naslovna > Arhiva novosti > COVID-19 protokoli i novosti (studeni - travanj)

COVID-19 protokoli i novosti (studeni 2021. - travanj 2022.)

Foto: Radio Labin

COVID-19 protokoli i novosti (travanj - listopad 2021.) OVDJE!  
COVID-19 protokoli i novosti
(rujan 2020. - travanj 2021.) OVDJE!


9.4.2022. UKIDAJU SE SVE MJERE I PREPORUKE - Odgojno-obrazovni rad i nastava organizira se kao u vremenu prije pandemije COVID-19 Poštovane ravnateljice, poštovani ravnatelji, obavještavamo vas da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio preporuke vezane uz ukidanje dosadašnjih epidemioloških mjera i preporuka u odgojno-obrazovnim ustanovama tijekom pandemije COVID-19, a koje su dostupne OVDJE!
U skladu s preporukama, ukidaju se sve epidemiološke mjere i preporuke za odgojno-obrazovne ustanove, osim osnovnih (čišćenje, pranje ruku, provjetravanje).
Dakle, odgojno-obrazovni rad i nastava organizira se kao u vremenu prije pandemije COVID-19.
Ovim putem koristimo priliku zahvaliti svim odgojno-obrazovnim djelatnicima koji su doprinijeli očuvanju zdravlja i sigurnosti naše djece i učenika i u ovim izazovnim vremenima, ali i izvanrednim naporima i trudom osnažili naš sustav odgoja i obrazovanja.
S poštovanjem,
(Uprava za odgoj i obrazovanje MZO-a)
OSTANIMO ODGOVORNI!
(Ravnatelj: Čedomir Ružić, prof.)

Preuzimanje:
COVID OBAVIJEST RAVNATELJA O UKIDANJU MJERA - pdf

17.3.2022. Od 18.3.2022. provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika samo u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu U svezi s primjenom modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika, ovim putem upućujemo kako je od petka 18. ožujka 2022. potrebno provoditi ovu mjeru samo u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu.
Do sada ste podijelili pet brzih antigenskih testova na SARS-CoV-2 po učeniku te procjenjujemo da su većinom iskorištena četiri, a jedan preostali test po učeniku trebao bi se iskoristiti u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu.
Školama je distribuirana dodatna količina brzih antigenskih testova koja se trebala koristiti  u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa u razrednom odjelu.
Nakon iscrpljenja zaliha upućujemo  vas da se škola obrati i zatraži dostavu nove količine SARS-CoV-2 brzih antigenskih testova, i to maksimalno 10% od ukupnog broja učenika u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Molimo da se škole izravno jave kontakt osobama po županijama zaduženim za distribuciju testova unutar pojedinih županija koji su vam dostavljeni ranije.
Dakle, mjeru dobrovoljnog samotestiranja učenika na SARS-COV-2 brzim antigenskim testova od petka 18. ožujka 2022. potrebno je provoditi samo u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu.
(Uprava za odgoj i obrazovanje MZO-a)
OSTANIMO ODGOVORNI!
Ravnatelj: Čedomir Ružić, prof.

17.3.2022. Od 21.3.2022. u osnovnim i srednjim školama više nema potrebe za skraćivanjem nastavnog sata s 45 minuta na 40 min. S obzirom na nove Upute za sprječavanje i suzbijanje bolesti COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u šk. g. 2021./2022. Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja od 25. veljače 2022., u osnovnim i srednjim školama više nema potrebe za skraćivanjem nastavnog sata s 45 minuta na 40 minuta jer se više na primjenjuju posebne upute vezano uz izvođenje nastave te pojačanu potreba čišćenja i održavanja prostora.
Naša je škola zatražila na početku šk. g. 2021.-2022. i dobila suglasnost za skraćivanje nastavnog sata zbog provođenja epidemioloških mjera vezanih uz COVID-19.
(Uprava za odgoj i obrazovanje MZO-a)
OSTANIMO ODGOVORNI!
Ravnatelj: Čedomir Ružić, prof.

3.3.2022. PODJELA TESTOVA UČENICIMA 2. DIO Nove testove razrednici preuzimaju od 3.3.2022. kod pedagoginje u uredu br. 25 od 4. sata nadalje.  Razrednici će dobit i popis učenika te evidentirati kome su predali preostala 3 testa te tko je donio Izjavu roditelja da se neće testirate (te testove zadržavamo u školi). Iduće dobrovoljno testiranje će učenici obaviti u nedjelju navečer ili ponedjeljak 7.3.2022.
Zahvaljujem na razumijevanju.
OSTANIMO ODGOVORNI!
Ravnatelj: Čedomir Ružić, prof.


26.2.2022. NOVE UPUTE HZJZ-a ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 (25.2.2022.) OVDJE! Donosimo i skraćenu verziju za srednjoškolce OVDJE!
Dragi učenici, poštovani roditelji, cijenjeni kolege, od ponedjeljka 28. veljače ponovno smo nakon 2. zimskog raspusta za učenike u školskim klupama na redovnoj nastavi "uživo". Stoga vas sve molim da svakako prije povratka pročitate najnovije Upute za sprječavanja i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje donose neke novine kojih se svi zajedno moramo pridržavati u školi (od fizičkog udaljavanja, zaštitnih maski do postupanja u slučaju sumnje na zarazu). Vezano za samotestiranje, molimo vas da ga obavite u nedjelju navečer odnosno najkasnije u ponedjeljak ujutro. Novu pošiljku antigenskih testova za učenike očekujemo početkom idućeg tjedna kad će ih razrednici podijeliti učenicima. Dobro nam došli!
Zahvaljujemo na razumijevanju.
OSTANIMO ODGOVORNI!
Ravnatelj: Čedomir Ružić, prof.


18.2.2022. OBAVIJEST ZA UČENIKE I RODITELJE - DRUGI DIO ZIMSKOG ODMORA ZA UČENIKE šk.g. 2021.-2022. TRAJE OD 21.2.2022. DO 25.2.2022. Sve dane ŠKOLA JE OTVORENA od 8.00 do 14.00 sati.
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

11.2.2022. Prenosimo "Upute o primjeni modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika" koje nam je dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja "S obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja nastave uživo (po modelu A) Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo razradilo je model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje dobrovoljnog samotestiranja učenika. Sukladno navedenom, u nastavku objavljujemo:
1. Upute o primjeni modela ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika - pdf
    Skraćene upute za samotestiranje SŠMB - pdf
2. Obavijest za roditelje/skrbnike  - pdf
3. Obrazac/izjave o nepristanku na testiranje za roditelje/skrbnike - pdf
4. 46 pitanja i odgovora s virtualnog sastanka ravnatelja 4.2.2022. - pdf
5. VIDEO Kako upotrijebiti antigenski test za samotestiranje na COVID-19 - youtube
6. UPUTE ZA UPORABU - HIGHTOP test za samotestiranje 10.02.2022. - pdf

S poštovanjem, Uprava za odgoj i obrazovanje"


COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA Poštovani učenici i roditelji, prema uputama koje je Škola dobila od Ministarstva znanosti i obrazovanja i HZJZ-a od ponedjeljka 14.2.2022. provodit će se mjere "Modela ukidanja samoizolacije za učenike". Ukida se samoizolacija za sve (osim COVID pozitivnih) a nastava će se održavati po Model A - "uživo". Razrednici će učenicima podijeliti testove za samotestiranje nakon velikog odmora po prethodno dogovorenom rasporedu. Testovi će se podijeliti onim učenicima koji žele provoditi samotestiranje kod kuće. Oni učenici koji to ne žele donijet će u ponedjeljak potpisane izjave njihovih roditelja/skrbnika (Obrazac/izjave o nepristanku na testiranje za roditelje/skrbnike) u školu i o tome obavijestiti razrednika/cu.
"Testiranje je potpuno dobrovoljno, ako roditelji ne žele testirati dijete, ne moraju, potpisat će izjavu, koja je također poslana svima, da ne pristaju na testiranje i s time preuzimaju činjenicu da dijete mora ostati u samoizolaciji ako bude u kontaktu, a ostala djeca ne. Ona idu u školu dok su negativna", rekao je ministar Radovan Fuchs, te da je "s epidemiolozima dogovoreno da se i kućni kontakti tretiraju jednako, ako je netko od roditelja ili članova kućanstva pozitivan, također dijete ide u školu dok je negativno".
"Mi smo zamislili sljedeći scenarij, četiri tjedna idemo na način da testiramo djecu jednom tjedno, ako se pojavi pozitivan učenik, roditelji testiraju djecu i nakon tog perioda od 4 tjedna ne testiramo više djecu, nego samo onda da se u nekom razredu pojavi neki pozitivan učenik. U tom slučaju se taj razred testira i takvom nekom dinamikom je ova količina testova dovoljna za dva mjeseca. Jedan dio se daje roditeljima, jedan dio ostaje u školi za izvanredne situacije ako će se trebati nešto ponoviti u nekom razredu",
rekao je ministar Radovan Fuchs.
OSTANIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.
Poveznice:
MZO Koronavirus važne informacije - mzo.gov.hr


7.2.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 64 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

2.2.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 63 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

1.2.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 62 OVDJE!
Nove upute od HZJZ-a od 31. siječnja 2022. OVDJE! "...Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od sedam dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Osobe koje su cijepljene unutar 4 mjeseca (2 mjeseca ako su cijepljene Janssen cjepivom), preboljele COVID-19 unutar 4 mjeseca, docijepljene osobe i osobe koje su se cijepile nakon preboljenja ne podliježu karanteni..."
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

31.1.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 61 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

28.1.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 60 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

27.1.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 59 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.


27.1.2022. NOVI LETAK Postupanja s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene OVDJE!

25.1.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 58 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

25.1.2022. POSTUPANJE S OBOLJELIMA, BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE od 24. siječnja 2022. Izmjene u odnosu na prethodnu verziju označene su plavim fontom. OVDJE!

24.1.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 57 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

21.1.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 56 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

20.1.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 55 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.

18.1.2022. COVID-19 OBAVIJEST RAVNATELJA BR. 54 OVDJE!
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.


10.1.2022. OBAVIJEST RAVNATELJA - ZABRANJENO ZADRŽAVANJE NA STUBIŠTU ULAZA/IZLAZA ZA UČENIKE IZ ŠKOLSKOG DVORIŠTA! Mole se učenici da se ne zadržavaju na stubištu glavnog ulaza za učenike iz školskog dvorišta vezano za nove epidemiološke mjere.
(RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.)
Preuzimanje:
Obavijest ravnatelja - pdf 


5.1.2022. LETAK - POSTUPANJE S OBOLJELIMA, BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 5. siječnja 2022. objavio objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene. Izmijenjene su informacije o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje Omicron varijante. Izmjene u odnosu na prethodnu verziju OVDJE!

Preuzimanje:
Skraćena verzija Nova pravila za izolaciju oboljelih od Covida-19 i samoizolaciju njihovih kontakata - pdf
Letak - pdf

20.12.2022. Novi način informiranja škola o provođenju izolacije i samoizolacije u uvjetima pogoršane epidemiološke sistuacije Slijedom pogoršane epidemiološke situacije i velikog broja zaraženi i kontakata u školama promijenit će se način informiranja škola i roditelja o protuepidemijskim mjerama.
Više se neće pisati dopis za roditelje. Škola će dobiti obavijest telefonom i e-mailom o pojavi pozitivne osobe u kolektivu i trajanje njene izolacije. Temeljem telefonskog razgovora sa razrednikom i/ili ravnateljem odredit će se tko mora u samoizolaciju, te do kada ona taje.
Ravnatelj ili razrednik će temeljem primpljenog e-maila o svemu dalje obavještavati roditelje.
(Voditeljica Službe za epidemiologiju Jasna Valić, dr. med.)
Preuzimanje:
Novi način informiranja škola o provođenju izolacije i samoizolacije u uvjetima pogoršane epidemiološke sistuacije - pdf
 


11.12.2021. Tri je učenika I.as razreda (instalateri-monteri i elektromehaničari) COVID-19 pozitivno. Cijeli razred ide u samoizolaciju do 13.12.2021.
„Učenici tog razreda bili su u kontaktu sa osobama koji su oboljeli od COVID-19- Procjena potrebe za mjeru samoizolacije donesena je u suradnji nadležnog epidemiologa i ravnatelja škole. Datum zadnjeg kontakta bio je 3.12.2021. Samoizolacija podliježe cijeli razred i to do 13.12.2021 uključivo i taj dan.
Učenici koji ne podliježu samoizolaciji (njih 5 od 26) su oni koji su preboljeli COVID ili su kompletno cijepljeni prije više od 2 tjedna (ili nisu bili na nastavi taj dan). Preporuča se da se takvi učenici 5.-7. dan od kontakta sa pozitivnim učenikom testiraju brzim antigenskim testom
Ukoliko djelatnici škole koji su bili u kontaktu za oboljelim učenikom , nisu cijepljeni ili preboljeli COVID, potrebno je i njih uputiti u samoizolaciju.
Molim da se roditelji za svoje dijete kojemu je određena samoizolacija javi svom nadležnom liječniku obiteljske medicine, koji će voditi samoizolacijski postupak, na temelju čega se daju potvrde, ispričnice i doznake.
Dijete koje je imalo laboratorisjski potvrđenu bolest COVID-19 (PCR testom ili brzim antigenskim testom), ne podliježe samoizolaciji, kao i dijete koje je kompletno cijepljeno (i prošlo je najmanje 14 dana od dana zadnje doze)“. (Služba za epidemiologiju)
Učenici su bili već poslani preventivno u samoizolaciju kod saznanja da je oboljela osoba bila pozitivna kod antigenskog testa.
Nastava se za učenike odvija prema MODELU C (online) u dogovoru s predmetnim nastavnicima.
Skrećemo pozornost o potrebi nošenja zaštitnih maski u učionicama tijekom nastave i izvan učionica u zajedničkim školskim prostorima.
BUDIMO ODGOVORNI!
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.


2.12.2021. Jedan je učenik II.e razreda elektrotehnike obolio od COVID-19. Cijeli razred ide u samoizolaciju do 6.12.2021. „Zadnji je dan oboljeli bio u školi 26.11.2021. otkad je bio zarazan. Odluka o samoizolaciji temelji se na epidemiološkoj procjeni nadležnog epidemiologa te traje 10 dana od dana zadnjeg kontakta. Samoizolaciji podliježe cijeli razred i to do 6.12.2021 uključivo i taj dan (uz dolje navedene iznimke).
Učenici koji ne podliježu samoizolaciji (njih 11 od 26) su oni koji su preboljeli COVID ili su kompletno cijepljeni prije više od 2 tjedna (ili nisu bili na nastavi taj dan). Preporuča se da se takvi učenici 5.-7.dan od kontakta sa pozitivnim učenikom testiraju brzim antigenskim testom
Ukoliko djelatnici škole koji su bili u kontaktu za oboljelim učenikom , nisu cijepljeni ili preboljeli Covid, potrebno je i njih uputiti u samoizolaciju.
U protivnom (ukoliko su cijepljeni ili preboljeli), važno je da naredna 14 dana rade sa zaštitnom FFP2 maskom i samostalno marendaju.
U slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih simptoma, pa i najblažih u smislu temperature, „prehlade“, promuklosti, kašlja, probavnih smetnji, obaveza je roditelja da je javi nadležnom liječniku“.
(Služba za epidemiologiju)
Učenici su bili već poslani preventivno u samoizolaciju kod saznanja da je oboljela osoba bila pozitivna kod antigenskog testa.
Nastava se za učenike odvija prema MODELU C (online) u dogovoru s predmetnim nastavnicima.
Skrećemo pozornost o potrebi nošenja zaštitnih maski u učionicama tijekom nastave i izvan učionica u zajedničkim školskim prostorima.
BUDIMO ODGOVORNI!
(RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.)


19.11.2021. Jedan je učenik I.o razreda opće gimnazije obolio od COVID-19. Cijeli razred ide u samoizolaciju do 26.11.2021.
„Zadnji je dan oboljeli bio u školi 16.11.2021. kad je navečer dobio prve simptome. Period zaraznosti u školi je bio 15. i 16.11.2021. Svim učenicima tog razreda i jednom nastavniku koji su prisustvovali nastavi 15. i 16.11.2021. određuje se mjera samoizolacije do 26.11.2021 uključivo i taj dan (uz dolje navedene iznimke).
Samoizolacija se proširuje na cijeli razred, jer je prije njega još jedan učenik iz tog razreda obolio (period od 10-tak dana), i prije njega još neki kod kojih je dokazana Sars-Cov 2 infekcija.
Učenici koji ne podliježu samoizolaciji (10 od 19) su oni koji su preboljeli COVID ili su kompletno cijepljeni prije više od 2 tjedna. Ako je prošlo manje od 180 dana od početka bolesti do kontakta sa zaraznom osobom, nije potrebno testiranje, a ako je prošlo više od 180 dana od početka bolesti preporučljivo je testirati se 5-7 dana nakon bliskog kontakta brzim antigenskim testom. Ako je dijete kompletno cijepljeno te osobe trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija i preporučljivo je da se testiraju se brzim antigenskim testom 5-7 dana nakon kontakta (ako je prošlo više od šest mjeseci nakon zadnje doze cjepiva, snažno je preporučeno testiranje nakon izlaganja)“
. (Služba za epidemiologiju)
Učenici su bili već poslani preventivno u samoizolaciju kod saznanja da je oboljela osoba bila pozitivna kod antigenskog testa.
Nastava će se za učenike odvijati prema MODELU C u dogovoru s predmetnim nastavnicima.
Skrećemo pozornost o potrebi nošenja zaštitnih maski u učionicama tijekom nastave i izvan učionica u zajedničkim školskim prostorima. Krajnje je vrijeme da dosljedno poštujemo epidemiološke mjere u našoj školi.
BUDIMO ODGOVORNI!
(RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.)


18.11.2021. Jedan je učenik IV.d razreda ekonomskog usmjerenja COVID-19 pozitivan. Cijeli razred ide u samoizolaciju do 20.11.2021.
„Jedan je učenik IV.d razreda ekonomskog usmjerenja COVID pozitivan. Zadnji je dan bio u školi 10.11.2021. i taj dan bio je zarazan. Početak zaraznosti je bio 9.11.2021. Samoizolacija je određena za cijeli razred i traje do 20.11.2021. (uključujući taj dan).
Učenici koji ne podliježu samoizolaciji (12) su oni koji su preboljeli COVID-19 ili su kompletno cijepljeni prije više od 2 tjedna.“ (Služba za epidemiologiju)

Učenici su bili prethodno poslani preventivno u samoizolaciju kod saznanja da je osoba bila pozitivna kod brzog antigenskog testa.
Zahvaljujem na razumijevanju.
BUDIMO ODGOVORNI!
(RAVNATELJ:  Čedomir Ružić, prof.)


15.11.2021. OBAVIJEST RAVNATELJA (Odluka Stožera o obaveznom testiranju i Organizacija širokodostupnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim testovima). Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, Srednja škola Mate Blažine dogovorila je testiranja za zaposlenike koji imaju obavezu testiranja iz navedene Odluke sa trgovačkim društvom APOLONIA d.o.o., Dubrova 308.
Upute za zaposlenike obveznike testiranja:
- prethodna najava i dogovor s klinikom oko vremena i datuma testiranja na telefon: 052/647-020
- radno vrijeme klinike je već od 7.00 sati
- plaćanje vrši Škola na kraju mjeseca.
Zahvaljujem na razumijevanju.
BUDIMO ODGOVORNI!
(RAVNATELJ:  Čedomir Ružić, prof.)
Preuzimanje:
Obavijest ravnatelja - pdf


13.11.2021. Obavijest školskim ustanovama - Odluka Stožera o obaveznom testiranju Poštovane ravnateljice i ravnatelji, ovim vam putem šaljemo poveznicu na Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova OVDJE! a koja se odnosi i na odgojno-obrazovne ustanove.
Ovim putem naglašavamo sljedeće:
• Za provođenje odluke zaduženi su poslodavci, odnosno ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova te oni određuju na koji način (tko i gdje) će se kontrolirati tko od zaposlenika ima kakvu potvrdu.
• Ravnatelj/ravnateljica može unaprijed prikupiti tko od zaposlenika ima potvrde temeljem kojih ostvaruje izuzeće od testiranja iz točaka III. i VII. Odluke i voditi računa do kojega datuma one vrijede, a za ostale zaposlenike koji imaju obavezu testiranja provjeru iz točke II. Odluke može raditi u unaprijed definiranim danima jer je Odlukom definirana obveza testiranja zaposlenika samo dva puta unutar 7 dana.
• Ukoliko netko od zaposlenika ne želi ravnatelju/ravnateljici dati potvrdu (ako je posjeduje) kojom dokazuje izuzeće od testiranja iz točaka III. i VII. dužan je testirati se u skladu s točkom II. Odluke.
• Popis mjesta gdje se može obaviti testiranje brzim antigenskim testom nalazi se na stranicama Stožera civilne zaštite OVDJE!
• Odgojno-obrazovne ustanove će nadoknaditi trošak zaposleniku odgojno-obrazovne ustanove, pomoćnicima u nastavi, stručno-komunikacijskim posrednicima i studentima na praktičnoj nastavi u ustanovi temeljem računa ovlaštenog testnog mjesta kojeg donesu te će zbirni zahtjev za nadoknadu troškova (okvirno jednom mjesečno ovisno o financijskim mogućnostima ustanove) odgojno-obrazovna ustanova dostaviti Ministarstvu. Zahtjev mora sadržavati popis osoba, količinu nabavljenih testova te iznose po osobi i ukupni iznos za sve u vremenskom intervalu te preslike računa. Isti se dostavlja na adresu Ministarstva zemaljskom poštom te elektroničkom poštom na adresu:odgojiobrazovanje@mzo.hr.
• Ako netko od osoba navedenih u prethodnoj točki, koji temeljem Odluke ima obavezu testirati se, odbije testiranje neće mu biti omogućen dolazak na radno mjesto sukladno točki VI. Odluke.
• Obveza iz točke I. Odluke odnosi se i na sve posjetitelje koji dolaze u službene prostorije, uključujući i roditelje, osim u slučajevima i za osobe iz točke IX. Odluke. S poštovanjem,
(Uprava za odgoj i obrazovanje MZO-a)
Preuzimanje:
Odluka - pdf
Organizacija širokodostupnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim-testovima - pdf

11.11.2021. OBAVIJEST UČENICIMA PUTNICIMA - POPUST OD 50% DIJELA VOZNE KARTE ZA STUDENI KOJI SAMI FINANCIRAJU U svezi učestalih pitanja roditelja učenika srednjoškolaca  i srednjih škola  u svezi mogućeg smanjenja cijene mjesečne učeničke karte radi nekorištenja mjesečne usluge prijevoza (samoizolacija, bolesti učenika) upućenih prema prijevozniku Autotrans d.d Cres, prijevoznik je dostavio odgovor (odgovor niže dole) o odobravanju popusta srednjoškolcima za studeni 2021.  u iznosu od 50% dijela vozne karte koji sami financiraju. Učenici, roditelji u svezi reklamacija po pitanju mjesečnih voznih karata upućuju se na prijevoznika.
(mr. sc. Doriana Šumberac Jelić, Pomoćnica pročelnice, Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Istarske županije, adresa: G. Martinuzzi 2, 52220 Labin, tel.: (052) 351-491, 351-496, mob.: 091 1513 057, e-pošta: doriana.sumberac-jelic@istra-istria.hr)
ODGOVOR PRIJEVOZNIKA
S obzirom na konfuznu situaciju u ova dva mjeseca Uprava Društva Arriva Hrvatska je odlučila da mjesec studeni odobri korisnicima srednjoškolcima popust u iznosu od 50% dijela vozne karte koji sami financiraju. Za ostalo stojimo na raspolaganju.
(Marino Hlača, Koordinator Sektora putničkog prometa, Arriva Hrvatska | Mob: +385 (0)91 30 90 959 | Tel: +385 (0)51 660 318 | E: marino.hlaca@arriva.com.hr)  
RAVNATELJ: Čedomir Ružić, prof.
Preuzimanje:
Obavijest ravnatelja - pdf
Organizacija širokodostupnog profesionalnog testiranja brzim antigenskim-testovima, 11.11.2021. - pdf

 

7 11. 2021. UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.- dopuna OVDJE!
Uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju, osim kada je navedeno u Uputama objavljenim 26. kolovoza, maske su obvezne i u sljedećem situacijama:

• za učenike od 5. razreda OŠ nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 m.
• za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 2 m.
• za nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi; iznimno cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli COVID-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.
• za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).
*Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku. Raspored sjedenja u učionicama nužno je organizirati na način da se ostvari što je mogući veći razmak između učenika.
Djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.
Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika
tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda.
(Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja)
Poveznice:
Koronavirus – najnovije preporuke - hzjz.hr

Preuzimanje:
UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022. - pdf
UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 (skraćeno za srednjoškolce) - pdf