naslovna > O školi > Mate Blažina

Mate Blažina (1925.-1945.)


"U selu Čemporovica, nedaleko naselja Sveti Martin, u maloj trošnoj  i kamenoj istarskoj kući na koju se naslanja isto takva ali manja kuća,  rodio se kao osmo dijete obitelji Blažina i namlađi sin Mate Blažina.
Kao svi dječaci iz Čemporovice, svakodnevno je pješačio u osnovnu školu u Martinskom. U ono doba sva su djeca imala nešto zajedničko: obvezno petogodišnje školovanje, a ujedno su pomagali i očevima pri oranju ili čuvanju blaga na paši.Djetinjstvo malog Mate Blažine  nije se razlikovalo od djetinjstva ostalih dječaka. Svi su pohađali istu školu: na imanjima seoskih bogatuna, a od osamnaeste na kopanju boksitne zemlje u Dubrovi ili u jamama Podlabina, Štrmca i Raše.
Na tom putu u život, sa šesnaest godina, Mate Blažina zaposlio se u labinskom rudniku kao pomoćnik podgrađivača kapa.Poslije okupiranih krajeva, talijanska je vlast donijela zakone koji su dodatno opteretili težak seljački život novim nametima.
Godine su prolazile. Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine, mještani Labinštine stupali su u novoosnovane partizanske jedinice. Među njima bio je i devetnaestogodišnji Mate.Na području Labinštine sudjelovao je u diverzantskim akcijama. Prvo vatreno krštenje doživljava već za mjesec dana, u listopadu, kad započinje nova njemačka ofenziva. Mate je zajednoi sa svojom grupom boraca, nekoliko dana u noćnim satima, rušio telefonske stupove od Labina do Nedešćine. Sutradan je prekopavao ceste i rušio most na komunikaciji Podlabin- Raša. Sudjelovao je u miniranju termocentrale Vlaška, pomagao u odnošenju baruta iz barutane u Ripendi.Mjesecima je Mate bio u političkom centru, gdje je obavljao poslove stražara i glasnika. Maštao je o borbama u kojima će i sam sudjelovati.Ubrzo je iz  Ružića  skupina mladića, među njima i Mate, otišla u selo Čepić i pristupila 1. četi I. bataljuna odreda „ Učka“. Mate Blažina pristupa kao puškomitarljezac. U borbi po Istri, Mate pokazuje svoju borbenost, srčanost i hrabrost.
Situacija na terenu bila je svakim danom sve teža. Zbog toga Oblasni NOO ( Narodno oslobodilački odbor) za Istru i Oblasni komitet KPH ( Komunistička partija Hrvatske) za Istru prelazi na oslobođeno područje Gorskog kotara i tamo nastavlja s radom.
U Gorskom kotaru i okolici Rijeke, Mate Blažina je ratovao do travnja 1945. godine. Iste je godine odlikovan za hrabrost te uskoro unaprijeđen u čin vodnika.Ratnim godinama bližio se kraj. U to vrijeme vodila se teška borba u Gorskom kotaru. Obruč se stezao oko njemačke kolibe. Zrakom su prštale bombe.
U jedno trenutku Mate osjeti lagani udar u prsa. Tog kobnog dana 15. travnja 1945. godine herojski pogiba. Ostao je u trajnom sjećanju, ne samo kao hrabar mladić, već kao neustrašivi borac i prijatelj.
Narodnim herojem proglašen je 1953. godine. Labinština se ponosi njegovim likom i djelom".

(Tekst i foto: povijesna grupa SŠMB-a)

Novosti:


                                                         In memoriam 2020.-2022. OVDJE!


                              In memoriam u doba COVID-19 pandemije 2020.-2021.


16.4.2019. U SŠMB-u obilježena 74. obljetnica smrti Mate Blažine
U ponedjeljak 15.4.2019. Srednja škola Mate Blažine Labin obilježila je obljetnicu smrti narodnog heroja po kojem je Škola dobila ime. Prigodni program je započeo govorom predsjednika Udruge antifašističkih boraca Labina Severina Frankovića.  Održan je kratki govor kojim je istaknuta važnost sjećanja na Mate Blažinu, koji su pročitali učenici Nika Kamenar i Anton Miletić. Položen je vijenac i svijeća ispred biste Mate Blažine a minutom šutnje prisutni su odali počast svim poginulima za slobodu. Obljetnici su prisustvovali učenici 3.o i 3.f razreda gimnazije pod vodstvom profesorice Sanje Gregorinić Trumić te ravnatelj Škole Čedomir Ružić, koji se svima zahvalio na evociranju lika i života Mate Blažine. Svojom nazočnošću počastili su nas i članovi Udruge antifašističkih boraca, pročelnika Grada Labina za društvene djelatnosti Borjan Batagelj.

Mate Blažina rođen je 10. ožujka 1925. u Čemporovici kraj Labina. Kako u tom razdoblju nije bilo automobila i autobusa kao danas,  svakodnevno je pješačio u osnovnu školu u Svetom Martinu. Sa šesnaest godina počeo je raditi u labinskom rudniku, a sa 19 godina stupa u partizanske jedinice.  Sudjelovao je u nizu diverzantskih akcija na području Labina, rušio telefonske stupove od Labina do Nedešćine, prekopavao ceste i rušio most na komunikaciji Podlabin - Raša, sudjelovao u miniranju termocentrale Vlaška, pomogao u odnošenju baruta iz barutane u Ripendi. Postao je član Komunističke partije Jugoslavije, obavljao poslove stražara i glasnika, a ubrzo pristupa i Prvoj četi bataljuna odreda „Učka“ (1944.). Zbog sve teže situacije u ratu odred “Učka” prelazi na područje Gorskog kotara i tamo nastavlja s radom. Mate je ratovao na tom području do travnja 1945., a prije toga je odlikovan za hrabrost te unaprijeđen u čin vodnika. U borbi kod Mrzlih Vodica njegova je brigada imala zadatak da drži u obruču Nijemce koji su se nalazili u Lokvama. Borba je vođena neprekidno 30 sati i dana 15. travnja 1945. godine Mate je herojski poginuo.
Ostao je u trajnom sjećanju, ne samo kao hrabar mladić, već kao neustrašivi borac i prijatelj, a danas je njegovo ime najpoznatije zbog naše škole. Mate Blažina, iako mlad obilježio je labinsku povijest i zato je vrlo važno da se sjećamo njegove hrabre borbe za slobodu i revnost antifašizmu.
(Tekst: Sanja Gregorinić, foto: Čedomir Ružić)
Poveznice:
Antifasistički vjesnik, kalendar - anfasisticki-vjesnik.org


16.4.2018. U SŠMB-u obilježena 73. obljetnica smrti Mate Blažine
15. travnja Srednja škola Mate Blažine Labin obilježava obljetnicu smrti narodnog heroja po kojem je dobila ime. Ovogodišnju 73. obljetnicu obilježili smo prigodnim programom koji je započeo govorom predsjednika Udruge antifašističkih boraca Labina Severina Frankovića.  Održan je kratki govor kojim je istaknuta važnost sjećanja na Mate Blažinu, koji je pročitao predstavnik učenika Lukas Bašić te je položen vijenac ispred biste Mate Blažine. Obljetnici su prisustvovali učenici 4. razreda gimnazije pod vodstvom profesorica Dijane Muškardin, Sanje Gregorinić i ravnatelja Čedomira Ružića. Minutom šutnje odali smo počast svim poginulima u Drugom svjetskom ratu. Svojom nazočnošću počastili su nas i članovi Udruge antifašističkih boraca.
Mate Blažina obilježio je labinsku povijest i zato je vrlo važno da se sjećamo njegove hrabre borbe za slobodu i revnost antifašizmu.

"Mate Blažina rođen je 10. ožujka 1925. u Čemporovici kraj Labina. Kako u tom razdoblju nije bilo automobila i autobusa kao danas,  svakodnevno je pješačio u osnovnu školu u Svetom Martinu. U ono doba sva su djeca imala obvezno petogodišnje školovanje, a ujedno su pomagali i očevima pri oranju ili čuvanju blaga na paši, a već su se od 12 godina nadalje počeli zapošljavati u rudniku. Tako je i Mate Blažina sa šesnaest godina počeo raditi u labinskom rudniku. Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine, mještani Labinštine stupali su u novoosnovane partizanske jedinice. Među njima bio je i devetnaestogodišnji Mate. Sudjelovao u nizu diverzantskih akcija na području Labina, rušio telefonske stupove od Labina do Nedešćine, prekopavao ceste i rušio most na komunikaciji Podlabin- Raša, sudjelovao u miniranju termocentrale Vlaška, pomogao u odnošenju baruta iz barutane u Ripendi. Mate postaje član Komunističke partije Jugoslavije, obavljao je poslove stražara i glasnika, a ubrzo pristupa i Prvoj četi bataljuna odreda „Učka“ (1944.g.). Zbog sve teže situacije u ratu odred “Učka” prelazi na područje Gorskog kotara i tamo nastavlja s radom. Mate je ratovao na tom području do travnja 1945., a prije toga je odlikovan za hrabrost te unaprijeđen u čin vodnika. U borbi kod Mrzlih Vodica njegova je brigada imala zadatak da drži u obruču Nijemce koji su se nalazili u Lokvama. Borba je vođena neprekidno 30 sati i dana 15. travnja 1945. godine Mate je herojski poginuo.
Ostao je u trajnom sjećanju, ne samo kao hrabar mladić, već kao neustrašivi borac i prijatelj, a danas je njegovo ime najpoznatije zbog naše škole."
(Tekst: Sanja Gregorinić, e-novine POINT; Foto: Čedomir Ružić i Dijana Muškardin)

 

17.5.2017. Obilježavanje 72. godišnjice smrti Mate Blažine Udruga antifašističkih boraca obilježila je u ponedjeljak, 15. svibnja  s početkom u  10,00 sati, 72. obljetnicu pogibije narodnog heroja Mate Blažine.  Obilježavanje je  započelo komemoracijom i govorom Severina Frankovića, predsjednika Udruge antifašističkih boraca ispred srednje škole koja nosi njegovo ime.  Nakon toga učenici naše škole Vanesa Aničić i Toni Hrvatin položili su vijenac ispred biste Mate Blažine, a učenica Karla Zupičić obratila se prisutnima sa par riječi o životnom putu Mate Blažine. U obilježavanju sudjeluju i učenici srednje škole  3.f,  1. f razreda i 1. i 2. p razreda u pratnji profesorica povijesti Dijane Muškardin i Sanje Gregorinić te profesorice politike i gospodarstva Jasmine Gruičić.

Nakon toga svi sudionici, članovi Udruge antifašista i učenici uputili su se u učionicu na projekciju dokumentarnog filma kojega su uradili učenici predstavnici  e-novina Point: Teo Rocco, Nina Savić i Rea Žigant, pod mentorstvom profesorice povijesti Sanja Gregorinić.

Sam dokumentarni film, izvrsno prikazuje životni put Mate Blažine. Učenici su intervjuirali sumještane znaju li uopće tko je bio Mate Blažina. Zatim su razgovarali sa njegovim suborcem i članovima Udruge antifašista. Na koncu su se uputili prema rodnoj kući Mate Blažine, gdje su im kazivači bili rođaci Mate Blažine. U otkrivanju  životnog puta Mate Blažine, cijeli video uradak pretvorio se u pravi mali istraživački terenski rad.  Djelovanje Mate Blažine od priključivanja partizanskoj jedinici do diverzantskih akcija i same pogiblje možemo pratiti na interaktivnoj karti koju su učenici osmislili i  animirali.  Ovaj prekrasan video uradak može se pogledati na stranicama Srednje škole Mate Blažina.
Završetkom video uratka, druženje sa članovima Udruge nije prestalo već se nastavilo daljnjim razgovorom.
(Tekst: Dijana Muškardin, prof.; Foto: Mirea Franković, učenica 2.o  razreda)
Poveznice:
Kratki okumentarni film „Tko je bio Mate Blažina“ - youtube.com
Samostalni učenički video uradak - dokumentarac pod naslovom „Tko je bio Mate Blažina“ premijerno je predstavljen povodom obilježavanja 70. obljetnice rada Škole i 72. obljetnice smrti narodnog heroja čije ime nosi Škola. Mentor grupe školskih elektronskih novina POINT: profesorica povijesti i pedagoginja Sanja Gregorinić. Autori video uratka: učenici predstavnici e-novina POINT: Teo Rocco, Nina Savić i Rea Žigant.


15.4.2016. Obilježena 71. obljetnica smrti Mate Blažine Dana 15. travnja Srednja škola Mate Blažine Labin obilježava obljetnicu smrti  narodnog heroja po kojem je dobila ime. Ovogodišnju 71. obljetnicu obilježili smo prigodnim programom koji je započeo govorom predsjednika Udruge antifašističkih boraca Labina Severina Frankovića.  Održan je kratki govor kojim je istaknuta važnost sjećanja na Mate Blažinu,  koji je pročitala predstavnica učenika Mattea Mačkić te je položen vijenac ispred biste Mate Blažine. Obljetnici su prisustvovali drugi i treći razredi ekonomije pod vodstvom profesorica Dijane Muškardin, Jasmine Gruičić, Sanje Gregorinić, profesora Daniela Mohorovića te ravnatelja Srednje škole Mate Blažine, profesora Čedomira Ružića. Minutom šutnje odali smo počast svim poginulima u Drugom svjetskom ratu. Mate Blažina obilježio je labinsku povijest i zato je vrlo važno da se sjećamo njegove hrabre borbe za slobodu i revnosti antifašizmu.

(Teks: Mattea Mačkić; Foto: Sanela Isanović)

15.04.2015. U SŠMB-u obilježena 70. obljetnica smrti Mate Blažine Udruga antifašističkih boraca i SŠMB obilježili su 15. travnja s početkom u 11.00 sati, 70. obljetnicu pogibije narodnog heroja Mate Blažine polaganjem vijenca ispred njegove biste u školskom parku.  U obilježavanju su sudjelovali i učenici SŠMB-a pod vodstvom profesorice povijesti Dijane Muškardin u pratnji profesora, stručnih suradnika i ravnatelja Škole. O životnom putu Mate Blažine govorili su Severino Franković u ime Udruge i maturantica Lea Šumberac kao predstavnica učenika Škole.

11.04.2014. Obilježena 69. obljetnica smrti Mate Blažine Udruga antifašističkih boraca obilježila je u petak 11. travnja s početkom u 12.15 sati, 69. obljetnicu pogibije narodnog heroja Mate Blažine.  Obilježavanje započinje komemoracijom ispred srednje škole koja nosi njegovo ime i polaganjem vijenca ispred biste Mate Blažine.  U obilježavanju su sudjelovali i učenici srednje škole u pratnji profesorica povijesti Dijane Muškardin i Sanje Petrović.  O životnom putu Mate Blažine govorila je učenica 3.o razreda Lea Šumberac. Učenici su također sudjelovati na predavanju u Gradskoj knjižnici Labin, gdje je Udruga antifašističkih boraca organizirala  susreti  s gospodinom Olegom Mandićem, preživjelim logorašem iz Auschwitza, koji je po izlasku iz logora imao svega 12 godina.  Prigodno će biti prikazan i dokumentarni film na tu temu.

15.04.2013. Sjećanje na Mate Blažinu Učenici III.o i II.o gimnazije i II.ams strukovne škole SŠMB-a obilježili su satom povijesti 68. godišnjicu smrti narodnog heroja Mate Blažine, čije ime nosi Škola, u pratnji njihovih profesora Dijane Muškardin, Jasmine Gruičić, Daniela Mohorovića i ravnatelja Čedomir Ružića. O životnome putu Blažine govorio je učenik Lucian Mrzlić, član povijesne grupe. U holu Škole učenici su izradili poster posvećenom Mate Blažini tragično poginulom hrabrom borcu, antifašisti.

17.04.2012. Sjećanje na Matu Blažinu - glasistre.hr
17.04.2012. U obilježavanje godišnjice smrti Mate Blažine ove su se godine aktivno uključili učenici škole (1.ght, 1.ams, 1.o,1.f, 2.o, 2.f, 3.o, 3.f, 3.e te predstavnici Vijeća učenika). Ideja je bila kreativno, aktivno i motivirano nadograditi znanje  o  povijesnoj osobi po kojoj  naša škola nosi ime. Svojim smo potpisima izradili i oblikovali portret Mate Blažine. U izradi su sudjelovali i profesori škole. Izradom portreta, te čitanjem životopisa Mate Blažine na satu povijesti  i sudjelovanjem na komemoraciji obilježili smo 67. godišnjicu smrti Mate Blažine.

15.04.2010. KOMEMORACIJA ZA MATU BLAŽINU - glasistre.hr
Udruga antifašističkih boraca obilježila je u četvrtak 65. obljetnicu pogibije narodnog heroja Mate Blažine organiziravši komemoraciju ispred srednje škole koja nosi njegovo ime. Vijenac je pod Blažininu bistu položio i o njegovom životu govorio tajnik udruge Narčizo Ružić. Antifašistički borci su također položili vijence pod bistu u Aleji velikana te na spomen-ploču na herojevoj rodnoj kući Čemparovici, u općini Sv. Nedelja. Blažina je u trenutku pogibije imao samo 20 godina. Poginuo je od zalutalog metaka u borbama s neprijateljem koje je njegova 3. brigada 43. istarske divizije 15. travnja 1945. godine vodila u prostoru između Lokava i Mrzlih Vodica u Gorskom kotaru.

Fotogalerija: