naslovna > Međunarodni projekti > Projekt Do the Right(s) Thing!

Projekt "Do the Right(s) Thing!"

Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću Istarska županija partner je na europskom projektu „Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću“, čiji je glavni cilj promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata. Trogodišnji projekt počeo je u ožujku 2014. godine, a provodi ga Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove.
Projekt je financiran iz programa Europske komisije EuropeAid i provodi se u tri partnerske regije – Toskani, koja je ujedno glavni partner na projektu, Istri i francuskoj regiji Donjoj Normandiji. Ostali partneri u ovom projektu su talijanska podružnica međunarodne organizacije Oxfam, Sveučilište u Firenci i International Human Rights Institute for Peace iz Francuske. Brojne aktivnosti projekta provodit će se kroz tri školske godine od 2014. do 2017. godine, kad će učenici srednjih škola i viših razreda osnovnih škola učiti o specifičnim temama ljudskih prava.
Središnji događaj na projektu je Susret ljudskih prava, manifestacija koja će okupiti učenike istarskih srednjih škola, profesore i brojne goste, kao što su književnici, znanstvenici, umjetnici, glazbenici i glumci. Učenici će imati priliku predstaviti svoje radove na temu ljudskih prava te postavljati pitanja gostima.
Najaktivniji razredi bit će dodatno educirani o specifičnom ljudskom pravu, i to na radionicama o demokratskoj participaciji koje će održavati educirani stručnjaci. Cilj ovih radionica je izrada nekoliko prijedloga učenika o ljudskom pravu u fokusu, koje će oni zatim direktno predstaviti relevantnim donositeljima odluka na regionalnoj i lokalnoj razini na završnoj radionici, kad će se oni obvezati da će jedan od prijedloga provesti u praksi. U sklopu projekta održat će se i Nacionalna radionica, na koju će biti pozvani brojni dionici koji se bave odabranim temama i pitanjima, koji će analizirati ljudska prava i njihovo mjesto u školskim kurikulumima.
Na projektu će biti razvijena i interaktivna on-line platforma, čiji je cilj predstavljanje i razmjena radova i aktivnosti učenika i profesora iz tri regije. Također, svake će godine biti publiciran Dosje o ljudskim pravima na temu ljudskog prava koje je u fokusu u toj godini, na četiri jezika (engleski, hrvatski, talijanski i francuski), u kojem će biti objavljeni znanstveni radovi, članci i studije slučaja.
Očekivani rezultati projekta su povećanje svijesti učenika o ljudskim pravima kroz povezivanje s kolegama unutar i izvan EU-a te bolje razumijevanje o tome kako njihove lokalne akcije mogu pridonijeti zaštiti, promociji i povećanju ljudskih prava lokalno i globalno, zatim stvaranje osjećaja sigurnosti kod profesora viših razreda osnovnih škola i srednjih škola koji u svojim razredima predaju o pitanjima ljudskih prava te povećanje kapaciteta lokalnih vlasti u tri regije u oblikovanju i promociji zajedničkih akcija koje podupiru i povećavaju ljudska prava. Ukupna vrijednost projekta je 1.210.809,33 Eura. Europska komisija dodijelila je sredstva u iznosu od 834.250,00 eura, od čega je za Istarsku županiju predviđeno 186.464,42 eura.

Preuzimanje:
Prezentacija projekta „Do the Right(s) Thing! - pdf

Poveznice:
Istria Communicating Europe - istra-europa.eu Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta - ssmb.hr  Uspješno ostvaren projekt „Ca su jali i pili naši stori“ - ssmb.hr  Srednja škola u europskom projektu DO THE RIGHT(S) THING - radiolabin.hr  LABINSKA SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE UKLJUČENA U MEĐUNARODNI PROJEKT `DO THE RIGHT(S) THING!" - labin.com  Srednja škola Mate Blažine uključena u međunarodni projekt `Do the right(s) thing!` - 5portal
Projekt Do the Right(s) Thing! - www.istra-europa.eu/pages/projekt-do-the-rights-thing

Novosti


27.4.2017. Učenici SŠMB-a predstavili mobilnu aplikaciju “Zaustavimo nasilje u školama“ na manifestaciji „Susret ljudskih prava“ u sklopu EU projekta "Do the Right(s) Thing!" 
Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin su predstavili mobilnu aplikaciju “Zaustavimo nasilje u školama“ na manifestaciji „Susret ljudskih prava“ u sklopu EU projekta "Do the Right(s) Thing!" u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu, koju je organizirala Istarska županija. Na manifestaciji je sudjelovalo 45 učenika naše škole u pratnji profesorica Dijane Muškardin, Žakline Načinović i Mirjane Dobrić, a učenici Massima Milevoj, Mihaela Kožljan, Aleksandar Parenta i Elena Miletić predstavili su mobilnu aplikaciju “Zaustavimo nasilje u školama“ koja je nastala u sklopu EU projekta "Thin Line" iz programa "Mladi na djelu" u suradnji Grada Labina, Srednje škole Mate Blažine Labin-Gradskog vijeća mladih i norveškog grada Sandnesa te njihovog Gradskog vijeća mladih.
Na susretu ljudskih prava kao središnjoj manifestaciji projekta projekta "Do the Right(s) Thing!" Sudjelovalo je oko tisuću učenika iz istarskih srednjih škola sa svojim profesorima.
Ovogodišnja tema Susreta je „Ljudska prava u doba digitalnog građanstva“ sa naglaskom na tri podteme: "Zaštita ljudskih prava u digitalno doba", "Cyber prostori ljudska prava-prilike i prijetnje", "Nejednakost u pristupu fundamentalnom pravu digitalnog građanstva", te su učenici imali priliku slušati  kratka informativna i edukativna predavanja te se senzibilizirati za vrlo važne teme - što su digitalna prava, zaštita ljudskih prava u digitalnom svijetu, društvene mreže, cyberbullying, zaštita osobnih podataka na internetu te brojne druge teme koje su prezentirali stručnjaci iz nadležnih institucija, akademskog sektora i javnog života te učenici iz istarskih srednjih škola. Formalni dio susreta bio je popraćen i glazbeno-scenskim nastupima učenika.
(Tekst: Mirjana Dobrić)
U Pazinu održan "3. Susret ljudskih prava" - istra-istria.hr
Youth Democracy Project THIN LINE 2013.-2014. - ssmb.hr

 
21.11.2016. Održane četiri radionice iz projekta "Do the right(s) thing" srednjoškolaca Srednje škole Mate Blažine "Do the right(s) thing" je projekt u kojem učenici naše škole sudjeluju već treću godinu. Ono što povezuje sve radionice ovog projekta je glavna tema ljudskih prava i njihova primjena u svakodnevnim situacijama, a ove je godine aktualno pitanje ljudskih prava na društvenim mrežama, odnosno internetu u cjelini. Radionica, održana u ponedjeljak 14.11., sastojala se od 4 „igre“. U prvoj su su učenici pomoću igre slične Aliasu naučili nove pojmove koji će im koristiti kako u daljnjim radionicama, tako i u životu. Iako biste mogli pomisliti kako je ova igra zapravo prejednostavna, to baš i nije u potpunosti točno. Naime,  izabrane vođe timova morale su zadanu riječ svom timu objasniti rečenicom, jednom riječju i pantomimom. Osim što je ova igra bila vrlo zabavna, učenici su priznali kako  im je igra ujedno bila i korisna jer se s pojmovima kao što su hosting internetskih stranica i spam  još nisu susreli.
Sljedeća igra stvaranja mreže simbolički nas je osvjestila o povezanosti svega u svijetu, o povezanosti pojedinca i kolektiva, ali i ulozi svakoga od nas u društvu.  S druge strane,  zadatak u kojem smo trebali analizirati slike poznatih autora kao što su Picasso i Van Gogh pokazali su nam kako se oko nekih stvari nikada nećemo moći u potpunosti složiti, no unatoč tomu svatko ima pravo reći svoj stav. Naposlijetku,  na naše viđenje umjetničkog djela utječu naša životna iskustva i trenutno raspoloženje.
 
U posljednjoj radionici učenici su trebali zamisliti reakciju na situaciju u kojoj su oni žrtve nasilja na internetu, a sve kako bi ih se osvijestilo o raširenosti tog problema i savjetovalo o najboljem načinu njihova rješavanja.
Ono što me je, kao sudionicu ove radionice, posebno oduševilo je atmosfera koja  vlada na ovim radionicama. Ovdje svatko ima pravo reći svoje mišljenje, ništa nije krivo i nitko ne komentira nikoga. Važno je i to što se učenike potiče na odgovoran način razmišljanja po kojemu smo odgovorni za svoje postupke, ali i nedostatak reakcije u ključnim situacijama.  Zbog svega toga smatram kako bi se ovim radionicama trebao priključiti više učenika jer ono što ove radionice  nude  je puno više od  novih i korisnih informacija.
(Karla Zupičić, učenica, za e-novine POINT)
Poveznice:
“Do The Right(S) Thing” - novinessmb.com


12.10.2016. Treningu profesora istarskih srednjih škola u sklopu projekta Do the Right(s) Thing!  Dana 7. listopada pedagoginja Jelena Blackham i profesorica Laura Kokot sudjelovale su na Treningu profesora istarskih srednjih škola u sklopu projekta Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću“.  
Trening profesora se održao u Puli, u Centru za EU i međunarodnu suradnju pod vodstvom Sniježane Matejčić i Sunčice Damjanović iz Centra za građanske inicijative Poreč. EU projekt Do the Right(s) Thing! se provodi već treću godinu, a Srednja škola Mate Blažine Labin je u projektu od samog početka. Ovogodišnja tema projekta je „Ljudska prava u doba digitalnog građanstva“.
Trening profesora je obuhvaćao edukativne radionice/aktivnosti koje će profesori i sami održati u svojim školama koje sudjeluju u projektu, do 31. siječnja 2017. godine. Svi razredi koji sudjeluju u projektu Do The Right(s) Thing! pozvani su sudjelovati u video natječaju za koji trebaju osmisliti i izraditi  video uradak koji se treba baviti ljudskim pravima u digitalnom dobu.
(Tekst : Laura Kokot; foto: Ana Šimić)

 
8.6.2016. Projekt "Do The Right(S) Thing!" - Prezentacije učeničkih prijedloga (2.6.2016.)
U četvrtak 2. lipnja učenici Srednje škole Mate Blažine Labin  prisustvovali su na prezentaciji učeničkih prijedloga donositeljima odluka na lokalnoj i regionalnoj razini u sklopu projekta “Do The Right(s) Thing!”  Sudjelovali su i učenici Ekonomske Srednje škole Pula, Talijanske škole Leonardo da Vinci Buje, Umjetničke i grafičke Srednje škole Pula te Gimnazije Pula. Prezentacije su održane u dvorani Luciano Delbianco u Visokoj tehničkoj-poslovnoj školi Politehnika Pula.
Na ovogodišnjim radionicama “Do The Right(s) Thing!” obrađivali smo temu “Jednako pravo na obrazovanje” i u svakoj školi koja je sudjelovala u tom projektu, učenici su izabrali jedan problem u njihovoj školi te 2.  lipnja izlagali svoje viđenje o rješenju problema pred predstavnicima vlasti odnosno ravnateljima škola i pročelnicom za obrazovanje Istarske županije. Učenici su istaknuli želje: za izgradnju školskog igrališta, za uređenje školskog unutarnjeg prostora u svrhu dnevnog boravka, za uvođenje dana učenika, za maturalnu zabavu i stop nasilju. Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin izlagali su svoj prijedlog o sjedenju u krugu na nastavi, takav način sjedenja bi zamijenio tradicionalan način sjedenja i omogućio lakše praćenje nastave, bolju komunikaciju, interakciju, veću ravnopravnost i zainteresiranost za rad. Pod vodstvom profesorice Sanje Gregorinić prezentaciju su izradili i najuspješnije prezentirali: Karla Zupičić, Adem Mahmić i Mattea Mačkić. Tehničku podršku u zadnjem trenutku pružila nam je Anđelika Licul.
Nadamo se da će naše želje biti barem donekle ostvarene i da ćemo sljedeće godine imati nastavu sa sjedenjem u krugu!
(Tekst: Mattea Mačkić, e-novine POINT; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Prijedlog SŠMB-a Sjedenje u krug - pdf
Poveznice:
Prezentacija učeničkih prijedloga - novinessmb.com
Do the Right(s) Thing!: Učenici prezentirali svoje prijedloge donositeljima odluka - istra-europa.eu
 
23.4.2016. Učenici SŠMB-a na 2. "Susretu ljudskih prava" u Poreču (14.4.2016.) 14. travnja 2016. učenici SŠMB-a sudjelovali su na drugom "Susretu ljudskih prava"  u sportskoj dvorani Žatika u Poreču. Župan Istarske županije gospodin Valter Flego otvorio je 2. susret ljudskih prava u Poreču, kao dio međunarodnog županijskog projekta „Do the right(s) thing“.  Ovogodišnja tema projekta bila je "Pravo na obrazovanje" tako da je i cijeli program susreta tematski pokrivao navedenu temu. U prigodnom programu, učenici različitih udruga prezentirali su svoja znanja i vještine, plesom i sviranjem. Susret je održan prema najavljenom hodogramu. Učenici su mogli poslušati kratka predavanja gostiju. Od predavanja istaknuli bismo predavanje astronoma Korada Korlevića koji je govorio o neformalnom obrazovanju i britkim predavanjem potaknuo okupljenje učenike na razmišljanje. Na susretu su sudjelovali učenici srednjih škola iz Pule, Buja,Poreča, Labina, Pazina, Buzeta i Rovinja. Iz srednje škole Mate Blažina, Labin sudjelovalo je 36 učenika gimnazijskih i strukovnog usmjerenja te voditeljice profesorice Jasmina Gruičić, Irena Crvak, Mirjana Dobrić i Dijana Muškardin.

 
5.4.2016. Održana 2. edukativna radionica "Do the Right Thing(s)" na temu "Pravo na obrazovanje" (29.3.2016.) U sklopu projekta " Do the Right(s) Thing" 29. ožujka 2016. u Srednjoj školi Mate Blažine održana je radionica demokratske participacije. Ovogodišnja tema projekta je "Pravo na obrazovanje - obrazovanjem protiv siromaštva i isključenosti". Voditeljice radionice,  Snježana Matejčić i Sunčica Damjanović iz Centra za građanske inicijative (CGI ) Poreč, na vrlo zanimljiv i poučan način potaknule su nas na razmišljanja i traženja rješenja za probleme u obrazovanju.  Najvažniji problem koji smo istaknuli, ne samo u školstvu, već i u svakodnevnom životu, jest diskriminacija. U jednoj igri simulirali smo  diskriminaciju da bismo uvidjeli kakav je osjećaj kada si nepotrebno diskriminiran.
U tijeku radionice osvijestili smo i druge probleme u obrazovanju kao što su nejednakost i sporo rješavanje problema. Nakon problema orijentirali smo se na osmišljavanje naše savršene škole. Naravno da je svaka grupa imala viziju svoje savršene škole, pa su neki prijedlozi bili: otvaranje kuhinje, besplatni udžbenici, bolje opremljene učionice, drugačiji ispiti, škola bez ocjena.
Na kraju smo odabrali 3 problema koji muče nas školarce te su nas voditeljice uputile kako riješiti probleme. Početkom svibnja učenici koji su prisustvovali radionici pred Komisijom u Puli prezentirati će završni zadatak odnosno rješenja određenih problema u školama. Sada zadatak tek počinje jer učenici moraju dobro istražiti i ispitati svoje argumente.
Prisustvovanje radionici je bilo vrlo poučno i zabavno. Pristupili smo problemima s drukčijeg stajališta i s otvorenim umom. Najzanimljivija rečenica koju smo naučili i koju svi možemo primijeniti u svom životu je "napadajmo probleme, a ne osobe", imajući to na umu uspješno možemo riješiti bilo koji problem koji nam se nađe na putu.
(Tekst: učenica Mattea Mačkić, sudionica radionice; foto: Čedomir Ružić)

 
17.12.2015. Održana radionica na temu "Pravo na obrazovanje" U sklopu aktivnosti europskog projekta "Do the Right(s) Thing" učenici I.o, I.f, II.o, II.f, III.o, IV.o, II.d, II.em razreda Srednje škole Mate Blažine pod vodstvom profesorica Dijane Muškardin, Jasmine Gruičić i Sanje Gregorinić odslušali su radionice na temu "Pravo na obrazovanje". Aktivnost:  "Što je obrazovanje?"
Učenici su na plakatu pisali sve riječi koje su povezane s obrazovanjem. Nakon pisanja u tišini uslijedila je usmena diskusija o riječima povezanim s obrazovanjem. Zaključeno je kako je obrazovanje jedno od najvažnijih ljudskih prava, kako se obrazujemo cijeli život,  kako učimo jedni od drugih i da nisu samo škola, knjige i profesori važni za obrazovanje.
 

09.10.2015. Trening PRAVO NA OBRAZOVANJE za profesore u projektu "Do the Right(s) Thing"  U sklopu projekta „Do the right(s) Thing!“ Profesorice Dijana Muškardin i Sanja Gregorinić sudjelovale su na treningu profesora u Balama u petak, 9. listopada. Ove godine je tema projekta: Pravo na obrazovanje. Na treningu su profesori  iz srednjih škola Istarske županije prošli slijedeće edukativne radionice:
•    Što je obrazovanje?
•    Zašto je obrazovanje važno?
•    U kojim se dokumentima o zaštiti ljudskih prava nalaze odredbe o pravu na obrazovanje?
•    Povećava li manjak obrazovanja siromaštvo?
•    Tko i što poduzima da bi se omogućilo pristup kvalitetnom obrazovanju za svu djecu i odrasle radi smanjenja siromaštva i zaštite održivog razvoja?
•    Obrazovanje može promijeniti živote.
•    Korak naprijed, korak natrag.
•    Kako se obrazovanjem stvara tolerantnije i uključivo društvo?
Nakon održanih radionica profesori su se s voditeljicama dogovorili o načinu mentoriranja, dobili upute za izvođenje aktivnosti s učenicima i evaluirali radionice. Profesori su dužni do kraja siječnja održati radionice u školama u kojima rade, a slično kao i prošle godine u sklopu projekta održati će se susreti mladih u Poreču, a najkreativniji u predstavljanju projekta će imati priliku za posjet regijama partnerima u projektu Toskani ili Normandiji.

27.01.2015. Učenici SŠMB-a na SUSRETU LJUDSKIH PRAVA Svi učenici II.o, III.o i I.ght razreda te pojedini učenici II.f, III.f, III.em, III.d i IV.em sudjelovali su u sklopu projekta „Do the Right(s) Thing“  na "Susretu ljudskih prava" 27.01.2014. u Domu sportova „Mate Parlov“ Pula. Uz prigodan program koji se sastojao od predprograma  gdje se  govorilo o projektu i današnjem programu, plesna grupa i pjevački zbor zabavljali su publiku, a uz to pušteni su i filmovi koji su snimili učenici u sklopu projekta. Zbor Zaro izveo je  skladbu Oda radosti i Lipi grade moj. Održani su govori: Gradonačelnik Grada Pule, Boris Miletić; Župan Istarske županije, Valter Flego; - Korado Korlević, astronom, Zvjezdarnica Višnjan: „Globalno pitanje ljudskih prava; David Skoko, kuhar i vlasnik konobe „Batelina“: „Što jedemo i kako se zdravo i kvalitetno hraniti?“; pobjednički video - Gimnazija Pula, učenici 1.D razreda i video – Talijanska Srednja škola Dante Alighieri; Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu: „Kako izbjeći prekomjernu proizvodnju hrane?“; Nenad Kuftić, predsjednik Udruge ekoloških proizvođača Istre: „Što znači ekološka proizvodnja?“; Irena Vukmanov Šimokov, predsjednica Udruge Fair Trade Hrvatska:“Kupujmo pametno kako ne bi bacali hranu jer je gotovo 50% populacije svakodnevno ili povremeno gladno“; Bruno Kostelić, stručni savjetnik za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije:“Otpad – što s njim?“; Korado Korlević: „Završni zaključak i svjetlosno zagađenje“; Školski Band Rovinj: 3 pjesme John Lennon, Give peace a chance – voditelji pozivaju svih da otpjevaju zajedno Između govornika održane su i plesne i pjevačke točke učenika.

   
Nastavnici i stručni suradnici koji su sudjelovali na susretu: Sanja Gregorinić, Nevio Gašparini, Mirjana Dobrić, Irena Crvak (osoba za kontakt: irena.crvak@skole.hr).

"Nadamo se da je bilo zanimljivo, i da ste se ugodno osjećali na Susretu te se pouzdamo u vašu suradnju i angažman u slijedećim aktivnostima u sklopu projekta Do the Right(s) Thing, kao i na predstojećim izdanjima Susreta ljudskih prava u Poreču i Pazinu. Srdačan pozdrav,"
(Ana Šimić, Viša stručna suradnica za međunarodne projekte, ISTARSKA ŽUPANIJA/REGIONE ISTRIANA, Upravni odjel za međunarodnu suradnju)

30.11.2015. "Do the Right(s) Thing" u SŠMB-u   U sklopu aktivnosti europskog projekta "Do the Right(s) Thing" učenici II.o razreda Srednje škole Mate Blažine Labin pod vodstvom profesorice povijesti Sanje Gregorinić odslušali su radionice na temu "Pravo na mir za održivi planet".  


Radionica Pletenje mreže - povezanost okoliša i ljudi

Razmišljanja i dogovori oko globalizacijskih procesa i njihovih utjecaja na okoliš i svakodnevni život

Kako učenici shvaćaju globalizaciju - zajednička definicija...

Vježba Tiha publika...

Učenici su naučili puno o održivosti planeta, ljudskim pravima, globalizaciji, različitim državama, kako oni mogu doprinijeti održivosti i miru. Učeničke evaluacije radionica bile su pozitivne. Nakon odrađenih radionica učenici su imali zadatak, da pod vodstvom profesorice,  snime kratke video uratke u kojima će pokazati neke od tema ljudskih prava, održivosti hrane i mira na planetu. Učenici su snimili dva kratka filmića koja su zbog potrebe natjecanja objavljena i na You Tube-u, a možete ih pogledati na sljedećim linkovima:
https://www.youtube.com/watch?v=4V1vP_NP3Ao
https://www.youtube.com/watch?v=Xd2eHJq0638

10.10.2014. Edukativna radionica – trening profesora u sklopu Projekta „Do The Right(s) thing!“ Profesorice Jasmina Gruičić i Sanja Gregorinić sudjelovale su na  treningu profesora o Edukativnoj radionici za učenike na temu „Pravo na mir za održivi planet“. Trening se održao 10. listopada od 8 do 16 sati u Balama u Centru za EU i međunarodnu suradnju (Kaštel Bembo). Ovim treningom Srednja škola Mate Blažine Labin uključena je u međunarodni Projekt „Do the right(s) thing“.
Projekt „DO THE RIGHT(S) THING!“ traje 36 mjeseci (ožujak 2014. – ožujak 2017.), a u  njemu sudjeluju: Regija Toskana (glavni partner), Istarska županija, francuska regija Donja Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i International Human Rights Institute for Peace iz Francuske.
Glavni cilj projekta je promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata.
Specifični cilj je podizanje svijesti i razumijevanja među učenicima u EU, u dobi od 11 do 18 godina, u Toskani, Donjoj Normandiji i Istarskoj županiji o načinima na koje mogu koristiti svoja stajališta, glas i akcije u promociji ljudskih prava na lokalnoj i globalnoj razini.
U projektu u toku tri godine sudjeluje 43.350 učenika i 398 učitelja iz osnovnih i srednjih škola.
Cilj radionica za obuku je pružiti učiteljima metode za izvedbu odgojnih radionica podizanja svijesti u školama, osnovne informacije i sredstava rada o pitanjima ljudskih prava kako bi se olakšala provedba dodatnih aktivnosti u skladu s kurikulumom, usmjerenih na promicanje ljudskih prava.
Radionica za obuku učitelja sastoji se od tri dijela:
Prvi dio bit će usmjeren na istraživanja problematike ljudskog prava.
Drugi dio je omogućiti posebnu obuku za nastavnike o iskustvenim i interaktivnim metodama.
Posljednji dio je fokusiran na učinkovito korištenje društvenih mreža prije, za vrijeme i nakon održavanja odgojnih radionica podizanja svijesti.  
Tijekom listopada i studenog 2014. educirani nastavnici provesti će u školama u kojima rade obrazovne radionice podizanja svijesti učenika o održivom razvoju . Ciljevi radionica su: dati izvorne podatke o problematici određenog ljudskog prava, pozvati učenike na djelovanje u svojim lokalnim zajednicama u vezi s pitanjem ljudskog prava (škola, dom, klubovi mladih).Dokumentirati i pokazati djelovanje  u dodijeljenom prostoru na društvenoj mreži (registracija na interaktivnu web platformu).
Važnost projekta je i u metodologiji globalnog učenja -interaktivne, participativne i iskustvene aktivnosti, poticanje učenika na djelovanje u društvu i aktivno građanstvo.
Nakon obavljenih radionica održati će se susret reprezentativnih  skupina iz svake partnerske zemlje (8 učenika + 2 učitelja). Učenici će u partnerskoj regiji boraviti 2 dana. Svaka skupina pripremit će izvješće o svojim iskustvima i podijeliti ih na web platformi.
Svake godine će se objaviti Dosje o ljudskim pravima u Istarskoj županiji, Toskani i Donjoj Normandiji. Dosje će biti izrađen za učitelje kako bi dubinski istražili ljudsko pravo u fokusu godine.
U sklopu projekta održati će se i nacionalne radionice u svakoj partnerskoj regiji, a pozvat će se oko 60 sudionika: učitelji, socijalni radnici, pedagozi, djelatnici nevladinih udruga, lokalne i nacionalne obrazovne institucije i učenici.
Na nacionalnim radionicama teme će biti: analiza ljudskih prava, milenijski ciljevi razvoja UN-a,  šire problematike razvoja i njihovo mjesto u nacionalnim školskim kurikulumima.
U sklopu projekta postoji i interaktivna platforma i razmjena na Internetu s ciljem nadogradnje raznih sadržaja, razmjenom mišljenja,  diskusija i izmjena vještina.
Radionice na prvom treningu profesora bile su slijedeće:
1.    Veza između OKOLIŠA-ODRŽIVOG RAZVOJA-MIRA
2.    Zašto je svijet takav kakav jest?
3.    Norme koje štite pravo na mir na održivom planetu
4.    Kako se kroz povijest razvijala ideja mira uz održivi razvoj
5.    Što je globalizacija
6.    Gdje sam i kako stojim: rušenje mitova o klimatskim promjenama
7.    Tiha publika: održivi razvoj i hrana
8.    Osobni plan (kako mogu doprinijeti održivom razvoju)
Sve su se radionice radile u grupama, na kreativan način, naučili smo puno o održivom razvoju, povezanosti održivog razvoja s ljudskom djelatnošću, zaštiti okoliša, ljudskim pravima kroz povijest. Cilj projekta je da se te radionice primijene s učenicima u školi.
Na kraju je uslijedila rasprava i evaluacija radionice.
Profesori su na treningu dobili  potrebne materijale, koje će kasnije koristiti u pripremi za održavanje edukativne radionice za svoje učenike. Trening je održala stručnjakinja iz Centra za građanske inicijative Poreč, gđa. Sniježana Matejčić, koja će i dalje biti na raspolaganju profesorima te im eventualno pomagati  putem grupnih ili individualnih konzultacija u pripremi predavanja.

Koordinatorice: Irena Crvak, pedagoginja i Sanja Gregorinić, prof. povijesti)

(Pišu i fotografiraju: Do The Right Thing Team)