naslovna > Djelatnici > e-Škola

e-Škola

  

CARNet novosti - carnet.hr Prijava na stručne skupove - ettaedu.eu i sustav EMA: https://ema.e-skole.hr/edukacija/6211
EMA-APLIKACIJA ZA PRAĆENJE I ORGANIZACIJU EDUKACIJA


17.1.2022. CARNET aktivnosti na regionalnim skupovima  Poštovani ravnatelji i osnivači, zahvaljujemo vam na sudjelovanju i aktivnosti na regionalnim skupovima u prosincu u Varaždinu, Zagrebu i Osijeku. U prilogu vam šaljemo prezentacije korištene na skupovima o projektu e-Škole općenito, kao i prezentacije o digitalnoj zrelosti škola te Okviru za digitalne kompetencije ravnateljica i ravnatelja. Ovim putem vam javljamo kako radimo na malo drugačijem konceptu regionalnih skupova u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku koje očekujemo krajem ožujka i početkom travnja. O točnim terminima, rasporedu i načinu prijave obavijestit ćemo vas naknadno.
(CARNET Helpdesk, Podrška obrazovnom sustavu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET, Josipa Marohnića 5, 10000 Zagreb, tel: +385 1 6661 500, URL: https://www.carnet.hr/sluzba-za-podrsku-korisnicima/)
Preuzimanje:
e-Škole projekt aktivnosti - pdf
Digitalna zrelost škola - pdf
Okvir za digitalne kompetencije ravnateljica i ravnatelja - pdf


5.11.2020. Srednja škola Mate Blažine prijavljena u CARNET-ov sustav za informatizaciju nenastavnih procesa u školama U projektu „e-Škole“ razvijena je CARNET sigma, sustav za informatizaciju nenastavnih procesa u školama. Cilj CARNET sigma sustava je uspostaviti centralizirani, jedinstveni i standardizirani sustav za informatizaciju poslovanja i praćenja poslovnih procesa u školama te je baziran na proračunskom računovodstvu. Sustav je za sve škole besplatan a tijekom prosinca bit će organizirana i online edukacija za korištenje sustava.
Više detalja i informacija o priključenju možete pronaći na CARNET-ovoj mrežnoj stranici OVDJE!
Prednosti korištenja sustava:
•    Jedan sustav za gotovo sve procese koji se provode u računovodstvu i tajništvu
•    Učinkovito i transparentno upravljanje školom
•    Web aplikacija kojoj se pristupa kroz internetski preglednik (Nije potrebna instalacija aplikacije na računalo)
•    Korištenje sustava za škole je besplatno
•    Moguće je pristupiti sustavu s bilo kojeg mjesta koje ima internetsku vezu (radno mjesto, dom itd.)
•    Škola kao korisnik ne brine o tehničkome rješenju
•    Osigurana tehnička i korisnička podrška školama kao krajnjim korisnicima
•    Kako bi se osigurala sigurnost podataka prijava u sustav je omogućena samo putem CARNET m-tokena  
•    Moguće je korištenje cijelog sustava ili samo pojedinih modula ovisno o potrebama škole.
Osnovne funkcionalnosti i moduli:
•    Ulazni i izlazni e-Račun
•    Integracija s e-Maticom (omogućen dohvat svih zaposlenika i učenika škole s osobnim podacima)
•    Urudžbeni zapisnik i Putni nalozi
•    Učeničko fakturiranje i Financijsko knjigovodstvo
•    Izvještavanje i JOPPD izvještavanje
•    Upravljanje ljudskim potencijalima i Platni promet
(CARNET Helpdesk, Podrška obrazovnom sustavu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET)


17.6.2020. Srednja škola Mate Blažine se javila na poziv CARNET-a  za uspostavu Regionalnih obrazovnih centara (ROC) u sklopu provedbe II. faze programa "e-Škola: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće" financiranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Cilj je odabrati po jednu učionicu u 10 škola, koje će se opremiti najmodernijom informacijsko-komunikacijskom infrastrukturom te urediti multifunkcionalnim namještajem kako bi se prostor mogao prilagoditi potrebama različitih oblika održavanja edukacije. Odabrani, uređeni i opremljeni ROC-ovi u okviru projekta, koristit će se za potrebe održavanja edukacija i skupova od strane CARNET-a te agencija/organizacija nadležnih za poticanje razvoja i podrške odgojno-obrazovnom sustavu u RH. Osim za potrebe održavanja edukacije u okviru II. faze programa, ROC-ovi će se koristiti i za druge vrste edukativnih aktivnosti u organizaciji osnivača, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ustanova i agencija iz sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja te drugih škola. Uz redovitu nastavu, škola će moć koristiti ROC za organizaciju školskih aktivnosti te edukativnih i ostalih aktivnosti zajednice čiji je škola pripadnik.
Srednja škola Mate Blažine kandidirala je prostoriju - veliku salu za sastanke u suterenu matične zgrade, koja udovoljava kriterijima (kvadratura i izgled predložene učionice, dosadašnja suradnja CARNET-a i Škole, raspoloživost učionice najmanje 20% radnog vremena, omogućen neometan ulazak vanjskih osoba koje dolaze na edukaciju, pristup za osobe s invaliditetom, blizina javnog prijevoza i parkirna mjesta i njihov broj u okviru škole...).

Ovakva učionica bila bi od velike koristi i lokalnoj zajednici. U prijavi na ovaj poziv imamo podršku našeg osnivača - Istarske županije (Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu). Rezultati javnog poziva će biti poznati uskoro.


12.5.2020. Samovrednovanje digitalne zrelosti škola (2020.) Poštovane kolegice i kolege! Nedavno smo dobili poziv od Carneta da se priključimo novom krugu samovrednovanja digitalne zrelosti naše škole (prvo je bilo 2016. http://www.ssmb.hr/396/e-skola). Ovogodišnje samovrednovanje digitalne zrelosti provodi se u sklopu II. faze projekta e-Škole čija je provedba započela u rujnu 2018. (mi smo uključenu u nju, kako vam je poznato, i upravo se u školi odrađuju radovi na infrastrukturi).
Cilj samovrednovanja je od strane Carneta prikupljanje vrijednih podataka o stanju digitalne zrelosti škola, temeljem kojeg ćemo dobiti i mi povratnu informaciju o razini zrelosti naše škole i upute o mogućnostima daljnjeg razvoja digitalne zrelosti. Razina naše digitalne zrelosti temeljit će se na rezultatima tog upitnika.
Kako bi unaprijedili rezultate digitalne zrelosti i kako bi procjena bila što realnija ovoga puta je ponuđen kratki anonimni online upitnik za nastavnike. Upitnik vam nudi 32 pitanja na koja odgovarate sa DA ili NE (bit će vam potrebno najviše 10-tak minuta), a pomoći će nam da ispunimo onaj glavni (49 pitanja) upitnik o samoprocjeni stanja u našoj školi.
U ovim novim okolnostima u kojima smo se našli jasno nam je kako su nam važniji od same opreme ljudski kapaciteti i vaša potreba i spremnost da sve više koristite tehnologiju u nastavi na daljinu, što ste uostalom i dokazali. Molim vas da i  dalje doprinosite razvoju naše škole korištenjem digitalne tehnologije, a ispunjavanjem nastavničkog upitnika procijenit ćete vaš rad s učenicima prije i tijekom „korona“ krize, te na kraju dobiti izrazito korisne informacije za sve nas.
Upitniku za nastavnike za samovrednovanje pristupate svojim AAI korisničkim računom na poveznici:  https://digitalnazrelost.e-skole.hr/QuestionnairePublicAccess/view/b75970aa4b0e251577ba
Rok za popunjavanje informativnog nastavničkog upitnika je četvrtak, 14.5.2020., do 17.00 sati, dok cjeloviti školski upitnik naša škola Carnetu dostavlja online najkasnije do 18.5.2020.
Poveznice:
Samovrednovanje digitalne zrelosti škola - skole.hr

13.2.2020. U SŠMB-u održana radionice E-ŠKOLE: PUTEVIMA DIGITALNIH KOMPETENCIJA 11 veljače 2020. pod vodstvom Eve Grujić, profesorice informatike Gimnazije Pula, za 33 nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja Srednje škole Mate Blažine održana je prva radionica u sklopu projekta e-Škole kako bi razumjeti svrhu i ključne aktivnosti projekta  što se očekuje od e-Škole i programa obrazovanja koje nudi u idućih nekoliko godina.
Informiranje se provodi u svim školskim ustanovama u RH, a cilj je informirati odgojno-obrazovne djelatnike o programu obrazovanja koji će se provoditi u sklopu projekta e-Škole i koji će im omogućiti razvoj digitalnih kompetencija potrebnih za provedbu suvremene nastave i obrazovanje budućih digitalno kompetentnih učenika.
Ulaskom u CARNET-ov projekt „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)”, koji će se provoditi do 2022. godine, Srednja škola Mate Blažine Labina postaje konačno i e-Škola. Uskoro će se osigurati adekvatna infrastruktura, wi-fi pristup u svakom kutku matična zgrade i školske radioncie, potrebna oprema i sl. Sukladno  željama i interesima, odgojno-obrazovni djelatnici moći će pohađati brojne radionice, webinare i e-tečajeve, ali i samostalno učiti uz digitalne sadržaje.
Preuzimanje:
Radionica: e-Škole Putevima digitalnih kompetencija - pdf
(Eler Diminić, administrator resursa)

e-Dnevnik27.8.2018. SŠMB od šk.g. 2018.-2019. uvodi e-Dnevnik (razrednu evidenciju u elektroničkom obliku) Poštovani administratori, u e-Dnevniku je otvorena školska godina 2018./2019. Učenike je potrebno prebaciti u viši razred u e-Matici te onda u e-Dnevniku povući razrede s upisanim učenicima za školsku godinu 2018./2019. Nakon toga razrednici će imati mogućnost administracije predmeta za svoj razred i definiranja nastavnika koji ih predaju.
Učenike prvih razreda srednjih škola ne upisujete samostalno u e-Maticu jer će biti preuzeti iz sustava za elektroničke upise. Sukladno tome, učenike prvih razreda moći ćete povući u e-Dnevnik nakon što isti budu preuzeti u e-Maticu.
Napominjemo da je iznimno važno da razredne odjele povučete u e-Dnevnik tek nakon što su isti ispravno kreirani u e-Matici kako bi naknadno mogli povući podatke o novim učenicima te podatke prebaciti u e-Maticu.
Za kreiranje razrednih odjela u e-Dnevniku u novoj školskoj godini potrebno je na postavkama odabrati opciju "Razredni odjeli i grupe". Nakon toga trebate kliknuti na "Kreiraj razredne odjele" i odabrati školsku godinu 2018./2019.
Postupak kreiranja razrednih odjela u novoj školskoj godini objašnjen je u uputama za administratore koje su dostupne OVDJE!
Sukladno prethodnim najavama, na mrežnim stranicama CARNET-a dostupna je snimka webinara na kojem smo pokazali kako u sustavu pripremiti školu za početak korištenja u novoj školskoj godini. Snimka je dostupna OVDJE!
Budući da vaše škole od nove školske godine počinju koristiti e-Dnevnik očekujte da ćemo vas uskoro odjaviti s e-dnevnik-admini-test liste i prijaviti na e-dnevnik-admini listu koja se koristi za obavještavanje korisnika e-Dnevnika o svim novostima. Na navedenoj listi su već pretplaćeni administratori škola koje e-Dnevnik već koriste.
CARNET Helpdesk, Podrška obrazovnom sustavu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET, Josipa Marohnića 5, 10000 Zagreb, tel: +385 1 6661 500, fax: +385 1 6661 630, http://www.carnet.hr/sluzba_za_podrsku_korisnicima/podrska
E-dnevnik-admini-test mailing list, E-dnevnik-admini-test@carnet.hr, https://lists.carnet.hr/listinfo/e-dnevnik-admini-test

                              do šk.g. 2017.-2018.                  od šk.g. 2018.-2019.   
Poveznice:
E-dnevnik - carnet.hr
Webinar Upute za e-Dnevnik na početku školske godine, 23.08.2018. - meduza.carnet.hr
Preuzimanje:
Raspored edukacije nastavnika 30. i 31.8.2018. - pdf
Poziv za edukaciju razrednika, nastavnika i ostalih djeltanika SŠMB-a - pdf

ICT Edu stručno usavršavanje


28.1.2018. Edukacija na prvoj interaktivnoj ploči u SŠMB-u Po završetku radova na energetskoj obnovi škole, kojom su se konačno poboljšali osnovni uvjeti rada u školi, krenuli smo u nabavu prve pametne (interaktivne) ploče (Pametnice), koja se nalazi u multimedijalnoj učionici u prizemlju, pokraj restorana, kako bi profesorima iz svih stručnih aktiva i područja rada bila pristupačna i olakšala im predavanja te kako bi mogli kod učenika potaknuti kreativnost i interaktivnost u nastavi i izvannastavnim aktivnostima.  "Pametne ploče su odličan nastavnički alat pomoću kojeg učenici postaju aktivni sudionici u nastavi te se kod njih budi kritičko promišljanje", znamo često čuti od onoh koji ih već koriste.

Stoga je 24. siječnja održana osnovna edukacija za naše voditelje stručnih aktiva i informatičare kako bi se upoznali sa mogućnostima rada interaktivne ploče te saznanja prenijeli na svoje kolegice i kolege. Sa edukacijom će se, naravno, nastaviti.

Još prije par godina CARNET je započeo sa opremanjem osnovnih i srednjih škola pametnim pločama sredstvima Europske unije. Naša se škola prijavljena, ali nije uspjela u prvom krugu iako je udovoljavala uvjetima. Sljedeći ciklus opremanja škola preko CARNET-a kreće tek 2019.-2020. godine, kada će se opremiti novih 700 škola, među kojima, nadamo se, biti i mi. Dotad nećemo mirovati i snalazimo se kao i dosad.

27.1.2018. E-Dnevnik u SŠMB-u od sljedeće školske godine za sve prve razrede Početkom 2018. podnijeli smo zahtjev i za uključenje u e-Dnevnik sustav. Dobili smo 25. siječnja pozitivan odgovor te moramo odmah poduzeti daljnje korake u pripremi škole za taj iskorak kako bi se naši učenici imali prilike obrazovati kao i njihovi vršnjaci u EU. Naša je škola spojena optičkom vezom i očekujemo njezinu aktivaciju kako bi sustav radio stabilno i bez poteškoća. Sva buduća komunikacija o e-Dnevniku ići će isključivo preko našeg e-Dnevnik administratora putem elektroničke pošte na njegovu adresu iz HUSO sustava (oblika ime.prezime@skole.hr). Za prijavu u aplikaciju e-Dnevnik potrebno je nabaviti uređaje (tokene) za nastavnike i djelatnike koji trebaju imati uvid u razredne knjige (ravnatelj, pedagog i sl).  Korisnici koji imaju pametni telefon ili tablet na Android, iOS ili Windows operativnom sustavu mogu koristiti besplatnu aplikaciju CARNET mToken. Aplikacija se koristi umjesto fizičkog tokena pa za takve djelatnike ne treba kupovati token. Sve informacije o mTokenu nalaze se OVDJE!
Ključne aktivnosti škole u pripremi za uključenje:
- ukoliko će administrator sudjelovati na edukaciji potrebno je do kraja ožujka 2018. godine nabaviti token za administratora
- tijekom travnja otvaranje škole u sustavu (testna i produkcijska verzija) ukoliko je dostavljen serijski broj tokena administratora
- tijekom svibnja edukacija e-Dnevnik administratora
- nabavka tokena za nastavnike koji nemaju mToken ili pametni telefon kako bi se nastavnici mogli prijaviti i vježbati na testnom e-Dnevniku nakon što otvorimo školu u sustavu
Dodatne informacije o e-Dnevniku nalaze se OVDJE!

21.6.2017. Samoevaluacija Izvršena je detaljna analiza rezultata po područjima:
- Planiranje, upravljanje i vodstvo
- IKT u učenju i poučavanju
- Razvoj digitalnih kompetencija
- IKT kultura
- IKT infrastruktura
Analizom rezultata samoevaluacije po svim područjima SŠMB se na razini POČETNICE OVDJE!

PROJEKT INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKA TEHNOLOGIJA U OBRAZOVANJU – ICT EDU

Prepoznajući potrebe korisnika iz sustava školstva vezane uz informiranje i edukaciju o kvalitetnoj i svrsishodnoj primjeni informacijsko-komunikacijske tehnologije u svom radu, CARNet je pokrenuo novi projekt pod nazivom Informacijsko-komunikacijska tehnologija u obrazovanju – ICT Edu. Projekt se odvija u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Cilj je projekta upoznati sve učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj s brojnim sadržajima i uslugama koje im pruža MZOS i CARNet, te ih o nekim sadržajima detaljnije educirati. Kako je ciljana skupina prilično brojna (oko 51 000 učitelja i nastavnika), projekt je pažljivo osmišljen vodeći brigu o dosadašnjoj mreži na kojoj se temelji njihova edukacija. Projektom ICT Edu uvode se dvije velike novine u sustav edukacije nastavnika, a to su ujednačena edukacija svih odgojno-obrazovnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama, kao i izvođenje edukacije u svim školama. Naime, po prvi puta svi nastavnici dobivaju edukaciju bez potrebe putovanja u regionalna ili državna središta što školama i samim nastavnicima omogućava neometano provođenje nastave i izostajanje putnih troškova sudionika edukacije. Ovaj model prihvaćen je kao izvrstan oblik daljnje edukacije nastavnika i iz ostalih područja rada.
Projekt se odvija u nekoliko faza s kojima se planira obuhvatiti cijela ciljana skupina. U prvoj fazi završeno je upoznavanje svih predmetnih savjetnika i viših savjetnika AZOO, kao nositelja sustavne edukacije učitelja i nastavnika, s temama i sadržajima s kojima već jesu ili će biti upoznati učitelji i nastavnici. U sljedećoj fazi projekta, preko edukacije županijskih koordinatora edukatora, održana je edukacija edukatora, nakon koje je uslijedila edukacija učitelja i nastavnika u njihovim školama kroz sadržaje modula.


  CARNet edukacija - carnet.hr
  Edukativni sadržaji - carnet.hr


Šk.g. 2013.-2014.

Modula 6
- Obrnuta učionica
- Google disk


Voditeljica: Dragica Rade (e-mail: dragica.rade@skole.hr)
Vrijeme održavanja: 4.03. i 11.03.2015. (16.00-19.00)
Prezentacija - carnet. hr   Priručnik - carnet.hr   Video tutorijal - carnet.hr

Preuzimanje:
Popis sudionika 2015. - pdf   Letak 6. modula - pdf

Šk.g. 2013.-2014.

Modul 3./2. dio
- Multimedijalni interaktivni plakati - Glogster
- Digitalni stripovi - Pixton
- Online kvizovi znanja – Hot Potatoes
- Praktični rad
- Objava radova
- Upitnik i najava sljedećih modula
Voditeljica: Dragica Rade
Edukativni sadržaji - carnet.hr

Preuzimanje:
Popis sudionika 2014. - pdf   Letak 3. modula - pdf

Šk.g. 2012.-2013.

Modul 3./1. dio
- Razvoj digitalne kompetencije (web klijenti, tražilice, enciklopedije, portali...), i
- Multimedija u nastavi (izrada digitalnih multimedijalnih nastavnih materijala).


  ICT Edu u SŠMB-u modul 3. (21. i 28.11.2012.) pod vodstvom Dragice Rade

Šk.g. 2011.-2012.

Modul 2.
- Učilica (samo osnovne škole)
- Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla
- Portal Edu.hr
Edukativni sadržaji - carnet.hr

Šk.g. 2010.-2011.

Modul 1.
- AAI@EduHr elektronički identitet
- Sigurnost na Internetu
- Komunikacija elektroničkom poštom (CARNetov webmail)
- Portal za škole


ICT Edu u SŠMB-u modul 1. (08. i 15.02.2011.) pod vodstvom Marije Vojić

Popis sudionika 2011. - pdf

Preuzimanje:
Napredno koristenje Worda - datoteka za vježbu - pdf   Tečaj iz on line komunikacija - pdf

Poveznice:
CARNet za nastavnike - carnet.hr
CARNet za škole - carnet.hr

STRUČNA USAVRŠAVANJA U SREDNJEM OBRAZOVANJU


U Aplikaciji za elektroničko prijavljivanje na stručne skupove u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, dostupnoj na internetskoj adresi www.ettaedu.eu otvorena mogućnost objave stručnih skupova u organizaciji voditelja županijskih stručnih vijeća. Stručne skupove u organizaciji županijskog stručnog vijeća potrebno je objaviti na Aplikaciji za elektroničko prijavljivanje na stručne skupove na www.ettaedu.eu. Da bismo olakšali objavu stručnih skupova u prilogu dostavljamo i upute Kako objaviti stručni skup - Županijskog stručnog vijeća u aplikaciji www.ettaedu.eu. Molim vas da potvrde pripremate i izdajete po modelu koji ste koristili do sada, dok se ne uskladi proces pripreme i izdavanja elektroničkih potvrda. U Aplikaciji su pripremljene i izmjene vezane za potvrđivanje sudjelovanja na stručnim skupovima. Molim da sudjelovanje kolegica i kolega, koji su se prijavili na stručni skup koji ste organizirali, potvrdite u aplikaciji na sljedeći način:
-         u aplikaciji dostupnoj na www.ettaedu.eu kliknite na Stručni skupovi pregled
-         pronađite stručni skup koji ste organizirali
-         kliknite na naziv stručnog skupa
-         u kućici s desne strane kliknite i potvrdite sudjelovanje ili odaberite opciju označi sve (u slučaju da su svi prijavljeni u aplikaciji sudjelovali na stručnom skupu)
 -         kada ste potvrdili sudjelovanje kliknite na opciju Spremi sudjelovanje
 -         opcijom kreiraj PDF ili kreiraj XSL – možete za vašu evidenciju kreirati popis prisutnih na stručnom skupu koji ste organizirali
 -         kada ste potvrdili sudjelovanje vratite se na opciju Stručni skupovi pregled  kliknite na Uredi kliknite na Arhiva  i Spremi.
Molimo da redovito u aplikaciji ažurirate podatke o sudjelovanju prijavljenih odgojno-obrazovnih radnika na skupovima županijske ili međužupanijske razine.
Od trenutka objavljivanja stručnog skupa u Aplikaciji za elektroničko prijavljivanje na stručne skupove u organizaciji voditelja županijskih stručnih vijeća na www.ettaedu.eu i potvrde sudjelovanja, prestaje obaveza pripreme izvješća o održanom stručnom skupu na županijskoj razini. Nadamo se da će rad u aplikaciji olakšati pripremu, praćenje i administrativno vođenje stručnih skupova na županijskoj i međužupanijskoj razini. (više: www.azoo.hr)
 
STRUČNA USAVRŠAVANJA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU


Prijave za stručne skupove provode se samo elektroničkim putem (VETIS – Informacijski sustav strukovnog obrazovanja). S obzirom na to da je ograničen broj sudionika na svakom od skupova, sudjelovanje se može prijavljivati do popunjavanja kvote te najkasnije do 15 dana prije održavanja skupa. U slučaju spriječenosti da nazočite stručnom usavršavanju za koje ste se prijavili, nužno je pisanim putem o tome obavijestiti voditelja/icu skupa najkasnije 7 dana prije održavanja skupa. Evidenciju o sudjelovanjima na stručnim skupovima vodit će voditelj/ica skupa. Sudionici stručnih usavršavanja će od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dobiti potvrdu o stručnom usavršavanju. Svi sudionici će na ocjenjivačkim listićima ocjenjivati stručni skup kojemu su nazočili, a ako žele, mogu se naknadno obratiti Agenciji. Naša je preporuka da svoja iskustva i znanja stečena stručnim usavršavanjem te dobivene materijale podijelite sa svojim kolegama i suradnicima te nam dalje sugerirate područja i teme stručnog usavršavanja bitne u vašem radu. (više: www.asoo.hr)