naslovna > Kurikulum > Škola budućnosti

SŠMB - Škola budućnosti6.3.2021. Srednja škola Mate Blažine Labin u pilot projektu Škola budućnosti Srednja škola Mate Blažine Labin jedna je od 60 odabranih osnovnih i srednjih škola u pilot projekt Škola budućnosti - Inovativni STEAM program iz umjetne inteligencije.
Program Škola budućnosti je zajednički projekt tvrtki STEMI-ja i Infobipa uz A1 Hrvatska kao glavnog partnera. Pokrenut je krajem 2020. s ciljem da učenicima osnovnih i srednjih škola približi umjetnu inteligenciju. Za sudjelovanje u projektu prijavilo se preko 250 škola u Hrvatskoj i susjedstvu, a početkom 2021. krenula je evaluacija prijava te je faza zaključena odabirom škola krajem veljače.
Voditeljica tima učenika je Laura Kokot, profesorica matematike i informatike, a u tijeku su prijave učenika koji će činiti tim škole. Maksimalan broj učenika po školi je 30. Prvi korak za učenike je proučiti UN ciljeve održivosti, odabrati jedan od ciljeva i detektirati problem koji će istražiti i kojeg je moguće riješiti koristeći izradom chatbota. Chatbot je jedan od primjera primjene umjetne inteligencije u komunikaciji.
Tijekom cijelog projekta učenici i nastavnici će imati podršku STEMI-ja i Infobipa preko platforme STEMI Lab. U završnom dijelu projekta učenici će izraditi vlastita rješenja koja su osmislili na početku i predstaviti ih javnosti.
(Tekst: Laura Kokot, prof.)

Poveznice:
Više o programu OVDJE!: https://skolabuducnosti.stemi.education/
Vizija Škole Budućnosti na CUC 2020 OVDJE!: https://youtu.be/-57IqlsA_OI
Iz medija OVDJE!: https://www.netokracija.com/skola-buducnosti-odabrane-skole-175850