naslovna > Stručni aktivi > Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta > Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta 2020.-2022.

Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta


Dijana Muškardin, voditeljica
Mirjana Dobrić, Jelena Blackham, Jasmina Gruičić, Hrvoje Bolfan,
Alida Blašković Koroljević, Nerina Ševrlica Bolfan, Sanja Gregorinić Trumić,
Danijela Bošković, Ljiljana Štingl, Julia Štemberga, članovi

Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta do 2020. OVDJE!

Šk.g. 2021.-2022.

Otvorenje natjecanja
29.3.2022. Konačni rezultati Županijskog natjecanja iz Povijesti osnovnih i srednjih škola nakon revizije Državnog povjerenstva - Lista pozvanih na Držano natjecanje Srednja škola Mate Blažine iz Labina bila je 10.3.2022. domaćin Županijskog natjecanja iz povijesti. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se ukupno u 7. kategorija, kategorija samostalnih istraživačkih radova te kategorija pisanih testova. Na županijsko natjecanje stiglo je 57 učenika i 33 mentora.
Nakon revizije Državnog povjerenstva objavljujemo konačnu ljestvica poretka:
U kategoriji 7. razreda osnovne škole prvo mjesto zauzela je Marta Galant iz OŠ Šijana Pula,  mentorica Nikoline Milivojević. Drugo mjesto Toni Radolović iz OŠ Matije Vlačića Labin, mentorica Sanja Gregorinić Trumić. Treće mjesto dijele Lana Matika iz OŠ J. Filipovića Barban, mentorica Svjetlana Milotić i Tonči Fable iz OŠ Matije Vlačića Labin, mentorica Sanja Gregorinić Trumić.
U kategoriji 8. razreda prvo mjesto zauzeo je Vito Banović iz OŠ Marčana, mentorica Matea Dir. Drugo mjesto Gabriel Romeo Cvitko  iz OŠ Jože Šurana Višnjan, mentor Valter Baldaš. Treće mjesto dijele Ana Marija Horvat iz OŠ Jože Šurana Višnjan, mentor Valter Baldaš i Marko Brščić iz OŠ Finida Poreč, mentor Maurizio Zennaro.
U kategoriji 1. razreda srednje škole prvo mjesto zauzela je Gaja Faflja, Pazinski kolegij - klasična gimnazija, mentorica Sandra Sloković. Drugo mjesto dijele Andrea Batelić SŠ Mate Blažine Labin, mentorica Sanja Gregorinić Trumić i Dora Cotić SŠ Buzet, mentor Hrvoje Badurina. Treće mjesto Marko Levak Gimnazija Pula, mentor Željko Šek.
U kategoriji 2.  razreda prvo mjesto zauzeo je Borna Mandžuka SŠ Vladimir Gortan, mentor Aljoša Sirotić. Drugo mjesto Emil Sušanj, Pazinski kolegij - klasična gimnazija, mentorica Sandra Sloković. Treće mjesto Lana Persiko SŠ Mate Balote Poreč, mentorica Sanja Banko Sirotić.
U kategoriji 3. razreda prvo mjesto zauzela je Ines Rogović, Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin, mentor Daniel Bogešić. Drugo mjesto Marijana Fable, Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin, mentor Daniel Bogešić. Treće mjesto Mirza Bijelić, SŠ Mate Blažine Labin, mentorica Sanja Gregorinić Trumić.
U kategoriji 4. razreda prvo mjesto Lean Osmanović Gimnazija Pula, mentorica Marija Komparić. Drugo mjesto Danijela Daić SŠ Mate Blažine Labin, mentorica Sanja Gregorinić Trumić. Treće mjesto Paolo Bilić, SŠ Mate Balote Poreč, mentor Vladimir Torbica.

Državno je povjerenstvo sastavilo i listu pozvanih na Državno natjecanje OVDJE! (lista pozvanih na mrežnim stranicama AZOO)
Na Državno natjecanje koje će se održati na Krku od 11.  do 14. travnja 2022. pozvani su:
Kategorija 4.  razreda - učenik Gimnazije Pula, Lean Osmanović i mentorica Marija Komparić
Kategorija 2. razreda - Srednja škola "Vladimir Gortan" - Scuola media superiore "Vladimir Gortan", Buje, učenik Borna Mandžuka i mentor Aljoša Sirotić  
Pazinski kolegij - klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti, Pazin, učenik Emil Sušanj i mentorica Sandra Sloković   
Kategorija 8. razreda - učenik Osnovne škole Marčana Vito Banović i mentorica Matea Dir    
Kategorija samostalnih istraživačkih radova - učenica Srednje škole Mate Blažina, Labin Ines Bošković Gobo i mentorica Dijana Muškardin s istraživačkim radom „Podvodna arheološka nalazišta amfora jugoistočne obale Istre“.
Čestitamo svim učenicima na plasmanu, a onima koji su pozvani na Državno natjecanje želimo sretan put i uspješno natjecanje!
(Tekst: Dijana Muškardin i Sanja Gregorinić Trumić; foto: Čedomir Ružić, predsjednik Županijskog povjerenstva)
Poveznica:
Popis pozvanih učenika na državno Natjecanje iz povijesti 2021./2022. - azoo.hr


10.3.2022. Objavljujemo privremene rezultate Županijskog natjecanja iz Povijesti za osnovne i srednje škole OVDJE! Privremni rezultati za IV. razrede srednjih škola OVDJE! Danas je Srednja škola Mate Blažine iz Labina bila domaćin Županijskog natjecanja iz povijesti. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se ukupno u 7. kategorija. Kategorija samostalnih istraživačkih radova te kategorija pisanih testova. Na županijsko natjecanje stiglo je 57 učenika i 33 mentora.
Objavljena je druga Privremena ljestvica rezultata, a konačna ljestvica bit će objavljena nakon revizije koju će obaviti Državno povjerenstvo.
Prema propozicijama ako više učenika ima isti broj bodova, zauzimaju isto mjesto. U tom slučaju se određeni broj mjesta izostavlja. Mjesto svakog natjecatelja je redni broj koji je za jedan veći od broja natjecatelja koji imaju veći broj bodova od njega (tzv. standardno natjecateljsko rangiranje). Na primjer, ako su na prvom mjestu dva natjecatelja s istim brojem bodova, sljedeći natjecatelj je na trećem mjestu.

Dok je Prosudbeno povjerenstvo ispravljalo testove, učenici su imali priliku biti na terenskoj nastavi te su radili na osmišljenim aktivnostima pod vodstvom nastavnice povijesti Eve Melegi Matković.
Čestitamo svim učenicima na plasmanu te s nestrpljenjem očekujemo konačne rezultate koje će nam dostaviti Državno povjerenstvo!
(Tekst: Dijana Muškardin; Foto: Eve Melegi Matković, nastavnica povijesti iz OŠ Ivo Lola Ribar, Labin, Čedomir Ružić)


28.2.2022. Najava Županijsko natjecanje iz Povijesti
Srednja škola Mate Blažine iz Labina domaćin je Županijskog natjecanja iz povijesti koje će se održati u četvrtak 10. ožujka 2022.  Na natjecanju sudjeluju pozvani učenici iz osnovnih i srednjih škola, a natječu se u 7 kategorija.
Za učenike VII. i VIII. razreda osnovne škole se natjecanje u sposobnostima, vještinama i znanju se provodi pisanom provjerom s različitim vrstama (tipovima) zadataka.
Za učenike srednjih škola natjecanje u sposobnostima, vještinama i znanju se provodi:
A. pisanom provjerom sposobnosti, vještina i znanja s različitim vrstama (tipovima) zadataka i
B. samostalnim istraživačkim radovima učenika.
Ove je školske godine 2021.-2022. na Županijsko natjecanje iz povijesti pozvano 59 učenika i 37 mentora.
Sretno svima!
(Predsjednik Županijskog povjerenstva: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Hodogram - pdf
Povjerenstvo - pdf


19.10.2021. Srednja škola Mate Blažine Labin uspješno organizirala Senior Day u sklopu Europskog tjedna sporta Europski tjedan sporta (23.9. - 30.9.2021) je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Ministarstvo turizma i sporta je nacionalno koordinacijsko tijelo projekta. Nastavnica Tjelesne i zdravstvene kulture Ljiljana Štingl iz Srednje škole Mate Blažine osmislila je program za ETS sa svojim Školskim sportskim klubom Duga, te ga prijavila na natječaj. Uskoro je uslijedio poziv od strane Ministarstva u kojem su ih obavijestili da će ih podržati u obilježavanju Senior dana. Učenici ekonomskog usmjerenja pod mentorstvom nastavnice Gabriele Dundare, ekonomske grupe predmeta, izradili su i postavili plakate u Labinu i Rapcu kojim javno pozivaju građane i turiste da se priključe vježbanju, a medijska grupa pod mentorstvom Majde Milevoj Klapčić posvetila se javnim objavama vezanim za navedena događanja.
Na gradskim igralištima odvijale su se različite sportske aktivnosti uz iznimno veliki broj sugrađana i turista.
Svrha ovog dana je potaknuti građane na cjeloživotno vježbanje s ciljem poboljšanja psihofizičkog zdravlja. Također, ne manje bitno je napomenuti kako se kroz takva događanja povezuju različiti generacijski uzrasti.
(Tekst i foto: Ljiljana Štingl)


13.9.2021. Obilježena 78. godišnjica bitke pod Brdom Povodom 78. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke na naoružanu motoriziranu kolonu  u kojoj su poginula 43 partizana, danas je  na spomen obilježje kod Tonci (pod Brdo) održana komemoracija kojoj su nazočili delegacije Grada Labina i općina Labinštine, Udruge antifašista Grada Labina, Udruge Josip Broz Tito, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali u učenici 3.o razreda labinske Srednje škole uz poratnju ravnatelja Čedomira Ružića i profesorice povijesti Dijana Muiškardin. Na prigodnoj komemoraciji predsjednik Udruge antifašista Severino Franković  podsjetio je da se danas obilježava i velika obljetnica pazinskih Rujanskih odluka kojima je Istra pripojena Hrvatskoj. Podsjetio je on: (ton – Severino Franković). O događajima iz 1943. godine sat povijesti srednjoškolcima je održao voditelj Narodnog muzeja Vedran Kos, a na važnost sjećanja i učenja na te slavne dane ukazala je zamjenica gradonačelnika Labina Federika Mohorović Čekada. Ona je istaknula: (ton – Federika Mohorović Čekada).
(Radio Labin)
Poveznice:
Obilježena 78. godišnjica bitke pod Brdom OVDJE!

Šk.g. 2020.-2021.


30.6.2021. Profesorica Ljiljana Štingl predstavila autorski rad na znanstveno-stručnom skupu 29. ljetne škole kineziologa Hrvatske
Hrvatski kineziološki savez ove je godine nakon prekida zbog Covid pandemije ponovno održao Ljetnu školu kineziologa Republike Hrvatske u Zadru od 23 .do 26.06.2021. Na stručnom skupu održane su brojne radionice kao i prezentacija stručnih i znanstvenih radova koji su objavljeni u ovogodišnjem zborniku 29. Ljetne škole. Jedna od autorica rada u spomenutom zborniku je i Ljiljana Štingl,  profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj školi Mate Blažine Labin. Predstavila je svoj rad „Interes srednjoškolaca za tjelesnu aktivnost i nastavu tjelesne i zdravstvene kulture“ koji je po ocjeni recenzenata svrstan u kategoriju „prethodno znanstveno priopćenje“.


Navedeni rad zajedničko je istraživanje kojeg je profesorica Štingl izradila sa mr.sc. Lorisom Benassijem sa Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule. Cilj rada je pokazati navike i interese srednjoškolaca za tjelesnim aktivnostima i nastavom tjelesne i zdravstvene kulture. Uzorak ispitanika činilo je 257 učenica i učenika sve četiri školske generacije Srednje škole Mate Blažine iz Labina u školskoj godini 2020./2021. Anketirani ispitanici predstavljaju 62,5 % svih srednjoškolaca škole, točnije 103 učenice (40,1 %) i 157 učenika (59,9 %) prosječne dobi od 16,5 godina. Podatci su prikupljeni za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture anonimnom anketom softverom za administraciju ankete Google Forms.
(Tekst i foto: Ljiljana Štingl)
Poveznica:
Zbornik radova - hrks.hr

 


29.3.2021. Međunarodni projekt Walk the global walk realiziran u SŠMB-u
Tijekom siječnja i ožujka 2021. odrađene su planirane aktivnosti međunarodnog projekta Walk the global Walk. U projektu sudjeluju nastavnici i učenici srednjih škola Istarske županije, a  koordinatorica projekta za Istarsku županiju je Antonia Dušman.
Projekt koji traje već treću školsku godinu i u kojem sudjeluju i učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina sufinanciran je od strane Europske Unije. U njemu sudjeluju različite institucije iz 11 europskih zemalja: Italije, Francuske, Hrvatske, Cipra, Ujedinjenog Kraljevstva (Wales i Škotska), Portugala, Grčke, Rumunjske, Bugarske, Bosne i Hercegovine te Albanije. Održivi gradovi i zajednice (COR11), Klimatske promjene (COR 13), Mir, pravda i jačanje institucija (COR 16) smatraju se najvažnijim pitanjima o kojima mladi nedovoljno razmišljaju i to su ujedno i glavne teme na kojima se temelje aktivnosti projekta. Više OVDJE! ili na stranicama  https://www.walktheglobalwalk.eu/
Ova školska godina 2020.-2021. tematski je vezana uz COR 16 - Mir, pravda i snažne institucije. U projekt su bile uključene i nastavnici srednjih škola Istarske županije, a nakon edukacije u radu s učenicima koristio se i pripremljen edukativnim materijalima za nastavnike. U edukativnoj brošuri pripremljena je i digitalna verzija aktivnosti.
Od siječnja do kraja ožujka učenici 1.d razreda, smjera ekonomije s mentoricom Dijanom Muškardin sudjelovali su u sljedećim aktivnostima:
Radionica 1. - MIR, u trajanju od 2 školska sata održana je online preko Google Classroom učionice 29. siječnja 2021. Voditeljica radionice bila je profesorica povijesti Dijana Muškardin.
-    Prva aktivnost bila je na temu  "Mirno društvo: Što je to?"
-    Druga aktivnost na kojoj su učenici radili bila je na temu  "Mirno društvo: Stvorimo ga sami."
Glavni ishodi radionica bili su razumjeti  što znači mir, utvrditi različite vrste nasilja te kritički razmišljati o težini različitih vrsta nasilja. Razumjeti uzroke nasilja, znati prepoznati posljedice nasilja te shvatiti kako različite situacije zahtijevaju različite reakcije i pronaći načine na koje oni mogu djelovati kao učenici.
Radionica 3.  – SNAŽNE INSTITUCIJE, u trajanju od 4 školska sata održana je online preko Google Classroom učionice 5. veljače 2021. Voditeljica radionice bila je profesorica povijesti Dijana Muškardin.
Aktivnosti:
a) "Što u učinkovite, odgovorne i uključive institucije?"
b) "Imamo li svi jednak pristup institucijama?"
c) "Tko ima moć?"
Ishodi radionice bili su razmotriti što podrazumijeva pojam „uključive institucije“ i srodni pojmovi „učinkovitost“, „odgovornost“, „različitost“,  prepoznati neka značenja ovih ključnih riječi te razumjeti osnove o ulogama i odgovornosti uključivih institucija. Učenici su raspravljali na temu Čemu služe škole i je li naša škola uključiva te su imali zadatak izraditi i plakat.
Radionice na temu PRAVDA provele su  edukatorice Nina Brnić i Irena Burba iz Udruge Zelena Istra odrađene su  u dva navrata 19. veljače i 12. ožujka 2021.

Radionice na temu PRAVDA  u trajanju 4 školska sata  održane su online. Teme o kojima se raspravljalo i kritički promišljalo bile su sljedeće:
a) "Socijalna pravda – Skulptura"
b) "Klimatska pravda"
c) "Ekonomska pravda – Blago"
Tijekom studenog i prosinca 2020. učenici Srednje škole Mate Blažina s mentoricom Dijanom Muškardin  sudjelovali su u izradi TIK TOK video uratka na temu "Klimatskih promjena" u sklopu aktivnosti "Globalna šetnja" te izradi "Nacionalnog manifesta u Internacionalnoj zimskoj školi." 
Više na https://www.walktheglobalwalk.eu/hr/school-activities/croatia)
U sklopu projekta Walk the global walk, održana je online radionica, 7. prosinca 2020. Tema radionice bila je izrada manifesta, a radionicu su održale edukatorice Udruge Zelena Istra. Nakon održane radionice dva su učenika, predstavnika Srednje škole Mate Blažina sudjelovala i na međunarodnoj radionici gdje su zajedno radili na nacionalnom manifestu. Na radionicama i izradi TIK TOK-a sudjelovali su sljedeći učenici 1. i 2. razreda gimnazije:
-    Nika Šurković, Selina Karić, Emili Škabić, Ena Tanjić, 2.o (izrada video uratka, radionica)
-    Mirza Bijelić i Demian Kos, 2.f (radionica)
-    Niko Franković, Anthony Fonović i Vito Rocco, 2.o (radionica)
-    Alicja Maria Mikuljan, 1.f (radionica)
-    Alessia  Juričić, 1.o (izrada video uratka)
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)


4.3.2021. Izložba posvećena Matiji Vlačiću od danas u Srednjoj školi Mate Blažine  Dokumentarna izložba posvećena našem velikanu Matiji Vlačića Ilirika bila je prvotno postavljena u obje labinske osnovne škole, Matije Vlačića i Ivo Lola Ribar.
Izložbom se kronološki i sadržajno prikazuje značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus. Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet.

Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri- njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao.
Autorica teksta izložbe je Dijana Muškardin, profesorica povijesti u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažina, a grafičko oblikovanje potpisuje Piero Ricci.   
(Glad Labin)


5.10.2020. Dijana Muškardin iz SŠMB-a među 500 nagrađenih nastavnika u RH Na ovogodišnji javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika u Republici Hrvatskoj javilo se 1.769 kandidata prijavljenih za nagrađivanje najboljih odgojno-obrazovnih radnika. Prema Pravilniku o nagrađivanju i procjeni Povjerenstva za nagrađivanje izabralo je 504 najuspješnija odgojno-obrazovna djelatnika u školskoj godini 2019.-2020, među njima i profesorica mentorica povijesti Dijana Muškardin iz Srednje škole Mate Blažina Labin.
Na javni poziv mogu se prijaviti svi nastavnici koji svojim radom ispunjavaju uvjete iz kategorije izvrsnosti za tekuću školsku godinu na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima.
Zbog novonastale epidemiološke situacije ove godine dodjelu nagrada pod nazivom "Godišnje nagrađivanje odgojno-obrazovnih djelatnika" održalo se u virtualnom okruženju, na međunarodni Dan učitelja, 5. listopada 2020. Tom prigodom ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitao je nagrađenima te uputio poruku u povodu međunarodnoga Dana učitelja OVDJE!
Preuzimanje:
Ovo su imena 504 najbolja nastavnika u Hrvatskoj: Dobili nagradu od 10.000 kuna bruto - pdf