naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA229 Help me!

ERASMUS+KA229 Help me!


 


25.10.2022. Mobilnost učenika SŠMB-a u Rumunjskoj u sklopu ERASMUS +KA2 „Help me!“ U sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Help me!“, u Rumunjskoj je od 25. rujna do 1. listopada,  održana druga mobilnost na kojoj je sudjelovalo šestero učenika: Filip Banak, Antonio Martinčić, Matija Sinožić, Nicole Marie Tonelo, Nicole Sinožić, Antonio Licul, u pratnji nastavnika Željka Ernečića i Daniela Mohorovića.
Glavni cilj ''Help me'' projekta je osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito.  U sklopu pripremit će se akcijski plan zasnovan na međunarodnim standardima za bolju organizaciju prilikom raznih neočekivanih situacija, koji uključuje obuku, materijale za pripremu, demonstraciju i prvu pomoć. Tema rumunjske mobilnosti bila je oprema za preživljavanje.
Mobilnost je održana od 25. rujna do 1. listopada 2022. u gradu  Măcinu. Domaćin mobilnosti bila  je srednja škola Liceul Teoretic "Gheorghe Munteanu Murgoci". Na drugoj  mobilnosti sudjelovale su partnerske škole iz Rumunjske, Hrvatske, Italije, Poljske i Turske.


Prvi dan mobilnosti bio je rezerviran za Bukurešt, rumunjski glavni grad, i posjetu Crvenom križu, kao i  Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".Sreća je što su nas ugostili službenici rumunjskog Crvenog križa koji su na vrlo praktičan način predstavili neke tehnike spašavanja i metode upravljanja katastrofama. Poslijepodne je bilo rezervirano za šetnju starim dijelom Bukurešta. Radni dan završio je posjetom Muzeju sela gdje su se svi učenici mogli diviti starim rumunjskim tradicionalnim kućama. U kasnim večernjim satima doputovalo se u Măcin, gradić okrugu Tulcea, u regiji Sjeverna Dobrudža.

Drugog dana mobilnosti najprije se predstavila škola domaćin, teorijska srednja škola  Liceul Teoretic "Gheorghe Munteanu Murgoci''. Pozdrave dobrodošlice uputila je  ravnateljica Olgute Bilea. Nakon prigodnog kulturno umjetničkog programa predstavile su sve partnerske škole/zemlje. Nakon ručka, koji je organizirala škola domaćin, a pripremili roditelji, učenike i nastavnike u gradskoj je vijećnici primio gradonačelnik Văcaru Gheorghe. Potom se posjetilo najstariju pravoslavnu crkvu, džamiju i gradski park.
U srijedu, 28. rujna, učenike i nastavnike primio je  prefekt okruga Tulcea  Alexandru Dan Munteanu i potprefekt Nicolae Topoleanu. Tijekom posjete učenicima je predstavljeno funkcioniranje i ustroj sastavnica Nacionalnog sustava upravljanja u hitnim situacijama, a posebno značajna uloga prefekta u svojstvu predsjednika okružnog  povjerenstva za hitne situacije. Učenici su u igri uloga imali zadatak riješiti jednu hitnu situaciju koja je simulirala evakuaciju stanovništva iz grada ugroženog poplavama.  Nakon prefekture posjetilo se vatrogasce grada Tulcea. Zahvaljujući   glavnom inspektoru Inspektorata za hitne situacije, pukovniku Danielu Petrovu, učenici i nastavnici imali su jedinstvenu priliku iskusiti neke aspekte života vatrogasca, kao i upoznati se s tehnikom koja se koristi u hitnim situacijama. Popodne je provedeno u Centrul Muzeal Ecoturistic “Delta Dunării'' i razgledavanju samog grada.

U četvrtak 29. rujna  partneri su održali  prezentacije na temu same mobilnosti: opreme za preživljavanje. Potom su sudjelovali u praktičnoj vježbi evakuacije u slučaju potresa. Poslijepodnevne aktivnosti odvijale su se u grupama: učenici su izradili upitnik, prezentaciju, nekoliko stranica časopisa projekta, nekoliko stranica rječnika pojmova koji se koriste u hitnim slučajevima te letak opreme za preživljavanje koji bi svatko trebao imati. Dan je završio večerom i svečanošću podjele svjedodžbi.

Posljednjeg dana, u petak 30. rujna, učenici su prezentirali aktivnosti obavljene tijekom tjedna.
(Tekst: Daniel Mohorović)


20.6.2022. Mobilnost učenika SŠMB-a u Italiji u sklopu ERASMUS +KA2 „Help me!“ U sklopu Erasmus+ KA2 projekta “Help me!“ održana je prva mobilnost na kojoj je sudjelovalo šestero učenika gimnazijskih razreda iz Srednje škole Mate Blažine: Alicja Maria Mikuljan (2.f), Daria Bistričić (2.f), Tino Zupičić (2.f), Ivana Desović (2.o), Alessia Juričić (2.o) i Paola Paliska (2.o) u pratnji profesorice Karle Golja Milevoj i profesora Nedeljka Mandića.
Mobilnost je održana od 23. do 27. svibnja 2022. u gradu Cefalù na sjevernoj obali Sicilije.  Domaćin mobilnosti bila je Srednja škola „Istituto di Istruzione Superiore Mandralisca“ u okviru koje djeluju dvije škole:  gimnazija „Liceo Classico Mandralisca“ i ugostiteljsko turistička škola “L’Istituto Professionale per i Servizi per l’Enogastronomia e l’Ospitalità Alberghiera“. Na prvoj mobilnosti sudjelovale su i partnerske škole iz Rumunjske, Poljske i Turske. Glavna tema mobilnosti u Italiji bila je edukacija o postupanju u hitnim slučajevima.
Prvog dana mobilnosti, u ponedjeljak 23. svibnja, domaćini su nas upoznali sa školom, koja djeluje od 1933. godine te njezinom povijesti. Učenici škole domaćina koji su uključeni u projekt (klub „Help me!“) predstavili su znanstveni laboratorij. Potom je uslijedila aktivnost „Let's Meet up!“, u sklopu koje su učenici, podijeljeni u parove, proveli jedan školski sat u razredima škole domaćina. Pritom su predstavili svoju školu, grad i državu te svoja iskustva u dosadašnjem radu na projektu Help me!.
U poslijepodnevnim satima učenici škole domaćina organizirali su zanimljivu šetnju kroz Cefalu. U ulozi turističkih vodiča,  talijanski učenici su predstavili brojne znamenitosti svog grada. Posjetili smo  tako muzej Mandralisca, srednjovjekovnu praonicu (Casa del Lavatoio), crkvu čistilišta (Chiesa del Purgatorio), Giudecca (židovsku četvrt).

Drugog dana mobilnosti, u utorak 24. svibnja, svaka je država prezentirala prirodnu katastrofu koja je najčešće pogađa. Tako su učenici iz Italije govorili o požarima, učenici iz Rumunjske i Poljske o poplavama, a učenici iz Turske te naši učenici govorili su o potresima. Naši su učenici prikazali najjače  potrese koji su dosad pogodili Hrvatsku. Posebno su se osvrnuli na dva potresa u 2020. godini koji su našu zemlju pogodili u vrijeme pandemije  korona virusa.
Potom su učenici iz svih pet zemalja podijeljeni u tri grupe: umjetničku, tehnološku i novinarsku, izradili plakate, prezentacije, digitalne postere te video zapise na glavnu temu projekta Help me! te podtemu prve mobilnosti, postupanja u hitnim slučajevima.

Nakon ručka koji su za sve sudionike mobilnosti priredili učenici Ugostiteljske i turističke škole, u poslijepodnevnim satima je uslijedio  još  jedno vođeno razgledavanje znamenitosti Cefalua. Uz stručno vodstvo vodiča posjetili smo katedralu ‘Duomo di Cefalù’ koja je na UNESCO-ovom popis svjetske baštine. Posjetili smo i muzej Osterio Magno. Večernji su sati bili rezervirani za posjet gradiću Castelbuono.

Srijeda 25. svibnja je bila rezervirana za cjelodnevni posjet Palermu. Posjetili smo Kraljevsku palaču, jednu od najstarijih kraljevskih rezidencija u Europi, gdje danas zasjeda gradski parlament. U sklopu palače je i kapela Palatina, poznata po mozaicima. Posjetili smo i katedralu smještenu na glavnom gradskom trgu, Teatro Massimo (najveću opernu kuću u Italiji) te brojne druge gradske znamenitosti.

U četvrtak 26. svibnja u prijepodnevnim satima je uslijedio nastavak rada u grupama i izrada završnih prezentacija vezanih uz temu mobilnosti. U poslijepodnevnim satima je održana radionica „Ponašanje u hitnim slučajevima i pružanje prve pomoći“.  Za vrijeme predavanja o potresima uslijedio je znak uzbune na potres te je održana vježba hitne evakuacije iz školske zgrade. Potom je na školskom igralištu održana radionica iz pružanja prve pomoći ozlijeđenima u potresu.

Zadnjeg dana mobilnosti, u petak 27. svibnja, uslijedila je prezentacija rada po grupama (umjetnička, tehnološka i novinarska). Učenici naše škole su za tu priliku pripremili kviz znanja o Hrvatskoj.  Nakon ispunjavanja evaluacijskog upitnika uslijedila je završna ceremonija dodjele certifikata i oproštaj od sudionika mobilnosti.

Evo što kažu naši učenici:
„Erasmus u Italiji bilo je nezaboravno iskustvo, upoznala sam puno zanimljivih ljudi, stvorila nova
prijateljstva i upoznala se s kulturom drugih država. Poboljšala sam svoj izgovor iz engleskog jezika i
savladala strah od prezentiranja pred nepoznatim ljudima. Sve u svemu ovo je bilo jedno od ljepših
iskustava i zahvalna sam što sam imala priliku biti dio projekta.“ (Ivana Desović, 2.o)
“Ovo je bila moja prva mobilnost, moja očekivanja su bila dosta visoka zbog toga jer sam ovo čekala jako dugo. Nakon što je prva mobilnost u Rumunjskoj u ožujku otkazana, bila sam jako potresena. Moje iskustvo je bilo nezaboravno, ljudi koje sam upoznala će mi zauvijek biti specijalni i svi ćemo se truditi da se ponovo vidimo.
Imali smo puno aktivnosti u rasporedu. Kad je došlo vrijeme da se oprostimo jedni od drugih, svi smo bili tužni jer je našem Erasmusu došao kraj.” (Alessia Juričić, 2.o)
„Sve u svemu ovaj je projekt bio izvrsno iskustvo ne samo za proširenje znanja o prirodnim
nepogodama i katastrofama nego i za upoznavanje drugih kultura, običaja, tradicija ali i stijecanje
novih prijateljstva.“ (Paola Paliska, 2.o).
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić i Karla Golja Milevoj)

 

25.4.2021. Održan prvi virtualni sastanak učenika i nastavnika u sklopu Erasmus+ KA2 projekta Help me! Dana 14. travnja 2021. održan je prvi virtualni sastanak projekta "Help me!" Cilj sastanka bio je bolje upoznati partnere projekta iz Italije, Turske, Rumunjske i Poljske. Učenici su pripremili prezentacije i/ili video uratke o školi, gradu, državi, kulturi te obrazovnom sustavu. Sudjelovalo je ukupno 88 učenika i mentora. Bila je to ujedno i prilika za predstavljanje mrežne stranice projekta.
Sudjelovalo je 11 učenika i tri nastavnika iz Srednje škole Mate Blažine Labin, Laura Kokot, Nedeljko Mandić i Karla Golja Milevoj, a koji su ujedno i mentori učenicima u projektu, te nastavnica Martina Lukež iz Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja. Srednju školu Mate Blažine predstavljali su sljedeći učenici:  Frančeska Licul, Teo Đapić i Tino Zupičić, učenici 1.f razreda, koji su izradili prezentaciju o Labinu, Istri i Hrvatskoj, zatim učenice 1.o razreda Ivana Desović, Alessia Juričić i Paola Paliska koje su predstavile našu školu, dok su David Sandić i Filip Banak, učenici 1.e razreda, upoznali sve prisutne s obrazovnim sustavom u Republici Hrvatskoj.  Osim navedenih učenika, na sastanku su bili i Karlo Strel, Petar Vorano i David Vorano, učenici koji su osvojili 2. mjesto na BeSafeNet Olimpijadi održanoj 19. veljače ove godine.
Ovom prilikom želimo još jednom zahvaliti učenicama i učenicima na trudu i lijepoj suradnji.
(Tekst: Laura Kokot, Nedjeljko Mandić i Karla Golja Milevoj)


5.4.2021. Profesorice SŠMB-a Karla Golja Milevoj i Laura Kokot održale radionicu "A Bridge between eTwinning and Erasmus+ projects" Karla Golja Milevoj i Laura Kokot, profesorice u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, održale su 18. ožujka online međunarodnu radionicu pod nazivom "A Bridge between eTwinning and Erasmus+ projects". Radionica se sastojala od dva dijela – teorijskog i praktičnog te je omogućila polaznicima stjecanje novih znanja o korištenju eTwinning platforme i primjenu istih na eTwinning i Erasmus+ projekte.

Polaznici su između ostalog imali priliku naučiti kako postati eTwinning korisnik, postaviti materijale na navedenu platformu, pronaći projekte koji bi zanimali njih i njihove učenike, osmisliti vlastite te pronaći partnere za buduće Erasmus+ projekte. Radionica se održala u sklopu Erasmus+ KA229 projekta Help me!, a osim prijavljenih profesora Srednje škole Mate Blažine, polaznici radionice bili su i profesori partnerskih škola iz Italije, Turske, Poljske i Rumunjske.

Važno je naglasiti da je Srednja škola Mate Blažine Labin dobitnica oznake eTwinning škole 2020-2021 te je jedina srednja škola u Istri s tom oznakom "eTwinning škole" prepoznate su kao vodeće škole u području digitalne prakse, prakse eSigurnosti, inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji, promicanju trajnog stručnog usavršavanja osoblja te promicanja prakse suradničkog učenja osoblja i učenika.

(Tekst i foto: Laura Kokot i Karla Golja Milevoj)


22.9.2020. HELP ME! novi Erasmus+ projekt Srednje škole Mate Blažine Od školske godine 2020./2021. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjeluje u novom Erasmus+ KA229 projektu pod nazivom HELP ME!. Projekt će trajati dvije godine, tijekom kojeg će biti uključeno 30-ak učenika Škole, različitih usmjerenja, a voditelji projekta su nastavnici: Laura Kokot (koordinatorica projekta za SŠMB), Martina Lukež, Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić. Troškovi Projekta odobreni su sredstvima EU i Agencije za mobilnost.
Neočekivani događaji i prirodne katastrofe događaju se gotovo svake godine, stvarajući zabrinjavajuće situacije. S tim u vezi, glavni cilj Projekta je osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito. Tijekom Projekta, pripremit će se akcijski plan zasnovan na međunarodnim standardima za bolju organizaciju prilikom raznih neočekivanih situacija, koji uključuje obuku, materijale za pripremu, demonstraciju i prvu pomoć. Aktivnosti će se odvijati po određenom redoslijedu u zemljama sudionicama Projekta na ukupno pet skupova, tj. mobilnosti, a zemlje partneri su, uz Hrvatsku, još Italija, koja je ujedno i koordinator cijeloga Projekta, Rumunjska, Turska i  Poljska.
(Martina Lukež i Laura Kokot)