naslovna > Stručno-pedagoška služba > Učenici > Labinjonski đornalin

Labinjonski đornalin


                                             Portal tiskanih novina medijske grupe Srednje škole Mate Blažine Labin

Poveznica na Labinjonski đornalin vijesti, intervjue i članke: https://labinjonskidornalin.wordpress.com/ 

Narod bez pouzdanih vijesti jest, prije ili kasnije, narod bez temelja slobode. Harold (Joseph) Laski

“Labinjonski đornalin” nastao je 22. veljače 2020. godine za potrebe projekta “Akcija za 5”, pod inicijativom svestrane knjižničarke, voditeljice književnog kluba DKC “Lamparna”, a ujedno i mentorice skupine, Majde Milevoj Klapčić. Glavni zadatak “đornalina” bio je izvještavanje o događajima i detaljima vezanih za osmišljene učeničke projekte te se tu probudila želja da se tijekom cijele godine čitateljima nude nove zanimljive i vjerodostojne teme i vijesti za čitanje. Na stranicama Labinjonskog đornalina pronaći ćete učeničke priče i tekstove na različite teme te izvještaje i vijesti o događanjima u Srednjoj školi Mate Blažine Labin i Društveno-kulturnom centru “Lamparna”. Ideja je da ovo bude jedan oblik ”živih novina”, što znači da ćemo biti aktivni i objavljivati radove, ne samo u digitalnom formatu, već i u tiskanom izdanju te novine distribuirati lokalnoj zajednici Grada Labina.
IMPRESSUM
Mentorica: Majda Milevoj Klapčić, prof. i dipl. knjiž., mentor
Urednici: Bruno Falco, Danijela Daić
Autori tekstova: Barbara Vozila, Leonarda Ivašić, Paolo Gobo, Leonarda Bubić, Katarina Gobo, Andrej Mohorović, Tino Zupičić, Nino Franković, Thomas Katičić
Tehnička podrška i dizajn stranice: Bruno Falco, Gloria Kiršić, Tino Zupičić, Zoja Bošković Gobo, Ines Bošković Gobo
Lektorica za hrvatski jezik: Katarina Brajdić Divšić, prof.
Lektorica za engleski jezik: Karla Golja Milevoj, prof.
PARTNERI
Društveno-kulturni centar “Lamparna”
Srednja škola Mate Blažine Labin

POVEZNICA https://labinjonskidornalin.wordpress.com/ 

VIJESTI


                                                                         Redakcija Labinjonskog  đornalina
9.6.2021. Labinjonski đornalin – treći najbolji digitalni list u Hrvatskoj Medijska grupa Srednje škole Mate Blažine Labin prijavila je svoj digitalni list „Labinjonski đornalin“ na natječaj Jutarnjeg Lista „Biramo najbolji školski list“ te osvojila visoko treće mjesto u konkurenciji od 16 izdanja digitalnih listova srednjih škola diljem Hrvatske. Najbolje listove odabrao je žiri u sastavu: Dražen Arapović, zamjenik glavnoga urednika internetskog portala Jutarnji.hr, Ivica Buljan, urednik Magazina, Nino Đula, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista, Pavica Knezović Belan, urednica priloga Svijet, Mirela Lilek, novinarka, Tomislav Novak, urednik rubrike Jutarnji2, Dalibor Šimpraga, urednik rubrike kultura te Jasenka Vlašić Krbec, zamjenica voditelja grafičke redakcije. Prva dva mjesta u kategoriji digitalnih izdanja listova pripala su listu „Tabula nova“ Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te listu „Mi“ Klasične gimnazija iz Zagreba.
Također, medijska je grupa prijavila i tiskano izdanje Labinjonskog đornalina, članak „Andrej Mohorović / PLIMA“ autora Katarine Gobo i Andreja Mohorovića (objavljen u tiskanom pilot-izdanju) te članak „Ban Karoly-Khuen Hedervary ‘Mračno doba’ ili ‘Doba razvoja’?“ autorice Danijele Daić (objavljen u digitalnom izdanju lista). Nažalost, ostali prijavljeni radovi i tiskano izdanje lista nisu nagrađeni.
„Nagrada je zaista bila neočekivana. Ovo nam treće mjesto puno znači jer znajući da prvo mjesto ima Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, moramo zaključiti kako je i naš Đornalin na jednoj decentnoj razini. Ipak, moramo uzeti u obzir da naši učenici ne uče u školi grafiku i grafički dizajn, već se oslanjaju na vlastita znanja u tom području i na vlastitu opremu. Na kraju zaključujemo kako se uložen trud i rad isplatio. Međutim, to svakako ne bi bilo moguće bez neizmjerne potpore i podrške naše mentorice Majde Milevoj Klapčić, naših lektorica Katarine Brajdić Divšić i Karle Golje Milevoj te DKC-a „Lamparna“ koji nam je omogućio tisak tiskanog izdanja.“, poručuju učenici medijske grupe Srednje škole.
 


28.4.2021. Učenici Danijela Daić i Bruno Falco obilježili Dane medijske pismenosti gostovanjem na Radio Maestralu
Učenici Danijela Daić i Bruno Falco dana 21. travnja 2021. gostovali su u emisiji “Rubikova kocka” na Radio Maestralu. Ostavivši pozitivan dojam na urednika emisije, Ivu Čipčića, koji je ujedno bio i u prosudbenom odboru za LiDraNo 2021. na kojemu su učenici sudjelovali, urednik je odlučio emisiju posvetiti labinskim srednjoškolcima i njihovoj mentorici knjižničarki Majdi Milevoj Klapčić. Gostovanjem u emisiji, učenici su obilježili Dane medijske pismenosti. U emisiji su razgovarali o školskim uspjesima učenika, virtualnoj nastavIti te medijskoj grupi Srednje škole. Mentorica se osvrnula na rad učenika te govorila o Godini čitanja, o Labinjonskom đornalinu i dr.
“Zahvalni smo uredniku na predivnom iskustvu i gostovanju na Radio Maestralu. Emisija je vrlo zanimljiva, poučna i namIjenjena isključivo mladima te njihovim uspjesima. Nadamo se skoroj suradnji.“, istaknuli su učenici.

OSTALE VIJESTI

8.3.2021. Izložba „Žene na novčanicama“ u Srednjoj školi Mate Blažine Labin OVDJE!

8.3.2021. Likovni rad Leonarde Giannini proglašen najboljim u kategoriji „Smanjenje nejednakosti“ OVDJE!

6.3.2021. U GODINI ČITANJA SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE LABIN POSTIŽE VELIKE REZULTATE OVDJE!

6.3.2021. Srednja škola Mate Blažine Labin u pilot projektu Škola budućnosti OVDJE!

6.3.2021. Učenici Srednje škole Mate Blažine osvojili dva 1. mjesta na Županijskom natjecanja iz informatike OVDJE!

2.3.2021. Labinski srednjoškolci virtualnim aktivnostima obilježili 100-tu obljetnicu Labinske republike OVDJE!

18.12.2021. OSNOVANA UČENIČKA ZADRUGA “MATINA” OVDJE!

5.12.2020. UČENICI SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE LABIN I ČETVRTU GODINU ZA REDOM PRI SAMOM VRHU SVJETSKOG NATJECANJA UNITE THE NATIONS OVDJE!