naslovna > Područja rada i programi > Ekonomija, trgovina i poslovna administracija 2020.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija


KADA ODABRATI ČETVEROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE EKONOMIST?
Program ekonomije vas priprema za zanimanje ekonomista, ali isto tako za nastavak školovanja na ekonomskom ili srodnom fakultetu. Tijekom obrazovanja osposobljavate se za zanimanje kroz niz stručnih i teorijskih, općeobrazovnih i praktičnih sadržaja. Obrazovanje završava izradom i obranom završnog rada, a učenici mogu polagati i ispite državne mature.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija od 2009. do 2020. - ssmb.hr

Šk.g. 2021.-2022.


18.6.2022. Održane radionice financijske pismenosti za osmaše grada Labina
U želji da se čim više naših mladih sugrađana upozna s financijskom pismenošću usvojena je inicijativa od strane Grada Labina za uvođenjem programa  temeljenog na priručniku „Tonka ekonomka“ u građanski odgoj u dvije labinske osnovne škole.

Priručnik „Tonka ekonomka“ autorsko je djelo nastavnika Srednje škole Mate Blažine Labin, Gabriele Dundara, Daniela Mohorovića i Majde Milevoj Klapčić, za koji su 2021. godine dobili 2. nagradu na Natječaju za najbolje obrazovne programe iz financijske pismenosti u organizaciji Hrvatske udruge banaka.
Radionice za učenike osnovnih škola „Ivo Lola Ribar“ i „Matija Vlačić“ održali su autori priručnika tijekom svibnja.
Učenici osmih razreda imali su priliku steći praktične vještine za donošenje važnih životnih  odluka,  kao što su odluka o upisima, kao i odluke o kupnji proizvoda i usluga, te  kako razlikovati potrebe od želja, uvijek vodeći računa o financijskim mogućnostima.
(Tekst i foto: Daniel Mohorović, Gabriela Dundara, Majda Milevoj Klapčić)


8.6.2022. Ekonomisti SŠMB sudjelovali u projektu „RAZGIBAJ SE PA TIPKAJ“ Učenici prvog razreda ekonomskog usmjerenja sudjelovali su tijekom nastavne godine 2021./2022. u školskom projektu „Razgibaj se pa tipkaj“ kako bi primjenom kratkih i učinkovitih vježbi utjecali na zdraviji način učenja i rada za računalom. Projekt koji na inovativan i kreativan način uključuje korelaciju nastavnih sadržaja iz predmeta Poslovne komunikacije i TZK-a osmislile su i realizirale Ljiljana Štingl, nastavnica TZK-a i Gabriela Dundara, nastavnica ekonomske skupine predmeta. Cilj projektnih aktivnosti je zainteresirati učenike za aktivniji i zdraviji način učenja i rada za računalom implementirajući kratke i učinkovite vježbe u nastavu ekonomskih predmeta.

Kroz provedene aktivnosti učenici su usvojili naviku primjene vježbi u sjedalačkom načinu života (učenja i rada) kako bi poboljšali uspjeh u učenju te utjecali na zdravlje i pravilno držanje tijela uz minimalno opterećenje kralježnice.
Za realizaciju projekta bilo je potrebno izraditi plan vježbi na satu TZK, prezentaciju vježbi i usvajanje istih od strane učenika, primijeniti vježbe na početku svakog nastavnog sata Poslovnih komunikacija (tri minute), snimiti video s naučenim vježbama, provesti anketu o učincima vježbi, te izraditi analizu dobivenih rezultata.

Kao oblik suradnje, a na inicijativu autorica projekta Ljiljane Štingl i Gabriele Dundara, u projekt je uključena i Ekonomsko-birotehnička škola iz Zadra. Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti realizirati međusobne posjete učenika i nastavnika kao uspješan oblik razmjene iskustva.
U nastavku možete pogledati video uradak „Razgibaj se pa tipkaj“ u kojem učenici 1. d razreda demonstriraju naučene vježbe razgibavanja. Video su izradili maturanti ekonomskog usmjerenja i Mihael Petrović, učenik 3.f razreda.
Prikazanim vježbama potičemo cirkulaciju vratne kralježnice te razgibavamo mišiće ruku, ramenog pojasa ii šaka.
(Tekst i fotografije: Gabriela Dundara i Ljiljana Štingl)
Preuzimanje:
Rezultate ankete RAZGIBAJ SE PA TIPKAJ - pdf
Poveznica:
Video RAZGIBAJ SE PA TIPKAJ -YouTube

29.4.2022. Održani 6. Dani strukovnih nastavnika u Šibeniku Od 12. do 14. travnja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Šibeniku održani su 6. Dani strukovnih nastavnika i Konferencija za ravnatelje strukovnih škola. Srednju školu Mate Blažine predstavljala je nastavnica ekonomske grupe predmeta Gabriela Dundara. Skup je organiziran u sklopu ESF-ova projekta „Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja”. Dani strukovnih nastavnika najveći skup za nastavnike strukovnih predmeta u Republici Hrvatskoj koji je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala po šesti put.
Događaj je okupio oko 450 sudionika, a glavna tema sektorskih radionica na ovogodišnjim Danima strukovnih nastavnika bila je "Primjena modularnih strukovnih kurikuluma u procesu učenja i poučavanja. Održano je i 5 zajedničkih općih predavanja".
Plenarno predavanje:
izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović i doc. dr. sc. Goran Hajdin - Modularni strukovni kurikulumi izazovi, prilika - pdf
Zajednička predavanja:
Ornela Malogorski -Bez motivacije, učenje je mučenje! - pdf
Ivana Petanjek - COVID-19 - izazov za mentalno zdravlje učenika i nastavnika - pdf
Ivan Martinić - Nove orijentacije i inovativni koncepti za održivost razvoja i rasta u budućnosti - pdf
Andreja Košćak Lacković - Implementacija eTwinning projekata kroz nastavu - pdf
Dean Pašiček - Poduzetničko učenje 101 - pdf
U tri dana održavanja ovog stručnog usavaršavanja nastavnici su imali prigodu slušati različita predavanja i pohađati radionice istaknutih nacionalnih stručnjaka i predavača koji pokrivaju različite zajedničke teme kao i stručne teme unutar svakog strukovnoga obrazovnog sektora. Prilika je bila za povezivanje s drugim nastavnicima te razmjenu ideja i dobrih praksi.
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)


28.3.2022. U SŠMB-u ekonomisti obilježili Svjetski i Europski tjedan novca Povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca koji se obilježava od 21. do 27. ožujka 2022., HANFA je raspisala natječaj „Osiguraj se mudro“ namijenjen učenicima srednjih škola s područja Republike Hrvatske. Natječajem se želi potaknuti mlade da razmišljaju o svojoj budućnosti te da shvate važnost sustava osiguranja u Hrvatskoj. U prijavljenom video radu koji mora biti autorski, trebalo je objasniti što je osiguranje, što podrazumijeva pojam rizika u osiguranju i kako nam osiguranje može pomoći u slučaju nastanka osiguranog slučaja.
Naši su maturanti ekonomskog usmjerenja pod mentorstvom nastavnice Gabriele Dundara sudjelovali u natječaju svojim video uratkom u kojemu su se koristiti primjerima iz stvarnog života u objašnjavanju pojmova i vrste osiguranja. Video je snimljen u prostorijama škole, a učenici su sami osmislili scenarij, koreografiju, odglumili te montirali snimljeni sadržaj u kratki film prema uvjetima natječaja.
U izradi video sadržaja sudjelovali su učenici 4.d razreda: Vlatka Zahtila, Dea Juričić, Anja Franković, Ervin Suljić, Aurora Smilović, Andi Mladenov, Lejla Lulić i Gino Skira Donada.
Ako želite na zanimljiv način saznati zašto je važno osigurati se pogledajte njihov video uradak i uvjerite se da možemo biti ponosni njihovim razmišljanjem o sigurnoj budućnosti OVDJE!

Osim maturanata u obilježavanju Svjetskog tjedna novca sudjelovali su i naši najmlađi ekonomisti pod mentorstvom strukovnih nastavnika Gabriele Dundara i Daniela Mohorovića koji su se natjecali u „Europskom kvizu o novcu“.
Riječ je o online natjecanju za timove učenika od 13 do 15 godina u organizaciji Hrvatske udruge banaka. Na kvizu je sudjelovalo više od 100 osnovnih i srednjih škola te više od 1100 učenika iz 68 različitih gradova diljem Hrvatske, među njima i četiri tima iz Srednje škole Mate Blažine, i to učenika prvog razreda ekonomskog usmjerenja. Najbolji rezultat ostvario je tim LAGANINI0123 u sastavu:  Sara Ilić, Ema Benazić, Karla Kos, Viktor Blašković, Emili Rudan.
(Tekst i foto: Gabriela Dundara i Daniel Mohorović)
Poveznica:

Video uradak učenika 4. razreda ekonomskog usmjerenja „Osiguraj se mudro“ - youtube.com


17.3.2022. EKONOMISTI SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE OBILJEŽILI SVJETSKI DAN PRAVA POTROŠAČA
I ove su godine učenici 2. i 3. razreda ekonomskog usmjerenja u sklopu stručnih predmeta Društveno odgovorno poslovanje i Marketing obilježili Svjetski dan prava potrošača.
Svjetski dan prava potrošača obilježava se 15. ožujka s ciljem promicanja i poštivanja temeljnih prava svih potrošača. Prvi je puta obilježen 15. ožujka 1983. godine., a svoje podrijetlo ima u “Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.
Pod mentorstvom nastavnika Gabriele Dundara i Daniela Mohorovića učenici su u digitalnom alatu Canva izradili plakate kojima su ukazali važnost educiranja potrošača u ostvarenju njihovih prava.

Nicole Sinožić i Lucija Gobo, učenice 2.d razreda,  izradile su radove pod temom „Znate li što znače ove oznake na ambalaži'“ kojima su željele ukazati na važnost poznavanja znakova za sigurnost i zaštitu zdravlja, kao i zaštitu okoliša, pridonijeti podizanju znanja i svijesti o ulozi znakova u upravljanju životnim ciklusom proizvoda i ambalaže, te boljem razumijevanju važnosti znakova u pravilnom rukovanju s proizvodom i očuvanju kvalitete proizvoda
Učenici 3.d razreda, Ema Mešanović i Elvis Vickić, na svojim su plakatima  prikazali  faze procesa odlučivanja o kupnji sa posebnim naglaskom na pitanja za razmišljanje koja svakom kupcu mogu pomoći u donošenju odluke o kupnji.
Plakati su izloženi u holu škole, a digitalnu verziju donosimo u nastavku.

(Test: Gabriela Dundara; tekst t foto: Daniel Mohorović)


11.2.2022. Tonka ekonomka, program financijskog opismenjavanja mladih, od proljeća u labinskim osnovnim školama (prenosimo GRAD LABIN)
Prošle je godine labinska Srednja škola osvojila 2. mjesto za najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti na natječaju kojeg je, povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, provela Hrvatska udruga banaka. Drugo mjesto su zaslužili profesori Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić za obrazovni program pod nazivom „Tonka ekonomka – priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera“. U želji da se čim više naših mladih sugrađana upozna s financijskom pismenošću,  usvojena je inicijativa za uvođenjem ovog programa u građanski odgoj u dvije labinske osnovne škole, a što je i bio povod današnjeg susreta Gradonačelnika Labina Valtera Glavičića, Borjana Batagelja, pročelnika UO za društvene djelatnosti s ovim vrijednim učiteljima te ravnateljima Alilovićem i Juričićem.
Učitelji su prezentirali priručnik, koji na veoma kreativan način mladima približava razna znanja o financijama, a zamišljen je kao svojevrsno putovanje životom obitelji Šoldić, koju čine tinejdžerica Tonka, njezini roditelji, sestra Mani i brat Darko te nona Žuži. Istaknuli su pritom učitelji da je njihova uloga upravo odgoj i obrazovanje učenika pa tako u priručniku nailazimo na razne dogodovštine glavne akterice Tonke: osim što se uči upravljati financijama, ona je i ekologinja i volonterka, a u priručniku se koriste i elementi cakavice pa su koristi jednog ovakvog priručnika daleko veće od same „šture“ financijske pismenosti.
„Prelistao sam priručnik i mogu reći da je na veoma inovativan i zanimljiv način posložen. Posebno mi je drago što je ovo jedna primjenjiva priča, dugotrajno primjenjiva i ostaje kao trajni podsjetnik. Ovdje se ne uči djecu samo financijama, već ih se uči i priprema za život. Mogu slobodno ustvrditi da ovaj priručnik nije samo za naše mlade, za tinejdžere, već i za nas odrasle, za obitelji“, konstatirao je Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.
Naravno, priručnik nije isključivo za financijsko preživljavanje tinejdžera, nego općenito za preživljavanje pa će ga moći prelistati bilo koja osoba, jer su učitelji odlučili da će ovo djelo biti zajedničko dobro, a upravo će danas biti i javno dostupan na mrežnim stranicama Srednje škole Mate Blažine.
Obzirom da su svi prisutni podržali ovu hvalevrijednu inicijativu, dogovoreno je da će učitelji-autori početi provoditi program u labinskim osnovnim školama od kraja ožujka pa do lipnja, a koji je namijenjen osmašima, koje će, između ostalog, naučiti i kako donositi životne odluke što će im, vjerujemo, biti od velike koristi budući da će se susresti s jednom od najvećih životnih odluka – odabirom srednje škole.
Osim autora, profesora Gabriele Dundara, Daniela Mohorovića i Majde Milevoj Klapčić, u realizaciji priručnika sudjelovale su i lektorica Katarina Brajdić Divšić i učenica 4. razreda gimnazije Leonarda Ivašić koja potpisuje ilustracije, a nakladnik je DKC Lamparna.
Naposljetku, priručnik Tonka ekonomka imat će i svoj nastavak; učitelji su osmislili i društvenu igru „Punti i škalini“ koja bi uskoro trebala biti predstavljena, a za koju vjerujemo da će na jednako zanimljiv način biti pristupačna kako za mlade, tako i za starije.

Priručnik je u cijelosti, kao zajedničko dobro, besplatno dostupan na poveznici OVDJE!

Preuzimanje:


Poveznice:
Tonka ekonomka, program financijskog opismenjavanja mladih, od proljeća u labinskim osnovnim školama  - labin.hr
Tonka ekonomka u emisiji Labinska kronika - video


28.9.2021. Ekonomisti obilježili Svjetski dan turizma  Učenici drugog razreda ekonomskog usmjerenja u sklopu predmeta Osnove turizma obilježili su Svjetski dan turizma 27.9. Učenici su istražili zašto se i od kada obilježava Svjetski dan turizma, uočili su važnost i ulogu ljudskih resursa u turističkom sektoru, izradili su plakat na tu temu te  su došli do informacija na koji će se način obilježiti ovaj dan u Istarskoj županiji.

Generalna skupština UNWTO-a pokrenula je Svjetski dan turizma u rujnu 1979. godine na trećem zasjedanju u Torremolinosu, Španjolska. Svrha uspostavljanja Svjetskog dana turizma je osvijestiti međunarodnu zajednicu o ulozi turizma i njegovom utjecaju na društvene, političke, ekonomske i kulturne vrijednosti ljudi širom svijeta. Događaj je usmjeren na rješavanje globalnih izazova istaknutih u Agendi za održivi razvoj do 2030. godine i na raspravu o tome kako turistička industrija pridonosi postizanju ciljeva održivog razvoja. Vrijeme Svjetskog dana turizma posebno je prikladno po tome što dolazi na kraju visoke sezone na sjevernoj polutki i početku sezone na južnoj polutki. Prve proslave Svjetskog dana turizma održane su 1980. godine, a tema je bila „Doprinos turizma očuvanju kulturne baštine i mira i međusobnog razumijevanja“. Od tada, UNWTO je obilježavao Svjetski dan turizma svake godine pod različitom temom koju je odabrala Opća skupština.
„Turizam za uključivi rast“ tema je Svjetskog dana turizma 2021. Ovogodišnjoj službenoj proslavi domaćin će biti Obala Bjelokosti, gdje će se slaviti sposobnost turizma da pokreće inkluzivni razvoj i ulogu koju ima u stvaranju prilika za milijune ljudi širom svijeta. Ljudi grade turistički sektor i čine ga moćnom platformom za rast i razumijevanje. Promo film o Obali Bjelokosti možete naći na linku https://www.youtube.com/watch?v=hKIJhnP50S0&t=19s
Svjetski dan turizma u Istri obilježit će se u subotu, 2. i nedjelju 3. listopada od 10 do 18 sati, na 64 punkta diljem Istre na kojemu svoja vrata otvaraju turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz popuste do 50% ili potpuno besplatno. U skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, Istarska županija želi ukazati na domaće, autohtone proizvode, ponudu i usluge te potaknuti na potrošnju i time dati potporu lokalnim sadržajima.
Svi zainteresirani mogu OVDJE! pregledati ponuđene sadržaje.
(Tekst i foto: Orijana Tenčić)

Šk.g. 2020.-2021.


30.6.2021. Ekonomisti u polju lavande Oklen Nakon više od godinu dana online druženja, ekonomisti su izašli iz okvira školskih ustanova i organizirali stručni skup međužupanijskog stručnog vijeća ekonomista Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije selu Vrbani, u ugodnom domaćinstvu obitelji Oklen. Skup je otvorila voditeljica MŽSV dr.sc. Katarina Justić, nastavnica ekonomske skupine predmeta u srednjoj školi Mate Balote Poreč. Teme ovog skupa idealno su odgovarale ambijentu! Prvo predavanje psihologinja – muzikoterapeutkinja Zdravog grada Poreč „Kreativno otpuštanje stresa“ Emine Nezirević i Dajane Miloš, bilo je zaista opuštajuće.

Predavanje je započelo zanimljivom aktivnošću: svojim tijelom proizvesti zvuk ljetnog pljuska. Cilj predavanja bio je predstaviti izvore stresa kod nastavnika te identificirati najadekvatnije strategije suočavanja sa stresom, uz naglasak na muzikoterapiju. Za kraj predavanja, nastavnici su uz zvuk opuštajuće glazbe i zatvorenih očiju odvedeni u „čarobni vrt“ u kojem stres nestaje…
Drugo predavanje se odnosilo na „Primjer dobre prakse – Volontiranje učenika u zajednici“ Ljubice Devetak Prokeš, voditeljice kreativne radionice u udruzi Društvo invalida Poreč. Voditeljica je predstavila udrugu i aktivnosti Društva invalida Poreč, analizirala je dobrobiti volontiranja, uz naglasak na uključivanje učenika.
Treće predavanje bilo je predstavljanje OPG-a Oklen iz Vrbani. Sandra Oklen, vlasnica OPG-a predstavila razvojni put svog OPG-a koji se bavi proizvodnjom lavande te proizvoda od lavande. Predstavila je izazove u razvoju OPG-a te objasnila proces proizvodnje lavande, kao i paketića s lavandom i eteričnog ulja lavande. Nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja nastavnika s obzirom da je njezina priča bila veoma zanimljiva i primjenjiva. Upravo njezin primjer uspjeha moguće je učenicima predstaviti kroz nastavni predmet Obiteljski posao. Najzanimljiviji je dio bila šetnja u polju lavande te nezaobilazno slikanje uz ljubičastu pozadinu!
(Tekst: voditeljica MŽSV dr.sc. Katarina Justić)23.6.2021. Ekonomisti SŠMB-a sudjelovali na Državnom natjecanju učenika srednjih strukovnih škola u društvenom poduzetništvu Učenici drugog i trećeg razreda ekonomskog usmjerenja pod vodstvom nastavnica Orijane Tenčić i Gabriele Dundara tijekom školske godine 2020./2021. aktivno su sudjelovali u međunarodnom projektu SCoopConSS - Social Cooperative Contest for Secondary Schools. U projekt su bile uključene strukovne škole iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala i Španjolske.
Tijekom projekta osmišljena je i provedena inovativna metodologija koja se temelji na kooperativnom učenju. Učenici su pod mentorstvom nastavnica razvili različite društveno poduzetničke ideje koje odgovaraju na potrebe njihovih lokalnih zajednica. Pri tome su ostvarili suradnju s lokalnim predstavnicima zadruga, društvenih poduzeća i udruga koji su im pružali stručan savjet i vodstvo.
U projektnim aktivnostima u Hrvatskoj sudjelovalo je preko 100 učenika iz 7 različitih škola pod vodstvom 12 nastavnica.

Na Državnom natjecanju učenika srednjih strukovnih škola u društvenom poduzetništvu, koje se održalo u Rijeci 19.6.2021., svaka je škola predstavljala svoju poduzetničku ideju. Ideja naših učenika koju su predstavili na natjecanju je osnivanje Udruge za organizaciju boravka u prirodi „Dodir prirode“ kao odgovor na problem nedovoljne fizičke aktivnosti i sve manjeg boravka u prirodi. Članovi povjerenstva pohvalili su ideju kao mogućnost proširenja turističke ponude Labinštine s ciljem razvoja održivog turizma i obećali posjetiti naše predivne šetnice.
Svoj doprinos projektu dali su učenici drugog razreda: Marko Babić, Nina Belušić i Paula Maria Bratulić te učenici trećeg razreda: Anja Franković, Belmin Maslić, Gino Skira Donada, Ervin Suljić, Teodor Tomičić, Loris Šumberac i Vlatka Zahtila.
Na državnom natjecanju predstavljale su nas Anja Franković, Nina Belušić i Paula Maria Bratulić pod mentorstvom nastavnica Orijane Tenčić i Gabriele Dundara.
Ovim putem zahvaljujemo TZ Grada Labina na dostupnim materijalima koji su korišteni u osmišljavanju i predstavljanju ideje, kao i Udruzi „Alfa Albona“ na suradnji i dobrim savjetima upućenim našim učenicima, budućim društvenim poduzetnicima.
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)
Poveznica:
Video uradak Ideja osnivanja Udruge za organizaciju boravka u prirodi „Dodir prirode“ - youtube
Preuzimanje:
Letak Dodir prirode - pdf


15.6.2021. TONKA EKONOMKA U OSNOVNOJ ŠKOLI "IVO LOLA RIBAR" U srijedu 9. lipnja na poziv razrednice Ane Dundara Pajić, a uz podršku roditelja 7.a razreda, ekonomka Tonka ''posjetila'' je Osnovnu školu "Ivo Lola Ribar". Naime, profesori Srednje škole Mate Blažine Labin, Gabriela Dundara, Majda Milevoj Klapčić i Daniel Mohorović, tvorci ''Tonke ekonomke - priručnika za financijsko preživljavanje tinejdžera'', uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera, u ugodnoj hladovini dvorišta škole, a u sklopu sata razrednika, održali su uvodnu radionicu iz financijske pismenosti.  Dogovoren je nastavak suradnje odnosno posjete ekonomke Tonke u novoj školskoj godini.

''Tonka ekonomka-priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera'' nedavno je proglašen drugim najboljim obrazovnim programom osnovnih i srednjih škola Hrvatske u području financijske pismenosti.
(Tekst: Daniel Mohorović; Fotografije: Ana Dundara Pajić)


               IV.d razred s Gabrielom Dundara                                      Valentina Kutnjak i Erik Franković      
29.3.2021. Učenici SŠMB-a sudjelovali u Hanfinom natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ U obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca (22.- 28. ožujka 2021.), uključili su se učenici 4. razreda ekonomskog usmjerenja u sklopu predmeta Bankarstvo i osiguranje. Na poticaj nastavnice Gabriele Dundara učenici su sudjelovali natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ koji je raspisala Hanfa. Natječaj je namijenjen učenicima srednjih škola s područja Republike Hrvatske, a cilj je potaknuti mlade da razmišljaju o svojoj budućnosti te da shvate važnost mirovinskog sustava u Hrvatskoj.
Video uradak učenika kojim se prijavljuju trebao je odgovoriti na temeljna pitanja:
1. Što je dobrovoljna mirovinska štednja?
2. Koje su prednosti štednje za mirovinu?
3. Kakav biste život željeli u mirovini i čime biste to osigurali?

Prijavljeni video radovi morali su biti autorski te su mogli biti u obliku glumljenog skeča, rasprave, intervjua, montažnog kratkog filma ili nekog drugog video sadržaja. Radeći u parovima ili individualno izradili su četiri animirana filma u kojima su odgovorili na zadana pitanja. Bilo je veoma teško odlučiti koji je film najbolji, jer je škola mogla prijaviti samo jedan rad. U odluci su sudjelovali nastavnici struke i školska knjižničarka, a razredni pobjednici bili su Erik Franković i Valentina Kutnjak te je njihov rad odabran za sudjelovanje u natječaju.

                          Video uradak "Osiguraj svoju budućnost", Valentine Kutnjak i Erika Frankovića
Iako ovaj put nisu pobijedili na natječaju, u njihovim video radovima možete pronaći korisne savjete kao osigurati bolju budućnost štednjom u dobrovoljnim mirovinskim fondovima.
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)
Poveznice:
Video uradak "Osiguraj svoju budućnost", Marte i Noemi - drive.google.com
Video uradak "Osiguraj svoju budućnost", Roka Silova - drive.google.com
Video uradak "Osiguraj svoju budućnost", Aide i Melise - drive.google.com
 


                              Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić
25.3.2021. Srednja škola Mate Blažine osvojila 2. mjesto za najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca Hrvatska udruga banaka provela je natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti.
Sveukupno je zaprimljeno 27 prijava obrazovnih programa iz cijele Hrvatske, a najbolji programi su osvojili informatičku opremu i edukativne materijale za obrazovne svrhe u iznosu od 10.000 kn, 5.000 kn i 2.500 kn. Stručni žiri, koji je uključivao viceguvernera HNB-a dr.sc Romana Šubića, docenticu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr.sc Dajanu Barbić te direktora HUB-a g. Zdenka Adrovića, ocjenjivao je kreativnost i inovativnost u prenošenju znanja ciljnoj dobnoj skupini učenika, doprinos temi i obrazovanju u području financijske pismenosti te zadovoljavanje forme natječaja.
Drugo mjesto na natječaju osvojili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin s obrazovnim programom pod nazivom „Tonka ekonomka - priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera“. Profesori Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić autori su priručnika koji je na kreativan način mladima približava razna znanja o financijama.
 „Drago nam je da je prepoznata kvaliteta našeg programa, a osvojeno drugo mjesto na natječaju nam je bura u leđa, odnosno snažan poticaj za nastavak provođenja našeg projekta. Želeći se približiti ciljanoj publici priručnik je strukturiran kroz priče čija je glavna junakinja Tonka i njena obitelj Šoldić. Kroz učenicima bliske situacije (odluka o upisu u srednju školu, kupnja, štednja…) objašnjavaju se ključni ekonomski pojmovi. Sadržaj priručnika ''testirali'' smo na medijskoj grupi, zahvaljujući čijem je doprinosu priručnik ispao još i bolji. Planovi za osmišljavanje programa financijske pismenosti za osmaše postojali su već prije dvije godine. Na inicijativu i poticaj DKC Lamparna počeli smo razmišljati o programu financijske pismenosti, no splet nepovoljnih okolnosti odgodio je provedbu naše prvotne zamisli. Krizu smo shvatili kao izazov, pa smo se usredotočili na detaljniju razradu programa, a onda je na vrata pokucala ekonomka Tonka, tj. pojavila se  je ideja o priručniku“, izjavili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin.
Priručnik ''Tonka ekonomka'' biti će dostupan u digitalnom i  u tiskanom izdanju. Nakladnik priručnika je DKC Lamparna.
Osim samih autora priručnika u realizaciji priručnika sudjelovale su i  lektorica Katarina Brajdić Divšić dok ilustracije potpisuje učenica 3. razreda gimnazije Leonarda Ivašić.
Što su rekli učenici iz medijske grupe Srednje škole Mate Blažine:
''Tonka ekonomka na zanimljiv i poučan način tinejdžere i sve zainteresirane čitatelje vodi kroz zamršen svijet potrošnje i financija. Svaki bi učenik srednje škole priručnik trebao dobiti početkom srednjoškolskog obrazovanja te sve lekcije primjenjivati. Priručnik bi trebali pročitati i roditelji". (Tino Zupičić, 1. razred, gimnazija)
"Izvrstan priručnik. Veoma detaljno prikazano, razrada teme je odlična. Osoba koja nije upućena u ekonomiju, štednju i bankarstvo može lako, uz pomoć priručnika, naučiti. Tekst je veoma privlačan te nije dosadan. Posebno su mi se dojmile fraze na cakavici i citati na kraju".
(Bruno Falco, 3. razred, gimnazija)


11.3.2021. AKO NE MOŽE SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE U HANFA-U, MOŽE HANFA U SREDNJU ŠKOLU 11. ožujka u sklopu predmeta Tržište kapitala i Bankarstvo i osiguranje u našoj je školi organizirano on line predavanje o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA)
Učenici četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja Srednje škole Mate Blažine imali su priliku detaljnije se upoznati s ovom nadzornom institucijom u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju. Predavanje je održala analitičarka HANFA-e Anja Tkalčević. Nakon zanimljivog predavanja učenici su imali priliku sudjelovati u vrlo poučnom kvizu, a tri učenika s najboljim rezultatom osvojili su prigodne nagrade.
 Prezentacija HANFA-e, odabrani slajdovi 
Za ekonomiste labinske srednje škole već se godinama organizira izvanučionička nastava u renomiranim hrvatskim tvrtkama i institucijama. Generacije su se imale priliku upoznati s Hrvatskom narodnom bankom, Zagrebačkom burzom, Državnim zavodom za statistiku, posjetiti Kraš, Rimac Automobile, Adris grupu…
(Tekst: Daniel Mohorović, foto: Gabriela Dundara)
Preuzimanje:
Prezentacija HANFA-e, odabrani slajdovi - pdf


13.11.2020. Ekonomisti SŠMB-a obilježili Svjetski dan štednje Učenici 4. d razreda pod mentorstvom nastavnice Gabriele Dundara odlučili su ove godine prvi puta u Srednjoj školi Mate Blažine obilježiti Svjetski dan štednje kako bi ukazali na važnost štednje za budućnost mladih. Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu.
Na tom sastanku sastali su se predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.
U sklopu predmeta Bankarstvo i osiguranje učenici su osmislili tekst i scenarij za kratki edukativni film o štednji. Nakon toga je uslijedilo snimanje u školskoj knjižnici i dvorištu, što su učenici veoma ozbiljno shvatili, jer su se neki kadrovi snimali i po deset puta.

Nakon dugotrajnog procesa snimanja, presvlačenja, mijenjanja uloga, smijeha i ozbiljnih scena, nastao je video uradak kojim su željeli prikazati zašto je važno štedjeti. Nadaju se da će njihovi vršnjaci gledajući film zaključiti isto što i oni: „Štednja je potrebna za osiguranje bolje budućnosti.“
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)
Poveznica:
Video uradak možete pogledati OVDJE!