naslovna > Međunarodni projekti > Cooperation agreement Bányai Júlia

Cooperation agreement SŠMB Labin-Bányai Júlia Baja

29.05.-01.06.2014. Kuhari SŠMB-a osvojili 1. mjesto na međunarodnom natjecanju u Baji

29.05.-01.06.2014,  Kuhari SŠMB-a osvojili 1. mjesto na međunarodnom natjecanju u Baji Od 29. svibnja do 1. lipnja učenici SŠMB-a Mateo Milošević, Matteo Hrvatin i Nino Belušić, kuhari iz 2.g razreda i njihov mentor Dorjano Mohorović su pod pokroviteljstvom Grada Labina bili gosti Grada Baje (Mađarska), gradu pobratimu s Gradom Labinom zajedno s učenicima i predstavnicima Osnovne škole I.L. Ribara iz Labina. Sudjelovali su ujedno na međunarodnom natjecanju između partnerskih ugostiteljskih škola iz Mađarske, Rumunjske i Autonomne Pokrajine Vojvodine (Sombor i Subotica), a na poziv Ekonomske i ugostiteljske škole „Banyai Julia” s kojom je SŠMB sklopila partnerstvo 2011., koja obrazuje 90 kuhara i konobara, 60 slastičara.

Na natjecanju iz kuhanja zadatak je bio pripremiti varivo za koje su dobiti sve potrebne sastojke i pribor za rad a dozvoljeni su im bili posebni začini koje su sami donijeli. Natjecatelji su predstavili svoju školu i državu. Pripremljena jela ocjenjivali su članovi komisije na čijem čelu je bio Lajos Szakál, član Mađarskog Nacionalnog Gastronomskog Društva. Bodovali su se pripremni radovi, urednost prostora, način izrade, okus jela, izgled tanjura… Jedno se jelo se prezentira komisiji dok su druga za ostale natjecatelje i njihove voditelje i služe im za zajednički ručak nakon kojeg su objavljeni rezultati. Naši su kuhari posebno pohvaljeni i dodijeljeno im je zlatno odličje. Nakon toga natjecatelji su sudjelovali u programu spremanja riblje juhe i u tzv. vodena parade s bakljama.

Čestitke našim vrijednim učenicima kuharima sa njihovim mentorom te zahvale domoaćinu na pozivu i gostoprimstvu, a Gradu Labinu na pokroviteljstvu!

O svojim dojmovima posjete Baji učenici su napisali:

U petak je naš profesor iznio potrebu za namjernicama koje će biti potrebne za jelo i odabir njihovog nacionalnog jela - mađarske gulaš juhe. Popodne smo imali razgledavanje grada Baje koji je zbratimljen sa našim gradom Labinom. Osim lijepog dočeka ostalo mi je u sjećanju i sam početak natjecanja, pripremanje namirnica, prigotovljavanje i posebno ocjena žirija za naš rad i našu stručnost. Osvojili smo1. mjestom i posebno me dojmio govor predsjednika žirija koji je po struci akademik gastronomije i član je Mađarskog saveza kuhara. On je naš rad pratio od samog početka pa do završetka i ono šta je on govorio htio bi barem još jedanput čuti u svom životu. Zahvaljujem na velikom gostoprimstvu našim domaćinima koji su nas vodili prilikom posjeta u Mađarskoj. (Mateo Milošević)

Natjecanje se provelo na samom dolasku tj. u petak. Naš profesor je dao žiriju točne količine namirnica i odredit točno jelo koje ćemo pripremiti, a za temu smo odabrali njihovo jelo mađarski gulaš juha (čorba). Baja kao grad po kojoj su nas proveli domaćini je ostavila jako lijep dojam na nas. Odveli su nas u posjet gradonačelniku i jednoj osnovnoj školi gdje se nastava provodi i na hrvatskom jeziku. Prisustvovali izvođenju bunjevačkog kola koji je bio organiziran u čast našeg dolaska. Posebno bih se želio ovim putem zahvaliti ravnatelju srednje škole gospodinu Tiboru, ravnatelju osnovne škole gospodinu Josi i gospođi Angeli koji su nam svojim gostoprimstvom uveličali naš dolazak i u meni ostavili doživljaj za pamćenje. (Matteo Hrvatin)

Dana 29.05. krenuli smo u Baju (Mađarska), gradu od 38000 stanovnika. Kreniuli smo u 10.00, a dolazak je bio u 18.00 sati kad smo se smjestili u hotel Duna na glavnom trgu. U sjećanju će mi ostati lijepi doček. Sutradan nas je u 9.00 sati primio gradonačelnik, a poslije toga smo išli na dogovor u vezi natjecanja.
Natjecanje se održalo u subotu – počeli smo u 8.30 i trajalo je 14.00 sati. Naš je zadatak bio skuhati mađarsku gulaš juhu. Poslije smo bili na njihovoj Fišijadi – fešti za sve građane u središtu grada kad su se kuhala jela u kotlićima. Sudjelovalo je oko 100 kuhara. Povratak je uslijedio u nedjelju kad smo se u večernjim satima vratili puni dojmova sa osvojenog prvog mjesta i predivnog grada Baje.
(Nino Belušić)


Labinski srednjoškolci i osnovnoškolci u Baji na prijemu kod gradonačelnka

(Tekst: Dorjano Mohorović; Foto: Mateo Milošević)

Poveznice:

Natjecanja, susreti i smotre 2014. - ssmb.hr

Kuhari Srednje škole prvi na međunarodnom natjecanju u Baji - nasifoji.com

Kuhari Srednje škole Mate Blažine osvojili 1. mjesto na međunarodnom natjecanju u Baji - radiolabin.hr

Kuhari srednje škole osvojili 1. mjesto na međunarodnom natjecanju u Baji - 5portal-hr

Obrazovanje-KUHARI LABINSKE SREDNJE ŠKOLE OSVOJILI 1. MJESTO NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU U BAJI - labin.com

Učenici Srednje škole Mate Blažine i Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ posjetili grad Baja (Mađarska) - gradskiportal.multilink.hr

15.10.2013. Naši kuhari na državnoj smotri Dana kruha u Labinu Učenici II.g razreda ugostiteljstva SŠMB-a, koji se školuju za kuhare, Mateo Hrvatin, Nino Belušić i  Patrik Karlovčec pod vodstvom mentora Dorjana Mohorovića sudjelovali su sa na Danima kruha svojim štandom i prozvodima te posterima grupe za vjeronauk pod vodstvom mentora Hrvoja Bolfana, prezentacijom raznih namaza tzv. pjenicama od paprike, slanutka, poriluka, gljiva, kukuruza, đumbira, oraha, češnjaka, hrena, maslina, bosiljka i pinjola, ružmarina, celera i peršina i obradovali brojne posjetitelje.

 

 

 

Na sajmu su sudjelovali predstavnici Grada Baje (Angela Šokac)), OŠ Stjepana Vancaga (ravnatelj Josip Ostrogonac i Judita Poljak s učenicima, kojima su uručene poklon knjige iz naše školske knjižnice a služit će za pripadnike hrvatske nacionalne manjine koji se školuju na hrvatskom jeziku u Baji)) te Ugostiteljske i trgovačke škole Bányai Júlia (ravnatelj Tibor Virag s učenicima) inače naših prijatelja i partnera temeljem Sporazumom o suradnji iz 2011. u razmjeni učenika dviju škola, koja će se i u ovoj školskoj godini nastaviti. Više OVDJE!

Poveznice:

Dan kruha - spoj obiteljskih vrijednosti i očuvanja baštine - 5portal

Tristotinjak učesnika na državnoj smotri  dani kruha - labin.hr

12.07.2013. Labinjani prisustvovali Bajskoj fišijadi Grad Labin sudjelovao je na ovogodišnjoj gastro-kulturnoj manifestaciji „Fišijada“ u prijateljskom gradu Baja, koja se već tradicionalno održava druge subote u srpnju na glavnom trgu u centru Baje. Ove godine, obilježavajući 10. godišnjicu prijateljstva, Labin je bio počasni gost – grad partner na Fišijadi. U projektu je sudjelovalo ukupno 100-tinjak sudionika iz Labina na različitim događajima.
 
Prvi događaj održao se u četvrtak, 12. srpnja, kako je prethodno i najavljeno, otvorenje izložbe fotografija „Žika Tasić – svjedok vremena“. Izložbu su otvorili Bruno Hrvatin, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina i Vedran Kos, voditelj Narodnog muzeja Labin. Na izložbi su prikazane crno-bijele fotografije slikane u labinskim i raškim rudnicima. Većina fotografija snimljena je 03. ožujka 1964. godine, kada Žika Tasić zajedno s ostalim rudarima silazi liftom u rudnik. Izložbi je prisustvovao i član obitelji, Radoslav Tasić.
 
Preostala delegacija iz Labina doputovala je u Baju u petak, 13. srpnja. Glavni dio programa započeo je u subotu kada se i održavala glavna fešta. U 17,00 sati u dvorištu zgrade gradske uprave upriličen je svečani prijem za oko 200-tinjak uzvanika. Gradonačelnik Baje, Robert Zsigo, obratio se uzvanicima prigodnim govorom te dao riječ Gradonačelniku Grada Labina koji je u ime Grada izrazio zahvalnost i čast statusom počasnog gosta. Po dovršetku prijma započela je i službeno Fišijada simboličnim činom istovremenog paljenja 2000 kotlova na kojima su sudionici kuhali fiš-paprikaš. Na dijelu trga pod nazivom „Hrvatska ulica“ na štandovima svoje proizvode su predstavili labinski obrtnici: Vina Baćac, maslinovo ulje Negri, pršutarna Bani, lavanda Faraguna i obrt za keramiku „Merania“. Osim obrtnika svoj štand imala je i Turistička zajednica Labina i Rapca te Centar za inkluziju i podršku zajednici koji se predstavio platnenim eko vrećicama koje izrađuju polaznici Centra u sklopu projekta IN.PROMO te Galerija Alvona sa prezentacijom labinskih umjetnika. Ispred Udruženja obrtnika Fišijadi je prisustvovala Alis Šaina. Svoje kulinarsko umijeće predstavili su i učenici Srednje škole Mate Blažina uz vodstvo profesora Nevia Gašparinija i Dorijana Mohorovića kuhajući poznati „istarski brodet“ koji je oduševio prolaznike i goste Fišijade.
 
Prezentacija na štandovima bila je popraćena cjelovečernjim kulturnim programom u kojem su sudjelovali učenici osnovne škole Ivo Lola Ribar – Vilijam Vojić i Dalen Načinović sa istarskim sopelama,  Paolo Derosi i Rafaela Blažina na mehu,  kao i učenici osnovne glazbene škole „Matka Brajše Rašana“ Adriana Miletić, Inga Silić i Roberto Diminić sa harmonikom i Toni Kranjac na klarinetu. Od labinskih bendova u „Hrvatskoj ulici“ nastupali su Boom band, te rock grupa Storm koja je nastupala na Petofi otoku. Manifestaciji su prisustvovali i članovi Udruge mladih Alfa Albona – Alen Halilović, Jelena Batelić, Nikol Boneta, Nikolina Mohorović i Boris Šumberac ispred Savjeta mladih Grada Labina. Fišijadi su prisustvovali i članovi Odbora za međunarodnu suradnju. Ovogodišnju Fišijadu posjetilo je gotovo 100,000 posjetitelja.

23.03.2012. Labinska srednja škola i ugostiteljska škola iz Baje formalizirale suradnju (22.03.2012.)


Delegacija prijateljskog Grada Baje je tijekom jutra, 22.03.2012., u sklopu svog dvodnevnog boravka u Labinu, uručila Gradonačelniku Grada Labinu Sporazum o suradnji sklopljen u siječnju ove godine između labinske Srednje škole Mate Blažine i trgovačke i ugostiteljske škole u Baji.

 

Sporazumom, kojeg potpisuju Čedomir Ružić, ravnatelj labinske srednje škole, i  Virag Tibor, ravnatelj ugostiteljske škole u Baji, reguliraju se međusobni odnosi u obavljanju odgojno-obrazovnih zadataka. Škole će se međusobno obavještavati o značajnijim priredbama te o organiziranju zajedničkih programa. Ugovorena je i razmjena učenika u cilju jačanja regionalne suradnje i prijateljskih veza između učenika i nastavnika, a zajedničkim snagama nastojat će se promicati povezanost na europskoj razini, osobito na razvojnim projektima u sustavu obrazovanja.


(Grad Labin, 22. ožujak 2012.)

Preuzimanje:

Sporazum o suradnji - pdf

Poveznice:

Cooperation agreement SŠMB-Bányai Júlia - ssmb.hr

Novosti:

24.03.2012. Baja e Albona amiche più di prima - gradskiportal.multilink.hr   La Voce del Popolo - pdf
23.03.2012. Produbljuje se suradnja Labina i mađarskog grada Baje - radiolabin.hr

23.03.2012. Suradnja srednjih škola Labina i Baje - radiolabin.hr

23.03.2012. Baja predstavila svoje gospodarske mogućnosti - gradskiportal.multilink.hr
22.03.2012. Labinska srednja škola i ugostiteljska škola iz Baje formalizirale suradnju - gradskiportal.mltilink.hr

31.01.2012. Uspostavljena suradnja SŠMB-a s Bajom u Mađarskoj - ssmb.hr
31.01.2012. Predstavnici Grada Labina u mađarskom gradu Baji - labin.hr

Suradnja srednjih škola Labina i Baja

"Labinskom gradonačelniku Tuliu Demetliki izaslanstvo prijateljskog grada Baje 22.03.2012., u sklopu svog dvodnevnog boravka u Labinu, uručio je Sporazum o suradnji sklopljen u siječnju ove godine između labinske Srednje škole Mate Blažine i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Baje. Sporazumom kojeg potpisuju Čedomir Ružić i Tibor Virag, ravnatelji dviju škola, reguliraju se međusobni odnosi u obavljanju odgojno-obrazovnih zadataka. Škole će se međusobno obavještavati o značajnijim priredbama te o organiziranju zajedničkih programa.Ugovorena je i razmjena učenika u cilju jačanja regionalne suradnje i prijateljskih veza između učenika i nastavnika, a zajedničkim snagama nastojat će se promicati povezanost na europskoj razini, osobito na razvojnim projektima u sustavu obrazovanja. Prema Ružićevim riječima već iduće školske godine suradnja će se proširiti međusobnom razmjenom učenika. Tako će četvero kuhara i četvero konobara labinske srednje škole  jedan dio svoje školske prakse odraditi u školi u Baji, a zatim će kuhari i konobari iz bajske srednje škole doći u Labin. Bit će to prilika, istaknuo je profesor Čedomir Ružić da se učenici  i njihovi voditelji bolje upoznaju i razmjene iskustva, odnosno da labinski srednjoškolci nešto nauče o mađarskoj kuhinji, a oni o našoj istarskoj gastronomiji."

Preuzimanje:

27.07.2012. Stotinjak Labinjana sudjelovalo na Fišijadi u Baji - labinština.info

23.03.2012. Suradnja srednjih škola Labina i Baje - radiolabin.hr

Sporazum o suradnji/Cooperation agreement - pdf

Poveznice:

17.07.2012. Labinjani prisustvovali Bajskoj fišijadi (fotogalerija) - gradlabin.hr

23.03.2012. SŠMB i Bányai Júlia iz Baje u Gradu Labinu potpisale suradnju

31.01.2011. Uspostavljena suradnja SŠMB-a s Bajom u Mađarskoj

 

31.01.2011. Uspostavljena suradnja SŠMB-a s Bajom u Mađarskoj (26.-28.01.2012.)

"Na poziv gradonačelnika prijateljskog grada Baje i Zajednice Hrvatske manjinske uprave Grada Baje, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan i ravnatelj Srednje škole Mate Blažina Labin Čedomir Ružić, prisustvovali su tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji Veliko Prelo u Baji.

Veliko Prelo, manifestacija bačkih bunjevačkih Hrvata, održana je u prostorijama Palače kulture uz gostovanje tamburaškog orkestra Ravnica iz Osijeka, tamburaškog orkestra „Čabar“ i klape iz Biograda na Moru. U kulturnom programu sudjelovali su i mališani iz hrvatskog vrtića Prosvjetnog centra „Šugavica“, učenici Vancaškog prosvjetnog centra te članovi KUD „Bunjevačka zlatna grana“.

U okviru posjeta održan je i radni sastanak sa gradonačelnikom Grada Baje i stručnim službama grada vezano za organizaciju predstavljanja Grada Labina na njihovoj centralnoj manifestaciji „Fišijada“ koja se održava sredinom srpnja. Na ovogodišnjoj „Fišijadi“ Grad Labin predstavit će se sa gastronomskom, kulturnom, turističkom i gospodarskom ponudom kao počasni gost – grad partner.

Grad Labin i Grad Baja u prijateljskim su odnosima od 2002. godine, a službeno pobratimstvo je uspostavljeno potpisivanjem Sporazuma o suradnji i prijateljstvu 17. kolovoza 2005. godine."

(Tekst: labin.hr; Fotografije: Čedomir Ružić)

 

Bilješka s predstavljanja škola

 

Na službenom prijemu kod gradonačelnika po riječima Virága Tibora, ravnatelja Ugostiteljske i trgovačke škole Bányai Júlia iz Baje, vrlo važno za svaku školu da uspostavi međunarodnu suradnju. Dosad su tražili udaljene partnere (npr. iz Njemačke). Želi uspostaviti suradnju sa školama u Hrvatskoj. Drugi važan razlog je što na natječajima ima veću priliku onaj koji ide sa bližim susjedima. Sporazum među našim školama bio bi jako važan za prijave na natječaje kako bi se potpomoglo stručnom razvoju učenika i nastavnika. Za tržište ugostiteljstva nije dovoljan samo grad, država, već puno više. Oduvijek onaj je koji je htio izučiti struku morao je otići na daleki put. Zato mu je jako važno da naši učenici upoznaju život i rad onih škola koje sudjeluju u projektu.

Ravnatelj Čedomir Ružić prezentirao je rad labinske srednje škole, dobitnice Ministrova priznanja,  čime je ušla u krug 13  uspješnih, kvalitetnih i kreativnih škola 2000. godine, a trenutno je uvrštena među 20 inovativnih hrvatskih strukovnih škola. Trenutno se nalazimo u više međunarodnih projekata (Leonardo, Comenius) gdje se koriste pretpristupni fondovi kako bi unaprijedio rad škole i njena međunarodna suradnja.

"Posebno nas raduje činjenica da će i područje ugostiteljstva i turizma, pošto su sva ostala to učinila (gimnazija, ekonomija, elektrotehnika i strojarstvo) uspostaviti partnerski odnos školom u inozemstvu. S obzirom da Srednja škole Mate Blažine slovi na nacionalnoj razini kao primjer dobre prakse suradnje Škole i Grada posebno nam je važno da zbratimljenim Gradom Bajom uspostavimo u narednom razdoblju suradnju i razmjenu kuhara i konobara za vrijeme održavanja gastronomskih manifestacija i smotri. Važno je da se onda strukovne škole (računajući i strukovnu iz Biograda na Moru) zajednički pripreme za odgovarajuće EU natječaje."

 

  

Poveznice:

Ugostiteljska i trgovačka škola Bányai Júlia - banyai-baja.sulinet.hu

Grad Baja - bajavaros.hu

Predstavnici Grada Labina u mađarskom gradu Baji - labin.hr

Srednja škole uspostavila suradnju sa školom iz Mađarske - radiolabin.hr

Prijateljski grad Baja - labin.hr

 

Fotogalerija: