naslovna > O školi > Alumni škole

Alumni Škole

Alumni škole nova je rubrika na našim mrežnim stranicama koja donosi priloge o nekadašnjim učenicima Škole. Dobro etablirane škole u svijetu drže do kontakata sa svojim nekadašnjim učenicima, svakako sa onima koji su postali uspješni u svojim profesijama i "čuveni" po nečem drugom, i da nam to bude posebna "referenca" kada našu školu predstavljamo i budućim učenicima i svekolikoj javnosti. Naziv rubrike predložio nam je dr. Silvano Bolčić, bivši učenik naše Gimnazije od 1956. do 1960., kao izvanredni profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu je otišao u mirovinu, na čemu mu se zahvaljujemo. Prof. dr. Silvano Bolčić posjetio je našu školu 27.06.2014. kako bi donirao svoja znanstvena djela te se susreo sa svojim nekadašnjim školskim drugovima i sadašnjim djelatnicima, obilježavajući time i svoj jubilej - 50. obljetnicu od diplomiranje sociologije. Redovito nas posjeća svakog ljeta za vrijeme njegovan boravka u svom rodnom Labinu.


1.3.2021. Sretan praznik - Stogodišnjica Labinske Republike! "... Danas se javljam znajući da je sutra 100-ta godišnjica Labinske Republike i ja, kao sin rudara, rođen upravo na Vinežu gdje je bilo prvo okupljanje pobunjenika, osjećam da je to i moj praznik. Volio bih da sam u prilici učestvovati u raznim prigodnim događanjima ovih dana u Labinu u vezi sa proslavom ove velike godišnjice. 
Prenosim ovim putem svoje prigodne čestitke Srednjoškolskom centru, kojim ti rukovodiš, u koji se, iz moju Gimnaziju, uključila i nekadašnja Rudarska škola. Iako ja ne znam sadašnje vodeće ljude u Labinu, molim te da, kad budeš u prilici, preneš moje čestitke i njima.
Malo je onih koji znaju da sam svoj diplomski rad, kojim sam stekao svoju prvu akademsku diplomu u junu 1964. godine, napisao na temu UTICAJ RUDNIKA NA DEMOGRAFSKO-SOCIJALNU STRUKTURU I DRUŠTVENE ODNOSE U LABINU. To je, koliko ja znam, prvi cjelovitiji stručni rad posvećen analizi uticaja rudnika na društveni i ukupni karakter Labina. Nažalost, taj je rad ostao neobjavljen, ali dostupan u arhivi Filozofskog fakulteta u Beogradu . Evo u prilogu naslovna stranica tog rada..."

(Tekst: Silvano Bolčić, Foto: iz arhive Silvana Bolčića))


21.1.2020. Intervju novinara Branka Biočića s prof. dr. Silvanom Bolčićem o njegovoj nagradi za životno djelo, djetinjstvu, o školovanju, bogatom profesionalnom stvaralaštvu i trenutnim ekonomskim prilikama u Srbiji OVDJE!
"Prof. dr Silvano Bolčić podrijetlom iz Labina dobio je  2018. godine nagradu Srpskog sociološkog društva za životno delo „Radomir Lukić“. Silvano Bolčić je redovni profesor sociologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, u mirovini od  1. listopada  2007. godine. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu predavao je predmete: Marksizam i savremeno društvo, Sociologiju rada, Sociologiju preduzetništva i Ekonomsku sociologiju. Sistematski se bavio izučavanjem razvoja jugoslovenskog društva, kao i društva Srbije, i posebno, izučavanjem društvenih aspekata privrednog razvoja i poduzetništva..."
(Tekst: Branko Biočić, novinar; Foto: iz arhive Silvana Bolčića)

Više: OVDJE!
              Branko Biočić
Preuzimanje:
Etnonacionalizacija, tekst iz časopisa Sociologija, S. Bolčić. - pdf
Uspešno društvo i primenjena sociologija, tekst iz časopisa Sociologija, S. Bolčić - pdf
Bibliografija Silvana Bolčića - pdf
8.6.2018. Prof. dr. Silvano Bolčić dobio nagradu "Radomir Lukić" za životno djelo Za posjeta prof. dr. Silvano Bolčić našoj školi u lipnju ove godine obradovala nas je vijest da je dobio nagradu "Radomir Lukić" za životno djelo koju dodjeljuje Srpsko sociološko društvo, kao najviše profesionalno priznanje za sveukupan doprinos razvoju sociologije, a na prijedlog Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, nakon 42 godine njegovog profesionalnog rada. Nagrada će mu biti uručena na godišnjoj skupštini SSD u studenome ove godine. Tada će biti izneseno i odgovarajuće obrazloženje žirija koji je odlučivao o nagradi OVDJE!
Inače, u časopisu Sociologija biće uskoro objavljena i cjelovita bibliografija mojih radova, što je također jedan vid priznanja za njegov profesionalni rad OVDJE!
Čestitajmo mu na ovom visokom priznanju za njegovo "predano bavljenje problemima društvene strukture i razvoja, socijalnim aspektima ekonomskih dešavanja""Drago mi je što zadovoljstvo i radost u vezi sa ovakvim priznanjem mogu podeliiti s vama i gimnazijom koja mi je dala dobar temelj za moj ukupan kasniji profesionalni razvoj" poručio nam je Silvano Bolčić, rado viđeni gost Škole i Labina, za vrijeme nedavna posjeta.17.11.2017. Marino Voćanec dobitnik Priznanja „Josip Lončar“ koji mu je Fakultet elektrotehnike i računalstva u Zagrebu 18.10.2017. dodijelio za izvrstan uspjeh na prvoj godini preddiplomskog studija. Radi se o priznanju koji FER dodjeljuje studentima koji su u 1% najboljih na svakoj godini. Ponosimo se našim bivšim učenikom!
(Tekst: Roberta Mileta, prof. matematike SŠMB-a)

4.2.2017. LABINJAN IGOR GRŽALJA POSTAJE PREDSJEDNIK UPRAVE ASSECA SEE HRVATSKA Novi predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska od 2. vejače 2017. godine je Igor Gržalja. Riječ je o menadžeru s 15-godišnjim iskustvom stečenim na različitim pozicijama u IT industriji, uključujući dizajn i razvoj softvera, upravljanje projektima, gradnju timova i organizacijske strukture, razvoj poslovanja i prodaju.
Gržalja je rodom iz Labina. Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Karijeru je započeo u Logosu, jednoj od tvrtki koju je u Hrvatskoj kupila Asseco South Eastern Europe grupa. Kraće vrijeme radio je u HP-u, nakon čega se vratio u Asseco gdje je posljednjih 5 godina bio na regionalnoj poziciji direktora prodaje i razvoja poslovanja za središnju i jugo-istočnu Europu. Svojim najvećim postignućima smatra gradnju i uspostavu učinkovite prodajne organizacije koja je omogućila velike međunarodne projekte, najviše u financijskoj industriji i javnoj upravi.
Kao novi predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska Gržalja se planira posvetiti daljnjem razvoju poslovanja tvrtke, nastavku gradnje odnosa s klijentima u zemlji i regiji te dodatnom osnaživanju tima na svim razinama, posebno u domeni inovacija odnosno razvoja novih proizvoda i usluga. Planira nastaviti raditi na započetim projektima uz podršku partnera, a nove prilike vidi u iniciranju aktivnosti koje će pomoći transformaciji bankarskog sektora i unaprijediti ključne parametre poslovanja banaka. Gržalja će na mjestu predsjednika Uprave naslijediti Dražena Pehara.
(Autori:  Boris Ocić, Dražen Tomić; Izvor:  http://www.ictbusiness.info/)

11.7.2016. Doc.dr.sc. Sanja Peršić rođena je 9. veljače 1984. godine u Puli. Osnovnu i srednju školu završila je u Labinu. Diplomirala je 2008. na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent je i znanstveni suradnik na Zavodu za mobilnu protetiku Stomatološkog fakulteta u Zagrebu. Doktorirala je 2014. a 2016. specijalizirala na području stomatološke protetike na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2009. do 2014. suradnik je na znanstvenom projektu koji je financiran od Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, glavne istraživačice prof.dr.sc. Asje Čelebić „Utjecaj protetskog rada i drugih faktora na stomatognati sustav i zdravlje“, pod brojem 065-0650446-0420. Od studenog 2015. suradnik je na istraživačkom projektu pod nazivom „Definiranje mogućnosti uporabe mini dentalnih implantata (MDI) i njihovi rezultati u in vitro i u kliničkim prospektivnim istraživanjima“ (IP-2014-09-1218), čiji je voditelj prof.dr.sc. Asja Čelebić,  a koji je financiran od Hrvatske zaklade za znanost. Sudjeluje u izvedbi dodiplomske nastave za studente stomatologije vođenjem vježbi iz predmeta Predklinička i laboratorijska mobilna protetika te iz predmeta Mobilna protetika I i Mobilna protetika II. Dobitnik je Godišnje nagrade grada Labina „Roberto i Daniela Giannini” za poticanje znanstveno istraživačkog rada i promicanje studentskog stvaralaštva 2011. a 2012.  dobitnik je stipendije International College of Prosthodontists; ICP Supported Scholarly Program - The Young Prosthodontic Educators Workshop. Dobitnik je nagrade dekana kao jedna od 3 znanstveno najuspješnija znanstvena novaka Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 2013. i 2014. prema kumulativnom IF za prvo autorstvo. Dobitnik je Godišnje nagrade za mlade znanstvenike i umjetnike u 2014. koju dodjeljuje Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu. Cijelo se vrijeme dodatno educira na nizu nacionalnih i internacionalnih stomatoloških kongresa:

6.10.2014. Dečki  iz  iste  klupe  dobili  Rektorove  nagrade Bivši učenici naše škole, „elektrotehničari“ Nikola Baćac i Jean Petrić (IVe šk.g. 2008./09.) dobili su 16.svibnja 2014.godine  Rektorove nagrade za izvrsnost i najbolji znanstveni rad.
Nikola Baćac je student druge godine diplomskog studija elektrotehnike na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Tokom svih godina studiranja imao je najviši prosjek ocjena na fakultetu - 5.00, te je sudjelovao na raznim znanstvenim i humanitarnim projektima, od kojih valja izdvojiti izradu uređaja za pomoć osobi sa teškim stupnjem invaliditeta. Iz tih mu je razloga uručena Rektorova nagrada za izvrsnost, a proglašen je i najboljim studentom generacije za cijelo Riječko sveučilište.
Jean Petrić je student druge godine diplomskog studija računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Osvojio je Rektorovu nagradu za najbolji znanstveni rad pod nazivom „Software structure evolution and relation to system defectiveness“ kojeg je ujedno i prezentirao na znanstvenoj konferenciji u Londonu. Jean je također  odličan  student s visokim prosjekom ocjena - 4.90.
Obojica su tokom studija svake akademske godine postizali najbolje uspjehe na smjeru elektrotehnika, odnosno računarstvo, pa su već četiri puta nagrađivani Dekanovom nagradom.
Nikola Baćac i Jean Petrić u posjeti srednjoj školi 2014.

 

27.6.2014. Donacija knjige dr. Silvana Bolčića “RAZARANJE I REKONSTRUKCIJA DRUŠTVA” Srednjoj školi Mate Blažine Labin i susret sa kolegama u povodu 50 godišnjice od diplomiranja sociologije

Susret s dr. Silvanom Bolčićem, bivšim učenikom labinske gimnazije, održan je u školskoj knjižnici 27. lipnja 2014. kad je obilježena 50 godišnjica od njegova diplomiranja sociologije u krugu sadašnjih kolega i bivših drugova iz školskih klupa... Više OVDJE!

SILVANO BOLČIĆ (1942.) završio je gimnaziju u Labinu 1960. godine. Godine 1960. dolazi na studije sociologije na Filozofski fakultet u Beogradu. Bio je docent, izvanredni i redovni profesor sociologije Filozofskog fakulteta u Beogradu do listopada 2007. godine i od tada je u mirovini. Predavao je sociologiju rada, ekonomsku sociologiju i sociologiju poduzetništva… Više >> OVDJE! (Iz C.V.-a Silvana Bolčića)


5.6.2014. Predavanje ALGEBRA JE BAŠ MRAK bivšeg učenika naše škole dr. IVANA TOMAŠIĆA, docenta Matematičkog odjela Sveučilišta Queen Mary u Londonu.

Predavanje U čemu je snaga suvremene algebre? dr. Ivan Tomašić - pdf

Uspješni Labinjani: Dr. Ivan Tomašić predaje na Queen Mary University u Londonu - nasifoji.com

Više: OVDJE!