naslovna > Kurikulum > Zavičajna nastava 2016-2019

Implementacija zavičajne nastave

Novosti


8.12.2018. Svečana promocija županijskog projekt XIIxII 2019. naziva ‘‘Istra zavičaj’’ Projekt Istarske županije,  Kalendar XIIxII 2019. ove je godine posvećen projektima iz zavičajne nastave koji su bili prezentirani na 2. Festivalu zavičajnosti srednjih škola, održanom u travnju 2018. u Labinu, a pod domaćinstvom Srednje škole Mate Blažina.  Ovogodišnje izdanje nosi naziv ''Istra zavičaj / Terra natia / Homeland'
U petak 7. prosinca održana je u Društvenom domu “Josip Daus” u Cerovlju svečana promocija Kalendar 12x2.  Promociji su prisustvovali mnogobrojni učenici, profesori, ravnatelji, mentori srednjih i osnovnih škola Istre, među njima i učenici naše škole čiji je projekt „Ki spi, ribi ne ji“ uvršten u kalendar Istarske županije kao jedan od najboljih. Osim kalendara promoviran je i CD sa zavičajnom glazbom. Izbornik glazbenog dijela izdanja bio je Noel Šuran, a na nosač zvuka sviraju učenici glazbenici koji se bave sviranjem na tradicijskom instrumentu.
Na samoj  promociji učenicima i mentorima prigodno su se obratili i zamjenica župana Giuseppina Rajko, pročelnik Upravnog odjel za kulturu Vladimir Torbica te načelnik Cerovlja Emil Daus. Svečanosti je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan. 

Cijelu svečanost vodila je izbornica likovnog dijela izdanja Bojana Ćustić Juraga. Na koncu kao dio muzejskog postava, učenici su donirali Muzeju suvremene umjetnosti Istre, ravnateljici  Ketrin Milićević Mijošek, jedan simboličan uradak iz projekta za muzejsku zbirku.
Učenica naše škole Eliza Vickić tako je uručila ravnateljici Muzeja suvremene umjetnosti Istre platnenu vrećicu i majicu sa logom projekta „ Ki spi, ribi ne ji“. Sam logo osmislila je učenica 4. razreda gimnazije Vanesa Aničić.

(Tekst: Dijana Muškardin, foto: Čedomir Ružić)

7.12.2018. Projekt "Ki spi ribi ne ji" labinske Srednje škole uvršten u kalendar "XIIxII 2019 Istra zavičaj/Terra natia/Homeland"
U Domu "Josip Daus" u Cerovlju predstavljen je kalendar "XIIxII 2019 Istra zavičaj/Terra natia/Homeland" i CD s istarskom tradicijskom glazbom. Na stranicama ovog kalendara predstavljeni su projekti istarskih srednjoškolaca koji su baštinu Istre sustavno promislili i istražili, te ostavili važan trag za budućnost, rekla je Bojana Ćustić Juraga, izbornica likovnog dijela ovog projekta. Radi se, dodala je, o sadržajnim istraživačkim projektima u kojima su baština i tradicija, kultura i povijest Istre, vješto, pametno i promišljeno predstavljeni na suvremen i zanimljiv način.
Tako su na stranicama kalendara predstavljeni projekti "Carevo novo ruho" Gimnazije Pula pod mentorstvom prof. Ivane Burić, "Rošćina i Humšćina" Srednje škole Buzet pod mentorstvom prof. Dubravke Lukšić, kao i "KI spi ribi ne ji" Srednje škole Mate Blažine Labin (prof. Dijana Moškardin). Predstavljen je i projekt Ekonomske škole Pula "U potrazi za istarskim grafitima" (prof. Igor Šaponja). Škola za odgoj i obrazovanje Pula pod mentorstvom prof. Gordane Bošnjak predstavljena je projektom "Istarski kolori", a Pazinski kolegij - klasična gimnazija projektom "Duh zavičaja - Nadnaravna Istra", (prof. Sanje Depikolozvane). Uz njih predstavljeni su i projekti: Srednje škole Mate Balote Poreč "Od Nazarija Saura do Josipa Broz Tita - povijest promjene nazivlja porečkih ulica", pod mentorstvom prof. Andre Dekovića, Medicinske škole Pula "Primjena ljekovitog bilja Istre u medicini", pod vodstvom prof. Gordane Rocek Čerina, Industrijsko-obrtničke škole Pula "Izrada suvenira mini kažuna" (prof. Milvana Stanković), Turističko-ugostiteljske škole Poreč "Amor de pescador, (prof. Silvana Vlačić), Srednje škole Vladimira Gortana Buje "Idemo na ples! - Andemo balar" - zabava mladih na Bujštini 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, (prof. Tarita Štokovac) i Strukovne škole Pula "Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata u Istri (1918.-2018.)" (prof. Igor Šaponja).Ideja za ovaj projekt začeta je na Drugom festivalu zavičajne nastave Istarske županije u Labinu, a između 19 zanimljivih i inovativnih učeničkih radova trebalo ih je izabrati 12.
- Odmah u početku bilo mi je žao što godina nema 19 mjeseci jer bila bih najsretnija da su svi mogli ući u projekt, rekla je Ćustić Juraga, dodajući da radovi ukazuju da su škole na satima zavičajne nastave u Istri pravi poligon znanja, otvorena i moderna institucija koja u budućnost gleda baštineći i proširujući znanja o prošlosti i tradiciji svoga kraja. Nastavnici u njoj žive svoj plemeniti poziv, a o tomu svjedoče ovi uspješni projekti.
Noel Šuran, izbornik glazbenog dijela projekta predstavljenog na CD-u nastojao je okupiti razne škole istarskog glazbenog izričaja. Nekada se tradicija prenosila "s koljena na koljeno", a sada su tu drugi načini, kazao je Šuran uvjeren da će i izvođači snimljeni na CD-u na mlađe naraštaje prenijeti svoje znanje i kulturu.
Dožupanica Giuseppina Rajko čestitala je svim sudionicima. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica podsjetio je da je ovaj projekt pokrenut prije 12 godina, a zove se "XIIxII" jer se radi o 12 mjeseci gdje su predstavljena dva mlada autora - likovni umjetnik i glazbenik. Kalendar je otisnut u 500 primjeraka, realiziran je pri pulskoj Mari, 200 primjeraka je podijeljeno sudionicima, a ostali su namijenjeni kao dar Županije u zemlji i inozemstvu.
- Ideja projekta bila je motivirati mlade ljude da se bave svojim zavičajem. Identitet je višeslojan, a želimo da kroz taj identitet postanete pravi, pošteni i kreativni ljudi, naš posao je da vam u tomu pomognemo, poručio je Torbica. Zahvalama i čestitkama pridružio se i domaćin Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje, radostan što je županija izabrala Cerovlje za predstavljanje ovog projekta. To je, kazao je, samo još jedan u nizu aktivnosti i projekata koje je ova Općina realizirala uz pomoć Istarske županije.
Originalni likovni radovi predani su Ketrin Miličević Mijošek, ravnateljici Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koja će ih pohraniti u fundus muzeja. Nastupili su i Leonardo Rojnić, svjetski prvak na dijatonskoj harmonici i Mihael Glavaš na mihu.
(Tekst: Mirjan RIMANIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ, GLAS ISTRE)
Poveznica:
Projekt "Ki spi ribi ne ji" labinske Srednje škole uvršten u kalendar "XIIxII 2019 Istra zavičaj/Terra natia/Homeland" - labin.com


24.11.2018. Održan Instruktivni dan za ravnatelje i koordinatore zavičajnih projekata 16.12.2018. održan je instruktivni dan za  ravnatelje i koordinatore zavičajnih projekata uključenih u projekt Implementacije zavičajne nastave u srednjih škola Istarske županije. Instruktivni dan je održan u Pićnu u prostorijama CENKI — Centar za nematerijalnu kulturu Istarske županije. Skup se održao prema sljedećem hodogramu:
1. evaluacija 2. festivala zavičajnosti održanog u Labinu , 29. travnja 2018. i dogovor o radu za školsku godinu 2018. / 2019., predsjednica radne skupine za Implementaciju zavičajne nastave u srednje škole Istarske županije — Regione Istriana, Dijana Muškardin, prof. (prezentacija)
2. predavanje: “Nematerijalana kulturna baština Istre između zaštite i življenja” — dr.sc. Ivona Orlić, Etnografski muzej Istre (EMI)
3. prezentacija glazbene radionice na temu istarske tradicijske glazbe: Zasopi, zapleši, zakantaj — Marino Kranjac, samostalni umjetnik
4. Živa coprnija / Živa Štrigarija — obrazovni modul za prosvjetne radnike — mentore - Nikolina Rusac (EMI), Noel Šuran , tajnik projekta Zavičajne nastave
Domaćin 3. festivala zavičajnosti je Gimnazija Pula, a festival će se održati 10. svibnja 2019. 
Evaluacija drugog festivala zavičajnosti i najava trećeg - pdf
Rudarski sretno! - zavičajni projekt zavičajne nastave SŠMB-a 2018.-2019. Ove školske godine naša škola se uključila u projekt Implementacije zavičajne nastave u srednjih škola Istarske županije s projektom - Rudarski sretno!
Cilj nam je međupredmetno na temu rudarstva povezati učenike različitih razrednih odjela i smjerova. Projekt je zamišljen kao korelacija među različitim i predmetima  i smjerovima.  Rudarstvo je  nekada bilo na području Labinštine izrazito važno i kao takvo je odigralo ključnu ulogu u razvoju i stvaranju rudarskog identiteta. Na različitim predmetima i smjerovima učenici će pokušati i uvidjeti moguću prenamjenu rudarske baštine u kulturno-turističko-gospodarske prilike. Naučiti o povijesti rudarstva, upoznati rudare kao i rudarska okna Labinštine te različitim terenskim nastavama uvidjeti koliko je rudarstvo bilo značajno i na koji način se baština danas može valorizirati. Sve naučeno biti će prikazano video uratkom i brošurom te zajedničkim rudarskim ručkom kojega će pripremiti naši ugostitelji. Namjera nam je uključiti učenike, roditelje, lokalnu zajednicu  i javne ustanove (Gradski muzej Labin, Sveučilišna u Puli, Državni arhiv u Pazinu) u naš istraživački rad.
Na projektu je uključeno 10 profesora, svaki od profesora kroz sadržaje svog predmeta provesti će zadane aktivnosti tijekom školske godine. Uključeni su profesori i učenici iz ekonomije, elektro, ugostiteljskog smjera te gimnazije. Svaka grupa učenika ima i svog učenika koordinatora.

28.4.2018. ODJAVA Uz izgradnju zavičajnog identiteta prepoznaju se nadareni učenici OVDJE!

25.4.2018. NAJAVA 2. Festival zavičajnosti srednjih škola Istarske županije održat će se u Labinu 27.4.2018. OVDJE!

Mateo GoboSŠMB
18.4.2018. Najava 2. Festivala zavičajnosti srednjih škola Istarske županije / Annuncio del 2º festival della territorialità
Poštovane kolegice i kolege! članovi Radne skupine za implementaciju Zavičajne nastave u srednjim školama Istarske Županije – Regione Istriana donijeli su zaključke o načinu predstavljanja projekata.
A. Završno predstavljanje  projekata svih uključenih srednjih škola bit će 27. travnja 2018. od  10,00 do 15 sati  u sportskoj dvorani Sportskog centra „Franko Mileta“ u Labinu. Domaćin ovogodišnjeg drugog  festivala zavičajnosti je Srednja škola Mate Blažina Labin.
B. Informacije o načinu predstavljanja projekata:
1. Svaka škola imat će na raspolaganju dva stola koji će činiti prezentacijski pult u dvorani. Svaki stol je dimenzija: 280 x 120 cm. Sve ostalo što vam je potrebno trebate ponijeti sa sobom. U privitku ćete dobiti tlocrt dvorane i smještaj prezentacijskih stolova sa pripadajućim brojevima.
2. Postavljanje izložbe i uređivanje predviđeno je za petak, 27. travnja od 8,30 do 10,00 sati, neposredno prije početka Drugog Festivala zavičajnosti.
3. Škole moraju isti dan raspremiti svoje štandove, nakon završetka programa Festivala.
4. U prvom djelu Festivala predložen je obilazak zavičajnih štandova. Obilazak štandova ujedno je i glavni dio prezentacije projekata. Ove godine predstavit će se 19 srednjih škola. A nakon toga svaka uključena škola moći će usmeno / do 5 minuta / izložiti svoj projekt te se preporučuje da to izlaganje održe učenici bilo u obliku skeča, prezentacije, video uratka, recitacije ili kako ste već planirali. Predstavljanje će biti prema utvrđenom rasporedu u dvorani. Za predstavljanje će biti omogućen laptop, projektor, prezentacijsko platno i Internet.
5. Učenici i nastavnici koji sudjeluju u prezentaciji programa dobit će marendu.
6. Molimo Vas da Prijavnice za sudjelovanje na završnoj prezentaciji dostavite na mail rosemary.radesic-fachin@istra-istria.hr  do 23. travnja  2018.
7. U vremenu od 14,00 do 15,00 sati moguće je i posjetiti „Pjacal“ – zaštićeni rudarski kompleks industrijske kulturne baštine uz stručno vodstvo te posjet školskoj knjižnici i izložbi „Žene koje su obilježile…“. U slučaju da ste zainteresirani za razgled molimo vas da nam  se javite radi lakše organizacije.
8. Na kraju festivala obavezni ste ispuniti i evaluacijski listić te je predviđena i jedna zajednička fotografija.
Molimo Vas da se za bilo kakvo pitanje ili moguću nejasnoću obratite gospodinu Noelu Šuranu / 091 1400 468 ili noel.suran@istra-istria.hr /.
Također možete najavu Drugog Festivala zavičajnosti, mogućnost dolaska, parkinga i tehničkih uvjeta i samog programa Festivala pogledati na stranicama Srednje škole Mate Blažina Labin http://www.ssmb.hr/561/zavicajna-nastava
Spettabili colleghe e spettabili colleghi,
i membri del Gruppo di lavoro per l'implementazione della Storia del territorio nelle scuole medie superiori della Regione Istriana hanno portato le seguenti conclusioni sul modo di presentazione dei progetti.
A. La presentazione finale di tutti i progetti delle scuole medie superiori incluse sarà il 27 aprile 2018 dalle ore 10 alle ore 15 presso il palazzetto delle sport del Centro sportivo “Franko Mileta” di Albona. L’ospite del secondo festival della territorialità sarà la Srednja škola Mate Blažina Labin.
B. Informazioni sul modo di presentazione dei progetti:
1. Ogni scuola avrà a disposizione due tavoli che formeranno il punto di presentazione nella palestra. Ogni tavolo è di dimensioni 280 x 120 cm. Tutto il resto delle cose che vi servono dovrete portarle con voi. In allegato riceverete la planimetria della palestra e dei punti di presentazione con i numeri corrispondenti.
2. Il montaggio e la sistemazione della mostra è previsto per venerdì 27 aprile dalle ore 8 e 30 alle 10, poco prima dell'inizio del Secondo Festival della territorialità.
3. Le scuole devono sgombrare i punti di presentazione lo stesso giorno, alla fine del programma del Festival.
4. Nella prima parte del Festival è prevista la visita ai punti di presentazione. Quest'anno si presenteranno 19 scuole medie superiori. Dopo di che ogni scuola inclusa potrà oralmente / fino a 5 minuti / presentare il proprio progetto e consigliamo che la presentazione sia fatta dagli alunni sotto forma di scenetta, presentazione, video, recitazione oppure come avete già pianificato. Per la presentazione sarà fornito un computer portatile, un proiettore, lo schermo di presentazione e la connessione Internet.
5. Gli alunni e i professori che partecipano alla presentazione riceveranno la merenda.
6. Vi preghiamo di inviare il Modulo d'iscrizione alla presentazione finale alla mail rosemary.radesic-fachin@istra-istria.hr fino al 23 aprile 2018.
7. Nel periodo dalle ore 14, 00 alle 15, 00  –  ci sarà la possibilità di visitare il “Pjacal” – complesso minerario protetto del patrimonio culturale industriale con guida esperta come anche la visita alla biblioteca scolastica e alla mostra „ Donne che hanno segnato..“ Nel caso in cui siate interessati alla visita vi preghiamo di avvisarci per  poter organizzare il tutto.
8. Alla fine del festival, avete l’obbligo di riempire il modulo di valutazione ed è previsto di fare una foto tutti assieme.
Vi preghiamo di contattare il signor Noel Šuran / 091 1400 468 o noel.suran@istra-istria.hr / per ogni domanda o eventuale chiarimento.
Inoltre potete vedere l'annuncio del Secondo Festival della territorialità, l'accessibilità', il parcheggio e le modalità tecniche, come anche il programma del Festival sulle pagine web della Srednja škola Mate Blažina Labin http://www.ssmb.hr/561/zavicajna-nastava.

PROGRAM PREZENTACIJE PROJEKTA INSTITUCIONALIZACIJE ZAVIČAJNE NASTAVE ISTARSKE ŽUPANIJE / PROGRAMMA DELLA PRESENTAZIONE DEL PROGETTO DELL`ISTITUZIONALIZZAZIONE DELL 'INSEGNAMENTO DELLA STORIA  DEL TERRITORIO NELLA REGIONE ISTRIANA
“2. FESTIVAL ZAVIČAJNOSTI” / “2º FESTIVAL DELLA TERRITORIALITÀ”
Srednja škola Mate Blažina Labin, Sportska dvorana, 27. travnja 2018. Srednja škola Mate Blažina Labin, Palazzetto dello sport, 27 aprile 2018
Opis dosadašnjeg rada na projektu / Descrizione del lavoro svolto finora sul progetto
Radna skupina u sastavu Josip Šiklić, Zlata Knez, Daniel Bogešić, Marko Klapčić i Dijana Muškardin s koordinatorom Noelom Šuranom i pročelnikom za kulturu Vladimirom Torbicom je u proteklih tri godine radila na pripremi prijedloga projekta zavičajne nastave te koordinirala proces načina implementacije zavičajnih sadržaja u školske kurikulume. / Il gruppo di lavoro formato da Josip Šiklić, Zlata Knez, Daniel Bogešić, Marko Klapčić i Dijana Muškardin con il coordinatore Noel Šuran e l'assessore alla cultura Vladimir Torbica nel corso degli ultimi tre anni ha lavorato alla preparazione della proposta di progetto della storia del territorio ed ha coordinato la modalità d’implementazione dei contenuti sulla territorialità nei curriculum delle scuole.
U listopadu 2017. godine tiskan je i zavičajni priručnik pod naslovom ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari / ISTRIAndo – itinerari di ricerca istriani. Priručnik je zamišljen kao metodičko pomagalo nastavnicima u implementaciji zavičajne nastave i sadrži temeljne tehničke elemente potrebne realizaciju zavičajne nastave poput ciljeva, zadatka, ishoda učenja do prijedloga predmetnih nastavnih tema koje će nastavnicima pomoći u provođenju zavičajne nastave. / Nell'ottobre del 2017 è stato pubblicato il manuale, intitolato ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari / ISTRIAndo – itinerari di ricerca istriani. Il manuale è stato concepito come strumento metodologico per gli insegnanti nell'implementazione della storia del territorio e contiene gli elementi tecnici basilari necessari per la realizzazione della storia del territorio come gli obbiettivi, i compiti, i risultati dell'apprendimento fino alle proposte dei temi d'insegnamento come aiuto per gli insegnanti nello svolgimento della storia del territorio.
Ove godine u Labinu u Srednjoj školi Mate Blažina organizirana je druga prezentacija projekta u kojem će sudjelovati 19 srednjih škola iz Istarske županije. /
Quest'anno ad Albona nella Srednja škola Mate Blažina viene organizzata la seconda presentazione del progetto al quale parteciperanno 19 scuole medie superiori della Regione Istriana.
Sukladno proceduri usvajanja školskih kurikuluma te godišnjih planova i programa rada, škole koje su se prijavile za provedbu projekta (19 srednjih škola) financirane su od strane Istarske županije sa po 10.000,00 kuna po školi. Financijska sredstva škole će utrošiti autonomno za potrebe svojih školskih projekata. / Secondo la procedura di accettazione dei curriculum scolastici e dei piani annuali e programmi di lavoro, le scuole che si sono iscritte per l'attuazione del progetto (19 scuole medie superiori) sono state finanziate dalla Regione Istriana con 10.000,00 kune per scuola. I mezzi finanziari verranno usati autonomamente dalle scuole per le esigenze dei propri progetti scolastici.
Škole će svoje školske projekte predstavljati roditeljima, učenicima i široj zajednici na školskim projektnim danima. A županijska prezentacija projekta održat će se Labinu u Srednjoj školi Mate Blažina 27. travnja 2018. prema priloženom programu. / Le scuole presenteranno i loro progetti scolastici ai genitori, agli alunni ed al pubblico nei giorni progettuali delle scuole stesse. Invece, la presentazione regionale dei progetti si terrà ad Albona nel Srednja škola Mate Blažina il 27 aprile 2018 secondo il programma allegato.
Raspored predstavljanja po školama / Ordine di presentazione delle scuole
1.     Gospodarska škola Buje – Istituto professionale Buie  ...   Bujština u poslijeratnom razdoblju (1945.-1954.)
2.     Gimnazija Pula  ...  Carevo novo ruho - carska šuma Šijana u fokusu budućih istraživača
3.     Srednja škola Buzet  ...  Rošćina i humšćina
4.     Srednja škola Mate Blažine Labin ...   Ki spi, ribi ne ji
5.     Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula ...   Modernizacija, razvoj grada Pule
6.     TŠS – SMSI – Rovinj - Rovigno ...   I monasteri a Rovigno
7.     Ekonomska škola Pula  ...  Istarski grafiti
8.    TŠS – SMSI Leonardo da Vinci Buje - Buie ...   Alla riscoperta del Buiese
9.    Škola za odgoj i obrazovanje Pula ...   Istarski kolori
10.  Pazinski kolegij - klasična gimnazija s pravom javnosti ...   Zavičaj duha – nadnaravna Istra
11.  TSŠ - SMSI Dante Alighieri Pula - Pola ...   M.O.H.O. – Meteo, Onde, Homo (160 anni di A. Mohorovičić)
12.  SŠ Mate Balote Poreč ...   Od Nazaria Saura do J. B. Tita- povijest promjene nazivlja porečkih ulica
13.  Medicinska škola Pula  ...  Primjena ljekovitog bilja Istre u medicini
14.  Industrijsko-obrtnička škola Pula  ...  Izrada suvenira mini kažuna
15.  SŠ Zvane Črnja Rovinj ...   Počeci rovinjskog turizma
16.  TUŠ Antuna Štifanića Poreč ...   Amor de pescador
17.  Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin  ...  Kapetanova pobjeda - Kapetan Lazarić i pobjeda nad francuzima 1813.
18.  Strukovna škola Pula ...   Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata u istri (1918.- 2018.)
19.  Srednja škola Vladimir Gortan Buje ...   Idemo na ples - zabava mladih na Bujštini 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća

PRIJAVNICA ZA SUDJELOVANJE / ISCRIZIONE PER LA PARTECIPAZIONE
PROGRAM PREZENTACIJE / PROGRAMMA DELLE PRESENTAZIONI

Evaluacijski listić / Modulo di valutazione

             Tlocrt dvorane i štandova                 Pristup dvorani i parkingu / L'accessibilità' al palazzetto sport e parcheggio
(Tekst. Dijana Muškardin, Foto: Mateo Gobo, Čedomir Ružić, Marko Kontošić, Sanjin Šumberac)


20.2.2018. Uloga ribe u zdravoj prehrani - Vedrana Fontana Mikulić i Nina Penezić iz Zavoda za javno zdravstvo Pula
Dana 2. veljače  2018. Srednju školu Mate Blažina posjetile su dvije magistrice nutricionizma, Vedrana Fontana Mikulić i Nina Penezić, iz Zavoda za javno zdravstvo Pula. Došle su nam govoriti o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, a kako su bile pozvane u našu školu u sklopu zavičajnog projekta „Ki spi ribi ne ji“, informirale su učenike 3.o i 3.f. razreda o nutritivnim vrijednostima ribe te o razlikama između plave i bijele ribe.
Objasnile su nam najvažniju razliku između plave i bijele ribe; udio masti u mesu. Bijela riba ima manje masti, ali i manje omega 3 masnih kiselina, no obije vrste riba su itekako potrebne našem organizmu, stoga se preporuča konzumiranje ribe najmanje dva puta tjedno.
Također, pobile su jedan od najčešćih mitova; trebamo svakako izbjegavati kruh, paštu, krumpire i ostale namirnice pune škroba. Škrob je nužan radi održavanje razine GUK-a u krvi (glukoze u krvi), stoga se preporuča konzumiranje malih količina kruha uz svaki obrok.
Za kraj su odgovarale na sva naša pitanja, te su nam podijelile i papire sa slikovitim prikazom pravilnog „tanjura“ za doručak, ručak i večeru gdje vidimo omjer namirnica koji bi bio najpogodniji za zdrav život.
Također su nam dale list sa znakovima prepoznavanja svježe ribe kako nam se ne bi dogodilo da kupimo išta manje od najsvježije ribe koja se nudi.
Ako je netko zainteresiran za više informacija o zdravoj prehrani, te se posavjetovati o istom, može to učiniti srijedom u domu zdravlja gdje se u popodnevnim satima nalazi savjetnica za prehranu. Zahvaljujemo im se na odazivu i vrlo informativnoj prezentaciji.
Poveznica:
Uloga ribe u zdravoj prehrani, učenički uradak - youtube.com


16.10. - 3.11.2017.  U sklopu zavičajnog projekta Istarske županije „Ki spi, ribi ne ji“  odrađene su dvije aktivnosti i to dokazivanje žive u srdeli i soljenje srdele na tradicionalan način Ove godine učenici naše škole u sklopu institucionalizacije zavičajne nastave u školama javnim pozivom Istarske županije uključili su se u zavičajni projekt pod nazivom „Ki spi, ribi ne ji“. Cilj ovog zavičajnog projekta je međupredmetno na temu srdela povezati učenike različitih razrednih odjela i usmjerenja.
Započela je i realizacija planiranih aktivnosti na satu kemije.  Prva aktivnost nosi naziv Dokazivanje žive u srdelama. Tu su aktivnost odradili učenici III.o i III.f u okviru izborne nastave kemije pod vodstvom nastavnice kemije Olivere Tadić. Sljedeća aktivnost bila je soljenje srdela u restoranu škole.  Na radionici soljenja srdele na tradicionalan način bili su uključeni učenici 4.f i 3.f (učenici opće gimnazije) i učenici 3.g razreda ugostitelja usmjerenja kuhar. Voditelji radionice su bili nastavnici Dorijano Mohorović i Nevio Gašparini koji su pokazali  tehniku i postupak usoljavanja ribe te opisali njezin proces soljenja.

Brojna su znanstvena istraživanja jasno dala do znanja da osobe koje se hrane namirnicama tipičnim za mediteransko podneblje u pravilu duže žive, te da je mediteranski model prehrane zdraviji od kontinentalnog. Mediteranski je način prehrane  prepoznatljiv po poluvegetarijanskoj ishrani, korištenju ribe umjesto mesa, maslinova ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te po obilju voća i povrća. Poznato je naime da su ribe  sastavni dio pravilne prehrane koje doprinose normalnom rastu i razvoju, pogotovo male djece. S obzirom na brojne prednosti konzumacije ribe  iste bi svakako trebalo uključiti u pravilnu ishranu žena i male djece.
Umjetnost soljenja srdela i inćuna prenosi se od rimskih vremena. Veliki dio posla se još uvijek obavlja ručno i zahtjeva stručnost i strpljenje. Soli se samo svježe ulovljena riba koja se najprije ostavi u velikim posudama, dok se krv potpuno ne iscijedi. Nakon toga riba se soli.

Učenički video uradak Soljenje srdela, Zavičajni županijski projekt - šk.g. 2017./2018. "KI spi, ribi ne ji" - youtube.com
(Tekst i foto: Olivera Tadić)


3.10.2017. Prezentacija i evaluacija implementacija Zavičajna nastave U Puli, na županijskom stručnom skupu za nastavnike povijesti 23. kolovoza 2017. te u Pazinu, 2. listopada 2017. održana je prezentacija i evaluacija Implementacije zavičajne nastave u srednjim školama za školsku godinu 2016./2017.
U Pazinu je 2. listopada  2017. održan Instruktivni dan projekta implementacije zavičajne nastave u srednjim i osnovnim školama Istarske županije - Regione Istriana.  Domaćini stručnog skupa bili su  Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te Etnografski muzej Istre.
Ravnatelj  Gimnazije i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te ujedno i član radne skupine za zavičajnu nastavu prof. Josip Šiklić predstavio nam je profesoricu Školske knjige  Dinku Juričić  i najavio njezino prigodno predavanje na temu „Motivacija učenika za projekt zavičajne nastave“. Nakon toga uslijedile su informacije pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije prof. Vladimira Torbice za novu školsku godinu 2017. / 2018.
Zatim su sudionici upoznati sa rezultatima evaluacija prošlogodišnjeg projekta i  Festivalom zavičajnosti  održanom u Pazinu 12. svibnja 2017.  Predstavnica radne skupina za implementaciju zavičajne nastave u srednjoj školi Istarske županije – Regione Istriana, Dijana Muškardin, prezentirala je evaluacijske rezultate prošlogodišnjeg projekta (više u prezentaciji). Ujedno je predstavila smjernice za školsku godinu 2017./2018. 
Škola domaćin ovogodišnjeg Festivala zavičajnosti bit će Srednja škola Mate Blažine iz Labina OVDJE!
Nakon evaluacije, sudionici skupa otišli su do Etnografskog muzeja Istre. Tamo nas je ravnateljica muzeja  dr. sc. Lidija Nikočević upoznala  s projektom novog stalnog postava Etnografskog muzeja Istre. Također su sudionici dobili smjernice na koji način se uključiti u projekte na temu europske kulturne baštine te na koji način je Etnografski muzej uključen.

U Etnografskom muzeju predstavljen je i priručnik Zavičajne nastave kojeg su sastavile sve radne skupine za Implementaciju zavičajne nastave (predškolska, skupina za osnovne i skupina za srednje škole). Zavičajni priručnik nosi naslov ISTRAživanje- istarski istraživački itinerari: ISTRIAndo- itinerari di ricerca istriani. Sam priručnik sadržajno se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu su dani elementi planiranje zavičajne nastave i mogućnost implementiranja u nastavu odnosno školski kurikulum. U drugom djelu nalaze se popisi i prijedlozi tema iz zavičaja koji se mogu ostvariti međupredmetno, unutar nastavnog sata, projekta ili istraživačko-terenskog rada (više u prezentaciji).
Prezentacija evaluacije Festivala zavičajnosti - pdf

 


18.5.2017. TV Istra - Srednja škola Mate Blažine Labin u sklopu projekta zavičajne nastave istraživala nalazišta amfora Srednja škola Mate Blažine iz Labina u projektu zavičajne nastave Istarske županije sudjelovala je s temom “Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre”. Oko 70 učenika sudjelovalo je u aktivnostima kojima se nastojalo otkriti više o vrstama, nalazištima i starosti amfora na području Labinštine. U aktivnostima je sudjelovalo sedamdesetak učenika ove škole u okviru 5 nastavnih predmeta. Na ovaj se način omogućio multidisciplinaran pristup zadanoj temi. Osim povijesti, ključnu je ulogu u projektu imala i kemija u sklopu čega je provedena senzorska analiza maslinovog ulja i vina kako bi se utvrdila njihova kvaliteta. Aktivnosti su se odvijale tijekom cijele školske godine, a nastavile su se i brodskom vožnjom do poznatih nalazišta amfora. Zanimljivom temom, ovaj je projekt privukao vrlo velik broj učenika. Zadovoljstvo rezultatima ovog nadasve kreativnog projekta, ne krije ni ravnatelj škole.

Više doznajte u prilogu: učenički uradak, Srednja škola Mate Blažine Labin u sklopu projekta zavičajne nastave istraživala nalazišta amfora - tvistra.hr


12.5.2017. PRVI FESTIVAL ZAVIČAJNOSTI U PAZINU Srednjoškolci predstavili istarsku baštinu U pazinskom Spomen domu održan je prvi Festival zavičajnosti, točnije predstavljanje projekta institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije. Na festivalu je svoje projekte predstavilo 16 srednjih škola iz Istre čiju su učenici izvan redovne nastave istraživali svoj bliži zavičaj, a rezultate su predstavili na velikoj izložbi popraćenoj prezentacijama.
Tako je Gospodarska škola iz Buja predstavila vino u kulturi i tradiciji Bujštine, Gimnazija Pula istražila je srednjovjekovnu Istru, a Srednja škola Buzet kraj maslina i vina - Sovinjštinu i Mlunštinu. Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre istražili su učenici labinske Srednje škole Mate Blažine, a pulski iz Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu predstavili su Pulu u vrijeme Austro – Ugarske. Tema učenika talijanske škole iz Rovinja bila je Rovinj u srednjem vijeku, a tema rada pulske Ekonomske škole "1947.-2017., 70 godina slobode". Učenici talijanske škole "Leonardo da Vinci" iz Buja bavili su se Savudrijom, a Škola za odgoj i obrazovanje Pula predstavila je "Zavičaj na dlanu". Pazinski kolegij predstavio je "Zavičaj duha", a rad pulske škole Dante Alighieri  nazvan je "Il benessere dei numeri: Santorio Santorio il padre della fisiologia moderna". Srednjoškolci Mate Balote Poreč predstavili su projekt "Ljubav ima četiri oka, a opet je slipa - povijest vjenčanja u Istri kroz četiri slike. Medicinska škola Pula predstavila je prošlost i budućnost podmorja u Istri. Industrijsko - obrtnička škola Pula bavila se oplemenjivanjem okoliša, TUŠ Antuna Štifanića Poreč istražili su i upriličili poziv na carsku gozbu, zapravo ponudili su recepte za slastice iz Austro-Ugarske, a rovinjski srednjoškolci iz "Zvane Črnje" predstavili su Monkodonju - istarsku Mikenu.

Prije nego su posjetitelji mogli razgledati ovu iznimno zanimljivu izložbu koju je otvorio istarski župan Valter Flego predstavnici škola domaćina Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i Pazinskog kolegija Josip Šiklić i dr.sc. Alejandro Castillo Jimenez govorili su o značaju zavičajne nastave u školama. Šiklić je istako kako metodologija istraživanja i način prezentacije odgovaraju suvremenim načinima obrazovanja, obrazovanja u 21. stoljeću, a Alejandro Castillo Jimenez o značaju očuvanja lokalne, zavičajne kulture i tradicije u globaliziranom svijetu. Upravo je to  glavni značaj uvođenja zavičajne nastave u sve razine obrazovanja rekao je Flego, naglasivši kako će na jesen započeti novi ciklus zavičajna nastave koji će kao i ovogodišnji zacijelo iznjedriti mnoge zanimljive detalje sakrivene u prirodnom i kulturnom krajoliku Istre. Pazinskom gradonačelniku Renatu Krulčiću, kako je rekao posebno je drago što se ovaj festival održava u Pazinu u središnjoj Istri na prostoru koji je u najvećoj mjeri sačuvao prepoznatljivi duh Istre. Danijel Bogešić potpredsjednik radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u srednje škole zahvalio je županiji koja je prepoznala ovaj projekt. Osim dobivanja mnogih vrijednih informacija posjetitelji su mogli uživati u prezentacijama koje su srednjoškolci s velikom ljubaznošću znalački predstavljali.

Bio je užitak razgledavati štandove, plakate i prezentacije, ali razgovarati s mladim ljudima željnih novih saznanja spremni pojasniti svaki detalj svog istraživanja. Posjetili su nas i naši dragi gosti-partneri iz Norveške (Sandnes-Bjarte Bjorsen i Nina Osland sa svoje učenika, članova njihovog Gradskog vijeća mladih), u sklopu Projekta demokracije 2017., a kojima smo uručili prigodne poklone. Nakon svega može se reći kako zavičaj s ovakvom mladošću ne treba brinuti o budućnosti.
(Tekst: Mirjan RIMANIĆ, GLAS ISTRE)
Poveznice:
Srednjoškolci predstavili istarsku baštinu - glasistre.hr

"Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre" županijski istraživački projekt u koji su uključeni učenici Srednje škole Mate Blažine Labin. Cilj je projekta povezati međupredmetno na temu amfora, maslinovog ulja i vina učenike različitih razrednih odjela i smjerova. Jedna od aktivnosti je i izrada video uratka. Video prati aktivnosti koje su učenici tijekom godine realizirali.
Autorski tim čine učenice 2.f razreda (šk.g. 2016./2017.)
Montaža i obrada: Anamaria Šumberac
Kamera:  Viktoria Mikuljan i Emma Matošević.
Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre, učenički uradak - youtube.com

Prezentacija Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre - pdf


25.4.2017. Završne aktivnosti istraživačkog projekta "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre"
Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre, županijski je zavičajni istraživački projekt u koji su uključeni učenici Srednje škole Mate Blažina iz Labina. Cilj zavičajnog projekta je međupredmetno na temu amfora, maslinovog ulja i vina povezati učenike različitih razrednih odjela i smjerova. Radi se o oko 70 učenika i 5 nastavnih predmeta.  Dva su predmeta nositelja ovog zavičajnog projekta - kemija i povijest.
Aktivnosti koje se protežu cijele školske godine nastavile su se i vožnjom brodom iz Rapca prema poznatim nalazištima amfora.   Odlazak s učenicima na podvodne arheološke lokalitete imao je za cilj proučiti i istražiti  na samom terenu podvodna nalazišta amfora, mapirati područje akvatorija JI obale Istre od rta Mašnjak (Plomin) do rta Mulac (Raša), upoznati vrste amfora koje su sačuvane u Gradskom muzeju Labin  i analizirati njihovu namjenu. Sve je to dio zadatka koji je planiran na satu povijesti s njihovom voditeljicom prof. povijesti Dijanom Muškardin. Sve to ne bi bilo moguće bez velike pomoći, razumijevanja i stručnosti naših vanjskih suradnika profesionalnog  ronioca Daniela Mohorovića iz Diving Centra Girandella te kustosa i arheologa Narodnog muzeja iz Labina Vedrana Kosa.

Učenici su inače tijekom ožujka i travnja, svakog četvrtka radili sa kustosom Narodnog muzeja na nalazištima i vrstama amfora koje se čuvaju danas u Muzeju. Vožnja brodom bila je popraćena stručnim vodstvom i predavanjem, a zaron ronioca i podvodna snimanja imala su za cilj in sito dočarati učenicima sve o čemu su učili i čuli.  Snimke podvodnih arheoloških nalazišta kao i podvodnog parka Diving centera Girandella koje je za nas snimao i pripremio ronioc Daniel Mohorović  analizirali smo na satu povijesti. Na izronjenim krhotinama amfora, učenici su naučili iz kojeg vremena datira, kakve vrste postoje te na koji način se izronjene krhotine amfora moraju čuvati, konzervirati i zaštititi nakon vađenja iz mora. Desalinizacija amfora tema je na kojoj nastavljaju raditi učenici na satu kemije pod vodstvom prof. kemije Olivere Tadić. Oni su ujedno na satu kemije već odradili radionicu senzorske analizu maslinovog ulja i vina te način pohrane maslinova ulja u amfore. Same amfore učenici su izradili na keramičarskoj  radionici  kod profesorice likovne umjetnosti Alide Blašković Koroljević. Učenici su također uz pomoć GPS-a izračunali i pratili koordinate nalazišta i dubinu gdje se ona nalaze. Time su odredili potrebne točke za daljnje kartiranje.  Kartiranje nalazišta vrše na satu Digitalne kartografije kod profesorice geografije Karmen Milevoj Diminić.
Učenici su također analizirali na satu fizike pod vodstvom profesora Nedjeljka Mandića klimatske uvjete i vjetrove koji pušu na području gdje se nalaze nalazišta. Učenici su imali zadatak svakodnevno očitati stanje vjetrova sa mrežne stranice DHMZ-a za Istru i Kvarner  te od dobivenih slika kreirati animaciju rasporeda vjetrova na JI području Istre od  studenog do ožujka.  Kako bi što vjerodostojnije izradili animaciju vjetrova, od DHMZ-a su dobili izvješće o puhanju vjetrova za praćeno razdoblje iz tri meteorološke stanice (Pula- aerodrom, M. Lošinj i Rijeka)
Na satu Osnove turizma pod mentorstvom profesorice Orijane Tenčić učenici su imali zadatak osmisliti izlet brodom za turiste „Amfore, maslinovo ulje i vino“ te Amfora kao turistički suvenir. Kao dio zadatka izradit će reklamni plakat i brošuru za izlet.

Učenica  2. razreda gimnazije Vanesa Ančić također je osmislila i logo za ovaj projekt, te smo taj logo dali tiskati na majice u kojima ćemo 12. svibnja 2017. u Pazinu na Festivalu zavičajnosti prezentirati zajedno sa ostalih 15 srednjih škola Istarske županije.
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)

 
25.1.2016. Odrađena senzorska analiza maslinova ulja u sklopu zavičajnog projekta Istarske županije "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre" 

Učenici naše škole u sklopu institucionalizacije zavičajne nastave u školama javnim pozivom Istarske županije uključili su se u zavičajni projekt pod nazivom "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre". Cilj ovog zavičajnog projekta je međupredmetno na temu amfora, maslinovog ulja i vina povezati učenike različitih razrednih odjela i usmjerenja. Radi se o oko 70 učenika i 10 nastavnih predmeta. Dva su predmeta nositelja ovog zavičajnog projekta - kemija i povijest.
U sklopu predmeta kemije, pod mentorstvom koordinatorice projekta profesorice kemije Olivere Tadić, odrađena je i predviđena aktivnost. Učenici su imali zadatak analizirati maslinovo ulje i vino sa OPG-a Labinštine koje su kasnije  spremili u izrađene amfore. Amfore je izradila školska likovna grupa IKTIN pod voditeljstvom profesorice likovne kulture Alide Blašković Koroljević.
 
U prosincu 2017. odrađena je senzorska analiza maslinovog ulja i vina. U goste nam je stigla senzorska analitičarka Melinda Cossetto. Učenicima 3. razreda gimnazije i 3. razreda ugostitelja usmjerenje kuhar je na trosatnom druženju održano predavanje i senzorska analiza pod stručnim vodstvom.
Učenici su dobili saznanja o vrstama maslina i vinove loze na području cijele Istre, njihovim karakteristikama, nutritivnim vrijednostima i procedurama senzorske analize maslinovog ulja i vina, a kao vrhunac je bila senzorska analiza uzoraka maslinovog ulja u čemu su  i sami sudjelovali.
Za analizu smo uzeli po dva uzorka maslinovog ulja (maslinovo ulje iz lokalnog supermarketa i lokanog OPG-a, a za analizu vina dva uzorka (crno i bijelo vino) lokalnog domaćinstva.
 
Uzorak maslinovog ulja iz lokalnog supermarketa prema listiću procjene i senzorskoj analizi ne ulazi u kategoriju ekstra djevičanskih ulja. Ima dosta nepoželjnih svojstava (miris linoleuma i acetona), dok je ulje lokalnog OPG-a ocjenjeno kao izuzetno ekstra djevičansko maslinovo ulje izuzetne kvalitete. Senzorsku analizu oba uzorka vina odradila je gospođa Melinda Cossetto i procijenila da ulaze u stolna vina dobre kvalitete. Nakon održane senzorske analize sve uzorke smo usuli u amfore. Proučavajući literaturu došlo se do saznanja da skladištenjem u amforama čini ulju i vinu dobro, što ćemo u konačnici provjeriti u ožujku 2017. godine kada će se održati nova senzorska analiza.
(Tekst: Olivera Tadić; Foto: Olivera Tadić i Čeda Perko)

 

27.10.2016. Instruktivni dan Implementacije zavičajne nastave u srednje škole Istarske županije Dana  24. listopada 2016. održan je u Puli u Pomorskom i povijesnom muzeju instruktivan dan za ravnatelje i koordinatore za projekt Implementacije zavičajne nastave u srednje škole Istarske županije. Instruktivni  dan započeo je pozdravnim govorom pročelnika UO za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice, te se nastavio razgledom uz stručnu pratnju ravnatelja muzeja kroz dva postava. Pročelnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan obratila se svim prisutnim predstavnicima srednjih škola sa novostima i načinu provedbe zavičajnih projekata. O samoj provedbi, obavezama nastavnika tijekom provedbe  te prijedlozima za završni Festival zavičajnosti govorila je voditeljica radne skupine za Implementaciju zavičajne nastave u srednje škole Dijana Muškardin.  
Radna skupina dala je i prijedlog samog programa povodom Festivala zavičajnosti.  Prijedlog je da se festival zavičajnosti održi zadnji tjedan u travnju 2017. godine (28.04. 2017.). U školskoj godini 2016.-2017. prijavilo se na javni poziv 16 srednjih škola sa različitim temama:
 
(Tekst: Dijana Muškardin; foto: Čedomir Ružić)

Preuzimanje:
Institucionalizacija zavičajne nastave u Istarskoj županiji - pdf
Projekti srednjih škola IŽ - pdf
Poveznice:
Stranice zavičajne nastave - www.za-nas.hr
Labinska srednja škola u projektu zavičajne nastave - radiolabin.hr
Srednjoškolci stvaraju novi turistički proizvod baziran na amforama i maslinovom ulju - 5portal.hr
Obrazovanje - ZAPOČEO PROJEKT IZ ZAVIČAJNE NASTAVE U SREDNJOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE - Labin.com
Srednjoškolci proučavaju podvodna nalazišta amfora - labinština.info

27.10.2016. Započeo projekt iz zavičajne nastave u Srednjoj školi Mate Blažine pod naslovom "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre" Nakon javnog poziva Istarske županije za školsku godinu 2016.-2017. započeo je i projekt iz zavičajne nastave u Srednjoj školi Mate Blažine Labin pod naslovom "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre". Cilj projekta je međupredmetno povezivanje učenika iz različitih razrednih odjela i smjerova na temu amfora, maslinovog ulja i vina.  Ovaj projekt uključuje 70-ak učenika i 10 nastavnih predmeta. Dva su predmeta nositelja ovog zavičajnog projekta - kemija i povijest. Projekt je osmišljen kao rad s učenicima na niz aktivnosti usmjerenih ka otkrivanju zavičaja. Radom na terenu proučavat ćemo i istražiti podvodna nalazišta amfora, mapirati područje akvatorija JI obale Istre od rta Mašnjak (Plomin) do rta Mulac (Raša), upoznati vrste amfora koje su sačuvane u Gradskom muzeju Labin  i analizirati njihovu namjenu.  Analizirati klimatske uvijete i vjetrove koji pušu na području gdje se nalaze nalazišta. Izraditi od gline amfore koje će nam služiti za vršenje analiza.  Analizirati maslinovo ulje i vino sa OPG-a Labinštine koje ćemo skladištiti u izrađene amfore. Osmisliti ćemo i izlet brodom za turiste na temu "Amfore, maslinovo ulje i vino" uz izradu popratnog materijala kao i sama razrada  amfore kao turističkog suvenira. Namjera nam je uključiti učenike, roditelje, lokalnu zajednicu (ronilački klub Rabac, ronioce arheologe)  i javne ustanove (Gradski muzej Labin, Arheološki muzej Pula, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč) u naš istraživački rad.

Dana 25. listopada  2016. odrađena je i prva aktivnost s učenicima u sklopu navedenog projekta. 
Učenici su u pratnji nastavnica Olivere Tadić i Dijane Muškardin posjetili Narodni muzej u Labinu, gdje ih je  kustos muzeja Vedran Kos, proveo kroz postav Muzeja vezan za amfore,  upoznao sa postojećim amforama te održao predavanje o nalazištima amfora na području Istočne obale Istre. 
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)

 

24.5.2016. Institucionalizacija zavičajne nastave Istarske županije - Regione Istriana  u srednjim školama U sklopu projekta Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije – Regione Istriana , u utorak 24. svibnja u dvorani „Istra“ Spomen doma u Pazinu  održano  je predstavljanje prijedloga Kurikuluma zavičajne nastave za srednje škole.  Na predstavljanje su bili pozvani ravnatelji srednjih škola  i predstavnici općina i gradova Istarske županije. Radna skupina za implementaciju zavičajne nastave započela je sa svojim radom u svibnju 2014. godine s ciljem stvaranja nacrta zavičajne nastave za srednje škole.  
Prijedlog zavičajne nastave za srednje škole predstavljen je  4. svibnja 2016. u Puli u prostorima  županije i članovima Koordinacije za institucionalizaciju zavičajne nastave Istarske županije - Regione Istriana.
U Pazinu su se nazočnim obratili i pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica.
Prijedlog kurikuluma zavičajne nastave za srednje škole predstavili su predsjednica Radne skupine za zavičajnu nastavu srednjih  škola Dijana Muškardin profesorica u Srednjoj školi Mate Blažina Labin i Marko Kalčić, profesor Srednje talijanske škole Rovinj.
Zavičajna nastava podrazumijeva različite oblike rada, motiviranost nastavnog osoblja za zavičajne teme, specifičnost nekog područja s aspekta prirodnih i društvenih te povijesnih obilježja, kao i specifičnost dijalekta općenito, lokalnog govora, materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
Temeljni je cilj projekta Istarske županije - Regione Istriana pod nazivom "Institucionalizacija zavičajne nastave u Istarskoj županiji - Regione Istriana" formiranje institucionalnog oblika očuvanja istarskog zavičajnog identiteta.
Cijeli dokument zavičajne nastave za srednje škole može se podijeliti u dva dijela.  Prvi dio je opći dio koji sadrži osnovne smjernice i elemente potrebne za realizaciju nastave i drugi dio koji sadrži  prijedloge  tema . Teme su vezane uz  tri načina rada:  terensku nastavu,samostalne ili skupne  istraživačke radove te primjere tema za predmetnu nastavu, a sve u svrhu njegovanja zavičajnog identiteta. 
U lipnju je planiran i javni poziv Istarske županije – Regione Istriana za srednje škole,  gdje će najbolje ocjenjeni  istraživački projekti  za školsku godinu 2016. -2017. biti financijski podržani.


 Dijana Muškardin, predsjednica Radne skupine