naslovna > Međunarodni projekti > LdV SELPRAF

EU LdV projekt SELPRAF (2011.-2013.)

NAZIV PROJEKTA: SELPRAF - Samozapošljavanje posredstvom vježbeničkih tvrtki baziranih na e-learningu
TRAJANJE: 01.11.2011. - 30.10.2013.

Sve o projektu:

SELPRAF eng. - selpraf.eu SELPRAF slo. - selpraf.eu SELPRAF hr. - selpraf.eu

                       Brošura SELPRAF - pdf                                                     Pristup eCampusu - http://learning.selpraf.eu

Novosti:


18.12.2014. Projekt SELPRAF među 35 najboljih EU projekata u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju
, i najbolji slovenski Leonardo da Vinci primjera dobre prakse u kojem je veliki dio posla pod vodstvom slovenskih partnera odradila Srednja škola Mate Blažine Labin Srednja škola Mate Blažine Labin u suradnji sa slovenskim partnerima osmislila je i uspješno realizirala program obrazovanja za samozapošljavanje na temelju e-učenja i vježbeničkih tvrtki nazvan SELPRAF od 1. studenog 2011. do 30. listopada 2013. Ovaj LdV EU projekt se proveo kroz tri modula (poduzetništvo, njemački jezik, digitalna pismenost) dajući mogućnost dodatnog osposobljavanja nezaposlenim osobama iz Ljubljane, Celja i Labina.

Daniel Mohorović, koordinator projekta u Srednjoj školi Mate Blažine, je izjavio: ''Sa radošću sam primio vijest da je projekt SELPRAF proglašen jednim od najboljih europskih projekata na području strukovne edukacije. Zahvaljujem se slovenskim partnerima i kolegicama Gabrieli Dundara, Kristini Tenčić Lazarić, Elviani Frančula Tenčić, Orijani Tenčić i kolegi Eleru Diminiću te umirovljenoj računovotkinji Leonidi Basanić, koji su sudjelovali u kreiranju i implementaciji hrvatske inačice programe kao i ravnatelju Srednje škole Mate Blažine Čedomiru Ružiću i labinskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na potpori i suradnji.''

U posebnom izdanju biltena "Best of ADAM - Innovative products for vocational education" nalazi se izbor od 35 dobrih praktičnih projekata iz svih zemalja sudionica.

SELPRAF izabran kao najbolji slovenski LdV projekt - selpraf.eu
Best Leonardo da Vinci Cooperation Projects - adam-europe.eu
Lodi alla SMS di Albona per il progetto SELPRAF - editfiume.com
Lodi alla SMS di Albona per il progetto SELPRAF - pdf

22.10.2013. Održana završna konferencija EU LdV projekta SELPRAF U Ljubljani je 22. listopada održana završna konferencija slovenskih i hrvatskih partnera u projektu SELPRAF. Podsjećamo da se ovaj EU Leonardo da Vinci projekt proveo kroz tri modulacije (poduzetništvo, njemački jezik, digitalna pismenost) i u obliku elektroničkog učenja i vježbeničkih tvrtki. Predstavljeni su rezultati evaluacije od strane supervizora u Velike Britanije koji su pokazali visoku razinu zadovoljstva polaznika – nezaposlenih sa zavoda za zapošljavanje u Ljubljani, Celju i Labinu.

   

 

 

Preuzimanje:
Prezentacija Srednje škole Mate Blažine SELPRAF - pdf

Poveznice:
25.10.2013.
U Ljubljani održana završna konferencija projekta SELPRAF - radiolabin.hr
25.10.2013. Održana završna konferencija projekta SELPRAF, polaznici iskazali zadovoljstvo - 5portal.hr

21.06.2013. Svečana podjela certifikata polaznicima SELPRAF projekta U školskom restoranu u 13 sati održala se svečana podjela certifikata polaznicima SELPRAF projekta samozapošljavanja na bazi e-učenja i vježbovnih tvrtki koji SŠMB provodi od 01.11.2011. s Hrvatskih zavodom za zapošljavanje - Ispostava Labin i u suradnji slovenskim partnerima. Svečanosti su prisustvovati predstavnici slovenskog Centra RS za poklicno izobraževanje (Institut Republike Slovenije za strukovno obrazovanje i praksu) iz Ljubljane, viši savjetnici Davorin Majkus i Jana Ravbar.

 

Prezentacija SELPRAF - Svečana podjela certifikata, Daniel Mohorović - ped

Poveznice:
Nezaposleni osposobljeni za vođenje vlastite tvrtke - Glas Istre
Polaznicima SELPRAF projekta uručeni certifikati - 5portal.hr

20.06.2013. Od 17. do 21. lipnja 2013. u Srednjoj školi Mate Blažine provodi se druga faza SELPRAF projekta. Šesnaest polaznika se u uvjetima simulirane, vježbovne tvrtke, osposobljava u poslovnom planiranju, kadroviranju, trgovanju i financijskom izvještavanju. U sklopu radionica osnovane su četiri vježbovne tvrtke koje međusobno posluju.

   

13.06.2013. U SŠMB-u  uspješno se privodi kraju međunarodni projekt SELPRAF (17.-21.06.2013.)
U suradnji sa slovenskim partnerima osmišljen program obrazovanja za samozapošljavanje na temelju e-učenja i vježbeničkih tvrtki, projekt SELPRAF, namijenjen nezaposlenim osobama koji se provodi samo u Ljubljani i Celju (Slovenija) te Labinu (Hrvatska) uspješno se u SŠMB-u približava završnoj fazi. Obrazovni program se provodi u dva modula: e-obrazovanje i vježbeničke tvrtke. Posredstvom e-learninga tijekom svibnja se uspješno proveo prvi dio projekta rada na ponuđenim e-gradivima kroz tri područja: poduzetništvo, digitalna pismenost i njemački jezik.  Nakon selekcije  (na temelju aktivnosti polaznika i završnog testiranja) izabrana skupina sudjelovat će od 17. do 21. lipnja u radu vježbeničkih tvrtki u Srednjoj školi Mate Blažine pod budnom paskom naših mentora: Orijane Tenčić, Kristine Tenčić Lazarić, Gabriele Dundara, Elviane Frančula Tenčić, Elera Diminić. Koordinator projekta je Daniel Mohorović.

 
U labinskoj srednjoj školi uspješno se privodi kraju projekt SELPRAF - radiolabin.hr

25.04.2013. U SŠMB-u je održana prezentacija projekta SELPRAF Projekt su četrdesetorici nezaposlenih sa labinskog Zavoda za zapošljavanje prezentirali koordinator projekta Daniel Mohorović iz SŠMB-a i Đeni Pejčinović iz HZZ-a, a slovenska iskustva izložili su Jana Ravbar (CPI, Ljubljana), David Rozman (B2, Ljubljana) i Matic Pipan (Institut Jožef Štefan, Ljubljana). U suradnji sa slovenskim partnerima osmišljen je program obrazovanja za samozapošljavanje na temelju e-učenja i vježbeničkih tvrtki. Obrazovni program će se provoditi u dva dijela: e-obrazovanje i vježbeničke tvrtke. Prvi dio će se izvoditi mrežno od 6. svibnja do 31. svibnja, kroz tri područja: poduzetništvo, digitalna pismenost i njemački jezik. Nakon selekcije izabrana skupina sudjelovat će od 17. do 21. lipnja u radu vježbeničkih tvrtki pod budnom paskom naših mentora: Poduzetništvo/Vježbenička tvrtka (Orijana Tenčić, Kristina Tenčić Lazarić, Gabriela Dundara i Daniel Mohorović), Njemački jezik (Elviana Frančula Tenčić) i Digitalna pismenost (Eler Diminić).


Prezentacija SELPRAF, Daniel Mohorović - pdf

12.04.2013. U Celju je održan radni sastanak partnera iz Hrvatske i Slovenije u projektu SELPRAF Realizacija projekta kroz dva dijela i četiri modula započela je na odabranim skupinama nezaposlenih u Ljubljani i Celju. Tijekom svibnja i lipnja projekt će se (kroz e-učenje i praktično osposobljavanje u vježbeničkom poduzeću), u suradnji sa labinskom ispostavom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, realizirati i u labinskoj srednjoj školi.

 

Vremenik:
do 06.05. moraju biti pripremljeni digitalni materijali.
25.04. prezentacija projekta ciljnoj skupini i edukacija mentora
od 06.05. do 27.05. e-učenje
od 17.06. vježbenička tvrtka

13.03.2013. SELPRAF Show View - pdf

Sukladno s dokumentom Europa 2020., Europa želi postati pametnija, te više uključena i održiva. Glavni dio gornjeg dokumenta, Agenda za nove vještine i radna mjesta, potiče inovacije prilagođene pojedinačnim potrebama učenika te također podržava proces samozapošljavanja. Budući da su stope nezaposlenosti i u Sloveniji i u Hrvatskoj iznad prosjeka EU, sve oblike alternativnog zapošljavanja treba promicati. Rezultati analiza su pokazali da se zbog pokojeg  nedostatka u obrazovanju, nedostatku sposobnosti, straha i neizvjesnosti, nezaposleni rijetko odlučuju za samozapošljavanje.
Kao konkretan odgovor na gore navedene nedostatke, glavni cilj SELPRAF projekta je kod  ljudi potaknuti interes za poduzetništvo putem inovativnog SELPRAF - Programa izobrazbe za stjecanje četiri ključne sposobnosti: komunikacija na materinjem jeziku, komuniciranje na stranim jezicima, digitalne kompetencije, osjećaj za inicijativu i poduzetništvo te vježbovne tvrtke. Ciljna skupina su nezaposleni sa najmanje 4. stupnjem obrazovanja. Osim toga, SELPRAF će promicati individualne  načine obrazovanja izvan strukovnog obrazovanja te poboljšati prohodnostu strukovnom obrazovanju.
Konkretni ciljevi projekta su:

1.    osnovati SELPRAF Program izobrazbe na temelju plana i programa osposobljavanja, koji se sastoji od dva dijela: teoretskog, vezanog za stjecanje ključnih kompetencija te praktičnog koji se provodi u vježbovnim tvrtkama,
2.    razviti e-learning sadržaj,
3.    osposobiti 48 nezaposlenih osoba (32 u Sloveniji i 16 u Hrvatskoj),
4.    osigurati kvalitetu i održivost rezultata projekta provedbom SELPRAF  programa izobrazbe u nacionalnom sustavu strukovnog obrazovanja i u programima osposobljavanja Zavoda za zapošljavanje Republiike Slovenije.Partnerska struktura utemeljena je na kompetencijama partnera osiguravajući:
1.    visoka tehnologijska postignuća e-learning infrastrukture (tvrtka B2 Izobraževanje in informacijske storitve-Ljubljana, Jožef Stefan Institut-Ljubljana),
2.    didaktičke metode u stjecanju kompetencija (Srednja škola Šentvid),
3.    iskustvo na praksi u poduzeću (Srednja ekonomska škola-Celje),
4.    mrežu korisnika inovacije (Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, Srednja škola Mate Blažine-Labin u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje-Podružnica Labin, Hrvatska),
5.    pilot trening i daljnju valorizaciju (Srednja ekonomska škola-Celje, Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, Jožef Stefan Institut-Ljubljana) i
6.    diseminacija (Jožef Stefan Institut-Ljubljana).

Centar za poklicno izobražovanje-Ljubljana (Institute of the Republic of Slovenia for Vocational Education and Training) bit će  zajedno s Zavodom za zapošljavanjem Republike Slovenije odgovoran za analizu potreba na području identifikacije ključnih kompetencija. Kvalitetna procjena i vrednovanje rezultata projekta će biti napravljena sa strane Sveučilišta u Leicesteru (UK).
Materijalni rezultati su navedeni pod "ciljevi projekta". Glavni utjecaj projekta je doprinijeti lakšem ulasku nezaposlenih osoba na tržište rada i poboljšanje kapaciteta strukovnih obrazovanja kako bi  odgovorili na promjenjive zahtjeve tržišta rada.

Preuzimanje:

SELPRAF partner B2 - pdf   SELPRAF partner CPI - pdf   SELPRAF partner ESS - pdf

SELPRAF partner GS - pdf   SELPRAF partner IJS - pdf   SELPRAF partner SŠMB - pdf

SELPRAF partner SES - pdf   SELORAF partner ULE - pdf   SELPRAF WP in details -pdf

SELPRAF reporting - pdf   SELPRAF portals - pdf


Daniel Mohorović, koordinator
projekta SELPRAF za SŠMB

Poveznice:

Partners SELPRAF - selpraf.eu

Ekonomisti SŠMB-a u EU LdV projektu SELPRAF - ssmb.hr

Self-employment with e-leaning based practice firms - e5.ijs.si

About B2 Company - b2.eu

Zavod za zaposlovanje - ess.gov.si

SŠMB na EXPOSCUOLI u Padovi 2009. - ssmb.hr

Labinska srednja škola partner u projektu Leonardo da Vinci SELPRAF - gradskiportal.multilink.hr

Ekonomisti labinske srednje škole u EU ldV projektu SELPRAF – labin.com

Fotogalerija:

Ljubljana 2011. - ssmb.hr

Labin 2012.-2013. i Celje 2013.