naslovna > Knjižnica > Knjižnica u srcu 2016.-2019.

Srce u knjižnici - knjižnica u srcu

Šk.g. 2019.-2020.


13.7.2020. Predstavljanje projekta-start-up-a Rebook u SŠMB-u Poštovani, pozivamo vas na predstavljanje projekta-start-up-a Rebook koje će se održati 13.07.2020. godine s početkom u 12 sati, u restoranu Srednje škole Mate Blažine Labin.
Start-up re-Book čine učenici Martin Šverko i Petar Dundara te knjižničarka Majda Milevoj Klapčić, a predstaviti će svoj projekt kojim su se natjecali na natjecanju Ideja godine 2020.
Preuzimanje:
Pozivnica - pdf
Poveznice:
Prezentacija projekta-start-up-a Rebook - youtube
Ovo je 10 najboljih timova na natjecanju Ideja godine 2020.- srednja.hr


26.02.2020. PREDSTAVLJANJE KNJIGE ONA I ON: Učenici i profesori potpisali prepjev pjesme na tri jezika i labinsku cakavicu Pjesma prof. Mohorovića izvorno je napisana na hrvatskom, pa na cakavici a zatim su je učenici labinske Srednje škole Mate Blažina, uz pomoć nastavnika mentora, a u povodu Europskog dana jezika prepjevali na engleski, njemački i talijanski jezik. Sve je to ilustrirala učenica Leonarda Giannini * Pjesma je doživjela i svoj performans u izvedbi dramske grupe koju vodi Amneris Ružić Fornažar.
U knjižnici labinske Srednje škole Mate Blažina svečano je predstavljena knjiga "Ona i on", prof. Daniela Mohorovića koji je knjigu napisao na hrvatskom standardnom jeziku i dijalektu a rezultat je rada učenika i profesora škole. Urednica knjige bila je Majda Milevoj Klapčić, suradnici/mentori Kristina Radović Miletić, Karla Golja Milevoj i Martina Lukež. Djelo je lektorirala Amneris Ružić Fornažar, akcentuirao Ivan Miškulin, izdavač je Srednja škola Mate Blažine Labin u nakladi od 200 primjeraka a tiskao ju je Vetva graph.
Pjesma je izvorno napisana na hrvatskom, pa na cakavici a zatim su je učenici na satovima jezika, uz pomoć nastavnika mentora, u povodu Europskog dana jezika prepjevali na engleski, njemački i talijanski jezik. Sve je to ilustrirala učenica Leonarda Giannini. Ljepota čitavog projekta jest u tome što su u svakom njegovom koraku bili uključeni učenici, a na posljetku, osim što je sve ovjekovječeno u knjigu, pjesma je doživjela i svoj performans u izvedbi dramske grupe koju vodi Amneris Ružić Fornažar. Tako je bilo i preksinoć, kada je u srednjoškolskoj knjižnici predstavljena knjiga, a čitav su program osmislili i vodili srednjoškolci.
Prof. Daniel Mohorović je nakon što je pročitao knjigu Male Terezije, svetice katoličke crkve, došao na ideju o pjesmi koja tematizira sve vrste ljubavi, naravne i nadnaravne. Kako i inače piše na cakavici, tako je ova pjesma dobila prijevod na dijalekt.
- Pjesma se može iščitati na tisuću načina, a svatko tko je čita daje joj značenje prema vlastitom iskustvu. Odlučili smo se na to prvenstveno zbog učenika, to je bio njihov rad uz logistiku profesora. Htjela sam da imamo nešto materijalno i opipljivo, nešto što ostaje iza nas za sve sadašnje i buduće učenike, nastavnike i suradnike škole, rekla je Majda Milevoj Klapčić te dodala da su financijsku potporu objavljivanju izdanja dale su općine Labinštine i Grad Labin.
Profesorice stranih jezika, Karla Golja Milevoj (engleski), Martina Lukež (talijanski) i Kristina Radović Miletić (njemački) zahvalile su učenicima na trudu i angažmanu, a za sve posjetitelje pripremljeno je iznenađenje. Pjesma je, naime, doživjela i petu inačicu prijevoda i to na kineski jezik. Izrekla ju je labinska srednjoškolska Lea Budaković, državna prvakinja iz kineskog jezika. Nastupili su i srednjoškolci Jona Ljuna i Rafael Santaleza, te osnovnoškolac Toni Milevoj.
U ime Grada Labina sudionike promocije pozdravila je Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću.
(Tekst i foto: Branko Biočić)
Poveznice:
PREDSTAVLJANJE KNJIGE ONA I ON: Učenici i profesori potpisali prepjev pjesme na tri jezika i labinsku cakavicu -ONA I ON - DRUGA KNJIGA SA (SAMO) JEDNOM PJESMOM? U SVIJETU? "Kada sam napisao pjesmu "Ona i on" nisam mogao znati da će na temelju jedne pjesme nastati knjižica i čudo od knjige: knjiga sa samo jednom pjesmom i dvije naslovnice. Moja pjesma koja zahvaljujući Majda Milevoj Klapčić, Kristina Radovic, Karla Golja Milevoj, Martina Lukež, Leonardi Giannini, učenicima i učenicima, Klaudiji Barbić, Leo Knapić, Amneris Ružić Fornažar, Čedomiru Ružić, Ivanu Miškulinu, Gradu Labinu i općinama Labinštine postaje kolektivno djelo, nakon HATIDŽE Mile Stojića (1 poema, 19 prijevoda) možda druga knjiga u svijetu sa samo jednom pjesmom na četiri jezika i jednom dijalektu; na samoj promociji, poput virusa, ubacio se i peti - kineski.

Zaključna bilanca: 1 pjesma, 1 dijalekt, 2 naslovnice, 4 jezika, 26 prevoditelja!
Čudo od knjižice!"
(Tekst i foto: Daniel Mohorović)


21.1.2019. Talijanska radijska emisija o regionalnim i međunarodnim projektima Srednje škole Mate Blažine Labin (2. dio) Massimo Gobessi, programski redatelj radijske emisije RAI-a naslova „Dokidanje granica“ (sa svakodnevnim emitiranjem od ponedjeljka do subote u vremenu od 16:00 do 16:45 i nedjeljom od 14:30 do 15:30, namijenjenoj talijanskoj nacionalnoj zajednici Istre, Rijeke i Dalmacije; pokriva teme aktualnosti i kulture na pitanjima zajedničkog interesa; ovaj svakodnevni radijski prostor Regije Venezia Giulia, dodijeljen Regionalnom centru RAI za Friuli Veneciju Giuliju, u Konvenciji s Predsjedništvom Vijeća ministara, emitiran na srednjem valu repetitora Venezia 1 na frekvenciji AM936 i na streaming servisu na www.sedefvg.rai.it  s pokrivenošću cijelog sjevernog Jadrana kao i obalnom pojasu regija Veneto i Romagna). „Sconfinamenti“ su dostupni i putem podcasta gdje se mogu ponovno preslušati i skinuti. Emisija je prisutna i na Facebook stranici „RAIFVG“.
U radioemisiji nastavnica talijanskog jezika Martina Lukež predstavila je rad Filodramske grupe Arcobaleno na talijanskom jeziku. Lanjske se godine, pod vodstvom Amneris Ružić Fornažar, dramska skupina na hrvatskom jeziku uspješno predstavila na državnoj razini Lidrana sa scenskom igrom 'Bajka o potonulim zvonima' labinskog književnika Daniela Načinovića, a ove školske godine, pod vodstvom nastavnika Martine Lukež i Ivana Miškulina, predstavit će se istom scenskom igrom, ali na talijanskom jeziku povodom svečanog otvorenja nakon obnove Malog kazališta u Labinu. Osim toga, učenici/glumci Srednje škole Mate Blažine Labin, povodom obilježavanja 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića, imat će priliku surađivati s kazalištem Naranča iz Pule i na taj način predstaviti dio iz zanimljivog života tog labinskog filozofa i teologa.
Nastavnica je, usto,  naglasila da Srednja škola Mate Blažine sudjeluje u Erasmus+ projektima, ove školske godine u čak 4 njih te u brojnim eTwinning aktivnostima i projektima.
Tijekom radijske emisije školska knjižničarka, Majda Milevoj Klapčić, objasnila je ulogu i mjesto knjižnice u obrazovnom sustavu RH u odnosu na onaj  talijanski. Osvrnula se je na posudbu knjižnog fonda i na trendove u čitanju kod naše srednjoškolske populacije kao i kod profesora u školi. Pričala je o novoosnovanom „Ca kantuniću“ kao mjestu susreta i značaja našeg dijalekta labinjonske cakavice koja je u studenom zahvaljujući naporima Grada Labina uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Spomenula je rad učenika na prijevodu na talijanski jezik pjesme „Ona&On“ kao djela istoimene knjižice koja uskoro izlazi iz tiska. Knjižničarka je na kraju dala informaciju o projektu GLAD, europskom projektu Erasmus+, kao prvom projektu koji uključuje učenike iz strukovnih zanimanja (kuhare i konobare te ekonomiste), a koji uče talijanski jezik kao strani jezik.
Prijenos radijske emisije Sconfinamenti posvećen labinskoj srednjoj školi dostupan je u podcastu na početnoj  web stranici www.sedefvg.rai.it, klikom na PODCAST i pomicanjem do SCONFINAMENTI 2020 (SCONFINAMENTI 2020 DEL 12/01/2020 - MATE BLAZINA e PAROLE DENTRO 10).


Trasmissione radiofonica riguardante ai progetti internazionali e locali della SMS Mate Blažina (II. parte)  Massimo Gobessi, programmista regista della trasmissione radiofonica RAI dal titolo “Sconfinamenti” (si tratta di uno spazio quotidiano dal lunedì al sabato dalle ore 16.00 alle ore 16.45 e alla domenica dalle ore 14.30 alle ore 15.30, dedicato agli italiani dell'Istria, di Fiume e della Dalmazia; un appuntamento con l'attualità e la cultura su temi di interesse comune; codesto spazio quotidiano radiofonico dell’Ora della Venezia Giulia, assegnato alla Sede regionale Rai per il Friuli Venezia Giulia in Convenzione con la Presidenza del Consiglio dei Ministri, viene diffuso in onda media dai ripetitori di Venezia 1 sulla frequenza AM 936 e in streaming su www.sedefvg.rai.it e copre tutto il bacino dell’Alto Adriatico (anche le fasce costiere del Veneto e della Romagna). “Sconfinamenti” è disponibile anche in podcast dove si possono riascoltare e scaricare le trasmissioni andate in onda dal primo gennaio 2017. È anche presente sulla pagina Facebook “RAIFVG”. L'11 dicembre del 2019 nella Scuola media superiore di Mate Blažine è stata effettuata per la seconda volta la trasmissione radiofonica in lingua italiana riguardante ai progetti internazionali e locali della SMS Mate Blažina alla quale hanno intervenuto, sotto la guida del curatore della trasmissione Massimo Gobessi, la bibliotecaria Majda Milevoj Klapčić, la insegnante di lingua italiana Martina Lukež ed il preside Čedomir Ružić.
La trasmissione di Sconfinamenti dedicata alla Scuola  è disponibile in podcast accedendo dall'home page del sito www.sedefvg.rai.it, cliccando podcast e scorrendo fino a SCONFINAMENTI 2020.
1. 2. 3.
4. 5.

Per scaricare la trasmissione seguite le istruzioni sopraestese: Sconfinamenti 2020
Trasmissione radiofonica riguardante ai progetti interculturali della SMS Mate Blažina con le scuole italiene (I. parte) - ssmb.hr


22.11.2019. Za ekonomiste održano predavanje o javnom nastupu U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, dana 13. studenog 2019. godine, u knjižnici srednje škole, za učenike ekonomskog usmjerenja održano je predavanje o javnom nastupu. Predavanje je održala gospođa Marijeta Matijaš autorica knjiga „Umijeće javnog nastupa“ te „Mali jezični savjetnik za bolju poslovnu komunikaciju“ koje su i dostupne u našoj knjižnici. Tijekom predavanja učenici su imali priliku naučiti komponente dobrog javnog nastupa kroz konkretne primjere.
(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić)

Šk.g. 2018.-2019.


18.9.2019.  Otvorenje LaCa kantunića Dana 17. rujna 2019. u našoj školskoj knjižnici predstavljen je LaCa kantunić. LaCa kantunić je dio projekta Grada Labina sa ciljem očuvanja naše lijepe labinjonske cakavice. Kantunić je osmislila Klaudija Barbić, dizajnerica vizualnih komunikacija, a sve njene misli vizualizirao je Dean Dušić. Više o Klaudiji i njezinom pogledu na projekt možete poslušati u nastavku.

Uz kantunić u školskoj knjižnici, na stubište je ispisana pjesma “Kolor”, Elis Lovrić, koja je i sam prisustvovala ovom važnom događaju. Izvela nam je pjesme “Merika” i “Kanat od mora”. Elis nam je rekla da je u početku kada je ona govorila na cakavici nalazila svakakve loše komentare, no unatoč svemu tome ona nije posustala. Tako smo naučili od nje da nikad ne smijemo odustati od nečega što volimo bez obzira što će nam drugi reći. Zaista joj je bilo draga da je gđica. Klaudija odabrala pjesmu “Kolor” jer inače svi izaberu pjesme poput: “Kanat od mora”, “Tić” i druge. Za tu pjesmu je jako privržena, a kaže i da se podosta razlikuje od ostalih. U intervjuu poslušajte više o njenom školovanju u našoj školi, inspiraciji i još puno toga.
Kratki pozdrav publici uputio je naš ravnatelj Čedomir Ružić. Zahvalio se Gradu Labinu na potpori i Majdi Milevoj Klapčić koja je pokrenula projekt. Isto tako knjižnjičarka Majda je svih pozdravila, te se zahvalila Gradu Labinu, dizajnerici i vizualizatoru. Evo što nam je rekao ravnatelj: OVDJE!

Naš gradonačelnik Valter Glavičić nije skrivao uzbuđenje i radost. U govoru je istaknuo važnost naše cakavice, koliko i njemu samome znači, te da je uvijek moramo čuvati i prenositi našim prijateljima, obitelji i djeci. Istaknuo je da ima veliku sreću da uz sebe ima suradnicu kao što je Loredana Ružić Modrušan, koja, kako kaže gradonačelnik, zna pogoditi trenutak za prijedlog projekta, te je onda ne može odbiti. Gradonačelnik je Elis Lovrić nadjenuo nadimak “labinska ambasadorica” koji smatramo da joj zaista pripada jer je onda jedini kantautor koji izvodi pjesme na cakavici. Popričali smo i sa gradonačelnikom pa poslušajte u nastavku: OVDJE!

Gospođa Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću  rekla nam je više o projektu: OVDJE!
Velika zahvala ide profesoru Neviju Gašpariniju, koji je sa svojim učenicima povodom ove prigode gostima osmislio koktele: “LIbret” i “Cagodar”.
Program su osmislile i vodile Lucija Miletić i Elin MIletić, a nastupili su učenici  Romina Licul i Rafael Santaleza interpretacijom pjesme Daniela Načinovića “Tanac”, te Bruno Falco sa svojoj pjesmom “Kantunić” koju je pripremio upravno za današnji događaj. Svoju pjesmu “Labinska ambasada” interpretirao nam je i profesor Daniel Mohorović, te je cijelu publiku lijepo nasmijao.Nadamo se da će biti još puno lijepih događanja vezana za labinjonsku besedu.


(Tekst i foto: Bruno Falco, učenik, član e-glasila POINT)
KANTUNIĆ MESTO KEDU SU SI NAŠI VERSII NAŠE LEPE BESEDI. MIĆO, VELEGA VALORA IJENEGA KULORA.KRVOVEGA KULORA, KOKO SRCE NAŠEGA KOVARA. KUS DREVA NA KENSU SI NAŠI LIBRETI, OT SEH NAŠIH LEPI ARTISTI.KI SU DUŠO DALI VONJEH ISA SEN SRCEN BESEDI PISALI. KANTUNIĆ NA KEN SAKIMORE SEDET I SI LITRATI DRUGEMI PRIŠTET.OD SREĆI SUZI LIVAT, A DUŠO BESEDAMI ZALIVAT.DA NAN KANTUNIĆ BUDE TU I DA MIĆEMU OTROKU BUDE LEPO TU. ŠKALINI KRVOVI, VERSI TAKOVI. LEPI NAŠ KANTUNIĆ,TI ŽELJIN DA NAN VAJKA BUDEŠ LEPI KOKO TIĆ. (autor stihova: Bruno Falco)


17.9.2019. 'Kamo god hodite, gonajte po labinjonski i si će vas štimat' U Srednjoj školi Mate Blažine 17. rujna svečano je otvoren „La Ca kantunić“, posebno dizajniran i uređen dio školske knjižnice posvećen labinskoj cakavici. Učenicima su se pridružili i osnovnoškolci te građani uzvanici, a među njima i gradonačelnik Valter Glavičić u pratnji više savjetnice za kulturu, informiranje i odnose s javnošću u Gradu Labinu Loredane Ružić Modrušan.
„Vjerujem da će otvaranjem La Ca kantunića školska knjižnica, koju vodimo pod geslom „Knjižnica u srcu, srce u knjižnici“, biti još više posjećena i da ćete sve više voditi računa o cakavici kako bi mogli shvatiti naše pretke koji su se izražavali tim jezikom i kako bi se i vi mogli izraziti na tom narječju po kojemu smo prepoznatljivi; sada i u poetskom, lirskom, ozračju“, kazao je u svojoj pozdravnoj riječi ravnatelj Čedomir Ružić.
Gradonačelnik se učenicima obratio na cakavici. „Vajka neki mora delat grintu, kao ca je Loredana Ružić Modrušan, ka zno kada će me i kako pitat da ja ne moreć reć ne“, kazao je objašnjavajući kako je ideja o Ca kantuniću potekla od više savjetnice za kulturu, informiranje i odnose s javnošću. „Grintama“ tj. pregaocima zaslužnima za realizaciju ideje proglasio je i profesoricu Majdu Milevoj Klapčić i dizajnericu Klaudiju Barbić.

„Cilj Ca kantunića je da za dvajsti ili kvarnor let kada tu pridu neki novi deca vi budeti ti će hi vadit po labinjonski. Kamo god hodite, gonajte po labinjonski i si će vas štimat jer držite do svojega“, poručio je učenicima.
Kako nam je objasnila dizajnerica Klaudija Barbić osnovna ideja je osvjetljavanje kuta u smislu osvjetljavanja domaće riječi. „Ideja se može i dalje primjenjivati, odnosno može se prenijeti u neki drugi javni prostor koji će na isti ovakav način biti oplemenjen“, kaže Barbić. U punjenu prostora knjiga sudjelovali su i dalje će sudjelovati učenici, a izvedba osmišljenog La Ca kantunića djelo je Dejana Dušića.

U svečanost otvaranja uvela nas je Elis Lovrić, kantautorica na labinskoj cakavici, izvevši svoju skladbu Merika, a potom je još jedan srdačan aplauz izmamila izvevši na kraju skladbu Tić. Stihove njene pjesme Kolor recitirala je Lucija Miletić. Rafael Santaleza i Romina Licul recitirali pjesmu Tanac, srednjoškolac Bruno Falco pročitao je vlastite stihove naslovljene Kantunić, a profesor Daniel Mohorović svoju pjesmu u prozi Labinjonski ambasador. Program su vodile Lucija Miletić i Elin Miletić uz pomoć profesorice Majde Milevoj Klapčić.

Druženje je nastavljeno uz koktele Libret i cagodar, koje su kreirali učenici pod vodstvom profesora Nevija Gašparinija, a prije toga je Elis Lovrić iznijela još jednu ideju „kojoj gradonačelnik neće moći reći ne“, a to je izrada aplikacije za mobilne telefone na cakavici.
(Tekst i foto: Robi Selan, Labinština)

Poveznice:
Otvorenje La Ca kantunića - pointenovinessmb.com
LaCa kantunić u labinskoj Srednjoj školi - radiolabin.hr
`Ca kantunić` promoviran u knjižnici labinske srednje škole - 5portal.hr
U SŠ MATE BLAŽINA OTVOREN LA CA KANTUNIĆ - labinskakomuna.com

Labinska kronika 23.09.2019. - TV Nova Pula


17.6.2019. Brod Carpathia i Labinjani sudjelovali u spašavanju Titanica U sklopu programa "Srce u knjižnici, knjižnica u srcu" 17. svibnja 2019. u knjižnici je gostovao gospodin Slobodan Novković, autor knjiga "Titanik-Hrvati u katastrofi stoljeća" i "Carpathia". Rado viđeni gost i autor našim je učenicima, profesorima i roditeljima nadahnutim predavanjem predočio posljednje putovanje legendarnog broda Titanic, u čijem su spašavanju sudjelovali brojni Labinjani sa broda Carpathia. Jedna od potomaka spasitelja Titanica  je i naša učenica 3.f razreda Romina Licul čiji je prapradjed Jakov Kranjac bio član posade broda Carpathia. Obje su knjige dostupne u našoj knjižnici.
(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić)


21.5.2019. Festival povijesti Kliofest održao se i u Srednjoj školi Mate Blažine
Šesti Festival povijesti "Kliofest" održao se od 14. do 17. svibnja 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i na drugim lokacijama u Zagrebu, a kroz "Dane povijesti" i u mnogim gradovima diljem Hrvatske. Posjetitelji "Kliofesta" mogli su poslušati brojna predavanja, sudjelovati na tribinama, pratiti okrugle stolove i biti dio brojnih aktivnosti koje su bile planirane. Slogan šestoga Kliofesta  je "Pišem povijest" OVDJE!.

Kao dio "Kliofesta 2019." učenice 3. razreda Srednje škole Mate Blažina iz Labina, Lea Budaković i Leona Šumberac. u školskoj knjižnici održale su izlaganje na temu s kojom su pobijedile na županijskom i bile pozvane na državno natjecanje: "Korupcija i kažnjavanje u srednjem vijeku". Učenice su usporedile četiri srednjovjekovna statuta Istarske županije (labinski, novigradski, pulski i vodnjanski) te su pokušale odgovoriti na pitanje je li postojala korupcija i u srednjem vijeku i na koji način se kažnjavalo.

Rad su napisale pod mentorstvom profesorice povijesti Dijane Muškardin, a izložile su ga u prepunoj školskoj knjižnici gdje su ih osim nastavnika i učenika došli poslušati i roditelji te gospodin Tullio Vorano koji je Srednjoj školi Mate Blažine preveo "Labinski statut" s mletačkog talijanskog na hrvatski. 
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)
Poveznica:
Prezentacija
Prezentacija Korupcija i kažnjavanja u srednjme vijeku, Lea Budaković, Leona Šumberac, Dijana Muškardin - prezi.com
Istraživački rad Korupcija i kažnjavanja u srednjme vijeku, Lea Budaković, Leona Šumberac, Dijana Muškardin - pdf
Programska knjižica Kliofesta OVDJE!


1.5.2019. Prigodni kulturno-umjetnički program posvećen "Noći knjige"
Prigodan program posvećen Noći knjige pod nazivom „Zvijezde u knjižnici“ održan je 29. travnja u knjižnici labinske Srednje škole Mate Blažine. Bila je to prilika za predstavljanje najboljih uspjeha učenika Škole na ovogodišnjih smotrama iz kulturno-umjetničkog područja u organizaciji profesorica Majde Milevoj Klapčić i Amneris Ružić Fornažar.
„Zvijezde“ su bili uspješni učenici koji su upriličili priredbu za svoje profesore, roditelje, prijatelje i sugrađane. Anđelika Licul, Eman Pozderović i Rea Žigant nastupali su sa skečom na njemačkom jeziku kao posljednja generacija koja uči njemački kao prvi strani jezik pod mentorstvom profesorice Elvijane Frančula Tenčić.

Glazbene točke izveli su Teo Rocco na gitari, Leonarda Giannini na violini i Bruno Falco na klaviru pod mentorstvom profesorice Nerine Ševrlice Bolfan. Lucija Miletić prikazala je monolog iz romana Emily Lockhart „Lažljivci“ kojim je ostvarila plasman na županijsku smotru LiDraNo pod mentorstvom profesorice Amneris Ružić Fornažar.


Dramsko-scensku izvedbu bajke u rimovanim stihovima labinskog pjesnika Daniela Načinovića „Bajku o potonulim zvonima“ izvela je dramska grupa „Flacius“ u sastavu Marija Lalović, Leonarda Gianinni, Lucija Miletić, Elin Miletić, Elin Franković, Luka Hrvatin, Moreno Škopac, Stela Dermit, Nina Negovanović i Matteo Mohorović također pod mentorstvom profesorice Amneris Ružić Fornažar. Oni su bili sudionici državne smotre LiDraNo u Šibeniku krajem ožujka te su time stekli najveće priznanje i pohvalu za svoj rad.
(Tekst i foto: Amneris Ružić Fornažar, foto: Anamarija Šumberac)
Preuzimanje:
Kulturno-umjetnički program - pdf
Poveznice:
U knjižnici Srednje škole Mate Blažina održan program „Zvijezde u knjižnici“ - glasistre.hr


23.4.2019. Mališani na Vinežu uživali u zvucima meha i domoće besedi Zvukovi meha odjekivali su jutros Dječjim vrtićem `Pjerina Verbanac`, područno odjeljenje Vinež.  Odgojnim skupinama `Rožice` i `Leptirići` u goste su došli srednjoškolci, točnije knjižničarka Majda Milevoj Klapčić, profesorica Amneris Ružić Fornežar te dvije učenice Vanesa Aničić i Eliza Vickić, a sve u sklopu projekta labinske Srednje škole Mate Blažine `Ca kantunić`. Prigoda je to bila da dječici na labinjonskoj cakavici kazuju poeziju, pročitaju prvu slikovnicu na domoće besede `Lesica tancunica i domicine kokoši` Mirande Škalamera Verbanac i priču  `Tri nonice`.

Kako je čitav susret spontanog karaktera, profesoricama su se pridružili i sinovi. Jan, još uvijek premaleni za kazivanje cakavice, uživao je u zvukovima meha mame Amneris, dok će Matko očito krenuti stopama mame Majde, odvažio se u kazivanju priče `Tri nonice`.
Mališani su uživali u prezentaciji. I naravno da im ništa od toga nije strano, već godinama njihove odgajateljice njeguju projekt `Domoća beseda i užonci našega kraja`.

Samo možemo na kraju zaključiti dok je god tako vrijednih teta i profesorica cakavica neće otići u zaborav.
(Preuzeto: 5portal.hr)
Poveznice:
Mališani na Vinežu uživali u zvucima meha i domoće besedi - 5portal.hr

Šk.g. 2017.-2018.

25.4.2018. "Noći knjige" u školskoj knjižnici SŠMB-a Dana 23.travnja 2018. otvorena je izložba „Žene koje su obilježile…“ povodom  “Noći knjige” u školskoj knjižnici Srednje škole Mate Blažine. Život žena kroz povijest nije uvijek bio jednostavan, a to sada bolje znaju i učenici drugog razreda gimnazije koji pohađaju izbornu nastavu povijesti. U protekla dva mjeseca naporno su radili na projektu istraživanja žena kroz povijest, a cilj  je bio slikovito predstaviti život žena kroz povijest, osvijestiti prava žena danas i potaknuti da se priča o ženama koje nam mogu biti uzor ili inspiracija u poslovnom ili osobnom životu. Kao rezultat istraživanja učenice su uz vodstvo prof. Sanje Gregorinić u školskoj knjižnici postavile izložbu “Žene koje su obilježile”, na kojoj se kronološki prikazuju žene koje su obilježile pojedina razdoblja povijesti. Putem  fotografija i teksta odnosno biografija tih žena prikazano je kako se mijenjao položaj žena kroz povijest. Za većinu žena imaju u školskoj knjižnici knjige koje pričaju o njima ili koje su one napisale pa su i knjige izložene povodom “Noći knjiga”, a i kako bi se potaknulo čitanje kod učenika. Izložbu čini 35 žena iz svih razdoblja povijesti te iz različitih područja djelovanja pa tako imamo vladarice, političarke, glumice, princeze, umjetnice, znanstvenice, književnice, sportašice, učiteljice i modne ikone… Učenice izborne nastave Nika Janko, Matea Peršić, Stefani Ilić, Maria Oroshi i Erika Jakupović predstavile su nam prava žena kroz povijest i tako uvele u izložbu.Program su uveličali maturanti Lukas Bašić i Petar Alilović tj. bend imenom Ne znam koji su na gitari odsvirali nekoliko pjesama, čijih su sami autori. Svoju poeziju recitirala je učenica Vanesa Aničić i profesor Daniel Mohorović, a  učenica Lucija Miletić recitirala je pjesmu  “Kolor” autorice Elis Lovrić. Naravno prisutne su svojim kratkim govorima pozdravile i organizatorice ovog događaja, na početku profesorica Sanja Gregorinić, a na kraju knjižničarka Majda Milevoj Klapčić, koje su se zahvalile prisutnima te zaželjele još ovakvih druženja. Cijeli program vodila je Anđelika Licul. OVDJE!
(Point SŠMB)


22.4.2018. Izložba „Žene koje su obilježile…“ povodom  "Noći knjige" u školskoj knjižnici SŠMB-a
Povodom "Noći knjige" u ponedjeljak  23. travnja 2018. održat će se otvorenje izložbe „Žene koje su obilježile…“ na kojoj se kronološki  prikazuju žene koje su obilježile pojedina razdoblja povijesti. Putem  fotografija i teksta odnosno biografija tih žena prikazano je kako se mijenjao položaj žena kroz povijest. Za većinu žena imamo u školskoj knjižnici knjige koje pričaju o njima ili koje su one napisale pa će i to biti izloženo povodom "Noći knjiga". Izložbu su uz pomoć profesorice Sanje Gregorinić osmislile i ostvarile učenice izborne nastave povijesti. Na otvorenju će učenice izborne nastave povijesti predstaviti i kratki pregled prava žena kroz povijest. Cilj je osvijestiti prava žena danas i potaknuti da se priča o ženama koje nam mogu biti uzor ili inspiracija u poslovnom ili osobnom životu.
Program:
-    učenice izborne nastave povijesti SŠMB-a pod voditeljstvom Sanje Gregorinić predstavit će prava žena kroz povijest tj. izložbu „Žene koje su obilježile...“  -    zabavljat će nas i učenici s  bogatim glazbenim repertoarom - Lukas Bašić i Trio
-    kako bi nas uveli u svijet poezije svoje stihove recitirati će nam: Vanesa Aničić, Lucija  Miletić, Elis Lovrić i Daniel Mohorović.
Pozivamo profesore i  učenike SŠMB-a da nam se pridruže, kao i naše drage sugrađane. Za svih su vrata SŠMB-a otvorena!
VRIJEME: Ponedjeljak,  23. travnja 2018.,  17 sati
MJESTO: Knjižnica SŠMB-a
Organizatori: Knjižničarka Majda Milevoj Klapčić, učenici izborne nastave povijesti i njihova profesorica Sanja Gregorinić.
Dobrodošli!
(Tekst: Sanja Gregorinić)


12.4.2018. SŠMB posjetila bivša učenica - sada već pjevačka zvijezda Franka Batelić
Za vrijeme proljetnog raspusta posjetila nas je naša bivša učenica Franka Batelić, danas dvadesetpetogodišnja popularna pjevačica izvan okvira Lijepe naše. Kod nas se školovala u općoj gimnaziji u razdoblju od 2006. do 2010. godine, a već kao učenica drugog razreda prijavila se na  televizijski  talent show Showtime u prosincu 2007. na kojem je i pobijedila s pjesmom „Ovaj dan“ čime je započeo uzlet njezine zabavljačke karijere. Ove godine sa pjesmom „Crazy“ za koju je napisala tekst predstavlja našu zemlju na natječaju za Pjesmu Eurovizije što je ogroman uspjeh.
Snimajući dokumentarni film za HRT, koji će naša publika moći vidjeti uoči njezina eurovizijskog nastupa u Portugalu, prisjetila se svojih srednjoškolskih dana, posjetila svoj razred i sjela u svoju klupu potkraj svoje nerazdvojne prijateljice Stefani Vozila, kao i onda, a obišla je i svoju omiljenu školsku knjižnicu te poručila svima koliko je znanje i čitanje važno u današnjem svijetu. Ravnatelj Čedomir Ružić se osvrnuo na njene srednjoškolske dane i njezin neiscrpan talent kojeg je već tada dovela do zavidne razine.
Jedan rudarski SRETNO! za našu Franku u Portugalu!
(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić)

16.10.2017. „Razmišljajmo filmom“ u labinskoj srednjoškolskoj knjižnici U knjižnici Srednje škole Mate Blažine Labin održane su radionice o medijskoj pismenosti za 40-ak učenika u sklopu projekta „Razmišljaj filmom“, čiji je nositelj udruga Restart iz Zagreba. Osim labinske škole u projekt je bilo uključeno još sedam srednjih škola iz različitih dijelova Hrvatske. Prvi dio aktivnosti uključivao je realizaciju projekcije nagrađenog dokumentarnog filma na temu poremećaja u prehrani i odnosa prema tijelu. Sudionici su pogledali film „Žena zmaj“, kroz koji su, kroz osmišljenu diskusiju i analizu vođenu od strane same redateljice Ivane Sansević i protagonisticom filma, koja je ujedno i stručna psihoterapeutkinja, Anom-Katarinom Sansević učili razmišljati, kritički vrednovati i analizirati filmski medij.
U periodu koji je uslijedio održavala se intenzivna medijska edukacija čiji je cilj bio osmisliti i prilagoditi pojedinačne elemente filma (zvuk, fotografija i slika) obrađivanju odabrane teme kroz društveno angažirani pristup, uz asistenciju stručnjaka iz partnerskih organizacija. Sve im je to omogućilo stjecanje tehničkih sposobnosti koje su nužne za praktično bavljenje tj. samostalno stvaranje medijskih sadržaja koji ih potiču na kritičko promišljanje koji podrazumijeva razumijevanje medijskih sadržaja, sposobnost njihova tumačenja i kritičkog vrednovanja.
Kao šlag na kraju, učenicima iz navedenih škola ponuđeno je prisustvovanje radionicama i edukacija na Liburnia film festivalu, a kandidatknjia iz labinske škole bila je Anamaria Šumberac, učenica III.f razreda, koja je sa učenicom iz Elektrostrojrske škole Varaždin, Vidom Žagar, snimila video uradak "Hotel Paris".
"Ovog ljeta prisustvovala sam Liburnia film festivalu, što je za mene bio savršen kraj ljeta. Radovala sam se upoznavanju novih ljudi s kojima dijelim ljubav prema snimanju i fotografiji. Želim reći kako sam naučila mnogo toga, upoznala divne ljude i stekla nove prijatelje, super se zabavila i bar na kratko promjenila okolinu. Veliko hvala profesorici Majdi Milevoj Klapčić koja mi je omogućila odlazak, mentorima koji su vodili zanimljive radionice i svima koji su uljepšali moj boravak tamo. Vidimo se dogodine", poručila je Anamaria.
„Razmišljajmo filmom“ u labinskoj srednjoškolskoj knjižnici - 5portal.hr

Video uradak "Hotel Paris" video uradak Anamarije Šumberac - youtube.com

Šk.g. 2016.-2017.


27.4.2017. ,,Čitanjem do zvijezda'' do novih prijateljstva I ove godine naša škola je sudjelovala u kreativno-edukativnom kvizu ,,Čitanjem do zvijezda''. Ovaj je kviz je osmišljen od strane Mreže hrvatskih knjižničara te potiče učenike da shvate ljepotu čitanja. Naši učenici su se jako potrudili te je čak dvanaest njih uspjelo proći na treću, regionalnu razinu kviza. Istarska županija i pročelnica Patricia Percan (Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu) omogućili su učenicima te njihovim mentorima iz četiri srednje škole Istarske županije odlazak u Zagreb na natjecanje.
Srednja škole Mate Blažine je imala dvanaest predstavnike koje je za natjecanje pripremala mentorica Majda Milevoj-Klapčić. Talijanska srednja škola Dante Alighieri  je imala jednu natjecateljicu a mentorica joj je Elda Pliško Horvat.  Iz Srednje škole Mate Balote Poreč sudjelovalo je pet učenika, mentorica Mihaela Peruško. Iz Gospodarske škole Buje regionalnoj razini pristupilo je dvoje učenika sa mentoricom Majdom Cvitko.
U Zagrebu je naš domaćin bila XVI. Zagrebačka gimnazija te nas je ugostila njihova knjižničarka, Jadranka Tukša koja je ujedno i njihova mentorica. Dočekali su nas sa bogatim programom nakon čega smo zajedno sa pet njihovih učenika započeli rješavati kviz. Ispit je trajao šezdeset minuta, odgovorili smo na 75 pitanja koja su bila vezana uz četiri knjige koje smo pročitali, a to su:
Dnevnik jedne narkomanke, nepoznata autorica. Patnje mladog Werthera, Johann Wolfganf von Goethe. Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme, Sherman Alexie. Bilješke jedne gimnazijalke, Nada Mihelčić.
Kada su svi završili sa kvizom učenici naše škole predstavili su mobilnu aplikaciju za prevenciju nasilja u školama koju su izradili zajedno sa članovima gradskog vijeća mladih grada Sandnesa 2014. u sklopu EU projekta THIN LINE.
Nakon službenog dijela izleta, naši domaćini su nas odveli u razgled grada te smo posjetili Muzej iluzija, Kaptol i Gradec.
Ovo je definitivno bilo prelijepo iskustvo koje vrijedi ponoviti. ,,Čitanjem do zvijezda'' je kviz koji je ujedno kreativan i edukativan te u nama budi ljubav prema čitanju. Jako smo zahvalni svima koji su nam omogućili odlazak u Zagreb i nadamo se da ćemo i dogodine rješavati kviz zajedno sa nekom školom jer ,,Čitanjem do zvijezda'' vodi do novih prijateljstva.
Poveznica:
Video uradak ,,Čitanjem do zvijezda'' do novih prijateljstva - youtube.com

Autorica video uratka: Anamaria Šumberac, II.f Srednje škole Mate Blažine Labin, jedna od sudionica kviza „Čitanjem do zvijezda“  2017.

 
12.2.2017. Inspirativna priča Tomislava Perka prikovala za stolice naše učenike U našoj je školskoj knjižnici u sklopu programa „7 veličanstvenih za 70 godina“ knjižnice i škole, kao treći veličanstveni po redu gostovao putopisac Tomislav Perko. Naš je gost bio i pred 3 godine kad je promovirao svoju prvu knjigu „1000 dana proljeća“, ovaj nas je put odveo na putovanje nazvano kao i knjiga „1000 dana ljeta“,
U inspirativnom predavanju u prepunoj knjižnici gdje se je definitivno tražilo mjesto više, inspirativno i duhovito govorio je o svome hrabrom putu od studentskih dana preko couchsurfinga, autostopiranja, volontiranja, homeexchangea i ostalim alternativnim načinima putovanja i življenja.
Nova knjiga-nova avantura u kojoj govori o svom najvećem putovanju, onome oko svijeta za vrijeme kojeg je gotovo tisuću dana putovao i slijedio ljeto, s budžetom od samo deset dolara na dan do gostovanja na TED talku u Berlinu.
Prepuna školska knjižnica, zainteresirana lica učenika koji sui nakon zvona za kraj nastave ostali slušati inspirirajuće priče i avanture.
Intervju sa Tomislavom možete pročitati na stranicama našeg školskog lista OVDJE!

 
20.11.2016. Tko čita… po Interliberu se skita... iIliti zašto se isplati čitati u SŠMB-u Kako proslaviti Mjesec hrvatske knjige ako ne posjetom Interliberu, kojega smo ove godine odlučili posjetiti baš u petak 11.11.2016. Autobus pun čitača svih usmjerenja, od 2 do 4. razreda naše škole (prvašići se tek moraju dokazati kao čitači) od kojih je samo pet dečki, po dolasku u Zagreb uživalo je među knjigama hrvatskih izdavača u paviljonima 5. i 6. Zagrebačkog velesajma. Tih četiri sata prošlo je u trenu i već smo autobusom krenuli na naše sljedeće putovanje putovima uma u „Mozgaonicu“- pametnu igraonicu gdje smo došli na zabavu a otišli sa znanjem.
Tijekom sat i pol igre, podijeljeni u četiri grupe po bojama: zelenu, žutu, plavu i crvenu, prošli smo poligon pet igara: kompiliranje kocke, gospodar prstenova, semafor, tangram, i jenga uz budnu pratnju i praćenje zadanog vremena od strane edukatora, dok su naši profesori uživali u našem „mozganju“. Finalna igra- sportski križić-kružić, koja je uz upotrebu malih sivih stanica trebala i malo spretnosti, iznjedrila je pobjedničku ekipu Plave, sa 143 prikupljena boda,  u sastavu: Massima, Anamaria O., Erin, Katarina V., Arianna, Anđelika, Rea, Antonela i Elena M. Drugi su bili Žuti sa 140 bodova, treći Zeleni sa 139 bodova i četvrti Crveni sa 119 bodova. Iskustvo za pamćenje i dugo sjećanje.
 
Nakon kratkog odmora i okrijepe u centru metropole, naš nas je autobus odveo do Ilice 208, u "Teatar Exit" gdje smo odgledali i uživali u predstavi "Taksimetar" u izvedbi Zijada Gračića i Roberta Budaka. Predstava angažiranom komedijom kroz priču o jednom zagrebačkom taksistu propituje suvremene moralne vrijednosti i razne prikrivene predrasude. Minimalna scenografija, dobar tekst, precizna režija i sjajni glumci s kojima smo se na kraju, zahvaljujući našoj knjižničarki i fotografirali.
Dan nabijen akcijom, događanjima i pozitivnom atmosferom koju nije pokvarila ni kiša koja nas je pratila cijelog dana,  pa ni snijeg na povratku kući, gdje smo se vratili doslovno pjevajući.
I zato odmah … knjigu u ruke, i vidimo se na Interliberu 2017.


16.11.2016. Prezentacija jednogodišnjeg studijskog usavršavanja Laura Kokot u Japanu U srijedu 2. studenog u prostorijama knjižnice SŠMB-a za zainteresirane djelatnike škole održano je predavanje kolegice Laure Kokot i o njenom stručnom studijskom usavršavanju u Japanu.

     Mentor Hiraoka Kenji
Laura Kokot, profesorica matematike i informatike u Srednjoj školi Mate Blažine, dobila je stipendiju za studij stručnog usavršavanja za učitelje i profesore osnovnih i srednjih škola koju dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije Japana  (MEXT - Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology). Stipendija je uključivala  jednoipolgodišnji studij stručnog usavršavanja u Japanu, a prof. Kokot je program stručnog usavršavanja za profesore pohađala na sveučilištu u Nagasakiju (Nagasaki University, Graduate school of Education), u razdoblju od listopada 2014. do ožujka 2016. Područje istraživanja je bila Metodika matematike pod mentorstvom profesora Hiraoka Kenji.
Program je uključivao šestomjesečni intenzivni tečaj japanskog jezika, posjete školama i praćenje nastave matematike  te istraživanje i izrada završnog rada na temu "Origami – savijanje papira u matematici iz aspekta matematičkih aktivnosti". Profesorica Kokot je zajedno s mentorom, profesorom Hiraoka Kenji napisala članak na temu "Trisekcije kuta i duplikacije kocke korištenjem origami metode" objavljen u časopisu HUE Journal of Humanities, Social and Natural Sciences u ožujku 2016. godine.
Za sudionike programa bile su organizirane i druge aktivnosti, pr. izlet u grad Unzen, posjet Muzeju atomske bombe, sudjelovanje na Internacionalnom danu, predstavljanje svojih država i tradicionalne kuhinje i dr.                                                                             
Tijekom predavanja mogli smo saznati kako se prijaviti na slično usavršavanje, o selekcijskom postupku te o samom načinu studiranja u „Zemlji izlazećeg sunca“. U drugom dijelu predavanja mogli smo saznati kako Japanci žive, čime se bave, o kulturi, običajima i ljepoti Japana.


31.10.2016. U Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ srednjoškolci organizirali akciju „Čitamo 100 na sat“ Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižica (ISLM - International School Library Month), mjesec u kojemu školski knjižničari diljem svijeta nastoje skrenuti pozornost na važnu ulogu koju školske knjižnice imaju u odgoju i obrazovanju mladih. Mjesec listopad idealan je za pozivanje učenika u školske knjižnice i istraživanje blaga koje je u njima skriveno.
U petak 21.10.2016. slaveći i Mjesec hrvatske knjige akcijom „Čitamo 100 na sat“ pridružili smo se čitateljskom maratonu, jednodnevnoj akciji na području RH s ciljem popularizacije čitanja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
U Dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ organizirali smo akciju čitanja na glas u svim odgojnim skupinama. Učenici 1.f razreda, podijeljeni u skupine: Mars, Pokemoni, Štrumpfovi, Ninja kornjače, Teletubbisi i Englezi izražajno su čitali s razumijevanjem književne rodove od basne i kratke priče do poezije (odabrali smo tekstove Arsena Dedića iz zbirke „Dječje oči“) i djeci vrlo zanimljivih zagonetki.
Odabrana aktivnost rezultirala je oduševljenjem kod vrtićaraca a i kod naših srednjoškolaca, a svi zajedno smo još jednom pokazali i svojoj školi i lokalnoj zajednici koliko je značajna uloga školske knjižnice a naročito samo čitanje danas, u vrijeme modernih tehnologija.

28.9.2016. Andrea Andrassy autorica “Dnevnika gradske cure” gostuje u našoj školi i gradu Ove godine obilježava se 70. obljetnica rada Srednje škole Mate Blažine u sklopu čega će u školsku knjižnicu doći zanimljivi gosti, a sve u okviru programa „7 veličanstvenih za 70 veličanstvenih godina“. Prva od njih je komičarka i kolumnistica Andrea Andrassy koja u našu školu dolazi u četvrtak 29. rujna u 17 sati.
Knjižničarka, profesorica Majda Milevoj Klapčić, otkrila nam je kako je ideja da pozove upravo nju potekla od korisnika knjižnice: „Učenici su najprije željeli da kupimo njezinu knjigu, a kasnije su pitali bi li ona mogla doći. Nakon dugog traganja uspjela sam stupiti u kontakt s njenim nakladnikom i naposljetku doći do nje.“
Druženje se organizira u prostoriji školske knjižnice, ali ako želite, a niste dio labinske srednje škole, znajte da to ne predstavlja nikakav problem jer se svi zainteresirani mogu uključiti. Stoga, ne propustite priliku da kroz razna događanja i programe obilježavanja 70. obljetnice postojanja škole prikupite nova iskustva i upoznate zanimljive ljude od kojih ćete zasigurno ponešto i naučiti.


23.9.2016. Znanstveno-stručni skup s međunarodnom suradnjom „Dijete, knjiga i novi mediji“ Split, 22. i 23. rujna 2016. Filozofski fakultet u Splitu i Savez društva Naša djeca Hrvatske u proljeće ove godine najavili su stručni skup s temom „Dijete, knjiga i novi mediji“. Hrvatska mreža školskih knjižničara kao stručna udruga čiji sam član, predložila me je i prijavila te platila kotizaciju kako bih na skupu predstavila rad udruge kroz rad objavljen u zborniku, koji sam pisala u lipnju 2016., te kroz prezentaciju samog rada za vrijeme trajanja samog stručnog skupa.
Centralna tema stručnog skupa je kako djecu kvalitetno pripremiti za multimedijalne sadržaje kojima su svakodnevno okruženi u medijima i koja je uloga knjige kod djeteta s osvrtom na udžbenike kao neupitnom izvoru zvanja, udžbenike kao dinamičke medije, analizu stavova o školskoj lektiri, recepciji dječjih romana i njihovih filmskih adaptacija. Lektira je bila najspominjanija riječ u negativnom kontekstu, tako se je promišljalo da li učenici čitaju lektiru u digitaliziranom obliku ili im novi mediji služe uglavnom za zabavu, kako lektira može biti zabavna i korisna , a čitanje pravi medijski hit, o putovanju kroz priču i ulozi školske knjižnice u poticanju čitanja učenika, o školskom programu informacijske pismenosti i razvijanja vještina čitanja i učenja.
Tema mojeg izlaganja bila je „Projekti poticanja čitanja Hrvatske mreže školskih knjižničara“ u kojem sam izložila tri najdugovječnija i najrasprostranjenija projekta HMŠK-a a to su „Tulum s(L)ova“; „Čitamo mi u obitelji svi“ te „Čitanjem do zvijezda“ čiji je i naša škola, naša knjižnica te naši učenici aktivan sudionik i dionik od prvog dana projekta.
Zaključak skupa je da se medijska pismenost i akademske vještine tj. kako motivirati učenike za čitanje, razvijanje čitanja s razumijevanjem, učenje pretraživanja i vrednovanja informacija, razvijanje kritičkog mišljenja moraju implementirati u kurikulume od dječjih vrtića preko osnovnih škola pa sve do srednjih škola.
 
8.9.2016. Stručni skup Hrvatskoga čitateljskog društva „Motivacija i strategije za poticanje čitanja“, velika dvorana Školske knjige, Zagreb Svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna Hrvatsko čitateljsko društvo organizira stručni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti i poticanja rasprava o pismenosti (ima) i dobrobitima čitanja. Ovogodišnji stručni skup održao se je pod nazivom „Motivacija i strategije za poticanje čitanja“, i ove ga je godine poduprlo Ministarstvo kulture RH.
Kroz pozvana izlaganja u dva tematska bloka saznali smo što utječe na motivaciju za čitanjem i njen intenzitet, na koje načine knjižničari, profesori, djelatnici udruga i  ustanova te izdavači motiviraju, potiču sklonosti prema čitanju kod građana svih dobi, razvijaju pozitivne stavove i mišljenja o čitanju, naglašavaju vrijednosti čitanja, nagrađuju trud i proširenje interesa čitatelja te potiču intrinzičnu motivaciju spram čitanja. Svatko od čimbenika u procesu poticanja čitanja – od škola, knjižnica, nakladnika, udruga, sveučilišta i dr. – na svoj način motivira na čitanje i potiče kulturu čitanja.
Predstavljeni su i primjeri dobre i djelotvorne prakse u području motivacije i poticanja kulture čitanja. Jednako kao što čitanje doprinosi razvijanju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i posljedično oblikovanje kompetentnih čitatelja.
Za sljedeću 2017. godinu, predložena tema skupa je Koliko smo pismeni/nepismeni – digitalna pismenost našeg doba. Naime, nerazumijevanje pročitanog teksta ili nekritičko prihvaćanje neke informacije danas se u svijetu može nazvati nepismenošću. Razvoj novih tehnologija te sve veća važnost digitalne pismenosti pružaju nove mogućnosti za život, no osnova razvoja svakog pojedinca i dalje je pismenost kakvu odavna poznajemo.
I za kraj jedna pozitivna misao koju već provodimo u djelo u našoj školskoj knjižnici: „ČITANJE je ključ budućeg uspjeha naših učenika“.

(Majda Milevoj Klapčić, prof. i dipl.knjižničar)

Ranije objave KNJIŽNICE U SRCU OVDJE!