naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2019.

Natjecanja, susreti i smotre 2018.-2019.

ZBIRNA STATISTIKA-NATJECANJA, SMOTRE I SUSRETI - pdf    ZBIRNA STATISTIKA-NATJECANJA - pdf


STATISTIKA-DRŽAVNA NATJECANJA - pdf STATISTIKA-MEĐUŽUPANIJSKA NATJECANJA - pdf STATISTIKA SMOTRI I SUSRETA - pdf

20.5.2019. GLOBE ekipa SŠMB-a postigla zapažen uspjeh na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2019. održana je od 15. do 17. svibnja 2019. u Zagrebu.  Domaćin je bila Osnovna škola Marije Jurić Zagorke. Na smotri i natjecanju sudjelovalo je 23 osnovnih i 17 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. Iz regionalnog GLOBE centra Labin pozvane su 3 škole: Srednja škola Mate Blažine Labin, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka i Osnovna škola Veli Vrh Pula. Sve tri su škole postigle zapažene rezultate. Naša je škola dobila priznanje za iznimno uspješan istraživački projekt na "2019. GLOBE International Virtual Science Symposium" s četiri bedža za projekt  pod nazivom "Amfore našeg podmorja", a mentorica na projektu bila je  profesorica  Olivera Tadić. GLOBE ekipa naše škole u sastavu učenika četvrtog razreda gimnazije Anđelika Licul, Marko Klapčić i Rea Žigant, u pratnji mentorice profesorice Olivere Tadić, osvojili su odlično 10. mjesto na orijentacijskom natjecanju u kategoriji 17 srednjih škola. Čeda Perko, sudjelovala je na natjecanju u svojstvu člana državnog povjerenstva. Posebna zahvala za svesrdnu pomoć pri izradi istraživačkog rada, voditelju Narodnog muzeja Labin, Vedranu Kosu.
(Tekst i foto: Olivera Tadić i Čeda Perko)
Preuzimanje:
Prezentacija projekta "Amfore našeg podmorja" - pdf

20.5.2019. "Čitanjem do zvijezda" SŠMB na državnoj razini sa 75% riješenosti Kao i prethodnih godina, učenici Srednje škole Mate Blažine Labin bili su dio kreativnog i edukativnog kviza „Čitanjem do zvijezda“ čiji je glavni cilj potaknuti ljubav prema čitanju i kreativnost među mladima. Da je ovo jedno od omiljenih natjecanja naših učenika vidi se i po činjenici da naša škola sudjeluje od početaka, svake godine sa sve većim brojem prijavljenih učenika što je vidljivo i po odličnim rezultatima. Pod vodstvom knjižničarke Majde Milevoj Klapčić te uz pomoć profesorice Martine Lukež, naše učenice: Paola Franković, Nina Savić, Renata Dobrić i Jona Ljuna su uz veliki trudi i radi i ove godine došli čak do državne razine kviza. Sam je kviz osmišljen na način da se učenici koji su voljni čitati prijave školskim knjižničarima koji im zatim dodjele propisane knjige. Za školsku razinu kviza učenici su dužni pročitati samo jednu knjigu te zatim na poveznici za kviz rješavati pitanja vezana uz polazni tekst i samu knjigu. Na županijskoj razini nadodan je još jedan naslov, te se kviz rješava na istovjetan način uz dodatna pitanja iz biografija pisaca. Posljednja, državna razina kviza, i ove je godine bila sastavljena od pitanja iz triju naslova i njihove autore. Ove je godine u našoj školi bilo prijavljeno 20 učenika, no zbog odlaska na izlet u Graz, na školskoj razini natjecalo se devet učenika, na županijskoj razini sudjelovalo je 7 učenika dok je završnu tj. državnu razinu uspješno završilo svih 4 učenika s najvećim postotkom 75% riješenosti.
Tema kviza tj. natjecanja mijenja se svake godine, a ove su godine na red došli putopisi, koji su kako bi zadovoljili različite ukuse bili svaki drukčijeg tona. Od satiričnog rukopisa Ephraima Kishona preko putopisa o Africi i misionarima, do ludih provoda avanturista i buntovnika Hrvoja Šalkovića. Uz ovako širok i različit opus tema, učenici su sa zadovoljstvom pročitali knjige saznavši ponešto o tome kako uistinu izgleda biti stranac u nepoznatoj zemlji. Iako su autori ovih djela opisivali i dobre i loše trenutke svojih putovanja, oni su i dalje zaljubljeni u putovanja te više vole imati ruksak na leđima, kameru u rukama i put pod nogama, negoli čekati da im sudbina donese nešto zanimljivo i novo u njihov život. Možda je upravo to i poruka ovogodišnjeg kviza, možda bismo trebali sami postati tvorci svoje sudbine te se upustiti u avanture, a jedna od tih avantura je definitivno čitanje. Čitajte i vinite se do zvijezda!***
(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić)
Preuzmanje:
STATISTIKA ŠKOLSKA NATJECANJA - pdf

Tera i Giga
15.5.2019. Matematičari Srednje škole Mate Blažine i ove godine briljirali na Festivalu matematike U Puli je 6.5.2019. održan 14. Festival matematike – ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola.  Natjecanje se organizira u pet kategorija  PIKO (učenici 3. i 4. razreda osnovne škole), MIKRO (učenici 5. i 6. razreda osnovne škole), MEGA (učenici 7. i 8. razreda osnovne škole), GIGA (učenici 1. i 2. razreda srednje škole) i TERA (učenici 3. i 4. razreda srednje škole). Naši učenici nastupili su u kategorijama GIGA i TERA, u svakoj kategoriji po jedna ekipa. U kategoriji TERA naša je ekipa osvojila 1. mjesto u kategoriji opće, jezične i klasične gimnazije (3. mjesto sveukupno zajedno sa centrima izvrsnosti i prirodoslovno-matematičkih gimnazija). Ekipa je nastupila u sastavu: Karlo Frankola, Marko Damjanić, Martin Šverko i Lana Klobas. U kategoriji GIGA naša je ekipa osvojila 3. mjesto u kategoriji opće, jezične i klasične gimnazije. Ekipa je nastupila u sastavu: Petar Dundara, Matteo Dobrić, Mate Griparić i Karlo Peršić.

Mentori učenika bili su:  Roberta Germin Mileta, Đani Žufić  i Ticijana Šumberac.
(Tekst: Đani Žufić, foto: Čedomir Ružić)

13.5.2019. Djevojke i mladići Školskog sportskog društva Duga u završnici Državnog prvenstva u rukometu  Od 4. do 6. svibnja 2019. održano je u Poreču državno prvenstvo srednjih škola u rukometu za mladiće i djevojke. Iz Istarske županije plasirale su se i ženska i muška ekipa Srednje škole Mate Blažine - Labin. Ukupno su sudjelovale 24 ekipe u obje kategorije. Ekipe su bile podijeljene u 8 grupa po 3 škole. S nama u skupini bili su Vinkovci i Varaždin. Prvu utakmicu sa Vinkovcima pobijedile su obje naše ekipe, a drugu protiv Varaždina su igrali neriješeno. Nažalost, zbog gol razlike iz prve utakmice nismo prošli skupinu. Na kraju djevojke i mladići su osvojili 9. mjesto pod vodstvom mentorice Ljiljane Štingl.
Više: http://www.ssmb.hr/365/duga-skolsko-sportsko-drustvo
(Tekst: Ljiljana Štingl)


8.5.2019. Elektrotehničari 4. na međunarodnom natjecanju Balkan junior u Sjevernoj Makedoniji Od 2. do 5.5. 2019. u Ohridu (Sjeverna Makedonija) održalo se 7. međunarodno natjecanje Balkan Junior. Domaćin natjecanja bila je škola OEMUC „Sv. Naum Ohridski“. Iz Srednje škole Mate Blažine sudjelovali su učenici Dalen Grdić i Noa Bertović (3.e) pod mentorstvom nastavnika Ivice Komadine i Alena Šestaka, a u pratnji Bosiljka Tadića, partnera Škole. Uobičajeno, i ovogodišnje natjecanje sadržavalo je teorijski i praktični dio. Zadatak praktičnog dijela natjecanja bio je izraditi model dvorišnih kliznih vrata upravljanih pomoću Arduino platforme, programiranje Arduina te programiranje mini CNC stroja pomoću kojeg se izrađivala grafika na samim vratima. Na teorijskom dijelu natjecanja labinska je ekipa osvojila 95/100 bodova dok je na praktičnom dijelu osvojila 175/200 bodova, čime je u sveukupnom poretku osvojila 4. mjesto. Više: http://www.ssmb.hr/696/elektrotehnicari-4-na-medunarodnom-natjecanju-balkan-junior-u-sjevernoj-makedoniji
(Tekst i foto: Alen Šestak)

19.4.2019. Labinske gimnazijalke jedine predstavnice Istarske županije na Državnom natjecanju iz povijesti Učenice 3.f razreda opće gimnazije Lea Budaković i Leona Šumberac, sudjelovale su na XX. Državnom natjecanju iz povijesti u Zadru, od 15. travnja do 17. travnja 2019. Domaćin ovog natjecanja bila je Gimnazija Vladimira Nazora iz Zadra uz organizatora Agencije za odgoj i obrazovanje. Učenice su nakon pobjede na županijskom natjecanju bile pozvane i na državno natjecanje kao jedine iz Istarske županije od svih mogućih kategorija za srednje škola. Natjecale su se sa istraživačkim radom u kategoriji samostalnih istraživačkih radova uz ostalih pozvanih 14 škola.  Učenice su usporedile četiri srednjovjekovna statuta Istarske županije te su kroz njih pokušali odgovoriti je li postojala korupcija u srednjem vijeku i kako se kažnjavalo. Stoga je i tema njihova rada bila Korupcija i kažnjavanje u srednjem vijeku. Rad su napisale pod mentorstvom profesorice povijesti Dijane Muškardin. Nakon izlaganja pod budnim okom članova povjerenstva sačinjenog od četiri doktora znanosti sa Sveučilišta u Splitu, Filozofskog fakulteta odsjeka za povijest, predsjednika povjerenstva, dr. sc. Mladenka Domazeta, dr. sc. Nikše Varezića, dr. sc. Josipa Vrandečića i  dr. sc. Ivana Matijevića te profesorice povijesti Valerije Turk- Prosečki zauzele su 12. mjesto.
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)


18.4.2019. Petar Dundara osvojio je 13. mjesto na Državnom natjecanja iz matematike Državno natjecanja iz matematike za osnovne i srednje škole održano je u Poreču, a škola domaćin jubilarnog 60. natjecanja bila je Srednja škola Mate Blažine. Natjecanje je službeno otvorio naš jedini predstavnik i natjecatelj Petar Dundara, a na natjecanju je osvojio je 13. mjesto u kategoriji 2. razreda u Varijanti B (za učenike opće, jezične i klasične gimnazije, te četverogodišnje strukovne škole) pod mentorstvom profesorice Roberte Germin Mileta.
Više: http://www.ssmb.hr/313/aktiv-matematike-i-informatike
(Tekst i foto: Čedomir Ružić)


17.4.2019. Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin postali prvaci na svjetskom natjecanju „Unite the Nations“ Učenici Srednje škole Mate Blažine su 12. travnja sudjelovali u 24-satnom međunarodnom istraživačkom natjecanju „Unite the Nations“ i postigli izvanredan uspjeh osvojivši 1. mjesto u konkurenciji od 30 škola iz 12 zemalja svijeta. Osnovni ciljevi natjecanja „Unite the Nations“, kao jedne od aktivnosti Time project-a su bolje upoznavanje vlastite zemlje, upoznavanje drugih zemalja i različitih kultura s naglaskom na timski rad. Sama aktivnost se sastojala od dva dijela. U prvom su dijelu učenici trebali osmisliti 25 pitanja o Hrvatskoj na engleskom jeziku, po pet pitanja iz pet različitih kategorija – Povijest, zemljopis, društvene prilike/aktualna zbivanja/politika, umjetnost/zabava i sport/slobodno vrijeme. Prilikom osmišljavanja pitanja učenici su se trebali držati određenih pravila, i to da pitanja ne bi trebala biti prejednostavna i da se odgovori na postavljena pitanja mogu pronaći na nekoj internetskoj stranici na engleskom jeziku provjerenog izvora. Rok za slanje pitanja bio je 29.03., što je ujedno bio i uvjet za sudjelovanju u samom natjecanju. Nekoliko dana prije natjecanja sudionici natjecanja su se fotografirali za aktivnost Time selfies, a sveukupno je sudjelovalo 40 učenika: Natali Belušić (1.f), Nicol Blašković (1.f), Elin Franković (1.f), Zoja Bošković Gobo (1.f), Ines Bošković Gobo (1.f), Paolo Gobo (1.f), Barbara Vozila (1.f), Mateo Dobrić (2.f), Chiara Golja (2.f), Lejla Šehić (2.f), Nikolina Pastorčić (2.f), Tara Verbanac (2.f), Paola Franković (2.f), Petra Santro (2.f), Tara Radović (2.o), Lucia Demarin (2.o), Ania Kršulja (2.o), Natali Lazarić (2.o), Karlo Škabić (2.ght), Aurora Govedić (2.ght), Nireja Brečević (3.o), Petra Tenčić (3.o), Jona Ljuna (3.o), Anika Budanko (3.o), Irina Zupičić (3.o), Filip Brenković (3.o), Matea Peršić (3.o), Ana Mežnarić (3.o), Antonella Filipas (3.o), Gea Poropat (3.o), Dorian Kanciani (3.o), Natali Juretić (3.o), Katerina Zulijani (3.o), Dora Milevoj (3.o), Antonia Turković (3.o), Maria Carmen Gonzales Belušić (3.o), Karlo Terković (3.f), Haris Pozderović (3.f), Natali Faraguna (3.f) i Simona Taletović (3.f).

Natjecanje „Unite the Nations“ je započelo u cijelom svijetu u isto vrijeme na Time day, 12. travnja, u ponoć po univerzalnom UTC vremenu, što je u Hrvatskoj 1:00 ujutro. Učenici su osim korištenja usluge internetskog pretraživanja, imali na raspolaganju atlase svijeta i enciklopedije iz školske knjižnice, te podijeljeni u grupe satima vrijedno tražili odgovore na 250 pitanja o Češkoj, Indiji, Španjolskoj, Kanadi, Indoneziji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Tajvanu i Turskoj. Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja vodili su nastavnici Laura Kokot, Karla Golja Milevoj, Ana Paliska i Nedeljko Mandić. Bitno je spomenuti da je Srednja škola Mate Blažine osvojila u prošloj školskoj godini na istom natjecanju visoko 2. mjesto. Time project s ovogodišnjom temom „Stand up for your rights“ je međunarodni projekt za osnovne i srednje škole koji se održava svake godine, a pokrenut je 1995. godine od strane UNESCO Associated Schools Project Network (ASPnet). Tijekom 24 godine postojanja projekta u njemu je do danas sudjelovalo više od 10 000 mladih iz više od 1000 škola, raznih organizacija i grupa iz 80 zemalja svijeta. Prosječna dob sudionika je između 12 i 19 godina, iako u projektu mogu sudjelovati i mlađi učenici. Sjedište projekta je u kanadskom gradu Londonu s regionalnim sjedištima u Nizozemskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Hrvatskoj, Indoneziji, Tajvanu i Rusiji.
U sklopu projekta se osim natjecanja „Unite the Nations“ održava i mnoštvo drugih aktivnosti poput Blogging "Classroom twinning", video konfenecije, debate na teme ključnih svjetskih pitanja, simulacija modela Ujedinjenih naroda i sl. Sve aktivnosti projekta koriste informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, a sudjelovanjem u tim aktivnostima mladi interaktivno uče o drugim kulturama, razvijaju vještine komunikacije, kritičkog mišljenja i timskog rada,  razmjenjuju ideje i proširuju znanje o bitnim globalnim temama poput održivog razvoja, ljudskih prava i sl. Zahvala svim djelatnicima škole koji su na bilo koji način pomogli da se ovo natjecanje uspješno organizira i provede. Više: http://www.ssmb.hr/697/ucenici-ssmb-a-prvaci-na-svjetskom-natjecanju-unite-the-nations
(Tekst i foto: Laura Kokot)
Poveznice:
Bravo! 40 srednjoškolaca iz Labina u svjetskom natjecanju ‘potuklo’ učenike iz 12 zemalja - srednja.hr


7.4.2019. Dramska grupa SŠMB-a vratila se iz Šibenika sa državne smotre LiDraNo 2019. Na Državnoj smotri LiDraNo 2019., održanoj  u Šibeniku od 27. do 29. ožujka, sudjelovala je dramska grupa Srednje škole Mate Blažine poetsko-dramskom igrom „Bajka o potonulim zvonima“ labinskog pjesnika Daniela Načinovića. Pod mentorstvom profesorice Amneris Ružić Fornažar u dramsko-scenskoj igri nastupaju Marija Lalović, Lucija Miletić, Elin Miletić, Elin Franković, Moreno Škopac, Matteo Mohorović, Luka Hrvatin, Leonarda Giannini, Stela Dermit i Nina Negovanović. Pozivom na Državnu smotru ušli su u 14 najboljih skupnih scenskih nastupa srednjih škola na razini države. Njihov je rad prepoznat te posebno pohvaljen i od predsjednice državnog povjerenstva Smotre LiDraNo 2019., redateljice Stephanie Jamnicky.
Veliku pomoć u realizaciji projekta pružali su i suradnici, profesorica likovnog Alida Blašković Koroljević i Likovna radionica IKTIN, plesni instruktor i koreograf Patricia Miletić, profesorica glazbenog Nerina Ševrlica Bolfan, Marinela Benazić i Udruga za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO Labin te školski majstori Edi Miletti i Dino Belušić. Grupa djeluje u sklopu dosadašnje Dramske radionice  FLACIUS i Filodramske grupe ARCOBALENO. Više: http://www.ssmb.hr/337/dramske-radionice-laboratori-teatrali
(Tekst i foto: Amneris Ružić Fornažar)


25.3.2019. Jednostavno prvi:.Marko Damjanić i Karlo Frankola državni prvaci iz informatike Državno natjecanje osnovnih i srednjih škola iz informatike održalo se od 19. do 22. ožujka u Hotelu Zora, u Primoštenu, a Srednju školu Mate Blažine Labin predstavljalo je dvoje učenika. Marko Damjanić i Karlo Frankola ostvarili su izniman uspjeh postavši državni prvaci u svojim kategorijama čime su pokazali da se kontinuirani rad tijekom srednjoškolskog obrazovanja itekako isplatio.
Marko Damjanić, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja osvojio je 1. mjesto u kategoriji  Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole) pod vodstvom mentorice Laure Kokot. Karlo Frankola, maturant opće gimnazije osvojio je 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) pod vodstvom mentora Elera Diminića.  

Treba spomenuti da je Karlo Frankola osvojio 1. mjesto i na prošlogodišnjom državnom natjecanju u istoj kategoriji, dok je Marko Damjanić bio 3. u kategoriji Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole). Natjecanje je poprilično  zahtjevno, jer učenik treba odgovoriti na teorijska pitanja i riješiti zadatke bez korištenja kalkulatora ili bilo kakvih drugih elektroničkih naprava s kalkulatorom, online u 90 minuta.
Državno natjecanje iz informatike započelo je svečanom priredbom koju su pripremili učenici i djelatnici Osnovne škole Primošten i Osnovne škole za balet i suvremeni ples pri OŠ Jurja Dalmatinca iz Šibenika. Prigodnim riječima prisutnima su se obratili Nedjeljko Marinov, ravnatelj Osnovne škole Primošten, Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara, Darko Jureković, predsjednik državnog povjerenstva za provedbu natjecanja te Viktorija Vranešić, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje. Od ukupno 6971 učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na školskoj razini, na državno natjecanje pozvana su 172 učenika. Učenici osnovnih škola mogu sudjelovati u kategorijama Logo, Primjena algoritama OŠ, Razvoj softvera, Digitalne kompetencije za 5. i 6. razred i Osnove informatike za 7. i 8. razred.
Srednjoškolci mogu sudjelovati u kategorijama Razvoj softvera, Osnove informatike (Gimnazije, Strukovne škole i PM gimnazije) i Primjena algoritama SŠ. Ukupno je na državno natjecanje u kategoriji Osnove informatike pozvano 12 najuspješnijih učenika sa Županijskih natjecanja iz sva četiri razreda srednjih škola za Gimnazije i 11 najuspješnijih učenika za Strukovne škole
Natjecanje je završilo 22.ožujka kada su najboljim učenicima uručena priznanja i nagrade, a mentorima zahvalnice. Više: http://www.ssmb.hr/692/karlo-frankola-i-marko-damjanic-drzavni-prvaci-iz-informatike
(Tekst: Laura Kokot; foto: Dino Ilić, Laura Kokot, Bojana Rončević)


25.3.2019. Učenici Srednje škole Mate Blažine uspješni na županijskom natjecanju iz fizike Županijsko natjecanje iz fizike održano je 5. ožujka 2019. godine u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu.  Na natjecanju je sudjelovalo i pet učenika iz Srednje škole Mate Blažine Labin.  Nakon što je i državno povjerenstvo ispravilo i pregledalo učenička rješenja, objavljena je ljestvica poretka.
Tri učenika naše škole  su u svojim kategorijama osvojili treća mjesta.
U Skupini 1 (natječu se učenici prvih razreda opće i matematičke gimnazije  te prvog i drugog razreda strukovne škole) Petar Dundara, učenik 2.e razreda  osvojio je treće mjesto.
U Skupini 2 (natječu se učenici drugih razreda opće i matematičke gimnazije  te drugog  razreda strukovne škola ) Martin  Šverko, učenik 3.e razreda osvojio  je treće mjesto. U istoj kategoriji se takmičio i Mateo Dobrić, učenik 2.f razreda, a osvojio je sedmo mjesto.
U Skupini 3 (natječu se učenici trećih razreda opće i matematičke gimnazije  te četvrtog  razreda strukovne škola ) Marko Damjanić, učenik 4.e razreda osvojio je treće mjesto.
U Skupini 4 (natječu se učenici četvrtih  razreda opće i matematičke gimnazije) Karlo Frankola, učenik 4.o razreda je osvojio  je sedmo  mjesto.
Mentor svim učenicima je profesor Nedeljko Mandić.
(Tekst: Nedeljko Mandić, foto: Čedomir Ružić)


21.3.2019. Zapažen uspjeh geografa Srednje škole Mate Blažine na županijskom natjecanju Na ovogodišnjem  županijskom natjecanju iz geografije održanom u Pazinskom  kolegiju 18. ožujka našu su školu u kategoriji trećih razreda gimnazije pod mentorstvom Karmen Diminić Milevoj predstavljali Rafael Santaleza, Nika  Kamenar i Vedran Škahić, te su i ove godine visoko rangirani Drugo mjesto osvojila je Nika Kamenar, treće Rafael Santaleza, a 5.  Vedran Škahić.
(Tekst: Karmen Diminić Milevoj; foto: Čedomir Ružić)     


18.3.2019. I ove godine se GLOBE grupa SŠMB-a okrunila prvim mjesto na međužupanijskoj smotri Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je 15.3.2019. u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu. Sudjelovale su škole iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje provode Program GLOBE. Odazvale su se 4 škole - iz Rijeke (Prirodoslovna i grafička škola), Pule (OŠ Veli Vrh), Buzeta (Srednja škola Buzet, GLOBE učiteljica Marina Miter s prezentacijom „From GLOBE to Erasmus“) i Labina (Srednja škola Mate Blažine). Natjecatelje su pozdravili u ime organizatora i domaćina ravnatelj Čedomir Ružić i Olivera Tadić, voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE škola i GLOBE centra u Labinu.
Rad škole predstavljale su tročlane učeničke ekipe. Nakon prezentiranja rada u GLOBE programu učenici su ukratko upoznali ostale sudionike s predloženim projektom za državnu smotru. Rad škola vrednovalo je tročlano prosudbeno povjerenstvo zasebno za osnovne i srednje škole  prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre.

Nakon održanih prezentacija rada u protekloj godini u Programu GLOBE  povjerenstvo je odlučilo o poretku:
1. Srednja škola Mate Blažine .................................. 93,34
2. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka ...................  92,32
3. OŠ Veli Vrh Pula ..................................................  85,13
GLOBE grupu naše škole predstavljali su učenici Anđelika Licul, Rea Žigant i Marko Klapčić iz 4.o razreda gimnazije u pratnji mentorice, GLOBE voditeljice Olivere Tadić.
Osim u GLOBE centru Labin u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest međužupanijskih centara, a bodovi svih škola sudionika objedinit će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola.
Ove je godine na međužupanijskoj smotri GLOBE učiteljica iz Srednje škole Buzet iz Buzeta kroz prezentaciju „From GLOBE to Erasmus“ prikazala rad svoje škole u Erasmusu.
(Tekst i foto: Olivera Tadić, Čeda Perko)
Preuzimanje:
Prezentacija rada GLOBE Srednje škole Mate Blažine - pdf


14.3.2019. Na županijskom natjecanju iz povijesti labinski srednjoškolci su osvojili tri prva mjesta Županijsko natjecanje iz povijesti održano je 8.3.2019. Škola domaćin bila je Talijanska srednja škola TSŠ-SMSI “Leonardo da Vinci”, Buje-Buie. Nakon kratkog programa dobrodošlice na kojem su se natjecateljima i mentorima obratili ravnateljica talijanske škole Irena Penko i gradonačelnik grada Buja Fabrizio Vižintin, održan je sastanak Prosudbenog povjerenstva, a učenici su krenuli u rješavanje testova. Nakon testova bila je organizirana terenska nastava. Razgledavanje povijesnog centra grada Buja uz stručno vodstvo nastavnica povijesti te posjet izložbi „Digitron utopija“ u gradskoj galeriji „Orsola“. Na natjecanju su sudjelovali 7. i 8. razredi osnovnih škola, te srednje škole.

Predstavnici Srednje škole Mate Blažine bili su Marija Lalović, Matteo Mohorović, Nina Savić, Rafael Santaleza, Leona Šumberac i Lea Budaković.
U kategoriji drugih razreda gimnazije prvo mjesto osvojila je Marija Lalović, učenica 2. o razreda opće gimnazije pod mentorstvom prof. Sanje Gregorinić Trumić, 8. mjesto postigao je Matteo Mohorović, učenik 2.f razreda pod mentorstvom profesorice Dijane Muškardin.
U kategoriji trećih razreda prvo mjesto osvojila je Nina Savić, učenica 3. razreda opće gimnazije, uz mentorstvo profesorice Sanje Gregorinić Trumić, a 2. mjesto Rafael Santaleza, učenik 3. f razreda, uz mentorstvo profesorice Dijane Muškardin.

U kategoriji samostalnih istraživačkih radova prvo mjesto osvojile su Lea Budaković i Leona Šumberac, učenice 3.f razreda opće gimnazije s radom pod nazivom „Korupcija i kažnjavanje u srednjem vijeku“ pod mentorstvom profesorice Dijane Muškardin.
(Tekst: Dijana Muškardin, foto: Čedomir Ružić)


7.3.2019. Marko Klapčić samostalnim radom osvojio 1. mjesto na županijskom natjecanju iz kemije Županijsko natjecanje osnovnih i srednjih škola iz kemije održalo se u srijedu 6. ožujka, a domaćin je bila Osnovna škola Petra Studenca Kanfanar. Marko Klapčić, učenik 4. razreda opće gimnazije je sudjelovao u  kategoriji  Samostalni rad  pod vodstvom mentorice Olivere Tadić. Rad Marka Klapčića nosi naslov „Plava zastava na našim plažama“. Ukupno je na županijsko natjecanje bilo pozvano 32 učenika iz 8 srednjih škola  i 31 učenik iz 17 osnovnih škola Istarske županije.


7.3.2019. Matematičari Srednje škole Mate Blažine briljirali na županijskom natjecanju Županijsko natjecanje iz matematike održano je u Gimnaziji Pula 28. veljače 2019. Srednju školu Mate Blažine je na natjecanju predstavljalo čak 7 učenika: 5 učenika u varijanti B (za učenike opće, jezične i klasične gimnazije, te četverogodišnje strukovne škole), 2 učenika u varijanti A (za učenike prirodoslovno-matematičke gimnazije). U kategoriji drugih razreda – varijanta B učenik Petar Dundara (mentorica Roberta Germin Mileta) osvojio je prvo mjesto. U kategoriji trećih razreda – varijanta B učenik  Martin Šverko (mentorica Roberta Germin Mileta) osvojio je prvo mjesto.

U kategoriji četvrtih razreda – varijanta A učenik Karlo Frankola (mentorica Ticijana Šumberac) osvojio je drugo mjesto, a učenik Marko Damjanić (mentor Đani Žufić) osvojio je treće mjesto. Karlo Frankola i Marko Damjanić, iako ne pohađaju prirodoslovno-matematičku gimnaziju, ove su godine htjeli provjeriti svoje znanje u jednoj kategoriji više i u tome uspjeli. Čestitamo učenicima i mentorima na izvrsnim rezultatima i očekujemo pozive na Državno natjecanje koje će se održati u Poreču potkraj ovog mjeseca.
(Tekst: Đani Žufić, foto: Čedomir Ružić)


6.3.2019. Labinski srednjoškolci izvrsni na županijskom natjecanju iz engleskog jezika Učenici Srednje škole Mate Blažine pod mentorstvom rofesorice Tatjane Buršić sudjelovali su na Županijskom natjecanju  iz engleskog jezika u OŠ Tone Peruška u Puli  26. veljače 2019. i  polučili izvrsne rezultate. Od ukupno 4 pozvana učenika, županijskom natjecanju pristupilo je troje učenika u 2 kategorije natjecanja.
Treće mjesto u kategoriji četvrtih razreda gimnazije osvojio je Karlo Frankola, 4.o opće gimnazije, a 6. mjesto Marko Klapčić, 4.o opće gimnazije.
U kategoriji ostalih srednjih škola učenica Aida Suljić, 2.d ekonomske škole, osvojila je prvo mjesto.
Učenici Aida Suljić i Karlo Frankola po ostvarenom ukupnom rezultatu svrstani su na državnu listu iz engleskog jezika.
(Tekst: Tatjana Buršić, Foto: Čedomir Ružić)


5.3.2019. Leonardi Giannini priznanje za istraživački rad iz prirodoslovlja Već petu godinu za redom organizira se "Državni turnir mladih prirodoslovaca", eksperimentalno natjecanje iz prirodnih znanosti u Hrvatskoj za učenike osnovnih i srednjih škola. Rok za prijavu bio je 3.11.2018., rok za slanje radova 12.12.2018., a Državni turnir 12.1.2019. Svake godine se prijavi preko 100 učenika iz cijele Hrvatske na Državni turnir mladih prirodoslovaca. Ove godine je Leonarda Giannini s temom „Slanost tla“ pod mentorstvom profesorice kemije Olivere Tadić dobila priznanje za svoj istraživački rad u eksperimentalnom rješavanju znanstvenih problema.  Učenici sami odabiru jedan od 17 zadanih problema te ga rješavaju istraživanjem i malim znanstvenim radom u kojem izlažu svoje rezultate, temeljite recenzije od strane odličnih studenata prirodoslovnih i tehničkih fakulteta te državnog turnira gdje autori najboljih istraživanja izlažu svoje rezultate u „znanstvenim borbama”.
(Tekst: Olivera Tadić, Foto: Čedomir Ružić)


28.2.2019. Elektromehaničar SŠMB-a 3. na međužupanijskom natjecanju iz električnih instalacija Dana 26. veljače 2019. u Industrijsko obrtničkoj školi u Puli održano je međužupanijsko natjecanje iz električnih instalacija. Predstavnik naše škole na natjecanju bio je Erik Milošević iz 3.as razreda (smjer elektromehaničar) u pratnji mentora Alena Šestaka. Erik je zauzeo ukupno 3. mjesto, a na natjecanju su još sudjelovale škola domaćin, Elektroindustrijska škola Rijeka i Tehnička škola Karlovac. Na državno natjecanje u Zagreb plasirala se samo pobjednička škola.
(Tekst i foto: Alen Šestak)


27.2.2019. Ekonomist SŠMB-a 3. na međužupanijskom natjecanju iz računovodstva U Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci održano je međužupanijsko natjecanje (za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju) u disciplini Računovodstvo. Učenik četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja naše škole Matteo Kutnjak osvojio je treće mjesto. Mentorica mu je bila profesorica Orijana Tenčić.
(Tekst: Orijana Tenčić, foto. Čedomir Ružić)


27.2.2019. Instalateri SŠMB-a 3. na međužupanijskom natjecanju iz Kućnih instalacija U Školi za montažu instalacije i metalne konstrukcije u Zagrebu održalo se 22.2.2019. međužupanijsko natjecanje iz Kućnih instalacija. Učenici naše škole u konkurenciji 10 škola osvojili su 3 mjesto. Školu su predstavljali  učenici III.as razreda Mihael Ravnić i Luka Šumberac. Mentori učenicima bili su  nastavnici Igor Zulijani i Elvis Miletić. Samo natjecanje sastojalo se u izradi grijaćeg tijela iz bakrenih cijevi na osnovu radioničkog crteža,određivanja tehnološkog postupka rada,te potrebnog materijala. Zahvaljujemo tvrtkama SINEL i QUALICH na donacijama.
(Tekst i foto: Elvis Miletić)


ŠSD Duga-SŠ Mate Blažine Labin: Kristian Bembić, MarinDukić, Matko Kos, Dominik Ivan Kubaj, Pozderović Amar, Fran Mileta, Luka Murselović, Anel Prizrenović, Ervin Suljić, Vanja Šehić, Toni Štingl, Teodor Tomičić, Antonio Zahtila, voditeljica: Liljana Štingl
26.02.2019. Labinski srednjoškolci SŠD Duga županijski prvaci u rukometu Mladići iz Školskog sportskog društva Duga - Srednje škole Mate Blažine, ponovili su prošlotjedni uspjeh djevojaka i osvojili 1. mjesto na županijskom prvenstvu u rukometu za srednje škole pod vodstvom Ljiljane Štingl. Najprije su kao prvi prošli tešku skupinu sa ŠSD Zmaj iz Buja, ŠSD Mate Balote iz Poreča i ŠSD Medicinar iz Pule, a u finalu su lakoćom savladali ŠSD Gimnazijalac iz Pule 19:15 i osigurali izravno prolaz na završnicu državnog natjecanja koji će se održati u Poreču.
Županijsko prvenstvo školskih sportskih društava srednjih škola za mladiće održano je u Sportskom centru Franko Mileta 26. veljače 2019. Organizator  natjecanja: Školski športski savez Istarske županije. Domaćin: Srednja škola Mate Blažine.
Sudionici:  ŠSD Gimnazijalac-Gimnazija Pula, ŠSD Zmaj-Vladimir Gortan Buje, ŠSD Srednjoškolac-Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, ŠSD Medicinar-Medicinska škola Pula, ŠSD Mate Balote- SŠ Mate Balote Poreč, ŠSD Mladost- SŠ Zvane Črnje Rovinj, ŠSD Duga-SŠ Mate Blažine Labin.
Konačno poredak:
1. mjesto: ŠSD Duga-SŠ Mate Blažine Labin
2. mjesto: ŠSD Gimnazijalac-Gimnazija Pula
3. mjesto: ŠSD Zmaj-Vladimir Gortan Buje
Zahvaljujemo se Školskom sportskom savezu Istarske županije i tajniku Franji Ivaniševiću na organizaciji natjecanja, profesorici Juliji Štemberga na koordiniranju obaju natjecanja, Siniši Verbancu, tajniku Sportskog saveza Grada Labina, Goranu Vlačiću i dečkima iz MRK za pomoć  (razglas, semafor, zapisničari), sucima, liječnicima i medijima te Gradu Labinu što nam je osigurao dvije prekrasne sportske dvorane koje nude idealne uvjete za održavanje natjecanja i TZK-a, tako da su se nakon više godina školska sportska natjecanja ponovno vratila u Labin, zasluženo.
(Tekst i foto: Čedomir Ružić, foto: Goran Vlačić)
Preuzimanje:
Bilten županijskog natjecanja školskih sportskih društava Istarske županije - rukomet mladići, Julia Štemberga - pdf


Valentina Belušić, Anika Budanko, Lucia Demarin, Elin Franković, Tina Čekada, Aurora Govedić, Nika Kamenar, Anastasija Malić, Nika Janko, Ivana Vrkić, Irina Zupičić, Matea Peršić te voditeljica Ljiljana Štingl
21.2.2019. Labinske rukometašice na krovu Istre Rukometašice Školskog sportskog društva DUGA iz Srednje škole Mate Blažine osvojile su županijsko prvenstvo te se plasirale na završnicu državnog prvenstva u rukometu. Labinjanke su titulu osvojile na današnjem školskom natjecanju održanom u SC „Franko Mileta“ na kojem su osim njih nastupile dvije srednje škole iz Pule, te po jedna iz Pazina i Poreča. Djevojke pod vodstvom profesorice Ljiljane Štingl suvereno su s dvije pobjede došle do finala u kojem su deklasirale pazinske srednjoškolke (Labinksa komuna - labinskakomuna.com)
Preuzimanje:
Bilten županijskog natjecanja školskih sportskih društava Istarske županije - rukomet djevojke, Julija Štemberga - pdf

20.2.2019. Učenici s Labinštine uspješni na županijskom Lidranu U utorak 19. veljače 2019. održala se u Domu hrvatskih branitelja u Puli Županijska smotra LiDraNo (literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva). Domaćin je bila Osnovna škola Dr. Mate Demarina iz Medulina. Našu su školu predstavljali:
Lucija Miletić s monologom iz romana Emily Lockhart: „Lažljivci“ (mentorica: Amneris Ružić Fornažar, prof. hrvatskog jezika i književnosti)

Dramska radionica Flacius u sastavu: Lucija Miletić, Elin Miletić, Elin Franković, Nina Negovanović, Matteo Mohorović, Luka Hrvatin, Moreno Škopac, Stela Dermit, Leonarda Gianinni i Marija Lalović s dramsko-scenskom igrom pjesnika Daniela Načinovića „Bajka o potonulim zvonima“, koji je ujedno bio prisutan na smotri. Pohvalio je naše učenike što su „njegove riječi pretvorili u sklad glume, plesa, pjevanja i recitiranja“ (mentorica: Amneris Ružić Fornažar, prof. hrvatskog jezika i književnosti).

Radioemisija „Crno zloto“ koju su predstavljali Danijela Daić, Bruno Falco, Paola Vlačić i Leonarda Ivašić (mentorica: Gordana Poldrugovac, prof. hrvatskog jezika i književnosti).

Vanesa Aničić sa samostalnim novinarskim radom „Dijete ima pravo na mentalno zdravlje!“ (mentorica: Branka Komljenović, prof. hrvatskog jezika i književnosti)
Učenica Katarina Šverko  s literarnim radom „Skrovište“ (mentorica: Branka Komljenović, prof. hrvatskog jezika i književnosti)
Učenik Dino Hapadžić s literarnim radom „Tišina“ (mentorica: Gordana Poldrugovac, prof. hrvatskog jezika i književnosti).
Održavali su se i okrugli stolovi za sve izraze na kojim smo mi sudionici smotre mogli čuti sudove i prijedloge vezane uz naša ostvarenja. Bio sam prisutan na okruglom stolu za radijske emisije.
Članice prosudbenog povjerenstva bile su radijske voditeljice i profesorice. Zadovoljni smo mišljenjima i argumentima koje su nam iznijeli za našu radioemisiju. Imali smo jaku konkurenciju i pohvalile su naš uloženi trud.
Naša se škola može pohvaliti velikim brojem radova predloženih za državnu razinu LiDraNa,  a to su: Dramska radionica Flacius s dramsko-scenskom igrom „Bajka o potonulim zvonima“, Vanesa Aničić sa svojim novinarskim radom, Dino Hapadžić s literarnim radom i radioemisija „Crno zloto“.
Nadam se da ćemo svi biti pozvani na državnu smotru koja će se održati u Primoštenu od 27. do 29. ožujka. Onima koji nisu predloženi želim poručiti, kao što je naglašeno na okruglom stolu za radijske emisije, da je veliki uspjeh i sam plasman na županijsku razinu te da se uvijek trebamo truditi u našem stvaralaštvu bez obzira na ishod.
(Bruno Falco za e-novine POINT)
Poveznice:
Županijska razina LiDraNa 2019. - pointenovinessmb.com
Učenici s Labinštine uspješni na županijskom Lidranu - 5portal.hr
LIDRANO 2019. OŠ "Dr. Mate Demarina" iz Medulina domaćin županijskog natjecanja - glasistre.hr


18.2.2019. Učenici Srednje škole Mate Blažine na samom vrhu Županijskog natjecanja iz informatike Županijsko natjecanje srednjih škola iz informatike održalo se u petak 15. veljače, a domaćin je bila  Srednja škola Mate Balote Poreč.
Karlo Frankola, učenik 4. razreda opće gimnazije je sudjelovao u dvije kategorije i to Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) i u kategoriji Algoritmi – Srednje škole (4.) i u obje kategorije osvojio 1. mjesto pod vodstvom mentora Elera Diminića. 2. mjesto u istoj kategoriji osvojio je Aleksandar Parenta, učenik 3. razreda opće gimnazije, mentorica Laura Kokot.

Marko Damjanić, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja je osvojio 1. mjesto u kategoriji Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole) pod vodstvom mentorice Laure Kokot. U istoj kategoriji 2. mjesto osvojio je Martin Šverko, učenik 3. razreda elektrotehničkog usmjerenja, dok je 3. mjesto pripalo Petru Dundari, učeniku 2. razreda elektrotehničkog usmjerenja, oboje pod vodstvom mentora Elera Diminića.
Našu školu predstavljali su još i David Mišon, koji je u ukupnom poretku kategorije Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole) osvojio 5. mjesto, mentor Eler Diminić, i Mateo Dobrić, učenik 2. razreda opće gimnazije koji je u ukupnom poretku kategorije Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) osvojio 8. mjesto, mentorica Laura Kokot.
Na županijsko natjecanje bilo je pozvano 36 učenika srednjih škola Istarske županije koji su se natjecali u tri kategorije - Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije, Srednje - PM gimnazije i Srednje - Strukovne škole), Razvoj softvera i Algoritmi SŠ.

Treba spomenuti da je učenik Marko Damjanić ostvario najbolji rezultat na razini Hrvatske u svojoj kategoriji za srednje strukovne škole, a Karlo Frankola drugi najbolji rezultat na razini Hrvatske za gimnazije, čime su ostvarili plasman na državno natjecanje, potvrdivši uspjeh od prošle godine. Konačni popis učenika pozvanih na državno natjecanje bit će objavljen do 26. veljače 2019.
(Tekst: Laura Kokot i Eler Diminič; Foto: Bojana Rončević)

10.2.2019. Srednja škola Mate Blažine Labin na 1. Državnom natjecanju srednjoškolaca u poznavanju prometnih propisa Ministarstvo unutarnjih poslova je ove godine, po prvi puta, organiziralo natjecanje u poznavanju prometnih propisa za sve učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Marko Paliska učenik 4.e razreda predstavljao je Srednju školu Mate  Blažine Labin i postigao 33. mjesto među 989 učenika 4. razreda na državnoj razini.
Natjecanje se provelo u vremenskom razdoblju od 1. listopada do 30. studenog. U tom razdoblju održalo se osam ispita koje je zadalo Ministarstvo unutarnjih poslova, a od ukupno osam ispita u konačnici učenikove bodove predstavljao je prosjek bodova s najbolje četiri riješena ispita. Samo natjecanje se provelo uporabom „Prometne Učilice“, web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa.
„Prometna Učilica“ prilagođena je uzrastu djece i mladih od 1. do 4. razreda srednje škole te kroz poučne sadržaje i pitanja za provjeru znanja obrađuje više tematskih cjelina prilagođenih ovoj dobnoj skupini sudionika u prometu.
Organizaciju natjecanja u našoj školi vodili su nastavnici Nedeljko Mandić i Laura Kokot.  
Cilj je natjecanja da kroz povećanje razine poznavanja prometnih propisa i pravila, odnosno općenito povećanjem prometne kulture, smanjiti stradavanja mladih u prometnim nesrećama. Natjecanje se provelo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i tvrtkom Moj Telekom d.o.o. iz Zagreba te uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARnet, a sufinancirano sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.
(Tekst: Laura Kokot; foto: Čedomir Ružić)


12.1.2019. Srednja škola Mate Blažine Labin osvojila 2. mjesto na međuškolskom europskom natjecanju U sklopu međuškolskog europskog natjecanja, koje provodi Consumer Classroom, Srednja škola Mate Blažine Labin sa svojim projektnim partnerom Liceul Tehnologic “Jacques M. Elias” (Bacau, Rumunjska) osvojila je 2. mjesto i školsku opremu u vrijednosti od 4 000 eura, tj. 2 000 eura za svaku školu u projektom timu.
U sklopu natječaja Consumer Classrom Inter-School Competition 2018. trebalo je osmisliti videovodič za organizaciju školskog putovanja u inozemstvo koji će pokazati najbolje postupke i savjete za njegovu ekonomičnu i održivu realizaciju.
Projektni tim za izradu edukativnog videovodiča Ready, Set, Budapest - The Ultimate School Trip činili su: Noa Bertović, Anika Budanko, Mirea Franković, Nika Janko, Anđelika Licul, Ana Mežnarić, Elena Miletić, Aleksandar Parenta, Matea Peršić, Anamaria Šumberac, Antonia Turković, Matea Turković, Rea Žigant te profesorice Laura Kokot i Ana Paliska.
Liceul Tehnologic “Jacques M. Elias” (Rumunjska): Gabriela Chifor, Cosmin Diaconu, Georgiana Roman, Andreea Savastin i profesorica Aurelia Dascalu.
Poveznica na video koji je osvojio 2.mjesto OVDJE!
(Tekst: Laura Kokot, foto: Čedomir Ružić)


Poveznica:
Objava rezultata - consumerclassroom.eu
Ready, Set, Budapest - The Ultimate School Trip - video uradak
Poveznice:
Labinski srednjoškolci drugi na europskom natjecanju - glasistre.hr


31.12.2018. Tri labinske gimnazijalke među 10% najuspješnijih na međunarodnom natjecanju „Best in English“
Drugu godinu za redom učenici naše škole sudjelovali su na online međunarodnom natjecanju Best in English 30. studenog 2018. Od ukupno 14 učenika naše škole koji su sudjelovali na ovogodišnjem natjecanju, učenice 4. razreda gimnazije, Anamarija Šumberac (mentorica: Stenni Milevoj Šuran), Klaudija Šestak (mentorica: Tatjana Buršić) te učenica 2. razreda gimnazije, Tara Radović (mentorica: Stenni Milevoj Šuran), ostvarile svojim su rezultatom ušle u 10% najboljih od ukupno 21110 sudionika, iz 892 škola te 30 zemalja. Natjecanje se provodi na engleskom jeziku (razina B1-B2), a sudjelovati mogu učenici od 15 do 19 godina starosti. Test je sastavljen pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje Republike Češke, a sastoji se od gramatike, slušanja s razumijevanjem, te čitanja s razumijevanjem.
Mentorice učenicima koji su sudjelovali na natjecanju bile su nastavnice engleskog jezika: Tatjana Buršić, Karla Golja Milevoj, Stenni Milevoj Šuran i Doris Mesaroš.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)


29.12.2018. Labinske srednjoškolke među 10% najuspješnijih na međunarodnom natjecanju iz njemačkog jezika „Best in Deutsch“ I ove godine učenici Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su na međunarodnom online-natjecanju „Best in Deutsch“ 23. studenog 2018. Natjecanje se održava na njemačkom jeziku, jezičnoj razini B1-B2 i predviđeno je za učenike od 15 do 19 godina.
Sveukupno je sudjelovalo 3003 učenika, 220 srednjih škola te 7 zemalja. Od  7 učenica naše škole (2.-4. razred gimnazije) učenice Klaudija Šestak i Anđelika Licul iz 4.o razreda plasirale su se među 10% najuspješnijih. Mentorice učenicama koje su sudjelovale na natjecanju bile su profesorice njemačkog jezika Elvijana Frančula Tenčić i Kristina Radović Miletić.
Na ljestvici prvih 20 najuspješnijih učenika prvo mjesto zauzima učenik iz Hrvatske te čak 8 mjesta zauzimaju učenici iz hrvatskih škola, što govori o interesu i motivaciji za učenje njemačkog jezika i njegovoj popularizaciji u našoj zemlji.
Test je sastavljen pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje Republike Češke, sastoji se od tri djela – gramatike, slušanja s razumijevanjem i čitanja s razumijevanjem te traje 60 minuta. Učenici rješavaju test individualno na računalu. Na kraju natjecanja vrednuje se najbolji učenik, ali i najbolji skupni rezultat škole. Osim poticanja učenja njemačkog jezika, cilj natjecanja je i poboljšati te unaprijediti nastavu u školi, stupiti u kontakt sa drugim školama u inozemstvu u kojima se također uči njemački jezik i razmjena ideja među nastavnicima.
(Tekst i foto: Elvijana Frančula Tenčić i Kristina Radović Miletić, foto: Čedomir Ružić)


11.12.2018. Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na međunarodnom on line natjecanju Dabar Ove se godine natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja održalo u Hrvatskoj u tjednu od 12.11. do 16.11. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 3 859 srednjoškolaca. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po drugi put, a natjecanje je u našoj školi provedeno 13.11. Sveukupno je sudjelovalo 18 učenika različitih razreda i usmjerenja. Čak 4 naša učenika je ušlo u 10% najboljih rezultata na razini države, i to redom Aleksandar Parenta, Marko Damjanić, Marko Paliska i Antonio Kuštra sa svojim mentorima Laurom Kokot i Elerom Diminićem.
Dabar je međunarodna incijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među nastavnicima, učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Izvrsno se nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje.
Originalan naziv je Bebras, što u prijevodu znači dabar, a službena stranica međunarodnog natjecanja je .
Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je započelo 2004. u Litvi sa 779 učenika, a prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5624 sudionika. Već iduće godine, 2017. sudjelovalo je 15247učenika iz više od 450 škola.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ i  za učenike svih razreda srednje škole.
Neovisno o kategoriji, učenici su ove godine rješavali dvanaest zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.
Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Pripremu i organizaciju natjecanja u našoj školi vodili su nastavnici Eler Diminić i Laura Kokot. Svim učenicima koji su sudjelovali dodijeljene su diplome za sudjelovanje, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne diplome za izvrstan uspjeh na međunarodnom natjecanju Dabar 2018.                                    
(Tekst i foto: Laura Kokot, foto: Čedomir Ružić)

20.10.2018. Na 8. zavičajnom kvizu "Krasna zemljo" Sabrina Britvarević i Ivan Dominik Kubaj osvojili 4. mjesto Učenici 4. o razreda Ivan Dominik Kubaj i Sabrina Britvarević sudjelovali su 12. listopada 2018. pod mentorstvom profesorice povijesti Dijane Muškardin na 8. istarskom zavičajnom kvizu Krasna zemljo u Novigradu. Od 26 prijavljenih škola u kategoriji srednjih škola osvojili su 4. mjesto. Ove su godine učenici radili na povijesti Istre u razdoblju Prvog svjetskog rata u Istri, a povodom 100. obljetnice njegova završetka te poznavanje povijesti grada domaćina Novigrada i njegove materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Sam cilj kviza je popularizacija zavičajne povijesti i promicanje zavičajnog identiteta. Kviz  se sastoji od teorijskih pitanja iz povijesti, geografije i kulturne baštine Istre i grada domaćina te od praktičnih zadataka vezanih za prepoznavanje kulturne baštine. Svi se zadaci rješavaju putem radnih listića na terenu po starogradskoj jezgri, gdje dežuraju i nastavnici mentori.
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)