naslovna > Stručno-pedagoška služba > Učenici > Generacije maturanata > Maturanti 2020.

Generacija maturanata 2019.-2020.


Dan maturanata 2020.


29.5.2020. Pogledajte kako je protekla ovogodišnja norijada (video) OVDJE!  Veseljem popraćenim bučnom glazbom, zviždanjem, pucnjevima i dimnim zastorima ili ukratko rečeno tradicionalnom Norijadom stotinjak maturanata iz šest razreda Srednje škola Mate Blažine Labin 29. svibnja obilježilo je završetak svog srednjoškolskog obrazovanja. Put je od škole preko Zelenica i Ulice Alda Negrija vodio na Crć, a zatim u Prtlog.  
Glavna pozornica bio je trg u Starom gradu gdje su se maturanti najduže predstavljali u svom najluđem izdanju. S rubova su sve gledali i snimali, pa i logistički pomagali roditelji. U plesu su im se na trenutak pridružile kuharice restorana Velo kafe na terasi. Na trg je izašla i gradska uprava, a gradonačelnik Valter Glavičić i njegova zamjenica Federika Mohorović Čekada fotografirali su se s maturantima. Grad je ove godine po prvi put bio organizator proslave završetka srednjoškolskog obrazovanja.
(Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

29.5.2020. Mateo Gobo objavio sjajan video s dronom norijade ovogodišnje generacije maturanata OVDJE!


(Glas Istre, Branko Biočić, OVDJE!)


29.5.2020. Srednjoškolci upornošću do norijade (5.portal) Danas još jedna generacija maturanata Srednje škole Mate Blažine završava obrazovanje. Usudit ću se reći da su mnoge nedaće zadesile ovu generaciju maturanata. Prošlogodišnji štrajk, izostanak nastave zbog Covida-19, a to je za posljedicu imalo i odgodu maturalne zabave.
Današnja norijada također je bila pod upitnikom, odnosno, nije bilo moguće organizirati ju kao i ranijih godina.  Ne održava se u organizaciji škole jer im to priječe mjere opreza koje su na snazi.  Naime, svim se učenicima i djelatnicima preporučuje da se „pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze što podrazumijeva dosljedno pridržavanje fizičke udaljenosti i pojačana osobna higijena.
No, maturanti su se i ove godine organizirali te na vlastitu inicijativu podnijeli zahtjev za zatvaranje prometnice, a Grad Labin im je osigurao zaštitare. Okupljanje je počelo ispred škole oko 09:00 sati. Nakon pjesme i plesa, te susreta s razrednicima i pokojim profesorom, uputili su se prema Starom gradu, a potom i Prtlogu.
Od ravnatelja Srednje škole Mate Blažine Labin, Čedomira Ružića, doznajemo da srednjoškolsko obrazovanje završava ukupno 125 učenika, 81 četverogodišnja usmjerenja te 44  trogodišnja.
„Dragi maturanti, poručujem vam da se i za vrijeme vašeg dana maturanata primjereno ponašate, da čuvate zdravlje i budete odgovorni na ponos svih nas, vaših nastavnika i roditelja. Želim vam u ime svih djelatnika Škole puno sreće i uspjeha na završnim ispitima. Škola je za vas osigurala idealne uvjete. Sretno!“, poručio je ravnatelj Ružić.
Nakon današnje fešte, već idućeg tjedna očekuje ih obveze oko mature. Obrane završnih radova na rasporedu su 2.6. (za 77 učenika), a ispiti državne mature od 8.6. do 3.7.
(Tekst i foto: I.A., 5.portal OVDJE!)


28.5.2020. Norijada u Labinu u doba korone Upute za provedbu obrane završnog rada i ispita državne mature Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva znanosti i obrazovanja, zapriječile su da se i ovogodišnji dan maturanata, tzv. „norijada“, kao prethodnih godina održi u organizaciji Srednje škole Mate Blažine. U Mjerama opreza svim se učenicima i djelatnicima uključenim u provedbu ispita državne mature i obrane završnog rada, preporučuje da se „pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze (dosljedno pridržavanje fizičke udaljenosti i pojačana osobna higijena)“. Trebamo biti svjesni rizika i pridržavati se epidemioloških preporuka i mjera, na što i ovim putem apeliramo. Ipak je riječ o „norijadi“ u izvanrednim okolnostima u kojima škole ne smiju sudjelovati u organizaciji.

„Norijada“ za stotinjak labinskih maturanata ipak će se održati zahvaljujući angažmanu predsjednika Vijeća učenika Škole i člana Nacionalnog vijeća učenika RH, maturanta Noe Bertovića koji je potpisao u ime svoje generacije zahtjev za privremeno zatvaranje prometnice te podnio prijavu za javno okupljanje, za što je dobio i dozvolu.

Grad Labin, na inzistiranje maturanata, pristao je osigurati logistiku, zaštitare i policijsku pratnju od Škole do trga u Starom gradu, gdje im je dozvoljeno kraće zaustavljanje i susret s gradonačelnikom Valterom Glavičićem. Nakon toga uslijedit će druženje u obližnjem Prtlogu u njihovoj organizaciji.

Ravnatelj Čedomir Ružić im poručuje:
„Dragi maturanti, poručujem vam da se i za vrijeme vašeg dana maturanata primjereno ponašate, da čuvate zdravlje i budete odgovorni na ponos svih nas, vaših nastavnika i roditelja. Želim vam u ime svih djelatnika Škole puno sreće i uspjeha na završnim ispitima. Škola je za vas osigurala idealne uvjete. Sretno!“

Poveznice:

Evo kako izgledaju improvizirane norijade ove godine - srednja.hr