naslovna > Međunarodni projekti > Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine

Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine

          
Završna konferencija u sklopu projekta Energetske obnove Srednje škole Mate Blažine, Labin


   
  Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj


               Pozivnica za završnu konferenciju energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin
7.9.2018. Najava završne konferencije energetske obnove Srednje škola Mate Blažine za uzvanike i medije "Srdačno Vas pozivamo na Konferenciju povodom završetka radova na Energetskoj obnovi Srednje škole Mate Blažine Labin koja će se održati u petak 14. rujna 2018. s početkom u 11.00 sati u Školskom restoranu  u prizemlju matične zgrade. Molimo Vas da potvrdite svoj dolazak najkasnije do 12. rujna 2018. na broj tel. 052/856-277 ili na e-mail: ssmb@ss-mblazine-labin.skole.hr" (Ravnatelj SŠMB-a Čedomir Ružić, prof.)
Projekt „Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine Labin“ je proveden sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru, te Specifičnom cilju 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.
Predmet energetske obnove je centralna zgrada škole, na kojoj se poboljšavaju toplinska svojstva vanjske ovojnice (krova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom tavanu, vanjskih i ukopanih zidova te vanjske stolarije) i zamijeniti unutarnja rasvjeta energetski učinkovitom, i zgrada radionica, na kojoj se rekonstruira krov.
Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjit će se za oko 63 %, izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 35%, dok je energetskom obnovom energetsko-arhitektonske funkcionalne cjeline projektirana ušteda od oko 30 % toplinske energije za grijanje nakon provedbe energetske obnove.
Ukupna vrijednost Projekta iznosi 5.382.081,25 HRK, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 30 % ukupno prihvatljivih troškova, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost se sufinancira 40 % ukupno prihvatljivih troškova. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseci od dana sklapanja Ugovora.
(Upravni odjel za obrazovanje, sport I tehničku kulturu starske županije i Srednja škola Mate Blažine)
 Fotodokumentacija radova na energetskoj obnovi škole i ostalih radovima koji su prethodili i uslijedili nakon nje...

Preuzimanje:
Prezentacija Energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf
Prezentacija Radionice u sklopu energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf
Pozivnica - pdf


18.8.2018. Video o investicijama realiziranim u posljednjih godinu dana u Labinu Na jučer održanoj Svečanoj sjednici Grada Labina prikazan je video o zadnjih 365 dana u Labinu. Tom je prigodom labinski gradonačelnik Valter Glavičić poručio, `Naša je zadaća realizirati sve naše zajedničke potrebe, a ovo je samo početak. Za sve nas, za bolji Labin, za grad po mjeri čovjeka!
Srednja škola Mate Blažine je u proteklom jednogodišnjem razdoblju, zahvaljujući Gradu Labinu i Istarskoj županiji, učinila ogroman korak u poboljšanju uvjeta rada za svoje učenike i djelatnike - dobila je najprije novu a potom rekonstruiranu bivšu sportsku dvoranu (sada Sportski centar "Franko Mileta") te potpuno energetski obnovljenu matičnu zgradu i dio školske radionice. Zahvalni smo Gradu i Županiji za sve učinjeno!
Najsvečaniji dio sjednice bila podjela nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena akademskom kiparu i profesoru Mati Čvrljku, za izuzetna dostignuća u kiparstvu i doprinos razvoju i promicanju umjetnosti i umjetničke kulture u Labinu. Godišnja nagrada Roberto i Daniela Giannini za 2018. godinu, koja se dodjeljuje kao poticaj znanstvenoistraživačkom radu i promicanju studentskog stvaralaštva, dodijeljena je Massimu Bembiću iz Labina koji je nedavno diplomirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a nagradu je zaslužio za znanstveno istraživački rad „Utjecaj tjelesne težine i prirasta težine trudnica na način dovršetaka porođaja te makrosomiju djeteta“...
Pogledajte video o investicijama realiziranim u posljednjih godinu dana u Labinu - Dan Grada 2018.
Labinština dokazala da je jedna nedjeljiva cjelina koju oduvijek krasi upravo zajedništvo - labin.hr


13.8.2018. Radionice i vježbe elektrotehničara SŠMB-a u sklopu energetska obnove Škole U sklopu projekta „Energetska obnova SŠ Mate Blažine Labin“ održane su dvije radionice "Termočinkovitost i termoizolacija" i "Energetska učinkovitost rasvjete" u kojima je realizirano više vježbi i na praktičan se način prikazalo stečeno znanje tijekom dosadašnjeg obrazovanja iz područja elektrotehnike. Ovim vježbama pokazali su se moguće načini uštede potrošnje i toplinske energije.

20.7.2018. Srednja škola Mate Blažine nakon obavljenog energetskog pregleda centralne zgrade i školske radionice dobila Energetski certifikat - dokument kojim se prikazuje energetsko svojstvo zgrade, energetski razred, karakteristike zgrade i referentne vrijednosti minimalnih zahtjeva na energetska svojstva.

Radovi na energetskoj obnovi Srednje škole Mate Blažine bliže se kraju OVDJE!Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine iz mjeseca u mjesec OVDJE!
27.1.2018. Unutrašnji radovi pri samome kraju Dovršeni su ličilački radovi preostalih učionica, dijelova hodnika i ureda.
24.1.2018. Preostalo je još nekoliko zahvata kod vanjskih radova Fasaderski radovi na ulazu u školu sa strane atrija su dovršeni. Postavljena je toplinske izolacija i nova ostakljena površina na mjestu unutrašnjeg prolaza (tunela) prema sportskoj dvorani. Dovršen je kulir kod fasaderskih radova na sjevernoj strani. Ličenje svih metalnih ograda i vrata je dovršeno. Sanirani su i dimnjaci. Ostao je manji dio otpada u atriju (školskom dvorištu) koji će se do drugoj tjedna potpuno očistiti. Limarski su radovi također pri kraju. Ofarbane su istake atrija (vanjski dio stubišta prema 1. i 2. katu). Slova naziva ustanove  će se postaviti iznad glavnog ulaza.


Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo u posjetu SŠMB-u OVDJE!
19.1.2018. Vlado Prskalo: "Obnovljena škola vam je čista petica!" "Labin je oduvijek bio centar industrije u Istri i vjerujem da će srednja škola, pogotovo nakon što je ovako kvalitetno obnovljena, postati centar strukovnog obrazovanja gdje će se iz cijele Istre slijevati najkvalitetniji kadrovi iz elektrotehnike i strojarstva. Ovo su prvi razgovori, koji će se nastaviti i u Ministarstvu, te vjerujem kako su i danas napravljeni kvalitetni koraci prema ostvarenju našeg cilja.“ – rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić, koji je zajedno s Vladom Prskalom, pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja za područje srednjoškolskog obrazovanja, posjetio u petak 19. siječnja, Srednju školu Mate Blažine. Uz njih su u razgledavanju škole i praćenju nastave bili i ravnatelj škole Čedomir Ružić, zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan te viši stručni suradnik za upravljanje investicijama Bojan Memić. (Glas Istre).
12.1.2018. Povratak u adaptirane školske prostore od ponedjeljka 15. siječnja  Obavještavaju se učenici da će ih na povratku na nastavu II. polugodišta dočekati spremne učionice i većina praktikuma. Novi raspored učionica donosimo u nastavku. Ujedno je napravljen novi raspored sati koji važi od 15. siječnja. Radovi na unutrašnjem uređenju privode se kraju kao i radovi u školskom dvorištu, pa će se i dalje ulaziti na glavni ulaz. U tijeku je ličenje prizemlja i prvog kata. Sretan vam povratak u školske klupe!
23.12.2017. Pred same blagdane završeni su radovi na toplinskoj izolaciji matične zgrade. Skinuta je i posljednja skela. Dovršen je i istureni dio školskog restorana/velike sale za sastanke. Slijede završni radovi u unutrašnjosti škole - ličenje, dovršetak radova u kuhinji, sanitarijama i novoj arhivi te opremanje učionica i nastavničkih kabineta, školske knjižnice i arhive novim namještajem.
21.12.2017. Počelo je opremanje školske knjižnice novim funkcionalnim policama sredstvima Istarske županije. U Školi je instalirana jedna od modernijih 'pametnih' ploča (pametnica) u multimedijalnoj učionici. Ulazna vrata sa školskog dvorišta i sa glavne ulice odlaze u povijest. Zamijenila su ih nova aluminijska. Po povratku će učenicima služiti kao glavni ulaz/izlaz iz Škole ona iz školskog dvorišta/atrija koji je i prilagođen njima. Ulaz sa ulice samo s jednim krilom služit će kao ulaz/izlaz za zaposlenike Škole, roditelje, stranke i goste.
13.12.2017. Izvode se fasaderski radovi na posljednjoj dionici fasade. Dovršava se obloga "špaleta" prozora XPS-om i vrši se završno bojanje već izvedenih obloga. Alu bravarijom se trebala zamijeniti postojeću ulaz sa ulice i dvorišta škole. Radovi na elektroinstalacijama privode se kraju. Uglavnom se čeka na uređenje fasade (ličenje nekih dijelova) da se dovrši gromobranska zaštita.
11.12.2017. Demontirana je skela u atriju škole i montirana je na preostali sjeverni dio u suženom prolazu između škole i pomoćne dvorane. Toplinska izolacija kamenih zidova prizemlja sa unutrašnje strane je dovršena. Preostaje oblaganje "špaleta" prozora i završno bojanje izvedenih obloga. Pojedine učionice i cjeline katova počinju se dovršavati i kompletirati novim parketom ili saniranjem postojećeg. Radovi na elektroinstalacijama su završeni....
9.12.2017. Obrađuju se 'špalete' u cijelom prizemlju, dovršava se ličenje 2. kata i hodnika te priprema novi praktikum...
6.12.2017. Dio fasade na sjevernoj strani je dovršen. Ugostitelji su dobili svoju svlačionicu u sklopu praktikuma...
29.11.2017. Toplinska i zvučna izolacija kamenih zidova prizemlja sa unutrašnje strane se izvodi u skladu s terminskim planom. Dio fasade oko kojeg je ostala skela (na sjevernoj strani) planira se dovršiti do kraja idućeg tjedna. Nakon toga preostaje samo posljednja dionica - suženi dio u prolazu prema dvorani...             
8.11.2017. Izvodi se armiranje kamene vune u atriju i bojanje zidova i plafona na lijevom krilu drugog kata. Planira se preseljenje nekoliko učionica iz prizemlja na drugi kat (lijevo krilo) nakon čega će se započeti sa unutrašnjom toplinskom izolacijom prizemlja i prilagodba postojeće elektroinstalacije...
30.10.2017. Nastavlja se sa lijepljenjem kamene vune u atriju i postavljanjem kamenih klupčica na prozorima. Započinju ličilački radovi na 2. katu. Sanirat će se krov glavnog ulaza u školu i ofarbati stubište. Očekuje se početak radova na oblaganju fasadnih zidova u prizemlju sa unutrašnje strane kako bi se započela potrebna prilagodba postojeće elektroinstalacije. Izrađuje se nova računalska/telefonska mreža. Obnovljen je i moderniziran žičani alarmni sustav te video nadzor u školi...
11.10.2017. Izvršeno orezivanje i skračivanje cedrova te uklanjanje nepoželjnog raslinja u školskom parku Početak je to zajedničkog uređivanja školskog okoliša i okoliša sportskog kompleksa s kojim će se nastaviti u proljeće...
27.9.2017. Prvi dio fasade prema ulici je dovršen u skladu s terminskim planom. Trenutno se izvodi montaža skele u atriju (dvorištu) škole. Oblaganje stropova gipskartonskim pločama na 2. katu bit će dovršeno do kraja tjedna kako bi se započelo sa montažom rasvjetnih tijela. Na 2. katu čeka se dovršetak karton-gipsarskih radova (iznad prozora). U prizemlju i na 1. katu montirano je oko 90% svih rasvjenih tijela predviđenih za zamjenu. Ostatak će se montirati narednih dana...
22.9.2017. Jesenjim sunčevim zracima okupana školska ljepotica pokazala 22. rujna znatiželjnim prolaznicima svoje novo ruho!
20.9.2017. Izvodi se postava gipsanih ploča i toplinske izolacije ispod stropnih greda na 2. katu, žbukanje oko ugrađene stolarije u objektu te izrada i ugradnja PVC stolarije. Sutradan će se navlačiti završna boja na fasade i potom skinuti skela. Prije skidanja skele montirat će se gromobrani. Vrše se pripreme za nastavak izvedbe elektroinstalacije u prizemlju i na 2. katu. Za sada je u funkciji elektroinstalacija 1. kata. Dostavljene su sve svjetiljke. Zamjenjuje se rasvjeta radi povećavanja energetske učinkovitosti...
18.9.2017. Unatoč radovima, nastava u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine odvija se bez zapreka (TV Istra) Zbog radova na energetskoj obnovi i potpunoj adaptaciji matične zgrade labinske Srednje škole, nastava je započela tjedan dana kasnije u odnosu na ostale škole. Radovi započeti krajem srpnja privode se kraju te se očekuje da bi potpunu funkcionalnost škola dobila u ožujku. Nastava se održava po posebnom rasporedu prostorija u prizemlju i na 1. katu matične zgrade i u školskoj radionici preko puta. Pristup 2. katu bit će moguć početkom studenog. Zbog kasnijeg početka nastave, održat će se i nadoknada školskog programa.
Ulaganje u znanje i obrazovanje je najisplativije ulaganje te se na primjeru labinske škole jasno ocrtava da za dobre i velike stvari treba biti strpljiv. Naposljetku, vrijedni i nagrađivani labinski učenici, ali i nastavnici te svo ostalo srednjoškolsko osoblje zaslužuje kvalitetnu školu u kojoj će stasati novi mali geniji i veliki ljudi... (Prenosimo: Ana Černjul, TV ISTRA)

U Srednjoj školi Mate Blažine zbog radova nastava počela 11. rujna OVDJE!

30.8.2017. Župan Valter Flego posjetio Labin - upitan početak nastave u srednjoj školi Župan Istarske županije Valter Flego sa suradnicima Valerijom Drandićem, ovlaštenikom župana i Patricijom Percan, pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu danas je posjetio Labin, odnosno gradilišta labinske sportske dvorane „Franko Mileta“ i Srednje škole Mate Blažine Labin. U Labinu su ga dočekali gradonačelnik Valter Glavičić te njegovi zamjenici Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković, zatim ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić i direktor Labina 2000, upravitelja kompleksa sportske dvorane, Dalibor Zupičić. U srednjoj školi u tijeku su radovi na zamjeni elektrointalacija, prozora, energetskoj obnovi fasade te rješavanju oborinske odvodnje. Što se tiče energetske obnove, radovi će najvjerojatnije trajati do veljače, otkrio nam je ravnatelj škole Čedomir Ružić. Nastava će se početkom školske godine odvijati u, kaže ravnatelj: (ton – Čedomir Ružić). A hoće li nastava biti odgođena za tjedan dana: (ton – Čedomir Ružić 1). Ravnatelja labinske srednje škole Čedomira Ružića pitali smo i kolika je ukupna vrijednost radova: (ton – Čedomir Ružić 2). Gradonačelnik Valter Glavičić danas je kazao kako je najisplativije ulaganje ono u obrazovanje. Labin dobiva uskoro i novi sportski kompleks: (ton – Valter Glavičić). Župan Flego naglasio je kako je iznimno zadovoljan sa postojećim projektima, ali i onima najavljenim za sljedeću godinu: (ton – Valter Flego). Župan je sa svojim suradnicima potom obišao srednju školu i sportsku dvoranu, čiji ukupni radovi podsjećamo, iznose 35 milijuna kuna... (Prenosimo: Radio Labin)

Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine u punom zamahu OVDJE!

11.8.2017. Radovi na obnovi ovojnice, sanaciji oborinske kanalizacije i zamjeni elektroinstalacija u punom zamahu Radovi na obnovi ovojnice, sanaciji oborinske kanalizacije i zamjeni elektroinstalacija u Srednjoj školi Mate Blažine započeli su sredinom srpnja pratećim investicijama Istarske županije koje nisu obuhvaćene projektom energetske obnove, a pokazale su se nužne radi cjelovitosti zahvata - sanacijom oborinske kanalizacije oko škole (nastavit će se i u školskom dvorištu kroz zatvorene kanale, tako da će Škola imati kvalitetnu odvodnju i spoj preko 3 glavna kolektora na buduću javnu oborinsku mrežu). Paralelno je krenula demontaža postojeće elektroinstalacije i elektroinstalacijskim radovima montaže instalacijskom materijala i opreme (prekidača, utičnica, razvodnih elektro ormarića, glavnog ormarića…) po cijeloj školi. Dosad je zamijenjen dio elektroinstalacije po školi i poskidana je kompletna zastarjela rasvjeta da bi na kraju bila zamijenjena novim rasvjetnim tijelima kako bi se udovoljilo novim standardima i zahtjevima energetske učinkovitosti.
Radovi na projektu obnove ovojnice - cjelokupne energetske obnove Srednje škole Mate Blažine, koje je također inicirala Istarska županija, započeli su najprije skidanjem i postavljanjem vanjske PVC stolarije koja će imati i roletne,  potom je izvršeno rušenje stropne konstrukcije na drugom katu zgrade prema glavnoj ulici, a nastavit će se dalje sve prema sjevernoj strani, kako bi se postavile gipsane ploče i toplinska izolacija prema krovu. Postavljena je početkom kolovoza i građevinska skela na fasadi vanjskom dijelu gradilišta i pristupilo se pregledu i tzv. pranju fasade prije postavljanja kamena i toplinske izolacije... (Istarska županija - Regione istriana)

12.7.2017. Više od 5 milijuna kuna za energetsku obnovu srednje škole u Labinu Nakon provedenog postupka javne nabave i odabira izvođača radova, istarski župan Valter Flego je ovog tjedna potpisao Ugovor o početku radova na energetskoj obnovi ovojnice zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin vrijedan preko 3 milijuna kuna. Prema riječima župana Flega riječ je o iznimno vrijednoj investiciji kojom će se smanjiti emisija CO2, uštediti na troškovima za energente te značajno podići standard škole te uvjeti boravka djece.
„U 2017. godini gotovo jednu trećinu Proračuna Istarske županije izdvajamo za razvojne projekte i programe, među kojima su i oni na području obrazovanja. Ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu diljem Istre, našoj djeci omogućavamo kvalitetnije školovanje i ugodniji boravak u školama, a pritom vodimo brigu o okolišu. Ulaganja u djecu i mlade, te učinkovita energetska politika visoko su na našoj listi prioriteta“, istaknuo je istarski župan.
Labinska srednja škola zbog činjenice da nema potrebu za dogradnjom, ima uređeno vlasništvo, te veliki broj djece, zadovoljila je kriterije Javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za "Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", kojeg je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.
Pored obnove ovojnice, projekt obuhvaća i zamjenu postojeće rasvjete energetski učinkovitijom za što je u tijeku postupak odabira izvođača, koji bi trebao biti okončan krajem mjeseca. Također, projekt predviđa i obnovu krova radionice, koja je već dovršena.
Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 5,3 milijuna kuna (s PDV-om), a sufinanciraju ga s po 30% Istarska županija i Europski fond za regionalni razvoj te s preostalih 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Uz navedene aktivnosti projekta, Istarska županija izdvojit će oko dodatnih milijun kuna za realizaciju pratećih investicija koje nisu mogle biti obuhvaćene projektom, a pokazale su se nužne radi cjelovitosti zahvata. Navedene aktivnosti se odnose na sanaciju oborinske kanalizacije škole te rekonstrukciju elektroinstalacija snage i rasvjete za što su izrađena projektantska rješenja i u fazi su ugovaranja radovi.
Za obnovu ovojnice zgrade odabrane su tvrtke Maling d.o.o. Labin (izvršitelj radova), DIGA-INŽENJERING d.o.o. Labin (izvršitelji usluge stručnog nadzora) i Indikator d.o.o. Labin (izvršitelji usluge koordinatora II).
Unutarnji radovi započet će krajem mjeseca, dok su djeca na ljetnom raspustu, a kraj cjelokupnog projekta očekuje se u prvom tromjesečju 2018. godine.


Obnova Srednje škole Mate Blažine OVDJE!

24.1.2017. Najveća ovogodišnja investicija Istarske županije u školsku infrastrukturu bit će energetska obnova zgrade labinske Srednje škole Mate Blažine za što je planirano 5,27 milijun kuna. Kao jedan od važnijih projekata, ostvaren lani, napominje energetsku obnovu školskih i predškolskih ustanova, kao i stambenih zgrada, u čemu je Labin predvodnik među gradovima u državi. Ove će godine i Srednja škola Mate Blažine, koja je u vlasništvu Istarske županije, sufinanciranjem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenjakrenuti u cjelovitu obnovu zgrade... (Glas Istre - tiskano  izdanje)

ISTARSKA ŽUPANIJA OSIGURAVA 5.269.803,00 KN ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADE SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE LABIN Županija dogodine nastavlja i s ulaganjima u obrazovanje: 5.269.803,00 kn u energetsku obnovu matične zgrade Srednje škole Mate Blažine Labin

11.11.2016. U proračunu Istarske županije za iduću godinu osigurano više od 5 milijuna kuna za energetsku obnovu labinske Srednje škole Pred Skupštinom Istarske županije je usvajanje Proračuna za 2017. godinu, čije će se prvo čitanje naći na dnevnom redu sjednice Skupštine ovog ponedjeljka. Prijedlog novog Proračuna je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavio istarski župan Valter Flego.  Izradi Proračuna, naglasio je župan Flego, pristupilo se odgovorno i racionalno kako se ne bi dovela u pitanje realizacija planiranih ili već započetih županijskih razvojnih projekata.
„I ove smo godine bili suočeni s nizom nepoznanica te svjesni činjenice da nam predstoji još jedno financijski izazovno razdoblje. Naime, zbog prijevremenih parlamentarnih izbora, Vlada nije donijela zakonom propisane Smjernice o očekivanim ekonomskim kretanjima u 2017. godini prema kojima bi mogli planirati Proračun“, kazao je župan dodajući kako u Proračun nisu uključene novine koje predlaže nova Vlada, a odnose se na najavljenu poreznu reformu kojom bi se ponovno značajno smanjili prihodi od poreza na dohodak lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.
Kako je ujedno najavio, župan će na tu temu, u svojstvu potpredsjednika Hrvatske zajednice županija, idućeg tjedna razgovarati s predsjednikom Sabora Božom Petrovom. Prijedlog Proračuna iznosi 1.230.000.000,00 kn, te i ove godine objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 214.715.203,33 kuna ili 17,5% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.015.284.796,67 kune, odnosno 82,5%.
„Racionalizacija poslovanja, koju iz godine u godinu sustavno provodimo, omogućuje nam da u Proračunu za 2017. godinu čak 34,6% sredstava usmjerimo u razvojne programe i projekte, od kojih su najznačajnije investicije izgradnja i opremanje Opće bolnice Pula, izgradnja i dogradnja domova za starije osobe, značajna ulaganja u Srednju školu Mate Blažine Labin i ostale škole, nastavak projekta izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, te priprema brojnih EU projekta“, istaknuo je istarski župan Valter Flego. U energetsku obnovu zgrade labinske srednje škole županija će investirati 5.269.803 kune...(Prenosimo: Istarska županija - Regione istriana 11.11.2016. - istra-istria.hr)
14.7.2016. Država će sufinancirati energetsku obnovu labinske srednje škole Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević potpisao je Odluku o sufinanciranju izvođenja radova na energetskoj obnovi Srednje škole Mate Blažine u Labinu. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 5.382.081 kuna, a odlukom se sufinancira iznos od 3.569.803 kuna što predstavlja 70% prihvatljivih troškova. Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćaju rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, izolaciju stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izolaciju ukopanih dijelova ovojnice i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom. Srednju školu Mate Blažine u Labinu pohađa 473 učenika u 24 razreda a u njoj radi 61 nastavnik. Zgrada je sagrađena 1949. a projektirana je ušteda od oko 30% toplinske energije za grijanje nakon provedbe energetske obnove... (Prenosimo: Radio Labin -  radiolabin.hr)
14.7.2016. Ministarstvo odobrilo projekt energetske obnove Srednje škole Mate Blažine Jedva smo dočekali tu odluku, te smo svi zajedno presretni, jer je to bilo prijeko potrebno, znajući u kojem je derutnom stanju škola - rekao nam je ravnatelj Čedomir Ružić, nakon što je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević potpisao Odluku o sufinanciranju izvođenja radova na energetskoj obnovi srednje škole Mate Blažine. Ukupna vrijednost Projekta iznosi  5,3 a odlukom se sufinancira iznos od 3.5 milijuna kuna, što predstavlja 70 posto prihvatljivih troškova. Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćaju rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izolacija ukopanih dijelova ovojnice i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom. Ružić je istaknuo kako je školska zgrada stara skoro sedamdeset godina, prisjetio se kad je sad već daleke 1998. u više učionica urušio se strop, što su sami sanirali, da bi se učenici osjećali sigurno. – Instalacije su jako loše i stare, pogotovu one za grijanje, tako da zimi radimo po nikakvim uvjetima, jer je prostorije nemoguće zagrijati. Fasada nam vidljivo otpada, mada je održavamo shodno mogućnostima. Zahvalio bi se i županiji na financijskoj pomoći koju su nam u više navrata pružili, a osim odobrenih sredstava ministarstva i ove će prilike županija financirati izgradnju novog odvodnog sustava oko zgrade, jer nam za kišnog vremena voda ulazi u podrume. Osim toga, zamijenit će nam sve strujne priključke - ističe Ružić. Srednju školu Mate Blažine pohađa 473 učenika u 24 razreda a u njoj radi 61 nastavnik. Zgrada je sagrađena 1949. a projektirana je ušteda od oko 30 posto toplinske energije za grijanje nakon provedbe energetske obnove... (Prenosimo: 5portal -  5portal.hr)

Poveznice:

Fotogalerija tijeka radova srpanj, kolovoz, rujan, listopad OVDJE!
Fotogalerija tijeka radova studeni, prosinac, siječanj: