naslovna > Stručni aktivi > Aktiv hrvatskog jezika

Aktiv hrvatskog jezika

Branka Komljenović, voditeljica
Gordana Poldrugovac, Ana Paliska,
Amneris Ružić Fornažar, članovi

Šk.g. 2021.-2022.

Nastavni materijali:

Amneris Ružić Fornažar
Pisana priprema za izvođenje nastavnog sata iz Hrvatskog jezika 1. razred gimnazije
NADNEVAK: 11. veljače 2022.
PREDVIĐENI BROJ SATI: 2 (dvosat)
NASTAVNA JEDINICA: Francesco Petrarca: Kanconijer
VRSTA NASTAVNE JEDINICE:  obrada novih nastavnih sadržaja
Preuzimanje:
Francesco Petrarca Kanconijer (pisana priprema) - pdf
Poveznica:
Slikokaz je u altu Prezi OVDJE!

Šk.g. 2014.-2015.

14.11.2014. Stručni izlet u Zagreb Profesorice hrvatskog jezika Mirjana Cvijin i Branka Komljenović organizirale su stručni izlet u Zagreb s razredima II.o i IV.o.
Stručni izlet u Zagreb - pdf

Šk.g. 2013.-2014.

Terenska nastava


                 Zajednička fotografija                                                 Video zapis "Glagoljica" i Gromače" - youtube.com

Gimnazijalci I.o razreda Srednje škole Mate Blažine iz Labina posjetili u izložbu "Glagoljica" u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci koja na ilustrativan način, pretežno  u obliku kopija (121 izložak) pokazuje sva područja i oblike ljudskog života i djela koji su kod Hrvata zabilježeni na glagoljskom pismu u Istri, Hrvatskom primorju i kvarnerskim otocima.
Pored kopija na izložbi se nalazi i nekoliko originalnih glagoljskih rukopisa: tri misala iz 15. stoljeća (oba Vrbnička i Ljubljanski)  i riječki fragmenti glagoljskog brevijara iz 14. i 15. stoljeća.
Kao uvod u ovu vrijednu izložbu koja obuhvaća spomenike ćirilo-metodske misije u IX. stoljeću pa do posljednjih svjedočanstava o upotrebi glagoljskog pisma u XIX. stoljeću , u predvorju izložbe nalazi se pet zemljopisnih karata na kojima su prikazana mjesta u kojima su spomenici nastali, a za snalaženje u izloženim spomenicima na kraju predvorja nalazi se glagoljska azbuka (obla i uglata). 
Kadrovi iz filma koji su napravili vrijedni učenici I o razreda najbolje će posvjedočiti o ljepoti i edukativnosti dviju izložbi koje su posjetili, a koje su objedinjavaju daleku povijest i tradiciju  Istre i Kvarnera. "Glagoljica" i "Gromače" svjedoče o baštini Hrvata na ovim područjima bilo da se radi o glagoljskim spomenicima ili o gromačama koje su vrijedni težaci gradili, a Oton Gliha ih na moderan i originalan način ovjekovječio u svojim djelima.
Preuzimanje:
Plan rada 2011.-2012. - pdf
Izvješće o radu 2010.-2011. - pdf

 

Šk. g. 2011.-2012.

Stručna usavršavanja:

15.09.2011. Pula Izvješće sa ŽSV hrvatskog jezika. Mjerila vrednovanja učeničkih postignuća - pdf

 

Nastavni materijali:

PREDRENESANSA I HUMANIZAM - word

RENESANSA - word