naslovna > Međunarodni projekti > Škola za okoliš-School Environment

Škola za okoliš - School Environment - Scuola per l'ambiente


Osobna karta projekta Škole za okoliš - pdf
Područje rada Zaštita okoliša i održiv razvoj
Cilj projekta: Omogućiti učenicima suvremene načine za stjecanje znanja  i samoobrazovanje kao pretpostavku njihovog uspješnog studija ili rada. Omogućiti učenicima da sami vrednuju postignute rezultate (samoocjenjivanje). Omogućiti učenicima da rezultate svoga rada prezentiraju široj društvenoj zajednici. Uključiti što više zainteresiranih učenika kako bi senzibilizirali ekološku svijest kod mladih ljudi. Približiti učenike prirodi kako bi shvatili važnost zaštite i očuvanja prirodne baštine. Približiti učenicima razne tehnologije kako bi shvatili da je moguće ostvariti suživot tehnologije i prirode. Omogućiti učenicima rad na terenu kako bi istraživanjima stjecali znanja. Omogućiti učenicima vezu sa svijetom (internet) kako bi razmjenom podataka shvatili važnost očuvanja okoliša globalno. Omogućiti učenicima kvalitetno provođenje slobodnog vremena u okviru društveno korisnog rada.
Projektni tim: Čeda Perko, dipl. ing. agronomije; Olivera Tadić, dipl. ing. kemijske tehnologije, mentor; Čedomir Ružić, prof., ravnatelj; Sandra Juran, prof. kemije i biologije, savjetnik; Karmen Diminić Milevoj, prof. geografije, mentor.
Poveznice:
The Tree Ring project - ssmb.hr   Županijsko stručno vijeće GLOBE programa - ssmb.hr   Županijsko stručno vijeće kemije - ssmb.hr   Aktiv kemije, geografije i biologije - ssmb.hr   Obilježavanje Svjetskog dana voda - ssmb.hr
Preuzimanje:
Prezentacija GLOBE aktivnosti Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf 
Prezentacija UNESCO SEMEP PROJEKT Srednje škole Mate Blažine Labin 1995.-2015. - pdf  

 

Novosti

Šk.g. 2017.-2018.


9.4.2018. Učenici SŠMB-a osvojili 3. mjesto na državnoj razini na video natječaju „Tanjur pun dobrote“ Na drugi po redu video natječaj za učenike pod nazivom „Tanjur pun dobrote“ prijavljeno je 16 video uradaka u kojima je sudjelovalo 204 učenika i 30 učitelja i profesora mentora iz 8 osnovnih i 7 srednjih škola koje su se uključile u istoimeni projekt Udruge "Žmergo".
Ove su se godine na video natječaj javili učenici iz 3.f, 2.f (gimnazijalci) i 3.g (kuhari) razreda sa mentoricama profesoricama Oliverom Tadić i Dijanom Muškardin. Svaki je učenik imao i svoju ulogu u samom projektu. Gluma: Rafael Santaleza, Stella Garger, Romina Licul, Erika Jakupović, Antonia Jurasić (2.f), Klery Višković (3.g), scenarij Vanesa Aničić, redatelj Eliza Vickić, fotografija, kamera i montaža Anamaria Šumberac i Viktorija Mikuljan (3.f).
Video natječaj za učenike proveden je u sklopu projekta „Tanjur pun dobrote – globalno obrazovanje učenika za održivi razvoj“ koji je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekte udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. te uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije za provedbu programa/projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2018. godini.  Kao i prošle godine, učenici su imali zadatak u formi video uratka u trajanju svega 30 sekundi, predstaviti problem, ali i njihove prijedloge rješenja za uočene probleme i to u sljedeće tri kategorije: uzgoj hrane/vrtlarenje, hrana kao otpad i kritička, odgovorna kupovina i potrošnja hrane. Žiri koji je procijenio pristigle radove sastojao se od tima projekta i 5 mladih fotografa, filmaša i grafičkih dizajnera iz zemalja Europske unije. Pri odabiru najboljih uradaka 22.3.2018., žiri se vodio kriterijima kao što su povezanost s temom natječaja, angažman učenika kroz ideju i autorstvo, inovativnost i dimenzija globalnog.
Video uradak naših učenika pod nazivom “Zar je hrana otpad?“ je imao za cilj prikazati jedan Menu od 4 slijeda sa dijelovima namirnica koje se često ne iskorištavaju za pripremu jela. Također našim videom smo željeli pridonijeti edukaciji mlađih naraštaja, ukazivanjem na jedan od najvećih problema današnjice - problemu bacanja hrane. Danas je hrana neiskorištena u potpunosti, a ovim videom smo prikazali moguću iskoristivost hrane, tj. namirnica. Naše prehrambene odluke svakodnevno utječu na okoliš. Proizvodnja hrane značajno doprinosi klimatskim promjenama. To uzrokuje brojne negativne promjene u okolišu, poput gubitka bioraznolikosti, degeneracije tla i nedostatka vode. Svaka faza prehrambenog lanca je povezana s ekološkim pritiscima kao što su emisije stakleničkih plinova. Globalno zatopljenje mijenja vodene cikluse. Kako više vode isparava preko oceana, u nekim regijama povećavaju se jake kiše i poplave. U drugim, često već ugroženim, sušnim područjima prijeti suša. Na pogođenim područjima, primjerice, poljoprivredni proizvodi rastu u teškim uvjetima, a ponekad i znatnim gubicima zbog prevelike vlage ili suhoće. Prehrana stoga ima mjerljivi utjecaj na okoliš i klimu. Tlo postaje suho konvencionalnom poljoprivredom i upotrebom umjetnog gnojiva. Klimatske promjene uzrokovane čovjekom utječu na sigurnost hrane u svijetu. U Hrvatskoj se svake godine baci oko 400 tisuća tona hrane, čija bi količina vjerojatno bila i daleko veća da nam je veća i kupovna moć. Ključno je potrošače educirati kako smanjiti količine bačene hrane. Makar se u mnogobrojnim osiromašenim hrvatskim kućanstvima ne baca ni mrvica kruha, a kamo li nešto drugo. Istraživanje provedeno u EU ukazuje da kućanstva bacaju najviše, ogromnih 53 posto. Moguće upotrebe takvog "otpada" su velike. Naš video nudi 4 različita recepta i pripremu 4 različite vrste obroka od namirnica koje se mogu iskoristiti.  Prokuhana kora od jabuke odličan je nosač okusa u palačinkama. Dijelovi listova brokule i cvjetače odlično su varivo. Korijen brokule skuhan i izmiksan sa kremastim sirom daje zdrav namaz za sve uzraste pogotovu za osobe s kardiovaskularnim problemima. Dok polpete sa listovima korabe i poriluka, uz dodatak sira i krušnih mrvica zdrava su poslastica za sve uzraste. To je samo mali dio mogućnosti uporabe kućnog “otpada” koji je prava riznica vitamina, minerala i vlakana toliko neophodnih našem organizmu. Kod pripreme hrane puno dijelova voća, povrća, mesa i ribe završe kao otpad  što bi se dalo iskoristiti za pripravu zdravih obroka ili pak ukusnih temeljaca. Pravi smisao održivog razvoja krije se najviše u njegovom primjenjivanju u svakodnevnom životu malih ljudi.

Link za video OVDJE!
Priznanje ŽMERGO - pdf
(Tekst: Olivera Tadić; Foto: Čedomir Ružić)


6.4.2018. GLOBE učenici su na GLOBE International Virtual Science Symposiumu dobili priznanje za projekt BLUE FLAGS ON OUR BEACHES
Ove godine je na GLOBE International Virtual Science Symposiumu sudjelovalo 175 ekipa iz cijelog svijeta. Globe grupa u sastavu: Vanesa Aničić, Eliza Vickić i Magdalena Zahtila pod vodstvom GLOBE voditeljice Olivere Tadić su predstavljale SŠ Mate Blažine Labin s projektom BLUE FLAGS ON OUR BEACHES koji je proglašen izvrsnim od strane velikog broja znanstvenika koji su uključeni u GLOBE projekt te dobile priznanje i četiri bedža za svoj rad.


27.3.2018. Raznoliko obilježavanje SVJETKOG DANA VODA u SŠMB-u Učenici naše škole  obilježili su DAN VODA 22.3. sljedećim aktivnostima:
- Učenici trećih razreda izborne nastave iz kemije postavili su foto izložbu u holu škole pod nazivom „IZAZOVI 21. STOLJEĆA“  pod vodstvom mentorice Olivere Tadić. Izložene fotografije su izradili sami učenici i svaku od njih prati osobna poruka o važnosti i ulozi vode. Ova vrsta izložbe potiče učenje multimedijalnim pristupom te razvija vizualno izražavanje dominantno u današnjem globalnom okruženju.

- Drugi razredi gimnazije su na satu kemije na svojim bočicama za vodu ispisivali lijepe poruke,  te s njima odaslali  zajedničke poruke ljubavi u očuvanju najvažnijeg resursa.

- Prvi razredi gimnazije su imali zadatak  da na satu kemije naprave prezentaciju o važnosti očuvanja vodnih resursa.

Tema Svjetskog dana voda 2018. godine je „Priroda za vodu“, a proučava prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću. Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode.

Danas 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće, što utječe na njihovo zdravlje, obrazovanje i život. Svjetski dan voda, 22. ožujka 2018. do 2028. godine fokusirat će se na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te provođenja međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

(Tekst i foto: Olivera Tadić; Foto pejzaža: učenici)


15.11.2017. Uklonimo uvjete za razvoj komaraca u našem naselju
Dana 13.11.2017. učenicima SŠ Mate Blažine je održano predavanje o malim zujavim napastima zvani komarci. Gost predavač je bio djelatnik Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. sc. Nediljko Landeka u organizaciji profesorica Olivere Tadić i Čede Perko.
Porast trgovine robama i uslugama u svijetu, povećanje broja putovanja i klimatske promjene pogoduju širenju invazivnih i zdravstveno značajnih vrsta komaraca, prijenosu virusa te pojavi bolesti u područjima svijeta u kojima do tada nisu zabilježene. Stanište neophodno za razvoj komaraca je voda, stoga je najbolji način u borbi protiv komaraca uklanjanje svih izvora vode koja im omogućava razvoj.

U Hrvatskoj je do sada otkrivena 51 a u Istri 28  vrsta komaraca. Azijski tigrasti komarac – Aedes albopictus nova je vrsta na području Hrvatske. Značajna je kao potencijalni prijenosnik zaraznih bolesti i kao napasnik. Vrsta se svijetom proširila najčešće trgovinom i transportom starih guma u koje komarac polaže jajašca. Tigrasti komarac je i prijenosnik Zika virusa. Stoga je važno sudjelovanje svakog pojedinca u svrhu sprečavanja širenja ove napasne vrste.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)

 

Šk.g. 2016.-2017.


27.9.2017. Aktivnosti naših učenika na Europskom tjednu mobilnosti (16.-22.9.2017.) U okviru aktivnosti ETM-a 2017. dio učenika Srednje škole Mate Blažine Labin uključio se provođenjem radionica pod nazivom "dijeljenjem dobivate više“. Potiču se zajednička rješenja za mobilnost i ističu prednosti ekološki osvještenijih načina prijevoza. Inteligentne prijevozne tehnologije olakšavaju zajedničko korištenje. Stanovnike gradova i naselja se potiče na korištenje dostupnih zajedničkih mogućnosti gradskog, međugradskog i prigradskog prijevoza a svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja vozila na cesti. Osim toga, možemo upoznati nove ljude i učiniti naše putovanje društvenijim.  Pod vodstvom mentorica Olivere Tadić i Čeda Perko učenici III. razreda gimnazije su na satovima izborne nastave kemije proveli istraživanja „ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost”. Za potrebe istraživanja osmišljena je anketa te su anketirani učenici 3. razreda gimnazije, facebook grupe i građani Labina.  
Preuzimanje
Prezentacija učenika - pdf

Šk.g. 2016.-2017.


9.6.2017. Svjetski dan zaštite okoliša učenici SŠMB-a obilježili nizom aktivnosti   Tema ovogodišnje kampanje i gotovo 1.000 događanja diljem svijeta  koja će se održati  povodom Svjetskog dana zaštite okoliša - 5. lipnja jest „Povezivanje ljudi s prirodom”. Učenica 3.o razreda Azra Kljajić i učenica 3.f razreda Marta Golja  imale su prezentacije svojih istraživačkih radova. Teme su bile  „Voda kao faktor rasta“ i „Kemijska analiza tla“.

U okviru međunarodnog projekta „CLEAN UP MED“ učenici II.o i II.f u okviru nastave kemije prema protokolu European Directive about Marine Strategy verificirali su onečišćenje plaže MASLINICA u Rapcu i svoje su rezultate poslali udruzi LAGAMBIENTE, Italija koja vodi ovaj projekt. Naša škola je javno  pohvaljena za najveći broj unesenih podataka u ovom dijelu Mediterana. Sve aktivnosti odrađene pod stručnim vodstvom nastavnice kemije Olivere Tadić.
Prezentacija Voda kao faktor rasta - pdf
Prezentacija Kemijska analiza tla - pdf


17.5.2017. Dan planeta Zemlje 2017. učenici SŠMB-a obilježili nizom aktivnosti
Učenici III.o i III.f su o okviru izborne nastave kemije izradili makete grada budućnosti „ZELENI LABIN“ i obrazložili svoju viziju razvoja Labina u skladu s održivim razvojem a učenici I.d razreda su izradili slike planete Zemlje koristeći rižu u boji (tajnim glasovanjem izabrani najuspješniji uradci). 2. U okviru međunarodnog projekta „CLEAN UP MED“ učenici II.o i II.f u okviru nastave kemije prema protokolu European Directive about Marine Strategy verificirali su onečišćenje plaže MASLINICA u Rapcu i svoje su rezultate poslali udruzi LAGAMBIENE, Italija koja vodi ovaj projekt. 3. U okviru svjetskog projekta „LET'S DO IT“ pod vodstvom „ZELENE ČISTKE“ i udruge „ŽMERGO“ učenici II.o i II.f su kartirali i mapirali na svjetsku kartu 50-tak divljih deponija na području Labinštine. 4. Učenici II.o pridružili su se u akciji „Očistimo Hrvatsku u jednom danu“ čišćenjem okoliša škole 24. travnja 2017. IZLOŽBOM u učionici kemije prikazali su sve svoje aktivnosti s ciljem podizanja ekološke svijesti i shvaćanja važnosti očuvanja okoliša. Voditeljica svih aktivnost bila je nastavnica kemije Olivera Tadić.
Izvješće Zelene čistke - pdf

Šk.g. 2015.-2016.

 
4.6.2015. U SŠMB-u obilježen SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA  
Povodom svjetskog Dana zaštite okoliša 5. lipnja devet je najuspješnijih postera na temu UGROŽENI ELEMENTI BIOSFERE,  učenika 3. razreda gimnazije i 1. razreda elektrotehnike, pod vodstvom profesorica Mire Hrvatin i  Olivere Tadić,  postavljeno je u našoj školskoj knjižnici. 
1.    UKLJUČIVANJE U SVJETSKI PROJEKT „BEACH LITTER“ – POPISIVANJE VRSTE I KOLIČINE OTPADA NA PLAŽAMA U RAPCU
Više: http://international.legambiente.it/   i   www.facebook.com
2.    UGROŽENI ELEMENTI BIOSFERE – POSTER PREZENTACIJA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI  5. lipnja 2016. Sudionici: 3. razredi gimnazije i 1. razred elektrotehnike. Voditelji: Mira Hrvatin i  Olivera Tadić. Tijekom svibnja učenici su u timovima od po tri učenika istraživali teme: onečišćenje i zaštita voda, Onečišćenje i zaštita zraka, onečišćenje i zaštita tla, zaštita hrane, zbrinjavanje otpada, energija, održivi razvoj
Nakon istraživanja timovi su izradili plakate koje su prema kriterijima ocjenjivanja plakata  sami ocjenjivali i na taj način je odabrano 9 najuspješnijih.
Izložba je povodom svjetskog Dana zaštite okoliša postavljena u školskoj knjižnici u suradnji s našom knjižničarkom Majdom Milevoj Klapčić i otvorena je za sve učenike i nastavnike škole i posjetitelje školske knjižnice.
 
22.04.2016. Aktivnosti EKO i GLOBE grupe SŠMB-a travanj-lipanj 2016.
SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA 5. lipnja 2016.

1.    UKLJUČIVANJE U SVJETSKI PROJEKT „BEACH LITTER“ – POPISIVANJE VRSTE I KOLIČINE OTPADA NA PLAŽAMA U RAPCU
(više na: http://international.legambiente.it/uncategorized/clean-up-the-med-2016/)
2.    UGROŽENI ELEMENTI BIOSFERE – POSTER PREZENTACIJA I ODABIR NAJUSPJEŠNIJIH URADAKA,  5. lipnja 2016.                                       SUDIONICI: 3. razredi gimnazije i 1. razred elektrotehnike
VODITELJI: Mira Hrvatin, Olivera Tadić i Čeda Perko
Zajednički projekt mladih ugostitelja i povjesničara
SRDELA - od jučer za sutra – PREZENTACIJA I DEGUSTACIJA, 2. svibnja 2016.
SUDIONICI: 2. i 3. razred ugostitelja i 3. razred gimnazije
VODITELJI: Olivera Tadić, Dijana Muškardin, Dorijano Mohorović i Nevio Gašparini
DAN PLANETA ZEMLJE 22. travanj 2016.
1.    „ OD OTPADA NEŠTO NOVO „ -  IZLOŽBA I ODABIR NAJUSPJEŠNIJIH URADAKA , od 19. do 22. travnja 2016.
SUDIONICI: 4. razredi gimnazije i 2. razredi ugostiteljstva
2.    ZELENA ČISTKA, ČIŠĆENJE OKOLIŠA ŠKOLE, 22. travnja 2016.
(više na; www.zelena-cistka.org/ )
SUDIONICI: 1. razredi ugostiteljstva i trgovine, 22. travnja 2016.
3.    UKLJUČIVANJE U SVJETSKI PROJEKT „LET′S DO IT“ – KARTIRANJE DIVLJIH DEPONIJA NA LABINŠTINI (više na www.letsdoitworld.org/wastemap )

 
22.3.2016. Rezultatima degustacije vode obilježen Dan voda u SŠMB-u (22.3.2016.)

Kako ovogodišnji Svjetski dan voda 22. ožujka 2016. pada u vrijeme proljetnih praznika naši učenici su aktivnosti vezane za ovogodišnju temu odradili u prethodna dva tjedna u okviru redovne nastave kemije i tehnologije zanimanja pod vodstvom Olivere Tadić i Mire Hrvatin.
Sudjelovalo je 32 učenika:
- 14 učenika 2. razreda gimnazije
- 12 učenika 2. razreda kuhara
- 6 učenika 2. razreda konobara 
Radni zadaci bili su:
1. Odrediti okus i miris četiri vrste vode (voda iz slavine i tri flaširane vode)
2. Provesti istraživanje među građanima kako bi saznali koju vodu i zašto najviše piju.
3. Napisati priču o "Kapljici vode"
Analizirajući svoj rad su došli do odgovora na pitanje: 
Je li „flaširana voda” boljeg okusa zato što ju kupujemo ?
Vjerovali ili ne, pobjednik je vodovodna voda ili kako mi volimo reći voda iz “špine”. 
“Flaširana” voda u svijetu  postaje sve veći „business“.                                                    
Neke procjene kažu da je to tržište teško između 50 i 100 milijardi dolara.                               
Kad otvorite  slavinu i uzmete čašu vode, vjerojatno ne razmišljate o tome kakav ste sretnik.
I to ne samo sretnik što imate vodu, nego što ona odgovara svim zdravstvenim zahtjevima da ju možete piti. 

Rezultati degustacije vode u SŠMB-u - pdf


 
23.11.2015. U SŠMB-u Svjetski dan zaštite stabala posvećen cedru (20.11.2015.) Obilježavajući ovaj svjetski dan GLOBE grupa i učenici III.f razreda opće gimnazije svoju su pažnju posvetili stablima cedra u školskom vrtu pa su svoj projekt nazvali:  "Cedar – simbol dugovječnosti i snage". Prema Globe protokolima odredit će im visinu, prsni promjer i izgled krošnje kako bi se njihov rast moglo pratiti i u slijedećim godinama. Kako u okruženju naše škole postoje stabla cedra učenici pod vodstvom Mire Hrvatin, voditeljice GLOBE grupe SŠMB-a, odlučili su posvetiti malo više pažnje. Cedrovi su posađeni 1982. i nisu uobičajena vrsta u našem podneblju pa su zato još zanimljiviji. Za početak zaslužili su snažan zagrljaj u želji da još dugi niz godina uljepšavaju život naraštajima naših učenika. Svakom stablu učenici su učenici dali ime. Nadamo se da će to pomoći u praćenju njihovog rasta u narednim godinama.
Njihove aktivnosti vidite pod Rezultati mjerenja: 


Preuzimanje:
Rezultati mjerenja - pdf


Poveznice:
Day of the Tree 2015: 20-21-22 november #tree4climate - ecolifestyles.eu

 

 

 

 
           Jadranka Žarković-Pečenković i Čeda Perko                                          Mira Hrvatin i Diana Garešić

17.11.2015. Čeda Perko i Mira Hrvatin primile priznanje u povodu 20. godišnjice programa GLOBE Svečani dio konferencije u povodu 20. godišnjice programa GLOBE u Hrvatskoj, koji se održao u Zagrebu 13. studenoga 2015. u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, okupio je predstavnike institucija koje su pridonijele osposobljavanju, uspješnom radu i promoviranju hrvatskih GLOBE škola u zemlji i u svijetu, zaslužne pojedince, učitelje i nastavnike te predstavnike medija. Skupu su prisustvovali ministar Vedran Mornar, ravnateljica AZOO-a Jadranka Žarković-Pečenković, veleposlanica SAD-a Julieta Valls, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša,  CARNet- a,  DHMZ- a te Grada Zagreba.

Dosadašnji uspješan rad naše škole u programu GLOBE predstavile su voditeljice GLOBE programa u SŠMB-u Čeda Perko i Mira Hrvatin posterskom prezentacijom  u sklopu 3. teme „GLOBE istraživački projekti za dobrobit lokalne zajednice“ kroz priopćenje o naših 17 godina u GLOBE programu sa naglaskom na projektnu nastavu i korištenje GLOBE podataka u izradi učeničkih istraživačkih radova od kojih smo istaknuli projekt koji se u kontinuitetu provodi već desetu godinu pod nazivom „Neka naša Istra blista ali ne po noći“. Na svečanosti su Čeda Perko i Mira Hrvatin kao istaknute nastavnice dobile Zahvalnicu za doprinos i potporu provedbe programa GLOBE u Republici Hrvatskoj na čemu im čestitamo.
Sporazum o provedbi Programa GLOBE u Republici Hrvatskoj potpisan je prije 20 godina. Potpisnici su bili tadašnja ministrica prosvjete i sporta, direktor Državne uprave za zaštitu okoliša i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj. Pokrenut s američke strane, Program GLOBE danas je vlasništvo velike međunarodne zajednice u kojoj je više od 110 zemalja svijeta. Sustavna potpora s američke strane bila je iznimno značajna za rast ovog programa tijekom 20 proteklih godina te za razvoj njegove održivosti u budućnosti.
Razvoju Programa GLOBE u Hrvatskoj tijekom 20 godina provedbe i njegovoj uspješnosti, koja je prepoznata u međunarodnim razmjerima, svoj su doprinos dale stručne i znanstvene institucije te brojni pojedinci. Svima koji su pridonijeli, u ovoj prigodi odalo se  priznanje, uz dodjelu zahvalnice.
Program GLOBE (Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša) znanstveno-obrazovni je program u kojem učenici sustavno prate promjene svojeg neposrednog okoliša i izmjerene podatke unose u jedinstvenu i otvorenu bazu podataka, koja je na raspolaganju svim korisnicima interneta (www.globe.gov). Prikupljeni podaci mogu koristiti znanstvenoj zajednici u interpretaciji promjena koje zahvaćaju okoliš na lokalnoj i globalnoj razini, a škole ih mogu koristiti kao ilustraciju onoga o čemu se uči ili kao izvor podataka i polazište za učeničke istraživačke projekte. Mjerenja koja učenici provode osmislili su znanstvenici i ona se provode prema propisanim protokolima da bi podaci sakupljeni diljem svijeta bili usporedivi. Obavljajući mjerenja i motrenja u okolišu učenici uče o odnosima u prirodi, o znanstvenoj metodologiji, o utjecaju čovjeka na prirodne sustave i senzibiliziraju se za njihovo očuvanje i zaštitu.
Tijekom 20 godina provedbe hrvatske su GLOBE škole, njih više od 180, stekle ugled u međunarodnoj zajednici i dobile brojna priznanja. Obilježavanjem ove značajne godišnjice, željelo  se odati priznanje vrijednom, sustavnom i kvalitetnom radu naših škola i kod kuće - u Hrvatskoj, ali i evaluirati doprinos ovog programa kvaliteti i suvremenosti prirodoslovnog obrazovanja. Stoga su u radnom dijelu konferencije održana  kratka priopćenja iz prakse u sklopu 4 teme, što su ujedno i osnovni ciljevi programa GLOBE:
- doprinos razumijevanju temeljnih prirodoslovnih koncepata,
- odgojni učinci i razvoj osjećaja odgovornosti prema prirodi i okolišu, prema kolegama i zajednici,
- GLOBE istraživački projekti za dobrobit lokalne zajednice,
- umrežavanje ljudi i institucija sa zajedničkom misijom očuvanja okoliša.
Preuzimanje: SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE LABIN GLOBE PROGRAM - pdf


                                                        Čeda Perko i Mira Hrvatin

Poveznice:
Svečano obilježena 20-godišnjica provođenja Programa GLOBE u hrvatskim školama - azoo.hr
Popis partnerskih institucija i nastavnika kojima su uručene zahvalnice - azoo.hr
GLOBE program - globe.gov

 


11.09.2015. Obilježavamo 20. godišnjicu UNESCO SEMEP PROJEKTA Srednje škole Mate Blažine Labin (1995.-2015.) Srednja škola Mate Blažine Labin sudjeluje u UNESCO-SEMEP projektu dvadeset godina. Više od sto učenika svake godine aktivno sudjeluje u sljedećim aktivnostima SEMEP-a:                                                                
•    «More i mi»,
•    «Voda u našem životu»,
•    «Voda u našem okolišu»,
•    «Mediteranska prehrana»,
•    «Upoznaj svoje mjesto»,
•    «Voda u Mediteranu»,
•    «Otkrij raznolikosti»
SEMEP TIM 1995. Čedomir Ružić. Irena Crvak, Mira Hrvatin, Čeda Perko, Anka Dundara, Nedeljko Mandić, Milivoj Crvak, Ljerka Lisica (umirov.) i Luciano Antonelli (pok.).
•    Voditeljice projekta Mira Hrvatin i Čeda Perko organizirale su radionice za upoznavanje SEMEP protokola za sudionike seminara za nastavnike biologije i kemije koji je 2001. održan u Trogiru u organizaciji MZOS-a.

                CRO SEMEP, Komiža 2008.                                   EKO KAMP, Skitača 2005.
•     2005. bili smo domaćini dvodnevnog seminara za hrvatske voditelje SEMEP programa kojeg smo organizirali u RAPCU.
•     Redovno smo sudjelovali na seminarima za voditelje SEMEP-a i na ljetnim školama.
•  Velik broj nastavnika naše škole različitih struka uključen je u aktivnosti SEMEP programa u našoj školi,  a ostvarena je i suradnja s udrugama:
"PUT” Labin, “LIBURNA” Raša, “GREEN ISTRIA” Pula, “HYLLA”  Zagreb, “LABIN-ZDRAVI GRAD” Grad Labin.
•    SEMEP program daje mogućnost kvalitetne edukacije mladih ljudi kako bi kroz interdisciplinaran pristup lakše shvatili  važnost očuvanja okoliša.
•    Program je moguće realizirati kao izvannastavnu aktivnost
•    Velika je vrijednost programa što su učenici u mogućnosti svoje rezultate prezentirati lokalnoj zajednici sa ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i kulturne baštine pod motom "Radi lokalno, djeluj globalno".
•     Posebna vrijednost ovakvog načina rada je razvijanje suradničkog odnosa, mogućnost da stariji učenici postanu voditelji mlađim, timski rad i posebno usvajanje pozitivnog stava prema vlastitoj odgovornosti.
•  Mladi postaju odgovorni  i aktivni članovi društva, sposobni djelovati za opće dobro, što su i smjernice kvalitetnog građanskog odgoja i obrazovanja. Prije dvadeset godina  naš  Draško  “zarazio” nas je  ovim zanimljivim programom.   Iako on nije više među nama  vjerujemo da je ideja SEMEP-a  u našoj školi zaživjela punim životom   i da će i dalje ostati živa još dugi niz godina.

          Vrednovanje plaža, Rabac 2014.                     UNESCO SEMEP seminar, Labin 2005.
(Pišu: Mira Hrvatin i Čeda Perko, voditeljice projekta)

Preuzimanje:
Prezentacija UNESCO SEMEP PROJEKT SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE LABIN 1995.-2015. - pdf 
Poveznice:
South-Eastern MEditerranean sea Project - unesco.org

Šk.g. 2014.-2015.

05.06.2015. GLOBE GRUPA obilježava Svjetski dan zaštite okoliša
Obilježavajući 5. lipnja - SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA na temu "Održiva potrošnja i proizvodnja", GLOBE grupa Srednje škole Mate Blažine sa svojim voditeljicama, u okviru GLOBE AT NIGHT programa, ove godine obilježava i desetu godišnjicu mjerenja svjetlosnog onečišćenja na području Labinštine.
Praćenje svjetlosnog onečišćenja na Labinštini traje od 2006. godine. “Neka naša Istra blista, ali ne po noći”, projekt praćenja svjetlosnog onečišćenja kojega su osmislili učenici i nastavnici naše škole, dobitnik je priznanja “Globe star” za petogodišnji rad, koje dodjeljuje međunarodna organizacija za globalno praćenje okoliša GLOBE PROGRAM. Riječ je o priznanju za kvalitetu kakvo se obično dodjeljuje pojedinim zemljama za ukupan višegodišnji doprinos u istraživanjima.
Svrha projekta “Neka naša Istra blista ali ne po noći“ je o saznanjima obavještavati grad i okolne općine te ih potaknuti na djelovanje, kao što je, na primjer, postavljanje ekološke rasvjete.
Rezultate desetgodišnjeg praćenja objavljujemo sa ciljem daljnjeg poboljšanja uvjeta u našoj sredini ali i poticanja drugih da posvete pažnju ovom problemu koji se najčešće ne doživljava bitnim po okoliš.
Čestitke GLOBE GRUPI i GLOBE TIMU VODITELJA iz SŠMB-a na obljetnici sjajnih rezultata!

            Prezentacija Dana zaštite okoliša i Godine svjetlosti u SŠMB-u
Preuzimanje:
Prezentacija GLOBE AT NIGHT u medijima - pdf

22.04.2015. Dan planeta Zemlje 2015. učenici obilježili nizom aktivnosti

1. „ZELENI ARHITEKTI“ učenici IV.O i IV.F su o okviru izborne nastave kemije izradili makete gradova budućnosti „ZELENI GRAD“ i obrazložili svoju viziju razvoja urbanih sredina u skladu s održivim razvojem. 2. U okviru međunarodnog projekta „CLEAN UP MED“ učenici III.O i III.F u okviru izborne nastave kemije prema protokolu European Directive about Marine Strategy  verificirali su onečišćenje  plaže MASLINICA u Rapcu i svoje su rezultate poslali udruzi LAGAMBIENE, Italija koja vodi ovaj projekt. 3. U okviru svjetskog projekta „LET'S DO IT“ pod vodstvom „ZELENE ĆISTKE“ i udruge „ŽMERGO“ učenici III.O i III.F su kartirali i mapirali na svjetsku kartu 40-tak divljih deponija na području Labinštine. 4. Učenici strukovnih škola pridružili su se u akciji „Očistimo Hrvatsku u jednom danu“ čišćenjem okoliša škole 15. i 16. travnja 2015. 5. 22. travnja 2015. POSTER PREZENTACIJOM u auli škole prikazali su sve svoje aktivnosti s ciljem podizanja ekološke svijesti i shvaćanja važnosti očuvanja okoliša. Voditeljice svih aktivnost bile su Mira Hrvatin i Olivera Tadić.

18.02.2015. GLOBE GRUPA je u okviru programa GLOBE AT NIGHT ostvarila suradnju s portalom EKORASVJETA 

GLOBE GRUPA je u okviru programa GLOBE AT NIGHT ostvarila suradnju s portalom „Ekorasvjeta“ kako bi svoj desetogodišnji rad približila široj javnosti i senzibilizirala ju za ovaj često zanemaren problem onečišćenja okoliša i smanjenja kvalitete života na našoj Planeti. Globe zvijezda za učenike Srednje Škole Mate Blažine OVDJE!

13.11.2014. Održana prezentacija projekta „Naše ulice, naš izbor” (16.-22.10.2014.)

Tridesetak učenika trećeg i četvrtog razreda Srednje škole Mate Blažine, pod vodstvom mentorica Mire Hrvatin i Čede Perko, tokom Europskog tjedna mobilnosti 2014. provodili su projekt „Naše ulice, naš izbor“ – lokalni profil, kako bi vlastitim istraživanjima bolje razumjeli važnost u uočavanju stanja okoliša i kvalitete življenja.
Zadatak im je bio pregled lokalnog područja i upoznavanje stanja odabrane lokacije primjenom metoda vlastitog istraživanja, anketiranja stanovništva, razgovora sa stručnim i odgovornim osobama, na osnovu čega su istaknuli postojeće prednosti i nedostatke odabranih lokacija te opisali što bi trebalo učiniti da lokalno područje postane još bolje mjesto za život.
Lokalno područje Grada Labina podijelili su na devet lokacija, a učeničke grupe činila su 3-4 člana. Na osnovu ankete stanovništva svih dobnih uzrasta učenici su pripremili top listu od po pet najboljih i najgorih “rješenja“ definiranih lokacija koja će im pomoći u stvaranju vizije za budućnost. Učenici su anketirali građane na lokacijama ulice Slobode i ulice Maršala Tita u Rapcu, ulice Zelenice, ulice Alda Negrija, ulice Svete Katarine, Rudarske ulice, ulice Senari, Istarske ulice, naselja Kature u Labinu. Rezultate svoga rada prezentirali su tokom obilježavanja Dana bez automobila 22. rujna 2014. na Trgu labinskih rudara.
U utorak, 11. studenog 2014. godine u Gradskoj upravi Grada Labina primio ih je Gradonačelnik Tulio Demetlika sa svojim suradnicima. Učenici su jasno iznesli svoje stavove i ideje i otvoreno razgovarali o mogućim zajedničkim rješenjima. Gradonačelnik im je zahvalio na trudu i iznošenju stavova u cilju stvaranja vizije za budućnost, ali i naglasio potrebu zajedničkog djelovanja gradske uprave i mladih kako bi se predložena rješenja i realizirala.
(Gradski portal GRAD LABIN - gradskiportal.multilink.hr)

Preuzimanje:
Prezentacija Naše ulice, naš izbor – lokalni profil - pdf
Poveznice:
Održana prezentacija projekta „Naše ulice, naš izbor” - gradskiportal.multilink.hr

Šk.g. 2013.-2014.


08.06.2014. Raznim aktivnostima obilježen Dan zaštite okoliša u SŠMB-u - 3.6.2014.
Gimnazijalci i kuhari SŠMB-a pod vodstvom Mire Hrvatin i Olivere Tadić u okviru njihovim predmeta i izborne nastave uključili su se u obilježavanje Svjetski dan zaštite okoliša  5. lipnja brojnim aktivnostima:

Anketom „Ekološka osviještenost"- učenici III.F,O u okviru izborne nastave kemije (Rezultat ankete OVDJE!);


Izložba radova na temu „Misli, jedi, čuvaj“ u holu škole učenici I.G u okviru predmeta tehnologija zanimanja;


Prezentacije na temu „Zaštita tla, vode i zraka“ u restoranu - učenici III.O u okviru nastave kemije


Prezentacije „Zaštita vode" - pdf
(Tekst: Mira Hrvatin, Foto: Olivera Tadić)

Poveznice:
Obrazovanje - RAZNIM AKTIVNOSTIMA OBILJEŽEN DAN ZAŠTITE OKOLIŠA U LABINSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI - labin.com
Labinski srednjoškolci obilježili Svjetski dan zaštite okoliša - radiolabin.com


21.04.2014. Obilježen Dan planeta Zemlje
Već treću godinu u Hrvatskoj organizira se akcija Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje u koju se uključuju naši učenici. Ove godine aktivnosti su bile:
1.    Pregled divljih deponija na području grada Labina,
2.    Kartiranje novo uočenih deponija na interaktivnoj karti za cijelu Hrvatsku http://www.letsdoitworld.org/wastemap i
3.    Čišćenje okoliša škole.


Uključili su se učenici III.o razreda pod vodstvom profesorice Olivere Tadić i članovi GLOBE grupe pod vodstvom profesorice Mire Hrvatin.
Održano je i predavanje STANJE EUTROFIKACIJE JADRANSKOG MORA izv.prof.dr.sc. Roberta Precalija iz Centra za istraživanje mora-Institut Ruđer Bošković-Rovinj pod pokroviteljstvom projekta Labin-zdravi grad.
Prezentacija Kakvoća našeg mora, Robert Precali - pdf

 
Akciji su se pridružili učenici 2. i 3. razreda strojarstva - zanimanje instalater girjanja i klimatizacije i automehaničari koji su izradili i obojali nove štitnike za prozore u prizemlju škole.


Zahvalnica Zelena čistka


Poštovani, iskrene čestitke na rezultatima! Vaše sudjelovanje pokazatelj je proaktivnog i pozitivnog pristupa u rješavanju problema, ali i poticaj djeci i mladima na aktivno sudjelovanje za bolje sutra. Zelena čistka 2014. rezultirala je čišćom Hrvatskom. Zajedno, nas  50 541 volontera,očistili smo 4 847 tona otpada iz okoliša. Bez obzira da li su u pitanju šume, jezera, rijeke, planine, more...Zemlja, a s njom i mi, lakše diše. Entuzijazam, vrijeme, energija, trud, svakog pojedinog volontera doprinio je boljem danas i sutra. Suradnja je osnova za današnje uspjehe, ali i mogućnost za stvaranje i promicanje novih ideja te razvoj društva što smo zajedno pokazali i dokazali. Zelena čistka dio je World Clean up akcije. Aktivni građani, volonteri, u 111 zemalja, svake godine postižu zapanjujuće rezultate, ali još i više, svojim akcijama, rade na promjeni svijesti i mijenjaju svijet u koje živimo.

U privitku se nalazi zahvalnica za sudjelovanje, kao uspomena i poticaj za čišći okoliš.
Lijepi pozdrav do slijedeće prilike,

Zelena čistka koordinacijski tim

23.09.2013. Aktivnosti naših ekologa na Europskom tjednu mobilnosti (15.-22.09.2013.)

U okviru aktivnosti ETM-a 2013. dio učenika Srednje škole Mate Blažine Labin uključio se provođenjem radionica pod nazivom „Kakav zrak udišemo?“ Pod vodstvom mentorica Mire Hrvatin i Čeda Perko učenici II.,III. i IV. razreda gimnazije su na satovima izborne nastave kemije proveli istraživanja kakva je „čistoća“ zraka u njihovom neposrednom okolišu,  u mjestima stanovanja.

Za potrebe istraživanja osmišljen je edukacijski letak koji sadrži upute kako, na jednostavan način, utvrditi postoji li onečišćenje zraka lebdećim česticama PM10 (čestice manje od 10 μm) i  PM2,5  (čestice manje od 2.5 μm) . Grupa učenika III. razreda je stotinjak edukacijskih letaka podijelila  svojim kolegama u školi i građanima Labina te se nadamo  da će se dobiti povratne informacije sa šireg područja labinštine i na osnovu kojih bi  izradili  kartu koja bi bila pokazatelj „ čistoće“ zraka.

Letak SŠMB-a „Za čisti zrak – na tebi je red!“ - pdf


Europski tjedan kretanja: "Za čisti zrak - na tebi je red!" Aktivnosti posvećene obilježavanju dvanaestog po redu izdanja Europskog tjedna kretanja već tradicionalno će se i ove godine održavati u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tom prigodom, sudjelujući u raznovrsnim događanjima kojima se promiče održiva mobilnost, milijuni Europljana, ali i stanovnika drugih kontinenata, još će jednom iskazati svoju ekološku osviještenost i čvrstu opredijeljenost uvođenju zdravih načina prijevoza u urbanim sredinama. Svakog jutra mnogi Europljani bude se udišući zrak čija kvaliteta može narušiti naše zdravlje. Podaci su neumoljivi – ljudi koji obitavaju u područjima s niskom razinom onečišćenosti zraka žive dulje, dok su oni u onečišćenim područjima skloniji respiratornim i srcožilnim oboljenjima, te su izloženi većem riziku od prerane smrti. Izloženost lebdećim česticama u zraku smanjuje očekivanu duljinu života u prosjeku za jednu godinu, što je zabrinjavajuća činjenica za četrdesetak milijuna ljudi koji žive u 115 većih gradova Europske unije u kojima se bilježe veće vrijednosti onečišćujućih tvari od onih u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Osim negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje i kvalitetu življenja, onečišćeni zrak nepovoljno djeluje i na sastavnice okoliša uzrokujući acidifikaciju tala, eutrofikaciju, gubitak bioraznolikosti, oštećenje ozonskog sloja i klimatske promjene.  Ovogodišnji slogan Europskog tjedna kretanja "Za čisti zrak – na tebi je red!" ("Clean air – it’s your move!") odabran je s ciljem podsjećanja građana kako pravilnim odabirom načina kretanja mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka. Postanimo svjesni svoje odgovornosti prema okolišu i učinimo važan korak prema zdravijoj i sretnijoj Europi. Svoje sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja 2013. registriralo se 1738 sudionika, među kojima 13 iz Hrvatske: Čakovec, Crikvenica, Ivanić-Grad, Karlovac, Konavle, Koprivnica, Kutina, Labin, Ogulin, Pula, Šibenik, Zabok i Zagreb.

Šk.g. 2012.-2013.

09.05.2013. „Lokve su blago - blago su lokve“ - predavanje o važnosti očuvanja lokvi Slavko Brana iz JU Natura Histrica sa svojim suradnicima i Tamara Ninković  iz Turističke zajednice Istarske županije, posjetili su  našu školu. Gospodin Brana je održao predavanje i  upoznao učenike drugih razreda gimnazije, koji u okviru izborne nastave kemije slušaju sadržaje ekologije,  s nekadašnjim načinom izrade lokvi u Istri, o njihovoj povijesnoj važnosti za život ljudi i domaćih životinja, kao i o potrebi njihova očuvanja budući da su ona dragocjena staništa mnogih životinjskih i biljnih vrsta.  Ovogodišnja  19. ekološko-edukativna akcija „Neka moja Istra blista“ odvija se pod motom „Lokve su blago - blago su lokve“. Nositelji akcije su Turistička zajednica Istarske županije , lokalne turističke zajednice, Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Upravni odjel za održivi razvoj - Odsjek za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije te Javna ustanova Natura Histrica. Osnovni cilj je uključivanje što većeg broja sudionika od predškolskih i školskih ustanova, jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, poduzeća do građanina pojedinca u očuvanje zdrave i čiste životne okoline. Kroz ovogodišnju temu akcije  - lokve, želi se naglasiti  njihov značaj  u očuvanju biološke raznolikosti i podizanje svijesti o važnosti sprječavanja njihovog nestanka.

 
                                                                                                                  Službeni turistički portal Istre

30.04.2013. Pokrenimo Zemlju - Tekstil: jučer, danas, sutra Povodom  Dana planete Zemlje, a u okviru nastavnog predmeta Tehnologija s ekologijom učenici III.d razreda ekonomskog tehničara pod vodstvom prof. Olivere Tadić odradili su projekt  POKRENIMO ZEMLJU - TEKSTIL: JUČER, DANAS, SUTRA.


U sklopu projekta zadatak je bio da od starog tekstila (majica) naprave tepih. Radove su učenici izložili na izložbi koju su postavili u holu škole. Prosudbena povjerenstva sastavljena od nastavnika i učenika vrednovala su izloške i 30.04.2013. utvrdili  da su svi  radovii vrlo kreativni, a ponajboljima ocjenjeni:

1.    GREENY 05, autorica Veronika Batelić

2.    BLUE 55, autorica  Antonela Paliska

3.    6378, autorica Nikolina Rabac

03.04.2013. Zelena čistka-jedan dan za čisti okoliš Povodom uključivanja Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) te Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) u ekološku kampanju ZELENA ČISTKA - JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ učenici SŠMB-a, članovi EKO i GLOBE grupe pod vodstvom Olivere Tadić, Mire Hrvatin i Čede Perko uključili su se u ovu akciju kartiranjem divljih deponija na području Labinštine. Uspješna akcija uvelike ovisi o kartiranju. Lociranjem divljih odlagališta otpada (DOO) i postavljanjem lokacije na internetsku kartu, u Registar divljih odlagališta, svi zajedno pridonijet ćemo čišćoj Hrvatskoj. Više na: http://www.letsdoitworld.org/wastemap

Učenici SŠMB-a su se uključili  uaktivnostima ZELENA ČISTKA 2013.:
- Kartiranjem, fotografiranjem i objavom divljih deponija na području Labinštine
- Čišćenjem okoliša škole 19.04.2013.


Voditelji aktivnosti bile su: Olivera Tadić, Čeda Perko, Mira Hrvatin i Ljiljana Štingl.

Preuzimanje:

Eko-aktivnosti - pdf

GLOBE program - pdf

Šk.g. 2011.-2012.

GLOBE SŠMB-a u The Tree Ring projektu - ssmb.hr
Moj ekološki otisak u SŠMB-u - ssmb.hr

Šk.g. 2010.-2011.

Obilježen Svjetski dan voda 2011. - ssmb.hr
SŠMB u GLOBE AT NIGHT 2011. - ssmb.hr
SŠMB na The World Walks for Water- ssmb.hr

Šk.g. 2009.-2010.

Održana završna svečanost projekta EU.N.V.I.R.O.N.M.E.N.T. - ssmb.hr
EKO i GLOBE grupa SŠMB-a obilježili Dan planeta Zemlje - ssmb.hr
EKO i GLOBE grupa u Europskom tjednu mobilnosti - ssmb.hr
Ususret svejtskom danu voda - ssmb.hr

Publikacije:
Brošura Brochure Kako so živali naši stori - How did our ancestors live - pdf

Fotogalerija:
Ekologija - ssmb.hr