naslovna > Knjižnica > Školski listovi

Školski listovi, časopisi, e-novine...

TREFF 10 - časopis na njemačkom jeziku

13.6.2022. Izašao jubilarni 10. TREFF - časopis na njemačkom jeziku učenika Srednje škole Mate Blažine  „Deutsch lernen ist cool“ (Učiti njemački je cool) – poručuju učenici trećeg i četvrtog  razreda gimnazije Srednje škole Mate Blažine Labin u školskom listu na njemačkom jeziku TREFF čiji je jubilarni  10.  broj upravo  izišao pod mentorstvom profesorice njemačkog jezika Elvijane Frančula Tenčić.
Posljednje dvije školske godine zbog pandemije uzrokovane korona virusom bile su posebno izazovne i za učenike i za nastavnike, ali to ih nije omelo u tome da na nastavi njemačkog jezika marljivo rade na raznim projektnim zadacima, kroz koje proširuju ne samo svoje jezične nego i interkulturalne  kompetencije.
Naslovna tema školskog lista na njemačkom jeziku  TREFF 10  "MI I NAŠ GRAD" donosi plakate  koje su učenici izradili  tijekom online nastave, a povodom obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike. Na plakatima su ukratko predstavljena geografska, kulturna i povijesna obilježja te različiti aspekti života u gradu.
Osim naslovne teme  TREFF 10  donosi i  učeničke plakate na temu „ČITANJE JE VAŽNO – I NA STRANOM JEZIKU“.  Ovaj projektni zadatak nadovezao se na kratku prijevodnu vježbu „Ono si što čitaš“  kao jednu od ponuđenih aktivnosti u Godini čitanja 2021., čiji je glavni cilj bio promocija i razvoj kulture čitanja, osobito kod mladih.  
U velikom  intervjuu  bivša maturantica naše škole Marija Lalović govori o svojim iskustvima s učenjem njemačkoj jezika,  a zanimljiva je i tradicionalna anketa  o zanimanjima iz snova  i željenim fakultetima ovogodišnje generacije maturanata. TREFF 10 donosi i tematsku križaljku o gradu Labinu i  jedan literarni  rad (pjesmu).  
Za grafičko oblikovanje TREFF-a 10  zaslužna je Gloria Kiršić,  učenica četvrtog  razreda gimnazije koja je ujedno i autorica nekoliko tekstova i fotografije na naslovnici.

CILJ  ŠKOLSKOG LISTA NA NJEMAČKOM JEZIKU „TREFF“
Glavni cilj  školskog lista na njemačkom jeziku TREFF  od njegovih početaka sredinom 90-ih pa sve do danas je promocija učenja njemačkog jezika kroz zabavne, kreativne i poticajne aktivnosti istraživanja, pisanja i grafičkog oblikovanja tekstova  koje učenike motiviraju za rad i  omogućavaju im brži razvoj njihovih jezičnih kompetencija iz jezika koji se većinom percipira kao težak jezik.
Naime, posljednjih desetak  godina svjedoci smo trenda  da  taj veliki europski jezik postepeno nestaje iz naših škola, osobito kao prvi strani jezik. To se nažalost dogodilo i u našoj školi, pa je u školskoj  godini 2020/21 posljednja generacija maturanata učila  njemački jezik  kao prvi strani jezik. Trenutno njemački jezik u našoj školi ima status drugog izbornog stranog jezika  u gimnazijskim odjeljenjima  i u  strukovnoj školi smjer konobar  te fakultativnog predmeta u ekonomskom i elektrotehničkom usmjerenju,   ali je broj  učenika koji  ga biraju  srećom  u stalnom porastu, budući da su učenici i njihovi roditelji  svjesni da dobro poznavanje njemačkog jezika nije neophodno samo za rad u turizmu, nego je ta kompetencija  i inače vrlo važna za postizanje bolje konkurentnosti na tržištu rada.  Osim toga, Njemačka je jedna od najpopularnijih destinacija za  programe mobilnosti učenika i studenata te programe stipendiranja na svim razinama obrazovanja.
Učenici i  njihova mentorica Elvijana Frančula Tenčić, profesor mentor,  nadaju se  da će  i  “TREFF 10”  doprijeniti  popularizaciji učenja njemačkog jezika među generacijama koje dolaze, jer „Njemački otvara mnoga vrata“ kako to propagira i priložena brošura izdana od strane Hrvatskog društva  učitelja i profesora  njemačkog jezika (KDV) OVDJE!
(Tekst: Elvijana Frančula Tenčić, foto: Nensi Diminić)
Preuzimanje:
Treff br. 10 - pdf

TREFF 9 - časopis na njemačkom jeziku

TREFF  9 - lipanj 2020. OVDJE!
13.7.2020. Izašao 9. broj TREFF-a - časopisa na njemačkom jeziku učenika Srednje škole Mate Blažine Školska godina  2019.-2020. bila  je  doista  posebna i drugačija od  svih ostalih  i odvijala se u uvjetima koji su bili vrlo izazovni i za učenike i za nastavnike.  TREFF br. 9 s naslovnom temom  „Online nastava u virtualnim učionicama“ donosi opis  projektnih zadataka na kojima su učenici radili tijekom  nastave na daljinu,  a novinari Treff-a  iz  trećih razreda gimnazije izvršili su odabir najboljih prezentacija i digitalnih plakata  čiji popis i linkovi se nalaze na kraju Treff-a.  Osim tema vezanih za online nastavu Treff 9 donosi i intervju s ravnateljem prof. Čedomirom Ružićem. Grafičko oblikovanje TREFF-a 9 u potpunosti potpisuje Marija Lalović, učenica  3. razreda gimnazije, koja  je  ujedno i autorica nekoliko tekstova. Voditeljica je njihova profesorica njemačkog jezika Elvijana Frančula Tenčić.

O PROJEKTU  “TREFF”
Cilj  projekta TREFF  od  samih  njegovih početaka do danas  je  afirmacija učenja  njemačkog  jezika  kroz  zabavu  i  druženje, i to  upravo  zbog  činjenice  što   taj   veliki   europski  jezik   postepeno  nestaje iz  naših  škola,  osobito  kao prvi  strani jezik.  To  se nažalost  događa i u našoj  školi, tako da u šk.  god. 2020.-2021  u 4. razredu imamo posljednju generaciju gimnazijalaca  koji  njemački jezik uče kao prvi strani jezik.  Nakon toga u našoj školi njemački jezik učit će se samo kao drugi strani jezik, za  koji  srećom iz godine u godinu  raste  interes, budući  da je  njemački jezik važan prije svega u turizmu,   a osim toga Njemačka je jedno od najpopularnijih odredišta za programe mobilnosti mladih.  
Nadamo se da će i  “TREFF 9”  doprijeniti  popularizaciji učenja njemačkog jezika među generacijama koje dolaze.

KAKO JE SVE ZAPOČELO
Ideja  o  pokretanju školskog lista  na  njemačkom  jeziku  nastala je   sasvim  spontano    u okviru  redovne  nastave  u  siječnju 1998.  godine,  kada  se  u  tadašnjem četvrtom  razredu  gimnazije  diskutiralo o  temi  “Časopisi  za mlade”.  Učenici su tada  na poticaj  profesorice Elvijane Frančula Tenčić poželjeli stvoriti školski  list na  njemačkom  jeziku  u kojemu će  na  zabavni  način  pisati  o zanimljivim  temama iz učeničkog života,  ali i o drugim aktualnim  temama  iz raznih  područja života.
Tako je u veljači  1998. objavljen TREFF 1 s naslovnom  temom  “Matura i što nakon mature”.   TREFF 1  zapravo je  zbirka učeničkih radova nastalih u okviru  redovne  nastave,  a poseban je po tome što  su  svi  tekstovi  i crteži   izrađeni  rukom.
TREFF 2  (travanj 2000.)  s naslovnom temom “Naš grad na pragu novog tisućljeća” i TREFF  3 (svibanj 2002.)  s naslovnom temom “Učenje njemačkoj jezika ipak nije bauk” osmislila je i realizirala grupa od desetak gimnazijalaca i učenika ekonomskog usmjerenja u sklopu  dodatne nastave njemačkog jezika, a koncipirani su kao cjeloviti tiskani školski listovi s raznovrsnim sadržajima i kvalitetnim grafičkim oblikovanjem U njima se  mogu pronaći razni tekstovi vezani  uz  naslovne teme i aktualne teme iz života mladih,  kreativni radovi učenika te informativni  članci o  aktivnostima vezanim  uz učenje njemačkog jezika. U oba broja nalazi se i anketa “Hit  lista  najpoželjnijih  fakulteta/zanimanja”, intervjui, reportaže s maturalnih putovanja,  ali i zabavni sadržaji  kao npr. vicevi, križaljke,  kvizovi,  horoskop i slično.
Od 2004. godine nadalje TREFF  (brojevi 4-8)  izlazi na mrežnim stranica Škole  na način da se  na kraju školske  godine  objavljuju kreativni radovi učenika  te   izvješća i fotografije  s raznih događanja povezanih s učenjem njemačkog jezika – kao što su npr. jednodnevni izleti u Graz i Klagenfurt,  posjeti raznim izložbama,  izvješća i fotografije s natjecanja, razmjena učenika  i slično.
(Tekst: Elvijana Frančula Tenčić)

e-novine "Point"

4.2.2016. Predstavljamo vam novitet u Srednjoj školi Mate Blažine Labin: Point e-novine,  na koje smo vrlo ponosni  jer su rezultat  zajedničkog  truda učenika i profesora. 
E-novine pružaju brojne mogućnosti uređivanja, objavljivanja, uključivanja, učenja, nema ograničenja broja stranica, nema problema oko financiranja tiskanja, jednostavne su za korištenje i dostupne svima.
Teme koje želimo obuhvatiti su brojne: glazba, filmovi, literarni radovi, savjeti, vijesti, sport, zanimljivosti, intervjui, ankete,  kritike i sve što nam padne na pamet, a moglo bi biti zanimljivo za čitanje.
Nadamo se da će Vam se naše novine svidjeti. 
Pozivamo sve profesore i učenike Srednje škole Mate Blažine Labin da se priključe našim novinama svojim  idejama, komentarima, čitanjem, pisanjem. 
Voljeli bismo da nam se pridružite i na bilo koji način doprinesete našim školskim novinama.
Ovim putem želimo se zahvaliti ravnatelju Čedomiru Ružiću, školskoj knjižničarki Majdi Milevoj Klapčić, profesorici informatike Alisi Kos na pruženoj podršci, pomoći  i omogućavanju otvaranja novina na internetu.  Posebne zahvale učenicama Saneli Isanović  i Karli Zupičić na uloženom  trudu i upornosti bez kojih ne bismo imali e-novina.
List su uz podršku i usmjeravanje profesorice Sanje Gregorinić, grafički oblikovali i pripremili za objavljivanje na web stranici učenici: Karla Zupičić, Sanela Isanović, Arjeta Hodža, Mattea Mačkić i Antonio Bembić.
Znanje je moć, zato hvalimo se znanjem!

Poveznica:
E-novine Point - novinessmb.com

Antonio Bembić, Karla Zupičić, Arjeta Hodža, Sanela Isanović i Sanja Gregorinić 

 


        Preporuka za učenjem njemačkog jezika
Njemački otvara mnoga vrata – vrata osnovnih škola u Istarskoj županiji U  organizaciji  Istarskog  ogranka   Hrvatskog  društva učitelja i  profesora njemačkog  jezika uz  potporu  Veleposlanstva  SR  Njemačke  u  Zagrebu  u  proljeće  2017. godine pokrenut  je  Projekt  promocije  (ranog)  učenja njemačkog  jezika  kao prvog  stranog  jezika. U okviru projekta osmišljena je i tiskana brošura „Deutsch öffnet viele Türen/Njemački otvara mnoga vrata“  kojoj je cilj informirati roditelje, ravnatelje i stručne službe o prednostima učenja njemačkog jezika kao (prvog) stranog jezika. To se ponajprije odnosi na razdoblje upisa u prvi razred osnovne škole kada roditelji odlučuju o prvom stranom jeziku, no brošura može poslužiti i kao motivacijski instrument kod odabira drugog stranog jezika u četvrtom razredu osnovne škole te u  prvom  razredu  gimnazije  i  ostalih  srednjih  škola.  
Nekoliko naglasaka iz  brošure  „Njemački otvara mnoga vrata“:
„Pri odabiru  prvog ili drugog stranog jezika  trebalo bi imati  na  umu  da  je  u ranoj  fazi  učenja  dobro početi s  njemačkim  jezikom  kako bi  se  kroz  igru  razvila  sklonost ka  jeziku s  kojim se ne  susrećemo toliko  intenzivno  u  svakodnevici,  kao  što je to slučaj  s  engleskim jezikom.  
Najprisutniji strani jezik u izvanškolskom okruženju -  engleski jezik,  lakše  se  uči  nakon  njemačkog kao prvog stranog  jezika,  jer  je  riječ o srodnim jezicima.“    
„Hrvatska  je  povijesno, prostorno i gospodarski intenzivno povezana sa  zemljama  njemačkog govornog područja pa se dobrim poznavanjem njemačkog jezika otvaraju  veće mogućnosti zapošljavanja, kao i mogućnost  sudjelovanja u  programima stipendiranja učeničkih  i  studentskih  razmjena. Dobro poznavanje  njemačkog jezika  osobito  je  važno za  podizanje  kvalitete  turističke  ponude  Hrvatske, budući  da  najbrojniji  gosti  dolaze  upravo iz tih zemalja.“
„Povezanost Hrvatske  i zemalja njemačkog govornog područja naglašena  je  i u ostalim područjima  suradnje  kao što su sport i kultura.“
Članovi  Istarskog ogranka Hrvatskog  društva  nastavnika i profesora njemačkog jezika nadaju   se da  će  učenici,  roditelji i  ravnatelji škola  u  Istarskoj  županiji   zbog  gore  navedenih  razloga prepoznati potrebu za  učenjem    njemačkog  jezika kao prvog ili drugog stranog jezika,  čak i u  onim  školama u  kojima  učenici do  sad  još  nisu  imali  priliku  učiti njemački  jezik.   
(Tekst: Elvijana Frančula Tenčić)

TREFF 8 - časopis na njemačkom jeziku

Ausflug nach Graz - pdf
Best in Deutsch - pdf
Deutsch lernen ist cool... - pdf
Klaudia - die Sprachenliebhaberin - pdf
Kunsthaus Graz - pdf

 

 


 

 


Promocija   priručnika  Herzlich Willkommen - Deutsch für Privatgeber   Anlässlich  der  Vorstellung  des  Lehrwerks  „Herzlich Willkommen – Deutsch für  Privatgastgeber“, die am 12.04.2018 in der  Stadtbibliothek  Labin stattgefunden  hat,    hat das  fantastische  Trio   Anđelika Licul, Eman Pozderović und  Rea Žigant   das  Rollenspiel  „Fremdsprachen  lernen ist cool“ vorgeführt. Die Autorin des Lehrwerks „Herzlich Willkommen“, das im Auftrag der Offenen  Volkshochschule  Labin herausgegeben wird,  ist  die  Deutschlehrerin Elvijana  Frančula  Tenčić.

(Tekst: Elvijana Frančula Tenčić)
Poveznica:
Video Herzlich Willkommen - Deutsch für Privatgeber - facebook.com/elviana.tencic
Predstavljen priručnik pod nazivom ''Herzlich Willkommen – Njemački za privatne iznajmljivače'' - radiolabin.hr


TREFF 7 - časopis na njemačkom jeziku

Europäischer  Tag  der  Sprachen 2017 - pdf 
KDV-Wettbewerb  Erfolgsgeschichten  mit  Deutsch 2017 - pdf 
Interview erfolgsgeschichten deutsch.pdf

 


 

 

TREFF 6 - časopis na njemačkom jeziku

Treff 2016.-2017.

Deutsche ecke wien 2016 - bericht - pdf     Besuch der Gruppe von Lehrern aus Deutschland in unserem
Deutschraum
- pdf   Graz  2016  Bericht - pdf    Der Umzug  - pdf

Fotogalerija Graz OVDJE!

 

 TREFF 5 - časopis na njemačkom jeziku

Treff 2013-2014. naslovnica - pdf  Austausch in Deutschlan - pdf  Besuch meiner Freundin aus Deutschland 1 - pdf  Besuch meiner Freundin aus Deutschland 2 - pdf   Deutsches Alphabet - pdf   Gefühle und Emotionen 1 - pdf   Gefühle und Emotionen 2 - pdf   Gefühlschaos - pdf   Lesen 1 - pdf   Lesen 2 - pdf   Wenn ich Millionär wäre - pdf

 

 

 

 

Školski list na talijanskom jeziku - ARCOBALENO

 

Guardare la TV
Antonio - pdf  Lucia - pdf   Marino - pdf   Larisa - pdf   Alison - pdf

 

Fare lo shopping in Croazia
Martina - pdf   Merima - pdf   Donatela - pdf   Nina - pdf   Emilia - pdf

Časopis Labin-zdravi grad

 

Brošure

 
   

Školski list grad, broj 1

 

Školski list 1

Školski list 2

Gimmick

 

Gimmick 1

Gimmick 2

TREFF - časopis na njemačkom jeziku

 

Treff 1

Treff 2

Treff 3

 

Treff 4

 

2012. Wir waren in Klagenfurt!


2016. Deutsche ecke Wien - bericht