naslovna > Međunarodni projekti > Youth Democracy Project THIN LINE

Youth Democracy Project THIN LINE 2013.-2014.

 

Prezentacija projekta THIN LINE iz Sandnesa - pdf
Prezentacija hrvatske verzije mobilne aplikacije na engleskom jeziku - pdf
Prezentacija Mobilne aplikacije ZAUSTAVIMO NASILJE U ŠKOLAMA! - pdf
Video uradak European "Thin Line" project between Croatia and Norway - youtube
Razvojni ŠPP plan SŠMB "Program prevencije rizičnih ponašanja učenika, Koracima prijateljstva do smanjivanja vršnjačkog nasilja" - ssmb.hr

Preuzimanje mobilne aplikacije "Zaustavimo nasilje u školama!" na uređaje:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=no.phnet.stopbullying
iPad, iPhone TRENUTNO NIJE DOSTUPNO!: https://appsto.re/no/4I7nab.i
Croatian translated version of the app "Stopp mobbing i skolen"
by Johnny-Michel Phoenix © 2014-2016 Phoenix Network
 


24.2.2020. Obilježimo zajedno Dan ružičastih majica! Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika. 2017. godine od strane hrvatskog Sabora proglašen je kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Labin Zdravi grad zajedno s Gradskim društvom Crvenog križa, Osnovnim školama Matije Vlačića i "Ivo Lola Ribar" i Srednjom školom Mate Blažine, obilježit će Dan ružičastih majica.
Labin Zdravi grad organizira predavanje o vršnjačkom nasilju koje će održati ravnateljica Savjetovališta Luka Ritz iz Zagreba Ivana Jolić 26. veljače. U jutarnjim satima predavanje će biti održano za učenike 6.razreda osnovnih škola i 2. razreda srednje škole. Navečer u 18 sati predavanje za sve zainteresirane građane održat će se u Gradskoj knjižnici Labin. Svi znamo tko je bio Luka Ritz. Zagrebački maturant, 18-godišnjak, brutalno pretučen u Zagrebu prije 12 godina od strane svojih vršnjaka. Postao je simbol borbe protiv nasilja. Njemu u čast, a na inicijativu njegove majke Suzane Ritz, osnovano je Savjetovalište Luka Ritz.

Gradsko vijeće mladih koje djeluje u okviru Labin Zdravog grada, predstavnici Grada Labina, Labin Zdravog grada, Gradskog društva Crvenog križa, osnovnih i srednje škole, dijelit će letke, a poruku će poslati odjeveni u ružičaste majice 25. i 26. veljače. Punktovi za podjelu letaka i dobivanje informacija biti će na Zelenicama i Gradskoj tržnici Labin.
Srednja škola Mate Blažine i Klub mladih Crvenog križa sudjelovat će u parlaonici "Komentiranje na društvenim mrežama nije govor mržnje" 26. veljače u okviru projekta koji podupire Zaklada za razvoj civilnog društva.
U obilježavanju može sudjelovati apsolutno svatko. Ne moraš donirati novac, zvati telefone i slično. Obuci ružičasto. Sudjelovanje u obilježavanju Dana ružičastih majica mogu ostvariti i oni koji ne nose ružičastu majicu. Da, tako je! Što sve možeš učiniti da podržiš ovaj pokret i kažeš NE nasilju?
- nosi ružičastu majicu,
- fotkaj se s našim natpisom u znak podrške uz hashtag #NasiljePrestajeOvdje,
- napiši kratku pjesmicu,
- podijeli s nama svoju priču,
- organiziraj aktivnosti u svojoj školi, radnom mjestu ili na nekom drugom mjestu,
- postani volonter,
- budi ljubazan i brižan,
- ne budi ljut na nekoga jer biti ljut na nekoga je čisto gubljenje vremena,
- prijavi nasilje,
- budi hrabar i reci NE nasilju.
Djeca su najvitalniji dio zajednice i naša zadaća, ali i dužnost da im osiguramo sigurno i bezbrižno djetinjstvo. Pridruži se i ti i reci NE! Nasilje nije cool i ti to jako dobro znaš. Ne boj se biti iznimka među vršnjacima i ustati protiv nasilja. U tebi leži snaga i hrabrosti i te dvije divne vrline tjeraju te da pošalješ samo jednu poruku – NASILJE PRESTAJE OVDJE!

(Vesna Blažina, Labin-zdravi grad)


9.6.2017. LABINSKI GIMNAZIJALCI NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI PROJEKTA ERASMUS+K2 DROPP-APP Gimnazijalci Srednje škole Mate Blažine iz Labina Massima Milevoj, Elena Miletić i Marko Klapčić predvođeni ravnateljem Čedomirom Ružićem predstavili su u Puli 9.6.2017. na poziv pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje IŽ Patricie Percan i pročelnice Upravnog odjela za Međunarodnu suradnju IŽ Patrizie Bosich, mobilnu aplikaciju "Zaustavimo nasilje u školama!" (rezultat EU projekta Youth Democracy Project THIN LINE - ”STOP BULLYING IN SCHOOLS!”, međunarodnog projekt Grada Labina, Srednje škole Mate Blažina s jedne strane i norveškog grada Sandnesa i njihovog gradskog vijeća mladih te financiran iz EU fondova sredstvima iz programa "Mladi na djelu", pod-akcije "Demokratski projekti mladih", dio školskog preventivnog programa Srednje škole Mate Blažine pod nazivom Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja) na završnoj konferenciji EU projekta Erasmus+ K2 Strateška partnerstva pod nazivom DROPP-APP: "Give voice to youngters throught new tecnologies to fight drop-out/Primjena digitalnih alata u nastavi radi podizanja motivacije učenika i prevencije ranog napuštanja škole". Radi se o projektu u kojem su sudjelovale Italija, Austrija, Hrvatska (Istarska županija te Industrijsko-obrtnička i Medicinska škola iz Pule), Francuska, Njemačka i Španjolska koji je trajao od rujna 2014. i završava u rujnu 2017. Ciljane skupine su profesori koji rade u obrazovnom području s mladima u riziku od napuštanja škole te učenici iz europskih srednjih škola koji se suočavaju s poteškoćama u učenju.

Projekt ima za cilj definirati, testirati i širiti efeltivne strategije za prevenciju i borbu protiv ranog napuštanja škola. Temelji se na upotrebi ICT alata i metoda rada poboljšanja izražaja mladih s ciljem poboljšanja svijesti o pravim uzoricima njihovog nezadovoljstva. Projekt promovira samopouzdanje, kritičko razmišljanje i autonomiju. ICT alati pojednostavljanju interkaciju i dijelejenje emocija i informacija među vršnjacima.

Preuzimanje:
Prezentacija Mobilne aplikacije ZAUSTAVIMO NASILJE U ŠKOLAMA! - pdf
Program DROPP APP Pula - pdf
Poveznice:
Portal DROPP APP - drop app.eu


4.3.2016. ŽUPANIJSKO STRUČNO VIJEĆE RAVNATELJA OSNOVNIH ŠKOLA ISTARSKE ŽUPANIJE Učenici SŠMB-a Sanela Isanović, Nicol Zahtila  i Ivan Mohorović na čelu s ravnateljem SŠMB-a Čedomirom Ružićem predstavili su mobilnu aplikaciju ZAUSTAVIMO NASILJE U ŠKOLAMA! i način njezina preuzimanja aplikacije na mobilne uređaje na stručnom skupu za ravnateljice i ravnatelje osnovnih škola Istarske županije koji se održao u Osnovnoj školi Marije i Line u Umagu (ravnatelj Mato Vidović, prof.) na poziv voditeljice Županijskog stručnog vijeća ravnatelja OŠ Davorke Parmač, prof. (ravnateljice OŠ Rivarela iz Novigrada). Uz Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, Cjelovitu kurikularnu reformu, Upravljanje promjenama te Predstavljanje projekta Erasmus+ umaške osnovne škole, predstavljena je Mobilna aplikacija "Zaustavimo nasilje u školama!" učenika i predstavnika SŠ Mate Blažine. Aplikacija je, s obzirom na sve učestalije pojave oblike rizičnog i nasilnog ponašanja među mladima u našem društvu, zainteresirala ravnateljice i ravnatelje koji će iskustvo i rezultat učenika i njihovih voditelja i stručne službe SŠMB-a prenijeti u svoje škole, a po potrebi i nazvati učenike i predstavnike SŠMB-a da im predstave mogućnosti aplikacije nastale u međunarodnom EU projektu Grada Labina i Grada Sandnesa pod nazivom THIN LINE. Skupu su nazočili i predstavnici Školske knjige Zagreb. Zahvaljujemo im na pozivu te gostoprimstvu organizatora i domaćina!

(Tekst i foto: Čedomir Ružić, Foto i video: Adela Granić, OŠ Marije i Line, Umag)


                                 Labin                                                                              Vrsar
25.2.2016. Dan ružičastih majica, 24.2.2016., obilježen u Labinu i Vrsaru predstavljanjem i preuzimanjem mobilne aplikacije „Zaustavimo nasilje u školama!“ Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) međunarodni je program prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u veljači. U našoj je zemlji inicijativu pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, a u sklopu projekta Labin-zdravi grad inicijativi se pridružila i Srednja škola Mate Blažine. U sklopu svog školskog preventivnog programa „Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja“, Srednja škola Mate Blažine sustavno provodi program podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja kako bi se nasilje spriječilo ili prijavilo s ciljem umanjivanja njegovih posljedica. U sklopu programa provodi se predstavljanje mobilne aplikacije „Zaustavimo nasilje u školama!“ koja je nastala u sklopu europskog projekta "Thin Line" (Grad Labin – Sandnes/Norveška) po uzoru na norvešku verziju aplikacije „Stopp  mobbing i skolen!“. Hrvatska verzija prilagođena je hrvatskim zakonima i protokolima, a kao izvori preuzeti su materijali hrvatskih udruga i institucija koje se bave prevencijom nasilja. Aplikaciju su izradili učenici Srednje škole Mate Blažine, a mentorice su im bile profesorice Laura Kokot i Ana Paliska. Informatičku potporu hrvatskoj aplikaciji pruža Phoenix Network iz Norveške.

Od 26. siječnja do 1. veljače 2016. održala su se predstavljanja mobilne aplikacije „Zaustavimo nasilje u školama"“ za učenike prvih razreda. Predstavljanja mobilne aplikacije  vodili su  predstavnici Vijeća učenika, a kao moderator sudjelovala je školska psihologinja Dobrić Mirjana, voditeljica školskog preventivnog programa. U toku ožujka i travnja  planira se predstavljanje mobilne aplikacije za učenike drugih i trećih razreda srednje škole.

U povodu „Dana ružičastih majica 2016." u Srednjoj školi Mate Blažine održano je predstavljanje mobilne aplikacije za učenike šestih razreda Osnovne škole Matije Vlačića i Osnovne škole Ivo Lola Ribar. Srednjoškolke Soraja Kos, Elena Miletić i Erna Kurbašić u simboličnim ružičastim majicama govorile su osnovnoškolcima o najvažnijim savjetima koje donosi aplikacija – o vrstama nasilja i kako nasilje spriječiti ili zaustaviti.Na kraju predstavljanja učenici su dobili ružičaste balone.
Također, u Osnovnoj školi Vrsar, u isto vrijeme aplikaciju se predstavljali labinski srednjoškolci Mateja Klapčić, Sanela Isanović i Ivan Mohorović te ravnatelj Čedomir Ružić i psihologinja Mirjana Dobrić. Učenici petih, šestih, sedmih i osmih razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru su pokazali veliki interes za izlaganja i prezentaciju aplikacije, te su kroz ove aktivnosti imali prilike učiti o tome kako se oduprijeti nasilju, kako reći odlučno “ne” svim oblicima nasilja i kako potražiti pomoć odraslih i institucija. Zahvaljujemo se ravnatelju Esadu Mujakoviću na pozivu i gostoprimstvu te njegovim suradnicima.

Predstavljanje mobilne aplikacije „Zaustavimo nasilje u školi!“  i njezino predstavljanje čim većem broju škola i učenika daje  veliki doprinos preventivnim aktivnostima koje imaju za cilj senzibilizirati mlade o pojavnim oblicima nasilja, poučavanju o mogućnostima rješavanja situacija nasilja na odgovoran način i potpora u naporima škola u stvaranju sigurnog i ugodnog okruženja.

Poveznice:
Dan ružićastih majica u Vrsaru - os-vnazora-vrsar.skole.hr
U SŠ Mate Blažina obilježen Dan ružičastih majica predstavljanjem mobilne aplikacije „Zaustavimo nasilje u školama“ - labin.hr
BULLISMO - ITALIA
Telefono Azzurro - http://www.azzurro.it/it/informazioni-e-consigli/consigli/bullismo/che-cos%E2%80%99%C3%A8-il-bullismo
Progetto Stop al Bullismo - http://www.stopalbullismo.it/ 
Polizia di Stato Bullismo - http://www.poliziadistato.it/articolo/10306-Guide_Il_fenomeno_del_bullismo/
Osservatorio Nazionale sul Bullismo - http://www.bullismoedoping.it/
Bullismo.info  - http://www.bullismo.info/
Sicuri in Rete - http://www.sicurinrete.it/
Superkids - http://www.sicurinrete.it/superkids/
Bullismo, Bullismi (libro) - http://www.francoangeli.it/Ricerca/Scheda_libro.aspx?CodiceLibro=435.8
Bullismo: le azioni efficaci della scuola (libro) - http://www.erickson.it/Libri/Pagine/Scheda-Libro.aspx?ItemId=37412

24.11.2014. Obilježen Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom i Međunarodni dan djeteta U povodu Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom i Međunarodnog dana djeteta 20. studenoga 2014. u Srednjoj školi Mate Blažine sudionici Thin Line projekta predstavili su aplikaciju Zaustavimo nasilje u školama učenicima svoje škole te vijećnicima Gradskog vijeća mladih osnovnih škola. Također, psihologinja Mirjana Dobrić ukratko je predstavila Školski preventivni program Srednje škole Mate Blažine za šk. godinu 2014./2015. pod nazivom Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja.
Aplikacija je nastala u sklopu međunarodnog projekta Thin Line koji su zajednički realizirali Grad Sandnes (Norveška) i njegovo Gradsko vijeće mladih te Grad Labin (Labin-zdravi grad) i Srednja škola Mate Blažine. Projekt se odvijao u dvije faze koje su uključivale dvije razmjene učenika, a trajao je od travnja do lipnja 2014. godine, a financiran je sredstvima EU fondova (program Mladi na djelu, podakcija Demokratski projekti mladih na temu Digitalno nasilje) u iznosu od 67 000 eura. Više o projektu na: http://www.ssmb.hr/459/youth-democracy-project-thin-line
Hrvatska verzija aplikacije (Zaustavimo nasilje u školama) prilagodba je norveške mobilne aplikacije Stopp mobbing i skolen koja je nastajala 2012.-2013. godine. Kreirala ju je norveška novinska agencija Stavanger Aftenblad (uz pomoć mnogobrojnih stručnjaka koji proučavaju nasilje među mladima ili se bave mladima) koja je dala suglasnost za njezin prijevod, korištenje i besplatnu distribuciju u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Thin Line.
U izradi hrvatske verzije norveška aplikacija služila je kao nit vodilja čiji su sadržaji tada prilagođavani hrvatskim zakonima i protokolima, a kao najznačajniji izvor, uz njihovu suglasnost, korišteni su materijali hrvatskih institucija i udruga koje se bave prevencijom nasilja među mladima, a to su: Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, Hrabri telefon, Savjetovalište Luka Ritz, Ministarstvo unutarnjih poslova i Pravobranitelj za djecu. Informatičku potporu hrvatskoj aplikaciji pruža Phoenix Network iz Norveške.
Tijekom školske godine 2014./2015. sudionici projekta i Gradsko vijeće mladih Srednje škole Mate Blažine, koje djeluje u sklopu projekta Labin – zdravi grad, predstavljat će aplikaciju široj javnosti. Cilj svih aktivnosti je prevencija nasilja među mladima te njegovanje pozitivnih društvenih vrijednosti. (Grad Labin: gradskiportal.multilink.hr)

20.11.2104. Mobilnom aplikacijom u prevenciju i sprečavanje nasilja među djecom Povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece u velikoj dvorani SŠMB-a u četvrtak 20.11.2014. u 13.15 sati sudionici međunarodnog projekta THIN LINE između Grada Labina i Sandnesa (Norveška) održali su predstavljanje mobilne aplikacije ZAUSTAVIMO NASILJE U ŠKOLAMA! članovima gradskog vijeća mladih Grada Labina osnovnih škola te učenicima (I.ght, II.d i III.o razreda) i mladim vijećnicima Grada Labina iz SŠMB-a, dok je koordinatorica školskog preventivnog programa, psihologinja Mirjana Dobrić, ukratko predstavila Školski preventivni program za šk.g. 2014.-2015. pod nazivom „Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja“ obilježavajući time i Svjetski dan djece.


Preuzimanje:
Prezentacija „Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja“, Mirjana Dobrić - pdf

Poziv - pdf

Poveznice:
Obilježen Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom i Međunarodni dan djeteta - gradskiportal.multilink.hr
Svjetski dan prevencije nasilja - labin-zdravi-grad.hr


25.-29.06.2014. Mobilna aplikacija ZAUSTAVIMO NASILJE U ŠKOLAMA kruna projekta THIN LINE


Druga faza EU projekta THIN LINE između Općine Sandnes i njihovog Gradskog vijeća mladih i Grada Labina i Srednje škole Mate Blažine održala se u Labinu od 25. do 29. lipnja 2014. u sklopu koje je desetero predstavnika Gradskog vijeća mladih Grada Sandnesa (Norveška) posjetilo Labin, a u njihovoj pratnji bila je Nina Osland, voditeljica projekta Thin Line (norveški partner) te Bjarte Bjørnsen predstavnik Grada Sandnesa. U sklopu Škola demokracije sudionici projekta predstavili su prvu fazu projekta koja se odvijala u Sandnesu u travnju 2014. godine.


S obzirom na to da je cilj projekta THIN LINE usredotočiti se na digitalno nasilje i njegovu prevenciju te razviti svijest o digitalnom nasilju, sudionici projekta proučavali su višeslojnost cyberbullinga uz pomoć kreativnog medija – radionice FORUM TEATRA koju je vodila Irene Bilčić.

Također,  predstavljena je radna verzija mobilne aplikacije ZAUSTAVIMO NASILJE U ŠKOLAMA! koja je jedan od konkretnih ciljeva projekta THIN LINE.

Hrvatska verzija aplikacije prilagodba je norveške mobilne aplikacije Stopp mobbing i skolen koja je nastajala 2012.-2013. godine. Kreirala ju je norveška novinska agencija Stavanger Aftenblad (uz pomoć mnogobrojnih stručnjaka koji proučavaju nasilje među mladima ili se bave mladima) koja je dala suglasnost za njezin prijevod, korištenje i besplatnu distribuciju u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta THIN LINE. U izradi hrvatske verzije, koju izdaje Phoenik Network iz Norveške, korišteni su relevantni zakoni i protokoli te sljedeći sadržaji i izvori uz suglasnost navedenih: Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, Hrabri telefon, Savjetovalište Luka Ritz, Ministarstvo unutarnjih poslova i Pravobranitelj za djecu. U rujnu 2014. aplikacija će biti predstavljena široj javnosti, a u tome će naročito pomoći i promotivni spot koji su sudionici projekta snimili u Norveškoj u sklopu prve razmjene učenika. Pretposljednji dan razmjene učenika u projektu THIN LINE i onih u sklopu XVII. tečaja Škole demokracije (28. lipnja) proveden je u druženju i zabavi. Svi sudionici nagrađeni su izletom na Cres brodom.

Navečer na oproštajnoj večeri sudionicima projekta THIN LINE dodijeljeni su Certificati Europske komisije - Youtpass za uspješno odrađen posao u projektu.


Više u Fotogaleriji
(Tekst: Laura Kokot. Foto: Čedomir Ružić, Dijana Muškardin, Ana Paliska, Edi Miletti i Dino Belušić)


 Logo susreta u Labinu

Poveznica: 


School of democracy 2014
- ssmb.hr
Video uradak THIN LINE Croatia 2014. u učima Norvežana - youtube.com

04.-08.04.2014. Uspješno realiziran I. dio projekta THIN LINE s Norvežanima
Predstavnici Grada Labina (dogradonačelnica Eni Modrušan i suradnica u projektu Ksenija Batelić) i Srednje škole Mate Blažine (ravnatelj Čedomir Ružić sa suradnicima Laurom Kokot i Anom Paliska, voditeljicama Gradskog vijeća mladih i učeničkog vijeća SŠMB-a) i 15 učenika (iz redova Gradskog vijeća mladih, učeničkog vijeća, radijske i dramske skupine SŠMB-a) vratili se sa uspješnog radnog posjeta Sandnesu (Norveška) u sklopu EU projekta THIN LINE – iz programa "Mladi na djelu", pod-akcije "Demokratski projekti mladih" na temu Digitalnog nasilja-Cyber bullyinga.


A little video about happy memories and wonderful people - youtube

Youth Democracy Project THIN LINE - ”STOP BULLYING IN SCHOOLS” zajednički je međunarodni projekt Grada Labina, Srednje škole Mate Blažina s jedne strane i norveškog grada Sandnesa i njihovog gradskog vijeća mladih.
Financiran je iz EU fondova sredstvima iz programa "Mladi na djelu", pod-akcije "Demokratski projekti mladih", u sveukupnom iznosu od 67.000 Eura.
Osnovna tema i koncept projekta je DIGITALNO NASILJE - CYBER BULLYING.
Projektom su predviđena 2 susreta u trajanju od 5 dana. Prvi u travnju 2014. održao se u norveškom gradu Sandnesu, a drugi će se održati u lipnju u Labinu za vrijeme međunarodnog workshopa Škole demokracije-vijeća mladih u sklopu Motovnske ljetne škole promicanja zdravlja - Mreže zdravih gradova Hrvatske. Mladi će zajedno raditi na temu digitalnog nasilja putem radionica i zajedničkog dijaloga. Predviđeno trajanje projekta je 9 mjeseci, od siječnja do rujna 2014.
Internet kao suvremeni medij otvorio je mnogobrojne mogućnosti. Djeca i mladi pomoću njega svakodnevno uče, stječu nova znanja, informiraju se ali i stječu nove prijatelje i poznanstva. No osim tih pozitivnih aspekata Internet kao medij generira porast virtualnog nasilja poput zadirkivanja, uvreda, ismijavanja, slanja i dijeljenja ružnih i prostih slika i poruka.
Svi partneri u projektu zajedničkim djelovanjem imat će priliku naučiti više o digitalnom nasilju, te saznati i dobiti nova saznanja  o tome kako  spriječiti digitalno nasilno ponašanje u budućnosti. Zabrinjavajući porast digitalnog nasilja znak je za uzbunu roditelja, nastavnika, školskih administratora i donosioca odluka na svim razinama stoga je potrebno pomoći djeci i mladima shvatiti rizike i odgovornosti koje suvremena komunikacija nosi sa sobom.
Cilj projekt je  usredotočiti se na digitalno nasilje i njegovu prevenciju te razviti  svijest  o digitalnom nasilju na svim razinama od učenika u školi do  političara kao donosioca odluka, ali i također steći bolje razumijevanje vlastite uloge u demokratskom sustavu te europskom građanstvu. U skladu s  ciljem istražiti će se sredstva koja se koriste u borbi protiv digitalnog nasilnog ponašanja u obje zemlje te specifičnosti kako pokušati problem riješiti na lokalnoj razini.
U tome će značajan doprinos dati posebna mobilna aplikacija koja će se razviti na norveškom i hrvatskom jeziku a koja će se koristiti kao pomoć u prevenciji i osvješćivanju važnosti digitalnog (elektroničkog) nasilja. Kao jedan od rezultata projekta kreirat će se i video uradak sa zajedničkih susreta koji će dati uvid u samu strategiju razvoja i tijeka projekta. Obzirom da je tema samog projekta važnost medija u suvremenom društvu, uz pomoć istih radit će se na širenju rezultata i vidljivosti projekta posebno uz pomoć novina, radija i lokalnih TV kuća, a stvoriti će se i zajednička  grupa na nekoj od društvenih mreža. Osim toga koristit će se i druga  sredstva  informiranja poput brošura, letaka i mailing lista.
Svi partneri  u suradnji sa školskim vijećem i savjetom mladih zajednički će aktivno sudjelovati u razvoju metodologije i izradi obrazovnih materijala te će pomoći u širenju i promociji rezultata projekta te će se aktivno uključiti u prijenos dobrih praksi na lokalnoj razini i inozemstvu. Političari i dužnosnici također će biti aktivno  uključeni a osim toga bit će pozvani na radionice i intervjue, gdje će se predstaviti istraživanja mladih te će se od njih  zatražiti  predstavljanje stajališta i razmišljanja na tu temu.
Sustavni pristup koji će se realizirati u predloženom projektu dugoročno će značajno poticati socijalni razvoj mladih ljudi na lokalnoj razini, a pozitivni rezultati projekta bit će uspješno prenijeti na druge sredine.
Dojmovi sa radnog posjeta Sandnesu:
Nicol Zahtila i Mateja Klapčić - pdf Nicol Zahtila - pdf Luka Pavlinović - pdf
"Put u Norvešku bio je jedno prelijepo iskustvo. Prije svega želim zahvaliti svima koji su mi to omogućili.
Putovanje, smještaj, društvo te sve ostalo ispunilo je sva moja očekivanja.
Upoznala sam mnoge nove prijatelje te se još više zbližila sa svojim školskim kolegama. Dragi su nas Norvežani upoznali sa svojim običajima, gradom, naučili nas mnogo toga, proširili horizonte te pobudili u nama razmišljanja kako bi zajedničkim snagama uveli promjene u naš grad i projekt o cyber bullingu.
Veselim se njihovom uskorom dolasku u kojem ćemo im pokazati čari našeg grada i gastronomije u kojoj će zasigurno uživati!"
(Alison Ivašić, II.o)


Logo Gradskog vijeća mladih Sandnesa

Preuzimanje:
Prezentacija Cyberbullying in Croatia - pdf    Prezentacija Questionnaire Cyberbullying in SŠMB - pdf
Program seminara u Sandnesu (4.-8.04.2014.) - pdf      Program Digital bullying session City Hall (7.04.2014.) - pdfThe headline is "Croatia looks to Sandnes".

It is about how we have worked together this weekend, and about our long standing cooperation on the democracy project. Faraguna is saying that they are inspired by the march against bullying and would not mind a march trough the town of Labin to shed additional light on cyber bullying. Cedomir speaks warmly about our cooperation, and what the youth can gain from such an exchange.

All in all a nice piece!

(Nina Osland, koordinatorica projekta iz Sandnesa)

Novinski članak A whole page in yesterdays newspaper - pdf

Novinski članak u Labinštini info: Mobilnom aplikacijom protiv cyber bullyinga - pdf


 Naslovnica video uratka THIN LINE Sandnes 2014.

Poveznice:
Uspješno realiziran 1. dio projekta THIN LINE s Norvežanima - radiolabin.hr   Labinska srednja škola uspješno realizirala I. dio projekta THIN LINE s Norvežanima - 5portal   Democracy schools-youth parliament - ssmb.hr Međunarodna Škola demokracije - labin-zdravi-grad.hr Cyber bullying od School of democracy 2013. - ssmb.hr Škole demokracije-vijeća mladih 2013. - ssmb.hr Gradsko vijeće mladih - labin-zdravi-grad.hr


Skype: cedomiruzic
Facebook: Projekt Demokracije

Prezentacije:
Sandnes Digital mobbing - pdf; Sandnes What is SUR Sandnes Youth Council - pdf; Sandnes Safety and security walks - pdf; Sandnes Streetmediation - pdf; Sandnes The history of Day and Night Raven - pdf; Labin Nasilje u školi Komparativna analiza rezultata anketnog ispitivanja učenika o učestalosti nasilja 2003-2013.Ten Years After/sažetak, Mirjana Dobrić, Irena Crvak - pdf; Opatija Prevencija nasilja u školi  prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba - pdf; Postcard from Labin - Obiđimo Stari grad - youtube.com

Fotogalerija: