naslovna > Upisi > Profesionalna orijentacija

Profesionalna orijentacija

PREZENTACIJA STUDIJA I MOGUĆNOSTI ZAPOŠLJAVANJA ZA ZAVRŠNE RAZREDE

Šk. g. 2021.-2022.


23.5.2022. Maturantima predstavljene tvrtke i mogućnosti budućeg zapošljavanja u Labinu  Grad Labin u suradnji sa Srednjom školom Mate Blažine, a na inicijativu više labinskih gospodarskih subjekata, danas u velikoj dvorani Sportskog centra „Franko Mileta“ organizirao predstavljanje gospodarskih subjekata za 104 učenika završnih razreda srednje škole.

Ova inicijativa predstavlja svojevrstan nastavak odlične suradnje ostvarene putem aktivnosti EU projekta „Usmjeri se! – Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“, okruglog stola na temu “Zapošljavanje i samozapošljavanje mladih na području Labinštine: Izazovi kod djece i mladih u izboru profesionalne budućnosti” te inicijative „Posjet učenika osmih razreda osnovnih škola Ivo Lola Ribar i Matija Vlačić Poduzetničkoj zoni Vinež“.

Razlog pokretanja ove inicijative je sve veća potreba lokalnog tržišta rad za novom radnom snagom kao i želja Grada Labina da se lokalnim mladim ljudima omogući lokalno zaposlenje.

Uz uvodne riječi gradonačelnika Valtera Glavičića koji je naglasio važnost mladih ljudi, njihovog obrazovanja, zaposlenja i podizanja obitelji u rodnom gradu, prisutni gospodarstvenici kratkim su prezentacijama prisutnim maturantima predstavili mogućnosti oko zapošljavanja i razvoja karijere u njihovim poduzećima nakon završetka školovanja.

Maturantima je predstavljeno ukupno devet tvrtki i to: LLOYDS DIGITAL, MCZ d.o.o. Labin, Carel Adriatic d.o.o. Labin, Bibetech Labin, Danieli Systec d.o.o. Labin, Novatec d.o.o. Labin, Holcim Koromačno, Valamar te HEP PROIZVODNJA d.o.o. TE Plomin.

Uz razne predstavljene mogućnosti zapošljavanja i planiranja budućih karijera, što odmah nakon završetka srednje škole, a što nakon fakulteta, maturantima su dodatno prezentirane i mogućnosti stipendiranja kroz zajedničke programe lokalnih poduzetnika i Grada Labina.

"Poštovani Gradonačelniče, poštovani Ravnatelju, u svoje ime i u ime kolega vam se zahvaljujem na brzoj reakciji i odličnoj organizaciji predstavljanja mogućnosti zaposlenja mladih ljudi u sve redom vrhunskim firmama Labinštine. Svaki mladi čovjek koji ostane u našem kraju nam je bitan. Ravnatelj mi je najavio kako će na stranici škole objaviti naše prezentacije, zahvalan sam mu na istome. Molio bih u ime poslodavaca, ako je moguće i na oglasnoj ploči škole objaviti plakat s kontakt detaljima poslodavaca koji su prisustvovali događaju. Podržavam i prijedlog pročelnika Mohorovića da za narednu školsku godinu već u rujnu krenemo u organizaciju ovakvih i sličnih događaja. Veselim se i potvrđujem sudjelovanje".
(Kristian Krpan dipl. inž., član uprave / Direktor MCZ d.o.o. Vinež)

Preuzimanje:
LLOYDS DIGITAL - pdf
MCZ d.o.o. Labin - pdf
Carel d.o.o. Labin - pdf
Bibetech Labin - pdf
Danieli Systec d.o.o. Labin - pdf
Novatec d.o.o. Labin - pdf
Holcim - pdf
Valamar - pdf
HEP PROIZVODNJA d.o.o. TE Plomin - pdf

Poveznice:
Maturantima predstavljene tvrtke i mogućnosti budućeg zapošljavanja u Labinu - labin.hr

PREDSTAVLJANJE STUDIJA JE PROSLIJEĐENO JE UČENICMA OD STRANE RAZREDNIKA PUTEM GOOGLE CLASSROOMA.

Šk. g. 2020.-2021.


29.4.2021. SŠMB virtualno na Svjetskom danu kreativnosti i inovacija u organizaciji HOLCIMA Srednja Škola Mate Blažine je pozvana od strane predsjednice Uprave Holcim  gđe  Virne Višković Agušaj da 23. travnja sudjeluje na obilježavanju Svjetskog dana  kreativnosti i inovacija u cilju daljnjeg razvijanja suradnje između Srednje škole Mate Blažine i gospodarstvenika Labinštine.

Na događaju su prisustvovali preko Zoom aplikacije predstavnici Uprave  Holcima, Rockwoola, gradonačelnik Grada Labina, učenici gimnazijskog programa i elektro usmjerenja, ravnatelj Škole te mentori učenika koji su se predstavili sa svojim inovativnim pothvatima.   
U  prvom su dijelu predstavnici tvornica Holcim i Rockwool upoznali učenika s odvijanjem tehnološkog procesa proizvodnje u njihovim pogonima,  te s  inovacijama i dostignućima u proizvođačkom sektoru, a sve kako bi učenici dobili informacije o mogućnosti njihovog nastavka karijere nakon školovanja i studija.

Učenici Srednje škole Mate Blažine predstavili su se s nekoliko projekta iz prirodoslovlja: prezentacijom međunarodnim projektima „Kalanice“,  Erasmus+KA2 “Make a smart choice” te s  projektom  „Ree-book“, a  profesorica Karmen Diminić Milevoj dala je kratki presjek ovogodišnjih uspješnih školskih i međunarodnih projekata s naglaskom na kreativnost i inovativnost. Učenici  su sudjelovali i u ispunjavanju  upitnika  preko  aplikacije  Slido i tako postali interaktivni sudionici.

Ravnatelj Čedomir Ružić se organizatorima virtualnog susreta zahvalio na pozivu te pohvalio sve sudionike obilježavanja Dana kreativnosti i inovacija. Svjetski Dan kreativnosti  i inovacija je time završio  u  pozitivnoj  atmosferi  s  idejama za buduće takve razmjene iskustava.
(Tekst: Karmen Diminić Milevoj; foto: Čedomir Ružić)

Šk. g. 2018.-2019.

27.2.2019. Popis prezentacija studijskih programa realiziranih u šk. g. 2018./19. za četvrte razrede Školske godine 2018. /19. u sklopu programa profesionalne orijentacije u školi su organizirane ove prezentacije studijskih programa:
3.10.2018. BHV Education
16.10.2018. Fakultet informatike Pula
6.11.2018. VERN
15.11.2018. MORH
26.11.2018. Odjel za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci
30.11.2018. RIT Croatia
14.2.2019. Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
15.2.2019. Odjel za tehničke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli
28. 2.2019. Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije
12. 3. 2019. Odjel za matematiku Filozofskog fakulteta u Rijeci
U planu fakulteti koji su ponudili svoje predstavljanje:
Pravni fakultet Rijeka
Građevinski fakultet Rijeka

25.02.2019. Jeste li znali da strojarstvo i računarstvo možete studirati u Puli? Odjel za tehničke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na pragu je prerastanja u tehnički fakultet, čeka se samo odluka Trgovačkog suda. Isto tako svakoga trenutka Odjel, koji je trenutačno smješten na tri lokacije, može dobiti zeleno svjetlo za preseljenje uz još nekoliko članica Sveučilišta u zgradu bivše Mornaričke bolnice, koju će dijeliti s budućim Medicinskim fakultetom pulskog sveučilišta.


Na čelu Odjela za tehničke studije nalazi se predstojnik red. prof. dr. Bernard Franković,
od 1972. do  2016. godine neprekidno zaposlen na Strojarsko-brodograđevnom,
danas Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Mogućnost studiranja tehničkih znanosti u Puli za mnoge je iznenađenje, što je razumljivo s obzirom da je Odjel otvoren 2016. godine sa stručnim studijem Proizvodno strojarstvo. U studenome prošle godine odobreno mu je pokretanje sveučilišnog studija računarstva, a u planu je još studiji elektrotehnike.
Na čelu Odjela za tehničke studije nalazi se predstojnik red. prof. dr. Bernard Franković, od 1972. do  2016. godine neprekidno zaposlen na Strojarsko-brodograđevnom, danas Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Autor je preko 150 znanstvenih i preko dvije stotine stručnih radova a treba spomenuti da je član je Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU i Znanstvenog vijeća za naftno i plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU te redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Znamo ga i po njegovom dugogodišnjem radu u području sunčeve energije i obnovljivih izvora energije.
Kao kuriozitet spomenimo da su njegovi studenti bili istarski župan Valter Flego, raška načelnica mr. sc. Glorija Paliska, direktor labinskog vodovoda Dino Škopac, direktor TE Plomin Mihajlo Mirković.
„Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile i prorektorica Nevenka Tatković zamolili su me da se uključim u razvoj Odjela za tehničke studije. Njih, kao i ostale profesore s kojima surađujem više-manje poznajem jer smo zajedno sjedili u Senatu Sveučilišta u Rijeci kada sam u dva mandata bio dekan Tehničkog fakulteta. Odjel je prošle godine dobio dopuštenje za izvođenje nastave na prediplomskom studiju računarstvo, a prije nekoliko mjeseci dobio akreditaciju na razini države za znanstveno   područje tehničkih znanosti, što je za nas i Sveučilište veliki uspjeh“, kaže Franković.
Budući Tehnički fakultet će na temelju strojarstva, računarstva i elektrotehnike razvijati nove discipline automatiku, elektroniku, robotiku i mehatroniku, kao i sve one tehničke discipline koje su osnova za brodograđevnu industrije.
„Velike su se promjene dogodile u odnosu na konvencionalne tehničke studije, kao što su brodogradnja, strojarstvo i elektrotehnika. Zahvaljujući razvoju informatike i računarstva  znanost prijavljuje nove discipline, veliki koraci naprijed učinjeni su u automatici, elektronici, robotici i mehatronici. Velike se mogućnosti otvaraju novom tehnologijom 3D printanja.  Ova tri osnovna studije jesu u službi lokalne industrije, ali ujedno su i osnova za šira razvijanja, posebno u brodogradnji“, objasnio nam je predstojnik Franković.


      Doc. dr. Marko Kršulja i dr. sc. Karlo Griparić
Među stalno zaposlenim predavačima koji mu pomažu u podizanju Odjela na razinu fakulteta nalaze se dva mlada Labinjana, doc. dr. Marko Kršulja i poslijedoktorand dr.sc. Karlo Griparić. Kršulja je na Tehničkom fakultetu u Rijeci doktorirao 2013. godine, koautor je pedeset znanstvenih radova i dvaju udžbenika. Griparić je doktorirao na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu travnja 2018. godine i do sada je sudjelovao u izradi osam znanstvenih radova, a i dalje surađuje na znanstvenim projektima tog Fakulteta.
Kršulja naglašava orijentiranost prema lokalnoj industriji iz koje dolaze brojni vanjski predavači, što studentima olakšava usmjeravanje prema budućem zaposlenju.
„Tehnomont, Uljanik, Cimos, Rockwool, TE PLomin primjeri su tvrtki u kojima je strojar potreban. Za razvoj računarstva najviše je zainteresiran Infobip. Nastavni programi rađeni su u suradnji s FER-om i ostalim tehničkim studijima u Hrvatskoj, te sa studijem računarstva u Ljubljani i Trstu i kompatibilni su s njima. Isto tako je na naš studij moguće prijeći s politehničkog studija uz polaganje razlike“, kaže Kršulja.
Karlo Griparić ponudu studija strojarstva i računarstva, budućeg Tehničkog fakulteta predstavlja diljem Hrvatske.
„Obišli smo dvadesetak srednjih škola u Zagrebu, Karlovcu, Bjelovaru, Daruvaru, Bujama, Pazinu i Puli. Svima je to nova informacija. Zainteresiranosti ima, osobito za studij računarstva, koji je moderno implementiran i baziran na aktualnim tehnologijama. Naravno, buduće studente najviše zanimaju uvjeti upisa i standard studentskog doma i menze“, ispričao nam je Griparić. Odjel tehničkih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile bit će predstavljen i u labinskoj srednjoj školi i to najvjerojatnije krajem ovog mjeseca.
(Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković, Labinština.info)

Sveučilište Jurja Dobrile Odjel za tehničke studije
https://ots.unipu.hr/
Pula, Zagrebačka 30
Djelatnosti Odjela
* sudjelovanje u izvedbi preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija iz interdisciplinarnog područja znanosti i znanstvenog područja tehničkih znanosti, polje strojarstvo i polje računarstvo,
* razvijanje znanstvenog i stručnog rada, izrada stručnih analiza, ekspertiza i drugih projekata iz područja svoje djelatnosti,
* održavanje znanstvenih i stručnih seminara, savjetovanja, tečajeva, programa cjeloživotnog obrazovanja i drugih znanstveno stručnih skupova iz područja svoje djelatnosti.
Računarstvo i proizvodno strojarstvo
Istarska županija je prepoznatljiva po malim i srednjim poduzećima, koja kao potencijalni poslodavci predstavljaju zahtjevno tržište rada za inženjere strojarstva i računarstva. Poslodavci traže dinamičnost i prilagodljivost kadra, poznavanje modernih sofisticiranih tehnologija, brzu primjenu i usvajanje novih tehnologija. Programi Odjela za Tehničke studije zamišljeni su kako bi odgovorili trenutnim zahtjevima tržišta rada.
Odjel za tehničke studije izvodi sveučilišni preddiplomski studij Računarstva i stručni preddiplomski studij Proizvodnog strojarstva spajajući nove tehnologije i industrijsku praksu. Nastava obuhvaća predavanja i vježbe za usvajanje teorijskih znanja te laboratorijske vježbe u suvremeno opremljenim laboratorijima. Na ovim se studijima, uz temeljne tehničke, konvencionalne računarske i strojarske discipline, izučavaju odabrana područja brodogradnje i elektrotehnike kao i nove i moderne tehnologije: automatika, elektronika, mehatronika i robotika.
Strojarstvo:
- Tip studijskog programa: Preddiplomski stručni studij Proizvodno Strojarstvo
- Znanstveno područje: tehničke znanosti, polje strojarstvo, grana proizvodno strojarstvo - Studij traje 6 semestra, organizira se nastava za redovne i izvanredne studente.
- Akademski/stručni naziv/stupanj koji se stječe završetkom studija i razina kvalifikacije: stručni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) inženjer/inženjerka strojarstva (bacc. ing. mech.), Razina 6
Računarstvo:
- Tip studijskog programa: Preddiplomski sveučilišni studij Računarstvo
- Područje znanosti:  polje računarstvo, grane: arhitektura računalnih sustava, informacijski sustavi i procesno računarstvo.
- Akademski/stručni naziv/stupanj koji se stječe završetkom studija i razina kvalifikacije: sveučilišni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) inženjer/ inženjerka računarstva (univ. bacc. ing. comp.), Razina 6


Prezentacija Fakultet informatike u Puli - fipu.unipu.hr

Šk. g. 2016.-2017.


POSTANI KADET ORUŽANIH SNAGA RH - REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO OBRANE GLAVNI STOŽER OS RH

Šk. g. 2015.-2016.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa - zsem.hr
POLITEHNIKA PULA Visoka tehničko-poslovna škola - politehnika-pula.hr

Šk. g. 2014.-2015.

Veleučilište u Rijeci - veleri.hr

Šk. g. 2013.-2014.


Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci - pdf   Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci - riteh.uniri.hr


POLITEHNIKA PULA Visoka tehničko-poslovna škola - pdf 

Šk. g. 2012.-2013.

Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci - pdf    Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci - inf.uniri.hr/hr
American College of Management and Technology - pdf      American College of Management and Technology - croatia.rit.edu

Šk. g. 2011.-2012.

Politehnika u Puli - pdf   VAMK Sveučilište primijenjene znanosti u Puli i Vaasi (Finska) - pdf
Odjel za ekonomiju i turizam Dr. Mijo Mirković u Puli - pdf    Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci - pdf
Tehnički fakultet u Rijeci-strojarstvo - pdf    Tehnički fakultet u Rijeci-računalstvo - pdf

Fotogalerije: