naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2 Shield of Human Rights

Erasmus+ KA2 Code of Youth: Shield of Human Rights

 

VODITELJICE: Sandra Juran (koordinatorica projekta), Danijela Bošković Gobo
BROJ UČENIKA: 30 učenika
PLANIRANI BROJ SATI TJEDNO: 2
SUDIONICI: Belgija, Turska, Portugal, Italija i Hrvatska
Cilj je ovog projekta uvažavati ljudska prava i smjestiti ih u središte iskustva učenja te ih učiniti  sastavnim dijelom našeg svakodnevnog života. Učenici bi tijekom projekta promicali vrijednost ljudskih prava i  jačanje tolerancije prema drugim ljudima.
Cilj projekta je i doprinos stvaranju školskih zajednica koje podupiru ljudska prava i sigurniju, miroljubivu, tolerantnu i inkluzivnu školsku klimu poštujući različitost, nediskriminaciju, uključivanje, dostojanstvo što je ključno za ključno za postizanje pravednijeg globalnog društva.
Erasmus projekt Code of Youth: Shield of Human Rights nadovezao se na odrađeni eTwinning projekt „Human rights“. U projekt su uključeni učenici od 15 do 18 godina. Metodologija projekta temelji se na aktivnostima i orijentirana je na rješenja. Otprilike 200 učenika i 50 nastavnika sudjelovat će u projektnim aktivnostima na mobilnostima.
Na projektu ćemo koristiti ICT tehnologiju, a od drugih projektnih aktivnosti važne su pisanje eseja o uzorima, stvaranje projektne pjesme, e-magazina, logotipa, postera, Erasmus kutka, e-book-a, prezentacija, anketa te rada na  eTwinning platformi.
Kroz te će aktivnosti učenici jačati svoje jezične kompetencije, ICT vještine, suradnju, kreativnost i vještine kritičkog mišljenja. Diseminacija će se vršiti kroz web stranice projekta, Youtube kanal, Facebook i eTwinning platformu, no i drugim oblicima i metodama rada. Cilj je i da se projektne aktivnosti integriraju u nastavni proces .

Partnerske škole:
Collège Visitation-La Berlière, Lessines, Belgija (škola koordinator)
Gazi Anadolu Lisesi, Samsun, Turska
Agrupamento de Escolas de Albufeira Poente, Albufeira, Portugal
Istituto tecnico commerciale e per geometri Mario Rapisardi, Caltanissetta, Italija
Srednja škola Mate Blažine Labin, Hrvatska

VRIJEME REALIZACIJE PROJEKTA: 31.8.2020. – 1.9.2022.
TROŠKOVNIK: odobren sredstvima EU i Agencije za mobilnost za našu školu – 28.076,00 EUR

UKUPNO ODOBREN IZNOS ZA ZEMLJE SUDIONICE PROJEKTA: 111.030,00 EUR

Izvještaj s 2. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “ Shield of Human Rights” projekta u IES NUM. 1 – Albufeiri, Portugalu

Od 15.5. do 22.5. učenici i nastavnici Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su na  2. mobilnosti međunarodnog projekta Erasmus+KA2 “Shield of Human Rights” projekta u IES NUM. 1 – LIBERTAS u Abufeiri, Portugalu. U mobilnosti su sudjelovale učenice četvrtog razreda: Petra Vozila i Vanessa Ferfolja, učenici trećih razreda gimnazije: Petar Vorano, David Vorano i Karlo Strel; te profesorice Antonela Pamić i Sandra Juran. Uz domaćina, portugalsku školu Agrupamento de Escolas de Albufeira Poente i naših predstavnika sudjelovale su još partnerske škole iz Turske (Gazi Anadolu Lisesi, Samsun), Italije (Istituto tecnico commerciale e per geometri Mario Rapisardi, Caltanissetta,) i Belgije (Collège Visitation-La Berlière, Lessines).
Projekt " Shield of Human Rights " osmišljen je s ciljem da učenike potiče na promišljanja o važnosti ljudskih prava poštujući različitost, nediskriminaciju, uključivanje i dostojanstvo što je ključno za postizanje pravednijeg globalnog društva.

Tijekom održavanja mobilnosti učenici su prezentirali svoje radove o životu i djelovanju Mahatma Gandhija kao i video uradak o Deklaraciju o ljudskim pravima (čl 6.-11.). Neke od aktivnosti učenika tijekom projekta bile su i izrada plakata o ljudskim pravima koji su se koristili u izradi video uratka u kojem su učenici glumili studente, prosvjednike, policajce te sudce kako bi na kreativan način prenijeli poruku o važnosti poštivanja ljudskih prava u suvremenom društvu.
Domaćin je organizirao prijem svih sudionika u Gradskoj vijećnici Albufeire gdje je upriličena svečana promocija grada i govor gradonačelnika. Nakon svečanog prijema kod gradonačelnika Albufeire imali smo prilike vidjeti umjetničke radove učenika škole od recikliranih materijala koji su izloženi u gradskoj galeriji, u čemu su svi sudionici iznimno uživali.

Oduševile su i znamenitosti staroga grada, a imali smo prilike naučiti i  o ribarskoj povijesti sada, već poznatoga turističkoga grada Albufeire koji se nalazi u najjužnijoj pokrajini Portugala, Algavri.
Dojmio nas se posjet župnoj crkvi u Albufeiri i tradicionalnoj vjetrenjači koja se koristila za mljevenje žita, a upoznali smo se i sa tradicionalnom tehnikom pletenja sušenim palminim granama kao i tradicionalnim načinom obrazovanja u Portugalu.
Učenici i mentori imali su odličnu priliku za druženje sa svim učesnicima mobilnosti  te naučiti mnogo o njihovim kulturama i državama. Svečana večera održana je 19.5, a na kojoj su se učesnici projekta službeno oprostili te dobili certifikate o sudjelovanju bila vrlo emotivna te su na njoj učenici svakog tima predstavili ostalim učesnicima tradicionalne plesove svojih zemalja.

Ipak, sve je najviše dojmio posjet Zoomarine aquaparku 20.5., posjet akvariju, mogućnost promatranja rijetkih ptica i ostalih životinja kao i sudjelovanje u ostalim adrenalinskim aktivnostima (spuštanje niz visoke vodene tobogane, vožnje na vrtuljcima te njihalima,…).
Dnevne temperature bile su znatno više od naših pa su se mnogi htjeli rashladiti u Atlantskom oceanu i osunčati se na predivnoj pješčanoj plaži Albufeire. Dugo ćemo pamtiti ovaj posjet Portugalu gdje smo stekli i predivna prijateljstva.
(Tekst: Petar Vorano, David Vorano i Karlo Strel)

Izvještaj s 1. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Code of Youth: Shield of Human Rights” projekta u partnerskoj školi Collège Visitation-La Berlière, Lessines, Belgija


U periodu od 21. ožujka 2022. do 25. ožujka 2022. učenici i profesori Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su na prvoj mobilnosti u sklopu Erasmus+KA2 projekta “Code of Youth: Shield of Human Rights” čiji je domaćin bila škola Collège Visitation-La Berlière  koja je ujedno i škola koordinator projekta. U mobilnosti su sudjelovali učenici Noemi Juričić, Monika Tenčić, Toni Cvečić, Roko Škropeta i Nikola Terković sa profesoricama Sandrom Juran i Antonelom Pamić.

Na prvi dan našeg boravka okupili smo se u školi uz dobrodošlicu ravnateljice, profesora i učenika koji su nas proveli kroz vlastitu školi. Tom smo se prilikom bolje upoznali i sa profesorima i učenicima iz ostalih triju partnerskih zemalja – Turske, Portugala i Italije. Nakon početnog upoznavanja učenici su se predstavili s prezentacijom o našem gradu, regiji, državi i školi. U popodnevnim satima učenici su podijeljeni po grupama sastavljenih od učenika iz različitih zemalja sudjelovali u raspravi i izlaganju svojih mišljenja o prvih šest članaka Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Drugog dana boravka u Belgiji u pratnji naših domaćina posjetili smo Bruxelles, glavni grad Belgije, dom belgijske kraljevske obitelji, i glavni grad Europske unije. U sklopu programa uživali smo i u vrlo zanimljivom posjetu Muzeju stripa u kojem smo naučili više o razvoju ove devete umjetnosti od njezinih samih početaka koji sežu u najraniju povijest čovječanstva. Također posjetili smo Grand Place, središnji trg u Bruxellesu koji je okružen Kraljevskom kućom i Gradskom vijećnicom te se od 1998. nalazi na UNESCO-om popisu svjetske baštine. Neizbježan je bio i posjet poznatoj fontani Manneken Pis, ali i kušanje poznatih belgijskih vafli.

Trećeg dana našeg boravka u Belgiji učenici su se kroz rad u radionicama upoznali s radom organizacije Amnesty International te su zahvaljujući predstavniku organizacije mogli saznati na koje sve načine i oni mogu doprinijeti zaštiti i promicanju ljudskih prava. Ujedno, svi zajedno smo sudjelovali u jednoj od mnogobrojnih akcija zaštite ljudskih prava koje Amnesty International upravo provodi. Popodnevni dio dana bio je rezerviran za sportske aktivnosti i razonodu, poput košarke, tenisa, vožnja kajakom, streličarstva i dr.

Pretposljednjeg dana našeg boravka imali smo prilike bolje upoznati Tournai, jedan od najstarijih gradova u Belgiji koji ima važnu ulogu u njezinoj kulturnoj povijesti. Zahvaljujući vodstvu turističke vodičkinje saznali smo više o i folkloru te o nekadašnjim društvenim igrama, u kojima smo mogli i sudjelovati. Također, učenici su sudjelovali u stvaranju prvog dijela filma o ljudskim pravima koji će biti dovršen na kraju samog projekta.

Posljednjeg dana našeg boravka posjetili smo Notre-Dame à la Rose, srednjovjekovni kompleks koji se sastoji od samostana, farme i bolnice. Pomno restauriran, pokazuje razvoj srednjovjekovne medicine od biljnog vrta preko različitih razdoblja hospicija do zbirke povijesnih medicinskih alata. Zadnji dan našeg druženja zaključen je uz tradicionalni belgijski ručak koji su nam pripremili belgijski učenici u njihovoj školi te uručivanje certifikata svim sudionicima.

Sa zadovoljstvom možemo ustanoviti da su se tijekom petodnevnog druženja tijekom kojeg je zaštita ljudskih prava smještena u središte njihove spoznaje, učenici saznali više o promicanju vrijednosti ljudskih prava i načinima na koji oni sami mogu tome doprinijeti.
(Tekst i foto: Antonela Pamić)