naslovna > Kurikulum > Učenička zadruga

Učenička zadruga MATINA

Šk.g. 2021.-2022.


19.12.2021. Učenička zadruga Matina organizirala Božićni sajam u holu škole Tijekom prosinca učenici gimnazijskog i ugostiteljskog usmjerenja (2.f, 3.f, 3.o, 3.gh) pod vodstvom njihovih profesora izrađivali su razne proizvode. Ugostitelji su nudili voćni čaj i kanape do su gimnazijalci izrađivali balzame, božićne dekoracije, parfeme i mirise od lavande. Ovo je već tradicionalna akcija koja svake godine bude uspješnija.

Prodajnu izložbu za učenike i djelatnike škole održali su u holu škole 17. prosinca 2021. od 9:30 do 14:00. Izložbeni plakat izradila je učenica 2.f razreda Frančeska Licul. Prikupljen prihod bit će doniran Učeničkoj zadruzi Matina. Prema pozitivnim reakcijama učenika i posjetitelja sigurni smo da je ova sajamska prigoda ispunila njihova očekivanja, a to je najbolja referenca za pripremu slijedećeg sajma.

Zahvaljujemo se na suradnji i podršci profesora te učenika. Sretan Božić i Novu 2022. želi Srednja škola Mate Blažine svim djelatnicima, roditeljima i učenicima.


(Tekst i foto: Frančeska Licul)


21.10.2021. U Srednjoj školi Mate Blažine održana radionica izrade pekarskih proizvoda
Povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje Gastro sekcija Zadruge Matina Srednje škole Mate Blažine  organizirala je radionicu izrade pekarskih proizvoda. U radionici su sudjelovali učenici II.g i III.g razreda pod mentorstvom profesorice Gordane Benković Gušić i stručnog učitelja kuharstva Dorijana Mohorovića.
Učenici su u radionici imali priliku naučiti kako pripremiti kukuruzne kiflice sa sirom, te kiflice s pekmezom  od smokava. Pekmez od smokava izradili su učenici sami za vrijeme rujanskih radionica.
Ovim putem, Učenička zadruga Matina zahvaljuje se poduzeću Jedinstvo d.o.o. Labin što su i ove godine podržali održavanje radionica donacijom sirovina za radionicu.  
(Tekst: Gordana Benković Gušić, nastavnica poznavanja robe i prehrane)

Šk.g. 2020.-2021.


16.6.2021. OD STARIH STOLICA DO NOVIH KLUPA Stolice su nekada bile rezervirane samo za tzv. važne ljude. Za ostale smrtnike bile su predviđene daske, preteče današnjih klupa. Matine klupe nikako ne mogu biti magareće klupe jer se ne nalaze u učionicama već na hodnicima Srednje škole Mate Blažine.  Korištenjem starih stolica napravili su ih učenici iz Sekcije mladih tehničara Učeničke zadruge Matina pod vodstvom Igora Zulijanija.
Matine klupe u Srednjoj školi Mate Blažine imaju nekoliko uloga: sjedeći učenici ćaskaju, slušaju glazbu, marendaju, najvažnije je da se druže. Matine klupe su vrlo jednostavne, transformiraju izgled prostora te daju osjećaj bliskosti. Najprikladnije su za društvena okruženja odnosno javne prostore (hodnike i čekaonice škola, bolnica,  trgovačke centre, itd.).

Ne može se sjediti na dvije stolice, kaže stara narodna mudrost, ali se može sjediti na Matinim klupama koje imaju dvije, tri ili četiri stolice.
Želite li nabaviti Matinu klupu javite se Učeničkoj zadruzi Matina Srednje škole Mate Blažine. Letak izradile: Dea Juričić, Aurora Smilović, Ekonomska grupa i vježbenička tvrtka pod mentorstvom Daniela Mohorovića.
(Tekst: Daniel Mohorović; fotografije: Marin Stepčić)


16.6.2021. Jedna slatka radionica za kraj nastavne godine u kojoj šećer dolazi na kraju Na kraju nastavne godine Gastro sekcija Učeničke zadruge Matina odradila je jednu slatku radionicu. Učenici prvog razreda smjera kuhar izrađivali su ukrase od fondanta. Bilo nespretnih ruku, ali i onih iskusnih i spretnih. Izrađivalo se cvijeće, najčešće ruže, slonići, snjegovići i krokodili. Slatko, šareno i veselo. Sve spremno za neku finu tortu. Ugodna i relaksirajuća radionica u sezoni ispita i provjera.
Pohvale Karin Miletić, Leonardi Zenković, Emini Jusofović i Gei Švić, učenicama I.g razreda, zanimanje kuhar, koje su se istaknule svojom umješnošću i upornošću u izradi ukrasa.
(Tekst: Gordana Benković Gušić, nastavnica poznavanja robe i prehrane)

(Glas Istre, Branko Biočić, 3.4.2021.)


30.3.2021. Recimo ne gastro zaboravu! Radionica izrade uskrsnih pinci – Zadrugari zadrugarima U sklopu projekta „Recimo ne gastro zaboravu!“ 26. ožujka u Srednjoj školi Mate Blažina,  u organizaciji Učeničke zadruge Matina,  održana je s učenicima III.g razreda radionica izrade uskršnjih pinci. Cilj projekta je educirati mlade zadrugare, kako pripremati tradicijske istarske slastice. Voditelji radionice bili su Dorijano Mohorović i Gordana Benković Gušić.
Mladi zadrugari su bili posebno motivirani da naprave čim bolje pince jer je radionica imala i jednu plemenitu namjeru, a to je pomoć Učeničkoj zadruzi Goranka  iz Gore,  u potresom stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji.

Zadrugari su pripremljene pince ponudili na aukciji u školi, a sakupljeni novac će biti uplaćen na račun OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gori,  Učeničkoj  zadruzi  Goranka.  Humanitarnu akciju „Zadrugari zadrugarima“ je pokrenula Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.
Hvala svima koji su kušali naše pince i dobrovoljnim prilogom pomogli akciju „Zadrugari zadrugarima“. Prezentaciju radionice izradili su učenici Manuel Smilović i Marin Zoki.


(Tekst: Voditeljica učeničke zadruge Matina, Gordana Benković Gušić; foto: učenik Marin Zokić, Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Prezentacija Uskršnja gastro radionica, Manuel Smilović, Marin Zokić - pdf

22.3.2021. Učenička zadruga Matina, Srednja škola Mate Blažine Labin, objavljuje JAVNI POZIV „KAŽIMO NE GASTRO-ZABORAVU!” Učenička zadruga Matina, osnovana pri Srednjoj školi Mate Blažina Labin, poziva građanstvo da sa zadrugarima podijeli ručno pisane starinske recepte istarskih slastica koje su se pripremale u različitim prigodama, a osobito u vrijeme Uskrsa.
Namjera nam je očuvati našu gastro-baštinu i oživjeti stare recepte iz bilježnica naših predaka. Svi sakupljeni recepti ujedinit će se u zajedničku (virtualnu) izložbu. Cilj je projekta educirati mlade zadrugare kako pripremiti tradicijske istarske slastice.
Ako imate stare recepte i voljni ste ih podijeliti s nama, molimo vas da fotografije rukom pisanih  recepata, uz obavezno navođenje izvora i autora, pošaljete s naznakom „Javni poziv – Kažimo ne gastro-zaboravu!” na elektroničku adresu Labinjonskog đornalina.
Elektronička adresa: labinjonski.dornalin.ssmb@gmail.com
Rok za dostavu recepata je 2. travnja 2021. godine.
Zahvaljujemo vam se na podršci i sudjelovanju!
(Voditeljica Zadruge: Gordana Benković Gušić, dipl.ing. i Predsjednik Zadružnog odbora: Daniel Mohorović, prof.)
Preuzimanje:
Javni poziv Sakupljanje starih recepata - pdf
Poveznica:
Labinjonski đornalin - labinjonskidornalin.wordpress.com
                                                              


                                     Juha                                                                                 Valentinovski menu

VALENTINOVO U SREDNJOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE Drugačiji život u novom normalnom okruženju ne znači da se u našoj, Srednjoj školi Mate Blažine, i dalje dobro ne kuha, dobro poslužuje i dobro ne jede. Učenici gastro sekcije (III.gh razreda) Učeničke zadruge Matina na vrijeme su se, još 5. veljače 2021., pobrinuli za proslavu Valentinova. Vrijedni kuhari spremili su menu za Valentinovo, a  vrijedni konobari pripremili su svečani stol, zajedno su na kraju odglumili goste i osoblje restorana. Vrijedno su kuhali i posluživali, a na kraju i stvarno konzumirali pripremljena jela, sve pod vodstvom Dorijana Mohorovića, nastavnika kuharstva, Ivice Matanovića, nastavnika ugostiteljskog posluživanja i Gordane Benković  Gušić, nastavnica poznavanja robe.
Evo i menija koji se može pripremiti ne samo na Valentinovo:
Krem juha od graška - Pileća prsa na posteljici od luka, poriluka i rajčice - Kelj pupčar i mrkva na maslacu - Salata od crvenog radiča i jaja - Amor, čokoladni biskvit s ganachem.

                       Desert za Valentinovo                                                 Igranje uloga - gost/konobar
(Tekst: Gordana Benković Gušić)

12.2.2021.  Objavljen natječaj za izradu idejnog rješenja za logotip i zastavu Učenike zadruge Matina Srednja škola Mate Blažine Labin poziva učenike da osmisle logotip i zastavu učenike zadruge Matina. Odabrani logotip koristiti u svrhu predstavljanja učeničke zadruge Matina  putem internetskih stranica i društvenih mreža, sajmova i izložbi, prezentacija, promotivnih materijala, publikacija, službenih dokumenata i slično. OVDJE!
(Predsjednik Zadruge Matina: Daniel Mohorović i ravnatelj  Srednje škole Mate Blažine: Čedomir Ružić)


29.12.2020. U Srednjoj školi Mate Blažine osnovana Učenička zadruga "Matina" Dana 18. prosinca 2020. u Srednjoj školi Mate Blažine održana je Osnivačka skupština Učeničke zadruge Matina na temelju poziva Privremenog zadružnog odbora u sastavu: Ana Paliska, Kristina Tenčić Lazarić i Roko Silov. Zbog epidemioloških mjera Skupština se odvijala virtualno. Zadruga objedinjuje 11 sekcija koje će djelovati u sklopu izvannastavnih aktivnosti, a to su: Biološka grupa, Grupa za digitalnu kartografiju, Dramska grupa, Ekološka i kemijska grupa, Ekonomska grupa i vježbenička tvrtka, Gastrogrupa, Grupa mladih tehničara, Medijska grupa, Mladi aktivni građani, Likovna grupa i Jezična grupa. U Zadrugu se učlanilo 83 učenika, 19 nastavnika, ravnatelj i 1 roditelj pa Zadruga dosad broji 104 člana. Zadruzi će se moći naknadno pridruživati i drugi učenici, roditelji i djelatnici Škole te ostali podupirući članovi.
Na Osnivačkoj skupštini potvrđene su sekcije i njezini voditelji te je donesen Program rada i usvojena su Pravila. Odabrana je uprava Zadruge, a za članove Zadružnog odbora izabrani su: Čedomir Ružić, Daniel Mohorović, Valter Veselica, Gabriela Dundara  iz redova nastavnika, Frančeska Licul i Manuel Smilović iz redova učenika te Nataša Martinčić Križanac kao predstavnik roditelja.
Za predsjednika Zadruge izabran je Daniel Mohorović, za zamjenika Valter Veselica, a za tajnicu Gabriela Dundara. Za voditelja Matične knjige i Ljetopisa izabrana je Gordana Benković Gušić koja je ujedno i stručna voditeljica Zadruge i koordinatorica poslova.
Za službeno ime učeničke zadruge prihvaćeno je Matina što je skraćeno od Matina zadruga prema nazivu škole, a budi i asocijacije na jutro. Autor imena bivši je učenik škole Paolo Tenčić, a to su ime prihvatili i predložili sada već bivši učenici kada je pred nekoliko godina započelo razvijanje ideje. Zadruga će u budućem radu odabrati i svoj amblem i zastavu, prve prijedloge već je izradila učenica Marija Lalović.
Predsjednica Privremenog zadružnog odbora, Ana Paliska, zahvalila je svim članovima koji su pristupili Zadruzi i omogućili njezino utemeljenje, svim djelatnicima Škole koji su podupirali ideju i ravnatelju Škole koji ju je poticao, bivšim učenicima i vanjskim suradnicima koji su pomagali u radu  i vjerovali da će se ideja učeničkog zadrugarstva ostvariti u Srednjoj školi Mate Blažine. Na pomoći Privremenom odboru oko pripreme materijala za Osnivačku skupštinu zahvalila je Marini Benković, tajnici Škole, Gordani Benković Gušić, stručnoj voditeljici Zadruge, te učenicima i nastavnicima koji su pomagali u organizaciji.
Zahvalama i čestitkama pridružio se i ravnatelj Čedomir Ružić. Zaželjevši uspješan rad svim zadrugarima, istaknuo je kako je Srednja škola Mate Blažine jedna od rijetkih preostalih škola s mješovitim programom i da će Zadruga omogućiti dodatno umrežavanje učenika te primjenu različitih znanja i vještina u radu na samostalnim, ali i zajedničkim projektima unutar Zadruge.
Nakon održane Osnivačke skupštine Učeničke zadruge Matina uslijedit će postupak učlanjenja u Hrvatsku udrugu učeničkog zadrugarstva kojoj je dosad pristupilo 615 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske. Ciljevi su učeničkog zadrugarstva: stjecanje i primjena znanja i vještina u proizvodnom  procesu, njegovanje radnih navika i odgovornosti, njegovanje inovativnosti, kreativnosti i poduzetnosti, razvijanje samostalnosti i rada u timu, stvaranje suradnje s lokalnom zajednicom, poduzetnicima, civilnim društvom i ostalim zainteresiranim dionicima te promicanje volonterstva, humanosti, tradicije, ekološke svijesti i solidarnosti.
S obzirom na to da Zadruga može imati svoje vanjske podupiruće članove, ovim putem Učenička zadruga Matina poziva roditelje učenika Škole, poduzetnike, predstavnike lokalne samouprave, predstavnike civilnog društva i ostale zainteresirane pojedince, ustanove ili organizacije da se pridruže radu Učeničke zadruge Matina s ciljem promicanja i ostvarivanja njezinih temeljnih vrijednosti.
(Tekst: Ana Paliska)


24.12.2020. Održana ssnivačka skupština Učeničke zadruge Matina Dana 18.12.2020. održana je osnivačka skupština učenike zadruge pri Srednjoj školi Mate Blažine Labin. Puni naziv zadruge je Matina zadruga, skraćeno MATINA. Zadrugu čini 11 sekcija:
1.    Biološka grupa
2.    Grupa za digitalnu kartografiju
3.    Dramska grupa
4.    Ekološka i kemijska grupa
5.    Ekonomska grupa i vježbenička tvrtaka
6.    Gastro grupa
7.    Grupa mladih tehničara
8.    Medijska grupa
9.    Mladi  aktivni građani
10.    Likovna grupa
11.    Jezična grupa
U zadrugu se učlanilo  83 učenika.  U rad zadruge se uključilo 19 nastavnika i ravnatelj. Zadruga ima jednog roditelja kao podupirućeg člana. Na osnivačkoj skupštini su  potvrđene sekcije i  program rada zadruge, te usvojena Pravila Zadruge. Na osnivačkoj skupštini je odabrana je uprava Zadruge. Upravu Zadruge čini Zadružni odbor u sastavu Čedomir Ružić, Danijel Mohorović, Valter Veselica  i Gabriela Dundara iz redova osoblja Škole, Frančeska Licul i Manuel Smilović iz redova učenika, te Nataša Martinčić Križanac iz redova podupirajućeg članstva.
Članovi Zadružnog odbora su za predsjednika odabrali Danijela Mohorovića, za zamjenika Valtera Veselicu, te Gabrielu Dunadara za tajnicu Zadruge.
Za voditelja matične knjige i ljetopisa zadruge izabrana je Gordana Benković Gušić.
Pripremu za osnivanje zadruge obavio je Privremeni zadružni odbor u sastavu Ana Paliska, Roko Silov i Kristina Tenčić Lazarić,  te tajnica Škole Marina Benković i Gordana Benković Gušić.
Zahvaljujemo svim kolegama, učenicima i roditeljima na odzivu za rad u Zadruzi.
(Tekst: Gordana Benković Gušić, stručna voditeljica UZ Matina)
Preuzimanje:
Izvješće sa Skupštine UZ - pdf
Pravila Učeničke zadruge - pdf
Program rada Učeničke zadruge - pd

14.12.2020. Poziv za Osnivačku skupština Učeničke zadruge Matina U petak 18.12.2020. u 13 sati održat će se Osnivačka skupština Učeničke zadruge Matina. U prilogu se nalazi Poziv. Molila bih voditelje sekcija: 1. da Poziv proslijede učenicima kako bi se sjednica mogla održati i kako bi njezine odluke bile važeće 2. da pozovu učenike u virtualnu učionicu Zadruge: fayyhxp 3. da popune pristupnicu kao voditelji sekcija: https://forms.gle/HhKsqRNjd93szPSRA 4. da provjere koji učenici nisu popunili pristupnicu. U prilogu se nalazi evidencija učenika koji su je već popunili u tiskanom obliku, to su već učinili svi učenici navedeni u tablici. Onima koji to nisu učinili, a nalaze se na vašim popisima kao zainteresirani članovi, molila bih vas da im kažete da popune virtualnu pristupnicu na: https://forms.gle/HhKsqRNjd93szPSRA
Hvala. Zadrugari, vidimo se u petak :-)
(Predsjednica Privremenog zadružnog odbora: Ana Paliska, prof.)
Preuzimanje:
Poziv - pdf
Pravila Učeničke zadruge, prijedlog - pdf
Plan i program Učeničke zadruge, prijedlog - pdf

2.12.2020.  Donošenje prijedloga za imenovanje stručnog voditelja Učeničke zadruge na Nastavničkom vijeću 3.12.2020.
Preuzimanje:

Plan i program Učeničke zadrzge - pdf
Aktivnosti oko osnivanja zadruge - pdf
Pravila Učenička zadruga Matina  - pdf
Prijedlog dnevnog reda za osnivačku skupštinu Učenike zadruge - pdf
Pristupnica za Učeničku zadrugu - pdf
Zapisnik sa sastanka Zadružnog stručnog vijeća - pdf
(Gordana Benković Gušić)


4.11.2020. Poziv na virtualni sastanak voditelja izvannastavnih aktivnosti Poštovane kolegice i kolege, naša škola je pokrenula aktivnosti za osnivanje učeničke zadruge. Molim nastavnike koji vode sekcije, a žele da te sekcije rade u okviru zadruge  da se odazovu na sastanak Zadružnog stručnog vijeća (čine ga svi nastavnici mentori) s članovima privremenog zadružnog odbora.
Sastanak će se održati u četvrtak 5.11.2020. u 14 sati u virtualnoj učionici UČENIČKA ZADRUGA  kod v7msviv.   Veza za meet je https://meet.google.com/lookup/dfqfnsf2vy?authuser=0&hs=179 
Dnevni red:
1. Potvrđivanje sekcija i utvrđivanje broja zainteresiranih članova
2. Prijedlog članova Zadružnog odbora iz redova nastavnika (4 člana); prijedlog predsjednika, zamjenika i tajnika
3. Upoznavanje s Pravilima UZ (prijedlog)
4. Izrada programa UZ (prijedlog)
5. Izrada okvirnog troškovnika
6. Dogovor za termin osnivačke skupštine.
(Voditeljica: Gordana Benković Gušić)
Preuzimanje:
Poziv za sastanak - pdf
Prijedlog zapisnika od 5.11.2020. - pdf
Prezentacija Učeničke zadruge: model učenja o participaciji i (društvenom) poduzetništvu unutar odgojno-obrazovnog sustava - pdf

30.10.2020. Motivacijske radionice za buduće članove gastro sekcije unutar učeničke zadruge Kako bi animirali učenike da pristupe gastro sekciji,  nastavnici Dorijano Mohorović i Gordana Benković Gušić  su u toku mjeseca listopada održavali su motivacijske radionice.
Dani kruha
Dana 14.10. i 16.10.2020. su učenici II.g i III.g obilježili Dane kruha. Na radionici su učenici, vođeni mentorima, pripremali kruh i pecivo.  Naučili su razliku između standardne recepture za kruh i bogate recepture za pecivo.  Oblikovali su štruce i okrugla peciva.  Uočili razliku u brzini fermentacije ovisno o sastavu tijesta i temperaturi tijesta. Oduševila su ih bogata hamburger peciva.  Osim dizanog tijesta učenici su zamijesili i standardno prhko tijesto i ispekli čajno pecivo.
Bilo je i onih jako motiviranih koji su se u izradi kruha okušali i kod kuće i poslali nam slike iz svoje kućne radionice. Bravo Nikol!
Zahvaljujemo JEDINSTVU d.o.o. Labin koje je donacijom sirovina pomoglo organizaciji ove radionice.
Plodovi jeseni
U sklopu motivacijskih radionica za buduće zadrugare, učenici III.g razreda su  30.10.2020. izrađivali džem od dunja. Učenici su pripremajući džem praktično primjenjivali metode konzerviranja i metode sprječavanja posmeđivanja.  Obzirom na obim posla nadasve su vježbali timski rad i međusobnu suradnju.  Džem ćemo upotrijebiti u narednoj radionici.
Zahvaljujemo profesorici Ani Paliska koja je donacijom dunja i šećera omogućila održavanje ove radionice.
(Tekst i foto: Gordana Benković Gušić i Dorijano Mohorović, voditelji radionice)

Iz školskog i strukovnog kurikuluma šk.g. 2020.-2021.
Vremenik

RUJAN/LISTOPAD
-    Školski odbor donosi odluku o obavljanju rada zadruge i imenuje privremeni zadružni odbor  potreban je jedan novi član)
-    Osnivanje sekcija,  izrada programa sekcija i animacija članstva
-    Privremeni zadružni odbnor priprema prijedlog Pravila  UZ i  prijedlog  Godišnjeg plana
-    Privremeni odbor priprema materijale za osnivačku skupštinu
-    Sazivanje osnivačke skupštine (saziva je ravnatelj), izbor  zadružnog odbora, predsjednika odbora, zamjenika i tajnika
-    Školski odbor imenuje zadružni odbor
-    Na osnivačkoj skupštini se usvajaju akti (Pravila i Godišnji plan)
-    Imenovanje voditelja
-    Animiranje članstva
-    Uspostava suradnje s privrednicima i lokalnom zajednicom (podupirući članovi zadruge)
STUDENI-LIPANJ
-    Aktivnosti zadruge suklano Godišnjem planu.

Kako je sve počelo
Nastavničko vijeće je na sjednici održanoj 12. srpnja 2016. predložilo sljedeće kandidate za privremeni zadružni odbor (koji radi do proglašenja osnutka učeničke zadruge): Ana Paliska (predsjednica), Kristina Tenčić Lazarić (članica) i Mateja Klapčić (sada već bivša učenica - članica).
Na sjednici ŠO održanoj 14. srpnja 2016. jednoglasno je donesena ODLUKA o osnutku učeničke zadruge. Odluka je dostavljena Hrvatskoj udruzi učeničkog zadrugarstva, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, te Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije i Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, Službi za opću upravu i društvene djelatnosti – Odjelu za obrazovanje, tehničku kulturu i sport.
Predsjednica privremenog zadružnog odbora: Ana Paliska
Članovi privremenog zadružnog odbora: Kristina Tenčić Lazarić, Mateja Klapčić (učenica)
Naziv aktivnosti: Učenička zadruga na temelju Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i    srednjoj školi (NN087/2008), 39. članak:
(1) Škola može osnovati učeničku zadrugu kao oblik izvannastavne aktivnosti sukladno statutu škole i posebnim propisima.
(2) Škola može stavljati u promet proizvode nastale kao rezultat rada učenika.
(3) Sredstva stečena prometom proizvoda i usluga učeničke zadruge posebno se evidentiraju, a mogu se uporabiti samo za rad učeničke zadruge i unapređenje odgojno-obrazovnog rada škole.
Broj učenika: svi zainteresirani učenici, roditelji i nastavnici.
Namjena aktivnosti:
- izvršiti pripremne aktivnosti vezane za osnivanje školske zadruge
- edukacija zainteresiranih nastavnika o zadrugarstvu i socijalnom poduzetništvu koja će se provoditi u suradnji s udrugom Alfa Albona i s ostalim zainteresiranim subjektima
Cilj: osnovati učeničku zadrugu jer će ona:
- poticati razvoj poduzetničkih kompetencija, radnih navika, kretivnosti i inovativnosti      
- omogućiti ekonomsku neovisnost članova zadruge
- omogućiti primjenu teoretskih znanja
- poticati razvoj međuljuskih odnosa u timskom radu
- poticati suradnju s ostalim školama, udrugama, lokalnim poduzećima te lokalnom i regionalnom samoupravom.
(Predsjednica: Ana Paliska)