naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2 Cultural heritage is a bridge from past to future

Cultural heritage is a bridge from past to future

Izvještaj s 3. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Cultural heritage is a bridge from past to future” projekta u Srednja škola Juan Carlos I iz Murcije u Španjolskoj


U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Cultural heritage is a bridge from past to future od 21. do 25. ožujka 2022. održala se mobilnost čiji je domaćin bila Srednja škola Juan Carlos I iz Murcije u Španjolskoj. Cilj projekta je da učenike potiče na promišljanja o važnosti očuvanja kulturne baštine međunarodnom suradnjom  pet srednjih škola iz Mađarske, Češke, Turske, Španjolske i Hrvatske.

Na 4. mobilnosti u Španjolskoj, kao predstavnici Srednje škole Mate Blažine Labin, sudjelovali su učenici: Karlo Benazić, Erik Bertoša, Rebecca Files, Karlo Peršić i Elin Zenzerović te profesorice Karla Golja Milevoj i Ana Paliska. Tema ove mobilnosti bio je održivi turizam o kojoj su škole partneri pripremile videomaterijale. U razradi  teme mobilnosti učenicima Srednje škole Mate Blažine pomogle su i direktorica Turističke zajednice Grada Labina, gđa Astrid Glavičić te Antonela Paliska koja je predstavila Vinariju Romeo.

U sklopu mobilnosti škola domaćin predstavila je kulturno nasljeđe i povijest grada Murcije te prirodne ljepote i kulturne znamenitosti dijela pokrajina Murcije i Granade.  Sudionici mobilnosti posjetili su Caravacu de la Cruz  gdje su se upoznali s poviješću poznatog Festivala Vinskih konja te s važnošću toga običaja za Caravacu. Također, posjetili su i svetište Vera Cruz s obzirom na da je Caravaca poznata i po tome što je jedan od Svetih Gradova kršćanstva. U  Cartageni sudionici mobilnosti razgledali su Rimsko kazalište koje je jedno od najvažnijih kulturnih znamenitosti grada koji je poznat kao jedna od najstarijih luka u Europi. Ljepotu, raznoliku i čarobnu tradiciju Granade sudionici mobilnosti otkrivali su tijekom posjeta prekrasnoj Alhambri koja je pod zaštitom UNESCO-a te upoznavajući se s tradicijom Roma i flamenca u pećinama Sacromontea.

Mobilnost je završena svečanom podjelom certifikata koja je zaokružila rad na temi mobilnosti, kao i dane druženja i novih prijateljstava koja su nastajala tijekom putovanja jednom prekrasnom zemljom, koja je bogata raznolikom kulturom, tradicijom i prirodnim ljepotama te posebnim španjolskim duhom koji se u potpunosti razotkrio u  gostoljubivosti i toplini škole domaćina.

(Tekst: Ana Paliska, foto: Karla Golja Milevoj)

 

Izvještaj s 3. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Cultural heritage is a bridge from past to future” projekta u srednjoj školi Moravská střední škola u Olomoucu, Češka


Od 14.2. do 18.2.2022. učenici i profesori Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su na trećoj mobilnosti u sklopu Erasmus+KA2 projekta “Cultural heritage is a bridge from past to future”. U mobilnosti su sudjelovali učenice Antea Čekada, Lana Mrkaljević, Selina Karić, učenici Matija Sinožić i Tino Zupičić sa profesoricama Sandrom Juran i Antonelom Pamić.
Tema treće mobilnosti bila je predstavljanje različitih mjesta u Hrvatskoj koja se nalaze na UNESCO-om popisu svjetske baštine. Učenici su sudjelovali na nekoliko radionica s učenicima iz ostalih partnerskih zemalja – Mađarske, Češke, Španjolske i Turske te su se na taj način imali priliku bolje upoznati i surađivati na projektnim aktivnostima. Ujedno su izradili i prezentaciju u kojoj su zagovarali uključivanje novih mjesta na UNESCO-ov popis (rimska Arena u Puli).

Nakon izlaganja projektnih timova imali smo prilike bolje upoznati Olomouc, grad koji je crkveno i povijesno središte Moravske, te neke od njegovih znamenitosti. U sklopu programa prvog dana boravka uživali smo i u vrlo zanimljivom posjetu Židovskoj općini Olomouc gdje nam je njezin predsjednik govorio o povijesti i običajima Židova na području Češke.

Drugog dana boravka u Češkoj posjetili smo najstariji i najveći etnografski muzej na otvorenom u srednjoj Europi – Rožnov pod Radhoštěm te smo se sjedežnicom uputili do mjesta Pustevny – popularnog snježnog odredišta smještenom u planinskom lancu Moravsko-šleskih Beskida.
Od ostalih mjesta koje smo imali priliku posjetiti, izdvojili bismo muzej rudarstva Dolní Vítkovice u Ostravi koji nudi primjer jedinstvenog industrijskog kompleksa koji je pretvoren u kulturno i društveno središte u kojem smo imali prilike ući u prava rudarska okna i slušati o rudarenju u ovom području koje je zamrlo negdje u isto vrijeme, kada i u našem gradu.

Nakon uručivanja certifikata svim sudionicima, posljednji dani mobilnosti provedeni su u Pragu gdje smo imali priliku vidjeti Praški dvorac, Katedralu Sv. Vida, Stari grad, Astronomski sat, Karlov most, Zlatnu ulicu i ostale praške znamenitosti. Sa zadovoljstvom možemo ustanoviti da će nam petero dana provedenih u Češkoj ostati u sjećanju sa svim novim spoznajama koje smo stekli, ali i divnim prijateljstvima.
(Tekst i foto: Antonela Pamić)

Izvještaj s 2. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Cultural heritage is a bridge from past to future” projekta u Ticaret Borsası Anatolian srednjoj školi u Manisi, Turska


31.1.2022. Posjet Erasmus tima iz Labina Turskoj
Od 17. do 21.1.2022. članovi Erasmus+KA2 projekta “Cultural heritage is a bridge from past to future” Srednje škole Mate Blažine Labin otišli su na 2. mobilnost u Ticaret Borsası Anatolian srednju školu u Manisi, nedaleko Izmira u Turskoj. U mobilnosti su sudjelovali sljedećie učenice i učenici: Barbara Vozila, Nikol Vozila, Ivan Farkaš, Thomas Katičić, Riccardo Celić te profesorice Karmen Diminić Milevoj i Sandra Juran. Prethodna mobilnost održana je potkraj 2019.godine te su se odonda, iz svima poznatih razloga sve mobilnosti otkazivale. No, poštujući epidemiološke mjere svi su se članovi timova iz pet različitih zemalja (Mađarske, Hrvatske, Turske, Češke i Španjolske) okupili u Manisi i uspješno odradili ovu mobilnost.   
Projekt Cultural Heritage is a Bridge from Past to Future osmišljen je s ciljem da učenike potiče na promišljanja o važnosti očuvanja kulturne baštine te uvažavanje socijalne, jezične i kulturne raznolikosti.
Domaćini su u matičnoj školi organizirali prijem sudionika i predstavljanje timova. Zadatak ove mobilnosti bio je pripremiti rad o značajnim povijesnim ličnostima našega podneblja koji su, svojim djelovanjem, obilježili ovaj kraj i regiju. Izbor je pao na Giuseppinu Martinuzzi i Ivana Pipana kojega su, vrlo uspješno uprizorili Elin Franković i Bruno Falco pod mentorstvom profesorice Karle Golja Milevoj. Video je montirala i obradila učenica Leonarda Ivašić.

Nakon predstavljanja videa učenice Nikol Vozila i Barbara Vozila svojom su prezentacijom ukazale na važnost ovih dviju povijesnih ličnosti, a Ivan Farkaš, Thomas Katičić, Riccardo Celić govorili su o tradicionalnim sportovima u Hrvatskoj (od trke na prstenac u Barbanu do boćanja i picigina). Taj smo dan imali prilike kušati  tradicionalna turska jela koja su pripremila obitelji učenika-domaćina.
Sljedeći su dani provedeni radno, obilazeći kulturno povijesne spomenike pod zaštitom UNESCO-a.

Posjetili  smo Pergam, nedaleko današnjeg grada Bergame, razvijeno utvrđeno središte Pergamske države u vrijeme helenizma. Mogli smo se diviti ostacima hramova, oltaru i knjižnici na akropoli okruženom gradskim zidinama. Foça, mali pitoreskni gradić na Egejskom moru oduševio nas je prije povratka u Manisu. Od prekrasnih mjesta koje smo imali priliku posjetiti, izdvojili bismo Pamukkale sa bijelim, vapnenačkim bazenima ljekovite i tople vode u čijoj se blizini nalazi i Hierapolis, dobro očuvan rimski lokalitet i poznato vjersko sjedište Istočnog Rimskog carstva. No, to nije bilo sve, jer su nas domaćini odveli i u drevni grad Efes, kraj grada Selçuka,  koji slovi za jednu od važnih destinacija koje treba posjetiti u Turskoj. Hram Artemide i Hadriana, velika knjižnica i dobro očuvano kazalište bili su dostatan razlog našem oduševljenju.

Nakon uručivanja certifikata i prijema kod gradonačelnika Manise, prepuni dojmova i lijepih iskustava vraćamo se bogatiji uspomenama na predivnu zemlju i dragocjena poznanstva koja smo u njoj stekli.
Mađarski koordinator i članovi projektnog tima dogovorili su sljedeću mobilnost u Češkoj, Olomoucu. Ona će se održati već u veljači 2022. zbog brojnih odgoda mobilnosti ovog, nadasve interesantnog projekta u kojem smo već i nakon dviju mobilnosti, imali prilike toliko toga vidjeti i naučiti. Srednja škola Mate Blažine Labin bit će projektni domaćin u travnju 2022.
(Tekst: Sandra Juran)

Izvješće s 1. međunarodnog sastanka Erasmus+KA2 “Cultural heritage is a bridge from past to future” projekta u Péter András Gimnázium és Kollégium u Szeghalomu u Mađarskoj


19.12.2019. SŠMB u Erasmus+KA2 projektu „Cultural heritage is a bridge from past to future“  Od 30.11. do 5.12.2019. Srednja škola Mate Blažine Labin započela je s 1. mobilnošću novog međunarodnog projekta Erasmus+KA2 "Cultural heritage is a bridge from past to future" u Péter András Gimnázium és Kollégium u Szeghalom u Mađarskoj. U mobilnosti su sudjelovale učenice: Nika Janko, Irina Zupičić, Antonia Turković, Natali Juretić i Ana Elena Zustović te profesorice Laura Kokot, Karla Golja Milevoj i Sandra Juran. Uz mađarsku školu, inače voditelja projekta, sudjeluju još Hrvatska i Turska te Češka i Španjolska kao partnerske zemlje.

Projekt "Cultural Heritage is a Bridge from Past to Future" osmišljen je s ciljem da učenike potiče na promišljanja o važnosti očuvanja kulturne baštine. Provedba ovog projekta, tijekom naredne dvije godine, doprinijet će važnosti zaštite održivosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine te kulturnog turizma za gospodarstvo naše zemlje. Ciljevi projekta su i razvijanje znanja i vještina učenika, suradnja škola na međunarodnoj razini, stvaranje sinergičnog odnosa među učenicima koji dolaze iz različitih država, doprinos kulturnoj integraciji i negaciji bilo koje vrste diskriminacije, promicanje aktivnog sudjelovanja u društvu te uvažavanje socijalne, jezične i kulturne raznolikosti. Učenice su bile smještene u obiteljima domaćina pa su se ostvarila i nova vrijedna prijateljstva.

Domaćini su organizirali gastronomsku izložbu na kojoj su, osim mađarskih predstavnika, sudjelovali svi ostali članovi projekta. Hrvatski štand predstavio se autohtonim istarskim specijalitetima kojima mnogi nisu mogli odoljeti. Nisu nedostajali različiti sirevi i kobasice, tartufate i bakalara, ali i slatke delicije poput  kolacića, kroštula, pite s jabukama  pa čak i pandešpanje. Učenice su predstavile svoju školu, grad, regiju i državu, a održale su i prezentaciju o tradicionalnoj istarskoj kuhinji, autohtonoj glazbi i instrumentima te predstavile istarsku narodnu nošnju. Hrvatski logo, kojeg je izradila učenica Nika Janko, proglašen je najboljim i postao ujedno službeni logo cjelokupnog projekta.

Sudionici projekta posjetili su, u nedalekoj Gyuli, dvorac Gyula Almásy, više od 600 godina staru građevinu koja slovi za jednu od najočuvanijih građevina središnje Europe i nacionalno je materijalno dobro Mađarske u kojem se danas održavaju koncerti srednjovjekovne dvorske glazbe, operne i baletne predstave te jazz festivali. U ovom gradiću smještena je i veličanstvena ciglena palača koju su naseljavale plemićke obitelji barona Harruckerna, grofa Wenckheima i grofa Almásyja, a koja svojom stalnom izložbom svjedoči o minulim vremenima i načinu života bogate aristokracije, ali i njenog pomoćnog osoblja. Ferenc Erkel, autor mađarske državne himne, rođen je u Gyuli pa su sudionici posjetili i njegovu rodnu kuću i čuli mnogo o njegovu bogatu i plodnom opusu.Aktivnosti učenika i nastavnika nastavljene su igrama iz davnina, poput potezanja konopca, hodanja na štulama, potezanja bačvi i slično u kojima su uživale sve generacije. Predstavljeni su tradicionalni plesovi i pjesme koje smo svi imali prilike naučiti.

Posljednji dani mobilnosti provedeni su u Budimpešti. Sudionici su posjetili Budimski dvorac, dvorski kompleks mađarskih kraljeva, Trg heroja koji je u peštanskom dijelu Budimpešte te Szechenyi, najveće terme s ljekovitom vodom u Europi.

Koordinator i članovi projektnog tima dogovorili su sljedeću mobilnost u Češkoj koja će se održati u ožujku 2020. Srednja škola Mate Blažine Labin bit će projektni domaćin u rujnu 2020.
                                                                                                          
(Tekst i foto: Laura Kokot, Karla Golja Milevoj  i Sandra Juran)