naslovna > Područja rada i programi > Strojarstvo

Strojarstvo


           instalater-monter

KADA ODABRATI TROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE INSTALATER-MONTER?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.

Nastavni planovi i programi
Detaljnije Školski i strukovni kurikulum - pdf

Šk.g. 2017.-2018.


29.3.2018. "DANIMA STRUKOVNIH NASTAVNIKA" ZAPOČELA REFORMA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU  U Opatiji se od 26. do 28. ožujka 2018. godine u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održao najveći skup strukovnih nastavnika u Republici Hrvatskoj. Temelj uspješnog i efikasnog strukovnog obrazovanja je u motiviranim, stručnim,  modernim te, u skladu s vremenom prilagodljivom, strukovnim  nastavnicima. Gotovo 500  nastavnika imalo je prigodu, kroz trodnevni rad, upoznati se s novinama u strukovnom obrazovanju, razmijeniti svoja i čuti međunarodna iskustava te se sektorski usavršavati. Konferenciju je u ime ministrice Blaženke Divjak otvorio pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.
Skup je okupio 550 sudionika, 50 predavača, a u tri dana održano je ukupno 48 predavanja i radionica.
Jedan od prioritetnih ciljeva Dana je zadovoljiti potrebe  nastavnika strukovnih predmeta da se poboljšaju njihove profesionalne kompetencije i ojačaju kapaciteti kako bi mogli primjereno odgovoriti promijenjenim društvenim odnosima u suvremenomu svijetu i novom informacijsko-  tehnološkom razvoju, a sve u skladu s konceptom cijelo životnog učenja.
U tri dana održavanja događanja nastavnici su imali prigodu slušati različita predavanja istaknutih stručnjaka i predavača unutar svakog obrazovanoga sektora, kao i priliku povezati se s drugim nastavnicima te razmijeniti ideje vezane uz njihove sektore i/ili područja rada.
Prezentirane su najnovije ekspertize iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a događaj je istodobno poslužio kao odlična prilika da se još jednom naglasi važnost i uloga strukovnih nastavnika te promovira sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kao jedan od ključnih razvojnih alata u stvaranju modernog i snažnoga gospodarstva u Republici Hrvatskoj.      
Na plenarnim predavanjima obrađene su sljedeće teme:
Y i X generacija:Implikacije za  obrazovnu praksu-prof.dr.sc.Majda Rijavac
Individualizirani odgojno-obrazovni programi usmjereni na ishode učenja u strukovnom obrazovanju-prof.dr.sc.Zrinjka Stančić
Kurikularna reforma u strukovnom obrazovanju-Vesna Anđelić viša stručna  savjetnica ASOO
Strukovna natjecanja po uzoru na WorldSkills-Renato Barišić i Silvio Papić    
Reforma strukovnog obrazovanja u Finskoj-Minna Strom                      
Ovaj važan događaj realizira se u okviru ESF-ova projekta Agencije „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“, čija je vrijednost više od 11 milijuna kuna, a predstavlja tek jednu od niza aktivnosti koje se planiraju provesti u 2018. i 2019. godini za strukovne nastavnike.
Sva predavanja mogu se naći na ovom OVDJE!
Poveznica:
"DANIMA STRUKOVNIH NASTAVNIKA" ZAPOČELA REFORMA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU - asoo.hr


16.11.2017. Predstavnice tvrtke ROCKWOOL Adriatic iz Potpićana posjetile SŠMB U posjetu našoj školi došle su predstavnice tvrtke ROCKWOOL Adriatic – Potpićan Smiljana Hrvatin, Maja Suljić i Anđelka Toto Ormuž. Tema sastanka bila je nastavak suradnje u cilju još boljeg povezivanja ove tvornice kamene vune s našom obrazovnom ustanovom, iI to prije svega kroz organiziranje stručne prakse za učenike strukovnih usmjerenja Srednje škole Mate Blažine, a koja je sastavni dio stručne nastave.
Tvrtka ROCKWOOL Adriatic uvijek je otvorena za posjete učenika proizvodnom pogonu kako bi mogli uživo vidjeti ono o čemu kroz teoriju prolaze kroz školovanje te na taj način bili spremniji za tržište rada.  Tvrtka ROCKWOOL Adriatic godinama podržava i financijski podupire važne projekte naše škole i naših učenika, na čemu su im se predstavnici SŠMB-a zahvalili uručivanjem Zahvalnice i suvenira povodom 70. obljetnice Škole.
Na sastanku su ispred Škole bili ravnatelj Čedomir Ružić te nastavnici Davor Franković, Elvis Miletić i Čeda Perko.

Šk.g. 2016.-2017.

INSTALATERI SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE ZA 70. ROĐENDAN ŠKOLE Povodom obilježavanja 70. godišnjice Srednje škole Mate Blažine učenici II.AS i III.AS razreda, usmjerenja: instalateri monteri, uz pomoć svojih nastavnika: Igora Zulianija i Elvisa Miletića izradili su u školskoj radionici prigodan natpis najprije od sintetskih a potom i od bakrenih cijevi. Učenici su se sa  zadovoljstvom prihvatili zadatka i u kratkom vremenskom roku izradili prigodan natpis za rođendan Škole, koji će krasiti ulaz u školsku radionicu, a prethodno su onaj od sintetskih cijevi postavili na glavni ulaz u školu,
Video uradak "Kako je nastao natpis 70. rođendana naše škole" - youtube.com


27.2.2017. Instalateri grijanja i klimatizacije SŠMB-a Lari Negri i Deni Hatić 6. na međužupanijskom natjecanju Na međužupanijskom natjecanju  Instalatera grijanja i klimatizacije koji je održano u Zagrebu 24.02.2017. u "Industrijsko-strojarskoj školi" maturanti naše škole Deni Hatić i Lari Negri iz III.ams osvojili su 6. mjesto u konkurenciji 9 škola iz 7 županija pod vodstvom njihovih mentora Elvisa Miletića i Igora Zulijanija.
Natjecanje se sastojalo iz praktičnog zadatka i strukovnih sadržaja. Praktični zadatak sastojao se iz spajanja bakrenih cijevi, modela obilaska instalacije, a učenici su ga izvodili u paru, dok su strukovne sadržaje rješavali pojedinačno. Konačni poredak po školama dobio se zbrajanjem ukupnih rezultata.
Pripremu učenika u potrebnim materijalima pomogli su: „Qualich“ d.o.o, „Sinel“ d.o.o iz Labina i "Zustović instalacije" iz Čepića dok je obrt „Strojar“ iz Labina sufinancirao troškove boravka u Zagrebu, a putne je troškove osigurao Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, na čemu iz zahvaljujemo.

 
U sklopu  izvođenja praktične nastave učenici strojarskog usmjerenja, instalateri monteri i instalateri grijanja i klimatizacije izradili su zaštitnu ogradu ispod stepeništa ulaza u glavnu zgradu. Pomoć pri izradi pružili su i elektromehaničari u fazi farbanja zaštitne ograde. Učenici su sa zadovoljstvom pristupili izradi ove ograde koja u mnogome pridonosi ljepšem izgledu naše škole.

Šk.g. 2015.-2016.

Novosti


12.6.2016. Završni radovi u strojarstvu u šk.g. 2015.-2016.

 
Pod vodstvom mentora Elvisa Miletića instalateri grijanaja i klimatizacije predstavili su i odbranili svoje završne radove na kraju šk.g. 2015.-2016. : Montaža radijatora i armature te spajanje na postojeću cijevnu mrežu, Stephan Boljević; Montaža dizalice topline voda-zrak, Narcis Čandić; Montaža kotla na pelete, crpke i ekspanzione posude, Nick Kevin De Graaf; Instaliranje kotla na pirolizu u kotlovnici obiteljske kuće, Edis Hodža; Montaža solarnog kolektora i spremnika,te spajanje na razvodnu mrežu, Luka Klobas; Montaža split sustava klima uređaja u obiteljskoj kući, Antonio Sergović; Postavljanje podnog grijanja u obiteljskoj kući, Danijel Spasić; Instaliranje kotla na lož ulje u kotlovnici obiteljske kuće,  Axel Topčagić.
 
(Tekst i foto: Elvis Miletić, prof.)

Šk.g. 2014.-2015.

02.07.2015. Završni radovi u strojarstvu u šk.g. 2014.-2015.

Fotogalerija Završni radovi u strojarstvu - ssmb.hr

08.10.2014. IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija nastavlja suradnju s labinskim srednjoškolcima Nakon instalacije zemljanih izmjenjivača topline, takozvane košare, u 15 različitih tipova tla/građevinskih struktura na prostoru parka ispred labinske srednje škole te njihovog testiranja, započeto je spajanje vanjskog izmjenjivačkog polja i konstrukcija razdjelnika u prostorijama škole. Najvažnije za ovu radionicu je da sve instalacije samostalno izvode učenici Srednje škole Mate Blažine, smjerovi `Instalater grijanja i klimatizacije`, `Tehničar za mehatroniku` i `Elektrotehničar` uz pomoć mentora Željka Brenčića i Elvisa Miletića te profesionalnih instalatera iz tvrtke REDEN d.o.o. Učenici će samostalno instalirati i geotermalnu dizalicu topline i vezani distribucijski razvod koji će se koristiti za grijanje/hlađenje dvije školske učionice. U parku srednje škole postavljene su ploče na kojima je moguće vidjeti osnovne rezultate testiranja koje je provođeno u svibnju.

Poveznica: Istarska Regionalna Energetska Agencija nastavlja suradnju s labinskim srednjoškolcima- 5.portal

Šk.g. 2013.-2014.

Novosti

28.05.2014. Posjet 16 učenika – elektrotehničara, tehničara za mahatroniku, instalatera grijanja i klimatizacije, automehaničara i elektromehaničara sa svojim voditeljima - Elvis Miletić, Davide Juvan i Nedeljko Mandić,  Vailliant centru obnovljivih izvora energije u Zagrebu. Entuzijazam učenika koji su izradili i sudjelovali u montaži i postavljanju geotermalnih košara nije prošao nezapaženo. Predstavnici tvrtke Vailliant pozvali u Zagreb u njihov edukacijski centar kako bi ih još bolje upoznali sa potencijalima obnovljivih izvora energije i time ih nagradili.

 

15.05.2014. Geotermalni park u Srednjoj školi Mate Blažine U sklopu današnje radionice „Povećanje potencijala ulaganja u sustave geotermalnih dizalica topline“ predstavljen je i projekt kojeg Istarska regionalna energetska agencija u suradnji s Srednjom školom Mate Blažina i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom iz Zagreba provodi u labinskoj Srednjoj školi. Radionica ima za cilj da se učenici i studenti educiraju i uče na praktičnim primjerima korištenja geotermalne energije. U školskoj radionici konstruiraju 15 modela zemljanih košara, po nacrtu IRENA-e, koje se postavljaju u iskopane rupe u parku škole i zatrpavaju svaka s različitom vrstom tla koje nalazimo na području Istarske županije. U parku ispred Srednje škole već su postavljenje dvije košare, a danas je demonstrirano i postavljanje treće. Kad do početka iduće školske godine bude postavljeno svih 15 košara labinska će srednja škola dobiti Geotermalni park.

Geotermalni park u Srednjoj školi Mate Blažine – labin.com

12.04.2014.  Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji sa srednjom školom Mate Blažine iz Labina i Rudarsko – geološkim – naftnim fakultetom (RGN) započela je s izvođenjem petotjedne edukacijske radionice u sklopu IPA ADRIATIC projekta LEGEND Radionicu je otvorio Valter Poropat, direktor IRENA-e. U sklopu ovog edukacijskog ciklusa učenici će, između ostalog, samostalno konstruirati geotermalne energetske košare te uz pomoć studenata RGN-a i ovlaštenih instalatera projektirati i postaviti izmjenjivačko polje u parku ispred srednje škole Mate Blažine. Radionica je započeta uvodnim predavanjem o potencijalima i značajkama korištenja geotermalne energije doc. dr. sc. Tomislava Kurevije. Svim učenicima koji prođu kroz ovaj edukacijski ciklus dodijeliti će se potvrde o sudjelovanju koje će moći iskoristiti kao preporuku pri zapošljavanju.

Radionica IRENE i Srednje škole Mate Blažine - radiolabin.hr

Arhiva novosti

29.08.2013. - Informacije za razrednike pred početak nove školske godine 28.08.2013. - Informacije za učenike pred početak nove školske godine 24.05.2013. - Konačni rezultati natjecanja, susreta i smotri u šk.g.2012.-2013. 12.01.2013. - Nastavlja se sufinanciranje prijevoza redovnih učenika 21.12.2012. - Sretne blagdane i uspješnu novu 2013. 12.11.2012. - Edukativne tribine Zorana Zoričića u SŠMB-u 31.08.2012. - Informacije u vezi početka nove školske godine  17.05.2012. - Zapaženi rezultati učenika i mentora 09.02.2012. - Ugradnja novih instalacija i radijatora u SŠMB-u 06.01.2012. - Pozdrav i čestitka novog ministra 14.11.2011. - INFORMATIVNI DAN u SŠMB-u 24.10.2011. - Edukativna tribina o ovisnostima u SŠMB-u 28.08.2011. - Nastava u Istri počinje 5. rujna  01.07.2011. - Dragi osmaši, dobro nam došli u SŠMB! 18.05.2011. - Rezultati međužupanijskih i državnih natjecanja 17.05.2011. - Maturanti proslavili svoj dan 10.05.2011. - Planska igra LOKALNA SAMOUPRAVA 13.01.2011. - Počinju Dani otvorenih vrata SŠMB-a 24.11.2010. - Održano županijsko stručno vijeće strojarstva 19.05.2010. - Oproštaj s maturantima 19.04.2010. - Dani otvorenih vrata - 2010. 15.10.2009. - Realiziran EU projekt Leonardo da Vinci 18.06.2009. - Svečane dodjele diploma i nagrada maturanticama i maturantima generacije 2008.-2009.

Fotogalerija:

Strojarstvo - ssmb.hr