naslovna > Kurikulum > Građanski odgoj i obrazovanje > Građanski odgoj i obrazovanje Istarske županije

Građanski odgoj i obrazovanje Istarske županije

 

 

Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola


20.2.2018. Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola Od sljedeće školske godine, u deset istarskih osnovnih škola započet će eksperimentalno uvođenje građanskog odgoja, najavljeno je danas u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji na uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama. Sporazum su potpisali istarski župan Valter Flego, gradonačelnici Rijeke, Pazina i Umaga - Vojko Obersnel, Renato Krulčić i Vili Bassanese, te predstavnici gradova Pula, Poreč i Rovinj.
Prema riječima župana Flega, kao zajednici potreban nam je moderni obrazovni sustav koji će našu djecu poticati na kritičko razmišljanje, te izgradnju otvorenog i tolerantnog društva. Iz tog je razloga, smatra župan, provedba cjelovite Kurikularne reforme, proces koji treba čim prije provesti. 
„Upravo s tim ciljem, u Istarskoj županiji krenuli smo s projektom uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama. Temelj za Građanski odgoj uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, te  je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima.
„Ujedno želim posjetiti kako smo već i projektom Implementacije zavičajne nastave krenuli u smjeru baštinjenja našeg regionalnog identiteta i naših vrijednosti, a uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja činimo dodatni iskorak u tom smjeru.
Zadovoljstvo uvođenjem građanskog odgoja iskazao je i gradonačelnik Renato Krulčić, koji smatra da će se na taj način nadograditi ono za što se zalaže Grad Pazin.
Gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na riječka iskustva uvođenja građanskog odgoja, koji se eksperimentalno provodi u šest osnovnih škola te je izazvao veliki interes učenika, te zadovoljstvo učitelja i roditelja. 
„Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što se program građanskog odgoja širi Hrvatskom. Nažalost građanski odgoj u Hrvatskoj još uvijek nije sastavni dio Kurikuluma te se predaje kao vannastavna aktivnost.
Župan Flego se osvrnuo na hodogram aktivnosti koje su prethodile potpisivanju Sporazuma, a koje su započele u rujnu 2016. godine kada je održan sastanak na temu građanskog odgoja i obrazovanja, u Poreču.  Potom je provedena anketa u školama diljem Istre, te su brojne škole iskazale interes za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. U rujnu 2017. godine, od strane istarskog župana imenovana je Radna skupina od 7 članova zaduženih za realizaciju  programa, od kojih su 3 članice iz Centra za građanske inicijative Poreč, a ostali su članovi: predsjednica Tanja Carić iz Gimnazije Pula, zamjenik predsjednice Čedomir Ružić iz Srednje škole Labin, Slaviša Šmalc iz Grada Umaga, te Patricia Percan iz Istarske županije.
Interes za uvođenje GOO iskazali su gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin, Umag za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija. Na temelju iskaza interesa i motivacijskog pisma, odabrane su sljedeće škole čiji je osnivač Istarska županija: OŠ Barban, OŠ Krnica, OŠ Potpićan, OŠ Vodnjan i OŠ Žminj, a od strane Gradova koji su osnivači škola odabrano je ukupno 5 OŠ (na prijedlog samih Gradova-osnivača).
Za po 2 djelatnika izabranih 10 škola bit će organizirana edukacija u Umagu, Poreču, Pazinu, Rovinju, Puli, Žminju i Barbanu, u 7 ciklusa po 2 dana u periodu od ožujka do lipnja. Edukaciju će provoditi GOOD inicijativa, odnosno udruge članice: Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i GONG. Edukacija će obuhvaćati 7 modula: Uvod u ljudska prava; Participativna metodika; Politička pismenost; Medijska pismenost; Obrazovanje protiv korupcije; Volontiranje u radu s djecom i mladima; Osnovni seminar medijacije.
Nakon navedene edukacije stvorit će se uvjeti za uvođenje GOO kao vannastavne aktivnosti u 5. razredima odabranih škola, u šk. 2018./19. godini.

Poveznice:

Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola - istra-istria.hr
Građanski odgoj preuzimaju najpropulzivniji dijelovi Hrvatske - glasistre.hr