naslovna > Stručno-pedagoška služba > Učenici > Radio GIVE ME A BREAK > E-novine POINT

E-novine POINT


Pristupite E-novinama Point - pointenovinessmb.com


14.4.2022. Obilježavanje obljetnice smrti Mate Blažine Srednja škola Mate Blažine Labin obilježila je 13. travnja 2022. obljetnicu smrti narodnog heroja po kojem je dobila ime. Ovogodišnju 77. obljetnicu obilježili smo dva dana ranije, prigodnim programom koji je započeo govorom predsjednika Udruge antifašističkih boraca Labina Severina Frankovića. Franković je istaknuo važnost Mate Blažine i drugih boraca za slobodu. Josip Hrvatin predsjednik Zajednice društva Josip Broz Tito Istarske županije istaknuo je kako bi antifašizam trebao značiti da poštujemo sve ljude bez obzira na različitosti. Učenik 4.f razreda Mate Griparić održao je govor o životnom putu i preranoj smrti Mate Blažine.

Učenice Leonarda Bubić i Elin Franković su položile vijenac i svijeću ispred biste Mate Blažine. Obljetnici su prisustvovali učenici 4.f razreda gimnazije pod vodstvom profesorice Sanje Gregorinić Trumić i ravnatelja Čedomir Ružića, Jasmine Gruičić i Hrvoja Bolfana. Minutom šutnje odali smo počast svim poginulima u Drugom svjetskom ratu. Svojom nazočnošću počastili su nas i članovi Udruge antifašističkih boraca Gracijela Milevoj, Gracijela Glavičić, Bruno Batelić i Bruno Miletić.

Mate Blažina
Mate Blažina rođen je 10. ožujka 1925. u Čemporovici kraj Labina. Svakodnevno je pješačio u osnovnu školu u Svetom Martinu, pomagao obitelji pri oranju ili čuvanju blaga na paši, a već sa 16 godina zapošljava se u rudniku. Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine, stupa u novoosnovane partizanske jedinice. Sudjelovao je u nizu diverzantskih akcija na području Labina, rušio telefonske stupove od Labina do Nedešćine, prekopavao ceste i rušio most na komunikaciji Podlabin- Raša, sudjelovao u miniranju termocentrale Vlaška, pomogao u odnošenju baruta iz barutane u Ripendi. Mate postaje član Komunističke partije Jugoslavije, obavljao je poslove stražara i glasnika, a ubrzo pristupa i Prvoj četi bataljuna odreda „ Učka“ (1944.g.). Zbog sve teže situacije u ratu odred “Učka” prelazi na područje Gorskog kotara i tamo nastavlja s radom. Mate je ratovao na tom području do travnja 1945., a prije toga je odlikovan za hrabrost te unaprijeđen u čin vodnika. U borbi kod Mrzlih Vodica njegova je brigada imala zadatak da drži u obruču Nijemce koji su se nalazili u Lokvama. Borba je vođena neprekidno 30 sati i dana 15. travnja 1945. godine Mate je herojski poginuo. Postao je jedan od najmlađih narodnih heroja Jugoslavije, zbog svoje hrabrosti.
(Tekst i foto: Sanja Gregorinić; foto: Čedomir Ružić)
Poveznica:
Mate Blažina (1925.-1945.) - ssmb.hr


18.2.2022. Valentinovo i dan rođenja Giuseppine Martinuzzi u SŠMB-u OVDJE!

28.1.2022. Predavanje Crvenog križa i MUP-a za maturante OVDJE!


20.11.2021. VUKOVAR (1991.-2021.) 30 godina ponosa, pijeteta, tuge i boli obilježeno u Srednjoj školi Mate Blažine Labin Srednja škola Mate Blažine i ove godine na poseban način je obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dana 15. studenog, u online okruženju, IV. razred gimnazijskog usmjerenja prisustvovao je predavanju kojeg je vodio Damir Radnić, dragovoljac Domovinskog rata i ratni veteran, pukovnik HV-a, ratni zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga, pripadnik 204. vukovarske brigade, 5. gardijske brigade ”Sokolovi” te Nastavnog središta HV-a Muzil Pula.
Kao uvod u priču o Vukovaru učenici su ukratko predstavili Vukovar u brojkama. Htjeli smo brojkama prikazati stradanje Vukovara te tako potaknuti na razmišljanje o nesretnim sudbinama. Istaknuli smo kako je Vukovar do 1991.  godine imao oko 45.000 stanovnika, a danas ima oko 20.000 stanovnika. U opsadi grada poginulo je 1.664 branitelja i civila. Tijekom agresije na Vukovar smrtno je stradalo 923 branitelja. Preko 300 Vukovaraca i danas se vodi među nestalim osobama. U obrani Vukovara sudjelovalo je 2.500 branitelja. Vukovar je u okruženju bio 87 dana. Na vukovarsku bolnicu je dnevno padalo prosječno 700 granata. Iz vukovarskoga Gradskog muzeja je opljačkano 29.758 predmeta.
Nakon Vukovara u brojkama gospodin Radnić se prisjetio teške boli i muke kroz koje su, on i njegovi suborci, prošli u periodu od 1991.-1995. godine boreći se za svoju domovinu.
Godine 2018. snimljen je film “Štafeta smrti” u kojem sudjeluje i sam predavač, a zanimljivo je da u filmu glume djeca branitelja. Film govori o konkretnim događajima iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. Jedanaest branitelja krenulo je 10. studenog 1991. godine iz okupiranih Bogdanovaca u proboj s civilima. Oni pripovijedaju o strahotama koje su doživjeli, noseći na sebi više od 40 kilograma vojne opreme. Snimajući film prešli su 60 kilometara, obilazeći mjesta koja su bila pod opsadom okupatora. Redateljica filma je Nada Prkačin. Film se već prikazivao u Srednjoj školi Mate Blažine Labin 2018. godine, a nadamo se da će opet, kad završe epidemiološke mjere.
Predavač je govorio o vlastitom iskustvu te doživljaju Domovinskog rata. Cijelo je predavanje bilo veoma emotivno, posebice kad se predavač prisjetio svojih suboraca. Spomenuo je Viktorina Jurića Pašu, dragovoljca iz Beča, svog najbližeg suradnika, s kojim i danas održava predavanja, te je prošli tjedan postavio izložbu ratnih fotografija iz Vukovara u Hrvatskom saboru. Naime, njih dvojica su jedini sačuvali fotografije iz Vukovara, rekao je kako su ih skrivali u džepovima, a brojni su svoje negative bacali ili uništavali, zbog straha od neprijatelja. Spomenuo je i Žarka Manjkaša (kojeg su zvali “Crvenkapa”), zanimljivo je da je on uništio tenk koristeći prvi put u životu minobacač, bez ikakvog znanj o oružju te Jean Michellea Nicolierea, francuza koji se borio u redovima HOS-a, najvjerojatnije preminuo mučeničkom smrću na Ovčari te se još uvijek vodi kao nestali.
“Naši su prijatelji živi u našim dušama i srcima.” – istaknuo je Radnić sa sjetom i pijetetom, govoreći o svojim prijateljima suborcima. Isto tako istaknuo je kako je jedino pozitivno na ratištu što stekneš prijatelje za cijeli život.
Zanimljiv je podatak da je tijekom borbi za Vukovar osnovan Stacionar kojeg je vodila jedna liječnica s dva studenta treće godine medicine. U Stacionaru zbrinuto je 121 ranjenih, a preminula je samo jedna osoba.
Na samome kraju predavanja, Radnić je istaknuo simboliku Žutih čizama. Vukovarska tvornica obuće Borovo prvotno je izradila žute čizme prema narudžbi strane američke tvrtke Royce Shoes, međutim, slijedom ratnih događaja ta se pošiljka nije isporučila, već podijeljena hrvatskih braniteljima i dragovoljcima. Bile su veoma praktične i dugotrajne za vojnika te su postale simbolom dragovoljaca, koji često nisu imali nikakvu opremu. Zahvaljujemo se još jednom gospodinu Radniću na veoma zanimljivom i emotivnom predavanju iz kojeg smo doista imali priliku naučiti puno o Domovinskom ratu.
Obilježavanje Dana sjećanja nastavili smo i sljedeći dan kada nam je učenica Barbara Vozila pročitala svoju izmišljenu priču o Domovinskom ratu, koju možete pročitati na slijedećoj poveznici http://pointenovinessmb.com/2021/11/20/igra-bez-granica/. Iako je priča izmišljena, u njoj su prikazane sve strahote rata, jer je pisana prema istinitim događajima. Nakon priče otišli smo do Parka hrvatskih branitelja gdje smo zapalili 30 svijeća za 30 godina sjećanja na Vukovar. I za kraj ono što smo svi zaključili i što dalje poručujemo je : neka se zapamti, ali da se ne ponovi.
(Tekst:: Bruno Falco, učenik IV.f razreda, uredila Sanja Gregorinić Trumić, prof., Foto: Sanja Gregorinić Trumić, prof.)

Poveznica:
30 godina ponosa, pijeteta, tuge i boli obilježeno u Srednjoj školi Mate Blažine Labin - pointenovinessmb.com


19.10.2021. Sajam stipendija i visokog obrazovanja U srijedu 13.10.2021. putem Eventrify platforme održao se 17. sajam stipendija i visokog obrazovanja. Glavna tematika programa bila je okupljanje bitnih informacija i obrazovnih institucija kako bi upravno nama, maturantima, olakšali početak visokog obrazovanja u Hrvatskoj, ili čak inozemstvu.
Program je nudio individualno ili grupno sudjelovanje na koje se odazvao velik broj maturanata naše škole, a bio je namijenjen svim budućim, pa čak i sadašnjim studentima te profesorima i roditeljima.
Prilikom ulaska na samu platformu imali smo mogućnost odabira word dokumenta s velikim brojem sadržaja, npr. kliknemo li na sveučilište u Rijeci, doći će nam opis fakulteta, smjerova u Rijeci te općenito o školovanju u određenom gradu unutar Hrvatske, ali i u inozemstvu.
Sažeto rečeno, bile su prikazane sve popularne teme iz obrazovanja te doista korisne informacije koje su zasigurno pomogle svima koji su „posjetili“ online sajam stipendija visokog obrazovanja. Svaki maturant, ili student doista bi, ako je u mogućnosti, trebao posjetiti online sajam. Ondje se mnogo toga sazna u kratak period, a predavanja i sam „prolazak“ kroz štandove su zanimljivi i prije svega, korisni.
Trenutno smo u jednom od ključnijih perioda života, gdje odabiremo daljnji tijek školovanja te zapošljavanja, a najbolji mogući izbor možemo donijeti jedino educiranjem o fakultetima i njihovim mogućnostima putem događaja poput sajma stipendija i visokog obrazovanja.
(Tekst: Leonarda Ivašić, 4 f za e-novine POINT)
Poveznice:
Sajam stipendija i visokog obrazovanja - pointenovinessmb.com


3.3.2021. ZAHVALA - proslava 100. obljetnice Labinske republike
Poštovani suradnici,
Dragi kolege,
Cijenjeni sugrađani,
U ime gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića želimo Vam se zahvaliti na podršci u organizaciji i provedbi obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike.
Uspjeh ovog veoma značajnog projekta ne bi bio moguć bez Vašeg doprinosa; svojom ste profesionalnošću, brzim angažmanom i spremnošću pomogli da realiziramo jedan tako veliki događaj, koji je, bez sumnje, izazvao iskrenu emociju svih naših sugrađana i posjetitelja Labina.
Jučer smo pokazali što znači zajedništvo i koliko je ono bitno njegovati svakodnevno. Svaki od Vas, svaki od nas, čini malu, ali nezaobilaznu kariku u tom lijepom lancu suradnje i prijateljstva. Vjerujemo da su i Vaša srca ispunjena ponosom!
Znamo da ćemo nastaviti dobru suradnju u novim budućim izazovima, a do tada želimo Vama i Vašem timu uspješne projekte i dobrobit u svim aktivnostima!
100 X SRETNO!
(Valter Glavičić, Gradonačelnik Grada Labina, Ured Grada Labina)


                     Virtualna igra: Escape room                                                        Virtualna izložba
2.3.2021. Labinski srednjoškolci virtualnim aktivnostima obilježili 100-tu obljetnicu Labinske republike  Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin su na jedan veoma kreativan i inovativan način, usprkos socijalnoj izoliranosti i nemogućnosti javnog obilježavanja, obilježili 100-tu obljetnicu Labinske republike. Uz pomoć svojih mentorica izradili su virtualni Escape room i Virtualnu izložbu.
Učenici Danijela Daić, Bruno Falco i Paolo Gobo pod mentorstvom profesorice engleskog jezika Karle Golja Milevoj i profesorice povijesti Sanje Gregorinić Trumić, osmislili su virtualnu “igru” Escape room koja sadržava razna pitanja i interaktivne elemente. Sudionici Escape room-a pomažu rudarima izaći iz rudnika nakon rudarske nesreće. Svojim znanjem sudionici odgovaraju na traženo te tako prolaze razine koje sadrže razna zanimljiva pitanja, rebuse, puzzle, igre spajanja i zadatke vezane za audio i video zapise. Cilj aktivnosti bio je ujediniti modernu tehnologiju i virtualne alate te stvoriti zanimljiv i poučan sadržaja na temu Labinske republike. 
Učenici izborne nastave povijesti Ines Bošković Gobo, Nicol Blašković, Samra Mrkaljević, Paola Vlačić, Andrej Mohorović, Barbara Vozila, pod mentorstvom profesorice Sanje Gregorinić Trumić osmislili su Virtualnu izložbu o Labinskoj republici. Ciljevi izložbe su obilježavanje 100-te godišnjice Labinske republike, upoznavanje zavičajne povijesti te poticanje učenika na istraživanje i uspoređivanje radnička prava nekad i danas. U Virtualnoj izložbi možete saznati kakav je bio jedan dan rudara, stoga vas na početku čeka priča rudara Bepija. Nakon toga upoznati ćete najvažnije uzroke, događaje i posljedice Labinske republike, simbole i zanimljivosti. Osvrnuli smo se i na značaj Labinske republike danas, htjeli smo prikazati što nas sve na području Grada Labina svakodnevno podsjeća na rudare, zbog čega smo i fotografirali rudarske znamenitosti Labina.
Obje su aktivnosti namijenjene učenicima, nastavnicima, građanima i svima ostalima koji žele naučiti nešto novo te saznati što je to bila Labinska republika.


POVEZNICA ZA ESCAPE ROOM
(hrvatsko izdanje) OVDJE!
https://view.genial.ly/6034f824b5e29b0d7a3da4b4/interactive-content-labinska-republika 
POVEZNICA ZA ESCAPE ROOM (englesko izdanje): OVDJE!
https://view.genial.ly/603bf31cf919e80d33151e4b/interactive-content-labinska-republika-eng


POVEZNICA ZA VIRTUALNU IZLOŽBU: OVDJE!
https://view.genial.ly/601ec829a14d110d147e0fe4/guide-labinska-republika-100-godina


(Tekst: Bruno Falco, Sanja Gregorinić Trumić, prof.)

 

Izdvojeni prilozi:

21.2.2019. Giuseppina Martinuzzi (1844.-1925.) - pointenovinessmb.com

20.2.2019. Županijska razina LiDraNa 2019. - pointenovinessmb.com

7.2.2019. Svečanost Dodjele Priznanja Za Sport - pointenovinessmb.com

31.1.2019. Posjet predsjednici Republike Hrvatske - pointenovinessmb.com

5.11.2018. Posjet HNK Ivan Pl. Zajc - pointenovinessmb.com

28.10.2018. Predstavljanje Knjige Nebo Puno Himalaje Autora Darka Berljaka - pointenovinessmb.com

25.10.2018. Intervju S Dr. Sanjom Toljan - pointenovinessmb.com

24.10.2018. Projekt Model Međunarodnog Kaznenog Suda  Zapadni Balkan - pointenovinessmb.com

14.10.2018. Obrazovni Sustav Protiv Kreativnosti Učenika: Napravili Smo Suđenje Sa Svjedocima I Presudili Tko (Ni)Je Kriv - pointenovinessmb.com

14.10.2018. Kreativno Sudjelovanje Srednjoškolaca U Umjetničkim Rezidencijama I Projektima - pointenovinessmb.com

5.9.2018. Međunarodni Dan Pismenosti I “Žene Koje Su Obilježile…” - pointenovinessmb.com

16.11.2017. Vukovar ”Neka se ne zaboravi, ali da se ne ponovi!” - pointenovinessmb.com

30.10.2017. Vršnjačko nasilje - pointenovinessmb.com

20.10.2017. Nagrađeni učenici posjetili Ogulin - pointenovinessmb.com

27.9.2017. Energetska obnova škole - pointenovinessmb.com

25.7.2017. Ljetna škola SEMEP-a i pet dana uživanja! - pointenovinessmb.com

19.5.2017. Dan SŠMB (15.5.2017.) - pointenovinessmb.com


28.1.2017. Sretna prva godišnjica Pointa! OVDJE!


7.11.2016. Srednja škola Mate Blažine u Labinu "Naša škola" - prilog Ružmarin članova e-novina POINT - glasistre

Antonio Bembić, Karla Zupičić, Arjeta Hodža, Sanela Isanović i Sanja Gregorinić 

4.2.2016. Predstavljamo novost u Srednjoj školi Mate Blažine Labin: Point e-novine, na koje smo vrlo ponosni  jer su rezultat  zajedničkog  truda učenika i profesora. 
E-novine pružaju brojne mogućnosti uređivanja, objavljivanja, uključivanja, učenja, nema ograničenja broja stranica, nema problema oko financiranja tiskanja, jednostavne su za korištenje i dostupne svima.
Teme koje želimo obuhvatiti su brojne: glazba, filmovi, literarni radovi, savjeti, vijesti, sport, zanimljivosti, intervjui, ankete,  kritike i sve što nam padne na pamet, a moglo bi biti zanimljivo za čitanje.
Nadamo se da će Vam se naše novine svidjeti. 
Pozivamo sve profesore i učenike Srednje škole Mate Blažine Labin da se priključe našim novinama svojim  idejama, komentarima, čitanjem, pisanjem. 
Voljeli bismo da nam se pridružite i na bilo koji način doprinesete našim školskim novinama.
Ovim putem želimo se zahvaliti ravnatelju Čedomiru Ružiću, školskoj knjižničarki Majdi Milevoj Klapčić, profesorici informatike Alisi Kos na pruženoj podršci, pomoći  i omogućavanju otvaranja novina na internetu.  Posebne zahvale učenicama Saneli Isanović  i Karli Zupičić na uloženom  trudu i upornosti bez kojih ne bismo imali e-novina.
List su uz podršku i usmjeravanje profesorice Sanje Gregorinić, grafički oblikovali i pripremili za objavljivanje na web stranici učenici: Karla Zupičić, Sanela Isanović, Arjeta Hodža, Mattea Mačkić i Antonio Bembić.
Znanje je moć, zato hvalimo se znanjem!

Poveznica:
Point - pointenovinessmb.com