naslovna > Područja rada i programi > Turizam i ugostiteljstvo 2018.-2022.

Turizam i ugostiteljstvo


                 konobar                                   kuhar                              pomoćni kuhar

KADA ODABRATI TROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE KONOBAR I KUHAR?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.
KADA ODABRATI 2-GODIŠNJI STRUKOVNI PROGRAM ZANIMANJE POMOĆNI KUHAR?
Dvogodišnji strukovni program vas priprema za rad i zaposlenje kroz osposobljavanje za manje složena zanimanja u kojima su bitne vještine i navike, a manje su potrebna teorijska znanja.
Nastavni planovi i programi
Detaljnije Školski i strukovni kurikulum - pdf

Poveznica: Turizam i ugostiteljstvo 2009.-2017. - ssmb.hr

 

Šk.g. 2022.-2023.
 


30.11.2022. Evo koje riblje specijalitete su pripremili budući kuhari! (Preuzeto do Labinštine.info) Juha od škampa, Hobotnica u Romesco umaku, Srdele iz peći, Brodet od sitne plave ribe s domaćom palentom i Kuglice od rakova nazivi su specijaliteta koje su 30. studenoga gostima na stol iznijeli budući kuhari i konobari, učenici Srednje škole Mate Blažine Labin. Bila je to završnica prve radionice školskog projekta 'Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75'. Kako nam je objasnio voditelj projekta, nastavnik Ugostiteljskog posluživanja Ivica Matanaović, radionica se sastojala od predavanja o nutricionizmu i praktičnog kuharskog dijela.
„Predavače je angažirao AZRRI kao naš vanjski suradnik. S njima planiramo još tri radionice te još tri radionice koje ćemo organizirati interno“, objasnio nam je Matanović. Učenici su kuhali pod nadzorom Stivena Vunića, vlasnika i kuhara Konobe 'Zijavica' u Mošćeničkoj dragi.
„Naglasak je bio na lokalitetu i nekim osnovnim tehnikama koje su nam potrebne. Srdela i hobotnica bile su nam glavne namirnice. Sva su jela kreirana ta potrebe ove radionice, osim juhe od škampa koju imamo u ponudi naše konobe“, objasnio nam je Vunić.

Darijan Franković, jedan od budućih kuhara koji su sudjelovali radionici, iznio nam je svoje dojmove: „Radili smo sve i svašta, svakakve stvari, a najviše mi se svidjela hobotnica i mislim da ću to napraviti kod kuće, za tatu Pericu Frankovića i mamu Leonidu Rumin Franković".
Priprema i serviranje odvijalo se pod nadzorom nastavnice Poznavanja robe i prehrane Gordane Benković i nastavnika Kuharstva Dorijana Mohorovića. 

Među gostima koje je ravnatelj škole Đani Žufić pozvao na degustaciju nalazili su se i bivši ravnatelj i pokretač projekta Čedomir Ružić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Percan, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj i Mirela Faraguna, voditeljica Lokalne akcijske grupe u ribarstvu FLAG 'Alba', koja financira projekt.

(Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)
Poveznica:
Evo koje riblje specijalitete su pripremili budući kuhari! (video) - youtube


29.1.2022. Srednja škola Mate Blažine osigurala opremu za projekt «Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75» Srednja škola Mate Blažine Labin je u okviru Flag Natječaja mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.- 2020. FLAG-a ALBA, u sklopu projekta FLAG-21-5-11 „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75” nabavila opremu u vrijednosti od  67.073,26 Kn za potrebe praktikuma kuharstva i ugostiteljskog posluživanja. Udio javne potpore iznosi 100% sveukupnih prihvatljivih troškova od čega je EU doprinos 85%, a Republika Hrvatska 15%.
Oprema se sastoji od posuđa, pribora i uređaja za pripremu, čuvanje i posluživanje jela od ribe i morskih plodova. Praktikum kuharstva je s ciljem poboljšanja uvjeta za pripremu proizvoda ribarstva i akvakulture opremljen hladnjakom, zamrzivačem, šoker aparatom, posuđem i priborom za čuvanje i pripremu, a praktikum posluživanja posuđem i priborom za posluživanje raznih morskih delicija.
Sva oprema koristiti će se već na prvim planiranim edukacijskim radionicama na kojima će se promicati konzumacija proizvoda akvakulture i ribarstva,  jačati svijesti o nutritivnoj i zdravstvenoj važnosti konzumacije ribe za cca 300 učenika SšMB te obučiti nastavnike kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i prehrane o suvremenom pristupu pripremi jela od ribe i plodova mora. Nakon realizacije projekta oprema će ostati školi na raspolaganje uz pomoć koje će se dugoročno i kontinuirano promicati povećanje konzumacije ribe u srednjoškolskoj populaciji.
Poveznica:
Srednja škola Mate Blažine osigurala opremu za projekt «Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75» - ssmb.hr
Najava prve nutricionističke i kuharske radionice - ssmb.hr

Šk.g. 2021.-2022.


24.2.2022. Rabačka Maslinica održala edukativne kuharske i barmenske radionice za ugostitelje Srednje škole Mate Blažine 
S ciljem unapređenja nastave i što bolje suradnje obrazovnih ustanova i poduzeća, Maslinica d.o.o. održala je tijekom veljače edukativne kuharske i barmenske radionice budućim kuharima i konobarima te ugostiteljskom praktikumu donirala vrijedne uređaje, namirnice i potrošni materijal za unapređenje praktične nastave. Glavni kuhari i voditelji posluživanja hotelskih kuća Maslinica resorta iz Rapca osmislili su i predstavili učenicima i profesorima menije i barske mješavine (koktele) iz njihove ugostiteljske ponude. U prvom tjednu edukacija svoj mesni meni predstavili su glavni kuhari, chefovi koji su ujedno i bivši učenici ove srednje škole, Marino Baćac (Pizza & Grill Oliva – Maslinica) i Elvis Bašić (Restoran Ancora – Maslinica).

Tako su kuhari 2.gh razreda pod budnim okom i stručnim vodstvom vrhunskih kuhara i njihovog stručnog učitelja kuharstva Dorijana Mohorovića imali priliku naučiti i sudjelovati u pripremi: „Krem juhe od gljiva s čipsom od batate i aromatiziranim peršinom” kao prvog slijeda, „Svinjskog filea alla tagliata s aromatiziranim krumpirom i mousse-om od brokule, kremom od parmezana i karameliziranom ciklom” kao glavnog jela i desertnog jela „Mousse-a od čokolade s kremom od banane i Bailey's-a, crumbsa od badema i čokoladne pločice”.

Dok je kuharski dio učenika pripremao ukusna jela Karmen Miletić (voditeljica Pizza & Grill Oliva Maslinica) odradila je odličnu edukativnu barmensku radionicu za konobare gdje su učenici naučili pripremati nekoliko barskih mješavina iz ugostiteljske ponude hotelskog resorta kao što su „Aperol Spritz”, „Malibu sunrise”, „Pina Colada” i dr. Konobarski dio razreda pod vodstvom nastavnika ugostiteljskog posluživanja Ivice Matanovića se pobrinuo najprije za pripremne radove, postavljanje svečanog banketnog stola i posluživanje pripremljenih jela i pića. Na kraju su učenici degustirali ukusna pripremljena jela i pića. U drugom dijelu edukacija vrijedni Marino i Elvis predstavili su učenicima 3.gh razreda nove gastronomske trendove i tehnike pripreme jela te dizajniranje i osuvremenjivanje restoranskih menija.


Učenici su dobili izravan uvid u praktičnu vještinu, stručnost i kreativnost u pripremi jela i pića vrhunskih chefova i voditelja posluživanja hotelskih kuća Maslinice d.o.o. Cjelokupan asortiman potrošnog materijala, namirnica i pića za kuharske i barmenske radionice hotelsko poduzeće Maslinica d.o.o. u suradnji s poduzećima Labinska Mirna trgovina d.o.o., Pristav d.o.o. iz Kršana i Agrofructus iz Poreča je doniran Srednjoj školi Mate Blažine. Uz kompletnu donaciju za radionice izdvojena su i dodatna sredstva za donaciju nekvarljive namirnice i potrošnog materijala koji će itekako dobro doći u daljnjem obrazovanju budućih ugostiteljskih djelatnika ove škole. Kako bi unaprijedili nastavu ugostiteljskog posluživanja poduzeće Maslinica d.o.o. je ustupila Srednjoj školi Mate Blažine i suvremeni aparat za izradu espresso kave kojim su budući konobari oduševljeni a mi im se ovom prilikom zahvaljujemo,
(Tekst i foto: Ivica Matanović i Dorijano Mohorović)


23.11.2021. Najava prezentacije Valamarovih stipendija za kuhare i konobare SŠMB-a  Valamar Riviera d.d. zajedno sa Ministarstvom turizma i sporta kreće u novu kampanju stipendiranja učenika u školskoj godini 2021.-2022. s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu. Do kada se učenici mogu prijaviti možete pročitati OVDJE!
Prezentacija za konobare i kuhare Srednje škole Mate Blažine održat će se preko Zoom platforme u srijedu 24.11.2021. u 18.00 sati. Učenici će preko svojim nastavnika iz struke i razrednika dobiti link na online meeting i lozinku za uključivanje. Vrlo je važno da na prezentaciji sudjeluju i roditelji ukoliko imaju nekih pitanja ili eventualnih nedoumica. Dobrodošli!
(Jelena Vickić Stepčić, stručni suradnik razvoja u ljudskim potencijalima, Valamar Riviera d.d., St. Kaligari 1, Poreč,
0993877610, jelena.vickicstepcic@valamar.com, www.valamar.com)

Preuzimanje:
Prezentacija za stipendiste 2021-2022 - VALAMAR RIVIERA - pdf
Valamar stipendija 2021.-2022. letak - pdf
Poveznica:
Dobar posao u Valamaru - dobarposaouvalamaru.com
Valamar stipendije - dobarposaouvalamaru.com


5.11.2021. Projekt Srednje škole Mate Blažine Labin „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji - EDUFISH ALBA  75” među 10 odabranih projekata u okviru Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba
Dana  5.11.2021. u prostorijama Malog kazališta Labin održana je svečanost dodjele Odluka o odabiru projekta u okviru Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba. Među 10 odabranih projekata, nalazi se i projekt Srednje škole Mate Blažine Labin „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji - EDUFISH ALBA 75”, koju je na svečanosti primio ravnatelj Čedomir Ružić.
Cilj projekta je podizanje svijesti kod oko 300 učenika o nutritivnoj i zdravstvenoj važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama kroz sudjelovanje u nutricionističkim predavanjima i gastro radionicama pripreme i konzumacije proizvoda od ribe i morskih plodova, te pripremu  multimedijskih materijala koji će se diseminirati na području LAGUR-a ALBA i Istarskoj županiji. Osim edukativnih aktivnosti i promidžbenih aktivnosti usmjerenih na poticanje konzumacije ribe, projektom EDUFISH ALBA 75 je predviđeno i opremanje praktikuma kuharstva dodatnom opremom koja će poboljšati uvjete za pripremu ribe i proizvoda akvakulture. 
Procijenjena vrijednost projekta je 200.383,75 kn.

Srednja Škola Mate Blažine Labin se  ovom prilikom javno zahvaljuje voditeljici FLAG-a Alba Mireli Faraguna i predsjedniku Robertu Mohoroviću,  pročelnici UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu IŽ-a Patricii Percan,  regionalnoj koordinatorici za EU programe i fondove Patrizii Bosich i njezinim suradnicama Aleksandri Babić i Ivani Jugovac, koje su s Gordanom Benković Glušić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nastavnicom predmeta iz područja prehrambene tehnologije u ugostiteljstvu, koordinatoricom projekta te Dorijanom Mohorovićem i Ivicom Matanovićem nastavnicima praktične nastave kuharstva i ugostiteljskog posluživanja u SŠMB-u i vanjskom suradnicom Barbrom Kristofich Ambruš, upraviteljicom Zaklade za poticanje inovacija i novih tehnologija, pomogli u rekordno kratkom vremenu prikupiti i ispuniti zahtjevnu projektnu dokumentaciju za prijavu projekta. Sretno sada i u samoj provedbi svega planiranog!
(Projektni tim EDUFISH ALBA  75)
Preuzimanje:
Prezentacija projekta „Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji - EDUFISH ALBA  75”, Gordana Benković Gušić - pdf

Poveznice:
Školama i vrtićima više od 2 milijuna kuna FLAG-a Alba - radiolabin.hr
Nova ulaganja u mlade: U Labin bespovratno 1,5 milijuna kuna za obnovu školskih kuhinja i zdravu prehranu (Galerija fotografija) - 5portal.hr
Nova ulaganja u mlade: U Labin bespovratno 1,5 milijuna kuna za obnovu školskih kuhinja i zdravu prehranu - labinskakomuna.eu
FLAG Alba odobrio projekte u vrijednosti od 2.154.310,84 HRK za opremanje kuhinja u školama i vrtićima te za promicanje konzumacije ribe i drugih morskih organizama - labin.com

Šk.g. 2019.-2020.


20.12.2019. Održana blagdanska marenda: ugostitelji podijelili 700 porcija (video) Udruženja obrtnika Labin počastilo je građane tradicionalnom Blagdanskom marendom održanom 20. prosinca u sklopu Božića u Labinu, koji se održava u velikoj dvorani Sportskog centra „Franko Mileta“. Dobrodošlicu posjetiteljima zaželjeli su Alis Šaina i Elvis Diminić, tajnica i predsjednik Udruženja.
Podijeljeno je oko 700 porcija, a sudjelovali su restorani Velo kafe – maneštra, Kvarner – jota, Doina – sendviči s pohanim srdelama, Peteani – juneća kalandraka i Mika – grah sa suhim mesom. Kuhano vino dijelilo se besplatno, a simbolična participacija od 10 kuna po tanjuru išla je u korist humanitarne akcije udruge Mendula za kupnju uređaja „Shockmaster“ za labinski Dom zdravlja.

Ugostiteljima sve pohvale za posluženu hranu, što potvrđuje i naš video OVDJE!
(Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)                                                                         foto. Bruno Falco
21.11.2019. Naši vrijedni kuhari i konobari ponosni što su dali svoj doprinos obilježavanju 50. rođendana Udruženja obrtnika Labin Udruženje obrtnika Labin proslavilo je 14. studenog 2019. u dvorani SRC Franko Mileta  zajedno sa svojim članovima i gostima 50. obljetnicu postojanja i uspješnog rada nakon čega su se uzvanici i gosti u restoranu Srednje škole Mate Blažine počastili hladno-toplim buffetom koji su izradili kuhari i konobari 3. razreda  pod vodstvom njihovih mentora.

Poveznice:
Udruženje obrtnika Labin proslavilo 50.godina aktivnog djelovanja - 5portal.hr
Video prezentacija proslave, Branko Biočić - youtube


7.10.2019. Valamar predstavlja program stipendiranja u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu 
Valamar Riviera i ove godine raspisuje natječaj za učeničke stipendije za školsku godinu 2019./2020. za turističko-ugostiteljska zanimanja kuhar, konobar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist i elektrotehničar. Valamar učenicima u cijeloj Hrvatskoj nudi atraktivan program stipendiranja u vrijednosti od 1.200 kuna mjesečno tijekom školske godine, u trajanju od 10 mjeseci sve do završetka školovanja te ovih dana organizira predstavljanje programa u hrvatskim školama. Tako će zainteresirani učenici Srednje škole Mate Blažine u Labinu već u srijedu, 9. listopada, u 17 sati moći saznati sve o stipendijama u najvećoj turističkoj kompaniji i radu kod top poslodavca u turizmu.
Stipendiranje učenika Valamar osigurava kroz partnersku suradnju s Ministarstvom turizma, a obveza svih stipendista jest da tijekom stipendiranja redovito pohađaju nastavu, upišu školsku godinu i uredno maturiraju. U jednoj od atraktivnih Valamarovih destinacija od Istre i Krka do Dubrovnika, učenici imaju priliku odraditi kvalitetnu praksu, a po završetku školovanja osigurano im je i prvo zaposlenje kod vodećeg poslodavca u turizmu u Hrvatskoj. Osim toga, Valamar svojim stipendistima koji dolaze iz drugih destinacija osigurava smještaj i prehranu na teret poslodavca.
„Prednosti rada u Valamaru su, među ostalim, osobni i profesionalni razvoj u struci, uključivanje u stručna osposobljavanja i programe nagrađivanja. Dugoročno povezivanje s poslodavcem moguće je ostvariti najprije kroz status stalnog sezonskog radnika s cjelogodišnjim primanjima i redovnim stažem. Stipendistima koji se zaposle u Valamaru kompanija pruža mogućnost razvoja karijere putem niza vrhunskih edukacijskih programa kao što je primjerice Valamar akademija koja zaposlenike priprema za specijalističke i voditeljske pozicije“, ističe Nevena Tolanov, voditeljica razvoja ljudskih potencijala u Valamaru.
Programom stipendiranja Valamar želi potaknuti i podržati mlade u Hrvatskoj u odluci da upišu i završe obrazovne programe za ugostiteljsko - turistička zanimanja, a po prvi puta ove godine Valamar samostalno raspisuje natječaj za pet stipendija za koje se mogu natjecati i učenici elektrotehničkih škola. Važan cilj je i kvalitetnije povezivanje sa srednjim strukovnim i ugostiteljskim školama diljem Hrvatske te aktivno partnerstvo s obrazovnim institucijama u programima budućih centara kompetencija. Svi Valamarovi stipendisti imaju atraktivne uvjete rada i razvoja kod top poslodavca. Valamar je najveći stipenditor u turizmu u Hrvatskoj, a ove godine u svojim hotelima i ljetovalištima od Istre i Kvarnera do Dubrovnika zapošljava 7.000 zaposlenika.
Svi učenici koje zanima stipendija u Valamaru mogu se pridružiti predstavljanjima i prijaviti se putem online obrasca na www.dobarposaouvalamaru.com do 20. listopada.
Preuzimanje:
Poziv za učenike i roditelje - pdf

Šk.g. 2018.-2019.5.6.2019. U SŠMB-u održan Gastro domjenak 2019.
Dana 28. svibnja se u školskom restoranu održala prezentacija praktičnog dijela završnog ispita za kuhare i konobare šk.g. 2018./2019. uz nazočnost učenika i mentora sudionika na međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, smotrama i susretima. Okupljenima se uvodno obratio ravnatelj škole Čedomir Ružić istaknuvši da je uvijek ponosan na sve rezultate koji naši učenici postižu, bilo da su to obrazovni rezultati kao danas kada naši kuhari i konobari prezentiraju praktični dio završnog ispita ili uspješni rezultati na mnogobrojnim natjecanjima. Na samom početku uslijedilo je svečano uručivanje donacije Udruženja obrtnika Labina – 3D printera. Predsjednik Udruženja Elvis Diminić i ravnatelj Čedomir Ružić potpisali su Ugovor o donaciji 3D printera, kojim Udruženje obrtnika Labina  daje svoj doprinos kvalitetnijem obrazovanju labinskih srednjoškolaca.

Praktičnom dijelu završnog ispita ove je godine pristupilo 14 učenika: 9 kuhara i 5 konobara. Njihovi mentori su Dorijano Mohorović, Nevio Gašparini, Gordana  Benković Gušić  i Dean Blašković. Čestitke našim kuharima i konobarima na obilatom domjenku, ukusnoj hrani i kvalitetnoj usluzi.


Čestitke  i našim  uspješnim  učenicima i njihovim  mentorima. Bio je to dan kada smo proslavili i njihove uspjehe OVDJE! Pedagoginja škole Irena Crvak prozvala je sve učenike i njihove mentore i uz gromoglasan pljesak svih prisutni odali im priznanje za izvanredne uspjehe.


Zahvaljujemo se na kraju i našem  partneru VALAMAR RIVIJERI - Rabac na  pruženoj pomoći u namirnicama.

(Tekst: Irena Crvak; foto: Bruno Falco, Čedomir Ružić)

4.12.2018. NASTAVNIK KUHARSTVA U LABINSKOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE DORIJANO MOHOROVIĆ - Kod mene nema negativnih ocjena, jer bi to bio i moj neuspjeh - OVDJE!


(Branko Biočić, GLAS ISTRE - Dorjano Mohorović: Kod mene nema negativnih ocijena, jer bi to bio i moj neuspjeh)

Šk.g. 2017.-2018.31.5.2018. Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare Dana 29. svibnja u školskom restoranu i praktikumu ugostiteljstva održan je već tradicionalan GASTRO DOMJENAK - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare generacije 2017.-2018. kao i svečani prijem za ovogodišnje „zvijezde natjecanja, susreta i smotri“, učenike i njihove mentora, koji su predstavljali Školu na državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama (ove nas je godine uspješno predstavilo 177 učenika - 40,69% i 35 mentora - 59,32% profesora!).

Konobari, kuhari i pomoćni kuhari (njih 18) koji su stekli pravo predstaviti se na praktičnom dijelu završnog ispita predvođeni njihovim mentorima Dorjanom Mohorovićem, Nevijom Gašparinijem i Gordanom Benković Gušić uz svoje radove i raznovrsna jela prodefilirali su popraćeni burnim pljeskom prisutnih u novoj radnoj odjeći koju su izradili djelatnici Udruge za zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Labina (INPROMO) u kreaciji Marinele Benažić, njihove voditeljice.

Pozivu su se odazvali na natjecanjima ovjenčani učenici i njihovi mentori te cijenjeni gosti i predstavnici VALAMAR RIVIERE d.d. i MASLINICE d.o.o., s kojima Škola kao partner surađuje, i kod kojih je dio učenika obavljalo praktičnu nastavu i ljetnu praksu, a sada im se nudi nastavak karijere u turizmu. Pogotovo onima koji su koristili njihove stipendije. Zaželimo im puno sreće! Čestitke im na uspješno obavljenom ispitu te našim zvijezdama natjecanja, susreta i smotri što su sjajnim  rezultatima promovirali Srednju školu Mate Blažine.

                                        Naše zvijezde natjecanja, susreta i smotri 2018.
(Tekst i foto: Čedomir Ružić; foto: Edi Miletti, Dino Belušić)

Poveznice:
Fotogalrija Završni ispit ugostiteljstva 2018. - ssmb.hr
U labinskoj srednjoj školi održan Gastro domjenak - radiolabin.hr
Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare - 5portal.hr
Održan GASTRO DOMJENAK 2018. - praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare - labin.com
Preuzimanje:
Pozivnica - pdf

25.5.2018. Kroz program „Znanjem do izvrsnosti“ Valamar doprinosi razvoju obrazovanja, vještina i znanja u turizmu U rabačkom Hotel & Casa Valamar Sanfioru potpisan je Sporazum o suradnji Valamar Riviere i Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske. Tridesetak sudionika iz škola i institucija diljem Hrvatske, među kojima su i predstavnici Ministarstva turizma i Agencije za strukovno obrazovanje te obrazovanje odraslih, kroz dvodnevni su se program pobliže upoznali s dosadašnjim uspješnim radom Valamara na programima stručnih praksi, stipendiranja i zapošljavanja mladih. Najavljena je nova inicijativa na području suradnje s turističko-ugostiteljskim školama pod nazivom „Znanjem do izvrsnosti“ te su predstavljene i ostale Valamarove inicijative na području društveno odgovornog poslovanja.
Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske, kao jedan od partnera Valamar Riviere na projektu „Znanjem do izvrsnosti“, u listopadu će u Valamarove destinacije dovesti 500 učenika i profesora kako bi upoznali potencijal kompanije za sveobuhvatni razvoj karijere mladih – od stipendija, praksi pa do zapošljavanja u turizmu.
„Zajednici je vrlo važno imati strateško partnerstvo s poslodavcima koji promiču, vrednuju i daju najbolju priliku za osobni i profesionalni razvoj mladih koji se školuju za turističko-ugostiteljska zanimanja. Valamar je jako dobar primjer poslodavca koji kroz kvalitetno povezivanje s obrazovnim institucijama i politikom otvorenih vrata nudi atraktivne poslove i razvija karijeru u turizmu“, kaže Ksenija Beljan, predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske, inače ravnateljica Hotelijersko – turističke škole u Opatiji.
Kroz organizirane posjete Valamarovim objektima i destinacijama uz stručnu pratnju mladi dobivaju vrijedno iskustvo dinamike u turizmu, mnoštvo informacija o kompaniji, stječu nova poznanstva i kontakte te se ohrabruju na vlastitom putu razvoja i obrazovanja.
„Valamaru je važno biti partner školama i institucijama pružajući tako podršku mladima u osposobljavanju za zanimanja u turizmu; Valamar kroz pružanje brojnih prilika za stipendije, prakse, zapošljavanje i razvoj karijera, rad u turizmu čini zaista atraktivnim i inovativnim te dugoročno sigurnim. Valamar se također kontinuirano usavršava na području mentoriranja mladih sukladno novim obrazovnim potrebama“, istaknula je Nevena Tolanov, voditeljica razvoja ljudskih potencijala u Valamar Rivieri.
Valamar Riviera u okviru programa "Znanjem do izvrsnosti", koji je namijenjen učenicima, profesorima i roditeljima učenika turističko-ugostiteljskih škola, razvija kvalitetnu suradnju s obrazovnim institucijama s ciljem razvoja obrazovanja, vještina i znanja potrebnih turizmu te motivacije mladih za razvoj profesija i karijera u turizmu.
(Tekst i foto: 5portal)
Poveznice:
Kroz program „Znanjem do izvrsnosti“ Valamar doprinosi razvoju obrazovanja, vještina i znanja u turizmu - 5portal.hr


TURIZMA I UGOSTITELJSTVO 2009.-2017. OVDJE!