naslovna > Stručni aktivi > Napredovanja u zvanju

Napredovanja u zvanju

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjima školama i učeničkim domovima, Pravilnik o izmjenama Pravilnika te Pravilnik o izmjenama i dopunama navedenoga pravilnika.
Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima NN 68/2019
Pravilnik o izmjenama Pravilnika o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjima školama i učeničkim domovima NN 60/2020
Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima  NN 32/2021


14.10.2022. Kroz vrhunske profesore i centar izvrsnosti do kvalitetnih mladih za sigurnu budućnost Labina (penosimo: Grad Labin) OVDJE!


7.10.2022. Nagrađeno pet djelatnica Srednje škole Mate Blažine Labin Povodom Svjetskog dana učitelja Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike u Hrvatskoj. Ove školske godine nagrađeno je 513 najuspješnijih u školskoj 2021./2022. godini.
Među nagrađenim djelatnicima je i pet profesorica Srednje škole Mate Blažine Labin: Dijana Muškardin, Olivera Tadić, Majda Klapčić, Amneris Ružić Fornežar i Karla Golja Milevoj.
Srdačne čestitke nagrađenim djelatnicama uz želju za još puno uspjeha u narednom radu.
(Ravnatelj i djelatnici Srednje škole Mate Blažine Labin)
Poveznice:
Pet profesorica labinske Srednje škole Mate Blažine među 513 najboljih u Hrvatskoj - 5portal.hr
Pet odgojno-obrazovnih djelatnica labinske Srednje škole nagrađene na Svjetski dan učitelja - radiolabin.hr

13.7.2022. NAPREDOVANJA U ZVANJE U ŠK. GOD. 2021.-2022. OVDJE!


28.1.2022. VALTER GLAVIČIĆ: VAŠA SU PRIZNANJA JOŠ JEDAN DOKAZ KAKO SVI ZAJEDNO RADIMO DOBAR POSAO OVDJE!
O profesoricama i njihovom uspjehu ovoga tjedna emitiran je i prilog u emisiji Labinska kronika kojeg možete pogledati OVDJE! 
(Tekst i foto Grad Labin, prenio 5portal.hr)

12.10.2021. Nagrađeno pet profesorica labinske srednje škole (prenosimo GLAS ISTRE i LABINŠTINA, Branko Biočić) OVDJE!

5.10.2021. Čak pet prosvjetnih radnika labinske srednje škole među najboljima u Hrvatskoj Povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja, Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika Ministarstva obrazovanja izabralo je 511 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2020./2021. Među njima je i 15 prosvjetnih radnika iz Istre od kojih je čak pet iz Srednje škole Mate Blažine. Nagrađene su Karla Golja Milevoj, Laura Kokot, Majda Milevoj Klapčić, Olivera Tadić i Dijana Muškardin. ‘’Iskreno čestitamo najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2020./2021. te im želimo uspješan nastavak rada, osobito u ovim izazovnim vremenima.’’ poručili su iz resornog ministarstva.
(Tekst i foto: Radio Labin)
Poveznice:
Čak pet prosvjetnih radnika labinske srednje škole među najboljima u Hrvatskoj - radiolabin.hr

Napredovanja djelatnika SŠMB-a na dan 8.7.2021. - pdf

19.6.2021. Čedomir Ružić jedan je od malobrojnih ravnatelja u Hrvatskoj koji su dosad stekli dodatno stručno obrazovanje, odnosno napredovali u zvanje. Prvi je ravnatelj u Istri koji je stekao titulu ravnatelj-mentor i to s 25 godina iskustva i kontinuiranog razvoja na mjestu ravnatelja Srednje škole Mate Blažine i 39 godina ukupnog staža u obrazovanju.
„Ovo promaknuće u karijeri je još jedno u nizu priznanja i ugodnih događaja koje sam doživio za svojih pet mandata na radnom mjestu ravnatelja Srednje škole Mate Blažine, a meni je posebno drago jer proizlazi iz struke. Konačno se omogućilo i ravnateljima da napreduju u zvanje.  Kao voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća ravnatelja i aktivni član Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja zalagao sam se da se ispravi  nepravda i diskriminacija ravnatelja po tom pitanju. Dosad su naime mogli napredovati samo odgajatelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici. Rado sam se odazivao pozivima raznih stručnih timova i povjerenstava imenovanih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja ili Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su se zalagali za kvalitetnije i sustavnije stručno osposobljavanje ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova te za njihovo licenciranje i profesionalizaciju, što, nažalost, još nije zaživjelo u nas.
Sam postupak prijave ravnatelja, prosvjetnih djelatnika i odgajatelja, koji se odnedavno sami online prijavljuju za napredovanje, pa do stručno-pedagoškog uvida i donošenja rješenja, dosad je bio kompliciran i kasnio je zbog pandemije, ali u posljednjih se nekoliko mjeseci konačno ubrzao.  Nakon što je Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima prvi puta donesen u srpnju 2019. godine, te su pokrenute njegove izmjene u svibnju 2020., novi je Pravilnik o izmjenama i dopunama stupio na snagu u ožujku ove godine.
U mom slučaju stručno povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanje najprije je detaljno provjerilo svu priloženu dokumentaciju i kompetencije te obavilo uvid u stručno-pedagoški rad, odnosno izvođenje aktivnosti vođenja sastanka s mojim stručnim suradnicima i nastavnicima okupljenima u Povjerenstvu za kvalitetu. Na temelju svega navedenoga donijeli su stručno mišljenje o napredovanju u zvanje koje sam prihvatio s velikim zadovoljstvom i zahvalnošću.
Stručno je povjerenstvo bilo u sastavu: Oleg Đaković, viši savjetnik za ravnatelje AZOO-a, Suzana Poropat-Božac, ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, i Nenad Pavlinić, ravnatelj Industrijske strojarske škole iz Zagreba. Ustanovili su da po zadanim područjima i kriterijima iz Pravilnika, ukupnim brojem bodova i satima usavršavanja, udovoljavam kriterijima vrednovanja stručno-pedagoškog rada. Uz to dugi niz godina uspješno surađujem sa svojim stručnim timom, nastavnicima i ostalim zaposlenicima Škole, osiguravam optimalne uvjete za rad svim zaposlenicima i za učenje u školi svim učenicima, pružam kontinuiranu podršku zaposlenicima za ostvarenje radnih zadaća te potičem njihov profesionalni razvoj. Kolegijalnom podrškom te motivacijom i entuzijazmom aktivno doprinosim razvoju sustava srednjoškolskog obrazovanja.
Na kraju se zahvaljujem članovima stručnog povjerenstva za napredovanje, svojim suradnicima, kolegicama i kolegama te djelatnicima Srednje škole Mate Blažina iz koje potječem, kako njima tako i svima onima koji su me podržali u radu svo to vrijeme, naravno, posebno svojoj obitelji. Hvala svim kolegicama i kolegama ravnateljima naše županije na čelu s našom pročelnicom Patriciom Percan, koji su mi tim povodom čestitali riječima: „Znanje, iskustvo i neizmjeran trud dali su rezultat… Iskrene čestitke! Zaslužio si svojim radom i dobročinstvom prema nama kolegama ravnateljima, tvojim kolegama u školi, a bogami i prema učenicima, roditeljima i, naravno, tvome gradu.“
Svima njima uzvraćam da sam to promaknuće u struci, koje donosi sa sobom i dodatne obaveze, stekao zahvaljujući našoj dugogodišnjoj suradnji, povjerenju i timskome radu koji je preduvjet svakom napretku. Jedino kolegijalnom podrškom, motivacijom i entuzijazmom aktivno doprinosimo, mi ravnatelji i kolege profesori i suradnici zajedno s učenicima, razvoju ljudskih potencijala i kontinuiranom razvoju sustava srednjoškolskog obrazovanja, što smo dokazali i u ovo izazovnoj godini.“

Poveznice:
Čedomir Ružić prvi mentor među ravnateljima u Istri - istarski.hr
CV ravnatelja - ssmb.hr
MŽSV ravnatelja - ssmb.hr
5.10.2020. Dijana Muškardin iz Srednje škole Mate Blažine među 500 ovogodišnjih nagrađenih nastavnika Na ovogodišnji javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika u Republici Hrvatskoj javilo se 1.769 kandidata prijavljenih za nagrađivanje najboljih odgojno-obrazovnih radnika. Prema Pravilniku o nagrađivanju i procjeni Povjerenstva za nagrađivanje izabralo je 504 najuspješnija odgojno-obrazovna djelatnika u školskoj godini 2019.-2020, među njima i profesorica mentorica povijesti Dijana Muškardin iz Srednje škole Mate Blažina Labin.
Na javni poziv mogu se prijaviti svi nastavnici koji svojim radom ispunjavaju uvjete iz kategorije izvrsnosti za tekuću školsku godinu na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima.
Zbog novonastale epidemiološke situacije ove godine dodjelu nagrada pod nazivom "Godišnje nagrađivanje odgojno-obrazovnih djelatnika" održalo se u virtualnom okruženju, na međunarodni Dan učitelja, 5. listopada 2020. Tom prigodom ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitao je nagrađenima te uputio poruku u povodu međunarodnoga Dana učitelja OVDJE!
Preuzimanje:
Ovo su imena 504 najbolja nastavnika u Hrvatskoj: Dobili nagradu od 10.000 kuna bruto - pdf

 

SVEČANA URUČENJA RJEŠENJA O NAPREDOVANJU/PONOVNOM IZBORU U ZVANJU


2.5.2019. Svečano promovirano 526 mentora i savjetnika - među njima Ljiljana Štingl Svečanom promocijom mentora i savjetnika u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu odano je priznanje izvrsnim i inovativnim odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima. Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 26. travnja 2019. promociju u položajna zvanja 526 odgojno-obrazovnih radnika iz dječjih vrtića, osnovnih, srednjih i umjetničkih škola te učeničkih domova. Među promoviranima isticali su oni ponovno izabrani u zvanje, učitelji koji kontinuirano dobro rade, provode projekte, mentori su pripravnicima, pripremaju učenike za natjecanja, dio su mentorskih skupina i svojom stručnošću i kvalitetom zaslužuju biti među najboljima u sustavu. Upravo u te najbolje obrazovni sustav polaže velike nade i poziva ih da nastave kvalitetno i stručno raditi na uvođenju cjelovite kurikularne reforme. Odluke o napredovanju promoviranima su uručili Lidija Kralj i Vlado Prskalo, pomoćnici ministrice znanosti i obrazovanja.
Ljiljana Štingl, profesor fizičke kulture,  nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture
Odgojno djelovanje i izvođenje nastave: Odnos učenika prema nastavnici i međusobni odnosi učenika tijekom uvida bili su izuzetno dobri. Izvođenje nastave odvijalo se u pozitivnom radnom ozračju. Učenici su bili motivirani i aktivni u svim dijelovima sata. Nastavnica uvažava individualne razlike među učenicima, motivira ih, ispravlja pogreške te potiče na rad i samostalnost u radu.
izvannastavni stručni rad: Nastavnica Ljiljana Štingl postiže zapažene rezultate u izvannastavnom stručnom radu. Voditelj je muške i ženske školske sportske ekipe rukometa s kojima postiže odlične rezultate na županijskoj i državnoj razini natjecanja. Posebno zapažene rezultate s učenicima je postigla na državnom natjecanju u rukometu u šk.g. 2007.-2008- kada je osvojila 1. mjesto te 2003.-2004. kada je osvojila 3. mjesto. Nastavnica je dobitnica posebnog priznanja Grada Labina za 2008. godinu.
(Isječak iz Izvješća o provedenom stručno-pedagoškom radu od strane nadležnog vanjskog suradnika za Tjelesnu i zdravstvenu kulturu AZOO-a, Davor Juriša, prof.)

Poveznice: Svečano promovirano 526 mentora i savjetnika - azoo.hr

21.2.2019. Profesorica matematike Ticijana Šumberac promovirana u zvanje mentora  Svečana promocija 480 mentora i savjetnika Svečana promocija najboljih i najkvalitetnijih odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika održana je  8. veljače 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, svečanom promocijom nagrađuju najbolje u sustavu, one koji stručnošću i znanjem, inovativnim metodama poučavanja, uzornim radom i stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i o dgojno-obrazovni sustav u cjelini.
"Nastavnica Ticijana Šumberac svojim iskustvom, kreativnošću te stručnošću potiče učenike na aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu. Učenici u svakom dijelu sata mogu postaviti pitanja na koja će nastavnica uz uključenost učenika i njihovih odgovora dati konkretne matematičke formulacije.  Tijekom cijelog nastavnog sata od učenika se traži potpuna matematička korektnost u zapisu i izričaju te potiče logičko zaključivanje i formiranje matematičkih pojmova.
Nastavnica je aktivan član na stručnom polju rada. Sudjeluje u radu povjerenstva za natjecanje iz matematike od školske do županijske razine. Mentorica je učenicima koji redovito sudjeluju na natjecanjima iz matematike na županijskoj i državnoj razini te na izvanškolskim projektima Festival matematike. Bila je mentorica učenika Karla Frankole koji je na državnom natjecanju iz matematike osvojio dvaput treće mjesto te jednom bio državni prvak u B varijanti natjecanja".


(Isječak iz Izvješća o provedenom stručno-pedagoškom radu od strane nadležnog višeg savjetnika za matematiku iz AZOO-a, Veska Nikolausa, mag. educ.math.et phys.)

Poveznica:
Održana svečana promocija 480 mentora i savjetnika - www.azoo.hr

 

 

 2.7.2018. Potvrđena izvrsnost nastavnika strukovnih predmeta SŠMB-a: Alena Šestaka, Davora Frankovića, Gabriele Dundara i Daniela Mohorovića Dana 29.6.2018. u Hotelu Antunović u Zagrebu održana je Svečana dodjela Rješenja o napredovanju/ponovnom izboru u zvanje nastavnika strukovnih predmeta na kojoj je u zvanje mentora promovirano četvero profesora Srednje škole Mate Blažine Labin: Gabriela Dundara i Daniel Mohorović iz područja ekonomije, trgovine i poslovne administracije te Alen Šestak i Davor Franković iz područja elektrotehnike i računalstva.
Agencija već tradicionalno organizira ovu svečanost sa svrhom slavljenja i priznavanja uloženoga truda strukovnih nastavnika koji su prešli onu „dodatnu milju“ u svojemu profesionalnome razvoju. U želji i nadi da uspjeh nastavnika ne prođe nezamijećeno, Agencija je ove godine s ponosom promovirala 174 nastavnika u zvanje mentora i savjetnika.
Dodijeljena su Rješenja nastavnicima koji svojom stručnošću, odnosno ljudskim, pedagoškim i metodičkim odlikama, postižu uzorne rezultate u nastavnome radu, izvannastavnim aktivnostima i izvannastavnomu stručnome radu te pridonose unaprjeđivanju procesa poučavanja, razvoju cjelokupne odgojno-obrazovne djelatnosti škole i hrvatskoga školstva.
Prepoznavanje njihova uspjeha ujedno je i poruka da se znanje, izvrsnost i zalaganje itekako prepoznaju i cijene, osobito kod  nastavnika koji kroz svoj plemenit i nesebičan rad doprinose promidžbi izvrsnosti strukovnoga obrazovanja, jačanju njegove privlačnosti i podizanju ugleda strukovnih nastavnika.
Svečanoj dodjeli nazočio je i Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, koji je, uz Milu Živčića, ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, dodijelio Rješenja nastavnicima.

Gabriela Dundara, dipl. oec. U Srednjoj školi Mate Blažine Labin zaposlena je od 1999. najprije kao voditeljica praktične nastave za prodavače, a potom kao nastavnica ekonomske grupe predmeta. Sudjelovala je 2008. u EU projektu Grada Labina „Usklađivanje obrazovnih mogućnosti sa zahtjevima tržišne ekonomije“ (HOMER) kroz program INTERREG IIIA. U projektu su bile uključene Slovenija – Mađarska – Hrvatska, zajednički s Krapinsko-zagorskom županijom i Ekonomskim institutom iz Maribora. Od  2011. do 2013. bila je sudionik  EU projekta Leonardo da Vinci SELPRAF (Samozapošljavanje posredstvom vježbeničkih tvrtki baziranih na e-learningu) u kojem je sudjelovala naša škola zajedno  sa Zavodom za zapošljavanje - Podružnica Labin te i  partnerima iz Slovenije.  Projekt SELPRAF je uvršten među najbolje EU projekte u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju 2014. godine. Priprema učenike  za natjecanja „Mladi poduzetnik“, a u Pučkom učilištu Labin radi u obrazovanju odraslih za zanimanje komercijalist.

Davor Franković, mag.ing. elektrotehnike. Član je Školskog odbora kao i Povjerenstva za kvalitetu. Predsjednik je Stručnog aktiva elektrotehnike i fizike te voditelj grupe elektromehaničara i grupe za obnovljive izvora energije. Voditelj je laboratorijskih vježbi i radioničke nastave. Sudjelovao je na Županijskim i Državnim natjecanjima u zanimanju elektromehaničar te bio član Županijskih i Državnih povjerenstava u organizaciji natjecanja u zanimanju elektromehaničar. Organizira ekološke akcije, ljetne škole robotike te posjete tvornicama u lokalnom okruženju. Ima iskustva u projektnoj nastavi i laboratorijskim vježbama te u projektima financiranim iz sredstava  EU: USEGP (Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta).


Daniel Mohorović, dipl. oec. U svojem izvannastavnom radu bavi se različitim projektima - tijekom  2004. završio je edukaciju za voditelja programa Junior Achievement - poduzetnička organizacija te  je u Školi koordinirao  program vježbeničke tvrtke - JAPO.  Od 2011. do 2013. bio je koordinator projekta SELPRAF u sklopu kojeg je osmišljen i u suradnji sa partnerima uspješno realiziran program obrazovanja za samozapošljavanje na temelju e-učenja i vježbeničkih tvrtki. U 2014. projekt SELPRAF je bio uvršten među 35 najboljih EU projekata u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju tei najbolji slovenski Leonardo da Vinci primjer dobre prakse. Već dugi niz godina bavi se i obrazovanjem odraslih kao voditelj osposobljavanja za samostalnog knjigovođu, kao nastavnik ekonomskih predmeta i voditelj komunikacijske radionice za obrtnike i poduzetnike.  Sa svojim izlaganjima sudjelovao je na znanstveno-stručnim skupovima i objavljivao znanstveno-stručne radove. Uz pedagoški bavi se književnim radom. U periodici, zajedničkim zbirkama, na portalima i osobnoj mrežnoj stranici objavljuje poeziju i prozu OVDJE!. Objavljene su mu dvije knjige: Hajka (2011.), Terra fameja (koautor Božo Glavičić, 2016.), a u pripremi su knjige: Cakaviana (poezija i proza),  Zavičajni svemir (epistolarna proza) te Uvod u flacijanizam (roman).

Alen Šestak, bacc.ing. elektrotehnike. U izvannastavnome stručnom radu vodi grupe elektromehaničara i priprema ih za natjecanja u zanimanju elektromehaničar i elektromonter/elektroinstalater. Sudjeluje u organizaciji natjecanja elektromehaničara na školskoj, županijskoj i državnoj razini. Vodi grupu Obnovljivi izvori energije i aktivno sudjeluje u provođenju međunarodnih ljetnih škola robotike, elektronike i računalnih laboratorija. Organizira i sudjeluje u ekološkim akcijama „EKO Rabac“ u suradnji sa TZ Grada Labina kao i na predstavljanju Škole na međunarodnom susretu eko škola „2. otvoreni eko dan“ u Sisku.  Stručno se usavršava iz područja: električnih instalacija, elektroničkih sklopova (Labsoft-Unitrain, Altium Designer, planiranje i vođenje laboratorijskih vježbi), reguliranih i nereguliranih motornih pogona, tehnologije rada pod naponom, sinkronizacije brodskih generatora, obnovljivih izvora energije odnosno fotonaponskih sustava, primjene PLC-a Siemens STEP7-1500. Organizira i vodi učenike na izvanučioničku nastavu u radne procese u tvrtkama na Labinštini te vodi praktičnu nastavu i stručnu praksu izvan škole. Osvojio je 1. i 2. mjesto na županijskom natjecanju u zanimanju elektromehaničar šk.g. 2009./10., kao i šk.g. 2010./11. i  šk.g.  2013./14. Na državnom natjecanju u zanimanju elektromehaničar šk.g. 2010./11. osvojio je 1. i 2. mjesto, a posljednjih godina uspješno sudjeluje na državnom natjecanju u zanimanju elektromehaničar i elektroinstalater-elektromonter.

                 U društvu sa višom savjetnicom ASOO-a Dubravkom Oršanić
Poveznica:
Svečana dodjela rješenja o napredovanju/ponovnom izboru u zvanje 2018. – asoo.hr

13.12.2017. Među najizvrsnijim prosvjetarima i naše profesorice Sandra Juran i Karla Golja Milevoj Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 8. prosinca 2017. najkvalitetnijim odgajateljima, odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof., i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja mr. sc. Hrvoje Šlezak, uručili su Odluke o napredovanju u više zvanje mentora i savjetnika. Promaknućem u više zvanje nagrađeno je 630 djelatnika osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića.
Među najizvrsnijim prosvjetarima i naše profesorice Sandra Juran i Karla Golja Milevoj
Sandra Juranpromovirana u zvanje profesora-savjetnika. "Sandra Juran, kao nastavnica biologije u svom izvannastavnom radu ostvaruje vrhunske rezultate. Kao voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika biologije i kemije svojim stručnim predavanjima i didaktičko-metodičkim osuvremenjenim radionicama znatno je pridonijela kvaliteti rada vijeća. Vođenjem međunarodnih projekata e-Twinning i Erasmus Green school značajno je pridonijela afirmaciji Škole, jačanju interesa učenika za prirodoslovlje te razvijanju informacijsko-komunikacijskih kompetencija. Zbog iznimnih stručno-pedagoških kompetencija 2012. godine promovirana je u zvanje profesora mentora."
(Isječak iz Izvješća o provedenom stručno-pedagoškom radu od strane nadležne više savjetnice, gđe Borjanke Smojver, iz AZOO-a) Više: OVDJE!

 

 

Karla Golja Milevojpromovirana u zvanje profesora-mentora. "Karla Golja Milevoj, nastavnica engleskog jezika, posjeduje sjajne komunikacijske vještine koje se očituju u kvalitetnom odnosu učenik/nastavnik. Vrlo jasno i kompetentno postavlja obrazovne ciljeve koje učenici ostvaruju na izvrstan način. Koristi se istraživačkim pristupom u poučavanju novih pojmova čime potiče učenike na rad i razmišljanje. Razredno ozračje je ugodno i vrlo pozitivno što zapravo djeluje motivirajuće na sve sudionike nastavnog procesu. Vrlo je primjetan harmoničan i korektan međusoban odnos učenika samih i nastavnice sa njima. Njezin izvannastavni stručni rad prepoznat je i cijenjen unutar zajednice nastavnika Škole, Županije i lokalne zajednice."
(Isječak iz Izvješća o provedenom stručno-pedagoškom radu od strane nadležne savjetnice, gđe Jelene Zdrilić, iz AZOO-a) Više: OVDJE!


Poveznice:
Najizvrsniji odgojitelji i učitelji poručuju da je privilegija učiti djecu i mlade - azoo.hr


15.6.2017. Milivoj Crvak u ponovnom izboru u zvanje promoviran u zvanje nastavnika-savjetnika  9. lipnja 2017. održana je svečanost dodjele Rješenja o napredovanju ili ponovnom izboru u zvanje mentora ili savjetnika nastavnicima strukovnih predmeta. Svečanost se održala u Hotelu Antunović u sklopu projekta „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“.
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih već tradicionalno organizira ovu svečanost sa svrhom slavljenja i priznavanja uloženoga truda strukovnih nastavnika koji su prešli onu „dodatnu milju“ u svojemu profesionalnome razvoju. Ukupno je 155 nastavnika strukovnih predmeta napredovalo ili je ponovno izabrano u zvanje, a Rješenja su uručili mr. sc. Hrvoje Šlezak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, i Mile Živčić, ravnatelj Agencije.
Velik broj nastavnika koji su napredovali pokazao je da, unatoč "vremenu izazova i kontroverzije", s kojima se susrećemo u našem obrazovnome sustavu, naše strukovne škole i dalje imaju kadar koji neumorno radi na razvoju i unaprjeđenju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, što Agencija prepoznaje i iznimno cijeni. Na svečanu promociju pozvan je i Milivoj Crvak, nastavnik elektrotehničke skupine predmeta u Srednjoj školi Mate Blažine, te pošto je prije pet godina bio promoviran u zvanje mentora ove je godine kod ponovnog izbora promoviran u nastavnika-savjetnika.
"Tijekom proteklog razdoblja sudjeluje u organizaciji i provedbi školskih, županijskih/međužupanijskih natjecanja iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici te kao mentor učenicima sudjeluje na navedenom županijskom i državnom natjecanju. Mentor je učeniku koji je osvojio treće mjesto na Državnom natjecanju iz Osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici te učenicima koji sudjeluju u izvannastavnim školskim projektima. Voditelj je grupe elektrotehničara. Mentor pripravnicima Škole do stručnog ispita te je održao predavanje na međunarodnom stručno-znanstvenom skupu (6. Hrvatski susret kvalitetnih škola). Objavio je stručni članak „Učenje na zabavan način“ te brošuru koja doprinosi unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa u nastavi nastavnih predmeta iz elektrotehnike. U nastavi primjenjuje suvremene metode poučavanja."
(Isječak iz Izvješća o provedenom stručno-pedagoškom radu od strane nadležne više savjetnice, gđe Vesne Anđelić, iz ASOO-a)


19.4.2017. Školska knjižničarka Majda Milevoj Klapčić promovirana u zvanje stručnog suradnika mentora Majdi Milevoj Klapčić, profesorici talijanskog jezika i književnosti, diplomiranoj knjižničarki, stručnoj suradnici školskoj knjižničarki, na svečanoj promociji održanoj 13. travnja 2017. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Agencija za odgoj i obrazovanja i Ministarstvo znanosti i obrazovanja unaprijedili su u položajno zvanje stručnog suradnika mentora.
“Stručna suradnica knjižničarka Majda Milevoj Klapčić je svojim radom i aktivnostima pokazala izvrsno poznavanje metoda poučavanja koje uspješno prilagođava interesima učenika i na taj ih način motivira na rad i postiže izvrsne rezultate. Uzajamnim poštovanjem i stvaranjem povjerenja pomaže im u razvijanju pozitivnih stavova. Zbog takvog odnosa s u učenicima, lako ih okuplja oko zajedničkih projekata, uključuje ih u natjecanja i upoznaje ih s mogućnostima djelovanja u drugim institucijama i lokalnoj zajednici i tako razvija njihov osjećaj empatije, brigu za druge ljude, humanost i plemenitost.
Izuzetno je aktivna izvannastavnom stručnom radu i pritom koristi sva stručna znanja. Bila je voditelj županijskog stručnog vijeća učitelja talijanskog jezika, korektor udžbenika za talijanski jezik te član stručne radne skupine za izradu završnih inačica ispita, ispitnih kataloga, vodiča za učenike te ključeva za ocjenjivanje za talijanski jezik u razrednoj i predmetnoj nastavi.
Često izrađuje izložbe otvorene za javnost, priređuje javne kulturne priredbe i susrete s književnicima i drugim javnim osobama…”

(Isječak iz Izvješća o provedenom stručno-pedagoškom radu od strane nadležne savjetnice, gđe Jadranke Tukša, vanjske suradnice AZOO-a)

28.11.2016. Stručne suradnice Irena Crvak i Mirjana Dobrić po 4. puta obnovile zvanje savjetnika Stručne suradnica pedagoginja Irena Crvak i stručna suradnica psihologinja Mirjana Dobrić u 2016. godini po 4. puta su ponovno promovirane  u zvanje stručne suradnice savjetnice. Prvi puta su stekle zvanje savjetnica još 2000. godine i obnavljale ga uspješno svakih pet godine uz prethodni stručno-pedagoški uvid u uspješnost u radu s učenicima u izvannastavnom stručnom radu te u stručno usavršavanje od strane nadležnih viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje RH. Svečane promocije za naše stručne suradnice održale su se u Zagrebu 25. studenog za Mirjanu Dobrić, a za Irenu Crvak 12. veljače u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. "Promovirani i 25. studenoga su prepoznati kao najbolji u sustavu i zato su nakon pet godina ponovno promaknuti u status mentora, ili u više položajno zvanje, status savjetnika. Rad 470 promoviranih odgojno-obrazovnih radnika vrednovali su ravnatelji i kolege u vrtićima i školama u kojima rade i predmetni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje" (AZOO).
Za Mirjanu Dobrić svečana promocija za ponovni  izbor u zvanje stručnog suradnika savjetnika održana je 25.11.2016. u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

„U neposrednom radu s učenicima stručna suradnica savjetnica Mirjana Dobrić, diplomirani psiholog profesor, stručna suradnica i nastavnica u Srednjoj školi Mate Blažine ostvaruje pozitivno i poticajno okruženje. Kao iskusan stručnjak pomaže im da razumiju sebe, sagledaju svoje mogućnosti i da preuzmu odgovornost za vlastiti izbor i ponašanje. Uvažavajućom i tolerantnom komunikacijom vodi i osposobljava učenike za usvajanje strategije za prevladavanje konflikata, timski rad, te prihvaćanje novih pristupa u rješavanju problema. Time učenici usvajaju određene vrijednosti, stavove i navike važne za razvoj osobnih kompetencija. Kao stručna suradnica svojim otvorenim i prilagodljivim pristupom pruža stručnu pomoć nastavnicima u prevladavanju teškoća u radu s učenicima, bilo učenja, ponašanja, emocionalnih, socijalnih ili zdravstvenih teškoća. Podržava ih da ustraju u svom pedagoškom  i potiče na kontinuirano stručno usavršavanje. Spremno se i kompetentno uključuje u rješavanja konkretnih problemskih situacija surađujući s nastavnicima ili s roditeljima, a sve u interesu pružanja adekvatne pomoći učenicima. Održava predavanje i radionice o komunikaciji i razvoju socijalnih vještina kako bi senzibilizirala nastavnike i roditelje o razvojnim specifičnostima učenika, unaprijedila njihove međusobne odnose i daljnji  pozitivan razvoj.  Sudjeluje u sveobuhvatnom županijskom istraživanju tijekom 2012.-2013. kojim se ispituju različiti aspekti ponašanja srednjoškolaca te radi na osmišljavanju i implementiranju preventivnog programa za školu koji ima visoku kvalitetu.“
(Iz Izvješća o provedenom stručno-pedagoškom radu od strane nadležne više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje -  Vilme Bednar, prof.)
Više OVDJE!

Za Irenu Crvak  promocija za ponovni  izbor u zvanje stručnog suradnika savjetnika održana je 12.2.2016. u Zagrebu, također u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

„Stručna suradnica savjetnica Irena Crvak, profesor-industrijski pedagog, stručna suradnica pedagoginja Srednje škole Mate Blažine veliku pažnju posvećuje odgojno komponenti što smatra pretpostavkom i obrazovnog napretka i uspjeha, naglašava važnost razumijevanja potreba učenika u životnom i obrazovnom kontekstu koji se neprekidno mijenja. Nastoji raditi na stvaranju kvalitetnih i poticajnih uvjeta rada u školi.
U radu s učenicima, osim savjetodavnog i individualnog rada, koordinatorica je u nizu aktivnosti koji su u uskoj vezi s razvijanjem odgojne funkcije škole. Veliku pažnju posvećuje osnaživanju učenika i razvijanju temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje,  te razvijanju interpersonalnih i socijalnih vještina. Veliki dio izvannastavnog stručnog rada posvećuje aktivnom radu Škole, stručnom usavršavanju učitelja, radu s pripravnicima i mladim učiteljima.“ (Iz Izvješća o provedenom stručno-pedagoškom radu od strane nadležne više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje -  Mirjane Kazije, prof.) Više OVDJE!
Čestitke našim stručnim suradnicama!
Poveznica:
Poruka najboljih: Veselimo se svakom novom danu i izazovu - azoo.hr


15.10.2016. Šestoro profesora SŠMB-a promovirano u zvanje mentora i ušlo u društvo odabranih Profesorice Elvijana Frančula Tenčić, Dijana Muškardin, Olivera Tadić, Roberta Germin Mileta i profesori Nedeljko Mandić i Đani Žufić 14. listopada 2016. je na svečanoj promociji na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu promaknuto u zvanje mentora. Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nagradili su najbolje u sustavu, one koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.
  
  
Čak šestoro – najviši broj koji je bilježila ijedna škola na ovoj promociji i to, koje li slučajne podudarnosti, na 70. obljetnicu njezina osnutka i time su njezini djelatnici na reprezentativni način započeli slavlje koje će vrhunac doživjeti 5. svibnja 2017.
Čestitke im je i puno uspjeha u daljnjem radu, uručivši im priznanje, zaželjela ravnateljice AZOO-a, Jadranka Žarković Pečenković i savjetnik ministra Ivan Milanović Litre, naglasivši da svi promovirani djelatnici u zvanje mentora ostvaruju poticajno ozračje, pobuđuju dječju maštu te prepoznaju potrebe i interese učenika prilagođavajući svoje poučavanje njihovim interesima i individualnim mogućnostima.
Riječima zahvale: „Veliko je priznanje biti u društvu odabranih, dobiti službenu potvrdu svoga rada a napredovanje u zvanje potvrda je naše stručnosti, našeg pedagoškog i metodičnog rada i naši rezultata koje postižemo s učenicima koji su nam inspiracija, i koji nas potiču na izvrsnost i pronalaženje suvremenih metoda rada“, obratila se u ime promoviranih jedan od nagrađenih kolegica.
Čestitke kolegicama i kolegama!

Isječci iz Izvješće o provedenom stručno-pedagoškom uvidu u dokumentaciju i neposredni odgojno-obrazovni rad od strane viših savjetnika AZOO-a iz pojedinih predmeta:
DIJANA MUŠKARDIN, prof. povijesti i hrvatskog jezika; razvila je vrlo korektne odnose s kolegama i suradnicima, učenicima i roditeljima. Svojim stručnim radom daje velik doprinos promociji kvalitete života mladih na lokalnoj i široj zajednici kroz aktivno učešće u nizu projekata i aktivnosti. Nastavnica je dugogodišnji mentor za metodiku nastave povijesti i školsku praksu studentima Sveučilišta u Puli. Aktivno sudjeluje u pripremi i provedbi raznolikih projekata, javnih tribinama i terenske nastave. Autorica  je metodičkog priručnika za 3. razred gimnazije "Koraci kroz vrijeme 3", Školske knjige iz  2014. U rujnu 2016. imenovana je članicom Državnog povjerenstva natjecanja iz povijesti te od svibnja 2014. predsjednica je Radne skupine za implementaciju zavičajne nastave za srednje škole Istarske županije. Zadužena je kao vanjski suradnik na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Odsjeku za povijest, gdje drži seminare i vježbe studentima iz kolegija Metodika nastave povijesti II. i Metodika nastave povijesti I. Više OVDJE!
 ELVIJANA FRANČULA TENČIĆ, prof. njemačkog i talijanskog jezika; aktivna je u širokom polju interesa. Surađuje s kolegama iz kolektiva i pedagoško-psihološkom službom škole te na raznim projektima društvene, turističke i stručne zajednice nastavnika njemačkog jezika. Uključena je u sve segmente školskog kurikuluma, posebno u školsku razmjenu sa školama iz Njemačke. Vodi učenički list na njemačkom jeziku i uređuje dio školskih mrežnih stranica „Deutsche Ecke.“ Pod njezinim mentorstvom Adriana Miletić je na državnom natjecanju “Max sucht den Superstar" osvojila prvo mjesto interpretacijom pjesme “Träume sind für alle da“ (Snovi postoje radi nas). Mentorica  je  učenicima  koji  sudjeluju  na  županijskim  i  državnim natjecanjima iz  njemačkog jezika. Autorica je  priručnika za učenje njemačkog  jezika  „Njemački za iznajmljivače“  koji  se koristi za  tečajeve  njemačkog  jezika  pri  POU  Labin. U  sklopu projekta  „EDSIPI@ - Engleski  i njemački jezik u strojarstvu  i  prometu  interaktivno“    izradila je  recenziju udžbenika   „Volldampf“  za   njemački  jezik  u  strojarstvu. Više OVDJE! 

 


ROBERTA GERMIN MILETA, prof. matematike; izuzetno je aktivna član na svakom polju stručnog rada. Sudjeluje u radu Povjerenstva za natjecanje iz matematike od školske do državne razine. Voditeljica je grupe matematičara na razini Škole, te mentorica učenicima koji redovit sudjeluju na natjecanjima iz matematike na županijskoj, državnoj razini i na izvanškolskim projektima na Festivalu matematike. Autor je udžbenika Matematika 3, udžbenik i zbirka zadataka za treći razred gimnazije i tehničke škole. Objavila je stručne članke pod nazivom Funkcijske jednadžbe i Nejednakosti među sredinama – primjena zadataka s matematičkih natjecanja, te održala predavanje na temu Projekt u nastavi matematike na više županijskih vijeća. Više OVDJE!

 

 OLIVERA TADIĆ, dipl. ing. kemijske tehnologije; u svom izvannastavnom radu ostvaruje pohvalne rezultate. Aktivno sudjeluje u pripremanju školskih tematskih izložbi koje su otvorene za javnost. Mentorica je učenicima koji sudjeluju u izvanškolskim državnim i međunarodnim istraživačkim projektima. Voditeljica je programa GLOBE u Školi. Dugogodišnji je član županijskog Prosudbenog povjerenstva za provedbu smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola. Svoja vrijedna pedagoška iskustva, u ulozi mentora, uspješno prenosi na nastavnike pripravnike. Više OVDJE!


 

 

 

ĐANI ŽUFIĆ, prof. matematike; izuzetno je aktivan član na svakom polju stručnog rada. Organizator je natjecanja iz matematike na gradskoj, županijskoj, te regionalnoj razini, čiji je i član povjerenstva. U proteklih šesnaest godina vodi aktiv matematike, te matematike i informatike u Školi. Voditelj je grupe matematičara u Školi, te mentor učenicima koji redovito sudjeluju na projektima u sklopu Festivala matematike koji organizira MDI na državnoj razini. U ulozi mentora, njegova učenica Ana Šumberac je osvojila drugo i treće mjesto na državnom natjecanju iz matematike u školskoj godini 2010.-2011, te 2012.-2013. objavio je dva stručna članka u listu Techne (broj 14), Linearno programiranje i Linearni sustavi i metode njihovog rješavanja, te je bio recezent udžbenika iz matematike za ekonomska usmjerenja koji je u uporabi od 2001. godine. Autor je stručne knjige iz inženjerske statistike koja se koristi na Politehnici u Puli. Više OVDJE!
NEDELJKO MANDIĆ, prof. matematike i fizike; posebno se istaknuo dugogodišnjim mentorstvom učenicima koji na županijskim natjecanjima postižu prva mjesta. Nastavnik održava predavanja i radionice na stručnim skupovima za nastavnike fizike. Nastavnikov izvannastavni stručni rad prepoznat je i cijenjen od stručno-razvojne službe Škole. Takav pozitivan odnos prema svom poslu treba biti pokazatelj mladim naraštajima nastavnika kako se voli i poštuje odabrani životni poziv. Više OVDJE!


 

 

 


 (Tekst i foto: Čedomir Ružić)

Poveznice:
Promocija u zvanje mentora vjetar je u leđa najboljima u struci - azoo.hr

01.07.2015. Četvoro nastavnika SŠMB-a napredovalo u zvanje profesor-mentor (19.06.2015.)
Na svečanosti koja je održana 19. lipnja 2015. u hotelu Antunović u Zagrebu Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je dodjelu Rješenja o napredovanju u zvanje nastavnika strukovnih predmeta. Nakon provedenoga postupka praćenja rada nastavnika i procjene nastavnici Srednje škole Mate Blažine Labin iz područja rada ekonomije, trgovine i poslovne administracije, strojarstva te  elektrotehnike i računalstva - Orijana Tenčić, Elvis Miletić, Ivica Komadini i Đani Brajković  promovirani su u zvanje profesor-mentor. Čestitke kolegici i kolegama! Ponos SŠMB-a!
Više na: Stručni ispiti i napredovanja - www.asoo.hr

RJEŠENJA O NAPREDOVANJU/ PONOVNOM IZBORU U ZVANJE (LIPANJ 2015.) – GALERIJA FOTOGRAFIJA
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je 19. lipnja 2015. godine svečano uručenje Rješenja o napredovanju ili ponovnom izboru u zvanje nastavnika strukovnih predmeta za 103 nastavnika. Tom prigodom u zvanje mentora promovirano je 86 nastavnika, od čega je dvoje ponovno izabrano u to zvanje, dok su u zvanje savjetnika promovirana 17 nastavnika, od čega je tri ponovno izabrano u zvanje savjetnika. Galeriju fotografija sa svečanog uručenja Rješenja možete posjetiti OVDJE!.

 
Elvis Miletić, Damir Zvonar (viši stručni savjetnik ASOO-a), Ivica Komadina, Đani Brajković,
Irena Crvak (pedagoginja), Elisabetta Fortunato (viša stručna savjetnica ASOO-a), Orijana Tenčić

 

Orijana Tenčić"U izvannastavnom stručnom radu ističe se suradnjom s roditeljima, nastavnicima i kolegama te predstavnicima društvenog okruženja škole koji sudjeluju u poboljšanju kvalitete života mladeži i uvažavanju individualnih sposobnosti pojedinca. Visoka i vrijedna postignuća učenika s kojima radi nastavnica Orijana Tenčić ostvaruje u području natjecanja na školskoj, županijskoj i državnoj razini. Kao nastavnica osposobljava učenike za samostalno učenje i napredovanje, samovrjednovanje i potrebu trajnog obrazovanja. Sudjeluje u organizaciji i realizaciji mnogobrojnih projekata u školi prvenstveno kada je riječ o predavanjima, tematskim izložbama otvorenih za javnost. Nastavnica uspješno surađuje s kolegama nastavnicima kako pojedinačno tako i u stručnim tijelima škole."
(izvadak iz Zapisnika o neposrednom uvidu u rad nastavnice Orijane Tenčić, dipl. ekonomist)

 Elvis Miletić"U izvannastavnome stručnom radu ističe se suradnjom s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Organizirao je tematske izložbe otvorene za javnost. Vodio je školski stručni aktiv nastavnika a ujedno je i dugogodišnji voditelj međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika u obrazovnom sektoru strojarstva, brodogradnja i metalurgija za Istarsku županiju. Pripremao je i provodio školska natjecanja učenika a kao član povjerenstva sudjelovao je na međužupanijskim i državnim natjecanjima. Bio je mentor učenicima na međunarodnom projektu."
(izvadak iz Zapisnika o neposrednom uvidu u rad nastavnika Elvisa Miletića, prof. mehaničke tehnologije)

 

 Ivica Komadina - "U izvannastavnome stručnom radu ističe se suradnjom s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Pripremao je izložbe otvorene za javnost, a s učenicima je sudjelovao na brojnim međunarodni izložbama. Vodio je školsku učeničku sekciju, a ujedno je bio predavač na županijskim stručnim vijećima te na stručnim skupovima na državnoj razini.  Pripremao je i provodio školska natjecanja učenika, a kao član povjerenstva sudjelovao je na međužupanijskim i državnim natjecanjima. Bio je mentor učenika koji su sudjelovali na međunarodnim natjecanjima i tamo postigli zapažene rezultate."
(izvadak iz Zapisnika o neposrednom uvidu u rad nastavnika Ivice Komadine, dipl. ing. elektrotehnike)

 

 Đani Brajković - "U izvannastavnome stručnom radu ističe se suradnjom s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Organizirao je tematske izložbe otvorene za javnost. Vodio je školsku učeničku sekciju. Bio je predavač na stručnom skupu za nastavnike struke na državnoj razini. Bio je voditelj radionice u provedbi međunarodnog projekta. Autor je stručnog članka objavljenog u stručnom časopisu." 
(izvadak iz Zapisnika o neposrednom uvidu u rad nastavnika Đanija Brajkovića, dipl. ing. elektrotehnike)

 

 

 


 

Poveznice:
Stručni ispiti i napredovanja - asoo.hr
Ekonomija, trgovina i poslovbna administracija - ssmb.hr
Strojarstvo - ssmb.hr
Elektortehnika i računalstvo - ssmb.hr
Sandra Juran među najboljima u sustavu odgoja i obrazovanja - ssmb.hr
Milivoj Crvak profesor mentor - ssmb.hr
Mirjana Dobrić po treći puta promovirana - ssmb.hr
Irena Crvak i Željko Brenčić promovirani - ssmb.hr
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih - asoo.hr