naslovna > Stručni aktivi > Aktiv ekonomije, trgovine i ugostiteljstva

Aktiv ekonomije, trgovine i ugostiteljstva

Orijana Tenčić , voditeljica
Daniel Mohorović, Gabriela Dundara,
Kristina Tenčić Lazarić, Dean Blašković,
Dorjano Mohorović, Ivica Matanović, članovi

 

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija - ssmb.hr
Turizam i ugostiteljstvo - ssmb.hr


Šk.g. 2020.-2021.


1.2.2021. ODRŽAN STRUČNI SKUP MEĐUŽUPANIJSKOG STRUČNOG VIJEĆA EKONOMISTA – JEDAN OD NAJPOSJEĆENIJIH  
U Srednjoj školi Mate Balote Poreč, u online okruženju, održan je stručni skup Međužupanijskog stručnog vijeća obrazovnog sektora ekonomije, trgovine i poslovne administracije, podsektora ekonomije iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Na skupu je prisustvovalo 60-tak nastavnika ekonomske skupine predmeta, a s obzirom da su teme sa ovog skupa prepoznate kao vrlo atraktivne, skup je privukao i veliku pozornost i zainteresiranost nastavnika iz ostalih županija. 
Skup su otvorili ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč Krešimir Bronić te voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća, ujedno i nastavnica ekonomske skupine predmeta u Srednjoj školi Mate Balote Poreč, dr.sc. Katarina Justić. Skupu je prisustvovala i nova viša savjetnica Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Vedrana Šimunić Rod. 
Na skupu je predstavljena tema "Marketing u doba Corone - nova pravila igre" predavačice Irine Lovrić, stručnjakinje za strateški i emocionalni marketing Pepper Brand & Media. S obzirom da je COVID doba utjecalo i na obrazovanje, ali i na živote svih nas, imalo je i snažan utjecaj na tržište i ravnotežu ponude i potražnje. U cilju edukacije nastavnika ekonomske skupine predmeta, Irina Lovrić je usporedila tradicionalni marketinški pristup (Marketing prije Corone) sa novim potrebama potrošača te dala odgovor kako na njih odgovoriti. Predstavila je primjere dobre prakse, dakle dobitnike i gubitnike u doba COVID-a, te te opisala „recepte“ koji su vrlo uspješno provedeni od strane hrvatskih i stranih proizvođača i marketinških agencija. 
Profesor mentor iz Srednje škole Mate Blažina Labin, Daniel Mohorović, mag.oec. predstavio je zanimljivo predavanje o posve novom pristupu u postavljanju ekonomskih pitanja na satu ekonomskih predmeta – kvizika.
Dr.sc. Katarina Justić, profesor mentor iz Srednje škole Mate Balote Poreč, predstavila je aktualnu tematiku vrednovanja odgojno-obrazovnih ishoda te pokazala način vrednovanja na primjeru nastavnog predmeta Osnove računovodstva te time s polaznicima edukacije podijelila primjer dobre prakse.
Sljedeći skup Međužupanijskog stručnog vijeća planiran je za svibanj 2021. godine.  

(Tekst i foto: Katarina Justić, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća)

Šk.g. 2019.-2020.


27.2.2020. Predstavljena „Analiza turističkog prometa Grada Labina"   Stručni rad "Analiza turističkog prometa Grada Labina 2018./2017./2016. godine" izrađen je u sklopu zavičajnog projekta "Rudarski sretno", a nastao je kao rezultat rada profesorice Orijane Tenčić i učenika iz predmeta Osnove turizma u okviru zavičajnog projekta. Rad su prezentirali učenici na 3. festivalu zavičajnosti u Puli 13.5.2019. godine
Poveznice:
Zavičajna nastava 2019. - ssmb.hr
Preuzimanje:
"Analiza turističkog prometa Grada Labina 2018./2017./2016. godine“ - pdf


29.1.2020. Plaće 2020. Profesorica Orijana Tenčić predstavila je članovima stručnog aktiva ekonomije, trgovine i ugostiteljstva primjer materijala iz predmeta računovodstvo koji sadrži podatke potrebne za obračun plaća usklađane sa važećim propisima iz tog područja, opis tehnike obračuna plaća, primjere i zadatke za učenike. Obzirom da novi, ažurirani udžbenici računovodstva izlaze svake 4 godine, oni sadrže stare podatke. Profesorica Tenčić s učenicima na taj način nastoji odraditi nastavne sadržaje po propisima iz područja računovodstva, a koji su važeći u trenutku obradbe.
Preuzimanje:
Plaće - pdf

Više na: http://www.ssmb.hr/240/ekonomija-trgovina-i-poslovna-administracija 

Šk.g. 2018.-2019.

Više na: http://www.ssmb.hr/240/ekonomija-trgovina-i-poslovna-administracija 

Šk.g. 2017.-2018.

6.4.2018. "DANIMA STRUKOVNIH NASTAVNIKA" ZAPOČELA REFORMA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU U Opatiji se od 26. do 28. ožujka 2018. godine u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održao najveći skup strukovnih nastavnika u Republici Hrvatskoj. Temelj uspješnog i efikasnog strukovnog obrazovanja je u motiviranim, stručnim,  modernim te, u skladu s vremenom prilagodljivom, strukovnim  nastavnicima. Gotovo 500  nastavnika imalo je prigodu, kroz trodnevni rad, upoznati se s novinama u strukovnom obrazovanju, razmijeniti svoja i čuti međunarodna iskustava te se sektorski usavršavati. Konferenciju je u ime ministrice Blaženke Divjak otvorio pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.
Skup je okupio 550 sudionika, 50 predavača, a u tri dana održano je ukupno 48 predavanja i radionica.
Jedan od prioritetnih ciljeva Dana je zadovoljiti potrebe  nastavnika strukovnih predmeta da se poboljšaju njihove profesionalne kompetencije i ojačaju kapaciteti kako bi mogli primjereno odgovoriti promijenjenim društvenim odnosima u suvremenomu svijetu i novom informacijsko-  tehnološkom razvoju, a sve u skladu s konceptom cijelo životnog učenja.
U tri dana održavanja događanja nastavnici su imali prigodu slušati različita predavanja istaknutih stručnjaka i predavača unutar svakog obrazovanoga sektora, kao i priliku povezati se s drugim nastavnicima te razmijeniti ideje vezane uz njihove sektore i/ili područja rada.
Prezentirane su najnovije ekspertize iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a događaj je istodobno poslužio kao odlična prilika da se još jednom naglasi važnost i uloga strukovnih nastavnika te promovira sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kao jedan od ključnih razvojnih alata u stvaranju modernog i snažnoga gospodarstva u Republici Hrvatskoj.      
Na plenarnim predavanjima obrađene su sljedeće teme:
Y i X generacija:Implikacije za  obrazovnu praksu-prof.dr.sc.Majda Rijavac
Individualizirani odgojno-obrazovni programi usmjereni na ishode učenja u strukovnom obrazovanju-prof.dr.sc.Zrinjka Stančić
Kurikularna reforma u strukovnom obrazovanju-Vesna Anđelić viša stručna  savjetnica ASOO
Strukovna natjecanja po uzoru na WorldSkills-Renato Barišić i Silvio Papić    
Reforma strukovnog obrazovanja u Finskoj-Minna Strom                      
Ovaj važan događaj realizira se u okviru ESF-ova projekta Agencije „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“, čija je vrijednost više od 11 milijuna kuna, a predstavlja tek jednu od niza aktivnosti koje se planiraju provesti u 2018. i 2019. godini za strukovne nastavnike.


Više na: http://www.ssmb.hr/240/ekonomija-trgovina-i-poslovna-administracija 

Šk.g. 2016.-2017.

Plan i program rada aktiva za šk.g. 2016.-2017. - pdf
Izvješće o radu aktiva za šk.g. 2015.-2016. - pdf

Više na: http://www.ssmb.hr/240/ekonomija-trgovina-i-poslovna-administracija 

Šk.g. 2012.-2012.

Natjecanja, susreti i smotre 2010.-2011.

11.03.2011. U Ekonomskoj školi Pula održano je Županijsko natjecanje iz knjigovodstva s bilanciranjem. Iz  Srednje škole Mate Blažine sudjelovale su učenice Pamela Šimić i Arnela Junuzović, koje su pod mentorstvom profesorice Orijane Tenčić, osvojile drugo i treće mjesto. Pamela Šimić ostvarila je četvrti najbolji rezultat u državi pa je pozvana na Državno natjecanje iz knjigovodstva s bilanciranjem, koje će se održati 10. i 11. svibnja u Ivancu.