naslovna > O školi > 50. i 60. obljetnica rada i matura

50. i 60. obljetnica rada
i obljetnice mature


Logotipovi obljetnica 

 
   

 

    Logo 70. obljetnice            Logo  65. obljetnice                


     Logo 60. obljetnice         Logo 50. obljetnice  
 

     Dizajn DVD-a

 

 

                           

                   

                

 

Naslovnica Spomen DVD-a 60. obljetnice

Videozapisi:

       MULTIsšmbMEDIJA


   
Klikni na ikonu!

 

     

 

 


    

 

 


 


Naslovnica tiskane Spomenice   


Spomen knjiga 50 obljetnice - pdf
Srednje školstvo u Labinu do 1945 - pdf
Od pijuka do kompjutora - pdf
Razvojni put srednjeg školstva na hrvastkom jeziku na Labinštini - pdf 
Djelovanje škole od 1976. do 1990. - pdf

 


Prije 50 godina započela je s radom rudarska industrijska škola na hrvatskom jeziku. Prilika je to da se prisjetimo važnijih događaja i rezultata rada i proteklog razdoblja i time službeno obilježi 50. godišnjica rada srednjih škola Labinštine na materinjem jeziku. Raznih oblika srednjoškolskog obrazovanja na talijanskom jeziku bilo je između dva rata i pratilo je zahuktalu iskopnu industriju (ugljen,  boksit, cement). Najveće domete je dostiglo Tehničkom rudarskom školom, ali je pravi procvat srednje obrazovanje doživjelo nakon oslobođenja, u vrijeme obnove porušene domovine, a posebno rudnika. Pristupilo se osposobljavanju potrebne stručne snage za rad  njemu. Na inicijativu Istarskih ugljenokopa otvara se na jesen 1946. godina Rudarsko-industrijska škola na hrvatskom jeziku kako bi se osposobio stanovit broj rudarskih rukovodilaca kao i zanatskih majstora. U prvoj šk.g. upisano je 128 učenika, a nastava je započela 14.10.1946. u Vinežu, u otežanim uvjetima rada i života, u barakama gdje su bili smješteni i učenici, sinovi naših rudara i seljaka pretežno iz Istre, potom Dalmatinske zagore te Bosne i Hercegovine. Uz trogodišnje školovanje budućih jamskih kopača, vršilo se obrazovanje metalaca raznih zanimanja i električara. Uz nastavnički kadar iz ondašnje hrvatske gimnazije u odgojno-obrazovnom procesu sudjelovali su inženjeri i tehničari zaposleni u rudniku, odgajatelji kao i instruktori praktične nastave.
RIŠ je postupno kadrovski i materijalno ojačala, obogativši svoje sadržaje i deficitarnim zanimanjima, tako se rodila šk.g. 1947./48. Škola učenika u privredi (ŠUP) mješovitih struka, zvanja i zanimanja. Godine 1960. se preobrazila u Školu s praktičnom obukom metalaca i rudara, a 1969./70. prestao je s radom rudarski odjel Škole s praktičnom obukom (ŠPO). U toj prvoj fazi razvitka srednjoškolskog obrazovanja na Labinštini treba posebno zabilježiti osnivanje 1948. i do 1954. rad Radničkog rudarskom tehnikuma s rudarskom, strojarskim i elektro odsjekom saveznog značaja. Starosna dob polaznika bila je 25-30 godina, a bili su uglavnom domski smješteni ili u sadašnjoj zgradi. Šk.g. 1950./51. u tehnikum pristižu svršeni učenici RIŠ-a, koja potpuno seli iz Vineža u Labin, gdje je osposobljena zgrada sadašnje škole. Naime, još su Talijani započeli njezin izgradnju 1940., planirajući da postane bolnica, ali su ubrzo prekinuli s radovima. Iza oslobođenja onako nedovršena poslužila je za smještaj ratnih zarobljenika, a od 1949. za smještaj i nastavu učenika rudarskog tehnikuma. Zahvaljujući velikom razumijevanju uprave IUR-a, u čijem su “pogonu” bile Rudarsko-industrijska škola, Škola učenika u privredi i Radničko-rudarski tehnikum, uvelo se centralno grijanje, kompletno uređenje drvenarije, električne rasvjete, nabavljena osnovna sredstva.
Kako je rastao broj nastavnika, odgajatelja i učenika tako se stvarala solidan osnova za osmišljen kulturni, prosvjetni, sportski i zabavni život, koji se izrazio u radu dramskih, literarnih, recitatorskih, sportskih i glazbenih grupa.
Usporedo s jačanjem mreže srednjih stručnih škola osjećala se sve veća potreba za osnivanjem općeobrazovne škole - gimnazije, budući da je mladež Labinštine morala polaziti gimnaziju u Pazinu, Puli i Rijeci. Uz ogromne napore i angažiranje nastavničkog vijeća i ravnatelja Tehnikuma prof. Stjepana Matečića i gradske vlasti. Gimnazija je proradila početkom u šk.g. 1954./55., što je predstavljalo značajan kulturno-politički događaj za Labinštinu i šire. U prvoj šk.g. bilo je upisano 50 učenika (33 djevojke) u dva razredna odjela. Za svoj rad Gimnazija je koristila dio školske zgrade u kojoj se održavala teoretska nastava stručnih škola. Od te prve generacije na kraju šk.g. 1957./58. uspješno je završilo maturu 31 redovni i 35 izvanrednih učenika. Od 36 maturanata labinske Gimnazije 23 je završilo fakultete, neku drugu visoku ili višu školu, a ostali su se zaposlili  po završetku gimnazijskog školovanja.
Sredinom 60-ih godina, u skladu s promjenama u strukturi privrede općine Labin, ukazala se potreba udruživanje svih srednjih škola, kao što je bilo do 1965. godine, tako da je 1. rujna 1966. počeo s radom Srednjoškolski centar “Mate Blažine” Labin, što je značilo novu fazu u razvitku labinskog srednjeg školstva. U 1971. je osnovana Opća srednja škola s metalskim, elektro, ekonomski i drugim usmjerenjima. Od 1966. do danas Centar je mijenjao svoju unutrašnju organizaciju prema potrebama i zahtjevima reforme usmjerenog obrazovanja, činio napore za još bolje kadrovsko, materijalno i prostorno ekipiranje i u tome je imao značajnih uspjeha. Srednje su labinske škole bile tvornice stručnih kadrova. U proteklih 50-ak godina u njima je završilo školovanje preko 10.000 polaznika.

Popis generacija maturanata od šk. god. 1948./49 do šk. god. 1997./98. OVDJE!

Naknadni ispravci Popisa generacije maturanata 1948./49 - 1997./98.
Šk. god. 1994.-1995. Jezična gimnazija OVDJE!
Šk. god. 1950.-1951. Rudari-kopači OVDJE!
Šk. god. 1974.-1975. Gimnazija OVDJE!
Ispričavamo se našim dragim maturantima na omaškama u popisu koje su nastale zbog iznimno kratkog roka pripreme materijala za tisak Spomen knjige 50 obljetnice.
(Uredništvo)

Obilježavanja obljetnica generacija maturanata

Recentno:


5.10.2017. Gimnazijalci labinske srednje škole proslavili 50. godišnjicu mature
29. rujna 2017. u sadašnjoj Srednjoj školi Mate Blažine okupili su se maturanti Gimnazije generacije 1966./67. koji su obrazovanje stekli u dva smjera: prirodno-matematičkom (razrednica Ljiljane Gatara) te društveno-jezičnom smjeru (razrednik Ivan Mileta). U Istoj generaciji obrazovanje u pedagoškom smjeru (razrednik MIljenko Fadljević)  steklo je i 16 učenica tog profila, a isto tako i razred Tehničke škole rudarsko-strojarskog smjera i Škole s praktičnom nastavom metalaca Škole u privredi (ŠUP).  
Odaziv na okupljanje bio je vrlo dobar uzimajući u obzir da je prošlo "tek" 50 godina od napuštanja školskih klupa: od sveukupno 22 učenika prirodno- matematičkog smjera došlo je 14 kolega dok je od 27 polaznika društveno-jezičnog smjera došlo njih 12 . Kao i u drugim školama i sličnim prigodama dio maturanata je nakon nastavka obrazovanja na višim školama i fakultetima nastavio raditi u krugu Labinštine, Istre, Hrvatske, a druge je život  uputio diljem svijeta - od Italije do Kanade...

U 50 godina nepovratno smo izgubili pet osoba, pet prijatelja s kojima smo zajednički, snagom iz mladih dana mislili "izmijeniti svijet na bolje". Naši su profesori nesebično dijelili s nama svoja znanja i humanost., čega smo uvijek bili svjesni i za to im neizmjerna hvala! I današnji sljednik Gimnazije -  Srednja škola Mate Blažine - koja je sva u znaku 70. obljetnice postojanja i rada u odgoju i obrazovanju za potrebe cijele Labinštine i šire kroči putem odgoja mladih u njihovom odrastanju -  škola koja ovih dana doživljava dugo očekivanu i zasluženu obnovu. Ravnatelju Čedomiru Ružiću iskreno hvala na gostoprimstvu uz želje za uspješnim nastavkom rada.
 A "staro" društvo nakon posjete svojoj školi nastavilo jes  druženjem u ugodnom ambijentu hotela Peteani u Starom Labinu uz obećanje: "Vidimo se za godinu dana!".
(Mladen Dušman, prof.)


8.7.2017. Bivši srednjoškolci proslavili 20. obljetnicu mature
Generacija 1996/97., odnosno razred IV.p SŠC-a "Mate Blažina" Labin proslavio je u Plomin Luci 8. srpnja 20. godišnjicu mature. "Ništa ne može zamjeniti radost i veselje ponovnog susreta prijatelja iz školskih klupa SŠC Mate Blažine i njihovih najboljih i neponovljivih mentora. IVp razred generacije 96/97 je uvijek bio i ostat će u svima nama jedno predivno iskustvo i nezaboravna mladost. Upravo zbog kombiniranog programa prirodoslovno-matematičke i opće gimnazije, naših najboljih razrednika prof. Čedomira Ružića i prof. Karmen Diminić Milevoj, iako naoko samo obični gimnazijalci mi ćemo uvijek s ponosom govoriti da smo "totalno drukčiji od drugih!", poručili su tom prilikom obljetničari. (Foto Festival) - nasifoji.com


11.7.2017. Bivši labinski maturanti ponovno zajedno nakon 45 godina  Učenici dva razreda gimnazije SŠC-a Mate Blažine te jednog razreda Tehničke škole početkom srpnja proslavili su 45. obljetnicu mature. Okupljanje generacije 1971/72. u restoranu Markus kraj Labina bilo je prilika da se bivši školarci prisjete svoje mladosti, a jedna od njih napisala je i prigodni tekst. "Četrdeset i pet godina! Zvuči mnogo. Zvuči moćno. Ali i ponosno. Jer, svi mi koji smo stigli do ove stepenice, prošli smo svoj put ispunjen brigama, naporima, povredama, bolnim gubicima. Ali i neopisivim trenucima sreće, radosti i ljubavi, trenucima koji su budili nadu, vraćali nam hrabrost i vjeru da sve ima smisla, da imamo snage nastaviti. Ovo druženje ispunjeno toplinom pokazalo je da smo, u ovom plesu života i dalje puni energije, pokazali smo da se iskra u nama ne gasi i da u zrelini svojih godina možemo stvarati, učiti, nesebično davati, sanjati i nadasve - voljeti. Jer, 'ono što ostaje - ljubav je'. A brojke? Neka ostanu samo brojke." riječi su kojima su bivši labinski maturanti proslavili svoju obljetnicu. (K.S.R., foto: Festival)


13.6.2017. Bivši maturanti proslavili 40. obljetnicu mature
„Kako vrijeme brzo leti… Već je prošlo 40 godina, a čini mi s kao da je bilo jučer… Ne damo se, još smo mladi“, samo su neki od komentara bivših maturanata Srednje škole Mate Blažine, generacija 1976./77. Oni su se u velikom broju 9. lipnja okupili kako bi se družeći prisjetili školskih dana, ali i upoznali jedni druge što se sve od zadnjeg susreta promijenilo u njihovim životima. Nakon fotografiranja ispred Srednje škole bivši maturanti druženje su nastavili u Starim stazama u Kršanu. S bivšim maturantima družili su se i njihovi profesori Delfina Arapović i Frano Biočić. (Foto Festival) - nasifoji.com
4.9.2016.  Bivši gimnazijalci obilježili 50. obljetnicu mature - nasifoji.com
21.8.2016. Bivši maturanti ŠUP-a proslavili 50 godina mature - nasifoji.com
23.7.2016. Nekadašnji srednjoškolci proslavili 55 godina mature - nasifoji.com
8.7.2016. Strojarski tehničari proslavili 50. obljetnicu mature - nasifoji.com
14.6.2016. Bivši maturanti proslavili 20. obljetnicu mature - nasifoji.com
31.5.2016. Labinski ekonomisti proslavili 10 godina mature - nasifoji.com
Ranije:
19.8.2011. 50 godina mature labinske škole s praktičnom obukom - nasifoji.com

Fotogalerija:
Obljetnice škole - ssmb.hr