naslovna > Stručno-pedagoška služba > Pedagog

Stručni suradnik - pedagog


Irena Crvak, prof,
stručni suradnik pedagog - savjetnik

Šk.g. 2018.-2019.


25.2.2019. Edukacija strukturiranog dijaloga za školsko osoblje i predstavnike Vijeća učenika srednjih škola
Od 13. do 16. veljače, predstavnik Vijeća učenika naše škole, Noa Bertović, i pedagoginja Irena Crvak sudjelovali su na edukaciji strukturiranog dijaloga za školsko osoblje i predstavnike Vijeća učenika srednjih škola u Zadru. Edukaciju je održala Mreža mladih Hrvatske u sklopu projekta 'Strukturirani dijalog u srednjim školama' i financiran je sredstvima KA3 Erasmus + programa, uz predstavnike naše škole sudjelovali su predstavnici iz  još 15 srednjih škola iz raznih dijelova Hrvatske. Kroz niz kreativnih radionica, rasprava i predavanja, učenici i školski djelatnici su zajedno učili što je to strukturirani dijalog i kako ga mogu primijeniti unutar svojih srednjih škola i tako pridonijeti demokratizaciji srednjih škola i zajednica.

Cilj ovog projekta jest stvoriti uvjete za uspješno uključivanje srednjoškolske zajednice u provedbu strukturiranog dijaloga u Hrvatskoj. Dodatno se teži osnažiti Vijeća učenika srednjih škola i osoblje koje radi sa njima na korištenje strukturiranog dijaloga s ciljem uključivanja učenika u donošenje odluka u školi, te motivirati i osnažiti srednje škole u Hrvatskoj za uključivanje u provedbu strukturiranog dijaloga na nacionalnoj i europskoj razini. Naš dodatni motiv u ovome projektu bio je poboljšanje suradnje između učenika i stručnih suradnika u realizaciji školskog razvojnog programa i procesa samovrjednovanja, te da  kroz interaktivni proces(učenik - nastavnik), stječemo nova znanja i vještine koje ćemo moći implementirati u rad naše škole i lokalne zajednice. Izrazito smo ponosni što smo bili među 30 odabranih škola od ukupno 80 prijavljenih, od čega je 15 škola sudjelovalo na ovoj sesiji. Predstavnici škola su, osim radnog dijela, vrijeme iskoristili za upoznavanje sa kolegama i razmjenu iskustva.
(Tekst i foto: Noa Bertović i Irena Crvak, prof.)

Šk.g. 2017.-2018.

3.11.2017. Stručni skup „Suvremeni izazovi u radu s adolescentima“  Dana 3. studenog 2017. u Industrijsko strojarskoj školi u Zagrebu  održan je Stručni skup za nastavnike/ce koje rade s učenicima s teškoćama  pod nazivom „Suvremeni izazovi u radu s adolescentima“ u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.  Iz naše  škole sudjelovalo je troje profesora: Mirjana Dobrić, Elvis Miletić te Irena Crvak. Sadržaj programa se je odnosio na ove teme "Rad s adolescentima problematičnog ponašanja", "Kako osnaživati mentalno zdravlje adolescenata?" i "Kako se nositi sa stresom-mindfulness u školskom okruženju" s ciljem unapređivanja kompetencija nastavnika za inkluzivno obrazovanje.  Profesori  su stekli korisne informacije koje će im pomoći u deseminaciji i prijenosu informacija i osnaživanju nastavnika koji rade s učenicima s teškoćama u ponašanju. Time će se omogućiti i kvalitetnija pomoć učenicima kao i stvaranje uvjeta za  osnaživanje mentalnog zdravlja učenika s teškoćama u ponašanju što predstavlja temelj kvalitetnog učenja i cjelokupnog odgojno-obrazovnog rada sa mladima.
(Mirjana Dobrić, stručni suradnik-savjetnik psiholog)

Preuzimanje:
KAKO OSNAŽIVATI MENTALNO ZDRAVLJE ADOLESCENATA?, Doc.dr.sc. Miranda Novak - pdf
Kako se nositi sa stresom – mindfulness u školskom okruženju, Doc.dr.sc. Josipa Mihić - pdf

Šk.g. 2014.-2015.
Plan i program stručnog suradnika pedagoga šk.g. 2014.-2015. - pdf

Novosti:

08.04.2015. Studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju-Romagnu u sklopu projekta AdriGov (11.-13.03.2015.) Cilj projekta AdriGov(Adriatic Governance Operational Plan) je definicija i promocija Operativnog plana za javno upravljanje na jadranskom području, što je važan korak prema usvajanju Jadransko-jonske makro-regionalne strategije i stvaranju sinergije za djelotvoran pristup razvojnim mogućnostima regija.
Studijsko putovanje organizirano je u okviru provedbe projekta AdriGov financiranog iz IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. s ciljem upoznavanja sustava obrazovanja u talijanskoj regiji Emiliji-Romagni i primjera dobrih praksi, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije organizirao je od 11. do 13. ožujka 2015. godine studijsko putovanje za tridesetak ravnatelja i profesora istarskih srednjih škola.
Na studijskom putovanju Srednju školu Mate Blažine Labin predstavljale su profesorice Irena Crvak i Mirjana Dobrić. Bila je to prilika da svoje dugogodišnje iskustvo u radu u školi, upotpune sa novim znanjima i možda ostvare i neke nove projekte s partnerima u tom projektu.
Istarsku delegaciju predvođenu pročelnicom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciom Smoljan, u sjedištu regije dočekao je pročelnik za školstvo regije Emiglije-Romagne prof. Patrizio Bianchi. Profesor Bianchi je prezentirao obrazovni sustav koji je uveo mnoge novine nakon reforme iz 2011. godine te je prikazao integrirani način funkcioniranja regionalnog i državnog obrazovnog sustava. Istaknuo je važnost povezivanja obrazovnih institucija sa tržištem rada odnosno tvrtkama kao glavnu odrednicu uspješnosti postojećeg sustava obrazovanja u regiji. Istaknuo je i važnost ovakvih studijskih putovanja jer je to prilika upoznavanja škola i obrazovnih programa, te opremljenosti škola kao i mogućnost sklapanja partnerstva na projektima.
Tijekom trodnevnog posjeta sudionici su posjetili institute i srednje škole u Ferrari i Bologni gdje su imali priliku upoznati se sa provedbom različitih modela obrazovanja, primjenom novih edukacijskih metoda te vidjeti profesore i učenike u provedbi nastave. Organizirani su susreti u hotelijersko-turističkom usmjerenju Instituta Vergani-Navarra, Institutu tehničkog i strukovnog obrazovanja Aldini-Valeriani – Sirani, Tehničko agronomskom institutu Serpieri i Institutu ITIS Copernico-Carpeggiani, tehnološko-školskom centru Informatičko-telekomunikacijskog područja, kemijsko-biotehnologijskog, električno-elektroničkog i mehaničko-energetskog područja. Tijekom posjeta sudionici su posjetili i Muzej industrijske baštine u Bologni.

Predstavnice Srednje škole Mate Blažine sa voditeljima projekta AdriGov iz Hrvatske i Italije (ravnateljicom instituta tehničkog i profesionalnog obrazovanja Aldini Valerijani) i ostalim sudionicima projekta.

Predstavnice SŠMB-a Irena Crvak i Mirjana Dobrić te Patricia Smoljan, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije i Patrizio Bianchi, pročelnik za školstvo regije Emiglie-Romagne.
Poveznice:
Studijsko putovanje u talijansku regiju Emiliju-Romagnu u sklopu projekta AdriGov - istra-europa.eu
Istria Communicating Europe - istra-europa.eu
PROJECT ADRIGOV - adrigov.eu
 

23.-25.09.2014. LABIN KVAŠ'14.

Poveznica:
LABIN KVAŠ'14. - ssmb.hr

Šk.g. 2012.-2013.

01.12.2013. Održano predavanje povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se svake godine 1. prosinca različitim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV-u/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.
Tim povodom, Labin Zdravi grad i Udruga za mlade Alfa Albona u suradnji sa Srednjom školom Mate Blažine Labin organizirali su predavanje za učenike četvrtih razreda na temu "O HIV infekciji". Vrlo zanimljivo predavanje održala je dr. Suzana Mušković spec. epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a nakon predavanja sudionicima su članovi Udruge Alfa Albona podijelili besplatne kondome i informativne letke.

Šk.g. 2012.-2013.

Plan i program stručnog suradnika pedagoga šk.g. 2012.-2013. - pdf

Akti, pravilnici, protokoli, procedure... - ssmb.hr

Provedbeni obrasci i upute za provođenje mjere odgojno-obrazovnog tretmana prodženog stručnog postupka

Obrasci za PSP - zip word

Pedagoške mjere zbog povrede dužnosti, neispunjavanja obveza i nasilničkog ponašanja (Lautaro Galinović, viši prosvjetni inspektor), MZOS 2010. - pdf

Pravilnik o pedagoškoj mjeri odgojno-obrazovnog tretmana produženog stručnog postupka, MZOS 2009. - pdf

Preduvjeti za izricanje pedagoških mjera (Lautaro Galinović, viši prosvjetni inspektor), MZOS 2010. - pdf

Zakon o općem upravnom postupku 2009. - zakon.hr

Priručnik za nositelje produženog stručnog tretmana u osnovnim i srednjim školama, MZOS 2008. - pdf

Novosti

22.02.2013. Podjelom certifikata završio je ciklus radionica za roditelje Uspješno roditeljstvo koji su u sklopu projekta Labin zdravi grad vodile Irena Crvak, prof. i Mirjana Dobrić, prof. Program se provodio u prostorijama Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" u periodu od studenog 2012. do veljače 2013. godine kroz 6 modula. Sudjelovalo je ukupno 13 roditelja djece predškolske dobi koji su uloženim vremenom i trudom pokazali spremnost za postizanje još više kvalitete djelovanja u jednoj od mnogobrojnih, ali vjerojatno najzahtjevnijih i najdražih-ulozi roditelja. Roditelji ističu da su radionice bile vrlo korisne, omogućavaju bolje razumijevanje djeteta, njegovih potreba i ponašanja te razvoj roditeljskih vještina. Radionice su im pružile priliku da steknu uvid u vlastito roditeljstvo i dobiju odgovore na mnoga pitanja i dileme koje svaki roditelj ima.
Podijeljena priznanja učesnicima radionica "Uspješno roditeljstvo" -  labin.hr

 

Šk.g. 2011.-2012.

Stručni skupovi

02.11.2011. Labin  Županijsko stručno vijeće PEDAGOGA - pdf

Međuresorna suradnja - pdf   Međusektorska suradnja - pdf   Poticanje kreativnosti u školi - pdf

Radionica Skradin - pdf   RM Humor - pdf   RM Umne mape - pdf

RM Provakacija - pdf   RM Šest univerzalnih pitanja - pdf   RM Postavljanje pitanja - pdf

Poveznice:

Vijeće roditelja - ssmb.hr

06.12.2012. Europska psihoterapeutska diploma Ireni Crvak i Mirjani Dobrić - ssmb.hr

20.02.2011. Irena Crvak i Željko Brenčić promovirani - ssmb.hr

Prezentacije:
NASILJE U ŠKOLI Komparativna analiza rezultata anketnog ispitivanja učenika o učestalosti nasilja 2003.-2013. "Ten years after", Mirjana Dobrić, psiholog i Irena Crvak, pedagog - pdf
PROGRAMI POZITIVNE PSIHOLOGIJE U ŠKOLI Put ka jačanju emocionalnih potencijala, Mirjana Dobrić, prof.-savjetnik i
Irena Crvak, prof.-savjetnik - pdf


CV Irena Crvak, prof, stručni suradnik pedagog-savjetnik
Diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Rijeci.Trenutno radi na poslovima stručnog suradnika pedagoga- savjetnika u Srednjoj školi Mate Blažina Labin.
.Dodatna izobrazba (seminari, dodiplomski i poslijediplomski studiji, stručna usavršavanja):
1. sudjelovala na niz nacionalnih i međunarodnih skupova prezentirajući projekt kvalitetne škole. Na poziv američkih stručnjaka1996. sudjelovala na Prvoj međunarodnoj konferenciji konzorcija kvalitetnih škola, u St.Paulu,Minessota,USA,prezentirala rad svoje škole.)
2. stekla certifikat  iz teorije izbora, realitetne terapije i kvalitetnog vođenja (1998.)
3. završila seminare Kvalitetna škola - škola bez prisile (2003.)
4. suvoditelj  projekta Naš put u kreiranju kvalitetne škole kao jedan od načina primarne prevencije rizičnih ponašanja djece i mladeži i učestvuje u realizaciji različitih programa i projekata namijenjenih učenicima, nastavnicima i roditeljima koji se temelje na idejama dr. W. Glassera.
5. Škola 2000. godine dobiva Ministrovo priznanje za kvalitetan, kreativan i uspješan rad, a 2004. dobiva priznanje u okviru Projekta Kvalitetna škola - škola bez prisile prilikom završetka II. faze projekta.
6. sudjelovala u zajedničkom projektu Ministarstva znanosti, prosvjete i športa Republike Hrvatske, Vijeće Europe i UNESCO-a Obrazovanje za demokratsko građanstvo i  na raznim stručnim i znanstvenim skupovima.
7. sudjelovala i mentorirala učenicima na projektu «HOMER – usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije»  kojeg je kao nositelj provela Krapinsko-zagorska županija uz sufinanciranje Europske unije u okviru Susjedskog programa INTERREG IIIA Slovenija – Mađarska – Hrvatska (2008.)
8. sudjelovala u radu znanstvenog projekta Zajednice koje brinu kao model prevencije poremećaja u ponašanju“ (projekt Istarske Županije i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zagreb) kao voditeljica  tima za programe za roditelje Istarske županije i tima za suradnju roditelji – škol Istarske županije.
9. promovirana  u zvanje stručne suradnice – savjetnice (2000.), ponovno izabrana u isto zvanje (2005. i 2011.)
10. završila dvogodišnji postcertifikatni program iz teorije izbora, realitetne terapije i kvalitetnog vođenja (2005.),
11. završila dvogodišnji supervizijski program primjene teorije izbora u praksi savjetovanja i vođenja (2008.)
12. stiče Europsku diplomu psihoterapeuta realitetne terapije od strane Instituta Williama Glassera i Evropske udruge za realitetnu terapiju (2009.)
13. stiče Europsku diplomu iz psihoterapije od strane Europske asocijacije za psihoterapiju (2011.)
14. uključena u projekt Labin - Zdravi grad  u Savjetovalištu kroz psihološko savjetovanje i kroz edukativni rad sa roditeljima kao koautor i voditelj programa «Uspješno roditeljstvo» od 1996.godine
15.ECDL diploma
Članica strukovne udruge pedagoga u RH, Centra za prevencijsku praksu Istarske županije, Hrvatske udruge za realitetnu terapiju, Europske udruge za realitetnu terapiju i Europske asocijacije za psihoterapiju, Kordinacijonog odbora Grad-prijatelj djece Grada Labina(2013.  Grad Labin stekao status Grad-prijatelj djece),članica Vijeća  za komunalnu prevenciju Grada Labina,članica projektnog tima RH Kvalitetna škola-škola bez prisile, iskušanog u radu  s učiteljima  u  osnovnim i srednjim  školama diljem R.H,
Specifično područje djelovanja u školi je pronalaženje načina primjene koncepta kvalitetne škole na humanističkim temeljima teorije izbora u svakodnevnom radu sa svim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa:
- u stvaranju uvjeta za povećanje kvalitete i produktivnosti rada kroz razvijanje suradničkih odnosa, kvalitetne komunikacije nastavnika, učenika i roditelja primjenjujući individualni i grupni savjetodavni rad.
- u pomaganju roditeljima u razvijanju vještina kako bi mogli poticati razvoj djetetovih potencijala i aktivno pridonijeti njegovu uspješnom obrazovanju
- u pomaganju učenicima kroz savjetovanje  usmjereno na podršku njihovom mentalnom zdravlju, poticanju razvoja socijalnih, komunikacijskih vještina te efikasnih strategija učenja.