naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2 Green School

"GREEN SCHOOL" - Erasmus+ KA2

Šk.g. 2016.-2017.


22.4.2017. Završnica "Green school" projekta održat će se u Labinu od 23. do 27.4.2017.  "Green school" projektni sastanak od 23. do 27.4.2017. održat će se u Labinu. Projektni tim naše škole pod vodstvom profesorica Višnje Šverko i Sandre Juran bit će domaćin 53 sudionika iz pet različitih zemalja i to iz Italije, koji su nosioci projekta, te Njemačke, Španjolske, Mađarske i Poljske sa svojim mentorima i voditeljima.
Projekt nosi ime „Zelena škola“ jer se temelji na samoniklom i ljekovitom bilju, svojstvima i raznolikoj primjeni istog i to ne samo u farmakološkim proizvodima već i u proizvodima koji se odvajkada koriste u narodnoj medicini. Cilj je projekta kreiranje i katalogizacija ljekovitog bilja, isticanje etnobotaničkog i fitofarmakološkog značaja ljekovitog bilja sa područja svih zemalja, izdavanje e-book-a, izrada aplikacije za mob. telefone, te izrada projektne web-stranice i interaktivne platforme koja će biti dostupna sa svim edukativnim filmovima i didaktičkim materijalima slijedećih pet godina.
Radom na "Green school" projektu svi su sudionici imali prilike ne samo steći znanja o različitim svojstvima i namjenama ljekovitoga bilja, već uočiti važnost zdravog okoliša i pobuditi svijest o etičkim aspektima koji se odnose na zemlje u razvoju za koje su materijali i pripremani.
S radošću i nestrpljenjem dočekujemo naše prijatelje i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na Festivalu samoniklog i ljekovitog bilja 22. i 23.4. u Kršanu gdje ćemo organizirati prodajnu izložbu "Green school" proizvoda i edukativna predavanja na hrvatskom i engleskom jeziku.
Erasmus+ Green School Program of the 7th meeting (Labin, Croatia) 23rd – 27th April, 2017. - pdf

Prezentacija i diseminacija projekta na Nastavničkom vijeću 26.6.2017. - pdf
 


SŠMB-e na 6. međunarodnom sastanka KA2 Erasmus + “Green school” projekta, Budimpešta, Mađarska (6.-10.02.2017. škola Petrik Lajos Bilingual Vocational School of Chemistry Environmental protection and Information Technology of the Budapest Technical Vocational Training Centre)
Od 6.02. do 10.02.2017. učenici Srednje Škole Mate Blažine iz Labina (Arjeta Hodža, Lejla Tomić, Mateo Vozila i Antonio Bembić) sa nastavnicama Anom Paliska i Višnjom Šverko sudjelovali su na šestom susretu u sklopu međunarodnog projekta KA2 Erasmus + ‘’Green School’’ projekta u školi Petrik Lajos u Budimpešti. Predstavljali smo našu zemlju u međunarodnom projektu koji objedinjuje šest zemalja - škola partnera.
Prvi je radni dan započeo riječima dobrodošlice Júlie Hudacsek Lászlóné, ravnateljice škole domaćina te Eszter Villányi-Borsics, voditeljice mađarskog tima partnera. Zatim je prezentiran napredak u radu na web site-u te aplikaciji koji su ujedno zadatak izrade završnih radova učenika škole domaćina (Adam Kamondi i Daniel Kuna - IT učenici škole Petrik). Sudionici projekta imali su prilike vidjeti kako će izgledati web stranica i aplikacija ‘’Green School’’ projekta te doprinijeti idejama i prijedlozima za promjenu i unapređenjem. Zatim su uslijedile prezentacije timova zemalja sudionika a tema i zadatak ovog susreta bila je izrada imaginarne tvrtke za što su naši učenici koristili ideju Učeničke zadruge koja je u našoj školi upravo u procesu razrade i ostvarenja. Proizvodi prezentirani u imaginarnoj tvrtki upravo su proizvodi koje učenici i izrađuju sa nastavnicom Sandrom Juran i to balzami za usne i sapuni na bazi badema, čokolade i maslina. Za navedene proizvode učenici su pripremili video reklamu kao način promoviranja i reklamiranja istih a sve u sklopu plana razrade imaginarne tvrtke. U popodnevnim satima organizirana je team building aktivnost 'Escape room' gdje su učenici imali prilike družiti se sa ostalim učenicima škola partnera te vježbati svoje vještine i komunikaciju na engleskom jeziku i naučiti mnogo jedni o drugima što je ujedno jedan od ciljeva ovog projekta.
Slijedeći je dan bio posvećen predavanjima o osnivanju vlastite tvrtke. Dan je započeo predavanjem gospodina Zsolt Kajtára, osnivača i direktora tvrtke Yamuna, Ltd. posvećene kozmetici na bazi prirodnih proizvoda (www.yamuna.hu). Učenici su imali prilike poslušati kako se od jedne ideje uz veliki trud i želju može osnovati vrlo uspješan posao te također isprobati kreme, losione i sapune koje ista proizvodi. Uslijedilo je predavanje dr. Veronike Németh koja je dala vrlo detaljan uvid u tematiku zakonske regulative i zakonskog okvira pri osnivanju tvrtki, odnosno što je sve potrebno s pogleda zakona i pravilnika da bi se osnovala vlastita tvrtka. Popodnevno druženje ostvareno je kroz organiziran razgled grada gdje nas je kroz zanimljive priče i mnoštvo informacija proveo Endre Latabár, jedan od nastavnika koji sudjeluje u mađarskom timu. Imali smo prilike saznati i naučiti mnogo o povijesti Budimpešte te diviti se ljepotama grada.
Srijeda je bila posvećena posjetu i organiziranom razgledu tvornice alkoholnih pića na biljnoj bazi Zwack & Co. (www.zwackunicum.hu) gdje smo upoznati s povijesnim razvojem rada tvornice te povijesti obitelji Zwack kao i saznali da se sam proizvod Zwack Unucim dobiva destilacijom više od 40 vrsta bilja širom svijeta. Za popodnevne sate organiziran je posjet EGIS Pharmaceuticals PLC (www.egis.hu) čije su riječi vodilje Zdravlje, Kvaliteta, Život te svojom strategijom i principom inovativnosti vrlo uspješno širi i osvaja farmaceutska tržišta širom svijeta. Ovdje smo imali prilike kroz kratak 3D film, zanimljive pitalice, simulacijske aktivnosti i ugodno vodstvo i druženje naučiti kako upravo inovativnost u poslu može donijeti velike uspjehe i napredovanja.
Slijedeći je dan organiziran kroz radne aktivnosti u školi. Održano je predavanje o tome kako osnovati i pokrenuti svoj posao i tvrtku. Primjer dobre prakse dala je kozmetička tvrtka NAGORA čiji su proizvodi temeljeni na 100% prirodnoj bazi. Učenici i svi sudionici mogli su naučiti kako i kroz koje faze i korake treba proći da bi se osnovala tvrtka što je upotpunilo cilj i temu ovog susreta. Zatim, uz vodstvo učenika i nastavnika škole domaćina organiziran je razgled škole gdje smo imali prilike vidjeti specijalizirane učionice i laboratorije s naprednom tehnologijom i aparaturom te upoznati se s područjima i obuhvatnošću rada škole domaćina. Uslijedio je sastanak za pripremu projektnog sastanka u travnju ove godine koji će se održati u našoj školi te će ujedno biti posljednji susret našeg Erasmus + ''Green School'' projekta. Mentori su dogovorili i pripremili zadatke slijedećeg susreta dok su se učenici družili sa svojim vršnjacima iz drugih europskih zemalja škola partnera u projektu.
Šesti međunarodni susret zatvoren je svečanom podjelom certifikata za sudjelovanje te zajedničkom večerom i druženjem.
Posljednji je dan susreta posvećen individualnim razgledima grada i druženjima. Imali smo prilike, zajedno sa timom iz Poljske obići još neke od znamenitosti Budimpešte te upotpuniti pozitivan dojam o gradu i zanimljivostima koje nudi.
Odlazimo kući puni dojmova i novih prijateljstva, a zajednički nam je zaključak da će nam Budimpešta ostati u lijepom sjećanju zahvaljujući domaćinima koji su nas upoznali i približili nam ljepote grada a istovremeno dali učenicima priliku da mnogo nauče i usavrše svoje znanja. U Budimpeštu ćemo se uvijek rado vraćati.
(Ana Paliska i Višnja Šverko)
Izvještaj - pdf         
Završna prezentacija - pdf
“GREEN SCHOOL” – Erasmus+ KA2, Mađarska - novinessmb.com

 
12.12.2016. Održan 5. međunarodni sastaank  Erasmus+ K2 “Green school” projekta u Torinu od 28.11. do 2.12. u školi ITIS Luigi Casale Na našem 5. susretu u sklopu Erasmus+ K2 projekta sudjelovali smo sa novim timom učenika-maturanata naše škole. Tim su sačinjavali Adriana Miletić, Mattea Mačkić, Mario Fable i Patrik Višković pod vodstvom prof. engleskoga jezika Višnje Šverko i prof. biologije i kemije Sandre Juran. Susret su po drugi put organizirali naši partneri iz Italije, inače nosioci projekta. Na ovome projektnom sastanku svi su članovi timova (ukupno nas šest) imali zadatak prezentirati svoje metodičke filmove o produkciji eteričnih ulja i finalizirati svoju zbirku ljekovitih biljaka i njihovih aktivnih sastojaka za predstojeći E-book koji je u fazi izrade kod mađarskih partnera.
Prvi je dan protekao u radnom ozračju u školi domaćina koji su nas tijekom poslijepodneva proveli i gradom Torinom, koji je milijunski grad na sjeveru Italije i  važno industrijsko i kulturno središte.U poslijepodnevnim satima obišli smo poznatu tvornicu alkoholnih pica “Martini”, Pessione kraj Torina, gdje smo svjedočili povijesnom razvoju prerade vina u Muzeju tvornice koja obiluje povijesnim eksponatima još iz razdoblja starog Rima pa  sve do današnjih dana.
Drugoga dana susreta krenuli smo rano ujutro sa ostalim timovima iz projekta u Grasse, Francusku, gdje smo u poznatoj parfumerijskoj kući Galimard imali organizirano stručno vođenje i radionicu izrade parfema.
Trećeg projektnog dana otišli smo u SERMIG, Arsenal mira ili Bratstvo nade, kako se još popularno zove, veliku humanitarnu udrugu gdje građani Torina volontirajući i pomažući socijalno ugrožene skupine ljudi, migrante i potrebite još od 1964. Godine, pokazuju da je otvoreno srce sinonim ljudskosti koje ne priznaje nikakve barijere.
Četvrti dan proveli smo radeći u školi na pripremi projektnog sastanka u Budimpešti koji će se održati početkom drugog mjeseca 2017. godine. Mentori su pripremili zadatke slijedećeg susreta, a učenici su se družili sa svojim vršnjacima iz ostalih europskih timova. Zadatak nam je da poradimo i na virtualnoj prezentaciji našeg projekta sa ekonomskog stajališta, pa će nam suradnja sa Vježbeničkom tvrtkom naše škole i pomoći prof. Kristine Lazarić Tenčić u tome umnogome koristiti.
Poslijednji dan bio je posvećen evaluaciji susreta od strane timova zemalja sudionica, te je članovima timova podijeljen certifikat za sudjelovanje na ovom međunarodnom projektu.
Torino smo ponovno doživjele kao grad dobrih ljudi i velikih mogućnosti.
(Tekst i foto: Sandra Juran i Višnja Šverko)
                                                          
                                                                                                                  

17.10.2016. Izvještaj sa 4. međunarodnog sastanka KA2 Erasmus + “Green school” projekta - Zespół Licealno-Gimnazjalny w Długołęce, Wroclaw (25.9.- 30.9. 2016.) Od 25.9.do 30.9. 2016. učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina (Karla Poropat, Zorica Barth, Piero Battelli i Viliam Vojić) su sa nastavnicama Višnjom Šverko i Sandrom Juran sudjelovali na četvrtom susretu u sklopu međunarodnog projekta  KA2 Erasmus + “Green school” projekta u Srednjoj školi Zespół Licealno-Gimnazjalny, Długołęceu  kraj Wroclaw-a. 
Prvi radni dan (ponedjeljak), započet je u matičnoj školi izlaganjem tima zemlje domaćina - Poljske, na temu agrikulturnog značaja biljaka. Uslijedile su prezentacije učenika o nastavku rada na ekstrakcijama ljekovitih biljaka i njihovih aktivnih komponenti kao i aktivnosti u izradi e-book-a. Dosad smo kompletirali saznanja o deset ljekovitih biljaka našega podneblja, a to isto učinili su i članovi timova ostalih zemalja uključenih u projekt. Timovi su pozvani i u općinsku zgradu Ludolenke gdje su im pripremili svečani prijem, a nakon toga razgledana je čudesna Racławice Panorama iz 19.st.
Sljedeći smo dan proveli u obilasku  Sveučilišta u Wroclawu gdje su učenici na Farmaceutskom fakultetu imali prigodne radionice. Nakon toga imali smo organiziran razgled Botaničkog vrta tog fakulteta gdje su nas stručnjaci, farmakolozi, upoznali sa nizom važnih biljaka i njihovim aktivnim sastojcima, te primjenom istih. Nakon zahtjevnog no i zanimljivog dana, posjetili smo vrlo bogat Zoološki vrt Africarium, nanovo rekonstruiran prije dvije godine.
U srijedu smo imali terensku nastavu sa prepoznavanjem autohtonog ljekovitog bilja u okolici Wroclaw-a, a učenici su se mogli zajedno družiti na jednom seoskom imanju.
Naš posljednji radni dan protekao je svečanim zatvaranjem projektnog sastanka, dogovorom za glavne smjernice sljedećeg susreta u Torinu (po drugi put su nositelji projekta domaćini) i evaluacijom svih članova timova. Učenici su napravili završno izvješće o Skupu u vidu prezentacije i plakata.
Peti susret će se sa novim timom učenika iz naše škole održati u Italiji, Torinu, od 28.11 do 2.12. ove godine, a članovi timova moraju dotad pripremiti još pet autohtonih ljekovitih biljaka za e-book, mađarski tim treba nastaviti sa radom na izradi web site na temu našeg projekta i objedinjavanjem naših uradaka u e-book, a timovi moraju kompletirati didaktički video uradak o različitim metodama dobivanja korisnih aktivnih komponenti iz ljekovita bilja.
Wroclaw je predivan grad sa mnoštvom mladih ljudi i velikom populacijom studenata i sveučilištem bogate tradicije. Oduševio nas je svojom ljepotom i uvijek ćemo se tamo rado vraćati.

(Tekst i foto: Sandra Juran i Višnja Šverko)
Poveznica:
ERASMUS+ K2”Green school”-Meeting in Poland (Wrocław) - Google prezentacija SŠMB-a

Šk.g. 2015.-2016.

"GREEN SCHOOL" - Erasmus+ KA2

 

3.5.2016. SŠMB na 3. međunarodnom sastanku “Green school” u A Coruñi (25.4.- 29.4.2016.) Od 24. do 29.4.2016. učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina (Ilaria Milevoj, Emilia Kanciani, Roberto Diminić i Marino Voćanac) su sa nastavnicama Višnjom Šverko i Sandrom Juran sudjelovale na trećem susretu u sklopu međunarodnog projekta  KA2 Erasmus + “Green school” projekta u u školi IES A Sardiñeira u A Coruñi. Predstavljali su našu zemlju u međunarodnom projektu koji objedinjuje šest zemalja - škola partnera .
Prvi je radni dan  proveden u radnom ozračju jer su sudionici prikazali prezentacije o nastavku svoga rada na ekstrakcijama ljekovitih biljaka i njihovih aktivnih komponenti. Učenici naše škole su pripremili ekstrakte eteričnih ulja lavande i ružmarina koje su izradili na Zavodu za organsku kemiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.
Nakon učeničkog izlaganja slijedila je prezentacija škole domaćina koja obrazuje kemijske stručnjake te vrši obrazovanje uz rad o tehnikama analize ekstrakata (kvalitativnim i kvantitativnim), te razgled škole uz stručno vodstvo.
U poslijepodnevnom terminu  posjetili smo Torre de Hércules, najstariji svjetionik u Europi koji prkosi udarima vjetra još iz antičkoga doba i odakle se pruža predivan pogled na uzburkani Atlanski ocean i okolinu A Coruñe.
Slijedeći smo dan proveli u  Santiago de Composteli, jednom od najpoznatijih španjolskih svetišta gdje pohode tisuće vjernika na poznatom - Camino de Santiago.
No, Santiago je i poznati sveučilišni grad što smo imali prilike i vidjeti za mnoštvom različitih fakulteta i bogatom nacionalnom knjižnicom.
Srijedu smo u matičnoj školi proveli radeći na ekstraktima i to analizirajući njihove različite aspekte - gustoću, viskoznost, refratktivni indeks, koristeći pritom tekuću kromatografiju (HPLC), plinsku kromatografiju te maseni spektometar (CGMS), dok je četvrtak bio danu kojem su učenici radom u mješovitim grupama radili kremu za ruke od prirodnih sastojaka i sferifikaciju sa morskim algama, vrlo popularnu kemijsku metodu koja se koristi u  modernom kuharstvu  i farmaceutskoj industriji. 
Nakon radionica otišli smo u studentski centar A Coruñe, gdje su nas u prirodoslovnom odsjeku proveli kroz neke od etapa biološko-kemijskog istraživanja. Nakon zahtjevnog ali i zanimljivog dana, posjetili smo vrlo bogatu akvarijsku zbirku Akvarija Finisterrae u A Coruñi.
Petak je bio naš posljednji radni dan koji je protekao svečanim zatvaranjem projektnog sastanka u Španjolskoj, dogovorom za glavne smjernice slijedećeg susreta u Poljskoj i evaluacijom svih članova timova. Učenici su napravili završno izvješće o Skupu u vidu prezentacije. 
Četvrti susret će se sa novim timom učenika iz naše škole održati u Poljskoj, u Wrocławu, od 26. do 30.9. ove godine, a članovi timova moraju dotad pripremiti još niz autohtonih ljekovitih biljaka za e-book, izraditi web site na temu našeg projekta i napraviti didaktički video uradak o različitim metodama dobivanja korisnih aktivnih komponenti iz ljekovita bilja.
Naš zajednički zaključak je da će nam A Coruña ostati u lijepom sjećanju zbog toga jer su nam domaćini pokazali mnoštvo zanimljivosti kojom se grad i okolica ponosi, a istovremeno su učenici mogli jako puno naučiti i usavršiti svoja znanja.

Izvještaj - pdf                                                                           

  
8.3.2016. Izvještaj sa 2. međunarodnog sastanka KA2 Erasmus+ “Green school” projekta (Berlin, 28.2.- 4.3. 2016.) Romain-Rolland-Gymnasium
Od 28.2. do 4.3.2016. profesorice Višnja Šverko i Sandra Juran iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina su sa svojim učenicima (Ilaria Milevoj, Emilia Kanciani, Roberto Diminić i Marino Voćanac) sudjelovale na drugom susretu u sklopu međunarodnog projekta  KA2 Erasmus+ “Green school” projekta u u školi Romain-Rolland-Gymnasium u Berlinu. Na ovom su susretu prisustvovali svi timovi zemalja partnera (Njemačka, Poljska, Italija, Španjolska, Mađarska ). 
Tijekom ovih šest dana mogli smo uz školu domaćina i njenog predstavnika, dr. Angelu Köhler i koordinatore ovoga projekta Patriziu Boccacci i Antonia Farinu još podrobnije se pozabaviti problematikom ovoga , nadasve zanimljiva projekta.
Prvi smo radni dan proveli u okrilju Romain-Rolland-Gymnasium, vrlo renomirane škole u Berlinu. Nakon uvodnih prezentacija dosadašnjeg rada pojedinih timova ,učenici su predstavili svoje radove i preko postera koji su izloženi u auli škole.Nakon izlaganja, svaki je tim obišao radove svojih vršnjaka,razgovarao sa njima i tako stekao cjelovitiji uvid u dosadašnji tijek rada grupa. Poslijepodne smo proveli u Novom muzeju gdje smo, uz stručno vodstvo dr. Angele Köhler, imali prilike puno naučiti o primjeni i uporabi biljaka za izradu kozmetičkih proizvoda, boja i medicinskih pripravaka još u starom Egiptu. Ovaj je muzej poznat po bogatoj zbirci i vrlo dobroj postavi iz tog perioda.
Drugi je radni dan proveden u posjetu Die Freie Universität, odjelu za farmaciju, gdje je prof. dr. Matthias F. Melzig održao stručno predavanje na temu “Biljni pripravci i njihova antiinfektivna aktivnost”. U korisnom je predavanju dan pregled biljaka koji u novije vrijeme prednjači u primjeni i koje se, paralelno koristeći se uz lijekove , mogu  organizmu dati veće blagodati i bolje efekte u izlječenju od  raznovrsnih bolesti. Nakon toga je popodne provedeno u slobodnom razgledu kulturnih znamenitosti ovog veličanstvenog grada.  
Treći je dan boravka u Berlinu bio posvećen posjetu Memorijalnom centru Berlinskog zida gdje smo, uz stručno vodstvo, provedeni uz ostatke ovog tužnog ostatka burne povijesti grada i imali prilike uz priču is like iz tog razdoblja ,podsjetiti se na sve kroz što je stanovništvo nekadašnjeg Istočnog i Zapadnog Berlina moralo prolaziti u poslijeratnom periodu do 1989. godine. Naposlijetku smo poslijepodne proveli u posjetu Bundestagsgebäude (zgradi njemačkog parlamenta).
Imali smo priliku posjetiti i njenu kupolu, koja se smatra jednom od vrhunskih arhitektonskih rješenja. Nakon razgleda zgrade ušli smo i u prostorije gdje zasjeda njemački parlament,a zatim su naše lokacije bile Brandenburška vrata (Brandenburger Tor) i Memorijalni centar, spomenik europskim židovima koji su život izgubili tijekom 2. svjetskog rata.
Pretposljednji smo dan proveli vrlo užurbano. Nakon posjeta Postdamer Platz, jednom od važnijih berlinskih trgova, posjetili smo Tehnički muzej u Berlinu gdje smo nakon razgleda istog odradili radionice iz područja primjene novih materijala, lijekova, primjene otrovnih tvari u poljoprivredi i njezinih posljedica. Radionice su objedinjene nazivom “Od aktivnih farmaceutskih sastojaka do lijekova” .
Poslijepodne smo završili radnim sastankom svih zemalja sudionica u školi domaćina, u kojem su sudionicima dodijeljeni certifikati. Nastavnici, voditelji timova, imali su zatvoren sastanak u kojem su dogovorili smjernice za slijedeći susret u Španjolskoj, La Coruni, koji će se odviti krajem travnja ove godine. Raspravljali smo o slijedećim koracima u cilju dobre suradnje i nastavka našeg projekta, dok su učenici u svojoj grupi radili na vlastitom finalnom skupnom izvješću sa berlinskog susreta. Sastanak je završio evaluacijom skupa, a nakon toga i zajedničkim druženjem svih članova timova.
Posljednje jutro našeg skupa u Berlinu, 4.3.,  posjetili smo Muzej Berggruen gdje smo imali prilike vidjeti prekrasna djela Picassa, Matissa i Kleea.Nakon muzeja i obližnjeg dvorca Charlottenburg-a u popodnevnim satima ovaj je, nadasve produktivan sastanak i susret svih sudionika projekta u Berlinu, priveden kraju.

Izvještaj iz Berlina s fotografijama - pdf                                   

16.10.2015. SŠMB dobitnica KA2 Erasmus+ projekta „Green school“ Gimnazijalci, maturanti IV.o razreda, Ilaria Milevoj, Emilia Kanciani, Marino Voćanec i Roberto Diminić će sa profesoricama Višnjom Šverko i Sandrom Juran sudjelovati od 19. do 23.10. u Torinu na prvom od projektnih susreta u sklopu KA2 Erasmus+ projekta „Green school“, kojeg je ostvarila Srednja škola Mate Blažine, a koji će trajati dvije godine.
U projekt je uključeno još pet srednjih škola iz pet različitih zemalja i to iz Italije, koji su nosioci projekta, Njemačke, Španjolske, Mađarske i Poljske .
Projekt nosi ime „Zelena škola“ jer će se temeljiti na ljekovitom bilju i njegovoj primjeni u farmakološkim proizvodima, a jedan od ciljeva projekta je i plasman tih proizvoda na tržište nerazvijenih zemalja u Africi koje oskudijevaju u istom.
Stoga će učenici u Torinu imati priliku sudjelovati u izradi galenskih preparata na bazi ljekovitog bilja na Farmaceutskom fakultetu u Torinu te posjetiti Svjetsku izložbu EXPO u Milanu.  Inače, Svjetska izložba EXPO u Milanu održava se  pod motom „Prehrana planeta, energija života“ i na njoj sudjeluje preko 140 zemalja.

Poveznice:
Hodogram aktivnosti - pdf
Prezentacija Labina - prezi
Prezentacija Škole - prezi
Izvješće sa posjeta Torinu - pdf
Prezentacija Erasmus-1st-Meeting-Torino - pdf

MEĐUNARODNI PROJEKT "GREEN SCHOOL" - Erasmus+ KA2
VODITELJ: Juran Sandra
SVRHA I CILJ: Ukazivanje na važnost primjene ljekovitog bilja u medicini, agrikulturi, očuvanju okoliša i proizvodnji galenskih preparata.
BROJ UČENIKA: 15 učenika.
PLANIRANI BROJ SATI TJEDNO: 2
CILJEVI: zajedno sa zemljama partnerima u projektu, sudjelovati u različitim aktivnostima
determinacija ljekovitog bilja tipičnog za pojedinu regiju, ekstrakcija esencijalnih ulja i aktivnih sastojaka ljekovita bilja sa različitih staništa, vršiti istraživanja etnobotaničkih i fitofarmakoloških sastojaka pojedinih biljaka u cilju utvrđivanja kako primjena i utjecaj pesticida utječu na njihov sastav ,školski vrt i ljekovito bilje, kreiranje projektne web-stranice i interaktivne platforme, katalogizacija ljekovitog bilja, stvaranje i izdavanje e-knjige, razmjena učenika i suradnja svih sudionika projekta (zemlje-partneri su: Italija, Španjolska, Mađarska, Njemačka, Poljska i Hrvatska). Cilj ovog projekta je i steći znanja o različitim svojstvima i različitim namjenama ljekovitoga bilja, kao i uvažavanje važnosti zdravog okoliša, čak i kada njegovi učinci nisu vidljivi u kratkom roku, povećati svijest o važnosti projekta za širu primjenu, te pobuditi svijest o etičkim aspektima koji se odnose na zemlje u razvoju.
VRIJEME REALIZACIJE PROJEKTA: 01.09.2015.-01.09.2017.
NAČIN REALIZACIJE: Predavanja, radionice, laboratorijski i eksperimentalni rad, terenski rad.
TROŠKOVNIK: odobren sredstvima EU i Agencije za mobilnost - 28 500 Eura.
Ukupno odobren iznos za sve zemlje sudionice projekta: 213 171.00 Eura
DISEMINACIJA REZULTATA VREDNOVANJA:
- učenici i nastavnici uključeni u projekt prezentirat će rezultate projekta različitim aktivnostima (izrada postera, susreti nastavnika na lokalnoj i regionalnoj razini, sudjelovanjem na stručnim skupovima, u medijima, izradi smartphone aplikacije za distribuiranje projektnih materijala ljekovitog bilja. Uvesti sadržaje projekta u redovnu i izbornu nastavu.
OPERATIVNI PLAN AKTIVNOSTI: tijekom dvije godine trajanja projekta zemlje-sudionice projekta će vršiti različite aktivnosti u cilju rješavanja svih zadanih projektnih zadataka
Aktivnosti će se odvijati po određenom redoslijedu (prva već od 19. do 23.10. u Italiji) u svim zemljama sudionicama projekta.
Bit će ostvarena suradnja sa Farmaceutskim fakultetom u Torinu da bi se u potpunosti savladala laboratorijska  izrada galenskih preparata te podrška Appa projekta Sveučilišta u Torinu koji ima za cilj  izradu galenskih pripravaka i njihove kontrole kvalitete u afričkim zemljama u razvoju.
Na svakom od skupova koji će se održati (šest ukupno) gore spomenute aktivnosti učenja pripremiti će zemlje - domaćini.

(Sandra Juran, koordinatorica projekta)

Šk.g. 2014.-2015.


Bilten EQAVET-a, broj 10. – prosinac 2014. godine

10.12.2014. Nastavak pripremnih seminara za Erasmus+ u 2015. Dana 9. prosinca predstavljene su mogućnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, a 10. prosinca na redu je područje predškolskog i općeg odgoja i obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi.
Informacije za područje predškolskog i općeg odgoja i obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi - mobilnost.hr

21.11.2014. Radionica „Međunarodna mobilnost učenika u kontekstu ECVET-a“ (Europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju) održana je u Grand Hotelu Bonavia u Rijeci. Vlasta Jelašić Kerec iz Agencije za mobilnost i programe EU predstavila je aktivnosti Agencije i radnu skupinu stručnjaka za ECVET. Njezini su suradnici predstavili ECVET i vodili radionice po skupinama okupljenih sudionika koji su na kraju donijeli svoje zakjučke i sugestije.

   
                                                               Izlaganje o ECVET-u, Nino Buić - pdf

Na kraju je okupljenim sudionicima predstavljen primjer dobre prakse iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin u izlaganju Amneris Ružić, voditeljice Comenius projekta Škole.

  
                                   Comenius aktivnost - Individualna mobilnost učenika, Amneris Ružić - prezi.com

Poštovane/poštovani! Željela bih vam svima, u svoje osobno i u ime Radne skupine stručnjaka za ECVET, još jednom zahvaliti na predanom i ugodnom radu tijekom stručnoga skupa održanoga u petak, 21. studenoga u Grand hotelu Bonavia u Rijeci. Kako sam tom prigodom najavila, u privitku poruci vam šaljem izlaganje o ECVET-u koje je održao kolega Nino Buić. Ujedno vas ljubazno upućujem na poveznicu OVDJE! na kojoj je dostupno izlaganje kolegice Amneris Ružić, a u kojemu ćete pronaći dragocjene informacije o osmišljanju i provedbi mobilnosti učenika.
Nadajući se nastavku uspješne suradnje sa svima vama, srdačno vas pozdravljam!
Vlasta Jelašić Kerec, Viša stručna savjetnica za Europass, Europass Senior Advisor, vlasta.jelasic.kerec@mobilnost.hr

Poštovani ravnatelju /ravnateljice,
Cilj ovog pisma je ponuditi Vam mogućnost zahvaljujući kojoj bi Vaša ustanova mogla imati veliku korist, a tiče se mogućnosti za Vaše učenike da ostvare profesionalna i kulturna iskustva u inozemstvu,  a sve to financirano od programa Erasmus+.  Financiranje se odnosi koliko na učenike, toliko i na nastavnike pratitelje. Cilj naše organizacije je proširiti i poboljšati fondove Europske Unije. Učenici škola s kojima surađujemo mogu steći profesionalno i jezično iskustvo u trajanju od 3,4 ili 5 tjedana u zemljama članicama Europske Unije.  Iz našeg iskustva, najtraženije su zemlje Italija, Mađarska, Austrija i Francuska.
Brojne godine iskustva i velika priprema naših profesionalaca omogučuju  nam organizirati boravak učenika na način da fondovi dodijeljeni školama pokrivaju sve moguće troškove: put, smještaj, osiguranje, lokalni prijevoz, hranu, kulturne programe i, što je najvažnije, kvalitetna radna mjesta.
Naša organizacija ne zahtjeva nikakvo plačanje od strane škole za pružene usluge.
Sama bit novog programa Erasmus+ (2014-2020) je povezivanje mladih Europe kroz iskustavo kulturne i profesionalne razmjene.  Europska Unija daje mogućnost učenicima da prikupe potrebno iskustvo u inozemstvu u svom profesionalnom području.  U našoj zemlji time se bavi Agencija za mobilnost i programe EU . Za sudjelovanje u programu potrebno je dostaviti, do 17. ožujka 2014,  navedenoj Agenciji Upisni modul (Registration Form)   i   Upitnik o sudjelovanju (Application Form), zajedno sa prilozima.  Naša organizacija Vašoj će školi sasvim besplatno pomoći  i u fazi pripreme za Upisni modul.  Na ovaj način pokušavamo osloboditi Predsjedništvo birokratskog i administrativnog tereta.
U slučaju osvajanja i dodijeljivanja fondova (ishod će se znati u lipnju 2014), Agencija za mobilnost i programe EU  potpisat će ugovor s Vašom ustanovom i prebaciti dodijeljeni novčani iznos na tekući račun Vaše ustanove.  Zatim će se naše orgnizacije pobrinuti da stupe u kontakt sa radnim mjestima i već odabranim ustanovama. Na isti način pobrinut ćemo se za kompletnu organizaciju programa: put, smještaj, hrana, osiguranje, lokalni prijevoz, kulturne programe. Stažisti koji budu sudjelovali u programu dobit će Certifikat Europas od partnerske organizacije, kao priznanje za dobro obavljen posao. U cijeloj Europi, čak i van nje, ovaj certifikat najprihvatljiviji je dokaz profesionalnog iskustva stečenog u inozemstvu.
Aktivni članovi našeg europskog organizacijskog lanca su organizacije sa širokim iskustvom, kao npr.:  talijanska EVOLVO, austrijska AUSTRAINING,  francuska AFORMAC i mađarska 1CEBA. Ova se mreža brine o slanju i prihvaćanju stažista, o svakoj stavci programa razmjene i naravno o pronalaženju najboljeg rješenja.
Naše organizacije stalno prate uvjete i uvijek promjenjive  potrebe, te sukladno tome  pronalaze najbolje rješenje.  Članovi naše organizacije redovito sudjeluju u projektima međunarodnih inovacija i razvoja, kao npr. ProECVET 2013.
Tijekom mnogih godina rada, članovi naše organizacije pomogli su mnogim ustanovama i stručnim školama, kao i tisućama učenika godišnje da steknu iskustvo i odrade profesionalni staž u inozemstvu uz kvalitetan odabir radnih mjesta.
Ako je gore navedeno potaklo Vaš interes, molimo da nas kontaktirate. Bit će mi drago da Vas osobno upoznam i da Vam pružim sve potrebne informacije uz opsežni informativni i ilustrativni materijal.

Nina Primožič - Local Project Coordinator
Kontakt:ninap.erasmusplus@gmail.com                                                                                                                                                   

Poveznice:

Poziv na dostavu projektnih prijedloga - mobilnost.hr
Vodič kroz program Erasmus+  - mobilnost.hr
Erasmus+: Novi program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014.-2020. - mobilnost.hr