naslovna > Stručni aktivi > Aktiv kemije, geografije i biologije

Aktiv kemije, geografije i biologije

Karmen Diminić Milevoj, voditeljica
Sandra Juran, Olivera Tadić,
Gordana Benković Gušić, Ivana Višković, članovi


Prilog uz 70. obljetnicu Škole 
Rad kemijsko-biološko-ekoloških grupa i projekata - pdf
Popis svih učenika koji su sudjelovali na državnim natjecanjima, smotrama te projektima - pdf 
Četrdeste godina zajedno - pdf

Šk. g. 2021.-2022.


10.12.2021.  Učenici 4.f gimnazije SŠMB-a su imali online  predavanje dr.sc. Ane Crnković s Kemijskog instituta iz Ljubljane
Na poziv profesorice kemije Olivere Tadić mlada znanstvenica dr. sc. Ana Crnković održala je 8.12.2021. četrdesetpet minutno online predavanje na temu „Genetska informacija i redizajn proteina“. Suradnja  s Anom   započela je na platformi „Science is wonderful“ koja je bila besplatna i otvorena za sve ljubitelje znanosti osnovnih i srednjih škola diljem Europe od 22.do 26.11.2021. Znanstvenici iz svih disciplina spremno su s učiteljima i učenicima razmjenjivali iskustva, inspirirali ih i pokazivali čarobni svijet istraživanja.
Ana Crnković završila je  diplomski studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Znanstvenica na postdoktorskom projektu Marie Curie za istraživanje nanopora  koje sadrže neprirodne aminokiseline, a čija je svrha olakšana detekcija analita prisutnih u iznimno malim količinama. Njen trenutni projekt uključuje proteine koji spontano stvaraju otvore nanometarskih dimenzija što se može iskoristiti za detekciju određenih spojeva, primjerice molekula koje nalazimo u našoj krvi. Kako bi to postigla, koristi tehnike genetskog inženjeringa i modificira te proteine za poboljšanu detekciju. Trenutno je zaposlena na Kemijskom Inštitutu u Ljubljani, u laboratoriju prof. dr. Gregora Anderluha.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)

Šk. g. 2020.-2021.


14.3.2021.  Leonarda Giannini sa svojom profesoricom Oliverom Tadić u on line radionici iz kemije s Institutom Ruđer Bošković Na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održana je u subotu 13.3. još jedna popularna on line radionica iz kemije za srednjoškolce pod naslovom "Analizom pogodi koja je sol u vodi". U radionici je sudjelovalo sedamnaestero srednjoškolaca iz triju škola  sa svojim profesoricama kemije. Iz Srednje škole Mate Blažine Labin učenica Leonarda Giannini sa svojom profesoricom Oliverom Tadić, jedanaestero učenika iz  Srednje škole Viktorovac Sisak sa svojom profesoricom Gabrijelom  Balković, te petero učenika iz zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira  Preloga.
Radionicu iz ciklusa "Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja" zajedno  su izveli njezin autor doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov kolega  dr. sc. Zlatko Brkljača. Prema već uhodanom scenariju, radionica je započela uvodnom  prezentacijom u kojoj je dr. Portada polaznicima radionice objasnio  zadatak i pravila. Nakon toga učenici su se pojedinačno javljali i  interaktivno sudjelovali u raspravama i pokusima koje su pred kamerom  na Institutu Ruđer Bošković izvodili dr. Portada i dr. Brkljača.  
Zadatak polaznika bio je da na temelju pokusa i opažanja izvedu  zaključke o sastavu sedam zadanih vodenih otopina, pri čemu im je  rečeno da se u svakoj od sedam plastičnih bočica nalazi otopina jedne  od devet zadanih tvari.
U drugom, natjecateljskom dijelu radionice, postavljeni zadatak  najbolje je riješila Lea Meštrović, učenica Prirodoslovne škole  Vladimira Preloga. Lea je za svoj uspjeh nagrađena knjigom kemičara i  publicista Nenada Raosa "Mala škola pisanja".
Radionica je učenicima bila prilika da nauče nešto više od sadržaja  koji se uče u okviru redovne nastave kemije, kao i primjer kako raditi  interaktivnu nastavu s učenicima iz različitih razrednih odjeljenja, a  da se pritom ne prekrši nijedna od protuepidemijskih preporuka i  mjera. Učenicima se radionica svidjela, a voditelji su na kraju radionice najavili da će se slične aktivnosti nastaviti održavati i  ubuduće.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)


16.11.2020. SŠMB na Earth Speakr - Daj glas planetu Zemlji Učenici izborne nastave kemije zajedno sa svojom profesoricom Oliverom Tadić i knjižničarkom Majdom Milevoj Klapčić u srijedu su putem zoom aplikacije sudjelovali u radionici Earth Speaker. Dio je to projekta Njemačkog veleposlanstva i Goethe Instituta u okviru njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Nakon što su  motivacijskim pismom zaslužili prisustvovanje ovoj inovativnoj i interaktivnoj radionici, učenici su naučili kako oblikovati Earth Speakr poruke te postati djelom interaktivnog umjetničkog djela Olafura Eliassona. Poruke su osmišljavanje u proširenoj stvarnosti, te smo tako posudili i dali glas jabuci, mrkvi, kori banane, nebu ili ulici. Najkreativnije poruke bit će zajedno sa svojim ravnateljima/ravnateljicama i nastavnicama krajem studenog pozvani na okrugli stol, gdje će u društvu njemačkog veleposlanika i predstavnika/predstavnica Vlade RH moći razgovarati o porukama umjetničkog djela Earth Speakr i izraziti svoju viziju budućnosti. Sve su poruke dostupne na interaktivnoj mrežnoj OVDJE!
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
Poveznica:
Albona «Earth Speakr» per dare voce alla Terra - lavoce.hr

Šk. g. 2017.-2018.

9.11.2017. Županijsko stručno vijeće nastavnika kemije srednjih škola Istarske županije   Domaćin:  Pazinski kolegij-klasična gimnazija, Pazin. Dnevni red: 1. Radionica "Luminiscencija u biologiji i kemiji", doc. dr. sc. Tomislav Portada;  2. Prezentacija projekta zavičajne nastave "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre", Olivera Tadić, prof.; 3. Predavanje "Mitovi i predrasude o zamjenskim sladilima", doc. dr. sc. Tomislav Portada
Prezentacija Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre - pdf
Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre, učenički uradak - youtube.com

12.12.2017. Terenska nastava - Posjeta Državnom arhivu Pazin I ove su godine, 1.12.2017., učenici  završnih razreda gimnazije u sklopu terenske nastave geografije i povijesti posjetili sa profesoricama geografije (Karmen Diminić Milevoj) i povijesti  (Dijana Muškardin) Državni  arhiv u Pazinu  kao i kulturno-povijesne i turističke znamenitosti  grada. Na  putu do  Državnog  arhiva upoznali su se sa poviješću  zgrade današnjeg Kolegija koja je izgrađena prije Prvog svjetskog r ata s namjerom da u njoj bude đački dom. U njoj od 1993. godine  djeluje  Pazinski  kolegij- klasična  gimnazija.
Preuzimanje:
Terenska nastava - Posjeta Državnom arhivu Pazin - pdf

Šk. g. 2016.-2017.

Plan i program rada aktiva za šk.g. 2016.-2017. - pdf
Izvješće o radu za šk.g. 2015.-2016. - pdf


17.5.2017. Dan planeta Zemlje 2017. učenici SŠMB-a obilježili nizom aktivnosti Učenici III.o i III.f su o okviru izborne nastave kemije izradili makete grada budućnosti „ZELENI LABIN“ i obrazložili svoju viziju razvoja Labina u skladu s održivim razvojem a učenici I.d razreda su izradili slike planete Zemlje koristeći rižu u boji (tajnim glasovanjem izabrani najuspješniji uradci). 2. U okviru međunarodnog projekta „CLEAN UP MED“ učenici II.o i II.f u okviru nastave kemije prema protokolu European Directive about Marine Strategy verificirali su onečišćenje plaže MASLINICA u Rapcu i svoje su rezultate poslali udruzi LAGAMBIENE, Italija koja vodi ovaj projekt. 3. U okviru svjetskog projekta „LET'S DO IT“ pod vodstvom „ZELENE ČISTKE“ i udruge „ŽMERGO“ učenici II.o i II.f su kartirali i mapirali na svjetsku kartu 50-tak divljih deponija na području Labinštine. 4. Učenici II.o pridružili su se u akciji „Očistimo Hrvatsku u jednom danu“ čišćenjem okoliša škole 24. travnja 2017. IZLOŽBOM u učionici kemije prikazali su sve svoje aktivnosti s ciljem podizanja ekološke svijesti i shvaćanja važnosti očuvanja okoliša. Voditeljica svih aktivnost bila je nastavnica kemije Olivera Tadić.
Izvješće Zelene čistke - pdf

/libraries/0001/1390/Tim_2_web.jpg
9.5.2017. Gimnazijalci SŠMB-a ponovno uspješni u uzgajanju kristala Drugo izdanje natjecanja "Ljepota kristalnih ploha" u organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice a u suradnji s PLIVOM, izazvalo je velik interes učenika iz cijele Hrvatske. Više od 500 učenika osnovnih i srednjih škola kroz proteklih nekoliko mjeseci vrijedno je radilo na uzgajanju kristala i praćenju njihova rasta. Cilj timskog rada bio je uzgojiti što veći i pravilniji kristal, a najuspješniji od njih odabrani su od strane grupe znanstvenika i nastavnika članova Hrvatske udruge kristalografa, predvođene dr. sc. Aleksandrom Višnjevcem, predsjednikom Hrvatske udruge kristalografa i PLIVINIM višim direktorom istraživanja i razvoja TAPI,  prof. dr. sc. Ernestom Meštrovićem.
Predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od voditelja natjecanja, dr. sc. Aleksandar Višnjevac ovom prigodom je istaknuo: „Raduje nas činjenica da smo u drugom izdanju našeg projekta privukli ovako veliki broj učenika iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Gledajući njihov interes i motiviranost koja je rezultirala izvrsnim radovima".

U kategoriji rasta anorganske soli od 41 tima učenici Anđelika Licul, Marko Klapčić i Ivana Knapić zauzeli su 16. mjesto. Massima Milevoj, Erin Kos i Francesca Pappalardo u izazovnoj kategoriji 20. mjesto.
Oba tima su bila pod stručnim vodstvom nastavnice kemije Olivere Tadić.


23.4.2017. Dan planeta Zemlje u SŠMB-u „Zeleni Labin“ je naziv ovogodišnjih aktivnosti za Dan planeta Zemlje. U aktivnostima su učestvovali učenici trećih razreda gimnazije, učenici prvog razreda ekonomije, učenici koji slušaju izbornu nastavu iz kemije, Eko  i GLOBE grupa pod stručnim vodstvom mentorice Olivere Tadić. Izrađene su makete zelenog grada Labina prema zamislima učenika, slike izrađene od riže u boji  i prezentacija na temu „zelenija“ energija, zgrade i promet u gradovima.
Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Različitim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost učenika na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.
Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. kada je  na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Godine 2009. Opća skupština UN-a je 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. travnja 1970. na sveučilištima SAD-a. Danas se obilježava u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.
Kao i prethodnih godina, i ove će godine Dan planeta Zemlje biti posvećen jedinstvenim problemima i izazovima našeg vremena. Zbog migracije stanovništva u urbane sredine i sve većih posljedica klimatskih promjena ukazuje se na potrebu održivog razvoja velikih gradova u kojima danas živi pola svjetskog stanovništva.
Stoga je ovogodišnja tema „Zeleni gradovi“, a kampanja je usmjerena na „zeleniju“ energiju, zgrade i promet u velikim gradovima.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)


4.4.2017. Učenice 2.f razreda nagrađene su u kategoriji „Naj kamere“ na video natječaju „Tanjur pun dobrote!“ Na natječaj Udruge "Žmergo" prijavljena su 34 video uratka u kojima je sudjelovalo 396 učenika i 53 učitelja i profesora mentora iz 12 osnovnih i 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske uključenih u projekt EAThink2015 - "Jedi lokalno, misli globalno", a kojim Udruga želi poduprijeti kreativne ideje učenika za društveno angažirane video uratke kojima odgovaraju na problematiku globalnih izazova u području hrane. U formi video uratka u trajanju do 30 sekundi, učenici škola diljem Hrvatske imali su zadatak prepoznati i iznjedriti inovativne ideje kao njihove prijedloge rješenja za uočene probleme na u području uzgoja hrane, bacanja hrane i odgovorne kupovine i potrošnje hrane. Na osnovu pobjedničkog videa učenika razvit će se medijska informativna kampanja projekta na nacionalnoj razini s ciljem podizanja svijesti o izazovima globalnog razvoja.
Naše učenice su se natjecale pod temom" Kritička, odgovorna kupovina i potrošnja hrane". Ideja im je bila u spotu „Srdela jučer za danas i sutra“ prikazati svakodnevni mediteranski život te značaj zdrave mediteranske prehrane kroz različite scene koje opisuju ribarsko naselje i samu Labinštinu. Korištene su i fotografije i scene prošlogodišnjeg školskog projekta "Srdela" koji su radili učenici sadašnjeg 4.f razreda na satu kemije i povijesti.  Cilj je bio prikazati važnosti mediteranske prehrane u životu  i adolescenata i svih generacija te time osvijestiti stanovništvo o važnosti konzumiranja ribe i ostalih morskih plodova te povratak veoma staroj ribarskoj tradiciji. Saznanje da je Hrvatska jedna od najgorih država po količini unosa i konzumiranja ribe potaknula je učenike na izradu video spota. Kao primorska zemlja ribarstvo je jedna od najvažnijih djelatnosti. Školski projekt "Srdela" upravo je imao za cilj prikazati važnost konzumiranja ribe ne samo na razini škole već i uključujući cijelu lokalnu zajednicu. Ovaj video govori kako je važno očuvati samo tradiciju pripravka ribe te kako se ta tradicija riba vrednovati i prenositi na mlađe generacije. Autorski tim čine učenice 2. razreda gimnazije Anamaria Šumberac, Viktoria Mikuljan, Ivana Knapić, Emma Matošević pod vodstvom mentorica Dijane Muškardin i Olivera Tadić.
Video možete pogledati OVDJE!

 
25.3.2017. Kako je u SŠMB-u obilježen Dan voda 2017. Učenici trećih razreda gimnazije i izborne obilježili su na satu kemije pod vodstvom prof. mentorice Olivere Tadić Svjetski dan voda. On se tradicionalno obilježava 22. ožujka. U školskoj knjižnici održali su prezentaciju na temu Vode za gradove. Učenici su nakon prezentacije debatirali o važnosti opskrbe zdravstveno ispravnom vodom i njenoj reciklaži. Na kraju prezentacije učenici su svojim tijelima pokušali dočarati važnost vode. Dio učenika je imao zadatak napraviti edukacijske plakate na istu temu.
 
Kao kruna ovogodišnjih aktivnosti bio je posjet laboratoriju Vodovoda Labin čija je glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda bila "Otpadne vode" s ciljem podizanja svijesti o važnosti recikliranja otpadnih voda. Otpadne vode koje nisu pročišćene završavaju u prirodi i onečišćuju okoliš, a ako se obrade, mogu se sigurno ponovno koristiti u razne svrhe. Njihovim korištenjem, ujedno, štedjeli bismo dragocjenu pitku vodu. Kroz laboratorij nas je provela i pokazala na koji način funkcionira rad laboratorija voditeljica Tina Paić.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
Prezentacija Annette Peršić i Massime Milevoj Voda u gradovima - pdf

 
6.2.2017. Edukativna izložba „Hrvatska iz zraka“ u Srednjoj školi Mate Blažine Tijekom  prošle sedmice  postavljena je  u prostorima Srednje škole Mate Blažine edukativna izložba plakata Davora Rostuhara, putopisca, fotografa i slobodnog književnika, poznatog  po brojnim  reportažama i fotografijama iz čitavog svijeta, objavljenima u Nacional Geographic  i Nacional  Geographic  Hrvatska, časopisu Meridijani, Geo…
Edukativna izložba plakata „Hrvatska iz zraka“ postavljena je s 30 fotografija dimenzija 96x64 cm koje su dio hrvatskog fotografsko-istraživačkog projekta  Nacional Geographica „Hrvatska iz zraka“ i rezultat su  sedmogodišnjeg  preleta i dokumentiranja Hrvatske iz zraka.
 
Fotografije  prikazuju  veliku   bioraznolikost  Hrvatske, njezine prirodne ljepote te materijalnu i nematerijalnu baštinu i imaju veliku edukativnu vrijednost u području geografije, povijesti, razvoja, kulture te u pogledu  promicanja  važnosti zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti. Edukativni tekstovi  pisani su na  način National Geographica  s ciljem da zainteresiraju učenike. Izložba plakata otvara mogućnost učenja multimedijalnim pristupom  te potiče i razvija vizualno izražavanje,dominantno u današnjem globalnom okruženju.
U petak 3. veljače gospodin Rostuhar je podijelio učenicima kroz svoje  predavanje i  prezentaciju dio svojih doživljaja, dojmova i spoznaja kao rezultat  upoznavanja  običaja i kultura  brojnih plemena i naroda putujući kroz  zemlje Azije, Afrike i Amerike.
Bez obzira na manje  lijepe, a ponekad, čineći se i bezizlazne situacije, Rostuhar je  učenicima naglasio da ništa nije nemoguće ako uložiš rad i trud i ako  to želiš, te  kako predrasude i generalizacije koje  ljudi često imaju o nekome ili nečemu  nikada nisu dobre.
 
U drugom dijelu  svog predavanja  napravio je  poveznicu s projektom „Hrvatska iz zraka“ ističući bogatstvo  različitosti na  malom prostoru  kao što je Hrvatska te  važnost očuvanja i njegovanja različitosti koje imamo,a koje  danas u svijetu  u  tokovima globalizacije, jako brzo  nestaju.
Pojasnio je kako su nastajale fotografije Hrvatske te kako je i njemu samom ovaj projekt otvorio nove horizonte i omogućio da spozna ljepote i vrijednosti svoje domovine na jedan posve novi način.
Davor Rostuhar: O meni OVDJE!
(Tekst i foto u školi: Karmen Diminić Milevoj, prof.)

 

25.1.2016. Škole za Afriku – edukativno humanitarne aktivnosti Srednje škole Mate Blažina Labin “Škole za Afriku” zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade “Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava , pokrenuta 2005. godine u Cape Townu. U prikupljanju pomoći za 13 najugroženijih zemalja u Africi  uključilo se 27 razvijenih zemalja iz cijelog svijeta, a dosad je u njima prikupljeno više od 200 milijuna američkih dolara.
Zahvaljujući projektu Škole za Afriku više od 28 milijuna djece u Africi dobilo je priliku ići u školu i družiti se sa svojim vršnjacima. Ove školske godine i srednjoškolci iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina priključili su se programu „ Škole za Afriku “.
Cilj je ovogodišnjim  edukativno – humanitarnim aktivnostima  osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju  djevojčicama i dječacima u najugroženijim područjima Afrike.  Od 2014. godine  Hrvatska pomaže djeci  Burkine Faso, trećoj po redu od najsiromašnijih zemalja svijeta.
Povodom mjeseca darivanja u Srednjoj školi Mate Blažina održane su brojne radionice i aktivnosti koje su tematski i sadržajno imale humanitarni karakter i kojima su se prikupljene donacije za djecu Burkine Faso.

Na satu kemije odrađene su sljedeće aktivnosti:
- 1. razredi gimnazija i strukovnih programa odradili su aktivnost  Kristali sa božićnim motivima, učenici su izradili božićne ukrase „ kristale“ koristeći stipsu, šećer, žicu, ljusku jaja te od različite soli.
- 2. razredi gimnazije imali su zadatak nacrtati simbole kemijskih elemenata kroz božićne motive
- 3. razredi imali su zadatak izraditi božićne ukrase i to od prirodne plastike iz mlijeka
- 4. razredi imali su zadatak ispeći  medenjake,  „ Mirisi adventa“
Nakon humanitarne prodajne izložbe, dio donacija prikupljen je i za djecu Burkine Faso.
Učenici 3. razreda gimnazije na satu povijesti  također su pekli kolače i osmislili božićne poruke čime su prikupljali donacije.
Sve prikupljene donacije biti će uplaćene na UNICEF-ov račun „ Škole za Afriku“.
Nastavnice koje sudjeluju u programu jesu Laura Kokot, prof, Sanja Gregorinić, prof., Jasmina Gruičić, prof., Olivera Tadić, prof., Dijana Muškardin, prof.

„Prekidanje kruga siromaštva između pojedinca, njegove obitelji i zajednice počinje obrazovanjem.“
(Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a)


Video uradak INDIKATORI, Olivera Tadić - youtube.com

Šk. g. 2015.-2016.


15.6.2016. Izvješće  o posjeti učenika  Tvornici Rockwool  Adriatic d.o.o. u poduzetničkoj zoni Pićan Dana 20. svibnja 2016. učenici  drugih (2.o,f) razreda gimnazije  posjetili su tvornicu Rockwool  Adriatic d.o.o. u poduzetničkoj zoni Pićan u pratnji profesorica  Karmen Diminić  Milevoj  i  Olivere Tadić. Nakon uvodnog  predavanja  više stručne suradnice u korporativnim poslovima Nensi Runko - učenici  su  pogledali kratke filmove o procesu proizvodnje  mineralne vune i proizvoda baziranih na njoj , njezinoj važnosti u  uštedi energije,  ponašanjem u slučaju  požara,buke, primjeni u graditeljstvu ali sve više  i u poljoprivredi. 
 
Učenici  su upoznati i  s načinima  vođenja računa o zajednici  te mjerama koje tvornica  poduzima u  cilju unapređenju društva i života građana iz svoje okolice kroz projekte  vezane uz sport, obrazovanje i znanost (stipendije), kulturu, ekologiju…
U obilasku prostora tvornice učenici  su vidjeli i upoznali se s tehnološkim procesom  proizvodnje kamene vune-od sirovine do gotovog proizvoda spremnog za tržište.  Za kraj posjete organiziran je i  kviz znanja u kojem su za točne i najbrže odgovore  učenici i nagrađeni prigodnim poklonima.  
(Tekst i foto: Karmen Diminić Milevoj, prof.)

 

23.2.2016. Predavanje doc. dr. Ozimeca o lišajevima u SŠMB-u U srijedu 17.2. je u našoj školi održao predavanje doc. dr. Siniša Ozimec, predavač Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Gospodin Ozimec je ugledni stručnjak na području istraživanja lišajeva. Imali smo prilike slušati o anatomiji lišajeva, njihovim značajkama kao bioindikatorima, raznovrsnosti i važnosti. Nakon zanimljiva predavanja, učenici, sudionici „Green school“ tima koji 28.2. odlaze na drugu studijsku razmjenu u Berlin sa profesoricama Sandrom Juran i Višnjom Šverko, odradili su i sadržajnu terensku nastavu u okolici Labina kroz koju ih je vodio naš vrsni lihenolog. Bila nam je čast ugostiti  gospodina Ozimeca u našoj školi.
 

19.11.2015. Terenska nastava geografije i povijesti u Državnom arhivu u Pazinu U četvrtak 19. studenog  2015. učenici četvrtih razreda sudjelovali su na  terenskoj nastavi u Pazinu. U sklopu geografije i povijesti posjetili smo Državni arhiv. Terensku nastavu organizirali su u sklopu svojih predmeta  prof. Karmen Diminić Milevoj, prof. Dijana Muškardin i  prof. Sanja Gregorinić, a prisustvovali su  četvrti razredi gimnazije i ekonomije.
U prostorijama Državnog arhiva održana je prezentacija o procesu restauriranja starih knjiga te o nastanku Statuta grada Pule  koji je star više od 500 godina te restauriran. Također Arhiv posjeduje jednu od  najvećih zbirki matičnih knjiga rođenih, posebice s područja grada Labina i njegove okolice. Proučavali smo najstariju matičnu knjigu iz Labina koja datira iz 16. stoljeća. Zanimljivo nam je bilo slušati predavanje arhivistice Jasmine Mrkonjić i restauratora Alda Prenca. Nakon prezentacije krenuli smo u obilazak laboratorija.
 
Terenska nastava bila je veoma značajna u proširivanju općeg znanja te stjecanju novih. Bilo je zanimljivo pronaći svoje prezime u arhivskoj građi i pregledavati najstarije knjige koje se u Arhivu čuvaju. Zanimljiv je podatak kad bi se mjerila količina knjiga koja se čuva u Arhivu iznosila bi oko 5 kilometara. Voljeli bismo da bude više tako organiziranih terenskih nastava,  gdje smo gradivo naučeno na satovima povijesti i geografije primijenili u Arhivu.
(Ivan Vlatko Vidaković, učenik 4. f)

Šk. g. 2014.-2015.

Novosti:


                   Dijana Muškardin, Olivera Tadić, Karmen Diminić-Milevoj, Ondina Franković
15.07.2015. Međužupanijsko stručno putovanje u Strasbourg i Bruxelles (29.06.-05.07.2015.) Od 29. lipnja do 5. srpnja organizirano je Međužupanijsko stručno putovanje u Strasbourg i Bruxelles. Uz sveukupno 33 profesora osnovnih i srednjih škola Hrvatske, na putovanju su sudjelovale i profesorice Srednje škole Mate Blažine iz Labina Karmen Diminić- Milevoj prof. geografije, Olivera Tadić prof. kemije i Dijana Muškardin prof. povijesti.
Međužupanijsko stručno putovanje organizirale su  profesorice Gimnazije Pula, Tanja Černeka, voditeljica Županijskog stručnog vijeća geografije i Elizabete Pavlović, mentorice sociologije i etike i dio je stručnog usavršavanja djelatnika AZOO-a te odobren od strane Europskog parlamenta.
Program posjeta sadržavao je sljedeće: upoznavanje s radom i predavanja u Vijeću Europe i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu i  Europskim parlamentom i Europskom komisijom u Bruxellesu.
U Vijeću Europe profesori su se sastali s Miroslavom Papom, veleposlanikom i stalnim predstavnikom Republike Hrvatske u toj instituciji, a u Europskom parlamentu s eurozastupnicima Ivanom Jakovčićem i Jozom Radošem, članovima zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu. Organizirana je i radionica o ljudskim pravima te kviz znanja o Europskoj uniji.
Ovakav način stručnog usavršavanja izrazito je djelotvoran i potrebit. Profesori su se našli na vrelu informacija te upoznali  ustrojstvo i rad institucija u kojima se donose najvažnije odluke. Također su u razgovoru sa europarlamentarcima, njihovim asistentima i domaćinima posjećenih europskih institucija mogli postavljati pitanja i za sve nejasnoće ili dodatne informacije dobiti odgovore. Takvom vrstom edukacije profesori mogu s lakoćom informacije proslijediti i svojim učenicima i kolegama. Dobiveni materijali i stečeno znanje ostaju motivacija za nove nastavne teme koje će zasigurno postati dio školskog kurikuluma i nastavnom plana i programa predmeta kojeg predaju. Ostaje i potreba da se i učenici i kolege profesori uključe sljedećih godina u takvu vrstu edukacije i studijskog putovanja.

27.04.2015. Održana radionica ZDRAV ZA 5 prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola Dana 27.04.2015. održana je Eko radionica ZDRAV ZA 5 - projekt prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola. Radionica je održana u trajanju od dva školska sata (u učionici kemije kod prof. Olivere Tadić) učenicima prvog razreda elektrotehnike (I.e). Gosti predavači bili su mr.sc. Aleksandar Šerović, prof., policijski službenik za prevenciju Ureda načelnika PU istarska i Maja Paliska djelatnica PP Labin. Učenici su prije početka predavanja i korištenja tzv. “pijanih naočala“ dvadesetak minuta čistili zelene površine ispred škole.
Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine sudjeluje u provođenju projekta Zdrav za 5 zajedno s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, a od ove godine i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Ovaj preventivni projekt usmjeren je na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola i provodi se u svim školama diljem Hrvatske. Današnji cilj je bio upoznati učenike s ulogom koju alkohol ima kod kažnjivih ponašanja te sa zakonskim propisima vezanim uz konzumiranje alkohola, a sve radi dobivanja više informacija o ovom fenomenu kako bi mogli sami donijeti odluku. Kada govorimo o alkoholu, često spominjemo ovisnost. To je krajnji stadij dugotrajnog pijenja alkohola. U posljednje vrijeme,  na žalost susrećemo se i sa sve većim brojem mladih koji su već razvili ovisnost, a koji su počeli kao prigodni konzumenti. Kada kažemo prigodni konzumenti mislimo na one koji povremeno ili prigodno konzumiraju alkohol (npr. prilikom večernjih izlazaka, proslava rođendana i sl.) Policiji je najteže kad se u svom radu susreće s djecom i maloljetnicima i kada protiv njih mora poduzimati neke mjere. Brojna istraživanja pokazuju kako je upravo njihova dob rizična za početke eksperimentiranja sa alkoholom.  Jedna od stvari koje mladi najčešće nisu svjesni je da alkohol može dovesti do toga da se osoba lakše odluči postati počinitelj nekog kažnjivog ponašanja, a isto tako i da postane žrtva takvog ponašanja. Najčešća kažnjiva ponašanja mladih u kojima alkohol ima važnu ulogu su nasilje,uništavanje imovine,imovinski delikti i prometne nezgode. Za kraj su učenici dobili napomenu da u slučaju da imaju pitanja ili probleme o kojima žele razgovarati s policijom slobodno i s punim povjerenjem mogu se obratiti  kontakt policajcima.

22.03.2015. Raznoliko obilježavanje SVJETKOG DANA VODA u SŠMB-u Učenici naše škole  obilježili su Dan voda sljedećim aktivnostima:
- Uključili smo se u svjetski projekt WORLD WALKS FOR WATER http://www.worldwalksforwater.org/eng pješačenjem po pješačkoj stazi LABIN-RABAC i analizom stanja okoliša na tom zaštićenom krajobrazu.

- U svim razredima gimnazije te ugostiteljstva i trgovine proveli su edukacijske radionice "ŠTO JE VODA ZA TEBE?"

ŠTA JE VODA ZA TEBE? 
Iz odgovora naših učenika slijedi TOP 5 odgovora:
1.    život
2.    stanište
3.    čarolija Planete
4.    energija
5.    inspiracija

 


- GLOBE GRUPA je analizirala vodu za piće koju su donijeli učenici koristeći globe hidrološke protokole kako bi odgovorili na  pitanje "KAKVA JE VODA U MOJOJ ŠPINI?"


"KAKVA JE VODA U MOJOJ ŠPINI?"  
Analizirano je 12 uzoraka vode iz špina Labinštine (MARCELJANI, ČEPIĆ, KOŽLJAK. PRESIKA, KRŠAN i LABIN  po dva uzorka) i utvrđeno je da prema UREDBI RH svi uzorci spadaju u vode I. kvalitete, odnosno odgovaraju kvalitetnoj vodi za piće.
 

Svi rezultati su predstavljeni poster izložbom u holu škole u petak 20.03.2015.

Rezultati istraživanja POSTER - pdf  Rezultati istraživanja - pdf


18.02.2015. GLOBE GRUPA je u okviru programa GLOBE AT NIGHT ostvarila suradnju s portalom EKORASVJETA 

GLOBE GRUPA je u okviru programa GLOBE AT NIGHT ostvarila suradnju s portalom „Ekorasvjeta“ kako bi svoj desetogodišnji rad približila široj javnosti i senzibilizirala ju za ovaj često zanemaren problem onečišćenja okoliša i smanjenja kvalitete života na našoj Planeti. Globe zvijezda za učenike Srednje Škole Mate Blažine OVDJE!


02.02.2015. Ana, Martina i Luka sa svojim kristalima osvojili 5. mjesto u Hrvatskoj U organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice, u suradnji s PLIVOM, održano je 1. natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, pod imenom "Ljepota kristalnih ploha". Natjecanje je započelo 23. listopada 2014., a preko 400 mladih znanstvenika iz cijele Hrvatske posljednjih nekoliko mjeseci marljivo je pripravljalo kristale i vodilo laboratorijske dnevnike. Zadatak učenika bio je timskim radom pripraviti što veći i pravilniji kristal u jednoj od prijavljenih kategorija, a gotovo svi timovi zajedničkim su radom uspješno izvršili zadatak. U kategoriji rasta kristala organske soli prvo mjesto osvojio je tim VII. gimnazije iz Zagreba, dok je drugo mjesto pripalo Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga iz Zagreba. Na trećem mjestu našla se Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba. Naš tim u sastavu gimnazijalaca Ane Verbanac, Martine Rimac i Luke Pavlinovića pod vodstvom mentorice Olivere Tadić sa svoja dva kristala ("Antonio" i "Nada") ostvarili su peto mjesto (po bodovima isto kao trećeplasirani sa nešto manjim kristalom) i devetnaesto mjesto od 35 timova iz cijele Hrvatske.

   
  Kristal ANTONIO         Kristal NADA

Preuzimanje:

Prezentacija - pdf    Rad na projektu - pdf  

Poveznice:

Rezultati natjecanja Ljepota kristalnih ploha - pliva.hr
Novi veliki uspjeh učenika Srednje škole Mate Blažine - 5portal

Šk. g. 2013.-2014.

Novosti:

09.-12.04.2014. Tea Načinović 3. na državnom natjecanju iz kemije

Tea Načinović učenica IV razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine Labin je na 23. državnom Natjecanju iz kemije, koje se održalo od 9. do 12. travnja 2014. u Šibeniku u kategoriji samostalnih radova osvojila 3. mjesto i nagradu PLIVE radom „Ljekovitost lista masline". Mentor je Mira Hrvatin, prof. savjetnik.
Tea se je sa državnog natjecanja vratila izuzetno zadovoljna i posebno ističe poticajan odnos članova državnog povjerenstva prilikom izlaganja rada. Postignuti rezultat omogućit će joj lakši upis željenog studija.
Želja joj je istaknuti da su za uspjeh rada osim nje same i mentorice zaslužni  i   dr. sc. Danijela Poljuha i djelatnici METRIS -a Centra za istraživanje materijala iz Pule, Sandra Juran, prof. mentor, Mirjana Cvijin, prof i kolegica Silvija Milevoj  koji su joj pružili pomoć tijekom izrade rada pa im se svima zahvaljuje.

Na nedavno održanom XXIII. Državnom natjecanju iz kemije, PLIVA je nagradila troje prvoplasiranih učenika osnovnih i srednjih škola u svim kategorijama. Čestitamo najuspješnijima, ali i svim sudionicima i njihovim mentorima na postignutim izvrsnim rezultatima!

Čestitke!!!

               
Tea Načinović

 

04.12.2013. Projekt SLATKO NAS VESELI U okviru nastavnog predmeta TEHNOLOGIJA ZANIMANJA pod vodstvom profesorice Olivere Tadić učenici I.gt, II.g i III.g, a u cilju stvaranja predblagdanskog raspoloženja, prezentirali su projekt „SLATKO NAS VESELI“. Izradili su slatke kućice i slatki liker koje su na prodajnoj izložbi za djelatnike Škole izložili u multimedijalnoj zbornici.

 

Svim djelatnicima i nastavnicima poželjeli su blagoslovljen Božić i sretnu Novu Godinu.

24.10.2013. Održan 4. modul Obrazovanja za održivi razvoj U knjižnici SŠMB-a 24. listopada je održan, u organizaciji Agencija za odgoj i obrazovanje RH, međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike pod nazivom OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ - 4. MODUL pod vodstvom viših savjetnica Agencije gđe Gordane Cecić-Sule i gđe Borjanke Smojver.  Olivera Tadić, polaznica tečaja iz SŠMB-a bila je domaćin skupa.

 

Voditeljica Gordana Cecić-Sule, prof. viša savjetnica za biologiju i kemiju, Agencija za odgoj i obrazovanje
Podružnica Split, Tolstojeva 32, 21 000 Split, tel +385(0)21 34 09 84, fax +385(0)21 31 42 46, gordana.cecic-sule@azoo.hr

Preuzimanje:

Prezentacija Kako napisati izvješće o radu na projektu - pdf

15.10.2013. Obilježava se Svjetski dan pranja ruku Već petu godinu zaredom 15. listopada obilježava se Svjetski dan pranja ruku. Kampanju je prihvatilo više od 60 zemalja na svim kontinentima. Poražavajući su rezultati istraživanja na svjetskoj razini prema kojima manje od 35 posto ljudi pravilno pere ruke u ključnim trenucima. Rukama dotičemo praktički sve oko sebe pa je mogućnost zaraze iznimno velika. Kako bi ukazali na ovu problematiku u okviru predmeta Tehnologija zanimanja učenici kuharskog usmjerenja III.g obilježili su ovaj dan praktičnim zadacima ali su i izradili plakat koji je izložen u auli škole kako bi i ostale učenike potakli na razmišljanje.

 

Šk. g. 2012.-2013.

Preuzimanje:
Izvješće o radu aktiva šk.g.2011./2012. - pdf   Plan rada 2011.-2012. - pdf
Izvješće o radu 2010.-2011. - pdf
Eko-aktivnosti - pdf
GLOBE program - pdf

Novosti:

26.04.2012. Stručni posjet Katedri za fiziku Medicinskog fakulteta u Rijeci


Izvješće - pdf   Fotogalerija - zip

20.04.2012. Izložba Iz ptičje perspektive Povodom  DANA PLANETE ZEMLJE, a u okviru nastavnog predmeta Tehnologija s ekologijom učenici III.d razreda ekonomskog tehničara pod vodstvom prof. OLIVERE TADIĆ odradili su projekt  IZ PTIČJE PERSPEKTIVE. U sklopu projekta zadatak je bio da od različitih  materijala(otpadnih) naprave kućice za ptice.
Radove su učenici izložili na izložbi koju su postavili u auli škole.
Prosudbena povjerenstva sastavljena od nastavnika i učenika vrednovala su izloške i utvrdili su slijedeće:
Svi radovi su vrlo kreativni, a kao najbolji ocjenjeni su:
1.    1899, autor- MATEO MILETA
2.    ANANAS, autor- GORDANA BOJIĆ
3.    2205A, autor- VANESSA ČEKADA
Svi učenici nagrađeni su za svoj rad!

Fotogalerija Radovi Iz ptičje perspektive -zip

28.03.2012. Eko tjedan Aktivnosti - pdf

09.03.2012. The World Walks for Water & Sanitation I ove godine učenici naše škole uključili su se u svjetsku akciju obilježavanja Dana voda  (više na: http://www.worldwalksforwater.org)

16.12.2011. Učenici slave godinu kemije Rezultate našeg rada u okviru GODINE KEMIJE poslali smo osim na stranice HRVATSKOG DRUŠTVA KEMIČARA i na službene stranice IYC 2011 i s ponosom ističemo da smo tako Hrvatsku kao jedini sudinici za sada stavili na kartu svijeta.  O našem radu može se pročitati i na službenom IYC blogu. Za naš rad stiglo je i priznanje od IYC-a.

12.12.2011. Izložba Ususret blagdanima 2011. Učenici I.o,e,d,g,h,t ; II.g,h i III.g,h su u holu škole postavili prigodnu izložbu svojih radova pod vodstvom prof. Olivere Tadić. Radovi su nastali u okviru redovnih programa.

 

Šk. g. 2011.-2012.

Stručni skupovi

05.-08.10.2011. Baška Prva međunarodna konferencija projekta THE TREE RING PROJECT- ssmb.hr

 

Poveznice:

Škola za okoliš - ssmb.hr

GLOBE program - ssmb.hr