naslovna > Stručno-pedagoška služba > Psiholog

Stručni suradnik - psiholog


Mirjana Dobrić, prof,
stručni suradnik psiholog-savjetnik, profesor psihologije
Poveznica:
Školski preventivni program - ssmb.hr

Šk.g. 2020.-2021.


20.4.2021. Izazovi online nastave - iskustva iz prakse, Mirjana Dobrić OVDJE! "U ovim kaotičnim uvjetima u kojima živimo i radimo, sada smo više nego ikad pozvani  čuvati i osnaživati emocionalne potencijale naših učenika, snažno im dati do znanja da nam je stalo, jer će ih to ohrabriti da preuzmu i svoj dio odgovornosti, ali i voditi brigu o sebi kako bi mogli dati našim učenicima cjelovitu  podršku. Time jačamo i njihovo mentalno zdravlje koje je preduvjet razvoja kognitivnih potencijala, obrazovnih postignuća i zdravog razvoja mlade osobe."
(Tekst: Mirjana Dobrić)
Preuzimanje:
Prezentacija Izazovi online nastave - iskustva iz prakse, Mirjana Dobrić, prof., psiholog-savjetnik - pdf
Članak Izazovi online nastave za Školske novine, Mirjana Dobrić, prof., psiholog-savjetnik - pdf  
Školske novine, Zagreb OVDJE!


5.3.2021. Izazovi online nastave-iskustva iz prakse, Mirjana Dobrić, prof., psiholog-savjetnik OVDJE! "Ova prezentacija je pokušaj preslagivanja našega iskustva rada u školi nakon godinu dana rada i života u „novonormalnom“ svijetu u kojemu smo promijenili način života, način rada, procese komunikacije i načine poučavanja i učenja. To je svijet sa puno novih izazova za nastavnike, učenike i njihove roditelje koji može uzrokovati dalekosežne posljedice za mentalno i fizičko zdravlje, a u kontekstu rada u školi u novim uvjetima brinemo još i o mogućnostima uspostavljanja određene razine akademskih postignuća sa čim manje obrazovnih gubitaka".
(Tekst: Mirjana Dobrić)

14.2.2021. U sklopu nadolazećeg 14. Tjedna psihologije u Labinu se održavaju besplatna predavanja i radionice za građanstvo U petak, 19. veljače (17,00 - 18,00 h), Alberta Mohorović, mag. psihologije, stručni suradnik psiholog pripravnik u SŠMB-u, održat će online tribinu o studiju psihologije namijenjenu srednjoškolcima, gdje će učenici moći čuti iskustva iz prve ruke i postavljati pitanja, kako bi im se olakšala odluka o izboru budućeg fakulteta i zanimanja. Sudjeluju i dvije studentice psihologije, sa diplomskog studija u Rijeci i preddiplomskog studija u Leicesteru (UK).
Također, Centar za savjetovanje djece, mladih i podršku obitelji „Dobar start“ održat će radionicu za srednjoškolce iz jednoroditeljskih obitelji, u vodstvu Hane Šiljan Bembić i Dubravke Ujčić Lukšić. Jednoroditeljska obitelj je obitelj koju čine dijete/djeca i jedan roditelj (obitelj samohranog roditelja ali i obitelj u kojoj dijete/djeca žive s jednim roditeljem, dok drugi roditelj živi van obitelji, no ispunjava svoje roditeljske obveze i koristi roditeljska prava). Centar je projekt udruge Labin – Zdravi Grad, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Uputili su nam poziv za srednjoškolce:
„Radionica za adolescente „Moja ličnost mi pokazuje put“ želi okupiti mlade iz jednoroditeljskih obitelji oko teme razvoja identiteta, prepoznavanja vlastitih crta ličnosti,  interesa i vještina u cilju  profesionalnog razvoja. Jer, fora je baviti se onim što želimo i onime što je kao stvoreno upravo za nas. Voditeljice Hana i Dubravka voditi će brigu da tijek ove online radionice mladima bude dinamičan, zabavan i poučan.“
Ova radionica održava se 18. veljače (četvrtak) od 18,00 do 19,30 sati i vjerujem da bi mnogima bila korisna. Obje aktivnosti će se održati online preko Zooma, a prijave se šalju na tjedanpsihologijelabin@gmail.com
(Alberta Mohorović, mag. psihologije)


12.1.2021. “BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID”
projekt je koji ima za cilj pružanje psihološke podrške mladima u Hrvatskoj i očuvanje mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije koronavirusa, koji su pokrenuli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora.
U sklopu projekta, pokrenute su telefonske linije za savjetovanje mladih u 20 hrvatskih županija i gradu Zagrebu. Ukupno je otvorena 21 telefonska linija u 20 županija i gradu Zagrebu.
Preuzimanje:
Priopćenje BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID - pdf
Telefonski brojevi - pdf

Šk.g. 2019.-2020.


31.3.2020. PODRŠKA DJECI U VRIJEME PANDEMIJE I POTRESA 
Drage kolegice i kolege, Objavila sam materijal Odgojnog savjetovališta Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se može iskoristiti kao podrška učenicima i njihovim roditeljima. Možda je više namijenjen nešto mlađem uzrastu učenika, ali nadam se da će u njemu svatko naći nešto korisno za sebe.
Preuzimanje:
Kako podržati vještine suočavanja i mentalno zdravlje djece - pdf
Kako podržati dijete u nošenju sa strahom od potresa - pdf
Video Kako podržati vještine suočavanja i mentalno zdravlje djece - youtube


8.12.2019. Predavanje prof.dr.sc. Sakomana u Mjesecu borbe protiv ovisnosti Dana 5. prosinca u našem je gradu gostovao "veliki" čovjek, vrstan liječnik, stručnjak za problematiku ovisnosti, osobito u radu s mladima prof. dr. sc. Slavko Sakoman. Prvo je predavanje održao u Srednjoj školi Mate Blažine Labin u 12,30 za učenike labinskih škola koji su članovi Vijeća učenika i Gradskih vijeća mladih, a u popodnevnim je satima održao predavanje za roditelje učenika sedmih razreda te predstavnike u Vijeću roditelja. Predavanje je svakako bilo vrlo korisno za sve prisutne obzirom da je prof. Sakoman progovarao iz svog dugogodišnjeg iskustva u radu s mladima koji su vrlo često plaćali veliku cijenu za krivo donesenu odluku u ključnom trenutku. Bila je to dobra pouka za sve mlade da dobro razmisle svaki put kada se nađu u nekoj situaciji koja uistinu može biti za njih opasna i donesu ispravnu odluku, a roditeljima je prof. Sakoman kroz predavanje pokazao koliko je važna njihova uloga u zdravom odrastanju djece i njihov odgojni utjecaj u prevenciji ovisnosti (www.os-ilribar-labin.skole.hr)
U popodnevnim satima predavanje je održao i za roditelje, nastavnike i zainteresirane građane. Njegova je poruka roditeljima na kraju bila: "Bez represije nemoguće je zaštiti djecu i mlade ljude. Pritisnite represivni aparat koliko je god moguće ako osjećate da je droga djeci dostupna. U Labinu su napeli školu koja imaju apsolutno iznadprosječne, europske standarde za brigu za djecu u svakoj točki. Nećete zvati ravnatelja škole da se klinci drogiraju. Stišćite lokalnu vlast, stišćite MUP, policijsku postaju i bunite se. Njihov je to posao a ne škole tko je taj join dao. Škola nije represivna da bi pratila kršenje zakona. Škola će se pedagoškim mjerama pozabaviti slučajem". (http://www.ssmb.hr/)
Preuzimanje:
Dr. Sakoman u Puli - glasistre.hr


22.10.2019. SRETNI BIVŠI - SRETNO DIJETE (ZLOSTAVLJANJE U OBITELJI) Ugledna psihologinja dr. sc. Gordana Buljan Flander ruši mit roditelja koji "zbog djece" ostaju zajedno: Za djecu je dobar razvod bolji nego loš brak OVDJE!


21.10.2019. U SŠMB-u održana prezentacija projekta "Zaštita zuba" za sve četvrte razrede
U sklopu preventivnog programa „Zaštita zubi“ Labin Zdravog Grada, kojeg koordinira umirovljena doktorica dentalne medicine Božena Vutuc Franković, 16. listopada održalo se predavanje za učenike završnih razreda srednje škole Mate Blažina.

Doktorica dentalne medicine Ivana Fable i studentica dentalne medicine Nikolina Mohorović učenike su upoznale s bolestima i stanjima koja mogu nastati zanemarivanjem zdravlja zubi te sredstvima i načinima održavanja oralne higijene. Cilj predavanja je poticanje svijesti o važnosti očuvanja zdravlja usne šupljine i povezanosti s cjelokupnim zdravljem.

Preuzimanje:
Prezentacija Projekt "Zdravi zubi" - pdf
Izvješće Edukacija učenika na temu "Učinci loše oralne higijene na organizam" - pdf

Šk.g. 2018.-2019.

   
26.2.2019. Obilježen Tjedan psihologije u Srednjoj školi Mate Blažine  Povodom obilježavanja Tjedna psihologije u Srednjoj školi Mate Blažine  u četvrtak 21.02.2019. održana je radionica za učenike „Mentalno zdravlje mladih i digitalni svijet“ koju je vodila Mirjana Dobrić, psihologinja Škole. Radionica je  namijenjena mladima s ciljem njihovog senzibiliziranja  o važnosti mentalnog zdravlja te o načinima kako ga čuvati, razvijati, ali i osvijestiti sve zamke i opasnosti koje mogu ugroziti mentalno zdravlje mladih u digitalnom i stvarnom svijetu. U interaktivnom radu se potiče mlade da govore o svojim iskustvima, te im se nude najnovija saznanja koja se temelje na humanističkom konceptu razumijevanja čovjekove ličnosti. Time mladi uče strategije koje ih osposobljavaju da donose odgovorne odluke koje mogu utjecati na kvalitetu njihovog života. Mladima se također daju poruke da su očekivanja ljudi od psihologa ne samo da im pomognu kad imaju problema, nego i odgovore na pitanja kako živjeti sretnije i bolje.
(Tekst: Mirjana Dobrić)


Grupa učenika u pratnji psihologinje i pedagoga-pripravnika  posjetila je učenike Srednje škole Mate Blažine. Cilj posjeta bio je razmjena poruka o zdravim životnim izborima koje su osmislili naši učenici. Nakon osmišljavanja, poruke su napisali na dopisnice oslikane učeničkim likovnim radovima. Uz to, osnovnoškolci su potaknuli srednjoškolce da i oni napišu nekoliko poruka o zdravom načinu života te da ih proslijede svojim prijateljima. Oslikane dopisnice nastale su kroz likovni natječaj „Boje izbora“ u koji se uključila naša škola, a sve unutar projekta „Moj izbor je zdrav život“. Nositelj projekta je Zdravi grad Poreč a mogućnost uključivanja imale su osnovne škole istarske županije. Cilj projekta je promocija zdravih životnih izbora i odgovornog ponašanja te senzibilizacija škole i javnosti za preventivno djelovanje kroz organizaciju izložbe likovnih radova i upućivanje dopisnica s preventivnim sadržajem. Upućivanje dopisnica „odradilo se“ upravo u Tjednu psihologije.  Šarene dopisnice brzo su se proširile  i uručene su ne samo srednjoškolcima nego i učenicima OŠ Ivana Batelića Raša, a naš ih je pedagog-pripravnik uručio i doktorandima Pedagogije na Sveučilištu u Rijeci.
(Tekst: Lorena Černjul)

Šk.g. 2017.-2018.


17.4.2018. Održana tematska sjednica nastavničkog vijeća: Djeca i učenici s hiperaktivnim poremećajem i poremećajem pažnje

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu održano je stručno usavršavanje za nastavnike na temu Djeca i učenici s hiperaktivnim poremećajem i poremećajem pažnje koju je izložila Stela Bakarčić, soc. pedagog. Svojim izlaganjem prof. Bakarčić je informirala nastavnike o zakonskom okviru rada, simptomatologiji i karakteristikama hiperaktivnog djeteta, razvojnim fazama ADHD-a, najčešćim postupcima individualizacije, načinima kako škola može pomoći učeniku s ADHD-om te o strategijama i metodama podrške. Voditelj stručnog usavršavanja  Robert Cimperman, prof. viši savjetnik upoznao je nastavnike sa temom Kurikularno planiranje i prilagodbe kurikuluma za učenike s teškoćama u razvoju, izradi Osobnog kurikuluma učenika  i načinima podrške učenicima s emocionalnim teškoćama i poremećajima u ponašanju.

13.3.2018. Održana tematska sjednica nastavničkog vijeća: Odgoj i školovanje gluhe i nagluhe djece i učenika u redovitim odgojno-obrazovnim programima U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu održano je stručno usavršavanje za nastavnike na temu „Odgoj i školovanje gluhih i nagluhih učenika u redovitim odgojno-obrazovnim programima“. Voditelj stručnog usavršavanja je Robert Cimperman, prof. viši savjetnik, a Damir Herega, prof. edukacijski rehabilitator održao je izlaganja vezana za osobine i prepoznavanje učenika s oštećenjem sluha, te o metodama rada s učenicima s oštećenjem sluha. Nastavnici su se upoznali s razlozima i posljedicama slabe pismenosti kod gluhih i nagluhih učenika i o načinima kako im pomoći u poboljšanju pismenosti te o pravilima komuniciranja s gluhim i nagluhim učenicima.
Jezik i pismenost gluhih - pdf
Gluha i nagluha djeca u redovitim odgojno-obrazovnim programima - pdf


19.2.2018. Pozivamo roditelje da se uključe u aktivnosti Tjedna psihologije U Labinu se i ove godine obilježava Tjedan psihologije. Cjelokupni program možete pročitati OVDJE!, a u Srednjoj školi Mate Blažine će se u četvrtak 22.02.2018. u 17,00 sati u školskom restoranu održati radionica za roditelje „Moje dijete i ja, u vrtlogu puberteta“ Radionicu će voditi Mirjana Dobrić, psihologinja Škole zajedno s Hanom Šiljan Bembić, psihologinjom OŠ Ivo Lola Ribar.
U četvrtak 22.02.2018. u Srednjoj školi Mate Blažine u školskom restoranu sa početkom u 17,00 sati održat će se radionica za roditelje „Moje dijete i ja, u vrtlogu puberteta“ Radionicu će voditi Mirjana Dobrić, psihologinja Škole i Hana Šiljan Bembić, psihologinja OŠ Ivo Lola Ribar.“ Radionica je  namijenjena roditeljima učenika koji su ušli u pubertet, odnosno razdoblje adolescencije (13-16 god). Sudionici će se upoznati s promjenama i izazovima kroz koje prolaze njihova djeca u ovom osjetljivom razdoblju. Cilj radionice je osnažiti roditelje u osjetljivom razdoblju odrastanja njihove djece, kako biti uz njih i pružiti im potrebnu podršku te uspostaviti odnosno održati kvalitetan odnos. Broj sudionika je ograničen te molimo zainteresirane roditelje da se prijave za sudjelovanje na radionici direktno školskoj psihologinji Mirjani Dobrić ili na e-mail tjedanpsihologijelabin@gmail.com.


29.11.2017. Prof.dr.sc. Slavko Sakoman održao edukativne tribine i predavanja o prevenciji ovisnosti za učenike, nastavnike i roditelje U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u srijedu, 29.11.2017. za učenike I. razreda srednje škole, Vijeće učenika, Nastavničko vijeće, Vijeće roditelja, te za roditelje učenika prvih razreda srednje škole prema posebnom rasporedu održao je  edukativno predavanje i tribinu poznati stručnjak za problematiku i prevenciju ovisnosti, vrsni liječnik prof.dr.sc. Slavko Sakoman. Cilj predavanja/ tribine je osnažiti učenike u procesu odgovornog donošenja odluka , promovirati pozitivne životne vrijednosti i njihov utjecaj na kvalitetu zdravog odrastanja. Nastavnici  i roditelji su se  kroz predavanje dr. Sakomana imali priliku upoznati s razvojnim potrebama mladih, kao i njihovom  razumijevanju procesa odrastanja . Dr. Sakoman je posebno istaknuo kako su odgojne metode koje omogućavaju kvalitetan odnos  zaštitni čimbenik prevencije zlouporabe sredstava ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja mladih.

Prof. dr.sc. Slavko Sakoman je svojim ogromnim znanjem, iskustvom i zanimljivošću izlaganja posebno istaknuo  mladima važnost ka okretanju prema zdravim životnim izborima, odgovornom ponašanju, te im je skrenuo pažnju vezano za sve opasnosti konzumacije sredstava ovisnosti kao i nesagledivim posljedicama i šteti kojima zlouporaba sredstava ovisnosti utječe na  fizičko i mentalno zdravlje. Istaknuo je važnost prepoznavanja i razvoja svojih interesa prema svim područjima u kojima će doći do izražaja njihovi potencijali i talenti kao što su znanost, sport, umjetnost, humanitarni rad, duhovnost...što su glavne pretpostavke za zdravlje i  sreću mlade osobe.
Kroz edukativna predavanja/tribine za nastavnike i roditelje istaknuo je važnost obitelji, obiteljskog sklada i adekvatnog odgojnog stila kojima se gradi kvalitetan odnos s mladima, povjerenje, iskrenost, poštovanje, prihvaćenost i uključenost. Važno je poznavati razvojne potrebe djeteta i odgoj djeteta prilagođavati u skladu s njegovim odrastanjem. Odrasli su podrška u odrastanju djeteta, te na putu odrastanja je važno jasno određivanje granica i vođenje djeteta kako bi u procesu odrastanja postiglo samokontrolu i odgovornost. Cilj odgoja je sretno i odgovorno dijete koje će voditi računa o svojim potrebama ne ugrožavajući pri tome sebe i potrebe drugih što je temelj prevencije svih oblika rizičnih ponašanja mladih.Prof.dr.sc Slavko Sakoman ističe kako je roditeljska uloga ujedno i najvažnija uloga i životna karijera koju treba  afirmirati.
Dr. Sakoman iskazuje zadovoljstvo težnji škole i Grada da brine o mladima, da stvaraju optimalne uvjete za razvoj mladih čime odrastanje mlade osobe postaje zdravije i sigurnije.

Svojim predavanjima je dao veliki doprinos preventivnim aktivnostima u našoj zajednici  kroz osnaživanje mladih i odraslih koji brinu o njima, njihovim roditeljima i nastavnicima.
Organizatori: Grad Labin, Labin-Zdravi grad uz podršku ravnatelja i stručnih suradnika SŠ Mate Blažine Labin, OŠ “Ivo Lola Ribar“ Labin, OŠ Matije Vlačića Labin
(Tekst i foto: Mirjana Dobrić, stručni suradnik psiholog-savjetnik profesor psihologije; Foto: Čedomir Ružić)


22.11.2017. Održano edukativno predavanje i tribina na temu: Ovisnost-mentalne i zakonske posljedice 
U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti održano je 22.11.2017. za učenike I. razreda strukovnih programa te predstavnika učenika I. razreda četverogodišnjih programa edukativno predavanje i tribina na temu: Ovisnost - mentalne i zakonske posljedice u trajanju od 2 školska sata. Predavanje/tribina održalo se je u organizaciji Policijske uprave istarske(predavači: Alisa Rosić Jakupović, Mile Orešković) i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (predavači: Velimir Todorović, Helena Mitrović).  Učenici su se  kroz edukativno predavanje/tribinu imali priliku upoznati s rizicima korištenja sredstava ovisnosti, kao i poticati kritičko razmišljanje te osvijestiti mentalne i zakonske posljedice korištenja sredstava ovisnosti. Cilj predavanja/ tribine je osnažiti učenike u procesu odgovornog donošenja odluka te promovirati pozitivne životne vrijednosti i njihov utjecaj na kvalitetu zdravog odrastanja.

3.11.2017. Stručni skup „Suvremeni izazovi u radu s adolescentima“  Dana 3. studenog 2017. u Industrijsko strojarskoj školi u Zagrebu  održan je Stručni skup za nastavnike/ce koje rade s učenicima s teškoćama  pod nazivom „Suvremeni izazovi u radu s adolescentima“ u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.  Iz naše  škole sudjelovalo je troje profesora: Mirjana Dobrić, Elvis Miletić te Irena Crvak. Sadržaj programa se je odnosio na ove teme "Rad s adolescentima problematičnog ponašanja", "Kako osnaživati mentalno zdravlje adolescenata?" i "Kako se nositi sa stresom-mindfulness u školskom okruženju" s ciljem unapređivanja kompetencija nastavnika za inkluzivno obrazovanje.  Profesori  su stekli korisne informacije koje će im pomoći u deseminaciji i prijenosu informacija i osnaživanju nastavnika koji rade s učenicima s teškoćama u ponašanju. Time će se omogućiti i kvalitetnija pomoć učenicima kao i stvaranje uvjeta za  osnaživanje mentalnog zdravlja učenika s teškoćama u ponašanju što predstavlja temelj kvalitetnog učenja i cjelokupnog odgojno-obrazovnog rada sa mladima.
(Mirjana Dobrić, stručni suradnik-savjetnik psiholog)

Preuzimanje:
KAKO OSNAŽIVATI MENTALNO ZDRAVLJE ADOLESCENATA?, Doc.dr.sc. Miranda Novak - pdf
Kako se nositi sa stresom – mindfulness u školskom okruženju, Doc.dr.sc. Josipa Mihić - pdf

Šk. g. 2016.-2017.

18.4.2017. Školska preventivna strategija “Koracima prijateljstva do smanjivanja vršnjačkog nasilja i ostalih oblika rizičnih ponašanja učenika“ proizlazi iz višegodišnjih napora koji u školi ulažemo da škola bude ugodno i sigurno mjesto u kojemu su kvalitetni odnosi snaga cijele zajednice. Produkt je timskog rada i suradnje svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa, učenika, roditelja i nastavnika te partnerstva s lokalnom zajednicom, udrugama i institucijama.  Uz rad na akademskim postignućima učenika, težimo stvaranju kvalitetnih odnosa među svim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa, jer su skladni, podržavajući prijateljski odnosi ključni za optimalan razvoj  mlade osobe, a time i stvaranju ugodnijeg  školskog ozračja koji je ujedno i protektivni faktor svim oblicima rizičnog ponašanja pa tako i nasilju među mladima.  Uključuje i strukturira već postojeće školske aktivnosti koje se realiziraju na razini razreda, škole, individualnoj razini i u suradnji sa Gradom Labinom, kao partneri u međunarodnim projektima, osnovnim školama, udrugom za mlade Alfa Albona i ostalim institucijama. Školska preventivna strategija predstavlja dinamični model koji se kontinuirano evaluira kroz proces samovrednovanja škole, procjenjuje se uspješnost planiranih aktivnosti u odnosu na postavljene opće i specifične ciljeve te se u skladu s dobivenim rezultatima dorađuju  i modificiraju aktivnosti. Predstavlja temelj stvaranja poticajne okoline koja mladoj osobi može  omogućiti realizaciju  svojih obrazovnih, ali i osobnih potencijala.
Školska preventivna strategija - pdf
Školski preventivni programi - zzjziz.hr


19.10.2016. Stručni skup „Učenici s teškoćama u strukovnom obrazovanju“
11. listopada 2016. u Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka održan je Stručni skup za nastavnike/ce koje rade s učenicima s teškoćama i to pod nazivom: „Učenici s teškoćama u strukovnom obrazovanju“. Iz naše  škole sudjelovalo je troje profesora: Mirjana Dobrić, Elvis Miletić te Jelena Blackham. Predavanja su bila o različitim temama unutar tog područja: o preduvjetima uspješne inkluzije učenika s teškoćama u strukovne škole, izazovima s kojima se  profesori i djelatnici škola susreću, zatim praćenje, ocjenjivanje i vrednovanje te dizajnu obrazovnih materijala koji su prilagođeni potrebama učenika. Profesorima je bilo korisno i od praktične važnosti educirati se na spomenutu temu te će im usvojena znanja olakšati daljnji rad s učenicima s teškoćama.  Profesori koji su prisustvovali stručnom skupu predstavili su iste teme i na Nastavničkom vijeću 19. listopada 2016.
Preuzimanje:
Preduvjeti uspješne inkluzije učenika s teškoćama u strukovne škole - pdf
Vrednovanje - pdf
Lista praćenja ponašanja, tim za PUP - doc
Lista PUP - doc

Šk. g. 2015.-2016.


03.12.2015. Održano predavanje na temu “Alkohol i kockanje kod mladih"
Grad Labin kroz projekt Labin-Zdravi grad povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a u suradnji sa osnovnim školama i Srednjom školom Mate Blažine organizirao je tribinu, stručno predavanje doc.dr.sc. Zorana Zoričića, voditelja Referentnog centra za ovisnost o drogama, viši znanstveni suradnik, specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti Klinike za psihijatriju, Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice iz Zagreba na temu “Alkohol i kockanje kod mladih“.
Učenici su pokazali veliki interes za tematiku prevencije ovisnosti, napose u interaktivnom dijelu postavljanja pitanja. Dr. Zoričić formulirao je odgovore kombinirajući svoje bogato iskustvo i znanje iz struke kao i vlastita iskustva.
Poveznice:
Održano predavanje na temu „Alkohol i kockanje kod mladih“ - labin-zdravi-grad.hr
Predavanje na temu „Alkohol i kockanje kod mladih“ - radiolabin.hr

Šk. g. 2014.-2015.

Plan i program stručnog suradnika psihologa šk.g. 2014.-2015. - pdf

Novosti

08.04.2015. Studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju-Romagnu u sklopu projekta AdriGov (11.-13.03.2015.) Cilj projekta AdriGov(Adriatic Governance Operational Plan) je definicija i promocija Operativnog plana za javno upravljanje na jadranskom području, što je važan korak prema usvajanju Jadransko-jonske makro-regionalne strategije i stvaranju sinergije za djelotvoran pristup razvojnim mogućnostima regija.
Studijsko putovanje organizirano je u okviru provedbe projekta AdriGov financiranog iz IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. s ciljem upoznavanja sustava obrazovanja u talijanskoj regiji Emiliji-Romagni i primjera dobrih praksi, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije organizirao je od 11. do 13. ožujka 2015. godine studijsko putovanje za tridesetak ravnatelja i profesora istarskih srednjih škola.
Na studijskom putovanju Srednju školu Mate Blažine Labin predstavljale su profesorice Irena Crvak i Mirjana Dobrić. Bila je to prilika da svoje dugogodišnje iskustvo u radu u školi, upotpune sa novim znanjima i možda ostvare i neke nove projekte s partnerima u tom projektu.
Istarsku delegaciju predvođenu pročelnicom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciom Smoljan, u sjedištu regije dočekao je pročelnik za školstvo regije Emiglije-Romagne prof. Patrizio Bianchi. Profesor Bianchi je prezentirao obrazovni sustav koji je uveo mnoge novine nakon reforme iz 2011. godine te je prikazao integrirani način funkcioniranja regionalnog i državnog obrazovnog sustava. Istaknuo je važnost povezivanja obrazovnih institucija sa tržištem rada odnosno tvrtkama kao glavnu odrednicu uspješnosti postojećeg sustava obrazovanja u regiji. Istaknuo je i važnost ovakvih studijskih putovanja jer je to prilika upoznavanja škola i obrazovnih programa, te opremljenosti škola kao i mogućnost sklapanja partnerstva na projektima.
Tijekom trodnevnog posjeta sudionici su posjetili institute i srednje škole u Ferrari i Bologni gdje su imali priliku upoznati se sa provedbom različitih modela obrazovanja, primjenom novih edukacijskih metoda te vidjeti profesore i učenike u provedbi nastave. Organizirani su susreti u hotelijersko-turističkom usmjerenju Instituta Vergani-Navarra, Institutu tehničkog i strukovnog obrazovanja Aldini-Valeriani – Sirani, Tehničko agronomskom institutu Serpieri i Institutu ITIS Copernico-Carpeggiani,tehnološko-školskom centru Informatičko-telekomunikacijskog područja, kemijsko-biotehnologijskog, električno-elektroničkog i mehaničko-energetskog područja. Tijekom posjeta sudionici su posjetili i Muzej industrijske baštine u Bologni.

Predstavnice Srednje škole Mate Blažine sa voditeljima projekta AdriGov iz Hrvatske i Italije (ravnateljicom instituta tehničkog i profesionalnog obrazovanja Aldini Valerijani) i ostalim sudionicima projekta.

Predstavnice SŠMB-a Irena Crvak i Mirjana Dobrić te Patricia Smoljan, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije i Patrizio Bianchi, pročelnik za školstvo regije Emiglie-Romagne.
Poveznice:
Studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju-Romagnu u sklopu projekta AdriGov - istra-europa.eu
Istria Communicating Europe - istra-europa.eu
PROJECT ADRIGOV - adrigov.eu

20.11.2104. Mobilnom aplikacijom u prevenciju i sprečavanje nasilja među djecom Povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece u velikoj dvorani SŠMB-a u četvrtak 20.11.2014. u 13.15 sati sudionici međunarodnog projekta THIN LINE između Grada Labina i Sandnesa (Norveška) održali su predstavljanje mobilne aplikacije ZAUSTAVIMO NASILJE U ŠKOLAMA! članovima gradskog vijeća mladih Grada Labina osnovnih škola te učenicima (I.ght, II.d i III.o razreda) i mladim vijećnicima Grada Labina iz SŠMB-a, dok je koordinatorica školskog preventivnog programa, psihologinja Mirjana Dobrić, ukratko predstavila Školski preventivni program za šk.g. 2014.-2015. pod nazivom „Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja“ obilježavajući time i Svjetski dan djece.
Prezentacija „Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja“, Mirjana Dobrić - pdf
Svjetski dan prevencije nasilja - labin-zdravi-grad.hr

09.11.2014. Razvojni ŠPP plan "Program prevencije rizičnih ponašanja učenika, Koracima prijateljstva do smanjivanja vršnjačkog nasilja", Mirjana Donrić, koordinatorica ŠPP - pdf

15.10.2014. Vodnjan - Županijsko stručno vijeće stručnih suradnika psihologa i nastavnika psihologije
Prezentacija Osvrt na LABINKVAŠ'14, Mirjana Dobrić - pdf

23.-25.09.2014. LABIN KVAŠ'14.
Poveznica:

LABIN KVAŠ'14. - ssmb.hr
 

Šk. g. 2013.-2014.

2.07.2014. POZIV NA SASTANAK POVJERENSTVA ZA ŠKOLSKI PREVENTIVNI PROGRAM U petak 04.07.2014. U 8.30 sati, u uredu ravnatelja održat će se sastanak Povjerenstva za ŠPP sa sljedećim
Dnevnim redom:
1.    Predstavljanje realiziranih aktivnosti u postupku provedbe Samoanalize rezultata istraživanja rizičnih ponašanja učenika Istarske županije i Srednje škole Mate Blažine Labin
2.  Izbor prioritetnih područja za školski razvojni plan/plan prevencije rizičnih ponašanja učenika za šk.g.2014./15.
3. Ispunjavanje obrasca za samoanalizu prema izabranim prioritetnim područjima   
Materijali za Povjerenstvo ŠPP-a:
a) Istraživanje rizičnih ponašanja učenika srednjih škola u Istarskoj županiji-Prikaz rezultata učenika SŠ Mate Blažine Labin (OVDJE!)
b) Korištenje rezultata istraživanja rizičnih ponašanja učenika srednjih škola za planiranje školskih preventivnih programa –Vodič za samoanalizu (OVDJE!)

26.05.2014. KONSTITUIRANO POVJERENSTVO ZA ŠKOLSKI PREVENTIVNI PROGRAM (u koji ulaze članovi Povjerenstva za kvalitetu iz Škole i prijedlog novih članova) Prvi sastanak Povjerenstva održan je 26.05.2014., 10.00 sati, u uredu ravnatelja sa sljedećim dnevnim redom:
1.    Formiranje povjerenstva za školski preventivni program
2.    Prijedlog operativnog plana realizacije Samoanalize rezultata istraživanja Istarske županije i Srednje škole Mate Blažine Labin
3.    Razno
Materijala za Povjerenstvo ŠPP-a (klikni na naslov):
a)    Izvješće sa seminara Korištenje rezultata istraživanja rizičnih ponašanja učenika srednjih škola za planiranje Školskih preventivnih programa od 24.03.2014.
b)    Izvješće sa stručnog skupa voditelja ŠPP-a u srednjim školama Istarske županije održanoj 04.04.2014. Samoanalize rezultata istraživanja u Istarskoj županiji primjenom upitnika „Kako si?“ – prijedlog koncepta rada u školi

Članovi Povjerenstva za ŠPP: Željko Brenčić, Irena Crvak, Evis Miletić, Orijana Tenčić, Mirjana Dobrić, Dijana Muškardin, Ana Paliska, Majda Milevoj Klapčić. predstavnik učenika Ermin Ismić, predstavnik roditelj Flaviano Tenčić.

Preuzimanje:
Prezentacija Korištenje rezultata istraživanja rizičnih ponašanja učenika za samoanalizu i razvoj preventivnih programa
šk.g. 2012.-2013.
- pdf   Rezultati upitnika - pdf   Izvješće sa seminara Korištenje rezultata istraživanja rizičnih ponašanja učenika srednjih škola za planiranje Školskih preventivnih programa, Mirjana Dobrić- pdf   Izvješće sa stručnog skupa voditelja ŠPP-a u srednjim školama Istarske županije održanoj 04.04.2014. Samoanalize rezultata istraživanja u Istarskoj županiji primjenom upitnika „Kako si?“ – prijedlog koncepta rada u školi, Mirjana Dobrić- pdf   Vodič za samoanalizu - pdf

17.-23.02.2014. U Srednjoj školi Mate Blažine obilježen je Tjedan psihologije Od 17. do 23.02.2014. u Srednjoj školi Mate Blažine obilježen je 7. tjedan psihologije kroz dio aktivnosti programa Pozitivna psihologija u školi kao put ka jačanju emocionalnih potencijala mladih.


Učenici III razreda opće gimnazije uključeni su u izradu poster prezentacija, a u II. razredu ekonomije školska psihologinja Mirjana Dobrić održala je edukativnu radionicu. Program Pozitivna psihologija u školi kao put ka jačanju emocionalnih potencijala mladih nastao je kao proces i produkt vizije škole kao radosnog mjesta u kojoj će se svi osjećati dobro, gdje će osim stjecanja znanja i vještina mladi imati mogućnost osnaživanja i poticanja emocionalnih potencijala kroz promicanje pozitivnog razvoja, pozitivnih vrijednosti i humanističkog pogleda na svijet.


Program je nastao na bazi najnovijih saznanja o ljudskom funkcioniranju  koje se temelji na humanističkom konceptu razumijevanja čovjekove ličnosti, a inspiracija i smjernice su preuzete iz teorije izbora i Glasserovog koncepta kvalitetne škole – smjera u kojoj se naša škola razvija već dugi niz godina.


Cjelokupni program je usmjeren  na  rad na osobnom razvoju kroz učenje novih socijalnih kompetencija koje su „alat“ na  putu njihovog uspješnog suočavanja sa odrastanjem, izazovima današnjice te povećanju   psihološke dobrobiti mladih – što je temelj kvalitete života svakog pojedinca i kvalitetne zajednice.

26.11.2013.  Predavanje psihologa Velimira Todorovića za nastavnike SŠMB-a U sklopu Godišnjeg programa socijalne i zdravstvene zaštite SŠMB-a u Gradskoj knjižnici Labin ispred Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, psiholog Velimir Todorović je održao predavanje „Uloga škole u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladeži". Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja provodi preventivni program u osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije, u Labinu, Pazinu i Rovinju. Svrha ovog predavanja bila je upoznati se s osnovnim pojmovima iz područja mentalnog zdravlja, prevalenciji mentalnih poremećaja u toj populaciji, educirati se o različitim mentalnim poremećajima kod djece i mladih, koja su djeca u riziku, te što i kako napraviti kako bi se toj djeci pomoglo.

Prezentacija „Uloga škole u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladeži" - pdf

Šk. g. 2012.-2013.

Plan i program stručnog suradnika psihologa šk.g. 2012.-2013. - pdf


Akti, pravilnici, protokoli, procedure... - ssmb.hr

Novosti

22.02.2013. Podjelom certifikata završio je ciklus radionica za roditelje Uspješno roditeljstvo koji su u sklopu projekta Labin-zdravi grad vodile Irena Crvak, prof. i Mirjana Dobrić, prof. Program se provodio u prostorijama Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" u periodu od studenog 2012. do veljače 2013. godine kroz 6 modula. Sudjelovalo je ukupno 13 roditelja djece predškolske dobi koji su uloženim vremenom i trudom pokazali spremnost za postizanje još više kvalitete djelovanja u jednoj od mnogobrojnih, ali vjerojatno najzahtjevnijih i najdražih-ulozi roditelja. Roditelji ističu da su radionice bile vrlo korisne, omogućavaju bolje razumijevanje djeteta, njegovih potreba i ponašanja te razvoj roditeljskih vještina. Radionice su im pružile priliku da steknu uvid u vlastito roditeljstvo i dobiju odgovore na mnoga pitanja i dileme koje svaki roditelj ima.
Podijeljena priznanja učesnicima radionica "Uspješno roditeljstvo" -  labin.hr

 

28.-29.01.2013.   Mladi educiraju mlade U sklopu aktivnosti Mladi educiraju mlade učenice četvrtih razreda opće gimnazije Laura Višnjić, Rea Begić i Mergime Hasani održale su prezentacije i edukativne radionice na temu „Različit, pa što?“ te tako na zanimljiv i razigran način pokazale kako boljom komunikacijom pospješiti učinkovitost tolerancije i međuljudskih odnosa. Prve radionice održane su 28. i 29.01.2013. u IV.o i IV.f razredu. Namijenjene su svima koji se žele upoznati s važnošću socijalnih vještina, kvalitetnom komunikacijom, otkrivanjem pozitivnog u sebi i drugima, boljim razumjevanjem sebe i drugih.

 

Poster-prezentacije na temu Povjerenje i tolerancija-temelj kvalitetne komunikacije, Kako uspješno komunicirati i Komunikacija izložene su u holu škole, a  izradile su ih učenice IV razreda opće gimnazije Ana Stojšić, Nina Licul, Ivana Licul, Matea Rabar, Petra Licul, Lea Tončetić,Antonella Juranić, Laura Višnjić i Mojca Žitnik. Aktivnosti Mladi educiraju mlade kreirane su i pripremljene na izbornoj nastavi psihologije pod mentorstvom školske psihologinje prof. Mirjane Dobrić.

Šk. g. 2011.-2012.

Stručni skupovi

03. i 04.05.2012. Crikvenica Samoregulirano učenje u funkciji cjeloživotnog učenja (4. modul: Poticanje samoregulacije učenja u radu s učenicima, roditeljima, učiteljima te nastavnicima) - pdf

15.03.2012. Žminj Stručno vijeće stručnih suradnika psihologa i nastavnika psihologije Istarske županije - pdf

24.02.2012. Rijeka Državni stručni skup za stručne suradnike psihologe i nastavnike psihologije - pdf

07.12.20122. Poreč Stručno vijeće stručnih suradnika psihologa i nastavnika psihologije Istarske županije - pdf

Poveznice:

Vijeće roditelja - ssmb.hr

06.12.2012. Europska psihoterapeutska diploma Ireni Crvak i Mirjani Dobrić - ssmb.hr

29.11.2011. Mirjana Dobrić po treći puta promovirana u zvanje savjetnika - ssmb.hr

Prezentacije:

NASILJE U ŠKOLI Komparativna analiza rezultata anketnog ispitivanja učenika o učestalosti nasilja 2003.-2013. "Ten years after", Mirjana Dobrić, psiholog i Irena Crvak, pedagog - pdf

PROGRAMI POZITIVNE PSIHOLOGIJE U ŠKOLI Put ka jačanju emocionalnih potencijala, Mirjana Dobrić, prof.-savjetnik i
Irena Crvak, prof.-savjetnik - pdf

 

 

 

 

CV Mirjana Dobrić, prof, stručni suradnik psiholog-savjetnik profesor psihologije

Diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te stekla stručni naziv diplomirani psiholog-profesor. Radi kao profesor psihologije i kao  školska psihologinja.Dodatna izobrazba (seminari, dodiplomski i poslijediplomski studiji, stručna usavršavanja):
1. završen I. stupanj edukacije iz geštalt psihoterapije (1990.)
2. stekla certifikat  iz teorije izbora, realitetne terapije i kvalitetnog vođenja (1998.)
3. završila seminare Kvalitetna škola - škola bez prisile (2003.)
4. suvoditelj  projekta Naš put u kreiranju kvalitetne škole kao jedan od načina primarne prevencije rizičnih ponašanja djece i mladeži i učestvuje u realizaciji različitih programa i projekata namijenjenih učenicima, nastavnicima i roditeljima koji se temelje na idejama dr. W. Glassera.
5. Škola 2000. godine dobiva Ministrovo priznanje za kvalitetan, kreativan i uspješan rad, a 2004. dobiva priznanje u okviru Projekta Kvalitetna škola - škola bez prisile prilikom završetka II. faze projekta.
6. sudjelovala u zajedničkom projektu Ministarstva znanosti, prosvjete i športa Republike Hrvatske, Vijeće Europe i UNESCO-a Obrazovanje za demokratsko građanstvo i  na raznim stručnim i znanstvenim skupovima.
7. sudjelovala i mentorirala učenicima na projektu «HOMER – usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije»  kojeg je kao nositelj provela Krapinsko-zagorska županija uz sufinanciranje Europske unije u okviru Susjedskog programa INTERREG IIIA Slovenija – Mađarska – Hrvatska (2008.)
8. sudjelovala u radu znanstvenog projekta Zajednice koje brinu kao model prevencije poremećaja u ponašanju“ (projekt Istarske Županije i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zagreb) kao članica  tima za programe za roditelje i tima za suradnju roditelji - škola.
9. promovirana  u zvanje stručne suradnice – savjetnice (2000.), ponovno izabrana u isto zvanje (2006. i 2011.)
10. završava dvogodišnji postcertifikatni program iz teorije izbora, realitetne terapije i kvalitetnog vođenja (2005.),
11. završava dvogodišnji supervizijski program primjene teorije izbora u praksi savjetovanja i vođenja (2008.)
12. stiče Europsku diplomu psihoterapeuta realitetne terapije od strane Instituta Williama Glassera i Evropske udruge za realitetnu terapiju (2009.)
13. stiče Europsku diplomu iz psihoterapije od strane Europske asocijacije za psihoterapiju (2011.)
14. uključena u projekt Labin - Zdravi grad  u Savjetovalištu kroz psihološko savjetovanje i kroz edukativni rad sa roditeljima kao koautor i voditelj programa «Uspješno roditeljstvo» od 1996.godine
Član je Društva psihologa Hrvatske, Hrvatske psihološke komore, Hrvatske udruge za realitetnu terapiju, Europske udruge za realitetnu terapiju i Europske asocijacije za psihoterapiju. Specifično područje djelovanja u školi je pronalaženje načina primjene koncepta kvalitetne škole na humanističkim temeljima teorije izbora u svakodnevnom radu sa svim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa:
- u stvaranju uvjeta za povećanje kvalitete i produktivnosti rada kroz razvijanje suradničkih odnosa, kvalitetne komunikacije nastavnika, učenika i roditelja primjenjujući individualni i grupni savjetodavni rad.
- u pomaganju roditeljima u razvijanju vještina kako bi mogli poticati razvoj djetetovih potencijala i aktivno pridonijeti njegovu uspješnom obrazovanju
- u pomaganju učenicima kroz psihološko savjetovanje  usmjereno na podršku njihovom mentalnom zdravlju, poticanju razvoja socijalnih, komunikacijskih vještina te efikasnih strategija učenja.