naslovna > Međunarodni projekti > The Tree Ring Project

The Tree Ring Project

        

 

 

24.09.2012. U okviru THE TREE RING PROJECT 21 učenik i 3 voditelja partnerske norveške škole Vest-Telemark vgs iz grada Dalena stiglo je u posjetu Srednjoj školi Mate Blažine Labin te će biti naši gosti  do 28. rujna 2012.
Taj je posjet utvrđen programom međusobne suradnje u provođenju Projekta,  a razmjena učenika i nastavnika jedan je od načina kako bi kroz neposredan rad i duženje ostvarili planirane ciljeve.
Nakon međusobnog upoznavanja, učenici partnerskih škola su drugoga dana posjete,  u utorak 25. rujna sudjelovali u radionicama orijentacijskog natjecanja u okolišu TN Girandella, gdje su i smješteni naši gosti iz Norveške.
U okviru orijentacijskog natjecanja, koje su vodile Mira Hrvatin i Čeda Perko, mješovite ekipe od po dva učenika rješavali su praktične i teoretske zadatke na kontrolnim točkama iz područja istraživanja tla i vode kao i zadatke vezane za projekt istraživanja godova.
U popodnevnim satima se je u dobroj atmosferi održalo sportsko natjecanje u odbojci na pijesku. Koordinatorica za sportske aktivnosti bila je Ljiljana Štingl.
Programom posjete u srijedu 26. rujna naši će gosti iz Norveške imati priliku, kroz cjelodnevni izlet, upoznati Istru u pratnji Olivere Tadić i Daniela Mohorovića.

 
Zadnjeg dana posjete predviđen je posjet našoj školi, prijem kod zamjenika gradonačelnika Zorana Rajkovića i razgled staroga grada  sa posjetom gradskom muzeju.

(Tekst i foto: Mira Hrvatin i Čeda Perko, GLOBE teachers SŠMB-a)

Preuzimanje:

Okvirni plan i program posjete Dalen-Labin - pdf         The plan and program of the visit Dalen-Labin - pdf

Prezentacija The Ring Project Dalen Norveška - pdf    Prezentacija Labin The Tree Ring Project, Pisek, Češka - pdf

Poveznice:

27.09.2012. Norveške učenike partnere labinskih srednjoškolaca u Globe projektu ugostio zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković - radiolabin.hr

27.09.2012. Norveški srednjoškolci posjetili Labin - nasifoji.com

27.09.2012. Učenici iz Norveške na prijemu u Gradu – 5portal.hr

SŠMB GLOBE u The Tree Ring projektu - ssmb.hr

The GLOBE Program - naturfagsenteret.no

Eko-aktivnosti - pdf

GLOBE program - pdf

 

17.09.2012. U gradu Piseku, Republika Češka, se od 19. do 22.9. održala Druga međunarodna konferencija - radionica projekta THE TREE RING PROJECT uz sudjelovanje škola iz Norveške, Češke i Hrvatske. Konferenciji su prisustvovati  GLOBE  učitelji, nacionalni koordinatori i znanstvenici. Projekt  se provodi drugu godinu, a financijsku potporu daje Ministarstvo obrazovanja Kraljevine Norveške uz partnerstvo Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske u sklopu GLOBE PROGRAMA. Iz naše škole konferenciji je prisustvovala GLOBE voditeljica Čeda Perko.


 Poster SŠMB-a u Češkoj               Prezentacija SŠMB-a u Češkoj
                                    Zajednička fotografija

U projektu sudjeluju  parovi  – twin schools (škola blizanaca), od čega je 7 hrvatskih škola, 10 norveških i 6 čeških.
Srednjoj  školi Mate Blažine je partnerska škola VEST-TELEMARK VGS škola iz Norveške (Dalen).
U sklopu konferencije održane su prezentacije škola o dosadašnjem radu u Projektu, analiza dosadašnjeg istraživanja  godova te cjelodnevna terenska radionica na području  grada Zvikova koja je sudionicima ponudila istraživanja tla i kruženja ugljika kao i daljnja istraživanja godova.
Partnerske su škole dogovorile daljnju suradnju na projektu koja uključuje i međusobne posjete učenika i nastavnika pa  u ovom trenutku od 24. do 28. 09. traje posjet partnerske škole iz Dalena Srednjoj školi Mate Blažine Labin.
Zaključna treća konferencije održati će se u gradu Dalenu u Norveškoj u rujnu 2013.

 

Preuzimanje:

Prezentacija Labin The Tree Ring Project, Pisek, Češka - pdf

Poveznice:

Tree Ring Workshop Czech Republic - globe-europe.org

The Tree Ring Project - naturfagsenteret.no

 

15.05.2012. Srednja škola Mate Blažine Labin je bila uspješan domaćin Državne smotre i natjecanje GLOBE škola koja  se održala od 13. do 15. svibnja 2012. u TN Girandella Rabac. Na Smotru su pozvani  predstavnici 51 škola iz cijele Hrvatske koji su se prethodno rangirali kroz provedbu Međužupanijskih smotri u 7 GLOBE centara. Smotra, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i škole domaćina, pridonosi međusobnom povezivanju i zbližavanju te stvaranju operativne mreže uključenih škola kao i okupljanju predstavnika učenika i nastavnika GLOBE škola, a ima cilj razmjene i obogaćivanja iskustava sudionika te međusobno poticanje u razvijanju uspješnih modela, koji će unaprijediti nastavu i pridonijeti suradnji hrvatskih škola. Za vrijeme trajanje Smotre natjecatelje je posjetila delegacija-partner Srednje škole Mate Blažine u The Tree Ring projektu iz škole Vest-Telemark vidaregåande skule na čelu s ravnateljicom Tove Palmork Haavelmoen i međunarodnim koordinatorom projekta Karl Torstein Hetlandom sa svojim suradnicima kako bi dogovorili razmjenu profesora i učenika dviju škola od ejseni 2012. do proljeća 2013. Posjetili su školu i Centar za inkluziju i podršku u zajednici.

  
 
 

 

29.11.2011. Projektu „The Tree Ring“  na službenim GLOBE stranicama dodijeljena GLOBE zvijezda
Projekt „The Tree Ring“ koji je pokrenut na inicijativu norveškog nacionalnog koordinatora gospodina Karla Torstein Hetlanda, a u koji su uključene GLOBE škole iz Norveške, Češke i Hrvatske prepoznat je kao vrlo vrijedan i uvršten u GLOBE Stars. Više ovdje.

Teachers Gear Up for Tree Ring Project in Europe and Eurasia Region - globe.gov

05.-08.10.2011. GLOBE SŠMB u THE TREE RING PROJECTU - ssmb.hr

09.10.2011. Međunarodna konferencija The Tree Ring Project Od 5. do 8. listopada 2011. u Baški, otok Krk, pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje održana je 1. međunarodna konferencija "The Tree Ring".

Projekt, koji financira norveška vlada okupio je osamdesetak nastavnika i ravnatelja iz hrvatskih, čeških i norveških škola s ciljem dogovora o daljnjoj međusobnoj suradnji. Polazište za suradnju su zajednički istraživački projekti parova škola u okviru Svjetske učeničke kampanje istraživanja klime, koju pokreće Program GLOBE u razdoblju od 2011. do 2013. godine.

Sudionici konferencije upoznali su metodologiju istraživanja godova drveća, s ciljem utvrđivanja tragova različitih klimatskih razdoblja u pojedinom području. Suradnja učenika, učitelja i znanstvenika na temi dendroklimatologije i dendrokronologije bit će poticaj za primjenu istraživačkog pristupa poučavanju te za povezivanje sadržaja i vještina različitih nastavnih predmeta i predmetnih područja. Osim prirodoslovnih predmeta i geografije u realizaciju projekta bit će logično uključiti i nastavu stranog jezika, a suradnja sa školom iz druge zemlje može potaknuti uspostavljanje mnogo šireg raspona međupredmetnih korelacija i dublje integriranje ovog projekta u školski kurikulum.

U projekt je krenulo 12 parova škola – twin-schools (škola blizanaca), od čega je 8 hrvatskih škola, 10 norveških i 6 čeških.

Hrvatske su škole uključene u projekt na temelju višegodišnjeg sudjelovanja u provedbi Programa GLOBE i to su: Tehnička škola iz Daruvara, Srednja škola Prelog, Škola za medicinske sestre Vrapče-Zagreb, Privatna klasična gimnazija iz Zagreba, Šumarska i drvodjeljska škola iz Karlovca, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola iz Zadra, Prirodoslovna i grafička škola iz Rijeke te Srednja škola Mate Blažine iz Labina.


(Tekst: Koordinator projekta za hrvatske škole mr. sc. Diana Garašić)

 

Novosti:

07.03.2012. Tree Ring Project activities Secondary school Mate Blažine Labin - pdf

07.03.2012. Secondary school Mate Blažine Labin, project results - pdf

 

Preuzimanje:

The Tree Ring Vest Telemark Vidaregående skule Group - pdf

The Tree Ring Srednje škola Mate Blažine Labin Group - pdf

Worksheet Pine Forests Demage - pdf

Dendroclimatology&StudentActivities - pdf

Skeleton Plotting - pdf

The Tree Ring Project, Where we are - pdf

Brošura Brochure Kako so živali naši stori - How did our ancestors live - pdf

 

Poveznice:

29.11.2001. GLOBE STARS Teachers Gear Up for Tree Ring Project in Europe and Eurasia Region - globe.gov

SŠMB GLOBE u The Tree Ring projektu - ssmb.hr

Međužupanijsko stručno vijeće GLOBE programa - ssmb.hr

The GLOBE Program - naturfagsenteret.no