naslovna > Međunarodni projekti > eTwinning projekt WE STAND UP 4 HUMAN RIGHTS

eTwinning projekt WE STAND UP 4 HUMAN RIGHTS


eTwinning Project 2018-2019 Turkey-Italy-Spain-Belgium-Croatia


15.6.2019. U SŠMB-u realiziran eTwinning projekt „We stand up 4 human rights“ Školske su godine 2018./19. učenici svih gimnazijskih razreda naše škole (naročito 1. razreda) sudjelovali na međunarodnom projektu „We stand up 4 human rights“ zajedno sa svojim vršnjacima iz Španjolske, Italije, Belgije i Turske.
Projekt je bio vrlo zanimljiv, kreativan i poučan za sve, a potaknut je 70-om obljetnicom obilježavanja "Opće deklaracije o ljudskim pravima" koju je 10. prosinca 1948. usvojila Opća skupština UN-a s ciljem definiranja temeljnih sloboda i ljudskih prava u formi političkog dokumenta. Nastala je kao posljedica sprečavanja novih ratnih strahota i razaranja, nastalih tijekom Drugog svjetskog rata.
Kroz projekt smo istraživali povijest Opće deklaracije o ljudskim pravima, raspravljali o važnosti ljudskih prava u današnje vrijeme i značaju njihove promocije u zajednici. Na taj su način učenici mogli slobodno izražavati svoje kritičko mišljenje, kreativnost, razvijati empatiju, uvažavati različitosti, razvijati svoje jezične kompetencije te računalne vještine. Projekt je nudio mogućnost virtualnog druženja i komunikacije s učenicima iz već spomenutih zemalja. Učenici su tako postali članovi nove, eTwinning zajednice u kojoj nema razlika u vjeroispovijesti i jezičnih barijera.

Osim učenika naše škole, u projektu su sudjelovali učenici iz talijanskog grada Caltanissette i škole ITET „Rapisardi Da Vinci“, zatim iz  Houtainga , belgijska škola College Visitation La Berliere, iz Samsuna u Turskoj, škola Gazi Anadolu Lises te iz Santandera u Španjolskoj škola IES Cantabria.
Realizacija projekta tekla je u nekoliko faza. Nakon predstavljanja škola i učenika-sudionika, učenici su obilježavali na različite načine Međunarodne dane Ujedinjenih naroda i tako promicali njihovu važnost (izrada videa, plakata i infografika). Povijesne aspekte Deklaracije odradili su u međunarodnim timovima (povijest UN, životopis američke socijalne aktivistice Eleanor Roosevelt, uloga žena-političara u mirovnim sporazumima). U deset međunarodnih timova analizirano je i trideset članaka deklaracije, a svaki od timova bio je predvođen mentorom iz jedne od zemalja, sudionika projekta.
Učenici su tijekom rada obogaćivali svoja znanja o ljudskim pravima, te su postajali kompetentniji i   odgovorniji  na tom polju. To je vidljivo i iz evaluacije projekta gdje su oni oni dali svoj osvrt na projektne zadatke, suradnju, implementaciju projekta u nastavni proces i sl.

Likovna grupa naše škole “Iktin“ sa profesoricom likovne kulture Alidom Blašković Koroljević izradila je predivna zvona koja simboliziraju borbu za ljudsku ravnopravnost i prava, a koja smo odaslali školama-članicama projekta. Učenici i nastavnici bili su oduševljeni kreativnošću i ljepotom istih.
 
Skladali smo čak i pjesmu o ljudskim pravima koju su učenici otpjevali tako da je svaka od zemalja imala zadatak da „odradi“ jednu kiticu OVDJE!
Bilo je tu još mnogo toga, projekt je pri kraju sa diseminacijom u svim zemljama sudionicama. Iz svega navedenoga, zaključujem da su učenici uživali radeći i družeći se sa svojim vršnjacima iz zemalja uključenih u projekt.

(Tekst: Sandra Juran)

Preuzimanje:
Rezultati evaluacije učenika „We Stand Up4 Human Rights“ - pdf

Poveznice:
Song eTwinning Project 2018-2019 Turkey-Italy-Spain-Belgium-Croatia - youtube
ICT alati koje su koristili učenici) Make beliefs comix, Pixton, Canva,  Adobe Spark i Madmagz).
Rezultati 7 i 8. tima prikazani su na ovim poveznicama:
WeStandUp4HumanRights , Articles 19-20-21, Team 7, Collaborative presentation
WeStandUp4Human rights, Articles 22-23-24, Team 8, Collaborative presentation