naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2020.-2021. B

Natjecanja, susreti i smotre 2020.-2021. B


Natjecanja, susreti i smotre 2020.-2021. A

Šk.g. 2020.-2021.

5.10.2021. REZULTATI NATECANJA, SUSRETA I SMOTRI 2021.-2021. (iz Godišnjeg izvješća za šk.g. 2020.-2021.) OVDJE!

24.6.2021. STATISTIKA NATJECANJA SŠMB-a (GRADSKA-ŠKOLSKA, ŽUPANIJSKA, MEĐUŽUPANIJSKA, DRŽAVNA, MEĐUNARODNA - MZO-a)  ŠK.G. 2020./2021. OVDJE!

23.6.2021. Ekonomisti SŠMB-a sudjelovali na Državnom natjecanju učenika srednjih strukovnih škola u društvenom poduzetništvu Učenici drugog i trećeg razreda ekonomskog usmjerenja pod vodstvom nastavnica Orijane Tenčić i Gabriele Dundara tijekom školske godine 2020./2021. aktivno su sudjelovali u međunarodnom projektu SCoopConSS - Social Cooperative Contest for Secondary Schools. U projekt su bile uključene strukovne škole iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala i Španjolske. Tijekom projekta osmišljena je i provedena inovativna metodologija koja se temelji na kooperativnom učenju. Učenici su pod mentorstvom nastavnica razvili različite društveno poduzetničke ideje koje odgovaraju na potrebe njihovih lokalnih zajednica. Pri tome su ostvarili suradnju s lokalnim predstavnicima zadruga, društvenih poduzeća i udruga koji su im pružali stručan savjet i vodstvo.
U projektnim aktivnostima u Hrvatskoj sudjelovalo je preko 100 učenika iz 7 različitih škola pod vodstvom 12 nastavnica. Na Državnom natjecanju učenika srednjih strukovnih škola u društvenom poduzetništvu, koje se održalo u Rijeci 19.6.2021., svaka je škola predstavljala svoju poduzetničku ideju. Ideja naših učenika koju su predstavili na natjecanju je osnivanje Udruge za organizaciju boravka u prirodi „Dodir prirode“ kao odgovor na problem nedovoljne fizičke aktivnosti i sve manjeg boravka u prirodi. Članovi povjerenstva pohvalili su ideju kao mogućnost proširenja turističke ponude Labinštine s ciljem razvoja održivog turizma i obećali posjetiti naše predivne šetnice. Svoj doprinos projektu dali su učenici drugog razreda: Marko Babić, Nina Belušić i Paula Maria Bratulić te učenici trećeg razreda: Anja Franković, Belmin Maslić, Gino Skira Donada, Ervin Suljić, Teodor Tomičić, Loris Šumberac i Vlatka Zahtila.
Na državnom natjecanju predstavljale su nas Anja Franković, Nina Belušić i Paula Maria Bratulić pod mentorstvom nastavnica Orijane Tenčić i Gabriele Dundara. Ovim putem zahvaljujemo TZ Grada Labina na dostupnim materijalima koji su korišteni u osmišljavanju i predstavljanju ideje, kao i Udruzi „Alfa Albona“ na suradnji i dobrim savjetima upućenim našim učenicima, budućim društvenim poduzetnicima.
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)
Poveznica:
Video uradak Ideja osnivanja Udruge za organizaciju boravka u prirodi „Dodir prirode“ - youtube
Preuzimanje:
Letak Dodir prirode - pdf


                                                                Zoja Bošković Gobo i Elin Zenzerović
1.6.2021. Elin Zenzerović i Zoja Bošković Gobo u polufinalu Hippo English Language Olympiad Učenice opće gimnazije Elin Zenzerović (2. razred) pod mentorstvom profesorice Doris Mesaroš i Zoja Bošković Gobo (3. razred) pod mentorstvom profesorice Karle Golja Milevoj, nakon preliminarnog kruga, plasirale su se u polufinalni krug 9. Međunarodnog natjecanja iz engleskoga jezika pod nazivom Hippo English Language Olympiad. Polufinalni krug natjecanja održao se 28. svibnja 2021., gdje se Elin Zenzerović natjecala u kategoriji Hippo 4, a Zoja Bošković Gobo u kategoriji Hippo 5. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo i pohvaljujemo sve učenice i učenike koji su tijekom izlučnog kruga natjecanja ostvarili zapažene rezultate.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)


28.5.2021. Labinski srednjoškolac Petar Dundara na Svečanoj dodjeli natječaja Student DIGI Award 2021 U utorak, 25. svibnja održala se svečana dodjela drugog nacionalnog natječaja Student DIGI Award 2021 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Labinski srednjoškolac Petar Dundara, maturant elektrotehničkog usmjerenja pozvan je na ceremoniju proglašenja najboljeg mladog hrvatskog digitalnog inovatora kao jedan od deset ovogodišnjih finalista.  

Petar je osmislio mobilnu aplikaciju Game of Resistance, edukativnu igru s otpornicima za Android uređaje. Aplikacija će sadržavati tri moda igre: asistirana, slobodna i brza, kalkulator otpora te tablicu i upute za računanje. Jedan dio aplikacije (mod brza igra i kalkulator otpora) je već završen, a drugi dijelovi su u razvoju. Cilj aplikacije je učenje vještine računanja otpora na što brži i efikasniji način bez oslanjanja na mjerni instrument te poticanje učenika i studenata na učenje kroz igru. Aplikacija je namijenjena elektrotehničarima i svima koji se bave robotikom, odnosno srednjoškolcima u tehničkim školama, studentima, nastavnicima i profesorima. Mentorica učeniku na ovom projektu je profesorica matematike i informatike Laura Kokot.
Na početku svečane dodjele nagrada sve prisutne pozdravio je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, a Valter Flego, eurozastupnik i izvjestitelj europskoga programa "Digitalna Europa" obratio se svim prisutnima videopozdravom. Nakon videa s prezentacijom deset najboljih projekata i proglašenjem najboljih te dodjelom nagrada uslijedila je panel-rasprava: “Budućnost mladih digitalnih inovatora”. Pobjednici natječaja su čakovečki gimnazijalci Karlo Kolac i Dorian Mikulan koji su osmislili personalizirani chatbot za ponavljanje gradiva. Bitno je naglasiti da je Petar Dundara osvojio 3. mjesto po izboru čitatelja Jutarnjeg lista, odnosno oko 2000 glasova, te se ovim putem zahvaljujemo svima koji su glasali za njega. Također, Petar Dundara je svojom mobilnom aplikacijom ušao ove godine i u finale "Ideje godine '21."
Nagradni natječaj Student DIGI Award 2021, drugu godinu za redom, organizirao je Jutarnji list u suradnji s europarlamentarcem Valterom Flegom, a mogli su se prijaviti svi studenti i učenici srednjih škola, kao i timovi studenata i učenika koji razvijaju svoja inovativna rješenja.
Velike čestitke Petru Dundari na brojnim ovogodišnjim uspjesima i želimo mu puno uspjeha na nadolazećoj državnoj maturi i upisu na Fakultet elektrotehnike i računarstva.
Više o aplikaciji: OVDJE!  (Tekst: Laura Kokot)
Poveznica:
Labinska kronika 21.06.2021. Petar Dundara - TV Nova


                               David Vorano, Karlo Strel, Nedeljko Mandić, Laura Kokot, Petar Vorano, Karla Golja Milevoj
27.5.2021. Učenicima  SŠMB-a uručen Srebrni certifikat za drugo mjesto na Olimpijadi znanja o prirodnim i tehnološkim prijetnjama Umjesto u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu (zbog još uvijek aktualne pandemije korona virusa), svečano proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada na Olimpijadi znanja o prirodnim i tehnološkim prijetnjama je održano putem virtualne konferencije.
Ekipa učenika Srednje škole Mate Blažine Labin je na tom natjecanju osvojila drugo mjesto u konkurenciji 136 škola. Ekipu čine Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano, učenici drugog razreda opće gimnazije. U video konferenciju učenici su se uključili iz škole, a prije njenog početka mentori su im uručili nagrade (pametne satove) koji su iz Vijeća Europe ranije poslani na adresu škole. Za osvojeno drugo mjesto škola će dobiti i novčanu nagradu od 1500 Eura.

Na virtualnoj svečanosti dodjele priznanja sudjelovali su uz labinske i učenici iz dvije srednje škole iz Rumunjske, koji su osvojili prvo i treće mjesto.  Tijekom svečanosti, predstavile su se sve  tri pobjedničke ekipe, te posebni gosti konferencije, ekipa učenika izbjeglica iz Grčke.
Prikazan je i kraći film o Vijeću Europe, pa su učenici imali priliku virtualno posjetiti sjedište najstarije europske organizacije. Predstavljena je i  nova web stranica  o prirodnim i tehnološkim katastrofama. OVDJE!
Sudionici su razmijenili iskustva s natjecanja, a u  razgovoru s organizatorima iznijeli su nekoliko ideja o natjecanju, osobito kako ga još više popularizirati i uključiti slijedećih godina još više škola.  Organizatori su najavili mogućnost da se već slijedeće godine proširi popis od 13 prirodnih i tehnoloških katastrofa (koje čine predmet natjecanja) s novom aktualnom kategorijom – pandemijom korona virusa.
Natjecanje je održano u sklopu BeSafeNet projekta europskog i mediteranskog EUR-OPA Sporazuma Vijeća Europe.  Riječ je o platformi za suradnju u području smanjenja rizika od katastrofa uzrokovanih prirodnim i tehničko - tehnološkim prijetnjama između Europe i zemalja južnog Mediterana. Sporazum je uspostavilo Vijeće ministara Vijeća Europe 1987. godine. Republika Hrvatska je trenutna predsjedateljica Biroa EUR-OPA Sporazuma, a predstavlja je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

Cilj Olimpijade je smanjiti ranjivost na katastrofe pružajući, posebno nastavnicima i učenicima, informacije o rizicima i o tome kako ublažiti posljedice ako se nađu suočeni s takvim događajima. Svrha olimpijade je potaknuti učenike srednjih škola na učenje o smanjenju rizika od katastrofa te razumijevanje prijetnji i njihovo povezivanje s preventivnim mjerama.

Ove godine natjecanje je održano sredinom veljače. U prvom dijelu natjecanja učenici su rješavali kviz znanja o pet odabranih prijetnji. U 60 minuta trebalo je odgovoriti na 50 pitanja. Labinski srednjoškolci su na samo jedno pitanje odgovorili pogrešno.  U drugom neobaveznom dijelu natjecanja (ali utječe na konačni poredak), učenici su trebali napisati esej na engleskom jeziku. Labinski srednjoškolci su napisali esej o potresima u Hrvatskoj u godini pandemije.
Učenici koji su sudjelovali na BeSafeNet Olimpijadi  uključeni su  i u novi Erasmus+ KA229 projekt pod nazivom HELP ME!. Projekt se u školi provodi od školske godine 2020./2021. Škole partneri u projektu su iz Italije, Rumunjske, Turske i Poljske.  Voditelji projekta, ujedno i mentori učenicima na Olimpijadi  su profesori iz Srednje škole Mate Blažine: Laura Kokot (koordinatorica projekta za SŠMB), Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić.
Neočekivani događaji i prirodne katastrofe događaju se gotovo svake godine, stvarajući zabrinjavajuće situacije. S tim u vezi, glavni cilj Projekta je osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito.
(Tekst i foto: Laura Kokot, Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić)
Preuzimanje:
Esej Earthquakes in Croatia in the year of the pandemic, Karla Strela, Davida i Petra Vorana - pdf
Prezentacija o potresima koju su napravili učenici za potrebe projekta Help Me! - pdf
Poveznica:
Video Earthquakes in Croatia in the year of the pandemic - youtube.com
BeSafeNet  olimpijada - OVDJE!