naslovna > Kurikulum > Program rada s učenicima s teškoćama u razvoju

Program rada s učenicima s teškoćama u razvoju

U Školi je organiziran rad u posebnom odjelu za učenike s teškoćama za pomoćna zanimanja. Ostali učenici su upisani u srednju školu prema članku 15. Pravilnika o srednjoškolskom obrazovanju učenika s teškoćama i većim teškoćama u razvoju. Uključeni su u redoviti razredni odjel uz primjenu prilagođenih programa i individualiziranih postupaka u nastavnom procesu.
Najčešće teškoće učenika su specifične teškoće u učenju u području čitanja (disleksija) i pisanja (disgrafija), računanja, graničnog intelektualnog funkcioniranja i tjelesnim invaliditetom.
U cilju prilagođavanja nastave specifičnim teškoćama i potrebama djece u šk.g. 2014./2015. planiraju se ovi poslovi i zadaci:
-    analiza pedagoške i medicinske dokumentacija i razgovora sa stručnim timom koji je ostvario program pedagoške opservacije u osnovnoj školi
-    utvrđivanje specifičnih potreba učenika s obzirom na vrstu i stupanj oštećenja
-    dogovor o primjeni individualiziranih postupaka i posebnoj dodatnoj stručnoj pomoći
-    rad s roditeljima s ciljem upoznavanja o stanju djeteta i mjerama koje je potrebno poduzeti
-    rad s nastavnicima s ciljem:
a) informiranje i upoznavanje sa vrstom i stupnjem teškoća učenika na temelju dokumentacije
b) organizacija razrednih vijeća sa svrhom praćenja napredovanja učenika, dogovora o načinu pristupa i metodi rada sa učenicima sa posebnim potrebama
c) dogovor o prilagođavanju sadržaja programa u okviru pojedinih nastavnih predmeta.
(Iz Plana rada psihologinje Mirjana Dobrić i pedagoginje Irene Crvak)

Šk. g. 2015.-2016.

Novosti:

 

07.10.2015. SUSRET S UČENICIMAI PROFESORIMA SREDNJE EKONOMSKE ŠKOLE MIJE MIRKOVIĆA RIJEKA I  SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE LABIN Povodom tjedna Cjeloživotnog učenja učenici  1. i 2.p razreda te učenice 4.o razreda  u pratnji profesorice Kristine Radović Miletić  i Sanje Gregorinić i pokroviteljstvo projekta Labin-zdravi grad posjetili su Ekonomsku školu Mije Mirovića u Rijeci. Prošle nastavne godine započeli smo suradnju sa Srednjom školom Miije Mirkovića. Ta je suradnja započela zahvaljujući međunarodnom Projektu demokracije i zahvaljujući suradnji s Rijeka-zdravi grad i Labin-zdravi grad. Ove godine, na prijedlog  gospođe Irene Deže Starčević, voditeljice Zdravog grada Rijeke započeli smo projekt pod nazivom „Kako vidimo svoj grad kroz fotografiju“. Ciljevi projekta su motivirati učenike na kreativnost i rad u školi, suradnju učenika različitih sposobnosti i interesa, razvijanje empatije kod učenika i pružanje pomoći, upoznavanje grada Rijeke i Labina kroz fotografiju (učenici će fotograirati znamenitosti) te steći osnovna znanja o fotografiranju.
Ekonomska škola Mije Mirkovića broji oko 800 učenika od čega 30-tak učenika s poteškoćama u razvoju. Škola osposobljava učenike  za zanimanja ekonomist, upravni referent, poslovni tajnik i pomoćni administrator. Odgojno-obrazovni rad se odvija u dvije smjene.
  
Učenici su imali priliku upoznati djecu s cerebralnom paralizom, autizmom, downovim sindromom, integrirne u potpunosti ili djelomično u program ekonomske škole. Učenici s teškoćama vrlo su kreativni, sudjeluju u raznim udrugama i izvannastavnim aktivnostima u kojima mogu na  najbolji način razviti  svoje potencijale. Tako su nam uz prigodan program pokazali njihova pjevačka umijeća te su nas ugodno iznenadili poklonima koje su za nas sami pripremi u keramičkoj radionici.
Nakon programa u školi uslijedio  je i razgled znamenitosti grada Rijeke.
Uz ugodnu šetnju posjetili smo Kapucinski samostan, Gradski toranj, Katedralu Sv.Vida, Kosi toranj.
Dogovorena je i daljnja suradnja dviju škola te posjet učenika ekonomske škole Srednjoj školi Mate Blažine.
(Tekst i foto: Sanja Gregorinić i Kristina Radović Miletić)

Šk. g. 2014.-2015.

Novosti:

9.10.2014. Susret s učenicima i profesorima Srednje ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci
Na poziv mr.sc. Irene Deže Starčević, voditeljice projekta „Rijeka-zdravi grad“ u povodu Dječjeg tjedna učenici  I. i II. p razreda SŠMB-a (pomoćna zanimanja) Valentina Dedić i Denis Mujkanović u pratnji ravnatelja Čedomira Ružića i razrednice Sanje Gregorinić posjetili su  Ekonomsku školu Mije Mirkovića u Rijeci koja broji oko 800 učenika od čega 30-tak učenika s poteškoćama u razvoju.  Škola osposobljava učenike  za zanimanja ekonomist, upravni referent, poslovni tajnik i pomoćni administrator, a odgojno-obrazovni rad se odvija u dvije smjene.

Cilj posjeta bio je međusobno upoznavanje i druženje učenika te nastavak suradnje između dviju škola. Naši su učenici upoznali učenike integrirane u potpunosti ili djelomično u program ekonomske škole koji su vrlo kreativni i sudjeluju u brojnim izvannastavnim aktivnostima i projektima potpomognuti asistentima i stručnjacima iz raznim udrugama kako bi mogu na bolji način razvijati  svoje potencijale.


Susret s Robertom Cimpermanom, višim savjetnikom AZOO-a za stručne suradnike defektologe (u sredini)

U prigodnom programu pokazali su njihova plesna i pjevačka umijeća te su nas ugodno iznenadili poklonima koje su za nas sami izradili, dok smo im mi uzvratili radovima koji su izradili polaznici Centra za inkluziju i podršku u zajednici - Labin.

 
Prigodni program plesne grupe Magija i glazbene skupine Tea  iz Udruge osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom

Nakon programa učenici su se uz pjesmu upoznali i družili oko sat vremena. Stekli su nove prijatelje i lijepa iskustva. Uslijedio je razgled znamenitosti grada Rijeke. Uz ugodnu šetnju gradom posjetili smo Kapucinski samostan, Gradski toranj, Katedralu Sv. Vida, Kosi toranj...

Zahvaljujući s jedne strane mr.sc. Ireni Deže Starčević iz Grada RIjeke i zamjenici gradonačelnika Eni Modrušan iz Grada Labina kao i defektologinji škole domaćina Lauri Grubišić i stručnim suradnicama SŠMB-a Mirjani Dobrić i Ireni Crvak s razrednicom Sanjom Gregorinić nastavit će se uspješna suradnja koja je započela tijekom ovogodišnje Škole demokracije a dogovoreni su i budući susreti i suradnja.
Zahvaljujemo se djelatnicima Ekonomske škole M. Mirkovića u Rijeci na gostoprimstvu: Lauri Grubišić, Marijani Lukendi,  Ireni Fiuman, Vesni Šafar i Goranu Marijanu te svim dragim polaznicima koje smo tom prilikom upoznali na druženju, kulturno-umjetničkom programu (plesna grupa Magija i glazbena skupina Tea  iz Udruge osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom) i razgledavanju grada (Loreni Gazić i Alanu Čirjaku).
(Tekst i foto: Sanje Gregorinić, prof.)

Poveznice:
Suradnja labinske Srednje škole i Ekonomske škole u Rijeci - radiolabin.hr