naslovna > Međunarodni projekti > Projekt demokracije-Democracy project

Democracy Schools - Youth Parliament 1998-2017
Scuole di democrazia - Consigli dei giovani 1998-2017
Škole demokracije - vijeća mladih 1998.-2017.

Projekt demokracije - Democracy project 2017

          
           2015.                                                                                        2016.

Democracy project 2017 - XX. Projekt demokracije - Democracy project
Labin, 11.-15.5.2017.


16.5.2017. ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA MLADIH GRADA LABINA
U petak 12. svibnja  2017.  održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina  povodom obilježavanja 15 godina rada. Gradsko vijeće mladih Grada Labina osnovano je sa ciljem da se djeca i mladi našega Grada uključe u društveni život zajednice, da uče demokraciji, argumentiranoj raspravi na osnovi činjenica uvažavajući različita mišljenja, te jednom zdravom komunikacijom dođu do zajedničkih najkvalitetnijih rješenja kako bi se ostvarili ciljevi za ukupan boljitak zajednice, da se u Gradu čuje “GLAS ONIH KOJI JOŠ PRAVO GLASA NEMAJU”.

Ideja je bila da mladi, kroz rad Gradskog vijeća dobiju mogućnost  izravne komunikacije s gradskom upravom i učestvuju u razvoju i izradi programa usmjerenih mladima i na taj način postaju aktivni partneri. Nakon  15 godina  mladi vijećnici su kroz power point  prezentacije prikazali kako su krenuli i dokle su stigli.

Rad Gradskog vijeća mladih u Gradu Labinu kao jedan kvalitetan projekt prepoznat je van granica našega Grada Labina i 2014. godine od strane Saveza Udruge gradova i Udruge općina Republike Hrvatske Središnjeg državnog ureda za upravu i Vijeća Europe dodijeljeno je priznanje za doprinos razvoju lokalne samouprave u području komunikacije i izgradnje partnerstva s građanima. Sjednici su prisustvovali i gosti iz Norveškog Grada Sandnesa gospodin Bjarte Bjornsen i gospođa Nina Osland sa dvoje učenika na čijem smo primjeru učili , razmjenjivali iskustva, i iz godine u godinu širili zajedničke programe i projekte.

U povodu jubileja Gradskog vijeća mladih dosadašnjim voditeljicama i onima koji su bili sve ove godine suport  uručene su zahvalnice.

Poveznice:
ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA MLADIH GRADA LABINA - labin-zdravi-grad.hr
Implementacija zavičajne nastave - ssmb.hr
Preuzimanje:
Amphor finding sites on east coast of Istria - pdf
Timetable - pdf


XIX. Projekt demokracije - Democracy project 2016.
"LaSa" project - Labin, 20.-27.06.2016.

Program PD 2016. - pdf    
Sudionici PD 2016. - pdf  
Evaluacija PD 2016. - pdf
 

Democracy project 2016 - Youth Safety mobility project "LaSa" (Labin-Sandnes) "LaSa" projekt Erasmus+ K1 Youth mobility 
„LaSa“ je međunarodni projekt Grada Labina (Labin-zdravi grad i Gradsko vijeće mladih) i norveškog grada i Općine Sandnesa (Sandnes-zdravi grad i Gradsko vijeće mladih) po čijim je kraticama dobio ime. Financiran je sredstvima Europske unije u sklopu programa Erasmus+ K1 mobilnost mladih na temu „Sigurna djeca u sigurnom gradu“.
Projekt „LaSa“ jedan je od plodova dugogodišnje suradnje Zdravih gradova Labina i Sandnesa, suradnje koja se već tradicionalno njeguje u sklopu programa Škole demokracije, koji se organizira  u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, a iduće godine obilježava svoje 20. održavanje.
Projektom „LaSa“ provedene su dvije razmjene mladih u kojima je sudjelovalo četrdesetak predstavnika Gradskog vijeća mladih Grada Labina i Sandnesa te njihovi mentori i predstavnici Gradova. Prvi susret održao se 27.4.2016.-3.5.2016. u Sandnesu, a drugi susret u Labinu 20.6.2016. - 27.6.2016. u organizaciji Labin-zdravog grada, Srednje škole Mate Blažine te Udruge za mlade Alfa Albona.
Dana 20. lipnja u Labin je doputovalo 18 predstavnika Gradskog vijeća mladih iz Sandnesa u pratnji Bjarte Bjørnsena i Nine Osland, predstavnika Općine Sandnesa i koordinatorice „LaSa“ projekta, te dviju volonterki Dnevnih i Noćnih gavrana, a to su: Inger Helene i Sigrunn. Nakon večere dobrodošlice gosti su smješteni u obitelji sudionika iz Labina.
 
U Srednjoj školi Mate Blažine Labin 21. lipnja 2016. održala se prezentacija Zdravih gradova te prezentacija Gradskog vijeća mladih iz Sandnesa. Sudionici projekta predstavili su „LaSa“ projekt s posebnim naglaskom na njegovu prvu fazu u Norveškoj. Također, vezano uz temu projekta, Gradsko vijeće mladih Labin predstavilo se prezentacijom „Mjere sigurnosti u Hrvatskoj/Labinu“.  Naročito su istaknuli rezultate ankete „Slobodno vrijeme mladih u Labinu“ koja pokazuje da većina mladih u Labinu neorganizirano provodi svoje slobodno vrijeme te da maloljetnici većinom nemaju ograničeno vrijeme koje provode u noćnim izlascima. Također, mladi vijećnici osvrnuli su se na projekt „Osnažimo djecu da budu sigurna“ koji su od 2013. do 2015. provodile udruge Korak po korak, Feniks, Alfa Albona, Portal Alfa i U.Z.O.R. u pet županija, među kojima je i Istarska. U svojim zaključcima istaknuli su da bi trebalo dodatno raditi na kontroli prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima, omogućiti da mladi organizirano provode svoje slobodno vrijeme te omogućiti bolju potporu mladima iz siromašnih obitelji. Kao pozitivne primjere u Labinu, istaknuli su djelovanje Vijeća za komunalnu prevenciju Labin te Gradskog vijeće mladih koje djeluje u sklopu projekta Labin- zdravi grad.
 
Prezentacijama su nazočili članovi Vijeća i stručnih tomova za komunalnu prevenciju Grada Labina, predstavnici MUP-a, Policijske uprave istarske iz Pule i Policijske postaje Labin, predstavnici Grada Labina, vijećnici, predstavnik branitelja i Župnog ureda u Labinu, članovi Udruge za mlade Alfa Albona te članovi Gradskog vijeća mladih iz labinskih osnovnih škola M. Vlačića i I.L. Ribara, te mediji.

U Kampu Tunarica (22. i 23.6.2016.) sudionici „LaSa“ projekta sudjelovali su u radionicama „Marketinške strategije“ kojima je cilj bio podizati svijest javnosti o problemima mladih, posebice po pitanju njihove sigurnosti. Kreativne radionice vodila je Udruga Alfa Albona (Renata Kiršić i Ana Tavić).
Rezultati „LaSa“ projekta predstavljeni su na konferenciji za novinare 24. lipnja 2016. u Gradskoj knjižnici Labin. Projekt su ukratko predstavile zamjenica gradonačelnika, gđa Eni Modrušan te Nina Osland, koordinatorica projekta. Sudionici projekta predstavili su rezultate radionica „Marketinške strategije“ te himnu i manifest projekta te su sudjelovali u emisiji „Mikrofon u sredini“ Radija Labin.
 
Konferenciji je nazočila i veleposlanica Kraljevine Norveške, gđa Astrid Versto, koja je pohvalila dugogodišnju suradnju Labina i Sandnesa te je posebno istaknula vrijednost ovakvih međunarodnih projekata jer pokazuju koliko su mladi slični u svojim idejama bez obzira na zemlju iz koje potječu. Nju su u maloj vijećnici Grada Labina službeno primili zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan i ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, koji je ukratko prezentirao aktivnosti kroz 19 godina održavanja međunarodne Škole demokracije (Projekta demokracije) i suradnje s Općinom Sandnes.

Dana 25.lipnja 2016. „LaSa“ projekt predstavljen je široj javnosti štandom na gradskoj  tržnici. Također, sudionici projekta u pratnji kontakt-policajaca obilazili su gradske kafiće i trgovine te dijelili edukativne letke i letke o zabrani točenja alkoholnih pića i prodaji duhanskih proizvoda maloljetnicima.
Jedan od ciljeva projekta bio je i preuzimanje primjera dobre prakse, posebice Dnevnih i Noćnih gavrana, projekta koji se u Norveškoj provodi od 1997., a izvorno je nastao u Švedskoj 80-ih godina, a rezultirao je padom nasilja i vandalizma za 50%.
 
Dnevni i Noćni gavrani jesu prepoznatljiva skupina volontera koji obilaze mjesta na kojima se okupljaju mladi. Oni ne zamjenjuju policiju, već ako svjedoče potencijalno opasnoj situaciji, o tome upozoravaju policiju i ostale službe. Danas u Norveškoj ima preko 500 skupina Noćnih gavrana. Projekt je postao jedan od najvećih i najbitnijih edukacijskih projekata odraslih u Norveškoj, stoga je jedan od ciljeva uvođenje i slične patrole u Labinu pod nazivom „Sove“. U sklopu prve razmjene u Norveškoj mladi su osmislili simbol labinske patrole, a to je sova koja nosi dalekozor. U sklopu razmjene u Labinu norveški su partneri prenijeli svoja iskustva budućim članovima labinske patrole Enesu Suljiću i Aldi Miletić.
Osim rada na samoj temi projekta za sudionike su, uglavnom u popodnevnim i večernjim satima, bile organizirane sportske aktivnosti, gledanje utakmica Europskog nogometnog prvenstva, igre koje pridonose koheziji skupine, posjeti znamenitostima i zajednička druženja koja pridonose upoznavanju novih kultura.
Druga razmjena u Labinu 26. lipnja 2016. zaokružena je izletom na Cres te tradicionalnom večerom na kojoj su sudionici istaknuli svoje dojmove o uspješnosti projekta te razgovarali o mogućnostima daljnje suradnje. Također, sudionicima projekta uručeni su europski certifikati.
(Tekst i foto: Ana Paliska; Foto: Čedomir Ružić, Edi Miletti, Ana Tavić)
 
Zahvaljujemo se pokrovitelju: Gradu Labinu
Zahvaljujemo se sponzorima i donatorima: I.T.V. MUREXIN-Most Raša, Crimson-Labin, Vodovod-Labin, RIVIERA ADRIA VALAMAR-Rabac, OPG Romeo Fuhtar-Nedešćina, MONDCOMMERCE-Labin, Liber domini-Labin, Nova Arena-Labin, Restoran Šterna-Labin, Atelje Alida Blašković Koroljević, Turistička zajednica Grada Labina,
Zahvaljujemo se medijskim pokroviteljima: Radio Labinu, 5.portalu, Labinštini info, Labin.com, La voce del popolo…
Preuzimanje:
Prezentacija Sandnes-zdravi grad - pdf.
Prezentacija Gradsko vijeće mladih Sandnes - pdf.
Prezentacija Sigurnost mladih u Norveškoj (Gradsko vijeće mladih Sandnes) - pdf.
Prezentacija Sigurnost mladih u Labinu (Gradsko vijeće mladih Labin) - pdf.
Prezentacija Dnevni i Noćni gavrani iz Sandnesa (Bjarte Bjornsen) - pdf.  
Prezentacija 19. godina Projekta demokracije (Čedomir Ružić, direktor Tečaja) - pdf.

Više informacija o "LaSa" projektu Erasmus+K1 OVDJE!

Projekt demokracije - Democracy project 2015

   
                 1998.-2014.                                                                 2015.

 

   


XVIII. Projekt demokracije - Democracy project 2015.
Labin, 17.-19.06.2015.

Program PD 2015. - pdf    Poziv PD 2015. - pdf 
Sudionici PD 2015. - pdf  Evaluacija PD 2015. - pdf


                            Zajednička fotografija sudionika Projekta demokracije 2015. drugi dan ujutro

23.06.2015. Izvješće sa Projekta demokracije 2015.
  Od 17. do 19. lipnja 2015. Srednja škola Mate Blažine i Grad Labin bili su domaćini već tradicionalnog međunarodnog susreta koji od ove godine djeluje pod novim imenom Projekt demokracije-Democracy project, a odvija se pod pokroviteljstvom Grada Labina (projekt Labin zdravi grad) i Istarske županije.  Ovogodišnji projekt okupio je šezdesetak sudionika, predstavnike labinskih škola, predstavnike Zdravih gradova iz Sandnesa (Norveška), Rijeke i Labina te volontere Udruge Alfa Albona iz Finske, Španjolske, Belgije, Slovačke i Portugala.

U sklopu prezentacijskog dijela predstavljen je rad Zdravih gradova (Sandnes, Labin, Rijeka), aktivnosti udruge Alfa Albona te primjeri dobre prakse Gradskog vijeća mladih Grada Sandnesa (Sandnes Youth City Council  - Annette Molvik Nilsen, Janne Gripsrud). Najveći dio prezentacijskog programa posvećen je temi ovogodišnjeg susreta Prevencija rizičnih ponašanja mladih u sklopu koje je predstavljen preventivni program Srednje škole Mate Blažine Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja (Mirjana Dobrić, prof. i Irena Crvak, prof.), aktivnosti Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka (Sabina Simonić, Lucija Stipinović, Patricia Matijević) i Gradskog vijeća mladih Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ i Osnove škole Matije Vlačića te Do The Right(s) Thing, EU-projekt Srednje škole Mate Blažine.

Rezultat dvodnevnog rada učenika s voditeljima Planske igre Zaklade Friedrich Ebert-Stiftung (Vanja Nedić, Sandra Bartol, Tea Sekelj)  bila je simulirana sjednica Gradskog vijeća koja je započela u 19.00 u Velikoj vijećnici Grada Labina. U pripremi sjednice sudionicima su pomagali gradski vijećnici - Alda Miletić, Marin Zagrić - te županijski vijećnik Daniel Mohorović. Sjednicu je vodila zamjenica gradonačelnika, gđa Eni Modrušan. Na početku sjednice u aktualnom satu fiktivno je Gradsko vijeće, sastavljeno od sudionika radionice Planska igra Lokalna samouprava, postavljalo pitanja, a zatim su fiktivne stranke iznosile vlastite prijedloge o kojima se raspravljalo. Sjednica je završena podjelom certifikata sudionicima i uz zajedničko druženje.

Projekt demokracije zaključen je okruglim stolom koji se održao 19. lipnja 2015. u Maloj vijećnici Grada Labina gdje su razmijenjeni dojmovi o ovogodišnjem Projektu, a profesorica Amneris Ružić (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin) predstavila je primjere dobre prakse međunarodne razmjene učenika u sklopu europskih projekata (Comenius individualna mobilnost). Također, dogovorena je daljnja suradnja Zdravih gradova (Labin-Rijeke-Sandnesa) kojom će se aplicirati novi europski projekt s ciljem stvaranja novih međunarodnih iskustava i edukacije mladih. Radio Labin je kao medijski pokrovitelj i ove godine pozvao u svoju emisiju Mikrofon u sredini goste iz Norveške koji nisu krili oduševljenje viđenim kao i organizatore Tečaja.

(Napisala: Ana Paliska; Fotografije: Luka Stemberga, Čedomir Ružić, Ana Paliska)
Zahvaljujemo se pokroviteljima: Gradu Labinu i Istarskoj županiji, kao i sponzorima i donatorima: I.T.V. MUREXIN-Most Raša, Općina Raša, Indikator-Labin, De Conte-Labin, Vodovod-Labin, Liber domini-Labin, Mondcommerce-Labin, Nova Arena-Labin, Restoran Šterna-Labin, Atelje Alida Blašković Koroljević, Turistička zajednica Grada Labina, te medijskim pokroviteljima: Radio Labin, 5.portal, Labinština info, Labin.com, La voce del popolo…

Poveznice:
Comenius individualna mobilnost, Amneris Ružić - prezi.com
Dogovorena daljnja suradnja na Projektu demokracije - radiolabin.hr
18. Projekt demokracije - labin-zdravi-grad.hr
Škola demokracije: Srednjoškolci simulirali sjednicu Gradskog vijeća - nasifoji.com
DOGOVORENA DALJNJA SURADNJA NA PROJEKTU DEMOKRACIJE - labin.com
Sudionici Projekta demokracije raspravljali o prevenciji rizičnih ponašanja mladih - 5portal.hr
Treća simulirana sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola - azoo.hr
S prevencijom se mora započeti od najranije dobi - azoo.hr
Mikrofon u sredini - radiolabin.hr

Fotogalerija:
Projekt demokracije 2015. - ssmb.hr

17.06.2015. Od danas do petka Srednja škola Mate Blažina domaćin je 18. po redu tečaja „Projekt demokracije – Democracy project“, međunarodnog susreta predstavnika osnovnih/srednjih škola, Zdravih gradova Labina, Rijeke i Norveške te volontera iz Udruge mladih Alfa Albona iz Španjolske, Finske, Slovačke, Portugala i Belgije. Govoreći na otvaranju "Projekta demokracije", ravnatelj Srednje škole Čedomir Ružić podsjetio je da se ovaj međunarodni susret dosad odvijao kao dio Motovunske ljetne škole pod nazivom Škola demokracije, a od ove godine pod pokroviteljstvom Grada Labina i Istarske županije. U ime jednog od organizatora, ali i pokrovitelja, zamjenica labinskog gradonačelnika Eni Modrušan kazala je kako veseli činjenica da se već 18. godina druže. Zahvalila je ona, kako je rekla prijateljima iz Norveške, koji su im bili uzori i mentori i od kojih su učili kako se brinuti za mlade i kako mlade ljude uključiti u zajednicu. Osnovne teme ovogodišnjeg Projekta demokracije  su prevencija rizičnog ponašanja mladih i planska igra „Učinkovita lokalna uprava treba mlade ljude“.  Na tečaju sudjeluju mladi iz Labina, Rijeke i norveškog Sandnesa. Organizatori tečaju su Labin-zdravi grad i Srednja škola Mate Blažine, a pokrovitelji Grad Labin i Istarska županija.

(Prenosimo: Radio Labin)

16.06.2015. XVIII. PROJEKT DEMOKRACIJE o prevenciji rizičnih ponašanja mladih (17.-19.06.2015.) Ovogodišnji 18. po redu tečaj “PROJEKT DEMOKRACIJE – DEMOCRACY PROJECT” - međunarodni susret predstavnika osnovnih/srednjih škola, Zdravih gradova Labina, Rijeke i Norveške te volontera iz Udruge mladih ALFA ALBONA iz Španjolske, Finske, Slovačke, Portugala i Belgije održat će se od 17. do 19. lipnja u Srednjoj školi Mate Blažine i Gradu Labinu pod pokroviteljstvom Grada Labina i Istarske županije, u organizaciji domaćina Srednje škole Mate Blažine i projekta LABIN-ZDRAVI GRAD. Osnovne teme jesu PREVENCIJA RIZIČNOG PONAŠANJA MLADIH i PLANSKA IGRA „UČINKOVITA LOKALNA UPRAVA TREBA MLADE LJUDE“ koja će svoj vrhunac obilježiti simulacijom sjednice gradskog vijeća u Velikoj vijećnici Grada Labina. Tečaj je namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjih škola, članovima školskih učeničkih vijeća i gradskih vijeća mladih te njihovim voditeljima, učiteljima i nastavnicima, stručnim suradnicima, kao i članovima savjeta mladih i udruga za mlade.

Preuzimanje:
Presentation of Sandnes Healthy City - pdf
Presentation of Sandnes Youht Council - pdf
Školski preventivnih programa SŠMB-a Labin - pdf
Predstavljanje aktivnosti Ekonomske škole Mije Mirkovića, Rijeka - pdf
Rizična ponašanja mladih Rijeka-zdravi grad - pdf
Do The Right(s) Thing SŠMB-a – pdf
EU projekt „Do The Right(s) Thing“ – pdf               
Slobodno vrijeme mladih OŠ „Ivo Lola Ribar“, Labin - pdf
Slobodno vrijeme mladih OŠ Matije Vlačića, Labin – pdf
Slobodno vrijeme mladih SŠ Mate Blažine, Labin - pdf
Comenius - Studying together Učimo zajedno - pdf    Comenius Studying Together, Croatia 2013. - youtube.com
Comenius - Individual Pupil Mobility Individualna mobilnost učenika - prezi.com

Poveznice:
Počeo 18. tečaj „Projekt demokracije“ - radiolabin.hr

PLANSKA IGRA - UČINKOVITA LOKALNA UPRAVA TREBA MLADE LJUDE
Simulation Game on Municipal Politics - Effective local governance needs young people
A simulation game is a tool used in civic education and is based on the concept of simulating, as realistically as possible, the work of a real-life political intitution, e.g. a parliament. The simulation game addressed here is concerned with the political process within municipalities, i.e. at local level. The game is structured in two parts: a workshop and a simulated session of parliament in wich the young people take on the role of politicians.
Part 1: The young people are familiarised with the basic principles of local politics. This entails general information od responsibilities and structures and also specific explanations of the local political situation. The content is varied, arresting and communicated by means of modern moderation methods - joining in and asking questions are always welcome.
Part 2: The simulated session of parliament This ist highlight of the simulation game. The young people take on the roles of genuine politicians. These genuine politicians are present for the proceeding, but are seated in the public gallery.The aim is for some of the young people's ideas to be taken up in real political life.

Preuzimanje aplikacij Zaustavimo nasilje u školama:


Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=no.phnet.stopbullying
iPad, iPhone: https://appsto.re/no/4I7nab.i

 

Fotogalerija:
XVIII. Projekt demokracije-democracy project - ssmb.hr

 

XVII. Škole demokracije - vijeća mladih 2014.
& Youth Democracy Project THIN LINE 2013.-2014.
Labin, 26.-28.06.2014.

25.06.2014. Program XVII. Škole demokracije-Thin line - pdf  Program XVII. School of democracy-THIN LINE - pdf

  Poveznica: 
XVII. Škola demokracije-vijeća mladih 2014.
                   
Norveški partner (Općina Sandnes) i Grad Labin dogovorili su tijekom Škole demokracije 2013. te aplicirali krajem 2013. projekt pod nazivom Youth Democracy Project THIN LINE - ”STOP BULLYING IN SCHOOLS”  iz programa "Mladi na djelu", pod-akcije "Demokratski projekti mladih" kao plod šesnaestogodišnje polodne suradnje. Projekt obuhvaća najprije susret labinskih i norveških učenika-vijećnika u norveškom gradu Sandnesu, koji se održao u travnju ove godine, a drugi će susret održati čime će projekt biti dovršen, za vrijeme XVII. Škole demokracije-vijeća mladih u Labinu potkraj lipnja 2014.
Cilj projekta THIN LINE je usredotočiti se na sve oblike nasilja u školi i njihovu prevenciju te razviti  svijest o nasilju među mladima na svim razinama od učenika u školi do političara kao donosioca odluka, ali i također steći bolje razumijevanje vlastite uloge u demokratskom sustavu te europskom građanstvu.
U skladu s  ciljem istražit će se sredstva koja se koriste u borbi protiv digitalnog nasilnog ponašanja u obje zemlje te specifičnosti kako pokušati problem riješiti na lokalnoj razini.
Ovogodišnji zainteresirani sudionici Škole demokracije imat će priliku zajedničkim djelovanjem naučiti više o digitalnom nasilju, te saznati i dobiti nova saznanja  o tome kako  spriječiti digitalno nasilno ponašanje u budućnosti.
U tome će značajan doprinos dati posebna mobilna aplikacija koja će se razviti na norveškom i hrvatskom jeziku a koja će se koristiti kao pomoć u prevenciji i osvješćivanju važnosti digitalnog (elektroničkog) nasilja. Kao jedan od rezultata projekta kreirat će se i video uradak sa zajedničkih susreta koji će dati uvid u samu strategiju razvoja i tijeka projekta. Obzirom da je tema samog projekta važnost medija u suvremenom društvu, uz pomoć istih radit će se na širenju rezultata i vidljivosti projekta posebno uz pomoć novina, radija i lokalnih TV kuća, a stvorit će se i zajednička grupa na nekoj od društvenih mreža. Osim toga koristit će se i druga  sredstva  informiranja poput brošura, letaka i mailing lista.
Svi partneri  u suradnji sa školskim vijećem i savjetom mladih zajednički će aktivno sudjelovati u razvoju metodologije i izradi obrazovnih materijala te će pomoći u širenju i promociji rezultata projekta te će se aktivno uključiti u prijenos dobrih praksi na lokalnoj razini i inozemstvu. Političari i dužnosnici također će biti aktivno  uključeni a osim toga bit će pozvani na radionice i intervjue, gdje će se predstaviti istraživanja mladih te će se od njih  zatražiti  predstavljanje stajališta i razmišljanja na tu temu.
Sustavni pristup koji će se realizirati u predloženom projektu dugoročno će značajno poticati socijalni razvoj mladih ljudi na lokalnoj razini, a pozitivni rezultati projekta bit će uspješno prenijeti na druge sredine.
Zabrinjavajući porast digitalnog nasilja znak je za uzbunu roditelja, nastavnika, školskih uprava i donosioca odluka na svim razinama stoga je potrebno pomoći djeci i mladima shvatiti rizike i odgovornosti koje suvremena komunikacija nosi sa sobom. Internet kao suvremeni medij otvorio je mnogobrojne mogućnosti. Djeca i mladi pomoću njega svakodnevno uče, stječu nova znanja, informiraju se ali i stječu nove prijatelje i poznanstva. No osim tih pozitivnih aspekata Internet kao medij generira porast virtualnog nasilja poput zadirkivanja, uvreda, ismijavanja, slanja i dijeljenja ružnih i prostih slika i poruka.       
Prijedlog programa:
1) Predstavljanje Vijeće mladih Općine Sandnes
2) Predstavljanje projekta THIN LINE, iz perspektive mladih iz Sandnesa i Labina
3) Predstavljanje internetske aplikacije zaštite od nasilničkog ponašanja,  iz perspektive mladih iz Sandnesa i Labina
4) „CYBERBULLYING“ FORUM TEATAR Kazalište potlačenih, kao interaktivno, participativno kazalište, koristi se širom svijeta kako bi pojedinci osvijestili svoj položaj u društvu i mogućnosti koje im se pružaju za poboljšanje svog položaja.
Kazalište potlačenih na nenametljiv i dijaloški način navodi polaznike da razmisle o problemu
kojeg proživljavaju, da ga sagledaju iz više perspektiva i na kraju pokušaju riješiti problem.
Cilj radionice je proučiti višeslojnost digitalnog nasilja uz pomoć kreativnog medija - kazališta.
Preko igri, vježbi i dramskih prizora ćemo se uživjeti u problematiku digitalnog nasilja
i pokušati naći načine suočavanja sa istim u svakodnevnim situacijama.
Sudionici:
Radionica je namijenjena učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, predstavnicima Zdravih gradova RH i Sandnesa (Norveška), posebno članovima učeničkih vijeća i gradskih, županijskih učeničkih vijeća i vijeća mladih, savjetima mladih i udrugama mladih i sl.
Radni jezici radionice su engleski i hrvatski.
Direktori tečaja: Čedomir Ružić, Srednja škola Mate Blažine, Labin, Hrvatska i Bjarte Bjørnsen, Sandnes Kommune, Norway
bjarte.bjornsen@sandnes.kommune.no 
Kontakt osoba: Čedomir Ružić, ravnatelj SŠMB i direktor Tečaja Tel: 052 856 277; Mob: 098 421 547; fax: 052 851 522
Web SŠMB: www.ssmb.hr http://www.ssmb.hr/293/democracy-schools-youth-parliament i http://www.ssmb.hr/459/youth-democracy-project-thin-line  Web Labin-zdravi grad: http://www.labin-zdravi-grad.hr/

Preuzimanje:
Sudionici ŠD 2014. - pdf   Izvještaj sa XVII. Škole demokracije - pdf      Analiza evaluacijskih listića - pdf   Najava ŠD 2014. - pdf  Obrazac prijave - word    Obrazac prijave - pdf   Smještaj za sudionike u Rapcu - pdf Smještajni kapaciteti u Domu - pdf

Iz programa: Forum kazalište 26. i 27.06.2014.  Forum kazalište spada u skupinu tehnika koja se naziva kazalište potlačenih. Kazalište potlačenih razvio je tijekom posljednjih trideset godina brazilski redatelj Augusto Boal. Ovaj sistem kazališnih vježbi, igara i tehnika ima za cilj razviti kod potlačenih ljudi  (svi oni kojima je potpuno ili djelomično oduzeto pravo na dijalog) kazališni jezik kao osnovni ljudski jezik kojim mogu komunicirati s drugim društvenim subjektima i izraziti svoju volju i svoje želje. Samim time kazalište potlačenih potiče ljude na djelovanje.
Zbog svoje dinamizirajuće prirode forum kazalište je najraširenija tehnika kazališta potlačenih. Jedna predstava forum kazališta započinje odigravanjem scene u kojoj protagonist ne može riješiti problem (tlačenje) koji ga muči. Publika je tada pozvana da zamjeni protagonista i, na svoj način, pokuša riješiti problem. Tijekom predstave razvija se konstruktivan dijalog koji u svojoj srži sadržava aktivno sudjelovanje gledatelja (ovdje nazvanih gledatelji-glumci).

Više: www.ink.hr     Stop bullying in school - pdf    Mobilna aplikacija Zaustavimo nasilje u školama - pdf

Izlet na Cres: 28.6.2014. Brod "Duboka" sagrađen je 1886. godine u Starom Gradu na otoku Hvaru. Izvorno čvrst i stabilan teretni jedrenjak tipa trabakul ( tal. trabaccolo), brod "Duboka" gotovo je cijeli svoj radni vijek služio za prijevoz vina s dalmatinskih otoka u Split. Tijekom Drugog svjetskog rata pogonjen jedrima prevozio je slanu ribu čak do Grčke! Dobrano ušavši u drugo stoljeće svoje plovidbe brod "Duboka" je 2013. godine preuređen u moderan izletnički brod.
Udobno se smjestite i uz piće dobrodošlice zaplovite prekrasnim Kvarnerom. U društvu svojih najmilijih upoznajte istočnu obalu magične Istre, skrivene uvale otoka Cresa, očaravajući grad Cres i spektakularno remek djelo prirode, Plavu špilju:

Više: www.rabac-excursions.eu

LabinArtRepublika - otvorenje i pučka fešta PETROVA, zavirite u Art krug (OVDJE!)

Poveznice:
26.06.2014.
S radom počela Škola demokracije glavna tema koje je „Zaustavimo digitalno nasilje u školama“ - radiolabin.com

Novosti:

 

13.06.2014. U MZOS-u Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja U znak sjećanja na Luku Ritza, ali i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja u Hrvatskoj, danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta šesti put dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

 

 

Više: OVDJE! www.public.mzos.hr

 

 

30.05.2014. Održana 20. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina Jučer je u Velikoj vijećnici Grada Labina održana 20. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina. Tema sjednice bila je „Digitalno nasilje“ (cyberbullying). Na sjednici su održane prezentacije osnovnih škola Matije Vlačića  i „Ivo Lola Ribar“ Labin te Srednje škole Mate Blažine Labin. U okviru aktualnog sata mladi vijećnici su postavljali vijećnička pitanja predstavnicima Gradske uprave Grada Labina. Pored mladih vijećnika sjednici su prisustvovali i učenici Srednje škole Mate Blažine koji su u okviru europskog projekta THIN LINE bili u posjeti Gradu Sandnesu (Norveška). Oni su predstavili projekt i prezentirali video uradak snimljen u Norveškoj.


Više OVDJE! - www.labin-zdravi-grad.hr

O međunarodnom projektu Škole demokracije-vijeća mladih

Škola demokracije (prvotno se projekt zvao "Projekt demokracije", potom "Škola demokracije", a sada "Škole demokracije-vijeća mladih") međunarodni je višegodišnji projekt koji se nakon aktivnosti tijelom školske godine završava trodnevnim susretom članova i predstavnika svih zainteresiranih škola (osnovnih i srednjih) i Zdravih gradova iz Hrvatske i Grada Sandnesa (Norveška), uz povremeno sudjelovanja gostiju iz Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Mostar...) i Italije (Schio i Padova). Tečaj se održava prvog tjedna u mjesecu srpnju svake godine u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu i Gradu Labinu.

 

 


Sudionici Škole demokracije od 1998. godine u Labinu redovito i Sandnesu povremeno učenici su i nastavnici viših osnovnih i srednjih škola (Labina, Metkovića, Slavonskog Broda, Varaždina, Vinkovaca, Dubrovnika, Pule, Pazina, Rijeke, Opatije, Slatine, Obrovca, Makarske, Splita, Zagreba, Oroslavlja, Poreča, Zaboka, Buja, Bjelovara, Ražanca, Čakovca, Čazme...), Zdravih gradova RH, Bosne i Hercegovine i Italije te predstavnici lokalne zajednice Grada Sandnesa i Grada Labina
(Sporazum o suradnji zdravih gradova Sandnesa i Labina, 2006.),
članovi gradskih dječjih vijeća i gradskih vijeća mladih RH i Općine Sandnesa (Norveška).

 

Međunarodna Škola demokracije okrenuta je potrebama i mogućnostima mladih kojima treba demokratično okruženje i dobre društvene prilike da bi razvili svoju kreativnost, perspektivu, društveni angažman, odgovornost i suradnju kroz:

- debatne klubove kao metode učenja i prakticiranja argumentiranog govora za i protiv, racionalne rasprave, kulture dijaloga i javne komunikacije;
- uključivanje mladih u život škola i šire društvene zajednice da bi utjecali na pozitivne promjene životnog okruženja i uvjeta života preko učeničkih vijeća, gradskih vijeća mladih, udruga, savjeta mladih, javnim iznošenjem svojih potreba, interesa i zahtjeva prema lokalnoj zajednici
- edukativna plansku igru “ Lokalna samouprava”, alternativnu metodu za usvajanje znanja o političkom sustavu Republike Hrvatske, simulaciju parlamenta i obrazovanje mladih za aktivno sudjelovanje u rješavanje društvenih i vlastitih potreba te njihovo uključivanje u proces odlučivanja na razini lokane zajednice;
- aktivnosti vezane uz prevenciju ranog pijenja alkohola;
- senzibiliziranje ekološke svijesti kod mladih, približavanje učenika prirodi kako bi shvatili važnost zaštite i očuvanja prirodne baštine;

Radionice su namijenjene učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjih škola, članovima školskih učeničkih vijeća i gradskih vijeća mladih te njihovim voditeljima, članovima savjeta mladih te voditeljima klubova, centara, radionica i savjetovališta Zdravih gradova Hrvatske.

Linkovi:

Mreža zdravih gradova         Facebook                 Labin-zdragi grad                   Nove web stranice Labin-zdravi grad
           
 (klikni na jabuku)         (klikni na ikonu)                 (klikni na ikonu)                                     (klikni na ikonu)

Vremenski trezor - Škole demokracije 1998.-2014.
U nastavku vam donosimo dosadašnje programe tečajeva, fotografije, popise sudionika, izvješća, evaluacije itd.:

ŠD 1998. ŠD 2003. ŠD 2008.
ŠD 1999. ŠD 2004. ŠD 2009.
ŠD 2000. ŠD 2005. ŠD 2010.
ŠD 2001. ŠD 2006. ŠD 2011.
ŠD 2002. ŠD 2007. ŠD.2012. 
ŠD 2013.  ŠD 2014.  

Direktori tečaja:
       
    Čedomir Ružić                Geir Hetland             Egil Øivind Ovesen           Bjarte Bjørnsen
       1998.>                          1997.>2006.                   2007.>2012.                   2013.>

Arhiva:

Škola demokracije 2013. XVI. Škola demokracije - ssmb.hr

Škola demokracije 2012. XV. Škola demokracije - ssmb.hr

Škola demokracije 2011. XIV. Škola demokracije - ssmb.hr

XVIII. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja za Medije i zdravlje - zdravi-gradovi.com.hr


Lokacija škole i doma - pdf
Vozni red Labin-Rabac-Labin besplatan prijevoz lokalnim autobusom za goste - pdf

Poveznice:

Nove web stranice Labin-zdravi grad - http://www.labin-zdravi-grad.hr/

Norveški portal - aftenbladet.no


16.05.2012. Gradsko vijeće mladih o volontiranju - labin.hr

Powered by Franco Torcellan
La scuola, il territorio, l'Europa ... Rete dei Consigli Comunali delle Ragazze e dei Ragazzi, delle Consulte e delle rappresentanze degli studenti per la partecipazione democratica alla gestione del proprio ambiente di studio e di vita.
"Gli adulti non capiscono mai niente da soli ed è una noia che i bambini siano sempre costretti a spiegar loro le cose."
Antoine de Saint Exupéry 
Consiglio dei ragazzi - ilconsigliodeiragazzi.jimdo.com
08.03.2012. La partecipazione sociale e politica dei giovani favorita dalle nuove tecnologie, dal web e i social network. L'esperienza dei consigli comunali dei ragazzi e la e-democracy - ovdje

10.07.2011. Uspješno završila XIV. Škola demokracije - ssmb.hr
Idući tjedan 14. Škola demokracije-vijeća mladih - radiolabin.hr
Škola demokracije 2010. - ssmb.hr
Škola demokracije 2. dan 2009. - ssmb.hr
Škola demorkacije 1. dan 2009. - ssmb.hr
Škola demokracije najava 2009. - ssmb.hr

Hrvatska mreža zdravih gradova - zdravi-gradovi.com.hr
Labin zdravi grad - zdravi-gradovi.com.hr
Labin zdravi grad 1997.-2007. - labin.hr/lzg/
Sandnes zdravi grad - sandnes.kommune.no
Democracy in schools - sunnby.no
Gradsko vijeće mladih Grad Labin - labin.hr/lzg/
Planska igra o lokalnoj samoupravi - fes.hr

Rekli su o projektu:

Eni Modrušan, School of Democracy-Youth Councils Labin 1997-2008-WHO International Healthy Cities Conference - pdf
Dr. sc. Selma Šogorić, nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova, ŠD-VM 2000. - pdf
Delfina Arapović, voditeljica Debatnog kluba SŠMB-a, ŠD-VM 1997.-2007. -  Osvrt na sudjelovanju u radu Projekta demokracije (Sandnes-Norveška, studeni 2003.) - pdf

Fotogalerija:
Škole demokracije-vijeća mladih - ssmb.hr

Hymn of the project - YouTube - Soft machine "Song of Aeolus"

          
Skype: cedomiruzicFacebook: Projekt Demokracije