naslovna > Područja rada i programi > Elektrotehnika i računalstvo 2017.-2022.

Elektrotehnika i računalstvo


             elektrotehničar                           elektromehaničar

KADA ODABRATI ČETVEROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE ELEKTROTEHNIČAR?
Program elektrotehnike omogućava vam stjecanje općeg obrazovanja iz matematike i prirodoznanstvenih područja te širokog temeljnog obrazovanja iz područja elektrotehnike. Ukoliko imate interes za zanimanje elektrotehničara ili želite nastaviti školovanje na elektrotehničkom ili srodnom tehničkom fakultetu, elektrotehnika je za vas pravi izbor.
KADA ODABRATI TROGODIŠNJE STRUKOVNO ZANIMANJE ELEKTROMEHANIČAR?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.
Detaljnije Školski i strukovni kurikulum - pdf

ELEKTROTEHNIKA I RAČUNALSTVO od 2009. do 2017. - ssmb.hr

Šk.g. 2021.-2022.


18.2.2022. Organizirane radionice korištenja OIE u labinskoj srednjoj školi (prenosimo: IRENA - Istrian Regional Energy Agency) Prema Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu koja je prihvaćena u lipnju 2021. godine, ukupne potrebe za energijom do 2030. godine narasti će za približno 4% u odnosu na sadašnju razinu, a zatim opadati do 2050. godine.
Podatci su to izneseni u jednom od analiziranih scenarija Strategije i to referentnom scenariju prema kojem bi se korištenje obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj do 2030. godine trebalo povećati za 55 %. Prema istome, očekuje se značajno povećanje domaće proizvodnje energije,  ali i izrazita promjena u strukturi proizvodnje električne energije.
Prema navedenom referentnom scenariju, koji, uzgred rečeno, ima donekle konzervativnije ciljeve i očekivanja, ukupna snaga elektrana narasti će na 6,0 GW u 2030. te na 8,3 GW u 2050. godini. Potreba za izgradnjom novih elektrana prema ovom scenariju je najmanja među razmatranima s obzirom na to da isti ima najmanji porast potrošnje električne energije. Ipak, čak i pri ovakvim uvjetima za ostvarenja ciljeva potrebno je godišnje izgraditi elektrane kapaciteta približno 200 MW.
Prema optimističnijem scenariju snažne tranzicije, ukupna snaga elektrana će do 2030. narasti na 7,1 GW te na 12,9 GW u 2050. godini. Prema ovom scenariju, potrebno je godišnje graditi elektrane kapaciteta čak 350 MW i to približno 110 MW novih vjetroelektrana te 100 MW sunčanih elektrana. Bez obzira na odabir scenarija, godišnje obveze za ostvarenje tranzicijskih ciljeva su iznimno velike, ali, jednako tako, ovaj proces predstavlja značajnu priliku kako na državnoj tako i na regionalnim i lokalnim razinama. Ipak, da bi se ta prilika realizirala, uz dostupnost financijskih sredstava potrebno je osigurati i adekvatne ljudske resurse, poglavito u pogledu dostupnosti usluga projektiranja sustava te njihove instalacije.
Upravo s ciljem poboljšavanja dostupnosti usluga provedbe projekata korištenja obnovljivih izvora energije (OIE), IRENA – Istarska regionalna energetska agencija već nekoliko godina potiče suradnju sa srednjim tehničkim školama na području Istarske županije. Kroz ove programe, potiče se upoznavanje učenika s tehnologijama korištenja OIE te im se predstavlja potencijal daljnjeg obrazovanja, ali i rada u navedenom sektoru.

Tako je u utorak, 15. veljače 2022. organiziran posjet 30-ak učenika Srednje škole Buzet labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine u sklopu kojeg su za učenike obje škole organizirana predavanja i vježbe vezane za korištenje OIE i to u prvom redu solarne energije. Predavanja na temu razrade tehničkog koncepta fotonaponske elektrane kroz primjer projekta i izvedenog stanja održao je dr. sc. Jakov Batelić, ovlašteni projektant ovakvih sustava. Vježbe na modelu fotonaponske elektrane koju je IRENA ugradila kroz IPA Adriatic projekt SEAR održao je profesor Srednje škole Mate Blažine, Davor Franković.
Uz navedena predavanja i vježbe, za učenike iz Buzeta organiziran je i posjet parku geotermalne energije i pripadajućem postrojenju geotermalne dizalice topline koje su pod nadzorom IRENA-e, a u sklopu IPA Adriatic projekta LEGEND, instalirali učenici labinske srednje škole. Ovaj posjet nastavak je radioničkog ciklusa koji je zbog COVID-19 pandemije prekinut u prvom dijelu 2020. godine (https://www.istra-istria.hr/hr/clanci/irena/11601/nastavak-radionica-s-ucenicima-srednje-skole-buzet/). Radionice koje za konačni cilj imaju podizanje lokalnih i regionalnih kapaciteta energetske tranzicije rezultirati će energetskom obnovom doma zdravlja u Motovunu ostvarenom kroz praktični angažman učenika Srednje škole Buzet.
Idući korak predstavlja početak terenskog rada te će kroz narednih 15-ak dana započeti radovi na ugradnji novog sustava grijanja i hlađenja doma zdravlja u Motovunu. Sustav će se, u skladu s na početku teksta navedenom strategijom niskougljičnog razvoja, temeljiti na OIE i to na hibridnoj dizalici topline koja koristi energiju zemlje i zraka.
Poveznica:
Organizirane radionice korištenja OIE u labinskoj srednjoj školi - irena-istra.hr


6.11.2021. Petru Dundari srebrna medalja na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021.  Od 14. do 16. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održala se ARCA 2021. - međunarodna izložba inovacija, na kojoj je sudjelovao i Petar Dundara iz Labina. Prošlogodišnji maturant Srednje škole Mate Blažine, a sadašnji student FER-a, sudjelovao je sa svojom aplikacijom "Game Of Resistance",  koja je osvojila srebrnu medalju, pod mentorstvom profesorice Laure Kokot.

"Game Ωf Resistance" je edukativna igra kojoj je cilj svoje korisnike naučiti brzo određivati otpor prema bojama na otporniku. Otpornik je osnovna elektronička komponenta na kojoj se nalaze prstenovi u boji. Svaka boja predstavlja jedan broj, a njihovom kombinacijom prema određenim pravilima može se odrediti otpornost bez mjernog instrumenta. Pravila računanja se lako nauče, ali teško izvježbaju.
Aplikacija na zaslonu prikazuje otpornik s nasumično generiranim bojama, a zadatak korisnika je upisati vrijednost otpora u zadanom vremenskom roku. Na taj način korisnik kroz igru nauči brzo određivati otpor bez mjernog instrumenta što mu pomaže u radu.

Aplikacija je namijenjena studentima, učenicima i svim ostalim elektroničarima koji se svakodnevno susreću s otpornicima.
Valja naglasiti da je Petar Dundara sudjelovao na međunarodnoj izložbi i prošle godine te ističe da je veoma zanimljivo razgovarati s ostalim inovatorima i vidjeti njihove uratke. Više o aplikaciji: OVDJE! 
(Tekst i foto: Petar Dundara)
Poveznica:
Istarski inovatori osvojili 2 zlatne, 6 srebrnih i 2 brončane medalje - glasistre.hr
Natjecanja, susreti i smotre 2020.-2021. B - ssmb

Šk.g. 2019.-2020.


1.4.2020. Srednja škola Mate Blažine u solidarnoj akciji izrade zaštitnih vizira Srednja škola Mate Blažine odlučila se uključiti, poput brojnih istarskih osnovnih i srednjih škola, u hvalevrijednu inicijativu proizvodnje dijelova vizira koji su potrebni medicinskom osoblju kako bi dodatno zaštićeni od koronavirusa obavljali svoj posao s ugroženima, a sve na radost našeg osnivača, Istarske županije i šire javnosti.
Uz nastavu koju mag. ing. elektrotehnike  Sanjin Šumberac, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta, organizira na daljinu prihvatio se i posla izrade dijelova zaštitnih vizira na 3D printeru, od kuće, iz svog doma, gdje može tijekom cijelog dana nadzirati proizvodnju.

Pri tom Sanjin Šumberac koristi dva školska 3D printera od kojih je jedan donacija Udruženja obrtnika Labin. S obzirom da proces printanja traje dugo, potrebno je veliko strpljenje. Čitav su dan uređaji uključeni i neumorno rade da bi proizveli najviše 2 do 3 primjeraka.

„U jutarnjim satima 31. ožujka 2020.  preuzeo sam modele dijelova sa web stranice, zatim sam te modele prilagodili našem 3D printeru i izradio tzv. G-code nakon čega je započelo printanje, koje je u tijeku, a nastavit će se dok bude materijala. Podržan u toj akciji od strane ravnatelja Čedomira Ružića i mojih kolega za izradu trenutno koristim školski materijal, ali uskoro krećemo u nabavku veće količine tzv. filamenta.“
Prototip zaštitnog vizira
(Tekst: Čedomir Ružić; tekst i foto: Sanjin Šumberac)

Poveznice:

Uputstvo za izradu i uporabu Prusa Face Shield - prusaprinters.org
Iz tiska:

Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2020. - worldskillscroatia.hr
Natjecateljska disciplina: ELEKTRIČNE INSTALACIJE


11.3.2020. Učenik Saudin Bajramović iz SŠMB-a osvojio je 1. mjesto na regionalnom natjecanju iz električnih instalacija U Srednjoj školi Mate Blažine 10. ožujka 2020. održalo se međužupanijsko (regionalno) natjecanje u disciplini električne instalacije kao izlučno natjecanje za WorldSkills Croatia 2020. U konkurenciji pet škola iz Istarske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije, učenik Saudin Bajramović iz Srednje škole Mate Blažine osvojio je 1. mjesto u ukupnom poretku i stekao pravo sudjelovanja u završnici WorldSkills Croatia. Mentor učeniku bio je stručni učitelj Alen Šestak.

Drugo mjesto osvojio je učenik iz Srednje škole Eugena Kumičića Rovinj, treće učenik Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, četvrto učenik Industrijsko-obrtničke škole Pula te peto mjesto učenik Tehničke škole Karlovac. Prvoplasirani učenici sudjelovat će na državnom natjecanju WorldSkills Croatia koje će se održati od 12. do 14. svibnja 2020. u Zagrebu, a biti će to najveći događaj u obrazovanju u RH te najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe.


(Tekst i foto: Alen Šestak; Foto: Sanjin Šumberac)
Sponzor:

ROCKWOOL Adriatic d.o.o.
Poduzetnička zona Pićan Jug 130, Zajci
HR- 52333 Pićan

Preuzimanje:
Ljestvica poretka - pdf19.2.2020. SŠMB domaćin međužupanijskog natjecanja iz ELEKTRIČNIH INSTALACIJA  U Labinu će se 10. ožujka 2020. održati međužupanijsko natjecanje učenika strukovnih škola u disciplini ELEKTRIČNE INSTALACIJE, u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odrasih i škole domaćina - Srednje škole Mate Blažine. Na izlučnom natjecanju u Labinu za Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. sudjeluju škole iz Istarske, Primorsko-goranske te Karlovačke županije ( Tehnička škola Karlovac, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, Industrijsko-obrtnička škola Pula, Srednja škola Zvane Črnje Rovinj i Srednja škola Mate Blažine Labin).
Ovo natjecanje provodi se sa svrhom promidžbe te promocije i podizanja privlačnosti strukovnog obrazovanja i to prezentiranjem stručnih kompetencija te demonstracijom vještina potrebnih za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za zanimanja elektroinstalatera, elektromontera, telekomunikacijskih montera, elektromehaničara, elektroničara-mehaničara i elektroničara.
Natjecanje služi  kao mehanizam za povezivanje strukovnog obrazovanja i zahtjeva pojedine gospodarske djelatnosti radi neprestanoga poboljšanja kurikuluma srednjih strukovnih škola, suvremenih načina poučavanja i učenja temeljena na radu.
Cilj je ovog natjecanja kontinuirano unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika u skladu s potrebama tržišta rada.
Samo natjecanje provodi se na školskoj, međužupanijskoj te državnoj razini. Državno natjecanje WorldSkills Croatia 2020. bit će najveći događaj u obrazovanju u RH te najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Okupit će na jednom mjestu u Zagrebu više od 350 najboljih učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske koji će se tijekom tri dana natjecati u više od 40 disciplina. Ovo događanje osmišljeno je kao platforma za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata kroz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja (sponzorstvo, osiguravanje opreme i alata, nagrada, sudjelovanje u prosudbenim povjerenstvima, itd.) kako bi se osigurala vidljiva međusobna poveznica između strukovnih škola i tvrtki.
Prošlogodišnje iskustvo je dokaz kako je ovakav pristup natjecanjima provediv i atraktivan te ispunjava svrhu. Događanje je u 2019. obišlo više od 10.000 posjetitelja, uključujući učenike i nastavnike iz više od 100 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, a medijski je bilo popraćeno sa više od 60 objava u nacionalnim i regionalnim medijima.
Sponzori:
ROCKWOOL Adriatic d.o.o.
Poduzetnička zona Pićan Jug 130, Zajci
HR- 52333 Pićan

VEZO commerce d.o.o.
Gorica 201 (Ind. zona Dubrova, 52220, Labin


Preuzimanje:
Bilten natjecanja - pdf
Pravila i upute za natjecanje - pdf
Druge izmjene i dopune pravila natjecanja - pdf
Povjerenstvo natjecanja - pdf
Video uradak disciplina ELEKTROINSTALACIJE - youtube


29.10.2019. Elektrotehničari SŠMB-a posjetili TehničkI fakultet u Rijeci Dana 24. listopada 2019.god. učenici 4.e razreda – smjer elektrotehnika posjetili su Dane otvorenih vrata na Tehničkom fakultetu u Rijeci u pratnji nastavnika Davora Frankovića i Sanjina Šumberca. Učenici su obišli kabinete u različitim područjima rada gdje im je demonstrirano čime se na fakultetu studenti susreću te koje projekte provode. Učenici su imali priliku upoznati se sa svim programima koji se nude na fakultetu (brodogradnja, strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo).
(Tekst i foto: Davor Franković)

Šk.g. 2018.-2019.


14.5.2019. Eko-akcija naših elektrotehničara i elektromehaničara
Od 15.do 17. travnja 2019. održala se ekološka akcija u kojoj su sudjelovali učenici elektro zanimanja Srednje škole Mate Blažine. Uobičajeno je da akciju organizira elektroaktiv Škole, a pod pokroviteljstvom TZ Grada Labina, a besplatan prijevoz omogućuje Arriva Travel-Autotrans d.o.o.
U ovogodišnjoj su akciji sudjelovali učenici 2.e, 3.e, 2.a razreda u pratnji nastavnika Davora Frankovića i Alena Šestaka, a čistile su se sve rabačke plaže.
(Tekst i foto: Davor Franković i Alen Šestak)

Šk.g. 2017.-2018.


13.8.2018. Radionice i vježbe elektrotehničara SŠMB-a u sklopu energetska obnove Škole U sklopu projekta „Energetska obnova SŠ Mate Blažine Labin“ održane su dvije radionice "Termočinkovitost i termoizolacija" i "Energetska učinkovitost rasvjete" u kojima je realizirano više vježbi i na praktičan se način prikazalo stečeno znanje tijekom dosadašnjeg obrazovanja iz područja elektrotehnike. Ovim vježbama pokazali su se moguće načini uštede potrošnje i toplinske energije OVDJE!


5.7.2018.  SŠMB među 41 strukovnih škola koja konkurira za milijardu kuna iz EU fondova U sklopu reforme strukovnog obrazovanja i osiguranih milijardu kuna iz EU fondova za regionalne centre kompetentnosti, pregledane su sve kandidature pristigle na Javni poziv osnivačima za kandidiranje strukovnih škola za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti. Radna skupina Vijeća za strukovno obrazovanje utvrdila je kako su na javni poziv pristigle ukupno 42 kandidature, a njih 41 zadovoljilo je uvjete propisane Zakonom o strukovnom obrazovanju i dokumentom Mreže regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Slijedi postupak ocjenjivanja dostavljenih razvojnih planova tih kandidatura, a imenovanje otprilike 25 centara kompetentnosti očekuje se do sredine srpnja.
„Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. S milijardu kuna iz EU fondova pokrećemo reformu nepravedno zaboravljenoga strukovnog obrazovanja. U centrima kompetentnosti učenici će imati priliku učiti u uvjetima kakvi će ih kasnije dočekati na radnome mjestu“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
Jednu ili više kandidatura podnijele su sve županije i Grad Zagreb, osim Virovitičko-podravske županije i Ličko-senjske županije koje nisu podnijele samostalne kandidature. Na razini podsektora najviše je pristiglih kandidatura u području elektrotehnike (10), slijedi poljoprivreda (9), turizam i ugostiteljstvo (8), zdravstvo (8) te strojarstvo (7). Jedna kandidatura nije zadovoljila uvjete propisane Javnim pozivom s obzirom na to da je bila riječ o prijedlogu škole koja nije na popisu škola koje su osnivači mogli kandidirati za regionalne centre kompetentnosti.
Pregled kandidatura za RCK nalazi se u tablici OVDJE!

20.6.2018. SŠMB - ustanova za strukovno obrazovanje s potencijalom i najvećom razinom spremnosti za imenovanje RCK-om
(Regionalnim centrom kompetentnosti) Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o donošenju Mreže regionalnih centara kompetentnosti za čije je opremanje osiguralo milijardu kuna iz EU fondova. Misao vodilja je da se neke od postojećih strukovnih škola imenuju Regionalnim centrima kompetentnosti (dalje u tekstu: RCK) koji će predstavljati mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima će se provoditi programi redovitoga strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja, kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja. Planirano je osnovati do 25 regionalnih centara kompetentnosti diljem Hrvatske poštujući pri tome područnu zastupljenost, ravnomjerni regionalni razvoj, potrebne prostorne, materijalne i kadrovske uvjete kao i potrebu za optimalni broj centara s obzirom na broj polaznika, ustanova za strukovno obrazovanje te potrebe tržište rada.
U ovoj fazi, imenovanje RCK-a bilo je usmjereno na sektore turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, poljoprivrede i zdravstva uzimajući u obzir nacionalne/regionalne prioritete i potrebe tržišta rada. Strukovne škole grupirane su u 5 regija pri čemu je Istarska županija pridružena Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji. Odlukom je definirano da se za RCK predlažu ustanove za strukovno obrazovanje s izrazitim potencijalom, koji se procjenjuje temeljem definiranih parametara. Nakon provedenog bodovanja, u navedenoj regiji, Srednja škola Mate Blažine Labin visoko je pozicionirana u obrazovnom (pod)sektoru Elektrotehnike. Stoga je Istarska županija kao osnivač odlučila predložiti našu školu za RCK, uz  svesrdnu podršku lokalne zajednice i Grada Labina, nakon čega je izrađen razvojni plan za petogodišnje razdoblje.  Plan se temelji na jačanju suradnje s dionicima gospodarskog sektora, ali i obrazovnim ustanovama, visokim učilištima, institutima, znanstvenim centrima izvrsnosti i međunarodnim centrima, što je potkrijepljeno zaključenim ugovorima o poslovnoj suradnji.
Suradnja će se realizirati kroz korištenje svih resursa RCK-a za potrebe strukovno-teorijske nastave i učenja temeljenog na radu, kroz kontinuirano profesionalno usavršavanje nastavnika, uvođenje novih tehnologija u nastavni proces, kontinuiranu modernizaciju strukovnih kurikuluma sukladno potrebama tržišta rada poštujući pri tome metodologiju HKO-a, zajedničku projektnu djelatnost, promidžbene aktivnosti, provedbu raznih seminara i stručnih skupova i slično.
Obrazovanje koje će se provoditi u RCK-i bit će usmjereno na učenike, studente, odrasle polaznike, nastavnike i mentore kod poslodavaca, zaposlene i nezaposlene kojima će se omogućiti stjecanje dodatnih kompetencija te na osobe s invaliditetom i učenike s teškoćama u posebno prilagođenim programima s ciljem njihova socijalnog uključivanja. Temeljna obilježja RCK-a su inovativni modeli učenja, izvrsnost nastavnika, predavača i mentora kod poslodavaca te visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom te gospodarskim subjektima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice. Škola se posebno fokusirala na područje elektroenergetike obzirom na dugogodišnju tradiciju usmjerenosti lokalnog gospodarstva u tom području, te desetljeća pripremanja i obrazovanja kadrova koja su pratila promjene tehnologije dokaz su spremnosti na preuzimanje odgovornosti za unaprjeđenje postojećih programa i uvođenje novih kurikuluma kroz učenje temeljeno na radu.
RCK-i su sa svojim resursima izvrsna prilika za unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja u cijeloj regiji te daju priliku svim učenicima da steknu kompetencije sukladno potrebama tržišta rada, ali i nastavak obrazovanja.

Regionalni centar kompetentnosti (RCK) za strukovno obrazovanje i osposobljavanje pri SŠMB-u mjesto je izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u obrazovnom (pod)sektoru Elektrotehnika. Sinergija obrazovanja i tržišta rada (koja ima za cilj osposobiti učenike i polaznike kao ključne za poslovni proces pojedinog gospodarskog subjekta), dugogodišnja tradicija usmjerenosti lokalnog gospodarstva na područje elektroenergetike te desetljeća pripremanja i obrazovanja kadrova (koja su pratila promjene tehnologije za potrebe TE Plomin) dokaz su naše spremnosti na preuzimanje odgovornosti za unaprjeđenje postojećih programa i uvođenje novih kurikuluma kroz učenje temeljeno na radu.
Temeljna obilježja RCK  jesu inovativne metode poučavanja i inovativni modeli učenja, učenje temeljeno na radu za učinkovitije uključivanje polaznika na tržište rada, prihvaćanje potreba polaznika s teškoćama i drugih ranjivih skupina, omogućena vertikalna prohodnost za nastavak obrazovanja, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice.
Mogućnosti koje će RCK osiguravati korisnicima
- za potrebe uspostave RCK-a, Škola i Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin (Partnerska škola) u mogućnosti su ponuditi dionicima RCK-a proširene sadržaje i specijalizirane kapacitete
- u četverogodišnjem programu nudimo zanimanje elektrotehničar, a u trogodišnjim programa zanimanje elektromehaničar, a prema potrebi i dodatna zanimanja: elektroinstalater, elektroničar, elektromonter, monter za fotonaponske sustave.
- cilj nam je ostvariti zapošljivost nudeći programe obrazovanja odraslih za stjecanje kvalifikacije (u tijeku je reverifikacija postojećih odobrenja) uz  naglasak na osposobljavanje i usavršavanje u elektroenergetici,
- programima osposobljavanja polaznici stječu znanja i vještina potrebne za obavljanje jednostavnijih poslova (monter optičkih kabela, monter klimatizacijskih sustava, monter alarmnih sustava, monter audio i video opreme, monter rasvjetnih tijela) dok će se usavršavanje provoditi kroz nekoliko modula koji predstavljaju nadogradnju ranije stečenih znanja i vještina u elektroenergetici uz nužnu dvostranu suradnju s gospodarskim sektorom.
- osim zainteresiranih sudionika iz lokalne zajednice (i šire), prednost nam je mogućnost organizacije mobilnosti i ljetnih škola za različite uzraste i skupine polaznika: vrtićka djeca, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, nezaposleni, osobe s teškoćama, umirovljenici te ostali zainteresirani,
- RCK će se profilirati kao Edukacijski centar elektroenergetike za kontinuirani profesionalni razvoj nastavnog osoblja, profesora koji dolaze sa stručnih studija te mentora iz realnog sektora,
- u cilju osiguranja dostupnosti obrazovanja svima pod jednakim uvjetima, u skladu s njihovim sposobnostima, RCK otvara prostor uslugama za polaznike s teškoćama i osobe s invaliditetom.
Suradnja RCK-a s gospodarskim sektorom, ustanovama i drugim institucijama
Usmjerenošću aktivnosti RCK-a na tržište rada povećat će se interes gospodarskih subjekata, što će doprinijeti daljnjem razvoju strukovnog obrazovanja, posebice uvođenju novih programa koji imaju uporište u realnom sektoru te napretku gospodarstva. Već sada su zaključeni brojni Ugovori o poslovnoj suradnji s njima.
RCK osigurava kontinuirani profesionalni razvoj mentora kod poslodavaca (stjecanje pedagoških kompetencija), a gospodarski subjekti osiguravaju materijalne uvjete RCK-a (nabava nove opreme u skladu s potrebama gospodarstva, te je na taj način moguće osposobiti/usavršiti/obrazovati konkurentne polaznike ovisno o realnim potrebama,
Pojedini gospodarski subjekti pokazuju interes za stipendiranje učenika koji obavljaju praktičnu nastavu kod njih, a osim toga imamo iskustvo gdje su ponudili sufinanciranje nastavka obrazovanja učenika na visokim učilištima,
Zaključena je poslovna suradnje i s Visokom tehničko-poslovnom školom s p.j. - Politehnikom Pula i Tehničkim fakultetom Rijeka koji su važan čimbenik visokoškolskog obrazovanja na regionalnoj razini, gdje se obrazuju inženjeri budućnosti koji će imati visoko kvalitetno tehničko znanje,
Zaključena je suradnja i sa ustanovama za strukovno obrazovanje i sličnim međunarodnim centrima u području strukovnog obrazovanja, a posebno ističemo suradnju u sklopu projekta Balkan Junior sa međunarodnim centrima izvrsnosti u području elektrotehnike i mehatronike.
Vizija i misija RCK-a
„Osvješćivanje potreba i aktivnog pokretanja promjena za očuvanje vrijednosti, načina života i regionalnog gospodarstva u području elektroenergetike, unaprjeđenjem inicijalnog strukovnog obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja temeljenog na radu, znanosti i inovacijama – trokutu znanja.”

Prema neslužbenim informacijama iznos koji će se bespovratno dodijeliti odabranim Centrima kompetentnosti bit će najviše 30 milijuna kuna, a u slučaju našeg RCK-a iskoristit će se za građevinske radove (rekonstrukciju, obnovu i adaptaciju postojeće školske radionice), za specijaliziranu opremu za rad RCK-a (radionice, laboratoriji, informatička oprema, namještaj itd.) te modernizaciju programa, kao i za unaprjeđenje znanja i vještina zaposlenika (u što će se uključiti i partnerska škola Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina).

"Nakon dovršetka postupka ocjenjivanja razvojnih planova Ministarstvo će izraditi završne ljestvice poretka na razini regionalnoga područja i (pod)sektora na način da će se zbrojiti ostvareni bodovi u sklopu postupka procjene potencijala predloženih ustanova za strukovno obrazovanje (bodovi ostvareni u prvome krugu bodovanja) i bodovi ostvareni vrednovanjem kvalitete dostavljenih razvojnih planova. Odlukom o imenovanju regionalnim centrima kompetentnosti proglasit će se ustanove s najvećim potencijalom i najboljim razvojnim planovima uz uvjet da su ostvarile, u pravilu, najmanje 50% od najvećega mogućeg broja bodova u oba kruga bodovanja". (Javni poziv osnivačima za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti od 17.5.2018.)
Rezultati izbora saznat će se početkom srpnja.
Detaljnije u prezentaciji SŠMB/RCK:

SŠMB - ustanova za strukovno obrazovanje s potencijalom i najvećom razinom spremnosti za imenovanje RCK-om - pdf


23.5.2018. Učenici SŠMB-a ponovno posjetili CAREL ADRIATIC na Vinežu Dana 16.5.2018. učenici II.as razreda (elektromehaničari i instalater-monteri) u pratnji nastavnika Elvisa Miletića, Valtera Veselice i Sanjina Šumberca posjetili su tvornicu električnih uređaja Carel Adriatic u industrijskoj zoni na Vinežu. Učenicima je prezentiran način rada tvornice, proizvodi te projekti koje provode. Nakon kratke prezentacije učenici su razgledali proizvodni proces unutar tvornice uz stručno vodstvo voditelja proizvodnje.
(Tekst i foto: Sanjin Šumberac)


29.3.2018. "DANIMA STRUKOVNIH NASTAVNIKA" ZAPOČELA REFORMA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU  U Opatiji se od 26. do 28. ožujka 2018. godine u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održao najveći skup strukovnih nastavnika u Republici Hrvatskoj. Temelj uspješnog i efikasnog strukovnog obrazovanja je u motiviranim, stručnim,  modernim te, u skladu s vremenom prilagodljivom, strukovnim  nastavnicima. Gotovo 500  nastavnika imalo je prigodu, kroz trodnevni rad, upoznati se s novinama u strukovnom obrazovanju, razmijeniti svoja i čuti međunarodna iskustava te se sektorski usavršavati. Konferenciju je u ime ministrice Blaženke Divjak otvorio pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.
Skup je okupio 550 sudionika, 50 predavača, a u tri dana održano je ukupno 48 predavanja i radionica.
Jedan od prioritetnih ciljeva Dana je zadovoljiti potrebe  nastavnika strukovnih predmeta da se poboljšaju njihove profesionalne kompetencije i ojačaju kapaciteti kako bi mogli primjereno odgovoriti promijenjenim društvenim odnosima u suvremenomu svijetu i novom informacijsko-  tehnološkom razvoju, a sve u skladu s konceptom cijelo životnog učenja.
U tri dana održavanja događanja nastavnici su imali prigodu slušati različita predavanja istaknutih stručnjaka i predavača unutar svakog obrazovanoga sektora, kao i priliku povezati se s drugim nastavnicima te razmijeniti ideje vezane uz njihove sektore i/ili područja rada.
Prezentirane su najnovije ekspertize iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a događaj je istodobno poslužio kao odlična prilika da se još jednom naglasi važnost i uloga strukovnih nastavnika te promovira sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kao jedan od ključnih razvojnih alata u stvaranju modernog i snažnoga gospodarstva u Republici Hrvatskoj.      
Na plenarnim predavanjima obrađene su sljedeće teme:
Y i X generacija:Implikacije za  obrazovnu praksu-prof.dr.sc.Majda Rijavac
Individualizirani odgojno-obrazovni programi usmjereni na ishode učenja u strukovnom obrazovanju-prof.dr.sc.Zrinjka Stančić
Kurikularna reforma u strukovnom obrazovanju-Vesna Anđelić viša stručna  savjetnica ASOO
Strukovna natjecanja po uzoru na WorldSkills-Renato Barišić i Silvio Papić    
Reforma strukovnog obrazovanja u Finskoj-Minna Strom                      
Ovaj važan događaj realizira se u okviru ESF-ova projekta Agencije „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“, čija je vrijednost više od 11 milijuna kuna, a predstavlja tek jednu od niza aktivnosti koje se planiraju provesti u 2018. i 2019. godini za strukovne nastavnike.
Sva predavanja mogu se naći na ovom OVDJE!
Poveznica:
"DANIMA STRUKOVNIH NASTAVNIKA" ZAPOČELA REFORMA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU - asoo.hr

29.3.2018. Završena EKO-AKCIJA 2018. elektrotehničara i elektromehaničara SŠMB-a na rabačkim plažama Aktiv elektrotehnike Srednje škole Mate Blažine Labin ima dugogodišnju tradiciju organiziranja i provođenja ekoloških akcija uoči početka turističke sezone u Rapcu u kojima sudjeluju učenici elektro zanimanja. Ova ekološka akcija obuhvaća čišćenje svih rabačkih plaža od prve u Maslinici do posljednje plaže Prižinje, a s ciljem poticanja ekološke svijesti kod mladih te očuvanja i zaštite okoliša. Pokrovitelj ove hvalevrijedne akcije je Turistička zajednica Grada Labina, prijevoz učenika omogućuje Autotrans d.o.o. a odvoz otpada komunalno poduzeće 1. Maj d.o.o.

Prvog dana eko-akcije, 21.03.2018., sudjelovali su učenici trećeg razreda elektrotehničara u pratnji nastavnika Alena Šestaka i Sanjina Šumberca. Očišćen je veći dio plaže u Maslinici. Vrijedne ruke ovih dečkiju i jedne djevojke u razredu nije mogla zaustaviti niti olujna bura.  Drugog dana, 22.03.2018., u eko-akciji su sudjelovali učenici trećeg razreda elektromehaničara u pratnji nastavnika Alena Šestaka. Malo složnih ruku radilo je na čišćenju plaže St. Andrea na kojoj se nakupilo 26 vreća lišća i raznih otpadaka.

Trećeg dana, 23.03.2018., učenici četvrtog razreda elektrotehničara u pratnji nastavnika Davora Frankovića i Alena Šestaka su bili aspoređeni u dvije grupe i čistilo se na potezu od svjetionika do rive te drugi dio plaže u Maslinici.
26.03.2018., u četvrtom i posljednjem danu ovogodišnje eko-akcije sudjelovali su učenici drugog razreda elektrotehničara u pratnji nastavnika Alena Šestaka i Sanjina Šumberca. Raspoređeni u dvije grupe čistilo se na potezu od plaže Prižinja pa sve do svjetionika. Nakon svih obavljenih akcije organizirana je okrijepa za sve.
Preuzimanje:
Fotodokumentacija - pdf


16.11.2017. Predstavnice tvrtke ROCKWOOL ADRATIC iz Potpićana
posjetile SŠMB U posjetu našoj školi došle su predstavnice tvrtke ROCKWOOL Adriatic – Potpićan Smiljana Hrvatin, Maja Suljić i Anđelka Toto Ormuž. Tema sastanka bila je nastavak suradnje u cilju još boljeg povezivanja ove tvornice kamene vune s našom obrazovnom ustanovom, iI to prije svega kroz organiziranje stručne prakse za učenike strukovnih usmjerenja Srednje škole Mate Blažine, a koja je sastavni dio stručne nastave.
Tvrtka ROCKWOOL Adriatic uvijek je otvorena za posjete učenika proizvodnom pogonu kako bi mogli uživo vidjeti ono o čemu kroz teoriju prolaze kroz školovanje te na taj način bili spremniji za tržište rada.  Tvrtka ROCKWOOL Adriatic godinama podržava i financijski podupire važne projekte naše škole i naših učenika, na čemu su im se predstavnici SŠMB-a zahvalili uručivanjem Zahvalnice i suvenira povodom 70. obljetnice Škole.
Na sastanku su ispred Škole bili ravnatelj Čedomir Ružić te nastavnici Davor Franković, Elvis Miletić i Čeda Perko.


26.9.2017. Sastanak gradonačelnika Valtera Glavičića s predstavnicima tvrtke Carel Adriatic i Škole
Dana 21.9.2017. upriličen je u srednjoj školi susret gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića i njegove zamjenice Federike Mohorović Čekada te ravnatelja Srednje škole Mate Blažine sa njegovim suradnicima s predstavnicima Carel Adriatica na čelu sa njihovim izvršnim direktorom Pietrom Rossatom.
Na sastanku se razgovaralo o modalitetima konkretnije suradnje između Carela-Škole-Grada, te je dogovoreno sljedeće:
1. Carel će primiti nekoliko učenika Srednje škole Mate Blažine na praktičnu nastavu u njihovm postrojenju na Vinežu, a organizirat će se posjete učenika elektrotehničke, elektromehaničarske i strojarske struke tvrtki u Labinu i Padovi kako bi se detaljno upoznati  sa proizvodnim procesom.
2. Carel će organizirati Dane otvorenih vrata kako bi senzibilizirali i upoznaoli javnost sa proizvodnim mogućnostima i njegovim potrebama na tržištu rada
3. Carel će za učenike i nastavnike organizirati u srednjoj školi predstavljanja njihovog proizvodnog procesa
4. Dogovorit će se  sastanak u Generalnom konzulatu Republike Italije u Rijeci kako bi se u srednjoj školi uvelo učenje talijanskog jezika elektrotehničare, elektromehaničare i strojare kroz fakultativnu nastavu već od iduće školske godine
5. Zajednička prezentacija suradnje Carela-Grada-Škole na Radio Labinu.


30.6.2017. Elektrotehničari i strojari u posjeti talijanskoj tvrtki CAREL ADRIATIC d.o.o. Profesori elektrotehničkog i strojarskog aktiva na čelu s ravnateljem posjetili su 28.6.2017. tvornicu CAREL u labinskoj industrijskoj zoni na Vinežu. Predstavljen im je od strane direktora Alberta Fasola profil, organizacija tvrtke, proizvodne lance kao i proizvode koji plasiraju. Novi proizvodni pogon koji zapošljava oko stotinjak radnika koristi suvremenu tehnologiju i moderni koncept, a proizvodi proizvode koji su konkurenti na evropskom tržištu. Pod stručnim vodstvom obavljeno je razgledavanje proizvodnog procesa koji se sastoji od automatizirane izrade elektroničkih pločica pa sve do montaže, ispitivanja i pakiranja gotovog proizvoda.

Prethodno su predstavnici tvrtke CAREL ADRIATIC d.o.o., izvršni direktor Pietro Rossato, direktor Alberto Fasolo i Ivana Mohorović, zadužena za ljudske resurse, posjetili Srednju školu Mate Blažine i to u dva navrata ove godine 1.6.2017. i 19.6.2017. sa ciljem razvijanja konkretnije suradnje. Predstavnici su istaknuli svoje potrebe za zapošljavanjem kadrova koji se obrazuju u SŠMB-u (elektrotehničara, tehničara za mehatroniku, alektromehaničara, instalatera-montera itd., mogućnosti profesionalnog usavršavanja naših nastavnika i učenika kao i mogućnosti financiranja studiranja u Italiji zainteresiranom nadarenom maturantu. S tim u vezi potpisat će se Pismo namjere o daljnjoj suradnji i održavanju tečajeva u labinskoj srednjoj školi. Razgledali su kabinete i opremu koju škola posjeduje te su bili oduševljeni koliko praktičnih vještina učenici savladavaju na laboratorijskim vježbama i praktičnom nastavom. Prezentirani su im završni radovi u usmjerenju elektrotehničar, tehničar za mehatroniku, elektromehaničar i instalater-monter.
Fotogalerija:
(Tekst: Davor Franković; Foto: Čedomir Ružić)
Poveznice:
Posjeta CARELU 2016. - ssmb.hr
CAREL Adriatic - carel.com
Suradnja tvornice Carel Adriatic i labinske Srednje škole - radiolabin.hr
Elektrotehničari i strojari labinske srednje škole u posjeti talijanskoj tvrtki CAREL ADRIATIC d.o.o. - 5portal.hr
ELEKTROTEHNIČARI I STROJARI U POSJETI TALIJANSKOJ TVRTKI CAREL ADRIATIC - labin.com


6.5.2017. Elektrotehničari SŠMB-a na 22. Danima otvorenih vrata HOLCIM-a Dana 5. svibnja 2017. učenici trećeg razreda elektrotehničara posjetili su tvornicu cementa u Koromačnu povodom 22. Dana otvorenih vrata. Učenici su uz planirane obilaske i radionice imali prilike i uz stručno vodstvo obići ključna postrojenja za razdiobu električne energije unutar tvornice.
(Teks i foto: Alen Šestak)


3.5.2017. Elektromehaničar Edi Buršić osvojio 6. mjesto na državnom natjecanju U Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu od 26. do 28. travnja 2017. održalo se Državno natjecanje učenika u disciplini elektroinstalater/elektromonter. Na natjecanju je sudjelovao i naš maturant Edi Buršić (3.ams) pod mentorstvom nastavnika Alena Šestaka. U jakoj konkurenciji od 12 učenika iz 10 škola Edi Buršić osvojio je izvrsno 6. mjesto.
Fotogalerija sa natjecanja - esos.hr

3.5.2017. Samostalni rad Luke Silova na smotri radova elektrotehnike na FER-u Državna smotra radova elektrotehnike i računarstva održala se na FER-u Zagrebu 26.4.2017. a sudjelovalo je 30 škola sa 63 učenička rada. Našu školu je predstavljao maturant Luka Silov iz IV.em razreda s završnim radom "Misaona elektronička igra Master Mind" ili poznata kao "Bikovi i krave", pod mentorskim vodstvom nastavnika Ivice Komadine.

25.4.2017. Istarska regionalna energetska agencija održala predavanja i praktične vježbe iz područja obnovljivih izvora energije (IRENA) je u suradnji sa Srednjom školom Mate Blažine a u sklopu Energetskog tjedna Grada Labina organizirala dvije radionice, svaku u trajanju od četiri školska sata, koje su bile prilagođene za srednjoškolske i osnovnoškolske učenike. Radionicama je prisustvovalo 40-ak učenika Srednje škole Mate Blažine i osnovnih škola "Ivo Lola Ribar" i "Matija Vlačić", a fokusirale su se na korištenje solarne i geotermalne energije te su se provodile uz korištenje opreme koju je IRENA instalirala u prostore SŠMB-a kroz projekte IPA Adriatic CBC 2007-2013 prekogranične suradnje, SEAR i LEGEND.

Uz teoretska predavanja, učenicima je prikazan izvedeni sustav dizalice topline te su odrađene praktične vježbe na solarnoj elektrani. IRENA je vodila radionicu vezanu za korištenje geotermalne energije, a radionicu vezanu za korištenje solarne energije vodio je profesor Srednje škole Mate Blažine, Davor Franković.


12.4.2017. Marko Paliska 12. na državnom natjecanju iz osnova elektrotehnike Na Državnom natjecanju iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici održanom od 5. do 6.4.2017. u Kutini sudjelovao je Marko Paliska, učenik II.e razreda elektrotehnike SŠMB-a. Osvojio je 12. mjesto pod vodstvom mentora Milivoja Crvka, profesora elektrotehnike. Time se nastavlja višegodišnji niz uspjeha naših učenika i mentora iz područja elektrotehnike.


12.4.2017. Luka Silov 14. a Marijo Bugarin 18. na državnom natjecanju iz mehatronike Dana 4.4.2017. mehatroničari SŠMB-a pod vodstvom Ivice Komadine, profesora elektrotehnike, sudjelovali su na Državnom natjecanju učenika u natjecateljskoj disciplini Tehničar za mehatroniku u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu. Na natjecanje se prijavilo 11 škola s 22 učenika. Iz Istarske Županije sudjelovala je samo Srednja škola Mate Blažine s učenicima Lukom Silovom  i Marijom Bugarinom  iz IV.em razreda. Natjecanje je bilo iz područja Elektropneumatike i Programabilnih logičkih upravljača. Luka Silov je zauzeo 14., a Marijo Bugarin  18 mjesto. Ove godine zadatak je bio dosta zahtjevan tako da je samo jedan učenik stigao u potpunosti završiti praktični zadatak.


12.4.2017. Provedena ekološka akcija - EKO Rabac 2017. I ove su godine, krajem ožujka te početkom travnja, učenici Srednje škole Mate Blažine uspješno proveli akciju čišdenja rabačkih plaža. Akciju organizira i vodi aktiv elektrotehnike, a kao i ranijih godina pokrovitelj akcije je Turistička zajednica Grada Labina, kojoj se zahvaljujemo na suradnji te podršci. U provedenoj akciji sudjelovali su učenici elektro zanimanja i to drugi i tredi razredi elektromehaničara te tredi razred elektrotehničara. Nakon obavljenog čišdenja za sve učenike sudionike akcije bila je osigurana okrijepa, tj. sendvič i sok. Prijevoz učenika bio je organiziran redovnom autobusnom linijom Labin – Rabac na čemu se zahvaljujemo prijevoznom poduzeću Autotrans d.o.o.
(Tekst i foto: Alen Šestak)
Izvještaj sa EKO Rabac akcije - pdf


3.4.2017. Posjeta elektrotehničara SŠMB-a tvornici kamene vune Rockwool Dana 24.3.2017. učenici IV.em razreda (elektrotehničari i tehničari za mehatroniku) u pratnji svojih nastavnika Davora Frankovića, Ivice Komadine i Željka Ernečića posjetili su tvornicu kamene vune Rockwool. Učenicima je prezentiran način rada tvornice, te projekti koje provode. Nakon prezentacije učenici su u dvije grupe obišli tehnološki proces proizvodnje kamene vune od sirovine do gotovog proizvoda. Učenici su upoznati sa načinom rada elektroradione te su odradili nekoliko praktičnih vježbi.
Nakon obilaska provedena  je kratka provjera znanja gdje su učenici pokazali zavidno znanje.
(Tekst: Davor Franković)

 

Detaljnije na USEGP-Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta OVDJE!

ELEKTROTEHNIKA I RAČUNALSTVO 2009.-2017. OVDJE!