i programi
Školski i strukovni kurikulum - ssmb.hr
LdV EU projekt SELPRAF (2011.-2013.) Samozapošljavanje posredstvom vježbeničkih tvrtki baziranih na e-learningu - ssmb.hr

Šk.g. 2020.-2021.


11.3.2021. AKO NE MOŽE SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE U HANFA-U, MOŽE HANFA U SREDNJU ŠKOLU 11. ožujka u sklopu predmeta Tržište kapitala i Bankarstvo i osiguranje u našoj je školi organizirano on line predavanje o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA)
Učenici četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja Srednje škole Mate Blažine imali su priliku detaljnije se upoznati s ovom nadzornom institucijom u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju. Predavanje je održala analitičarka HANFA-e Anja Tkalčević. Nakon zanimljivog predavanja učenici su imali priliku sudjelovati u vrlo poučnom kvizu, a tri učenika s najboljim rezultatom osvojili su prigodne nagrade.
Za ekonomiste labinske srednje škole već se godinama organizira izvanučionička nastava u renomiranim hrvatskim tvrtkama i institucijama. Generacije su se imale priliku upoznati s Hrvatskom narodnom bankom, zagrebačkom burzom, Državnim zavodom za statistiku, posjetiti Kraš, Rimac Automobile, Adris grupu…
(Tekst: Daniel Mohorović, foto: Gabriela Dundara)
Preuzimanje:
Prezentacija HANFA-e , odabrani slajdovi - pdf


16.10.2020. U Srednjoj školi Mate Blažine po prvi je put obilježen Dan glupih pitanja Amerikanci koji su poznati po izmišljanju datuma za obilježavanje svega i svačega prije četrdeset su godina izmislili i dan kada učenici imaju priliku postavljati maštovita pitanja. Cilj je poticati radoznalost učenika. Krajem rujna i početkom listopada ove godine i naši su učenici imali priliku postavljati pitanja koja nisu nimalo glupa ili besmislena. Više o načinu obilježavanja u nastavku, naravno, u obliku PITANJA i odgovora.

DAN GLUPIH PITANJA?
Što?
Dan/tjedan glupih pitanja.
Gdje?
U Srednjoj školi Mate Blažine. (Koliko znamo jedino u Srednjoj školi Mate Blažine).
Kada?
Od 28. rujna do 2. listopada 2020.
Zašto?
Dan glupih pitanja se u nekim američkim, britanskim, navodno i indijskim školama slavi od 1980-ih, uvijek krajem rujna, točnije 28. rujna. Svi znamo da nema glupih pitanja samo straha od postavljanja pitanja. Pitanje je osnovni alat u spoznavanju svijeta, učenju i poučavanju. U cilju osvješćivanja važnosti pitanja u svakodnevnom životu profesor komunikacijskih vještina Daniel Mohorović, koji se već neko vrijeme bavi kvizikom, umijećem postavljanja pitanja, i popularizacijom te novije discipline, odlučio je organizirati proslavu tog ''neformalnog'' međunarodnog dana u Srednjoj školi Mate Blažine.
Kako?
Učenici su cijeli tjedan imali na raspolaganju kutiju pitanja za ubacivanje svojih, anonimnih pitanja (bilo kome, o bilo čemu). Kutija pitanja nalazila se školskoj knjižnici, na čuvanju kod knjižničarke Majde Milevoj Klapčić. Profesorice Martina Lukež i Katarina Brajdić Divšić na svojim su nastavnim satovima motivirale učenike da u kutiju ubace što više pitanja.
Kakva je budućnost prikupljenih pitanja?
Pitanja ćemo poslati na prave adrese. Možda i objaviti.
(Tekst i foto: Daniel Mohorović)

 

Šk.g. 2019.-2020.


9.12.2019. Ekonomisti Srednje škole Mate Blažine posjetili Rimac automobili
U petak 6. prosinca 2019. učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja Srednje škole Mate Blažine u sklopu izvanučioničke nastave posjetili su tvrtku "Rimac automobili" u Svetoj Nedelji.
Učenici su upoznati sa životnom pričom inovatora i poduzetnika Mate Rimca koji je u manje od deset godina stvorio vodeću svjetsku kompaniju u tehnologiji električnih vozila visokih performansi. Tvrtka trenutno vrijedi oko 500 milijuna eura.

Na samom početku prezentirana im je povijest kompanije, potom su mogli vidjeti kako u CNC strojevima nastaju alati i dijelovi vozila, kako se sklapa šasija Concepta One automobila, te prošetali pogonima za sklapanje ožičenja i drugih komponenti.
Nakon obilaska odjela za kompozitne materijale i proizvodnju dijelova upoznali su se sa sastavljanjem Rimčevih superautomobila.
Posjetili su i tvrtku Greyp Bikes.
Zaključili su da si do daljnjega neće moći priuštiti Rimac automobile ali i kako mogu postati dio sustava koji zapošljava sve više ljudi različitih profila. Tijekom posjete doznali smo da je i jedan bivši učenik naše škole zaposlen u tvrtki. Rimac automobili su pet friendly organizacija, psi slobodno šeću uredima.
Izvanučionička nastava završila je upoznavanjem atrakcija zagrebačkog Adventa.
U pratnji učenika bili su nastavnici ekonomske skupine predmeta:
Orijana Tenčić, Kristina Tenčić Lazarić, Gabriela Dundara i Daniel Mohorović.


16.11.2019. Daniel Mohorović održao je predavanje na skupu školskih knjižničara u Infobipu Profesor ekonomske skupine predmeta u SŠMB-u Daniel Mohorović održao je predavanje na stručnom skupu Županijskog vijeća školskih knjižničara Istarske županije 18. listopada 2019.
Nakon predstavljanja rada ove globalne tvrtke u vodnjanskom sjedištu održano je nekoliko predavanja i radionica za školske knjižničare Istarske županije. Zapažen interes izazvalo je predavanje ''Uvod u kviziku'' Daniela Mohorovića.
Na stručnom skupu sudjelovala je i knjižničarka naše škole Majda Milevoj Klapčić.

Najveća hrvatska IT kompanija, tzv. div iz Vodnjana, Infobip je  jedina hrvatska IT tvrtka nastala u suverenoj Hrvatskoj s više od tisuću zaposlenih.  Infobip je i jedna od najbržerastućih hrvatskih tvrtki.
(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić)

Šk.g. 2018.-2019.


17.6.2019. Na kraju nastave za ekonomiste održan kviz „Tko želi biti najekonomist?“ Dana 13. lipnja, pretposljednji nastavni dan, u restoranu Srednje škole Mate Blažine održan je prvi kviz iz ekonomije TKO ŽELI BITI NAJEKONOMIST?
Pitanja su timski osmislili i sročili nastavnici ekonomskih predmeta (Gabriela Dundara, Kristina Tenčić Lazarić, Orijana Tenčić, Dean Blašković i Daniel Mohorović), na njih je timski odgovaralo 11 mješovitih skupina sa ukupno 47 učenika prvog, drugog i trećeg razreda ekonomskog usmjerenja. Učenici su odgovarali putem interneta i svojih pametnih telefona, koristeći web alat namijenjen izradi i igranju kvizova - Kahoot! Ovaj interaktivni alat koristi elemente učenja kroz igru. Kod učenika potiče natjecateljski duh te tako povećava motivaciju, a prilagođen je svim uzrastima.

Pobjednik kviza je tim LSKA odnosno Linda Tončetić, Silvia Gobo, Karla Maglica, Aida Suljić

Drugo mjesto osvojio je tim STIV u kojem su se natjecali: Stefano Datos, Teodor Tomičić, Ira Velagić i Valentina Kutnjak
Članovi prvoplasiranog i drugoplasiranog tima dobili su prigodne nagrade.
(Tekst: Daniel Mohorović, foto: Kristina Tenčić Lazarić, Čedomir Ružić)


12.6.2019. Održana Poslovna marenda Srednjoj školi Mate Blažine Dana 7. lipnja učenici trećeg razreda ekonomskog usmjerenja naše škole su organizirali Poslovnu marendu. U sklopu predmeta Komunikacijsko-prezentacijske vještine obrađuje se nastavna cjelina Poslovni bonton pa su dobili zadatak planirati i organizirati Poslovnu marendu. Najprije je valjalo timski postaviti stol pa poštujući  pravila poslovnog bontona primiti kineske goste kako bi mogla započeti marenda na kojoj su se sastali prigodno odjeveni  predstavnici pulskog ULJANIKA u stečaju i CHINA SHIPBUILDING INDUSTRY CORPORATION, potencijalnih kineskih investitora. 

Pregovaralo se o prodaji pulskog škvera. Hrvatska  i  kineska delegacija uživale su u bureku i piti krumpiruši koje su pripremile vrijedne ruke majke jedne učenice-članice hrvatske delegacije (hvala gospođi Safi Bajramović). Nazdravljalo se stranim bezalkoholnim pićima. Dogovor o sudbini ULJANIKA još nije postignut. Poslovna marenda organizirana je pod mentorstvom  profesora Daniela Mohorovića.
(Tekst: Daniel Mohorović, foto: Čedomir Ružić)


7.4.2019. Ekonomisti Srednje škole Mate Blažine posjetili Europski parlament
Učenici i nastavnici ekonomskog usmjerenja Srednje škole Mate Blažine boravili su od 2. do 5. travnja 2019. u Bruxellesu u posjeti Europskom parlamentu.
Učenici Matteo Kutnjak, Valentina Belušić, Nikolina Stošić, Lea Kozić, Monika Mohorović i njihovi profesori Daniel Mohorović, Orijana Tenčić, Kristina Tenčić Lazarić, Gabriela Dundara imali su priliku prisustvovati plenarnoj sjednici Parlamenta kojom je predsjedao Antonio Tajani, a prisustvovao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.  Učenici su mogli doznati kako Europski parlament funkcionira, kako se razvio i kako se može primijetiti njegov utjecaj u svakodnevnom životu.
U „Kući europske povijesti“ naši su se učenici i nastavnici otisnuli na  putovanje kroz europsku povijest. Stalni postav posjetitelje vodi kroz europsku povijest, od nastanka i razvoja Europe do njezina poniranja u rat te potrage za boljim životom. Radionice i nastavni materijali osmišljeni su tako da su učenicima približili europsku povijest i njezino nasljeđe u suvremenom svijetu.

Učenici i nastavnici su boravili u Bruxellesu na poziv naše zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan.
(Tekst: Daniel Mohorović, foto: Orijana Tenčić, Kristina Tenčić Lazarić, Gabriela Dundara)


31.3.2019. Ekonomisti Srednje Škole Mate Blažine na velikoj učeničkoj debati u HNB-u
29. ožujka u Okrugloj dvorani HNB-a održana je velika učenička debata s temom „Test financijske pismenosti kao uvjet za zaduživanje – ZA ili PROTIV?“ u kojoj je sudjelovalo  dvjestotinjak učenika zagrebačkih srednjih škola i gimnazija, te škola iz Vukovara, Nove Gradiške,  Siska,  članovi Hrvatskog debatnog društva, kao i ekonomisti  drugog, trećeg i četvrtog razreda Srednje škole Mate Blažine.

Financijska pismenost kao predmet u školama, a ne test prije zaduživanja - zaključak je debate u kojoj je tijesnu pobjedu odnijela negacijska ekipa. Velika učenička debata održana je kao središnji događaj obilježavanja Svjetskog tjedna novca u Hrvatskoj narodnoj banci. Naši učenici sudjelovali su u debati na poziv HNB-a.
Prije i nakon debate učenici i nastavnici susreli su se sa viceguvernerima HNB-a Bojanom Fras i Romanom Šubić, sa Alemkom Lisinski, izvršnom direktoricom sektora komunikacija u Hrvatskoj narodnoj banci, kao i sa Dejanom Rebernik, direktoricom Direkcije za odnose s javnošću.

Koliko su Hrvati financijski pismeni? - dnevnik.hr
Ekonomisti labinske Srednje škole Mate Blažine imali su čast danas sudjelovati na velikoj učeničkoj debati HNB-a. U prilogu možete vidjeti našeg učenika Roka Pastorčića kako brani boje naše škole, ali i naše učenike i nastavnike OVDJE!
(Tekst i foto. Daniel Mohorović)


25.3.2019. Ekonomisti srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali na „Europskom kvizu o novcu“
I ove godine učenici prvog razreda ekonomskog usmjerenja srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su na on line natjecanju „Europski kviz o novcu“ (engl. European Money Quiz).
Hrvatska udruga banaka (HUB) u suradnji sa Institutom za financijsku pismenost "Štedopis" i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, a uoči Europskog tjedna novca (25.-29. ožujka 2019.), organizirala je 20. ožujka 2019. godine drugi put „Europski kviz o novcu“, on line natjecanje za timove učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola. Riječ je o projektu Europske bankovne federacije koji učenjem i pripremama za kviz želi poboljšati financijsku pismenost djece diljem Europe. Kviz se održava na nacionalnoj i europskoj razini putem YouTube kanala na platformi Kahoot!
Financijska pismenost je osnovni preduvjet za financijsku sigurnost u cijelom životu.
HUB i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ("Hanfa") predstavile su 2016. godine rezultate istraživanja financijske pismenosti u Hrvatskoj. Dok je prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske 11,7 od mogućih 21 bodova, najnižu financijsku pismenost imaju mlađi od 19 godina (9,3). Financijsko obrazovanje važnije je nego ikad, ali nažalost ono nije dovoljno zastupljeno u hrvatskim školama. Kao što mladi znaju čitati i pisati (literarna pismenost), računati (matematička pismenost), služiti se računalom (informatička pismenost), važno je znati raspolagati svojim novcem, a to jest financijska pismenost.

Iz naše Škole na natjecanju su sudjelovali su učenici/ce: Gobo Silvia, Hasikić Elma, Iljadica Ariana, Malić Anastasija, Maslić Belmin, Mikuljan Erika, Skira Donada Gino, Suljić Ervin, Tenčić Marco, Tomičić Teodor, Vidak Valentina, Vlačić Sarah i  Živčić Tea raspoređeni u dva tima. Za pripremu i provedbu natjecanja zaslužni su nastavnici: Dundara Gabriela, Mohorović Daniel, Tenčić Lazarić Kristina i Tenčić Orijana. Tehnički dio natjacanja uspješno su odradili nastavnici Milevoj Klapčić Majda  i Mandić Nedeljko.
(Tekst i foto: Orijana Tenčić)


24.3.2019. Ekonomisti SŠMB-a na izvanučioničkoj nastavi u Adris grupi
Prvi dan proljeća ekonomisti Srednje škole Mate Blažine proveli su na ''terenu''. Svake školske godine nastavnici ekonomskih predmeta vode učenike u posjetu različitim organizacijama kako bi na licu mjesta čuli i vidjeli sve što uče u školi. Tako se imaju priliku upoznati sa menadžmentom i zaposlenicima, organizacijskom strukturom, poslovnim funkcijama i drugim sadržajima koje uče u sklopu strukovnog kurikuluma.
Izvanučionička nastava započela je posjetom uzgajalištu Budava, jednom od sedam uzgajališta tvrtke Cromaris d.d. Učenici su najprije upoznati sa uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki, a potom su brodicom obišli kaveze za uzgoj ribe.
Izvanučionička nastava nastavljena je u obiteljskom hotelu Amarin u Rovinju otvorenom prije tri godine. Sa 300 milijuna uloženih kuna ulaganje u hotel Amarin bila je najveća Maistrina investicija u 2016.  Učenici su upoznati sa procesima u hotelu  koji je osmišljen i realiziran kao jedna velika didaktička igračka.  Učenici su razgledali  tzv. family sobe, dvokrevetne sobe koje su međusobno spojene vratima što olakšava komunikaciju gostiju ali im omogućava i privatnost.

Izvanučionička nastava završena je predstavljanjem Adris grupe, jedna od vodećih hrvatskih i regionalnih kompanija, organiziranoj u tri strateške poslovne jedinice: turističkoj,  prehrambenoj, i osiguravajućoj.  Učenicima su posebno  prezentirana funkcija upravljanja ljudskim potencijalima kao i načela društveno odgovornog ponašanja Adris grupe. Nastava je završena poslovnim ručkom u hotelu Amarin.
U izvanučioničkoj nastavi sudjelovali su učenici 1.d, 2.d i 3.d razreda.
U pratnji učenika bili su nastavnici ekonomskih predmeta:  Orijana Tenčić, Kristina Tenčić Lazarić, Gabriela Dundara te Daniel Mohorović.
Zahvaljujemo djelatnicima Adrisa na lijepom gostoprimstvu!
(Tekst i foto: Daniel Mohorović, foto: Kristina Tenčić Lazarić i Orijana Tenčić)


18.3.2019. Ekonomisti obilježili Svjetski dan prava potrošača Učenici 2.d i 3 d razreda u sklopu predmeta Društveno odgovorno poslovanje i Marketing  izradili su kutije koje su oblijepili važnim informacijama o pravima potrošača.  Naglasak su dali na educiranje o pravima potrošača prilikom kupovine putem interneta jer smatraju da naši učenici sve više kupuju na taj način. Cilj njihovog rada koji su izložili u holu škole je da promiču temeljna prava potrošača i da osvijeste ulogu potrošača u njihovoj obvezi educiranja o tome. Jer samo educirani potrošač može tražiti i zaštitu svojih potrošačkih prava.
Na taj su način obilježili Svjetski dan prava potrošača koji se još od 1983. obilježava 15. ožujka. "Svjetski dan prava potrošača" svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.

Deklaracijom su definirana četiri temeljna prava potrošača na tržištu roba i usluga:
- pravo na sigurnost roba i usluga,
- pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju,
- pravo na izbor roba i usluga,
- pravo potrošača da se čuje njihov glas.
Učenici su realizirali ovaj projekt pod mentorstvom predmetnih nastavnika Gabriele Dundara i Daniela Mohorovića.
(Tekst i foto: Gabriela Dundara i Daniel Mohorović)


13.3.2019. Profesor labinske srednje škole Daniel Mohorović predstavio priče o životima sedam Istrijanki ”VRAJŽE ISTRIJANKE” Profesor labinske srednje škole Daniel Mohorović, iako po struci ekonomist, gaji ljubav prema povijesti i književnosti. Živote sedam Istrijanki odlučio je interpretirati na svoj način, a fragmentima pisanim u prvom licu želio je da se čuje i njihov glas. Naziv ”Vrajže Istrijanke” zainteresirao je mnoge, a neke i naljutio. Nestašne i nemirne, među sedam Istrijanki o čijim je životima pisao, četiri su poznate ličnosti, te tri “obične” žene.  Mohorović je želio pokazati da je život svake od njih jednako vrijedan. Iako se ove priče zasad prenose usmenim putem, planira se i njihovo tiskanje. Više o Vrajžim Istrijanka donosimo vam ove nedjelje u 20:45 u emisiji "Sidi da ti rečen". Najava emisije OVDJE!


15.3.2019. Sniimka emisije "Sidi da ti rečen" TV Istra - facebook.com/tvistra/videos
(Novinarka: IVONA MILOTIĆ - TVIstra)


24.1.2019. Daniel Mohorović o hrvatskom i globalnom  gospodarskom i obrazovnom sustavu 10. studenoga 2018. naš profesor Daniel Mohorović gostovao je u emisiji Fokus Radio Labina. Sa urednikom i voditeljem emisije Mariom Benčićem  raspravljalo se o hrvatskom i globalnom  gospodarskom i obrazovnom sustavu, s posebnim osvrtom na industrijalizaciju i zimmer frei ekonomiju.


24.1.2019. ''Mentalne mape u nastavi' Daniela Mohorovića i Gabriele Dundara U Srednjoj školi Mate Balote 7.11.2018.  održan je skup Međužupanijskog stručnog vijeća ekonomista na kojem su naši profesori Gabriela Dundara i Daniel Mohorović održali predavanje na temu ''Mentalne mape u nastavi''. Nakon izlaganja predavači su uključili sve sudionike u izradu individualnih mentalnih mapa. O vrednovanju učenika govorila je doc.dr. Marina Dikovič, o prinosima od ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj dr. Katarina Justić Jozičić, a o pozitivnim aspektima europskih projekata za lokalnu zajednicu i mogućnostima uključivanja u projekte Tea Štifanić.
(Tekst i foto: Daniel Mohorović)

Šk.g. 2017.-2018.


4.4.2018. Učenice SŠMB-a osvojile 3. u finalu ''Kataloga poduzetničkih ideja'' 
Elena Miletić, Rea Žigant, Željana Mihajlović, Sabina Britvarević, Elma Karić i Nika Verbanac, učenice 3.o razreda Srednje škole Mate Blažine, sa svojom poduzetničkom idejom ''beeBeauty'' osvojile su treće mjesto na finalnoj svečanosti edukacijskog programa  ''Katalog poduzetničkih ideja'' koja je održana 28. ožujka na Fakultetu ekonomije i turizma "dr. Mijo Mirković" u Puli.
Edukacijski program „Katalog poduzetničkih ideja“  realiziran je kroz radionice na kojima polaznici stječu kompetencije u području osnova primjene kreativnog i kritičkog mišljenja pri kreiranju i razradi poduzetničke ideje, poznavanju pravila izrade poslovnog plana, te provođenja istraživanja za potrebe poslovnog plana koristeći sekundarne podatke. Cilj je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija. Radionice „Kataloga poduzetničkih ideja“  u Srednjoj školi Mate Blažine održala je Roberta Kontošić Pamić, a koordinirao Daniel Mohorović.
(Tekst i foto: Daniel Mohorović)

29.3.2018. "DANIMA STRUKOVNIH NASTAVNIKA" ZAPOČELA REFORMA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU 
U Opatiji se od 26. do 28. ožujka 2018. godine u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održao najveći skup strukovnih nastavnika u Republici Hrvatskoj. Temelj uspješnog i efikasnog strukovnog obrazovanja je u motiviranim, stručnim,  modernim te, u skladu s vremenom prilagodljivom, strukovnim  nastavnicima. Gotovo 500  nastavnika imalo je prigodu, kroz trodnevni rad, upoznati se s novinama u strukovnom obrazovanju, razmijeniti svoja i čuti međunarodna iskustava te se sektorski usavršavati. Konferenciju je u ime ministrice Blaženke Divjak otvorio pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.
Skup je okupio 550 sudionika, 50 predavača, a u tri dana održano je ukupno 48 predavanja i radionica.
Jedan od prioritetnih ciljeva Dana je zadovoljiti potrebe  nastavnika strukovnih predmeta da se poboljšaju njihove profesionalne kompetencije i ojačaju kapaciteti kako bi mogli primjereno odgovoriti promijenjenim društvenim odnosima u suvremenomu svijetu i novom informacijsko-  tehnološkom razvoju, a sve u skladu s konceptom cijelo životnog učenja.
U tri dana održavanja događanja nastavnici su imali prigodu slušati različita predavanja istaknutih stručnjaka i predavača unutar svakog obrazovanoga sektora, kao i priliku povezati se s drugim nastavnicima te razmijeniti ideje vezane uz njihove sektore i/ili područja rada.
Prezentirane su najnovije ekspertize iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a događaj je istodobno poslužio kao odlična prilika da se još jednom naglasi važnost i uloga strukovnih nastavnika te promovira sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kao jedan od ključnih razvojnih alata u stvaranju modernog i snažnoga gospodarstva u Republici Hrvatskoj.      
Na plenarnim predavanjima obrađene su sljedeće teme:
Y i X generacija:Implikacije za  obrazovnu praksu-prof.dr.sc.Majda Rijavac
Individualizirani odgojno-obrazovni programi usmjereni na ishode učenja u strukovnom obrazovanju-prof.dr.sc.Zrinjka Stančić
Kurikularna reforma u strukovnom obrazovanju-Vesna Anđelić viša stručna  savjetnica ASOO
Strukovna natjecanja po uzoru na WorldSkills-Renato Barišić i Silvio Papić    
Reforma strukovnog obrazovanja u Finskoj-Minna Strom                      
Ovaj važan događaj realizira se u okviru ESF-ova projekta Agencije „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“, čija je vrijednost više od 11 milijuna kuna, a predstavlja tek jednu od niza aktivnosti koje se planiraju provesti u 2018. i 2019. godini za strukovne nastavnike.
Sva predavanja mogu se naći na ovom OVDJE!
Poveznica:
"DANIMA STRUKOVNIH NASTAVNIKA" ZAPOČELA REFORMA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU - asoo.hr


22.3.2018. Učenici naše škole sudjelovali u projektu „Europski kviz o novcu“ „Europski kviz o novcu“, projekt Europske bankarske federacije, organizirao se je ove godine po prvi put kao natjecanje u cijeloj Europi povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti mladih. Uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatska udruga banaka u suradnji sa  Štedopisom  organizirala je „Europski kviz o novcu“ za učenike od 13 do 15 godina.  Najvažniji je cilj natjecanja da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje te da vježbaju timski rad odgovarajući na pitanja. Kviz se je održao na nacionalnoj i europskoj razini putem internetske veze 16. ožujka 2018. kada su se istovremeno natjecali svi prijavljeni razredi ili timovi učenika iz Hrvatske.
Iz naše škole prijavili su se učenici I.d razreda, podijeljeni u dva tima pod nazivom „Suljage“ i „Boh je veli“ i ekipa učenika iz I.e razreda pod šifrom „Kurenta tehničari“. Nakon dinamičnog kviza koji se je rješavao putem on line Kahoot! Paltforme i YouTube kanala, i u kojem je na nacionalnoj razini sudjelovalo 264 tima iz 140 škola, školski je poredak sljedeći:
1.    Suljage 11. mjesto
2.    Kurenta tehničari 32.
3.    Boh je veli 159 mjesto.
Predsjednica komisije zanimljivog natjecanja bila je profesorica Orijana Tenčić,  a članovi profesorica Gabriela Dundara i knjižničarka Majda Milevoj Klapčić. Za tehničku podršku i rad na našoj novoj interaktivnoj ploči bio je zadužen profesor Nedjeljko Mandić.
Čestitamo pobjednicima iz Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika koji će na put u Bruxelles gdje će se natjecati 60-ak nacionalnih finalista, a sljedećoj generaciji natjecatelja iz naše škole zaželimo puno uspjeha sljedeće godine.
(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić)

Šk.g. 2016.-2017.


3.6.2017. PREDSTAVLJEN NOVI PROJEKT ZA SREDNJOŠKOLCE "KATALOG PODUZETNIČKIH IDEJA"
25. svibnja u Srednjoj školi Mate Blažine održana je prezentacija projekta "Katalog poduzetničkih ideja". Program Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”  namijenjen je učenicima srednjih škola.  Program su predstavile Roberta Kontošić i Katarina Kostelić. Cilj programa je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod  mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija. Program Katalog poduzetničkih ideja sastoji se od tri radionice koje traju ukupno devet školskih/ nastavnih sati.
Na prvoj radionici pod nazivom “Od ideje do poduzetničke ideje”, učenici će se upoznati s osnovnim ekonomskim i  poduzetničkim pojmovima, te oblikovati poduzetničku ideju koristeći teorijski, ali i praktični pristup, uz korištenje tehnika kreativnog mišljenja.
Druga radionica „Izrada nacrta poslovnog plana“ obuhvaća razradu poduzetničke ideje uz prethodno istraživanje te utvrđivanje kriterija izvedivosti i isplativosti.  Polaznici svoje poslovne ideje razrađuju u timovima, a na raspolaganju su im i konzultacije.
Treća radionica pruža osnovu za razvoj prezentacijskih  vještina i vježbanje tzv. elevator pitch-a, kojeg učenici primjenjuju prilikom prezentacije projekata. Finale programa obuhvaća studijski posjet te izlaganje projekata pred povjerenstvom sastavljenim od profesora s Fakulteta i stručnjaka iz prakse, u prostorima Fakulteta ekonomije i turizma u Puli. Povjerenstvo pritom odabire 3 najbolja poslovna plana, koja bivaju i nagrađena. Svi polaznici koji su napisali, predali i prezentirali projekt, za ispunjenje svojih obveza, dobivaju potvrdu o sudjelovanju u programu. Radovi se objavljuju u web brošuri Katalog poduzetničkih ideja, te postaju dostupni za pregled ostalim učenicima, široj  javnosti, ali i potencijalnim investitorima i poslovnim  partnerima. Na taj način postojeći, ali i potencijalni poduzetnici imaju mogućnost upoznati zanimljive poduzetničke ideje, a neke od njih i realizirati.
Program će se provesti u Srednjoj školi Mate Blažine u prvom polugodištu školske godine 2017./2018. Nakon prezentacije programa interes za sudjelovanje iskazalo je pedesetak učenika gimnazijskog, elektrotehničkog i ekonomskog usmjerenja. Koordinator projekta u Srednjoj školi Mate Blažine je Daniel Mohorović, voditelj Aktiva ekonomije, trgovine i ugostiteljstva.
(Tekst i foto: Daniel Mohorović)


3.6.2017. EKONOMISTI SŠMB-a U POSJETI HOTELU VALAMAR SANFIOR U RAPCU 11. svibnja učenici ekonomskog usmjerenja (drugi, treći i četvrti razred) Srednje škole Mate Blažine imali  su terensku nastavu u Hotelu Valamar Sanfior u Rapcu. Dvaput godišnje nastavnici ekonomskih predmeta vode učenike u hrvatska poduzeća kako bi ih upoznali sa menadžmentom, organizacijskom strukturom, potrebnim stručnim kompetencijama i drugim sadržajima koje uče u sklopu nastavnog programa.
Nakon dolaska u hotel prezentaciju o radu poduzeća sa posebnim naglaskom na Valamar akademiju održala je Vedrana Černjul Smoković, specijalistica za razvoj i edukaciju Valamar Riviere.
Valamar akademija je standardizirani program edukacije koji predstavlja skup najboljih praksi, internih znanja i profesionalnih iskustava stečenih u godinama rada Valamarovih zaposlenika. Program se na sustavan način prenosi na polaznike Valamar akademije - mlađe generacije zaposlenika.
Valamar razvija dobru suradnju sa školama, fakultetima i ostalim obrazovnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu s ciljem pružanja mogućnosti mladim ljudima da se kroz praktičnu nastavu i rad te pripravnički staž upoznaju s poslovanjem Valamara.
Nakon prezentacije učenici i nastavnici otišli su u obilazak hotela. Sa hotelskim funkcijama i procesima rada hotela upoznao ih je Martin Opašić, pomoćnik direktora hotela Valamar Sanfior.
U pratnji učenika bile su nastavnice Orijana Tenčić i Kristina Tenčić Lazarić te voditelj Aktiva ekonomije, trgovine i ugostiteljstva Daniel Mohorović.
(Tekst i foto: Daniel Mohorović)

 
17.11.2016. Naša učenica Sedina Nadarević najuspješnije riješila on-line kviz o filantropiji Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s Istarskom županijom, Gradom Pula i Arheološkim muzejom Istre organizirala je izložbu o filantropiji pod nazivom „#filantropija…?“. Izložba je održana od 2. do 31. listopada u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Osnovni cilj izložbe bio je osvijestiti građane o važnosti filantropije i dobročinstva te ih potaknuti na isto u svojoj zajednici.

Za vrijeme trajanja izložbe organiziran je i on-line kviz o filantropiji. U kvizu su mogli sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola Istarske županije.U našoj školi, na poticaj knjižničarke Majde Milevoj Klapčić, u kvizu  su  sudjelovali i uspješno ga riješili svi učenici IV.d razreda, pod mentorstvom profesorice Gabriele Dundara. O filantropiji naši učenici ekonomskog usmjerenja uče u sklopu predmeta “Društveno odgovorno poslovanje”. Najuspješnija i nagrađena od organizatora izložbe bila je učenica Sedina Nadarević.

REZULTATI ON-LINE KVIZA O FILANTROPIJI - civilnodrustvo-istra.hr

Šk.g. 2015.-2016.

 

11.5.2016.​ Izložba fotografija II.d razreda „Svakodnevnica ekonomista“ U ponedjeljak 9. svibnja 2016. u učionici II.d razreda Srednje škole Mate Blažine (razrednica Orijana Tenčić) s početkom u 11 sati otvorena je izložba fotografija nazvana ''Svakodnevica ekonomista''. Izložbu je otvorio Čedomir Ružić ravnatelj škole u prisutnosti većeg broja nastavnika i učenika.  Izložbu su organizirali učenici u sklopu izbornog  predmeta ''Uvod u poslovno upravljanje'' odnosno nastavne jedinice ''Upravljanje događajima '' ili ''Event menadžment''. Rad na projektu trajao je od 25. travnja do otvorenja izložbe. Učenici su tajnim glasanjem izabrali učenicu Martinu Tenčić za izbornicu (koordinatoricu, menadžericu) izložbe koja je pod mentorstvom predmetnog nastavnika Daniela Mohorovića pripremala, organizirala, vodila i kontrolirala sve potrebne poslove.
 

Na projektu su radili sljedeće učenice i učenici:  Jana Licul, Mihaela Kožljan, Antonija Vozila, Nina Šišović, Ermina Šibonjić, Vanja Licul, Sanja Bartolić, Gabriela Černilogar, Sebastijan Batelić, Marin Terković.
(Tekst: Daniel Mohorović, foto: Čedomir Ružić)

 

21.15.2015. Božićni sajam MEDENA BOŽIĆNA DRVCA Tijekom prosinca učenici ugostiteljskog i trgovačkog usmjerenja (I.ght, II.g,h i III.g) pod vodstvom profesorice Olivere Tadić radili su božićna drvca od medenjaka. Ovo je tradicionalna akcija koja se održava već treću godinu. Prodajnu izložbu za djelatnike škole  su održali  u auli škole 18.12. 2015. a sva dobit bit će donirana maturantima za njihovu maturalnu zabavu.
Zahvaljujemo djelatnicima na odazivu!
 
5.11.2015. Stručni posjet školama u  Poljskoj (25.–31.10.2015.) Dana 25.listopada 2015. krenuli smo u Poljsku na stručni posjet ekonomskoj školi koja se nalazi u Krakowu zajedno sa učenicima nekoliko strukovnih škola naše županije. Dolaskom u Poljsku bili smo smješteni u školski dom ugostiteljske škole u mjestu Myslenice nedaleko od Krakowa. Drugi dan srdačno su nas dočekali naši domaćini sa kojima smo obišli i upoznali mjesto Myslenice te se svi zajedno družili i upoznali. Zatim smo se dana 27.10.2015 uputili prema gradu Krakowu. Ondje  smo posjetili ekonomsku školu gdje smo proveli dva dana i pridružili se ostalim učenicima u nastavi. Razgledali smo njihovu školu te način njihova rada. Imali smo prilike družiti se na satovima engleskog jezika gdje smo imali radionice stručnih ekonomskih termina na engleskom jeziku, i na satu računovodstva gdje smo imali prilike knjižiti preko računovodstvenih programa koji nije praksa u našim školama. Naši su nas domaćini u Krakowu lijepo ugostili te nam kroz druženja pokazali sve čarolije i znamenitosti grada Krakowa. Upoznali smo mnogo novih prijatelja i dobrih ljudi. Dana 31.listopada krenuli smo natrag u Istru. Veseli što se vraćamo kući ali svejedno pomalo tužni zbog rastanka sa našim prijatelja iz Poljske i Istre s kojima smo se lijepo proveli. Ovo će zasigurno biti nešto što će nam zauvijek ostati u lijepom sjećanju i pomoći u daljnjem radu. Nadamo se da će i ostale generacije imati prilike za ove razmijene učenika, upoznavati nove ljude i kulture.
(Pišu: Virginia Jenkel i Katarina Mršulja)

22.10.2015. Ekonomistice i elektrotehničari SŠMB-a u stručnoj posjeti školama u Krakowu (25.-31.10.2015.) Ekonomistice Katarina Mršulja i Virginia Jenkel te elektrotehničari Endi Turčinović i Ermin Ismić u pratnji profesora elektrotehnike Miladina Popovića boravit će u Krakowu (Poljska) u razmjeni učenika - uzvratnom stručnom posjetu od 25. do 31. listopada 2015. u sklopu suradnje Istarske županija i regije Malopolska zajedno sa učenicima i kolegama iz još nekoliko strukovnih škola iz naše županije: Gimnazije i strukovne škola Pazin, Gospodarske škole Buje, Turističko-ugostiteljske škole Poreč, Industrijsko-obrtničke škole Pula, Talijanske srednje škole Pula te predstavnikom Istarske županije, koja snosi trošak transfera učenika i profesora, a smještaj i prehranu poljski partner. Sretan im put!
Program posjeta - pdf

Šk.g. 2014.-2015.


01.06.2015. POLJACI U POSJETI ISTARSKOJ ŽUPANIJI - LABINSKOJ I PAZINSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI (18.-22.05.2015.) U sklopu suradnje između Istarske županije i Regije Malopolske (Poljska) od 18. do 22. svibnja 2015. u Srednjoj školi Mate Blažine Labin su gostovali učenici i nastavnici iz Malopolske, najrazvijenije poljske regije, dok su u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile boravile još dvije skupine ekonomista i informatičkih tehničara, svi predvođeni predstavnikom Regionalnog ureda za obrazovanje Piotrom Grześkówim.

Sedam poljskih ekonomista i osam elektrotehničara, iz nekoliko srednjih škola, zajedno sa dva nastavnika i prevoditelja, pohađali su redovitu nastavu drugog i trećeg razreda ekonomskog i elektrotehničkog usmjerenja. Pokazali su poseban interes za praktične sadržaje iz elektrotehnike i ekonomije.

U sklopu posjeta gosti iz Poljske posjetili su Termoelektranu Plomin. Gostoljubivi domaćini objasnili su im sam proces proizvodnje električne energije kao i aspekte društveno odgovornog poslovanja.
Na izletu po Istri upoznali su prirodne i društvene atrakcije naše županije.
Posljednjeg dana posjeta poljski učenici i nastavnici koji su boravili u Labinu i Pazinu prezentirali su, u restoranu Srednje škole Mate Blažine Labin, novostečene spoznaje i dojmove.

Tijekom boravka u Labinu stvorene su osnove za nastavak suradnje.
(Tekst: Daniel Mohorović)

Zahvaljujemo Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu na čelu s pročelnicom Patriciom Smoljan što su nam omogućili ovu za daljnju suradnju na zajedničkim EU projektima vrijednu razmjenu! Ravnatelj Čedomir Ružić

Pjotrovo pismo u izvorniku:  "Posjet učenika i nastavnika iz Regji Malopolskoj u Srednjoj školi Mate Blazine u Labinu je održan u sklopu projekta „Modernizacije strukovnog obrazovanja u Malopolskoj”. Zbog na zanimljiv izbor nastave, naši učenici imali su priliku  saznati kako se uče njihovi hrvatski kolege sa sličnim profilom. Grupa ekonomista saznala se s vježbovnu, školsku tvrtku Honeyland. Upoznali su odjela tvrtki: administracija-računovodstva, prodaje, marketinga i nabave. Zahvaljujući radu u skupinama, zajedno s hrvatskim kolegama moglismo međusobno bolje upoznati. Iako je tvrtka Simulacija postoje u nekim našim školama, zanimljiva je ideja mreže tvrtki koje pokrivaju cijelu školu Hrvatskoj i simuliraju rad realnog gospodarstva. Sljedećeg dana učenici iz razreda Daniela Mohoroviča predstavili kako treba izgledati dobro prezentacije, kombinirajući verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Učenici izvode nekoliko zadataka zajedno, tijekom kojih predstavili su međusobno naše regije. Jednako zanimljiva su bili lekcije iz turizma, na kojem su hrvatski kolege predstavili prezentaciju o Istri, pokazali su najljepše mjesta u regiji, domaće hrane i pića. Tijekom nastave grupi u skupine elektrotehnike,  učenici  podijeljeni  u paru Hrvat-Poljak izveli su  mjerenje kontinuiteta PE vodiča između glavne prizemlju busa i pojedinačnih točke  stambenih instalacije na simulaciji odbora. Drugog dana, na sličan način, električari su bavili kontrolom koračnog motora s pomoću flip-flopa JK. Dopunom nastave u školi bio je posjet u termoelektrane Plomin, gdje su naučio o njihove konstrukciji i principe rada. Obrazovne prednosti studijskog posjeta vezano uz uživanjom u toplom moru i predivnom ambijentu i gostoljubivostu domaćina na sve sudjelovniki ostavili su nezaboravan dojam. Zahvaljujemo se i pozivamo u Małopolskoj."

Preuzimanje:
Prezentacija učenika iz Malopolske koji su boravili u Labinu - pdf
Prezentacija učenika iz Malopolske koji su boravili u Pazinu - pdf

21.11.2015. Naši ekonomisti na terenskoj nastavi u Zagrebu U pratnji svojih nastavnika (Gabriela Dundara, Kristina Tenčić Lazarić, Daniel Mohorović) imali su (terensku)  nastavu u značajnim gospodarskim institucijama. Posjetili su Zagrebačku burzu, Hrvatsku narodnu banku i Državni zavod za statistiku. U Državnom zavodu za statistiku pozdravio ih je osobno ravnatelj Marko Krištof. Odslušali su predavanja o ulozi i značaju tih institucija u našem gospodarstvu te o mjerenju nezaposlenosti.

Delegacija Istarske županije na EXPO Krakow 2015.
31.03.2015. SŠMB i ISTARSKA ŽUPANIJA  na međunarodnom sajmu školstva u Krakowu (26.-28.03.2015.) Srednja škola Mate Blažine sudjelovala je s delegacijom Istarske županije, pod vodstvom pročelnice za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricije Smoljan, na međunarodnom sajmu školstva (Targów Edukacyjnych Festiwal Zawodów w Małopolsce)  u poljskom gradu Krakowu od 26. do 28. ožujka. Na sajmu je sudjelovalo gotovo 250 izlagača, srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova iz Poljske, Ukrajine, Turske, Slovačke, Švicarske, Japana, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Austrije i Hrvatske, odnosno Županije istarske, kao jedinog hrvatskog predstavnika.
Štand Istarske županije na EXPO Krakow 2015.
S predstavnicama Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu na Sajmu su se predstavili i Politehnički studij Pula, TUŠ Anton Štifanić Poreč, škola Jurje Dobrile Pazin, SMSI Leonardo da Vinci Buje, SMSI Rovinj, Srednja škola Mate Blažine Labin, Gospodarska škola Buje, Medicinska škola Pula te Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI. Delegaciju su predvodile pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan te asistentica dožupanice Tea Batel. Srednju Školu Mate Blažine predstavljao je profesor ekonomske grupe predmeta Daniel Mohorović.
S maršalom regije Malopolska
Članove istarske delegacije primio je maršal regije Malopolska Marek Sowa te počasni konzul Republike Hrvatske u Krakowu Pawel Wlodarczyk. Oboje su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te potakli zajedničko sudjelovanje na europskim projektima. Konzul Wlodarczyk, inače bivši predsjednik Poljskog skijaškog saveza,  je izrazio spremnost  za pomoć u organizaciji razmjene učenika.
S počasnim konzulom RH u Krakowu
Već idućeg mjeseca, od 18 do 22 svibnja, petnaest poljskih učenika zajedno sa nastavnicima, suradnicima i prevoditeljem boravit će u Srednjoj školi Mate Blažine, prisustvovati nastavi u razredima ekonomskog i elektrotehničkog usmjerenja te posjetiti naše poduzetnike.
Preuzimanje:
Prezentacija Interkultulturalne aktivnosti SŠMB-a za EXPO Krakow 2015. - pdf
Poveznice:
31.03.2015. Istarska županija na Sajmu školstva u Krakowu - istra-istria.hr

(Tekst: Daniel Mohorović, koordinator projekta u školi;
Tea BATEL, koordinatorica razmjene, stručna suradnica Istarske županije;
foto: Franko Gergorić)

Arhiva novosti

29.08.2013. - Informacije za razrednike pred početak nove školske godine 28.08.2013. - Informacije za učenike pred početak nove školske godine 24.07.2013. - Većina maturanata naše škole upisala je najželjeniji studij 24.05.2013. - Konačni rezultati natjecanja, susreta i smotri u šk.g.2012.-2013. 12.01.2013. - Nastavlja se sufinanciranje prijevoza redovnih učenika 21.12.2012. - Sretne blagdane i uspješnu novu 2013. 12.11.2012. - Edukativne tribine Zorana Zoričića u SŠMB-u 31.08.2012. - Informacije u vezi početka nove školske godine  21.07.2012. - 64% maturanata SŠMB-a upisalo prvi izbor 17.05.2012. - Zapaženi rezultati učenika i mentora 09.02.2012. - Ugradnja novih instalacija i radijatora u SŠMB-u 06.01.2012. - Pozdrav i čestitka novog ministra 14.12.2011. - Identiteti i ljudska prava u SŠMB-u  22.11.2011. - Ekonomisti SŠMB-a u EU LdV projektu SELPRAF 14.11.2011. - INFORMATIVNI DAN u SŠMB-u 24.10.2011. - Edukativna tribina o ovisnostima u SŠMB-u 22.09.2011. - Radionice MOJ EKOLOŠKI OTISAK u SŠMB-u 28.08.2011. - Nastava u Istri počinje 5. rujna 14.07.2011. - 70% maturanata upisalo prvi izbor 10.07.2011. - Uspješno završila XIV. Škola demokracije 01.07.2011. - Dragi osmaši, dobro nam došli u SŠMB! 18.05.2011. - Rezultati međužupanijskih i državnih natjecanja 17.05.2011. - Maturanti proslavili svoj dan 10.05.2011. - Planska igra LOKALNA SAMOUPRAVA  18.04.2011. - Obilježena godišnjica smrti Mate Blažine 31.03.2011. - Rezultati na županijskim natjecanjima 2011. 15.03.2011. - Rukometašice ŠŠD-a DUGA županijske prvakinje 04.03.2011. - Biokemija prehrane za maturante 10.02.2011. - Valentinovo u školskoj knjižnici 24.01.2011. - Podsjetnik maturantima do 31. siječnja 13.01.2011. - Počinju Dani otvorenih vrata SŠMB-a 15.11.2010. - Informativni dan za roditelje 28.10.2010. - Obilježavanje europskog dana jezika 20.08.2010. - Rezultati upisa na studijske programe u ljetnom roku generacije maturanata 2009./2010. 09.07.2010. - Analiza rezultata ispita državne mature 2010. 19.05.2010. - Oproštaj s maturantima 19.04.2010. - Dani otvorenih vrata - 2010. 18.11.2009. - SŠMB na Exposcuoli u Padovi 01.07.2009. - Objavljeni rezultati ispita probne državne mature 18.06.2009. - Svečane dodjele diploma i nagrada maturanticama i maturantima generacije 2008.-2009. 29.05.2009. - Druga donacija Zagrebačke škole ekonomije i managementa iz Zagreba

Video uradak MLADI EKONOMIST U  VJEŽBENIČKOJ TVRTKI SŠMB-a - you tube

Fotogalerija:
Ekonomija, trgovina i poslovna administracija - ssmb.hr