naslovna > Međunarodni projekti > Suradnja s Karl Hauptschule Hamm

Suradnja sa školom "Karl Hauptschule" iz Hamma (Westfalen)Willkommen! - https://www.die-karlschule.de/

 
12.11.2016. Posjeta SŠMB-u delegacije iz njemačke škole "Karl Hauptschule" iz Hamma (Westfalen) Dana 12.10.2016. bila nam je čast ugostiti deseteročlanu delegaciju iz Njemačke koju je sačinjavala skupina nastavnika i stručnih suradnika koja radi i surađuju sa školom "Karl Hauptschule" iz Hamma na sjeveru zemlje predvođena njihovom ravnateljicom Gabrielom Kreter i nastavnicom engleskog jezika i razredne nastave Marinom Dirks koja je rodom iz Labina, zahvaljujući kojoj je uspostavljena suradnja. Ova posjeta je nastavak višegodišnje suradnje sa tom školom započete od 2009. godine kada je gospođa Gabrijela Kreter uz asistenciju gospođe Marine Dirks održala zanimljivo predavanje o disciplini i prevenciji nasilja u njihovoj školi i prenijela iskustva nastavnicima, stručnim suradnicima naše škole i dviju labinskih osnovnih škola te stručnim timovima komunalne prevencije Grada Labina i Centra za socijalnu skrb, a o čemu je načinjen video uradak koji možete pogledati OVDJE!
 
Ovoga su puta ravnatelj Čedomir Ružić sa suradnicima, psihologinjom Mirjanom Dobrić, voditeljicom Čedom Perko, pedagoginjom Jelenom Blackhamm i profesoricom Laurom Kokot, prezentirali dragim gostima iz Hamma aktivnosti Srednje škole Mate Blažine s naglaskom na školske i međunarodne projekte koje su proslavile Školu diljem zemlje i u inozemstvu, kao i bogati i raznovrsni preventivni program kojeg provodi Škola u suradnji s lokalnom zajednicom po uzoru na njih i Norvešku praksu, kao i izvanredna postignuća učenika i njihovih nastavnika u znanju i natjecanjima OVDJE!
 
Profesorica njemačkog jezika Elvijana Tenčić prezentirala rad časopisa na njemačkom jeziku pod nazivom „Treff“, a učenica IV. razreda opće gimnazije Adrijana Miletić dala je svoj doprinos glazbenom izvedbom dvije pjesme, od kojih je sa jednom pjesmom koju je izvela na njemačkom jeziku pobijedila na državnoj manifestaciji „Max sucht den Superstar“.
 
Na kraju su goste domjenkom počastili pomoćni kuhari pod vodstvom Dorjana Mohorovića, razmijenjeni su i pokloni – Školi su darovali digitalni materijal i udžbenike za vježbanje i usavršavanje njemačkog jezika te kostime njihove plesne skupine.


Vođeni domaćinima prošetali su školom, upoznali se s praktikumima, kabinetom stranih jezika i školskom knjižnicom, a imali su i prilike prisustvovati satu njemačkog jezika a potom su posjetiti Narodni muzej u Labinu.


Ukratko: bili su oduševljeni viđenim  i nadaju se daljnjoj zajedničkoj suradnji.
(Tekst: Mirjana Dobrić i Jelena Blackhamm; foto: Edi Miletti i Čedomir Ružić)

Naši dojmovi pri posjetu Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu
Prije nekoliko godina je Srednja škola Mate Blažine pozvala ravnatelje i nastavnike svih labinskih škola i vrtića, predstavnike policije i socijalnih institucija  na jednu pedagošku konferenciju čija je tema bila “Prikladan pedgoški odnos pri ometanju  nastave te odgojnim poteškoćama učenika.“
Na tu je temu tada referirala gospođa Kreter, ravnateljica škole u Hammu iz Sjeverne Rajne Westfalije u Saveznoj Republici Njemačkoj zajedno sa Marinom Dirks, ranije nastavnicom osnovne škole u Labinu a kasnije 18 godina  nastavnicom u Glavnoj školi (Hauptschule) ravnateljice, gospođe Kreter (snimljen je i video uradak predavanja OVDJE!).
U listopadu 2016. godine posjetile su gospođa Kreter i gospođa Dirks ponovno Srednju školu Mate Blažine. Došle su u pratnji grupe stučnjaka iz različitih pedagoških područja, obrazovnih znanosti i gospodarstva. Radilo se o pitanju, koliko se u posljednjih godina ova gimnazija dalje razvila i koji stupanj  razvijenosti je do danas postignut.
Ravnatelj škole, gospodin Ružić je zajedno sa školskom psihologinjom, gospođom Mirjanom Dobrić i voditeljicama odabranih inovativnih školskih projekata  te učenicama i učenicima (sudionicima tih projekata), izvjestio  i prezentirao razvoj i postignute rezultate škole OVDJE!.
Pokazalo se da su ometanje nastave i odgojne poteškoće bile težište radnog područja škole, pored čitavog reda ostalih pedagoških i društvenih, veoma važnih, projekata Škole.
Jake dojmove na nas stručnjakinje i stručnjake iz Njemačke ostavili veliki broj kvalitetno izvedenih projekata, sa konkretnim učestvovamjem škole i učenika te iste,  ozbiljnost provedbe istih i pedagoška dubokoumnost projekata, kao i internacionalna povezanost. U fokusu svih pedagoških nastojanja škole su razvoj i jačanje osobnosti  te uspjeha učenica i učenika.
Upravo ova škola ima prednost u povezanosti općeg i stručnog obrazovanja. Time nudi mogućnost osnovnog kao i civilno-društvenog i demokratskog obrazovanja povezanog s stručnom pripremom i kvalifikacijom.
Našu posebnu pažnju i priznanje  ističemo angažiranost i aktivnost učenica i učenika koji su sa svojom školom uspješno sudjelovali na mnogim nacionalnim i internationalnim natjecajima i dobili mnoge nagrade i priznanja.
Ravnatelj škole sa školskom psihologinjom  svojom su angažiranošću postigli odjek daleko izvan granica Grada Labina, zajedno sa svojim stručnjacima i kompetencijom u kvalitetnom razvoju škola u europskom kontekstu, kao i koncepcionalnom i praktičnom razvojnom radu na kvalifikaciji ravnatelja u Hrvatskoj.
Sa ove kolegijalne razmjene naš je  sveukupni  dojam bio da je to škola koja se svojim pedagoškim radom kao i  kooperacijama, orijentira  i djeluje na nivou  internacionalnih standarda i to konkretno primjenjuje u školskoj  svakodnevnici.
Zahvaljujemo se ravnatelju i kolegijumu škole na njihovom toplom prijemu  te njihovom profesionalnom komuniciranju. Radovali bismo se, kad bismo i u budućnosti, osim dosadašnjih kontakata, mogli našu suradnju produbiti.
Želimo ravnatelju i kolegijumu Škole, kao i učenicama i učenicama mnoge daljnje uspjehe u radu, kao i uspjehe na zajedničkom putu ka demokratskoj i miroljubivoj Europi.

(Tekst: Botho Priebe, Gabriela Kreter, Marina Dirks, Herbert Dirks, Georgia Panagiotidou, Marlies Silkenbeumer, Christina Schaa, Jürgen Gärtner, Osman Bol, Uwe Wolf)

                                        (Zajednička fotografija sa delegacijom prijateljske škole iz Hamma, Njemačka)

Popratni doživljaji pri posjeti Srednjoj školi Mate Blažine
U svezi naše konstruktivne i kolegijalno-stručne razmjene u posjeti Srednje škole Mate Blažine u Labinu, imali smo mogućnost upoznati kulturu, kao i prirodne ljepote ove hrvatske regije. Posebno nam se dojmila povijest grada Labina, ali i novi razvoj ovoga grada. Veliki broj ateljea i umjetničkih inicijativa Starog grada  su nas pozitivno iznenadili, a posebno Park skulptura. Tako nešto nismo još vidjeli ni u jednoj europskoj državi .
Osim Labina, naša njemačko-hrvatska kolegica, Marina Dirks, nam je omogućila da doživimo divan krajolik ove hrvatske regije sa njenom obalom i naseljima. Rabac, Pula, Rovinj i Opatija bili su predivni, ali isto tako Tinjan i Plomin, kao i izleti brodom na otok Cres i na otočja oko Rovinja te Limski kanal. Naše divne utiske su okrunili uz istarski folklor, kulinarski  specijaliteti ove regije, kao i vina te ulja iz jedne poznate kuće u Labinu. Ali isto tako bili smo oduševljeni  velikim sajmom  pršuta i sira u Tinjanu, kao i autohotnom kuhinjom u Plominu i Rapcu.
Što se tiče pedagoškog rada u Srednjoj školi Mate Blažine, ljepota prirode te kulture ove regije, ponijeli smo sobom veoma lijepe i nezaboravne utiske.
Osjećaj zajedništva u zajedničkoj europskoj kući se ovom posjetom samo pojačao i dalje će jačati. Zahvaljujemo se na Vašem gostoprimstvu i popratnim doživljajima tog posjeta. Rado bismo naše kontakte i  zajednički rad u budućnosti produbili i nastavili.
Naša se grupa želi još jednom posebno zahvaliti našoj kolegici i prijateljici Marini Dirks, koja nam je neizmjerno pomogla zajedno sa svojim suprugom i sestrom i omogućila  nam ovaj fantastičan boravak u njenoj domovini Istri.
(Tekst i foto: Botho Priebe, Gabriela Kreter, Marina Dirks, Herbert Dirks, Georgia Panagiotidou, Marlies Silkenbeumer, Christina Schaa, Jürgen Gärtner, Osman Bol, Uwe Wolf)

Begleiterlebnisse beim Besuch des Mate Blažina Gymnasiums
Im Kontext unseres konstruktiven und kollegialen fachlichen Austauschs beim Besuch des Gymnasiums Mate Blažina in Labin hatten wir auch Gelegenheit, Kultur und landschaftliche Schönheit dieser kroatischen Region kennenzulernen. Vor allem die Geschichte Labins, aber auch die neuzeitlichen Entwicklungen waren beeindruckend für uns. Die Vielfalt von Ateliers und künstlerischen Initiativen in der Altstadt Labins hat uns sehr überrascht, und ganz besonders hat uns der Skulpturenpark der Stadt beeindruckt. Etwas Vergleichbares haben wir in anderen europäischen Städten noch nicht gesehen.
Über Labin hinaus ermöglichte uns unsere deutsch-kroatische Kollegin Marina Dirks,  dass wir auch die wunderschöne Landschaft dieser Region Kroatiens erleben konnten mit ihren Küsten und Ortschaften Rabac, Pula, Rovinj und Opatija waren herrlich, aber ebenso auch Tinjan und Plomin sowie Ausflugsfahrten mit dem Schiff auf die Insel Cres und in die Inselwelt bei Rovinj, genauso wie der Lim Kanal. Dass wir neben der Folklore Istriens auch kulinarische Spezialitäten der Region kennenlernen konnten wie bspw. Wein und Olivenöl im Hause Negri in Labin sowie die Wurst- und Käsemesse in Tinjan und einheimische Kuchen in Plomin und Rabac, rundete unsere schönen und eindrucksvollen Erlebnisse wunderbar ab.
Von der pädagogischen Arbeit und Qualität des Mate Blažina Gymnasiums in Labin und von der landschaftlichen Schönheit sowie der Kultur dieser kroatischen Region nehmen wir tiefe Eindrücke mit. Das Gefühl von Zusammengehörigkeit im gemeinsamen europäischen Haus hat sich bei diesem Besuch für uns weiter verstärkt, und wir danken für die Gastfreundschaft und Begleitung. Gern würden wir Kontakte und Zusammenarbeit vertiefen und fortsetzen!
Unsere Gruppe bedankt sich noch einmal außerordentlich bei unse-rer Kollegin und Freundin Marina Dirks, die uns maßgeblich zu-sammen mit ihrem Mann und ihrer Schwester diesen phantastischen Aufenthalt in ihrer istrischen  Heimat  ermöglicht hat!  
(Tekst i tekst: Botho Priebe, Gabriela Kreter, Marina Dirks, Herbert Dirks, Georgia Panagiotidou, Marlies Silkenbeumer, Christina Schaa, Jürgen Gärtner, Osman Bol, Uwe Wolf)

Preuzimanje:
Besuch  der  Gruppe  von  deutschen  Lehrern  in  unserem  Deutschraum - pdf

Poveznice:
Labinjanka povezala škole iz Labina i njemačkog Hamma - labinština.info
Delegacije iz njemačke škole `Karl Hauptschule` posjetila labinsku srednju školu - 5portal.hr
Obrazovanje - POSJETA LABINSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI DELEGACIJE IZ NJEMAČKE ŠKOLE "KARL HAUPTSCHULE" IZ HAMMA (WESTFALEN) - labin.com

Prosvjetni radnici izmijenili iskustva u svome radu - Glas Istre
Labinjanka povezala škole iz Labina i Hamma . Labinština

Fotogalerija: