naslovna > Knjižnica > Knjižnica u srcu 2012.-2016.

Srce u knjižnici - knjižnica u srcu

Šk.g. 2016.-2017.


31.10.2016. U Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ srednjoškolci organizirali akciju „Čitamo 100 na sat“ Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižica (ISLM - International School Library Month), mjesec u kojemu školski knjižničari diljem svijeta nastoje skrenuti pozornost na važnu ulogu koju školske knjižnice imaju u odgoju i obrazovanju mladih. Mjesec listopad idealan je za pozivanje učenika u školske knjižnice i istraživanje blaga koje je u njima skriveno.
U petak 21.10.2016. slaveći i Mjesec hrvatske knjige akcijom „Čitamo 100 na sat“ pridružili smo se čitateljskom maratonu, jednodnevnoj akciji na području RH s ciljem popularizacije čitanja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
 
U Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ organizirali smo akciju čitanja na glas u svim odgojnim skupinama. Učenici 1.f razreda, podijeljeni u skupine: Mars, Pokemoni, Štrumpfovi, Ninja kornjače, Teletubbisi i Englezi izražajno su čitali s razumijevanjem književne rodove od basne i kratke priče do poezije (odabrali smo tekstove Arsena Dedića iz zbirke „Dječje oči“) i djeci vrlo zanimljivih zagonetki.
Odabrana aktivnost rezultirala je oduševljenjem kod vrtićaraca a i kod naših srednjoškolaca, a svi zajedno smo još jednom pokazali i svojoj školi i lokalnoj zajednici koliko je značajna uloga školske knjižnice a naročito samo čitanje danas, u vrijeme modernih tehnologija.
(Majda Milevoj Klapčić, prof. i dipl.knjižničar)

28.9.2016. Andrea Andrassy autorica “Dnevnika gradske cure” gostuje u našoj školi i gradu Ove godine obilježava se 70. obljetnica rada Srednje škole Mate Blažine u sklopu čega će u školsku knjižnicu doći zanimljivi gosti, a sve u okviru programa „7 veličanstvenih za 70 veličanstvenih godina“. Prva od njih je komičarka i kolumnistica Andrea Andrassy koja u našu školu dolazi u četvrtak 29. rujna u 17 sati.
Knjižničarka, profesorica Majda Milevoj Klapčić, otkrila nam je kako je ideja da pozove upravo nju potekla od korisnika knjižnice: „Učenici su najprije željeli da kupimo njezinu knjigu, a kasnije su pitali bi li ona mogla doći. Nakon dugog traganja uspjela sam stupiti u kontakt s njenim nakladnikom i naposljetku doći do nje.“
Druženje se organizira u prostoriji školske knjižnice, ali ako želite, a niste dio labinske srednje škole, znajte da to ne predstavlja nikakav problem jer se svi zainteresirani mogu uključiti. Stoga, ne propustite priliku da kroz razna događanja i programe obilježavanja 70. obljetnice postojanja škole prikupite nova iskustva i upoznate zanimljive ljude od kojih ćete zasigurno ponešto i naučiti.
Poveznice:
“Dnevnik gradske cure” u našoj školi i gradu - novinessmb.com


23.9.2016. Znanstveno-stručni skup s međunarodnom suradnjom „Dijete, knjiga i novi mediji“ Split, 22. i 23. rujna 2016. Filozofski fakultet u Splitu i Savez društva Naša djeca Hrvatske u proljeće ove godine najavili su stručni skup s temom „Dijete, knjiga i novi mediji“. Hrvatska mreža školskih knjižničara kao stručna udruga čiji sam član, predložila me je i prijavila te platila kotizaciju kako bih na skupu predstavila rad udruge kroz rad objavljen u zborniku, koji sam pisala u lipnju 2016., te kroz prezentaciju samog rada za vrijeme trajanja samog stručnog skupa.
Centralna tema stručnog skupa je kako djecu kvalitetno pripremiti za multimedijalne sadržaje kojima su svakodnevno okruženi u medijima i koja je uloga knjige kod djeteta s osvrtom na udžbenike kao neupitnom izvoru zvanja, udžbenike kao dinamičke medije, analizu stavova o školskoj lektiri, recepciji dječjih romana i njihovih filmskih adaptacija. Lektira je bila najspominjanija riječ u negativnom kontekstu, tako se je promišljalo da li učenici čitaju lektiru u digitaliziranom obliku ili im novi mediji služe uglavnom za zabavu, kako lektira može biti zabavna i korisna , a čitanje pravi medijski hit, o putovanju kroz priču i ulozi školske knjižnice u poticanju čitanja učenika, o školskom programu informacijske pismenosti i razvijanja vještina čitanja i učenja.
Tema mojeg izlaganja bila je „Projekti poticanja čitanja Hrvatske mreže školskih knjižničara“ u kojem sam izložila tri najdugovječnija i najrasprostranjenija projekta HMŠK-a a to su „Tulum s(L)ova“; „Čitamo mi u obitelji svi“ te „Čitanjem do zvijezda“ čiji je i naša škola, naša knjižnica te naši učenici aktivan sudionik i dionik od prvog dana projekta.
Zaključak skupa je da se medijska pismenost i akademske vještine tj. kako motivirati učenike za čitanje, razvijanje čitanja s razumijevanjem, učenje pretraživanja i vrednovanja informacija, razvijanje kritičkog mišljenja moraju implementirati u kurikulume od dječjih vrtića preko osnovnih škola pa sve do srednjih škola.
(Majda Milevoj Klapčić, prof. i dipl.knjižničar)

 
8.9.2016. Stručni skup Hrvatskoga čitateljskog društva „Motivacija i strategije za poticanje čitanja“, velika dvorana Školske knjige, Zagreb Svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna Hrvatsko čitateljsko društvo organizira stručni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti i poticanja rasprava o pismenosti (ima) i dobrobitima čitanja. Ovogodišnji stručni skup održao se je pod nazivom „Motivacija i strategije za poticanje čitanja“, i ove ga je godine poduprlo Ministarstvo kulture RH.
Kroz pozvana izlaganja u dva tematska bloka saznali smo što utječe na motivaciju za čitanjem i njen intenzitet, na koje načine knjižničari, profesori, djelatnici udruga i  ustanova te izdavači motiviraju, potiču sklonosti prema čitanju kod građana svih dobi, razvijaju pozitivne stavove i mišljenja o čitanju, naglašavaju vrijednosti čitanja, nagrađuju trud i proširenje interesa čitatelja te potiču intrinzičnu motivaciju spram čitanja. Svatko od čimbenika u procesu poticanja čitanja – od škola, knjižnica, nakladnika, udruga, sveučilišta i dr. – na svoj način motivira na čitanje i potiče kulturu čitanja.
Predstavljeni su i primjeri dobre i djelotvorne prakse u području motivacije i poticanja kulture čitanja. Jednako kao što čitanje doprinosi razvijanju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i posljedično oblikovanje kompetentnih čitatelja.
Za sljedeću 2017. godinu, predložena tema skupa je Koliko smo pismeni/nepismeni – digitalna pismenost našeg doba. Naime, nerazumijevanje pročitanog teksta ili nekritičko prihvaćanje neke informacije danas se u svijetu može nazvati nepismenošću. Razvoj novih tehnologija te sve veća važnost digitalne pismenosti pružaju nove mogućnosti za život, no osnova razvoja svakog pojedinca i dalje je pismenost kakvu odavna poznajemo.
I za kraj jedna pozitivna misao koju već provodimo u djelo u našoj školskoj knjižnici:
„ČITANJE je ključ budućeg uspjeha naših učenika“.
(Majda Milevoj Klapčić, prof. i dipl.knjižničar)

Šk.g. 2015.-2016.

 
30.4.2016. Rujana Jeger „Bez dlake na jeziku“ u školskoj knjižnici (25.4.2016.) Točno kao što kaže i naslov njene knjige, „Bez dlake na jeziku“ takva je bila i naša gošća u knjižnici naše škole u jedan hiroviti proljetni ponedjeljak 25.04.2016. godine. Predstavljanju knjige prisustvovalo je priličan broj naših učenika, od kojih su neki u nedostatku stolica sjedili na podu, punih sat vremena upijajući riječi naše drage gošće.
Nastup književnice je u svakom pogledu bio poučan i zanimljiv te. Doznali smo koji fakultet (ne)upisati, koja je razlika između diteta i sina, o psećoj i ljudskoj ljubavi, kako češnjak spaja ljude i još pregršt zanimljivosti. "Draga naša Rujana, pridi nam i kletu!".

 
30.4.2016. U knjižnici Srednje škole Mate Blažine obilježen Dan planeta Zemlje i Noć knjige (22.4.2016.) U organizaciji ekološke grupe i školske knjižnice SSMB, a pod pokroviteljstvom Grada Labina, u petak, na Dan planete Zemlje (22.4.2016.) u knjižnici je gostovao i održao predavanje psiholog Dževdet Hadžiselimović.
Njegovo je gostovanje bilo podijeljeno u dvije tematske cjeline: u prvoj nas je uveo u sam svijet klimatskih promjena i dao nam prve pouke o klimatskoj pismenosti. U drugom dijelu predavanja, predstavio nam je svoju knjigu „Klima se mijenja…a mi?“, u kojoj nas poučava načinima na koji kao pojednici možemo djelovati na očuvanje našeg jedinog planeta, drage nam Zemlje.
Autor je odgovarao na brojna pitanja naših učenika a jedan je primjerak svoje knjige poklonio knjižnici gdje ju možete i podignuti i pročitati.

 
30.4.2016. SŠMB na završnoj konferenciji „Žene u pokretu otpora“ u Trstu (21.4.2016.) Želeći osvijestiti javnost o ulozi žena u antifašističkom, partizanskom pokretu otpora, osnažiti demokratske i antifašističke vrijednosti za koje su se one borile te potaknuti raspravu o društvenoj ulozi žena danas i u našoj je školi zaživio projekt „Žene u pokretu otpora“- „Woman of the Resistance“. Projekt se putem radionica u školama provodio u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, nositelj projekta je organizacija KID Pina iz Kopra, a uz tri talijanske organizacije partner je i domaća Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. U četvrtak, 21. travnja, na studijskom putovanju i završnoj konferenciji projekta sudjelovali su i naši učenici: Antonio Zulijani, Ivan Mohorović, Matija Kljajić i Mateja Klapčić u pratnji voditeljice projekta za našu školu, knjižničarke Majde Milevoj Klapčić. Na izletu su sudjelovali učenici i profesori iz Hrvatske (49 učenika i profesora iz devet istarskih škola), Slovenije i Italije, njih gotovo dvjesto, te posjetili tršćanske znamenitosti koje su obilježile Pokret otpora. Izlet je započeo posjetom rižani San Sabba, nekadašnjem nacističkom koncentracijskom logoru koji je danas pretvoren u muzej žrtvama fašizma, te zatvoru u ulici Coroneo, u kojem su zarobljenici boravili prije deportacije u logore. Uz navedene lokacije, sudionici su obišli i Glazbenu školu Giuseppea Tratinija te željeznički kolodvor na Trgu slobode gdje su glumci uprizorili dirljive scene istinitih svjedočanstava žena u Pokretu otpora na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku. Na samom kraju putovanja, u Teatru Miela je održano predstavljanje knjige i projekcija isječka dokumentarnog filma, “Tutte le anime del mio corpo”. I knjiga i film su nastali na temelju otkrića dnevnika talijanske partizanke i bolničarke Marie Antoniette Moro.  Dnevnik je otkrila Marijina kći, gđa Lorena Fornasir, a iz koje se priče izrodila ideja za čitav projekt.


27.2.2016. Mural u školskoj knjižnici kao spomen na labinske rudare (2.3.2016.) Zahvaljujući donaciji "TE Plomin 2" naša je knjižnica dobila mjesto prisjećanja na Labinsku republiku. U godini kada slavimo 95. obljetnicu prve antifašističke pobune na našim prostorima, ulazni zid u školsku knjižnicu dobio je novi značaj - posvetu labinskim rudarima. Rad je djelo umjetnika Slavena Lunara Kosanovića koji već 25 godina crta  i svojim dizajnom uveseljava različite prostore od javnih garaža do knjižnice Ekonomskog fakulteta. U školsku knjižnicu je došao na poziv knjižničarke Majde Milevoj Klapčić. 
Poveznice:
Intervju s umjetnikom pročitajte u školskim e-novinama Point OVDJE!
www.lunar75.comhttp://instagram.com/slavenlunarhttps://www.facebook.com/slavenlunarhttps://www.facebook.com/slaven.lunar.kosanovic
hr.linkedin.com/pub/slaven-lunar-kosanovic/b/359/8b2/http://www.mixcloud.com/slavenlunar/

 
Med zvezdami kovari spo - Od zvezdi se je Lunar kalo:
I kovari va Labin tarno. 
(Autor: Daniel Mohorović)


21.11.2015. SŠMB NA ŽUPANIJSKOM STRUČNOM VIJEĆU KNJIŽNIČARA ISTARSKE ŽUPANIJE (02.11.2015.)
U Umagu se 2.11.2015. u OŠ „Marije i Line“ održalo 1. županijsko vijeće knjižničara osnovnih i srednjih škola Istarske županije. Skup su nakon pozdravnih riječi organizatorice i voditeljice ŽSV-a Adele Granić otvorile kolegice Gabriela Dundara i Majda Milevoj Klapčić prezentacijom na temu „Društveno odgovorno poslovanje i školska knjižnica: Od znanja do imanja“. Gabrijela Dundara je nadahnuto pričala i objašnjavala te poučavala prisutne knjižničare o samom pojmu društveno odgovornog poslovanja, o predmetu društveno odgovorno poslovanje i o benefitima i načinima korištenja svega toga u poslovanju školskih knjižnica. Nakon njenog teorijskog dijela na primjeru knjižnice SŠMB-a pokazale su način korištenja i prednosti za knjižnicu društveno odgovornog poslovanja. Nakon predavanja vođena je konstruktivna rasprava.
Uslijedilo je predavanje voditeljice Matične službe, kolegice Liane Diković iz Gradske knjižnice Pula o reviziji i otpisu u školskim knjižnicama. Odabran je novi logotip Županijskog stručnog vijeća Istarske županije. Održane su radionice o dobrobiti cjelovite kurikularne reforme te saznali ključne pojmove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Nakon stanke za ručak, saznali smo nešto o „Kritičkom razmišljanju kao preduvjetu medijske pismenosti“. „Šah u škole“ je jedna hvalevrijedna inicijativa koju podržavamo i o kojoj nam je pričala kolegica Dušanka Đukanović iz OŠ dr. Mate Demarina. O mogućnostima IKT tehnologije i primjerima dobre prakse poučila nas je kolegica Adela Granić iz škole domaćina.
Preuzimanje:
Prezentacija „Društveno odgovorno poslovanje i školska knjižnica: Od znanja do imanja“ - pdf

 
2​7.10.2015. Terenska nastava u starom gradu Labinu za Mjesec knjige Profesorice povijesti, Sanja Gregorinić i Alenka Miletić Švić zajedno s knjižničarkom, Majdom Milevoj Klapčić organizirale su i održale sate terenske nastave u starom gradu Labinu. Osim vođenog razgleda grada s potankim objašnjavanjem povijesti grada i građevina, posjetili smo i Narodni muzej i obišli njegov postav. Posebno je zanimljivo bilo vidjeti Bibliotecu raru, samog Narodnog muzeja koju nam predstavio i iz depoa ju samo za nas izložio voditelj muzeja Vedran Kos. U toj se biblioteci nalaze knjige našeg poznatog labinjana Matije Vlačića te knjige i arhiv Giuseppine Martinuzzi. Osim knjiga na latinskom, iz srednjeg vijeka, vidjeli smo i pripreme za školu te same uratke đaka Giuseppine Martinuzzi. Posjetili smo i zbirku Matije Vlačića Ilirika te rodnu kuću Giuseppine Martinuzzi. Profesorica tjelesnog odgoja, Julija Stemberga, prošetala nas je po šetnici do škole. Ovom terenskom nastavom dobili smo uvid u književnu produkciju i u knjižno i književno bogatstvo koje su za sobom u trajno naslijeđe i čuvanje ostavili naši najpoznatiji Labinjani.

08.09.2015. Obilježen Međunarodni dan pismenosti u knjižnici SŠMB-a pod nazivom „Od knjige do tableta – ŠKOLSKA KNJIŽNICA (ZA) NOVE GENERACIJE“. U utorak, 08. rujna, točno u podne, povodom Međunarodnog dana pismenosti u našoj su knjižnici predstavljeni tableti za čitanje elektroničkih knjiga i slušanje slušnih knjiga. Uz bezalkoholne koktele i prigodan program koji su osmislili i predstavili učenici naše škole, predstavio se rad i dostignuća naše male knjižnice i njenih vrijednih korisnika – učenika SŠMB-a.

Priča je započela na inicijativu učenika IV.e razreda, elektrotehničara koji su osim što redovito čitaju i posjećuju knjižnicu knjižničarki natuknuli da bi pored fejsbuk profila mogla uvesti i još nešto novo i zanimljivo: elektroničke čitače – tablete.
U tvornici Rockwool koja i inače prati naš rad, i koja je i prošle školske godine kroz sve segmente svojeg poslovanja provela sve učenike ekonomskog usmjerenja, imali su sluha za naše potrebe, te su nam dodijelili donaciju kojom smo za potrebe knjižnice nabavili 3 tableta za čitanje i dvoje slušalice.
Priča se zakotrljala dalje, zahvaljujući učenicama ekonomskog usmjerenja koje su u knjižnici imale predavanja iz novog predmeta Društveno odgovorno poslovanje na kojem se predstavljaju primjeri poput ovog našeg i tvornice i djelatnosti poput Rockwoola i naših drugih donatora.
Za naše nove tablete učenice su htjele i kutak za čitanje, pa je knjižničarka mailom kontaktirala tvrtku Prostoria d.d. koja nam je darovala tri prekrasne fotelje. I na kraju, dobili smo i pretplatu na prvu našu e-knjižaru TookBook zahvaljujući kojoj ćemo čitati sve nove (a i stare) e-knjige.
U programu kojeg su pripremili učenici sa svojim profesorima predstavili su svoje donatore, njihov ugodni kutak za čitanje, govorili su o pismenosti u svijetu i kod nas, te uz bezalkoholne koktele pod nazivom: ROCKWOOL, KNJIGA I TABLET  nazdraviti novoj školskoj godini i našoj knjižnici (za) nove generacije.

Zahvaljujemo Sanji Gregorinić u pripremi povijesnog dijela programa, Gabrijeli Dundara koja ekonomiste uči kako društveno i odgovorno poslovati, Neviju Gašparijiju na spravljenim koltelima te knjižničarki Majdi Milevoj Klapčić koja zamisli učenika Škole sprovodi u djelo i pokaže da KAD SE MALE RUKE SLOŽE ZAISTA SE SVE MOŽE!                         
(Piše: Medijska grupa SŠMB-a)
Među okupljenima u knjižnici bili su učenici, profesori, Anđelka Toto Ormuž i Nensi Runko iz tvornice Rockwool, te voditeljica Županijske službe za školske knjižnice Liana Diković. Prisutnima se obratio ravnatelj Čedomir Ružić te im čestitao Međunarodni dan pismenosti, a posebno je zahvalio donatorima. „Vjerujem da nismo mogli bolje započeti novu školsku godinu. Ovo je jedan korak naprijed ka digitalizaciji knjižnice. Škola u posljednje vrijeme radi na tome da se modernizira i prilagodi potrebama učenika“, kazao je Ružić.
Anđelka Toto Ormuž istaknula je kako uvijek rado dolazi u ovu školu, jer je prepuna pozitivne energije. „Ovo je projekt na kojeg smo ponosni i nadamo se da ćemo svi uživati u njemu“, kazala je Toto Ormuž.

(Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Preuzimanje:
Pozivnica - pdf     Plakat - pdf
Prezentacija Od Plominskog natpisa do tableta - pdf
Prezentacija Međunarodni-dan-pismenosti - pdf
Prezentacija donatora Rockwool - pdf   Prezentacija donatora Prostoria - pdf   Prezentacija donatora Tookbook - pdf
Poveznice:
U Srednjoj školi predstavljena školska knjižnica (za) nove generacije - Radio Labin
Knjižnica srednje škole dobila tablete i kutak za čitanje e-knjiga - Naši foji
Novi e-kutak u knjižnici labinske srednje škole - Glas Istre
U Srednjoj školi obilježit će se Međunarodni dan pismenosti -  Radio Labin

31.08.2015. Poznati humanitarci Vlado i Mirjana Štifanić donirali Enciklopediju britaniku knjižnici SŠMB-a Obitelj Mirjana Diminić i Vlado Štifanić, rodom iz Labina koja već niz godina boravi u njemačkom gradu Karlsruhe i tamo vodi Njemačko-hrvatsku zajednicu, svojom humanitarnom aktivnošću i pomoći istaknula se još za vrijeme domovinskog rata. Njihova humanitarna aktivnost ne ograničava se samo na Grad Labin, već i šire na Grad Pulu, Pazin, područje Primorsko-goranske županije i ostale krajeve Hrvatske. Obitelji Diminić-Štifanić Grad Labin je 2002. godine dodijelio Priznanje Grada Labina za izvanredno i nesebično zalaganje u pružanju humanitarne pomoći.

Školskoj su knjižnici Srednje škole Mate Blažine donirali su Encyclopædiu Britannic iz privatne zbirke. Enciklopedija Britanika najstarija je enciklopedija na engleskom jeziku. Sveobuhvatna je a vlasnik joj je Korporacija Britanika. Tiska se neprekidno otkako je prvi put objavljena u Edinburghu u Škotskoj 1768., kada je imala samo 3 toma. Najnovije tiskano izdanje ove enciklopedije je petnesto koje izlazi od 1985. i  sadrži 32 toma.Zadnji je put otisnuna 2002. godine i ima 65.000 članaka. Nekada  su ovu enciklopediju prodavali u izravnoj ponudi od vrata do vrata, sada čak 85 posto svoje prodaje ostvaruju na internetu. Verzija za Internet Britannica Online ima 120.000 članaka.
Zahvaljujemo obitelji Mirjana i Vlado Štifanić na vrijednoj donaciji i budućoj suradnji.
Poveznice:
Vlado i Mirjana Štifanić poznati humanitarci - labin.com

Šk.g. 2014.-2015.

17.12.2014. Veliki uspjeh učenika SŠMB-a u ČITANJU DO ZVIJEZDA  Prošlog se tjedna u čitavoj Hrvatskoj održalo školsko online natjecanje na temu poznavanja zadanih književnih djela koje u sklopu projekta ČITANJEM DO ZVIJEZDA provodi Hrvatska mreža školskih knjižničara. Od 25 učenika SŠMB-a koji su pristupili natjecanju na županijsko natjecanje plasiralo ih se osamnaestero onih koji su riješili minimalno 70% odnosno 35 od 50 pitanja.


Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha naših učenika, koji su na državnom natjecanju osvojili treće mjesto, počeli smo ispočetka sa ovogodišnjim školskim natjecanjem. U kvizu je sudjelovalo 25 učenika svih usmjerenja i razreda Škole, a posebno pohvaljujemo prve razrede koji su se prijavili u velikom broju. Za školsku razinu natjecanja bilo je potrebno pročitati dva romana, „Lovac u žitu“ J.D. Salingera i „Bijela kao mlijeko, crvena kao krv“ A. D'Avenia i u 45 minuta odgovoriti na 50 pitanja, uglavnom faktografskog tipa.
Natjecanje daje mogućnost da se izađe iz svojih školskih knjižnica i promovira ih se u lokalnoj sredini, među kolegama, roditeljima, učenicima, u županiji a i šire. Družimo se uz knjige, natječemo se, razmjenjujemo znanja i širimo pozitivnu sliku o dodatnom čitanju, čitanju iz užitka, iz znatiželje, iz puke potrebe. Za županijsko natjecanje u veljači, na koje se plasiralo ukupno 18 učenika potrebno je pročitati još jedan naslov „U divljini“, J. Krakauera.


Čitajte i vinite se do zvijezda!
Izvješće i rezultati školskog natjecanja Čitanjem do zvijezda - pdf
Srednjoškolci uspješni na natjecanju Čitanjem do zvijezda - nasifoji.hr
Obrazovanje - VELIKI USPJEH UČENIKA LABINSKE STREDNJE ŠKOLE U `ČITANJU DO ZVIJEZDA`- labin.com
Čak 18 učenika Srednje škole na županijskom natjecanju Čitanjem do zvijezda - radiolabin.hr
Veliki uspjeh učenika Srednje škole u projektu `Čitanjem do zvijezda`- 5portal.hr

Šk.g. 2013.-2014.

29.04.2014. Ekipa SŠMB-a "Drva" osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju "Čitanjem do zvijezda" Državna razina natjecanja održana je 29.04. u 12:00 sati i pristupili su joj svo troje učenika iz ekipe „Drva“: Erik Miletti iz IV.o razreda, Nino Faraguna iz III.f razreda i Mateja Klapčić iz I.f razreda. Kao vanjski član komisije pozvana je knjižničarka Romina Miletić iz OŠ „Ivana Batelića“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Čepić.
Test je riješen na najbolji mogući način i naša su „Drva“ osvojila treće mjesto od 16 prijavljenih škola osvojivši 202 boda.
Osim uspjehom u testu, oduševili smo svih našim filmom o „Čitanju među zvijezdama“. Zahvaljujući Istarskoj županiji, uspjeli smo zajedno sa „Pahuljicama“ iz Ekonomske škole Pula i njihovom mentoricom knjižničarkom Davorkom Mijajlović doći i do Čakovca gdje je održano državno natjecanje za osnovne škole a mi smo dobili i zaslužene poklone te lijep dan i druženje s domaćinima.

Natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ – naš put

Kulturna i javna djelatnost školske knjižnice sastavni je dio njezina Godišnjeg plana i programa rada. Ona se ostvaruje na različite načine, prema mogućnostima i afinitetima pojedine škole, ravnatelja, knjižničara. Osim kulturne komponente, odgojno-obrazovni rad knjižničara nosi najveći broj sati koje posvećujemo individualnom ili grupnom radu s korisnicima u raznim poznatim ili novosmišljenim aktivnostima. Svim je aktivnostima cilj poticati čitanje, koje je kao vještina i kulturna potreba pojedinca uvelike ugroženo.
Prva godina natjecanja bila je 2008. kada je na inicijativu Županijskog stručnog vijeća knjižničara Međimurske županije pokrenuta i osmišljena inicijativa tj. natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“, koje je te prve godine za temu imalo Julesa Verna i njegov roman Put na mjesec, obzirom da se te godine obilježavala 180. godišnjica piščeva rođenja.
Natjecanje daje mogućnost da se izađe iz svojih knjižnica i promovira ih u lokalnoj sredini, među kolegama, roditeljima, učenicima, u županiji a i šire. Družimo se uz knjige, natječemo se, razmjenjujemo znanja i širimo pozitivnu sliku o dodatnom čitanju, čitanju iz užitka, iz znatiželje, iz puke potrebe.
Uz pomoć i podršku velikih entuzijasta iz strukovne udruge Hrvatske mreže školskih knjižničara i nakon promocije natjecanja na Proljetnoj školi školskih knjižničara, na mrežnim stranicama udruge i Facebooku, na natjecanje su se prijavile 84 osnovne škole, a od ove godine prvi put 22 srednje škole. Od Međimurja kao jedine županije u kojoj se natjecanje održavalo prvih nekoliko godina broj županija ove godine broji 14.
Natjecanje za osnovne škole koncipirano je tako da svake godine ima određenu temu koja povezuje ispit znanja koji se piše iz tri ili četiri zadane knjige i izradu promidžbenoga plakata koji zadanu knjigu treba predstaviti širem krugu čitatelja. Tako se je tijekom godina čitalo fantastične, kriminalističke, pustolovne i suvremene dječje romane i romane za mlade.
Natjecanje za srednje škole koncipirano je drukčije. Srednjoškolci se koncentriraju na uporabu web alata za izradu multimedijskog uratka u prikazu teme, a to je roman Agathe Christie Ubojstvo u Orient Expressu. Ispit se rješava online tako da se odmah znaju rezultati, a odgovara se na pitanja iz već spomenute knjige i iz romana Deset malih crnaca iste autorice. Za županijsku i državnu razinu dodaje se po još jedan roman Iskričavi cijanid također Agathe Christie i Djevojka s brucošijade Matilde Mance. Iz spomenutoga je vidljivo da je okosnica prvog natjecanja za srednjoškolce kriminalistički roman, a tema je odabrana nakon anketiranja učenika o najdražim knjigama i žanru. Najbolji natjecatelji iz srednjih škola susrest će se tek na državnoj razini natjecanja.
Školska razina kviza znanja „Čitanjem do zvijezda“ održana je po prvi puta u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu, 12. prosinca u multimedijalnoj učionici s početkom u 12.30 sati. Natjecanje za srednje škole odvijalo se on-line čime se, uz čitanje, istraživanje i stjecanje informacijskih kompetencija potiče i vježbanje informacijsko-komunikacijskih vještina i tehnika. Rješavanju kviza je pristupilo istodobno svih 8 prijavljenih učenika. Na raspolaganju su imali 45 minuta za rješavanje 50 pitanja poznavanja fabule dva romana: „Ubojstvo u Orient Expressu“ i „Deset malih crnaca“ Agathe Christie koji su bili zadani za školsku razinu natjecanja. 


Erik Miletti, učenik 4.o razreda i Mateja Klapčić, učenica 1.f razreda ostvarili su isti broj bodova (47/50) te dijele 1. i 2. mjesto. Na 3. mjestu sa 44/50 bodova nalazi se Nino Faraguna učenik 3.f razreda. Njih troje zajedno čine tim koji će pristupiti državnoj razini natjecanja budući je naša škola uz Ekonomsku školu Pula jedina prijavljena na natjecanje iz Istarske županije. Mentorica koja je učenike pripremala za natjecanje je naša knjižničarka prof. Majda Milevoj Klapčić, dok su u povjerenstvu sjedile i budnim okom pratile natjecanje prof. Ana Paliska i  prof. Dijana Muškardin.
Državna razina natjecanja održana je 29.04. u 12:00 sati i pristupili su joj svo troje učenika iz ekipe „Drva“: Erik Miletti iz IV.o razreda, Nino Faraguna iz III.f razreda i Mateja Klapčić iz I.f razreda. Kao vanjski član komisije pozvana je knjižničarka Romina Miletić iz OŠ „Ivana Batelića“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Čepić.
Test je riješen na najbolji mogući način i naša su „Drva“ osvojila treće mjesto od 16 prijavljenih škola osvojivši 202 boda.
Osim uspjehom u testu, oduševili smo svih našim filmom o „Čitanju među zvijezdama“. Zahvaljujući Istarskoj županiji, uspjeli smo zajedno sa „Pahuljicama“ iz Ekonomske škole Pula i njihovom mentoricom knjižničarkom Davorkom Mijajlović doći i do Čakovca gdje je održano državno natjecanje za osnovne škole a mi smo dobili i zaslužene poklone te lijep dan i druženje s domaćinima.
I druge se godine obavezno prijavljujemo i što još reći… Čitajte i vinite se do zvijezda! 

Čitanjem do zvijezda u SŠMB-u - youtube

13.12.2013. "Sve najbolje/tanti auguri" naziv je izložbe koja je u petak 13. prosinca  postavljena u našoj školskoj knjižnici i čitaonici, a donosi niz čestitki kroz povijest. Izložba je prvi put predstavljena u Gradskoj knjižnici Pula koja je uz Istarsku kulturnu agenciju i Povijesni i pomorski muzej nositelj i organizator projekta, , a partneri na izložbi, koju prati zanimljiv katalog,  Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina i Zavičajni muzej Poreštine.
Ivona Orlić je za popratni katalog napisala: "Čestitanje je sredinom 19. stoljeća iz usmene (pjevane ili govorne) poruke prešlo u pisanu poruku koja se, u našem vremenu, sve više oslanja na elektroničke medije i mogućnosti koje oni pružaju. Čestitanje Božića i Nove godine iz izvedbenog pučkog običaja postupno je prelazilo u sve raznovrsnije pisane i grafičke čestitke, koje mogu biti, kao i one usmene, duhovite, kreativne i umjetnički vrijedne".
Izložba će u knjižnici gostovati do kraja siječnja, a bila je postavljena u knjižnicama u Poreču, Pazinu,  Buzetu i Novigradu.

12.12.2013. SŠMB po prvi puta na on line natjecanju ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Školska razina on line kviza znanja ČITANJEM DO ZVIJEZDA održana je po prvi puta u SŠMB-u 12. prosinca, a gimnazijalci Erik Miletti i Mateja Klapčić, koji dijele 1. i 2. mjesto dok je Nino Faraguna 3., već su stekli pravo sudjelovanja na državnom natjecanju pod vodstvom njihove mentorice knjižničarke Majde Milevoj Klapčić.
"U rujnu ove školske godine prijavili smo se za natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“. Natjecanje je namijenjeno učenicima od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Ideja za ovakvim oblikom poticanja na čitanje i kreativno stvaranje potekla je od strane Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara osnovnih i srednjih škola Međimurske županije. U suradnji s Hrvatskom mrežom školskih knjižničara prvo je takvo natjecanje realizirano 2009. godine. Na temelju dosadašnjeg izvrsnog odaziva na lokalnoj i međužupanijskoj razini, odlučeno je da se natjecanje ove godine podigne na državnu razinu te proširi na srednje škole. Ove godine projektom je obuhvaćeno 200 osnovnih škola i 23 srednje škole iz 11 županija tj. 143 učenika koji su sudjelovali u kvizu te 9 učenika koji su na zadanu temu napravili multimedijski uradak.
Školska razina kviza znanja „Čitanjem do zvijezda“ održana je po prvi puta u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu 12. prosinca u multimedijalnoj učionici s početkom u 12.30 sati. Natjecanje za srednje škole odvijalo se on-line čime se, uz čitanje, istraživanje i stjecanje informacijskih kompetencija potiče i vježbanje informacijsko-komunikacijskih vještina i tehnika.
Rješavanju kviza je pristupilo istodobno svih 8 prijavljenih učenika. Na raspolaganju su imali 45 minuta za rješavanje 50 pitanja poznavanja fabule dva romana: „Ubojstvo u Orient Expressu“ i „Deset malih crnaca“ Agathe Christie koji su bili zadani za školsku razinu natjecanja.
Erik Miletti, učenik 4.o razreda i Mateja Klapčić, učenica 1.f razreda ostvarili su isti broj bodova (47/50) te dijele 1. i 2. mjesto. Na 3. mjestu sa 44/50 bodova nalazi se Nino Faraguna učenik 3.f razreda. Njih troje zajedno čine tim koji će pristupiti državnoj razini natjecanja budući je naša škola uz Ekonomsku školu Pula jedina prijavljena na natjecanje iz Istarske županije.

 

 

 

 

 

IME I PREZIME     RAZRED     BROJ BODOVA


1.    ERIK MILETTI         4.O             47/50
2.    MATEJA KLAPČIĆ    1.F             47/50
3.    NINO FARAGUNA    3.F             44/50
4.    ROBERTO DIMINIĆ 2.O            43/50
5.    ILARIA MILEVOJ     2.O            41/50
6.    LEJLA TOMIĆ          1.F            41/50
7.    ANA BRENČIĆ         2.F            38/50
8.    ANA VERBANAC      3.O            30/50

Mentorica koja je učenike pripremala za natjecanje je naša knjižničarka profesorica Majda Milevoj Klapčić, dok su u povjerenstvu sjedile i budnim okom pratile natjecanje profesorica Ana Paliska i profesorica Dijana Muškardin.
Regionalna/državna razina planirana je krajem travnja 2014. godine, a našoj ekipi  želimo puno uspjeha, znanja i kreativnosti."

19.11.2013. Izložba fotografija METEOROLOŠKI KONTRASTI u SŠMB-u (19.-30.11.2013.) U suradnji sa Udrugom CROMETEO u školskoj knjižnici SŠMB-a postavljena je izložba fotografija NAJLJEPŠE SLIKE (NE)VREMENA U HRVATSKOJ koja biti otvorena do kraja studenoga. Nastavnici, učenici i njihovi roditelji mogu je posjetiti svakim danom od 8.00 do 14.00 sati. Izložba je postavljena uz pomoć profesora fizike Nedeljka Mandića, inače člana Udruge i velikog zaljubljenika u metereologiju.

Crometeo udruga (www.crometeo.hr) okuplja ljubitelje meteorologije, vremenskih ekstrema i ekologije. Začeci udruge sežu u 2003. godinu, što znači da je 2013. godina jubilarna godina u kojoj slavi desetu godinu svoga postojanja.

Jedna od vrlo važnih djelatnosti Crometeo tima je meteorološka fotografija. Strast koju “Crometeovci” imaju u fotografiranju meteoroloških motiva teško se može opisati. Za jedan dobro “Uhvaćeni” kadar meteorološkog ekstrema zna se čekati satima, cijelu noć, po vrućini, po velikoj hladnoći, orkanskom vjetru ili snježnoj vijavici.

Od nekoliko desetaka tisuća snimljenih fotografija predstavljene su najbolje fotografija koje je snimilo ukupno 59 autora. Ove fascinantne fotografije prikazuju udare munja, snježne mećave, moćne valove na moru, mirne i čarobne zalaske sunca, opasne pijavice, orkanski vjetar i brojne druge meteorološke motive ovjekovječene foto objektivima Crometeo članova.

Izložba „Meteorološki kontrasti IV“ premijerno je prikazana u novogodišnjoj noći u najpoznatijem izložbenom prostoru u Hrvatskoj – u Foto klubu Split. Vidjelo ju je čak 10.000 ljudi. Izložba je od tada putovala Hrvatskom, a krajem listopada je u  Višnjanu počela istarska turneja izložbe.  U knjižnici naše škole fotografije se mogu pogledati do četvrtka 28. studenog, nakon čega će početkom prosinca izložba biti preseljena u Gradsku knjižnicu Labin.

15.11.2013.  Posjet  i edukacija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, posjet sajmu Interliber, Predstava „Alan Ford“, Zagrebačko kazalište mladih Za sam završetak Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11.2013.) odlučili smo posjetiti najveći sajam knjiga u našoj državi i odabrane učenike odvesti na edukaciju u našu najveću i najznačajniju knjižnicu – Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.
Na nagradni izlet otišle su učenice II d razreda koje su u prošloj godini bile među najboljim učenicima po čitanju u našoj školskoj knjižnici, učenici I f razreda i učenici knjižničarske grupe iz II o i III f razreda.
Po dolasku u Zagreb, bili smo na edukaciji u Nacionalnoj  i sveučilišnoj knjižnici gdje su nas, podijeljene u dvije grupe provezli samom zgradom, i upoznali nas s radom, posebnošću i zbirkama koje knjižnica posjeduje. Posjetili smo čitaonicu starih novina, muzičku zbirku i kartografsku zbirku. U predvorju knjižnice vidjeli smo izložbu koju je postavio Goethe institut iz Zagreba a koja predstavlja život i djelo Herte Muller.
Po završetku edukacije, otišli smo na Interliber, gdje smo sudjelovali u radu tribine Hrvatske udruge školskih knjižnica o „Facebooku u knjižnicama, ili treba li knjižnica imati Facebook“. U paviljonu 5 poslušali smo predstavljanje knjige „Teen psiha“ Majde Rijavec i Dubravke Miljković.
Slobodno u centru Zagreba iskoristili smo za ručak, a u 19:30 svi zajedno uputili smo se na predstavu „Alan Ford“ Zagrebačkog kazališta mladih. Šlag na kraju bilo je fotografiranje sa glumcima iz predstave.
Nadamo se lijepom izletu i dogodine!


Izvješće sa stručne ekskurzije u Zagreb- pdf

24.10.2013. Predavanja Dinke Juričić u sklopu Mjeseca hrvatske knjige U vrlo nadahnutom predavanju putem prezentacije prisutnima je govorila o tehnikama upravljanja razredom i stvaranjem radne discipline u razredu na konkretnim primjerima. O promjenama perspektive u poučavanju i samom radu u razredu sa preokrenutim paradigmama pričala je u središnjem dijelu predavanja, dok je u završnom dijelu objašnjavala tehnike kako ne puknuti pod stresom i kako sebi pomoći. Obzirom na pitanja na kraju predavanja i na zahvale kolega profesora zaključuje se da su tema i govornik bili pogođeni a velika većina prisutnih izrazila je želju da nam prof. Juričić još jednom gostuje na Nastavničkom vijeću u drugom obrazovnom razdoblju.
Predavanje je organizirala knjižničarka Majda Milevoj Klapčić, prof. i dipl.knjižničar u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 15.10.-15.11. a prethodilo mu je i predavanje za učenike pod temom „Kritičko čitanje“.

 

02.10.2013. Učenici SŠMB-a sudjelovali u preseljenju gradske knjižnice Lanac građana dug oko 900 metara ili 1400 ruku prenio je danas 200-tinjak knjiga iz stare u novu Gradsku knjižnicu i na taj način simbolički označio njezino preseljenje. U akciji Gradske knjižnice i Grada Labina sudjelovali su polaznici Dječjeg vrtića, učenici dviju labinskih osnovnih škola, srednjoškolci, polaznici Centra Liče Faraguna i Centra za inkluziju, kao i građani. No ove današnje nisu i prve knjige koje se već nalaze u prostorima nove knjižnice. U knjižnicu prenijet će se fundus od oko 35 tisuća knjiga. Nova će Gradska knjižnica raditi kao multimedijalni prostor.
Nova Gradska knjižnica prostirat će se ukupno na površini od 1230 metara četvornih. Knjižnica i prateći prostori zauzeli su 856 metara četvornih, kafić na katu imat će 115 metara četvornih, a ostali prostori, ulazni trijem, stepenište, vanjske terase 259 metara četvornih. Stara knjižnica radila je u prostoru veličine 350 metara četvornih. Ukupna vrijednost radova je 21 milijun kuna, a samo uređenje i opremanje knjižnice 12 milijuna kuna. U financiranju su sudjelovali Grad Labin, s oko 16 milijuna kuna, Ministarstvo kulture s 3 milijuna kuna, a ostatak sredstava dala je Istarska županija.

(Tekst: Radio Labin; Foto: Radio Labin, Majda Milevoj Klapčić)

Poveznice:
Dio knjiga iz stare u novu knjižnicu prenijelo 1400 ruku - radiolabin.hr

Šk.g. 2012.-2013.

25.05.2013. U školskoj knjižnici obilježen Dan Afrike Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Afrike 25. svibnja, Gradsko vijeće mladih Srednje škole Mate Blažine i školska knjižnica organizirali su druženje i predavanje za učenike i djelatnike škole. U prostorijama školske knjižnice predavanje je održala Majda Praiz, profesorica filozofije i religijskih znanosti u Pazinskom kolegiju – Klasičnoj gimnaziji. Profesorica Praiz je već nekoliko puta po par mjeseci volontirala u sirotištu Sv.Antuna u Songei na jugu Tanzanije koje je uz pomoć donacija izgradila udruga „Kolajna ljubavi“. U nadahnutom predavanju iz prve ruke volonterka i misionarka prof. Praiz ispričala nam je svoj put i prvi susret s Tanzanijom, dužnosti volontera u sirotištu i brigu oko djece, susret i organizaciju kumstava koji osigurava školarine za 2000 djece, susret s pripadnicima nomadskog plemena Masai i njihovim običajima, životu na Zanzibaru te o novim projektima udruge kao što je otvaranje vrtića za djecu.
Poučno i životno zanimljivo predavanje bilo je popraćeno brojnim pitanjima prisutnih. Za pomoć udrugama Kolajna ljubavi i Marijini obroci u školskoj je knjižnici postavljen kontejner za prikupljanje plastične ambalaže čiji će otkup ići za potrebe udruga.
Pozivamo vas da svojom donacijom učinite dobro djelo i pomognete potrebitima.


(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić, prof. i  Laura Kokot, prof.)

04.04.2013. Facebook u nastavi U organizaciji školske knjižničare u informatičkoj učionici godine održana je radionica koju je održala prof. Dinka Juričić. Radionici su prisustvovali zainteresirani profesori naše škole kao i ostalih labinskih škola. U ugodnom društvu, skupili smo pregršt novih informacija kako osuvremeniti nastavni proces. Početkom sljedeće školske godine, prof. Juričić ponovno u suradnji sa školskom knjižnicom održati će predavanje za roditelje i za profesore.

04.04.2013. Radionica brzog čitanja Profesorica Dinka Juričić je za zainteresirane učenike u školskoj knjižnici je održala radionicu brzog čitanja. Od početnih 300 riječi u minuti, nakon sat i pol vježbanja došli smo do rezultata od 600 riječi u minuti. Obzirom da je za uspostavljanje svake navike potrebno mjesec dana, dali smo si taj rok, da nam brzo čitanje prijeđe u naviku.
Ovaj susret je tek prvi u nizu susreta koje školska knjižnica namjerava održati sa profesoricom Dinkom Juričić a kako bi naši učenici osnažili svoje čitalačke i druge kompetencije.

14.02.2012. U školskoj se knjižnici pod sloganom Srce u knjižnici - knjižnica u srcu obilježilo Valentinovo Kako ljubav ne poznaje granice osmislili smo i pripremili mnogo različitih sadržaja uz naše mlade pjesnike, glumce te glazbenike. Program su otvorili  naši dugogodišnji pratitelji, dramska radionica ERA pod vodstvom profesorice Hasnije Karlović s točkom „Trnčica na Facebooku“. Kroz recital ljubavnih pjesama vodili su nas učenici III.f razreda Nino Franković, Raymond Dobrić i Carlo Škopac. Maestralnu izvedbu na klasičnoj gitari ponudio nam je Nino Atanasković. Za malo rocka pobrinuli su se učenici II.f razreda Nino Faraguna, Luka Stemberger i David Fable. Program je osmislila i s učenicima realizirala knjižničarka Majda Milevoj Klapčić.

  

20.11.2012. Zavičajna povijest u knjižnici U školskoj knjižnici održan je sat iz zavičajne povijesti kojeg su organizirale knjižničarka Majda Milevoj Klapčić i prof. povijesti Dijana Muškardin. Gost i predavač bio je labinski publicist i novinar Marijan Milevoj. Školski sat iz povijesti zamišljen je kao razgovor između gospodina Marijana i učenika drugog razreda opće gimnazije na temu „Raša i rudarstvo u Raši od začetaka do danas“.
Učenici su postavljali razna pitanja vezana uz rašku povijest na koja su dobivali i zanimljive odgovore što ih je dodatno motiviralo u dobivanju novih povijesnih informacija i razumijevanju povijesnog konteksta zavičajne povijesti.
Osim realizacije sata povijesti gost školske knjižnice pozvan je i zbog istraživanja kojeg provode učenici III o razreda u cilju natjecanja u kategoriji samostalnog istraživačkog rada.

 

05.11.2012. U sklopu Mjeseca knjige predavanje Korada Korlevića U organizaciji školske knjižničarke i u suradnji s aktivima kemije, geografije, biologije te fizike i elektrotehnike u školskom se restoranu u 17.00 održalo predavanje Korada Korlevića "Početak Svemira ili Svemirski obzor" čime se obilježio Mjesec knjige i Mjesec školskih knjižnica.

 

Početak Svemira ili Svemirski obzor - pdf

U poticajnom okruženju  protekla su puna dva sata tijekom kojih nam je prof. Korlević (korado@astro.hr) nadahnuto govorio o svemiru, njegovim počecima i eventualnom kraju (?). Temu smo proširili i zahvaljujući brojnim pitanjima iz publike. Priliku za intervju dobili su naši mladi novinari Laura Višnjić i Mihael Ilić koji uređuju emisiju „Give me a break“ na Radio Labinu. Intervju s prof. Korlevićem možete poslušati ovoga petka 09.11.2012. u 17:00 sati. U nadi skorog viđenja zahvaljujemo se prof. Korleviću čije je predavanje omogućila TE Plomin II – RWE Grupa svojom donacijom školskoj knjižnici.

01.10.2012. Posjet izložbi „Ki sit, ki lačan“ Knjižničarka škole, u suradnji s profesoricama povijesti prof. Dijanom Muškardin i Sanjom Petrović organizirala je terensko-projektnu nastavu u Puli,  koja se održavala na tri lokacije unutar starogradske jezgre.  Kroz fondove, depoe i rad Sveučilišne knjižnice u Puli provela nas je dipl.knjižničarka Karin Radetić, a održana je i edukacija učenika. Uslijedila je posjeta Pomorskom i povijesnom muzeju Istre. U novom galerijskom prostoru Svetih srca posjetili smo izložbu „Ki sit – ki lačan“, uz stručno vodstvo koje je uslijedilo i u prostorijama Metrisa, u čijim smo laboratorijima upoznati s najsuvremenijom laboratorijskom opremom i postupcima.

   
Cilj posjeta je prenošenje znanja o bogatom povijesnom nasljeđu istarskog poluotoka te poticanje na razmišljanje o vlastitim prehrambenim navikama i upoznavanje s povijesnim i suvremenim načinom pripreme hrane.
Kao konačni produkt ove terensko-projektne nastave u knjižnici škole namjeravamo započeti projekt zidne kuharice u suradnji s profesorima iz Aktiva ugostiteljstva, a zadatak učenika biti će da napišu recept za 5 najpoznatijih istarskih maneštri koje će kasnije i skuhati za vrijeme prakse u školskom restoranu.

26.09.2012. Obilježavanje Europskog dana jezika Povodom Europskog dana jezika, koji se obilježava 26. rujna u knjižnici je održana radionica koju je organizirala knjižničarka škole u suradnji s Aktivom stranih jezika. Naime, učenici su došli na ideju o izradi zajedničkog plakata na temu knjige i njenih popratnih sadržaja i prijevoda na europske jezike: engleski, njemački i talijanski. U radu na plakatu  sudjelovali su učenici razreda prevodeći riječi poput: KNJIGA, KNJIŽEVNIK, ILUSTRATOR, NASLOVNA STRANA, NAKLADNIK, IZDAVAČ…

 
Cilj rada u knjižnici bio je razvijanje komunikacije na hrvatskom, engleskom i  talijanskom jeziku, bogaćenje jezičnog izričaja, razvijanje svijesti o potrebi očuvanja jezične raznolikosti te korištenje referentne zbirke s naglaskom na bogatstvo rječnika koje naša knjižnica ima.

(2012.-2013. Majda Milevoj Klapčić,  prof., diplomirani knjižničar)

  Školska knjižnica na Facebooku

Šk.g. 2011.-2012.

23.09.2011. Pula - Stručno usavršavanje knjižničara. Stanje školskih knjižnica IŽ...

Izvješće sa ŽSV knjižničara - pdf

Šk.g. 2010.-2011.

25.11.2010. Pazin - Informacijska pismenost kao dio knjižnično-informacijskog obrazovanja.

Izvješće - pdf   Ishodi učenja i informacijska pismenost - pdf

(2011.-2012. Sonja Brezac, prof. ind. pedagog., bibliotekar; Ana Paliska, prof. hrv. jez., bibliotekar)