naslovna > Stručno-pedagoška služba > Učenici > Vijeće učenika 2019.-2022.

Vijeće učenika - Gradsko vijeće mladih

Vijeće učenika do 2019. OVDJE!

Šk.g. 2022.-2023.


15.12.2022. Obilježeno 20 godina djelovanja Gradskog vijeća mladih Grada Labina U predivnom Malom kazalištu (Circolu) 5. prosinca svečano je obilježeno dvadeset godina djelovanja Gradskog vijeća mladih Grada Labina.
Svečanoj sjednici su uz članove Gradskog vijeća mladih te voditelje prisustvovali gradonačelnik Valter Glavičić, predsjednica Gradskog vijeća Labina Eni Modrušan, pročelnici gradskih upravnih odjela, direktori i predstavnici javnih tvrtki kao i ravnatelji labinskih škola i ustanova.
Zanimljivo je kako je svečana sjednica obilježena pravim „Aktualnim satom“ na kojem su mladi gradski vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku, pročelnicima i direktorima. Veliki interes mladih Labinjana za svoju zajednicu i dobrobit iste nije izostao. Bilo je tu raznih pitanja od komunalne infrastrukture do pitanja koji se tiču mladih i razvoja dodatnih uvjeta za njihovu budućnost u rodnom gradu, a na dnevnom redu našle su se i zanimljive prezentacije obje labinske osnovne te srednje škole.
Za potpredsjednicu Gradskog vijeća mladih sa većinom glasova izabrana je Mila Batičić iz Osnovne škole Matija Vlačić.
„Zaista lijepo iskustvo danas uz druženje sa mladim, proaktivnim ljudima koji su ona naša prava budućnost. Sam interes za ovakav vid sudjelovanja u razvoju lokalne zajednice te veliki afinitet prema društvenom djelovanju daju nam onaj dodatni motiv da sve što činimo na polju boljih uvjeta za mlade sugrađane nije uzalud. Sve dosadašnje titule najboljeg srednjeg grada u državi veoma su nam drage, ali više od svega važna je ova mladost koja će siguran sam, promišljajući na ovakav način ostvariti mnogo u svojim životima ali biti i jedan ogroman kotačić razvoja Labina u skoroj budućnosti. Bravo za sve i velike čestitke svim dosadašnjim i sadašnjim polaznicima kao i voditeljima na prvih dvadeset godina postojanja Gradskog vijeća mladih Grada Labina“, istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić posebno istaknuvši Eni Modrušan i Čedomira Ružića kao jedne od začetnika i pokretača Gradskog vijeća mladih u Labinu.

Uz učenike sjednici su prisustvovali i sadašnji te neke od bivših voditeljica ovih zanimljivih grupa učenika. Voditeljice Gradskog vijeća mladih u Osnovnoj školi Matije Vlačića su Silva Tenčić i Silvia Česnik, u Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" Jasmina Beloč i Ivana Griparić Fable i u Srednjoj školi Mate Blažine Ana  Paliska. Kroz dugogdišnji rad Gradskog vijeća mladih Grada Labina, voditeljice su bile i Doris Golja, Tanja Dobrić, Đurđica Martinčić, Melita Griparić, Jasmina Gruičić, Vesna Tenčić, Elena Brnjac te Laura Kokot.
Ideja o sudjelovanju mladih u kreiranju svojih potreba unutar lokalne zajednica oživjela je u Norveškoj davne 1998. godine, gdje su predstavnici grada Labina i Srednje škole Mate Blažine mogle prisustvovati radu njihovog Vijeća mladih. Ta se ideja polako, ali sigurno implementirala u rad naše lokalne zajednice te se ove godine obilježava visoka 20. obljetnica postojanja Gradskog vijeća mladih grada Labina.
Gradsko vijeće mladih grada Labina čine predstavnici sve tri labinske škole (dvije osnovne i to OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin  i OŠ Matije Vlačića Labin te SŠ Mate Blažine Labin) s po sedam učenika (vijećnika) iz svake od navedenih škola. Pored tih sedam predstavnika u svakoj školi postoji prošireno vijeće koje čine svi zainteresirani učenici. Vijeće svake škole redovito se sastaje na tjednoj bazi.
Cilj GVM je kroz ideje i konstruktivne kritike mladih kritički promišljati te utjecati na promjene unutar lokalne zajednice. Pored toga, važno je slobodno izraziti svoje potrebe i želje te djelovati na školsko ozračje.
U cijelom tom periodu najmanje dva puta godišnje održavale su se  tematske sjednice GMV u Gradskoj vijećnici Labin  za koje su se temeljito pripremali u svojim školama. Za tu prigodu izradili su  prezentacije, plakate, ankete, predstavili rezultate raznih istraživanja koje bi samostalno iznijeli. Sjednicama GMV poput one današnje u Circolu predsjedava trenutni gradonačelnik, zamjenik GVM je iz redova učenika, a sjednicama prisustvuju i, ovisno o temi, pročelnici raznih odjela pri Gradu Labinu te razni gosti, ovisno o temi o kojoj se raspravlja. Vijećnici pored tematskog dijela sjednice pripremaju  i vijećnička pitanja. Na neka od njih dobiju direktne odgovore na samoj sjednici od prisutnih pročelnika, gradonačelnika i stručnih osoba ciljano pozvanih na neku od tematskih sjednica.

Kroz dvadeset godina rada GVM održano je četrdesetak sjednica na razne teme od kojih su neke: Rudarenje i Labinska republika, Kvalitetno obrazovanje, Kako vidim svoj grad, Nasilje u školi, Digitalno nasilje, Slobodno vrijeme mladih, Velikani našeg grada, Buduće turističke perspektive našeg kraja s naglaskom na biciklizam, Pješačke zone Labinštine, Moja obitelj, Uzori nekad i sad, Rano pijenje mladih, Kako pomoći osobama s posebnim potrebama.
Kroz sudjelovanje u radu GVM učenici se uče toleranciji, boljoj komunikaciji, izražavanju vlastitih stavova, slobodi govora, govorništvu i javnom nastupu, timskom radu te se na taj način i bolje povezuju škole u Labinu. Kod učenika se razvija inicijativnost  za samostalnije uvide u realnost i moguće promjene na bolje, priopćeno je iz Grada Labina.
Poveznice:
Obilježeno 20 godina djelovanja Gradskog vijeća mladih Grada Labina - labinstina.info
Uz ovakvo promišljanje i proaktivnost budućnost Labina je osigurana - 5portal.hr
Mladi mogu utjecati na promjene lokalne zajednice - glasistre.hr
Vijesti TVN - Gradsko vijeće mladih Labina obilježilo 20 godina postojanja - youtube.com
TV NOVA Kronika Grada Labina 19.12.2022. (od 5. minute) - TV NOVA

Šk.g. 2021.-2022.


Morin Hukić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Labin s predstavnicima učenika Srednje škole Mate Blažine

22.12.2021. Donacijom Crvenoga križa Labin u Srednjoj školi Mate Blažine omogućeni besplatni ulošci Na poziv Crvenoga križa Labin Srednja škola Mate Blažine pridružila se inicijativi uvođenja besplatnih higijenskih uložaka u školama.
Istraživanje koje je provela riječka Udruga PaRiter na uzorku od 6084 osobe pokazalo je zabrinjavajuće rezultate vezane za menstrualno siromaštvo. Trećina ispitanica  izjavila je da je primorana štedjeti na ulošcima jer su im preskupi, dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, 11,9 %  nije ih u mogućnosti kupiti da bi ih redovito mijenjale, podjednak postotak priznaje da si ih ne može priuštiti, a dio njih koristi se i improviziranim sredstvima.
Besplatni ulošci u Srednjoj školi Mate Blažine omogućeni su u sklopu  kampanje #JednaZaDrugu koju je pokrenula tvrtka Procter & Gamble (Always) u suradnji s Crvenim križem  s ciljem da se pomogne potrebitim djevojkama. Zahvaljujući donaciji Crvenoga križa Labin, higijenski ulošci bit će dostupni svim učenicama Srednje škole Mate Blažine. Daljnje aktivnosti vezane za sprječavanje menstrualnog siromaštva provodit će Vijeće učenika plakatima i obavijestima, a Tehnička i Likovna grupa Učeničke zadruge Matina izradit će i ukrasiti ormariće koji će se s ulošcima postaviti u ženske WC-e.
Nositelji daljnjih aktivnosti bit će učenici: Paolo Giambastiani, Roni Hrvat, Frančeska Licul, Monika Tenčić, Leonarda Ivašić, Danijela Daić i Thomas Katičić te nastavnici Gordana Benković Gušić, Valter Veselica, Alida Blašković Koroljević i Ana Paliska.
Srednja škola Mate Blažine zahvaljuje Crvenom križu Labin jer je omogućio ovu hvalevrijednu akciju kojoj je cilj potaknuti nove slične inicijative diljem škola Hrvatske.
(Tekst i foto: Ana Paliska)

 

16.9.2021. Prijedlog Školskog i strukovnog kurikuluma za šk.g. 2021.-2022. (za raspravu) OVDJE!
*Naslovnica: Petar Dundara, labinski maturant šk.g. 2020.-2021., jednostavno ne može bez mobilnih aplikacija, računanja,razmišljanja o kreativnom rješavanju problema iz domene koja njega zanima. Nadamo se da će budući FER-ovac postići svoje životne snove i ostvariti svoj potencijal: OVDJE!

Šk.g. 2020.-2021.

18.9.2020. Prijedlog Školskog i strukovnog kurikuluma za šk.g. 2020.-2021. (za raspravu) - OVDJE!
                    Etički kodeks Srednje škole Mate Blažine (za raspravu) OVDJE!

Šk.g. 2019.-2020.


5.3.2020. Labinski srednjoškolci u AKCIJA ZA 5" 20.02.2020. učenici SŠMB Labin okupili su se u gradskoj općini povodom projekta “Akcija za 5”. Projekt je u organizaciji Istarske kulturne agencije (IKA), Grada Labina, Labin Art Expressa te Udruge Delte iz Rijeke čije su djelatnice, Maja Ursić Staraj i Ema Žufić. vodile radionice. Učenici su bili podijeljeni u 6 grupa na čijem su čelu mentori.
Članovi prve grupe bili su David Vorano, Dino Tomić, Aurora Smilović, Karla Maglica, Aida Suljić, Roko Pastorčić, Nina Negovanović, Lucija Miletić, Noa Bertović čiji je mentor Martina Lukež.
Drugu grupu činili su Petar Vorano, Mia Kovačević, Andi Mladenov, Loris Šumberac, Sarah Vlačić, Noemi Lanca, Melisa Mehmedović, Lucia Demarin, Marta Vlačić, Martin Šverko s mentorom Ana Paliska.
Treću grupu pod mentorstvom Gabriele Dundare činili su Karlo Strel, Gea Zupičić, Belmin Maslić, Marco Tenčić, Erika Mikuljan, Erik Franković, Chiara Golja, Tara Verbanac, Moreno Škopac te Anai Pucić.
Četvrtu grupu činili su: Mihael Petrović, Jakov Čekada, Elma Hasikić,Tulio Kocijel, Velentina Vidak, Marta Mršulja, Lejla Šehić, Petra Santro te Marko Ružić sa mentoricom Oliverom Tadić.
Laura Kokot vodi grupu čiji su članovi: Goran Šime Stipanov, Niko Franković, Ema Smajlović , Silvija Gobo, Zoja Bošković Gobo, Leonardo Bilbija , Paola Franković, Elin Miletić te Aleksandar Parenta.
Članovi šeste grupe, a ujedno i posljednje su Anthony Fonović, Ervin Suljić, Anastasija Malić, Valentina Kutnjak , Marin Stepčić, Nikolina Pastorčić, Matea Turković i Petar Dundara sa mentorom Mladenom Bajramovićem.
I sedma grupa, koja se nije natjecala, ali je imala veliku ulogu jest novinarska grupa. Novinarski grupu vodila je Majda Milevoj Klapčić. Učenici su cijeli dan morali izvještavati što se događa na općini i prikupljati audio i video materijale. Na kraju dana, iako bez ikakve nagrade, novinarska grupa otišla je sa jednom nagradom koju nitko ne može uručiti već je samo steći., znanjem kako raditi u timu te kako podijeliti poslove kako bi nam bilo što lakše a posao obavili što bolje.

Ciljevi projekta su mnogobrojni, no dva najvažnija su:
1.    pretvorba DKC-a Lamparna u društveno-kulturni centar za sve građene Labinštine i Istre temeljen na sudioničkom upravljanju i programiranju, čime će unaprijediti pristup lokalne zajednice kulturnim i umjetničkim sadržajem
2.    iskustvo koje će steći sudionici
Svaka grupa osmisliti će jedan projekt, a krajem dana izglasati će se i najbolji projekt za čije će se financiranje izdvojiti 5000 kuna javnog novca. Prilikom i ovog projekta nastala je novinarska grupa “Labinjonski đornalin” koja je tokom dana izvještavala o razvoju procesa.
„Labinjonski đornalin“ je naziv za portal na kojemu se objavljuju školske novosti uz naše enovine Point i radioemisije „Give me a break“. Iako je zasada „đornalin“ digitalan u budućnosti bismo htjeli realizirati i tiskano izdanje samog „đornalina“ kako učenici ne bi zaboravili koji je osjećaj čitati novine na papiru s obzirom da se danas novosti čitaju samo na mobilnim uređajima. Dok se sama želja ne ostvari „Labinjonski đornalin“ može pratiti na Facebooku i Instagramu, a bilo kakve prijedloge za intervju, članak ili vijest možete nam poslati na labinjonski.dornalin.ssmb@gmail.com.

II. DIO
Nakon što su grupe predale svoje projektne prijedloge u 13:30 održan je ručak za učenike u restoranu “Kvarner” a za mentore i voditeljice u pizzeriji “Napoli”. Poslije ručka i pauze učenici i mentori vratili su se u prostorije kancelarije gdje su stvarali svoje prijedloge za projekt i pripreme za raspravu. Ugodno iznenađenje priredila nam je šesta grupa pod vodstvom Mladena Bajramovića te svoje predloške priložila već u neočekivanih 13:00 sati. Svaka grupa je predstavila svoj projekt: projekt prve grupe zove se “Dar medijske pismenosti” koje se temelji na radionicama i predavanjima u školi čija je tema prepoznavanje lažnih vijesti, kritičko razmišljanje. Druga grupa nas je upoznala s projektom pod imenom “Zajedno protiv internetskog nasilja” u kojem predstavljaju radionice i projekte čiji je cilj upoznavanje ljudi s internetskim nasiljem koje je danas u strelovitom razvitku.”Mediamanija” je naziv projekta treće grupe, koji bi provodio tri dana edukacije. Svi smo dobro upoznati s činjenicom da starije osobe nisu u toku s naglim razvitkom tehnologije o kojoj nas obavještava četvrta grupa čiji projekt “Moderni i sa 65+” savjetuje edukaciju ljudi treće životne dobi. Nažalost svakog dana bombardirani smo sa lažnim vijestima odnosno poznatijima pod imenom “fake news” a rješenje ima 5 grupa koja je osmislila “escape room” u medijskoj pismenosti o čemu govore u projektu “Fake room”. Sve osvrte o događajima iz 5 lokalnih uprava iz prošlog mjeseca trebale bi se pisati u kolumnu po ideji sudionika šeste grupe čiji se projekt zove “Komuna za 5”. A novinarska grupa “Labinjonski đornalin” želi uspjeh svim spomenutim grupama.
Na samome kraju dvije grupe su imale isti broj glasova, stoga smo morali provesti još jedno glasanje. U prethodnim akcijama koje su se odvile u Rijeci nikada se to nije dogodilo. Stoga, možemo biti ponosni na naše učenike te sa sigurnošću reći da su zaista inovativni i kreativni.
Projekt koji je odabran za sufinanciranje je projekt Grupe 1 “Dar medijske pismenosti”. Kao najinovativniji projekt izabran je projekt Grupe 5 “Fake room”, a za grupu koja je najbolje raspravljala i iznosila prijedloge izabrana je Grupa 3. Zahvaljujemo se svim učenicima na sudjelovanju i organizatorima, u nadi da će druge godine naše prijedloge prihvatiti i dobru aktivnost napraviti još boljom.
Više o realizaciji projekta “Dar medijske pismenosti” izvještavat ćemo u školskim e-novinama Point, na našem Labinjonskom đornalinu (Instagram i Facebook) i u radioemisiji “Give me a break”.
(Bruno Falco, učenik; Foto: 5portal)
Poveznice:
U Labinu održana Akcija za 5! - 5portal

4.10.2019. Školski i strukovni kurikulum - pdf

26.9.2019. Poziv za sastanak Vijeća učenika koje će se održati 2.10.2019. u učionici 51 (kraj knjižnice) u 13.15 sati
Dnevni red:
1) Konstituiranje Vijeća učenika 2019.-2020.
2) Izvještaj Školskog sportskog društva "Duga"
3) Izbor/potvrda članova predsjedništva i imenovanje učenika u Privremeni odbor Školske zadruge Matina
4) Izbor članova za Gradsko vijeće mladih Grada Labina 2019.-2020.
5) Predstavtjanje Školskog kurikula 2019.-2020.
6) Razno
Preuzimanje:
Zapisnik - pdf

Šk.g. 2018.-2019.

Dnevni boravak za učenike
6.5.2019. Poziv na zajedničku sjednicu Vijeća roditelja i Vijeća učenika Srednje škole Mate Blažine Labin koja će se održati u srijedu 8. svibnja 2019. u 18.00 sati u Dnevnom boravku za učenike sa sljedećim dnevnim redom:
1. Usvajanje zapisnika s prošle sjednice
2. Stanje sigurnosti, preventivni programi i zaštita prava učenika  (analiza)
3. Istraživanje rizičnih ponašanja učenika – prikaz rezultata učenika Srednje škole Mate Blažine (prikaz rezultata OVDJE! i radionica OVDJE!)
4. Razno
Predsjednik Vijeća roditelja: Nataša Martinčić Križanac, v.r.
Predsjednik Vijeća učenika: Elena Miletić, v.r.
Preuzimanje:
Poziv - pdf
Poveznice:
Vijeće roditelja - ssmb.hr
Samovrednovanje i plan unapređenja rada - ssmb.hr


28.2.2019. Srednja škola Mate Blažine obilježila "Dan ružičastih majica" Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkog nasilja koji se obilježava posljednje srijede u veljači.  Sve je počelo 2007. kada je jedan dječak u školu došao u ružičastoj majici i zbog toga bio izložen vršnjačkom nasilju. Ružičastu majicu nosio je u znak potpore svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Sutradan njegovi školske kolege došli su u školu u ružičastim majicama i iskazali potporu zlostavljanom dječaku.  
Na razini RH  program provodi "Centar za edukaciju i prevenciju nasilja" (CEPN) koji svake godine provodi i natječaj odabira službene majice.
U sklopu svog Preventivnog programa Koracima prijateljstva do prevencije vršnjačkog nasilja Srednja škola Mate Blažine pridružila se obilježavanju međunarodnog #Dana ružičastih majica#.
Predstavnici Vijeća učenika (voditeljica: Ana Paliska) u suradnji sa stručnim suradnicama (Mirjana Dobrić i Irena Crvak) predstavili su učenicima prvih razreda aplikaciju "Zaustavimo nasilje u školama!".  Aplikacija je nastala 2014. u sklopu europskog projekta "Thin Line" koji su provodili Grad Labin, Srednja škola Mate Blažine i Grad Sandnes (Norveška) OVDJE!.
Predstavljena je i radijska emisija "Neka ne ostane šutnja" (Ana Brenčić, Sanela Isanović, Konstantin Porodin, Ana Paliska) OVDJE! koja je sudjelovala na državnoj smotri Lidrano 2016.  Učenici prvih razreda izradili su plakate s pozitivnim porukama onima kojima je potreban znak da nisu sami uz slogan CEPN-a: "Nasilje prestaje ovdje!"
Nositelji svih aktivnosti bili su učenici iz Vijeća učenika: Noa Bertović, Bruno Falco, Stela Dermit, Leonarda Ivašić, Andrea Latifović, Elena Miletić, Aleksandar Parenta, Roko Pastorčić i Rea Žigant.


(Tekst i foto: Ana Paliska, foto: Mirjana Dobrić, Čedomir Ružić, učenici)

 


25.2.2019. Edukacija strukturiranog dijaloga za školsko osoblje i predstavnike Vijeća učenika srednjih škola Od 13. do 16. veljače, predstavnik Vijeća učenika naše škole, Noa Bertović, i pedagoginja Irena Crvak sudjelovali su na edukaciji strukturiranog dijaloga za školsko osoblje i predstavnike Vijeća učenika srednjih škola u Zadru. Edukaciju je održala Mreža mladih Hrvatske u sklopu projekta 'Strukturirani dijalog u srednjim školama' i financiran je sredstvima KA3 Erasmus + programa, uz predstavnike naše škole sudjelovali su predstavnici iz  još 15 srednjih škola iz raznih dijelova Hrvatske. Kroz niz kreativnih radionica, rasprava i predavanja, učenici i školski djelatnici su zajedno učili što je to strukturirani dijalog i kako ga mogu primijeniti unutar svojih srednjih škola i tako pridonijeti demokratizaciji srednjih škola i zajednica.

Cilj ovog projekta jest stvoriti uvjete za uspješno uključivanje srednjoškolske zajednice u provedbu strukturiranog dijaloga u Hrvatskoj. Dodatno se teži osnažiti Vijeća učenika srednjih škola i osoblje koje radi sa njima na korištenje strukturiranog dijaloga s ciljem uključivanja učenika u donošenje odluka u školi, te motivirati i osnažiti srednje škole u Hrvatskoj za uključivanje u provedbu strukturiranog dijaloga na nacionalnoj i europskoj razini. Naš dodatni motiv u ovome projektu bio je poboljšanje suradnje između učenika i stručnih suradnika u realizaciji školskog razvojnog programa i procesa samovrjednovanja, te da  kroz interaktivni proces(učenik - nastavnik), stječemo nova znanja i vještine koje ćemo moći implementirati u rad naše škole i lokalne zajednice. Izrazito smo ponosni što smo bili među 30 odabranih škola od ukupno 80 prijavljenih, od čega je 15 škola sudjelovalo na ovoj sesiji. Predstavnici škola su, osim radnog dijela, vrijeme iskoristili za upoznavanje sa kolegama i razmjenu iskustva.
(Tekst i foto: Noa Bertović i Irena Crvak, prof.)