naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2021.-2022.

Natjecanja, susreti i smotre 2021.-2022.


Poveznica: Sportski rezultati Školskog sportskog društva DUGA 2021.-2022.

9.7.2022. NAJUSPJEŠNIJI UČENICI GRADA LABINA NAGRAĐENI IZLETOM NA CRES Najuspješnije učenike, njihove profesore i mentore labinskih škola nagradili smo izletom brodom Monsun. Ponosni na sve vas i vaše uspjehe želimo da današnji izlet iskoristite na najbolji mogući način, zaslužili ste`, poručio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić, putem Facebook profIla. Učenici su oišli na jednodnevni izlet na Cres. OVDJE!
"Najuspješnije učenike, njihove profesore i mentore labinskih škola nagradili smo izletom brodom Monsun. Ponosni na sve vas i vaše uspjehe želimo da današnji izlet iskoristite na najbolji mogući način, zaslužili ste. Uživajte!"
(Gradonačelnik Valter Glavičić)


ZBIRNA STATISTIKA - NATJECANJA 2021.-2022. OVDJE!
ZBIRNA STATISTIKA - NATJECANJA, SMOTRE I SUSRETI 2020.-2021. OVDJE!


15.6.2022. Oskarom znanja iz Srednje škole Mate Blažine Labin okrunili su se Karlo Strel, David i Petar Vorano Oskar znanja, najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za njihove velike uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima. Priznanja su uručena i njihovim učiteljima i nastavnicima mentorima, koji su ih pripremali, pratili i motivirali za natjecanja.  Ovogodišnja svečana dodjela Nagrade Oskar znanja učenicima pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2021.-2022.  održana je u sportskoj dvorani XV. gimnazije u Zagrebu. Među najboljima koji su postigli izvrsna postignuća su Karlo Strel, David i Petar Vorano učenici 3. razreda gimnazije u kategoriji Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola pod mentorstvom profesorice kemije Olivere Tadić osvojili 1. mjesto.
(Tekst: Olivera Tadić, foto: Edoardo Vorano)


23.5.2022. Nataša Mišom 21. na državnom natjecanju iz matematike Državno natjecanje iz matematike ove je godine održano od 10. do 12. svibnja u Vodicama. U organizaciji Hrvatskog matematičkog društva natjecalo se više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola u svojim kategorijama. Našu je školu predstavljala učenica drugog razreda gimnazije Nataša Mišon s mentoricom Robertom Germin Mileta. U B kategoriji za druge razrede Nataša se plasirala  na 21. mjesto, a mentore i učenike je posebno impresionirala i spontanim koncertom na hotelskom klaviru.
(Tekst: Roberta Germin Mileta; foto: Čedomir Ružić)


17.5.2022. Robotičari SŠMB-a 6. na državnom natjecanju WorldSkills Croatia 2022 Od 10. do 12.5. elektrotehničari SŠMB-a David Mišon i Sven Končić pod mentorstvom profesora Željka Ernečića sudjelovali su na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022. U tri dana natjecanja pokazali su znanja iz 3D modeliranja, lemljenja i rješavanja zadataka programiranja robota. Sudjelovalo je 6 najboljih timova koji su se plasmanom na međužupanijskim natjecanjima plasirali na državno natjecanje.
(tekst i foto: Željko Ernečić; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022. rezultati robotike - pdf


13.5.2022. GLOBE ekipa SŠMB-a Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano osvojili 1. mjesto  na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola Državna smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola 2022. održana je od 10. do 12. svibnja 2022. u Čakovcu.  Domaćin je bila Srednja škola Čakovec. Na smotri i natjecanju sudjelovalo je 23 osnovne i 16 srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske. GLOBE ekipa naše škole u sastavu učenika trećega razreda gimnazije Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano, u pratnji mentorice profesorice Olivere Tadić, osvojila je fenomenalno 1. mjesto na orijentacijskom natjecanju u kategoriji 17 srednjih škola, a u kategoriji istraživačkih projekata uspješno su predstavili projekt „Neka naša Istra blista, ali ne po noći!“ III. dio.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
Preuzimanje:
PREZENTACIJA NEKA NAŠA ISTRA BLISTA, ALI NE PO NOĆI III.DIO 2022. - pdf


9.5.2022. Sunčica Goričanec 15. na Državnom natjecanju iz engleskog jezika Učenica Sunčica Goričanec pod mentorstvom profesorice engleskoga jezika Tatjane Buršić i pratnji nastavnice Žakline Načinović sudjelovala je na Državnom natjecanju iz engleskog jezika koje se održalo na Krku od 27.4. do 29.4. Sunčica Goričanec iz 2.f gimnazije natjecala se u kategoriji 2 A te ostvarila 15. mjesto od ukupno 20 pozvanih učenika.
Državno natjecanje održavalo se dva dana, učenici su rješavali test čitanja i slušanja s razumijevanjem, pisali su raspravljački esej te pokazali svoje znanje u usmenom izražavanju pred povjerenstvom.
Natjecatelji su morali zadovoljiti sva tri dijela ispita prema izuzetno strogim kriterijima.
Ispitno povjerenstvo nijednom natjecatelju nije dodijelilo najveći mogući broj bodova.
Svi sudionici natjecanja, njih stotinjak, učenici i mentori imali su priliku razmijeniti iskustva te su sklopljena i nova poznanstva.  
(Tekst i foto: Žaklina Načinović)


2.5.2022. Na državnom natjecanje iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Darija Bistričić osvojila 8. mjesto Darija Bistričić, učenica 2.f gimnazije Srednje škole Mate Blažina pod mentorstvom profesorice Alide Blašković Koroljević osvojila je 8. mjesto na Državnom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2022., koje je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održano u Selcu 26. i 27. travnja. Domaćin natjecateljima, po deset najboljih osnovaca, srednjoškolaca i polaznika umjetničkih škola, bila je OŠ Zvonka Cara u Crikvenici.
Tema ovogodišnjeg natjecanja je bilo ljudsko tijelo. Ovo je istraživačka tema koja svojim konceptualnim konstruktivnim slijedom nadilazi granice ljudskog tijela i cjelokupni kozmos sagledan prema beskonačnom čovjeku. Ključni cilj bio je promicanje vizualnih umjetnosti i dizajna, inovativnih, umjetničkih i odgojnih praksi.
Pozvani učenici imali su zadatak u zadanom vremenu izraditi kolaž i napisati popratni esej.
„Presretna sam što sam se našla među deset najboljih u Hrvatskoj. Ovo mi je veliki poticaj za daljnji rad, lijepo iskustvo i divna  nova prijateljstva“ opisala je svoj nastup na natjecanju Darija.
Likovna priča osvrnula se na krizu osjetilnog iskustva uzrokovanu pojavom kulture koja predlaže savršena tijela modificirana, promišljena, proizvedena i u biti lažna. Nadalje, fragmenti tijela i njegove mutacije odražavaju promjenjive društvene uvjete suvremenog svijeta. Izložba ovdje nastalih radova kombinacija je humanističkog koncepta čovjeka kao zrcala svemira koji osnažuje Vitruvijevog čovjeka, simbol klasičnog savršenstva tijela i uma, čovjeka i Boga.  
(Tekst i foto: Alide Blašković Koroljević)


25.4.2022. Učenici SŠMB-a pozvani na državno polufinale 10. međunarodnog natjecanja iz engleskoga jezika HIPPO OLYMPIAD-ENGLESKI BEZ GRANICA Nakon izlučnog kruga natjecanja Hippo Olympiad, koje se održalo 11. ožujka 2022.u Srednjoj školi Mate Blažine Labin, Vernon Agušaj učenik 4.f razreda opće gimnazije te Asja Ćudić učenica 2.o razreda opće gimnazije iz Srednje škole Mate Blažine Labin, pozvani su na Državno polufinale međunarodnog natjecanja iz engleskoga jezika, a koje se održalo online 7. travnja 2022. u matičnoj školi. Mentorica učenicima je bila Karla Golja Milevoj.
U polufinalnom natjecanju, kandidati su rješavali zadatke čitanja i pisanja s razumijevanjem te pisali esej. Težina testa u polufinalnom krugu je bila je bila za razinu viša u odnosu na izlučni krug. Rezultati polufinalnog kruga bit će objavljeni početkom 5. mjeseca, kako navodi organizator. Razlog tome je što je u nekim državama, iz opravdanih razloga, bilo nemoguće održati polufinale u okviru zadanih datuma.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)


25.4.2022. Rezultati labinskih srednjoškolaca na županijskom Natjecanju iz hrvatskoga jezika Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin ostvarili su zapažene rezultate na županijskom natjecanju iz Hrvatskoga jezika koje se održalo 30. ožujka 2022. u Osnovnoj školi „Vazmoslav Gržalja“ u Buzetu.
U kategoriji prvih razreda 3. mjesto osvojila je Erika Mileta, a u kategoriji drugih razreda Asja Ćudić osvojila je 7. mjesto. U kategoriji trećih razreda 1. mjesto osvojila je Elin Zenzerović, a Alka Mileta 13. mjesto. Ovim je učenicama mentorica bila profesorica Ana Paliska.
U kategoriji 4. razreda uspješni su bili i labinski maturanti - Mate Griparić osvojio je 9. mjesto, a Nino Basanić 10. mjesto. Mentorica im je bila profesorica Branka Komljenović.
Na županijsko natjecanje pozvana je bila i Alicja Mikuljan s mentoricom Amneris Ružić Fornažar, ali na natjecanju nije sudjelovala zbog obveza u sklopu jednog europskog projekta Škole.
(Tekst i foto: Ana Paliska)


25.4.2022. Učenici Srednje škole Mate Blažine sudjelovali su na Županijskom natjecanja iz Informatike Županijsko natjecanje srednjih škola iz Informatike održalo se u petak, 11. ožujka, a domaćin je bila Gimnazija Pula. Zoja Bošković Gobo, učenica 4. razreda opće gimnazije bila je jedina učenica koja je sudjelovala u kategoriji Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) pod vodstvom mentora Elera Diminića.
Našu školu predstavljali su još i Karlo Peršić i Antonio Kuštra, učenici 4. razreda elektrotehnike. U ukupnom poretku kategorije Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Strukovne), Antonio Kuštra  osvojio je 8. mjesto, dok je Karlo Peršić osvojio 10. mjesto, pod vodstvom mentora Elera Diminića. Na županijskom natjecanju je u ovoj kategoriji sudjelovalo 12 učenika.
Valja spomenuti da već šestu godinu za redom Srednja škola Mate Blažine ima učenike na Županijskom natjecanju u kategorijama Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) i Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje – Strukovne škole).
Na županijsko natjecanje bilo je pozvano 39 učenika srednjih škola Istarske županije koji su se natjecali u tri kategorije - Digitalne kompetencije i Osnove informatike (Srednje - Gimnazije, Srednje - PM gimnazije i Srednje - Strukovne škole), Razvoj softvera i Algoritmi SŠ.
(Tekst: Eler Diminić, foto. Čedomir Ružić)


14.4.2022. Ines Gobo Bošković 2. na držanom natjecanju iz Povijesti Državno natjecanje iz povijesti održalo se ove godine na otoku Krku, gradu Krk od 11. do 13. travnja gdje je Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” Krk  bila domaćin natjecateljima pozvanim natjecateljima iz osnovne i srednje škole. Na Krku se okupilo oko 220 sudionika, 120 natjecateljica i natjecatelja, 80 mentora te 20 članova Državnog povjerenstva. Natjecalo se u kategoriji Pisanih testova te kategoriji Istraživačkog rada.
U kategoriji Istraživačkih radova nakon osvojenog 1. mjesta u Istarskoj županiji, učenica 4. razreda gimnazije naše škole Ines Gobo Bošković uz mentoricu profesoricu povijesti Dijanu Muškardin ove je godine osvojila izvrsno 2. mjesto.
Tema istraživačkoga rada bila je Podvodna arheološka nalazišta amfora jugoistočne obale Istre.  Nalazišta amfora u jugoistočnom akvatoriju Istre, od Plominskog do Raškog zaljeva, svjedoče o postojanju trgovine koja se vodila na ovom području te ujedno daju odgovor o postojanju razvijene antičke trgovine uz jugoistočnu obalu Istre. O tome svjedoče i kopneni arheološki antički lokaliteti. Cilj je ovog rada bio označiti na karti postojeća nalazišta te trgovačke i pomorske putove. Postojanje sedam većih nalazišta amfora te njihova tipologija potvrdila je trgovinu vinom, maslinovim uljem i ribljim prerađevinama u razdoblju od 1. st. pr. Kr. do 6. st. Nalazišta se odmah mapiralo i time se dobila pomorska trgovačka ruta koja se spajala na glavne trgovačko-pomorske antičke rute Sredozemlja. Rad  se temeljio na dostupnoj literaturi, povijesnim izvorima i kartama, kao i posjetima Narodnom muzeju Labin i pulskom amfiteatru gdje se nalazi stalni postav amfora u sklopu Arheološkog muzeja u Puli.
Nakon ocjenjivanja samog rada, njegovog prezentiranja i obrane Državno povjerenstvo je u postupku bodovanja po zadanim kriterijima rad plasirao na izvrsno 2. mjesto.
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)
Preuzimanje:
Prezentacija "Podvodna arheološka nalazišta amfora jugoistočne obale Istre", Ines Gobo Bošković  - pdf


11.4.2022. Karlo Strel 3. na držanom natjecanju iz Kemije Državno natjecanje iz Kemije održalo se od 5. do 8. travnja 2022. u Vinkovcima gdje je OŠ Antuna Gustava Matoša bila  domaćin natjecanju za osnovne i srednje škole. Na natjecanju je sudjelovalo 225 učenika, 82 mentora, nastavnika kemije u srednjim i osnovnim školama.  Karlo Strel gimnazijalac 3.f razreda opće gimnazije iz Srednje škole Mate Blažine Labin pod mentorstvom nastavnice kemije Olivere Tadić osvojio je fantastično 3. mjesto sa svojim samostalnim radom na temu IZRADA I PRIMJENA H2S TESTA PRI DETEKCIJI FEKALNOG ZAGAĐENJA VODE.  Natjecanje je bilo vrlo zahtjevno, jer su učenici morali u samo 15 minuta prezentirati svoj rad i odraditi pokus. Karlo Strel je bio jedini učenik iz Istarske županije koji se natjecao u toj kategoriji.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
Preuzimanje:
IZRADA I PRIMJENA H2S TESTA PRI DETEKCIJI FEKALNOG ZAGAĐENJA VODE, Karlo Strel - pdf


5.4.2022. Učenici SŠMB-a sudjelovali u proljetnom kolu ATOM lige – ekipno natjecanje iz matematike, fizike i kemije U četvrtak 31.3.2022. održano je proljetno  kolo Atom lige. Riječ je o popularnom ekipnom natjecanju iz matematike, fizike i kemije za učenike osmih razreda osnovnih škola te za učenike srednjih škola.
Ekipe se sastoji od 3 učenika istog razreda. Učenici u 75 minuta trebaju zajednički riješiti test znanja koji se sastoji od ukupno 27 zadataka ( 9 zadataka iz svakog predmeta, u tri težinske kategorije) te jednog složenijeg zadatka koji povezuje navedena tri predmeta.
U ovoj  školskoj godini  natjecalo se  ukupno 377 ekipa (1131 učenik) iz 127 škola iz 74 grada. Iz Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovao  je 21 učenik,  raspoređenih u 7 ekipa.
Rezultati proljetnog kola su pribrojeni rezultatima zimskog kola (održano je 10.11.2021) te je na službenim stranicama Atom lige objavljen konačni poredak.
Najuspješnija ekipa iz Labina je bila prva ekipa trećih razreda. Karlo Strel, David Vorano i Roan Rašuo (u zimskom se kolu natjecao uz Karla i Davida i Matija Pajcur) je u kategoriji trećih razreda osvojila  visoko peto  mjesto (od 34 ekipe), čime su za jedno mjesto poboljšali plasman u zimskom kolu.
Učenici  prvog razreda opće gimnazije (1.o) natjecali su se u dvije ekipe. Članovi prve ekipe su Batelić Andrea, Patrik Rudan i Patrik Vozila. Plasirali su se na 46. mjesto od 72  ekipa prvih razreda. Članovi druge ekipe prvih razreda su  Mileta Erika, Nicoletta Milevoj (Marić Annika u zimskom kolu) i Licul Christianna. Plasirali su se na 66. mjesto.
Učenici  drugog  razreda opće gimnazije  i elektrotehnike također su se  takmičili u 2 ekipe. Članovi prve ekipe su Noemi Juričić (2.f), Ema Ljuna (2.f) i Nataša Mišon (2.o). Plasirali su se ukupno na 15.. mjesto od 49  ekipa drugih  razreda.  Članovi druge ekipe drugih  razreda su  Ivana Desović (2.o), Antonio Martinčić (2.e) i David Sandić (2.e). Plasirali su se na 38. mjesto.
Članovi druge ekipe  trećih razreda su Alka Mileta, Alex Načinović i Rebecca Files (svi iz 3.o razreda). Plasirali su se na 28. mjesto.
Maturante su predstavljali učenici 4.f razreda opće gimnazije. Članovi ekipe su Mate Griparić, Robertino Licul i Nino Basanić. U konkurenciji od 25 ekipa osvojili su 20  mjesto.
Mentori učenicima su njihovi profesori iz matematike, fizike i kemije: Đani Žufić, Roberta Germin Mileta, Ticijana Šumberac, Nedeljko Mandić i Olivera Tadić.
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić)


        Darija Bistričić, Alida Blašković-Koroljević, Leonarda Ivašić
31.3.2022. Vrhunski rezultati naših likovnjakinja na županijskom LIK-u Prvo mjesto na ovogodišnjem županijskom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna - LIK 2022. održanom u bujskoj Osnovnoj školi Mate Balote 11. ožujka 2022. u kategoriji 2A osvojila je Darija Bistričić, učenica 2.f razreda opće gimnazije, a drugo mjesto pripalo je  Leonardi Ivašić, učenici 4.f  razreda opće gimnazije, obje pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Alide Blašković-Koroljević.
Zadatak ovogodišnjeg natjecanja bio je izraditi plakat na temu „Načini oblikovanja forme u likovnoj umjetnosti“ koristeći digitalne alate Canva ili Pictochart. Korištenje gotovih predložaka nije bilo dozvoljeno, i natjecatelji su u potpunosti samostalno likovno i sadržajno oblikovali svoj plakat u zadanom vremenu, pri čemu je bilo potrebno i teorijsko znanje povijesti umjetnosti.

                       Rad Darije Bistričić                                                                   Rad Leonarde Ivašić
Učenici su istraživali načine oblikovanja forme na odabranim primjerima umjetničkih djela koja tematiziraju ljudsko tijelo. Pojmovi koji su se istraživali su: apstrahiranje, idealizacija, naturalizam, realizam i stilizacija. Argumentirano, koristeći stručnu terminologiju objasnili su svoj odabir tj. način oblikovanja forme na odabranom likovnom primjeru. Pri realizaciji zadatka učenici su pokazali visoku razinu informatičke i medijske pismenosti, koju su povezali s kreativnim izričajem i ostvarenim ishodima nastavnog predmeta Likovna umjetnost.
(Tekst i foto: Alide Blašković-Koroljević)
Poveznica:
LIK 2022. - ŽUPANIJSKO NATJECANJE - YouTube


                                  Karlo Strel i David Vorano                                                                     Andrea Batelić
30.3.2022. Gimnazijalci SŠMB-a uspješno nastupili na Županijskom natjecanju iz Fizike Županijsko natjecanje iz Fizike održano je 9. ožujka 2022. u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču. Nakon pregleda svih radova  učenika državno povjerenstvo je  objavilo konačnu listu poretka. Našu školu su predstavljala tri učenika:  David Vorano, učenik III.f razreda opće gimnazije osvojio je u kategoriji trećih razreda svih srednjih škola 3. mjesto. Karlo Strel, također učenik III.f razreda opće gimnazije je istoj kategoriji osvojio 5. mjesto, dok je Andrea Batelić, učenik I.o razreda opće gimnazije u kategoriji prvih razreda osvojio 10. mjesto. Mentor učenicima je profesor fizike Nedeljko Mandić.
(Tekst: Nedeljko Mandić; foto: Jelena Blackham)


Sanja Gregorinić Trumić, Mirza Bijelić, Gabriel Trajkovski, Ines Bošković Gobo, Andrea Batelić i Danijela Daić
30.3.2022. Učenici SŠMB-a uspješni na Županijskom natjecanju iz Povijesti Naši su učenici  i ove godine bili pri samom vrhu natjecanja iz Povijesti koje je održano u Srednjoj školi Mate Blažine Labin 10.3.2022. 57 učenika i 33 mentora osnovnih i srednjih škola se natjecalo u 7. kategorija - kategorija samostalnih istraživačkih radova te kategorija pisanih testova. 
U kategoriji prvih razreda Andrea Batelić osvojio je 2. mjesto, Gabrijel Trajkovski 4. mjesto. U kategoriji  trećih razreda Mirza Bjelić 3. mjesto.  U kategoriji  četvrtih razreda Danijela Daić 2. mjesto, svi uz vodstvo mentorice Sanje Gregorinić Trumić.
Ines Bošković Gobo, uz mentoricu Dijanu Muškardin, ostvarila je izvrstan rezultat - 1. mjesto u kategoriji samostalnih istraživačkih radova te je pozvana na Državno natjecanje.
(Tekst: Sanja Gregorinić Trumić; foto: Čedomir Ružić)


30.3.2022. Naši matematičari osvojili dva 1. mjesta na Županijskom natjecanju iz matematike Županijsko natjecanje iz matematike održano je u Tehničkoj školi Pula 24. ožujka  2022. Našu školu je na Županijskom natjecanju predstavljalo 5 učenika u varijanti B (za učenike opće, jezične i klasične gimnazije).
U kategoriji trećih razreda učenik  David Vorano (mentor Đani Žufić) osvojio je 1. mjesto, a Petar Vorano (mentor Đani Žufić ) 5. mjesto.
U kategoriji drugih razreda učenica  Nataša Mišon (mentorica Roberta Germin Mileta) osvojila je 1. mjesto.
U kategoriji prvih razreda učenik Andrea Batelić (mentorica Ticijana Šumberac) osvojio je 5. mjesto,  učenik Patrik Vozila (mentorica  Ticijana Šumberac) bio je 9. Čestitamo učenicima na postignutim izvrsnim rezultatima, te očekujemo pozive na Državno natjecanje.
(Tekst: Đani Žufić; foto: Čedomir Ružić)


28.3.2022.  GLOBE grupa SŠMB-a i ove se godine okrunila prvim mjestom na međužupanijskoj GLOBE smotri Međužupanijska smotra GLOBE škola održana je 25.3.2022. u Srednjoj školi Mate Blažine. GLOBE ekipu SŠMB-a čine Petar Vorano, Karlo Strel i David Vorano (III.f - opće gimnazije). Mentorica im je Olivera Tadić. Rad škola vrednovalo je prosudbeno povjerenstvo prema usuglašenim kriterijima za sve GLOBE centre. Nakon pregledane prezentacije u kojem je predočen rad u protekloj godini u Programu GLOBE  povjerenstvo ekipa SŠMB-a ima 82,75 bodova.  Osim u GLOBE centru Labin u isto su vrijeme održane i međužupanijske smotre ostalih šest međužupanijskih centara, a bodovi svih škola sudionika objedinit će se u jedinstvenoj tablici te će oni najuspješniji biti pozvani i sudjelovati na Državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola.
(Tekst: Olivera Tadić; foto: Čedomir Ružić)


Poveznica:
Video prezentacija SŠMB-GLOBE 24. obljetnica rada, Međužupanijsko natjecanje 2022 - YouTube


23.3.2022. Gabriel Vozila brončan na regionalnom natjecanju iz Električnih instalacija U Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka održano je regionalno (međužupanijsko) natjecanje iz Električnih instalacija kao izlučno natjecanje za WorldSkills Croatia 2022. Iz Srednje škole Mate Blažine Labin na natjecanju je sudjelovao učenik 3. razreda zanimanja elektromehaničar Gabriel Vozila pod mentorstvom stručnog učitelja Alena Šestaka te zauzeo izvrsno treće mjesto. Na natjecanju su još uz školu domaćina sudjelovale i Srednja škola Glina, Tehnička škola Karlovac, Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Industrijsko-obrtnička škola Pula te Obrtnička i tehnička škola Ogulin.
Zahvaljujemo Gradu Labinu na sufinanciranju odlaska učenika i mentora na natjecanje.
(Tekst: Alen Šestak; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Ljestvica poretka - pdf


23.3.2022. Naši strojari na međužupanijskom natjecanju u disciplini Kućne instalacije Učenici III.as razreda Mihael Piglić i Simon Baćac sudjelovali su na međužupanijskom natjecanju iz Kućnih instalacija koje se održalo u Koprivnici 11.3.2022. i tamo osvojili osmo mjesto kao jedno od četiri natjecanja u sklopu Wordskills  Croatia natjecanja učenika u strukovnim zanimanjima. Mentor učenicima bio je Igor Zuliani. Zadatak se sastojao od više modula od specifikacije materijala potrebne za vježbu, izrade i montaže cijevnog registra te izrade i montaže razvodne mreže i radijatora. Instalateri u svojoj djelatnosti planiraju i dizajniraju sustave grijanja, hlađenja i vodovodne sustave, instaliraju ih i testiraju njihov rad. Također dijagnosticiraju greške i izvršavaju potrebne popravke sustava. Rade u zatvorenim i otvorenim prostorima, u domovima i građevinskoj industriji.
Zahvaljujemo Gradu Labinu i sponzoru (Derossi metali) na sufinanciranju odlaska učenika i mentora na natjecanje u Korpivnice.
(Tekst: Igor Zuliani; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Ljestvica poretka - pdf


23.3.2022. Naši ekonomisti na izlučnom natjecanju Worldskills Croatia u disciplini Računovodstvo U Ekonomskoj i upravnoj školi u Splitu održano je 7.3.2022. izlučno natjecanje Worldskills Croatia u disciplini računovodstvo. Na natjecanju su sudjelovali učenici/ce četvrtih razreda ekonomskih škola iz Pule, Rijeke, Zadra, Biograda na Moru, Benkovca, Dubrovnika i Labina. Našu školu je predstavljala učenica četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja Valentina Vidak osvojivši 7. mjesto, a njezina mentorica je profesorica ekonomske grupe predmeta Orijana Tenčić. Zahvaljujemo Gradu Labinu na sufinanciranju putnih troškova za odlazak učenice i mentorice na natjecanje u Split.
(Tekst: Orijana Tenčić; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Ljestvica poretka - pdf


22.3.2022. Paola Vlačić treći put laureatkinja Goranovnog proljeća - osvojila je 2. mjesto u kategoriji srednjih škola Na najstarijoj i najprestižnijoj pjesničkoj  manifestaciji  u Republici Hrvatskoj koja ove godine slavi 59. rođendan, gimnazijalka i maturantica Srednje škole Mate Blažine Paola Vlačić (mentorica Branka Komljenović), čije će se poezije prisjetiti posjetitelji Goranova proljeća iz protekle dvije  godine, usredotočila je svoj pjesnički  glas i pronašla svoje omiljene stihovne forme. Paola piše pjesme u prozi s elementima toka svijesti, često je to na zanimljiv način antilirska, a pored nje i ritmična pjesma kratkog stiha i često britke poante, procijenio je Žiri Goranova proljeća. Na prvi dan proljeća i Međunarodni dan poezije, Žiri  je na Natječaju za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj izabrao u svakoj pojedinoj kategoriji troje nagrađenih učenika. Tradicionalno, 59. put zaredom dodjeljuje se nagrada Goran za mlade pjesnike koju je ove godine dobio Patrik Gregurec, a nagradu Goranov vijenac dobila je autorica Vesna Biga. Svečanom dodjelom nagrada u Lukovdolu počinje pjesničko proljeće sa svojim događanjima u Puli, Rijeci i Zagrebu.
Škola, učenica i mentorica posebno su zahvani dogradonačelnici Federiki Mohorović Čekada na susretljivosti  i Gradu Labinu koji su nam osigurali prijevoz.
(Tekst i foto: Branka Komljenović)
Preuzimanje:
Paola Vlačić, Današnjica - pdf
Poveznica:
Proglašeni su dobitnici nagrada 59. Goranovog proljeća: Vesna Biga i Patrik Gregurec - tportal.hr
GORANOVO PROLJEĆE 2022: Pogledajte rezultate natječaja za mlade pjesnike učenike osnovnih i srednjih škola - gorskenovosti.net


20.3.2022. Učenici SŠMB-a  uspješni na županijskom LiDraNu Na županijskom LiDraNu održanom 16. ožujka 2022. u organizaciji Osnovne škole Tone Peruško iz Pule uspješno su sudjelovali učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina u kategorijama novinarskih, radijskih, literarnih i scenskih pojedinačnih nastupa.
U kategoriji novinarskih radova bilo je prijavljeno sedam radova istarskih srednjoškolaca. Na državni LiDraNo plasirao se novinarski rad „Put k svojoj (mojoj) zvijezdi“ Frančeske Licul, učenice 2. razreda gimnazije uz mentoricu Amneris Ružić Fornažar. Na županijom LiDraNu sudjelovala su dva školska lista srednjih škola i oba su upućena na državnu smotru, a među njima i naš digitalni list „Labinjonski đornalin“ koji su stvarali Bruno Falco, Danijela Daić, Paolo Gobo i Leonarda Bubić te mentorica Majda Milevoj Klapčić.
U kategoriji literarnih radova, za koju je bilo prijavljeno sedamnaest radova iz srednjih škola Istarske županije, na državnu smotru plasirala se Paola Vlačić, učenica 4. razreda gimnazije radom „Moderna hrabrost“ uz mentoricu Branku Komljenović. U istoj kategoriji literarnih radova pohvaljen je rad „Ropstva mojih preobrazbi“ Alana Koroljevića, učenika 2.razreda ekonomije, a mentorica je Ana Paliska.
Državna smotra LiDraNo održat će se od 25. do 29. travnja. Našim učenicima i mentorima želimo mnogo uspjeha.
(Tekst i foto: Amneris Ružić Fornažar)


20.3.2022. Učenici SŠMB-a osvojili 2 prva mjesta na Županijskom natjecanju iz engleskoga jezika Dan sv. Patrika, 17.3.2022. donio je sreću učenicima Srednje škole Mate Blažine Labin na Županijskom natjecanju iz Engleskog jezika. Sunčica Goričanec, učenica 2. razreda opće gimnazije, osvojila je 1. mjesto u kategoriji 2A gimnazija, pod mentorstvom profesorice Tatjane Buršić. Antonio Kuštra, učenik 4. razreda elektrotehnike osvojio je 1. mjesto u kategoriji 4B ostalih srednjih škola, pod mentorstvom profesorice Karle Golja Milevoj. Paola Vlačić, učenica 4. razreda opće gimnazije, osvojila je 6. mjesto u kategoriji 4A gimnazija. Svi navedeni učenici predloženi za sudjelovanje na državnoj razini natjecanja.
(Tekst: Karla Golja Milevoj; foto: Čedomir Ružić)


20.3.2022. Učenici  „Labin Help me!“ tima SŠMB-a sudjelovali na BeSafeNet olimpijadi o prirodnim katastrofama Učenici II. razreda opće gimnazije Alessia Juričić  (2.o), Noemi Juričić (2,f), Monika  Tenčić (2.f) te David Sandić (učenik elektrotehničkog smjera 2.e),  sudjelovali su 18. veljače na natjecanju „Razvijanje znanja za suočavanje s katastrofama“ u sklopu BeSafeNet projekta.  Riječ je o natjecanju srednjoškolaca (11 do 17 godina starosti) u poznavanju prirodnih i tehnoloških katastrofa, a  organizira se od 2019. godine.
Labinski srednjoškolci su u konkurenciji od 212 ekipa iz 11 europskih država osvojili ukupno 18 mjesto (koje dijele s još 2 ekipe iz Hrvatske i jednom ekipom iz Rumunjske).
Prošle godine je labinska srednja škola bila jedina iz Hrvatske koja je sudjelovala, a ove se godine uključilo i desetak drugih škola iz Hrvatske.
Online natjecanje (na engleskom jeziku) trajalo je 60 minuta i u tom su vremenu učenici trebali odgovoriti na 50 pitanja vezanih uz zadane prirodne i tehnološke katastrofe. Ove su godine odgovarali na pitanja o odronima, radiološkim incidentima, tsunamijima, vulkanskim erupcijama te pandemijama.
Labinski su srednjoškolci napisali i esej „Living and learning during a pandemic“ (Živjeti i učiti u pandemiji).  Bodovi iz eseja odlučuju o rangu u slučaju jednakog broja bodova na testu znanja,
Projekt BeSafeNet ima potporu Sporazuma o značajnim prijetnjama (engl. EUR-OPA Major Hazards Agreement) koji je 1987. godine osnovalo Vijeće Europe radi lakše suradnje europskih i mediteranskih zemalja. Sporazum okuplja 24 europske  države, među njima je i Hrvatska koja se priključila 2002. godine. Cilj je razviti suradnju u području velikih prirodnih i tehnoloških katastrofa. Područje nadležnosti obuhvaća smanjenje rizika od katastrofa, odnosno znanje, prevenciju, pripravnost, upravljanje rizicima i analizu nakon krize. Puni naziv EUR-OPA Sporazuma je „Suradbena skupina za sprečavanje, zaštitu i organiziranje pomoći u većim prirodnim i tehnološkim katastrofama“.
Mentori učenicima na natjecanju su nastavnici Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić.
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić, Karla Golja Milevoj)
Preuzimanje:
Esej  Living and learning during a pandemic - pdf
Poveznica:
BeSafeNet  olimpijada OVDJE!


18.3.2022. Karlo Strel  osvojio 1. mjesto na  Županijskom natjecanju iz Kemije Natjecanje je održano u OŠ Veruda u Puli 4.ožujka 2022.  Karlo Strel je u kategoriji 3. razreda srednjih škola pod mentorstvom profesorice kemije Olivere Tadić osvojio  1. mjesto.  U međuvremenu je stigla obavijest Državnog povjerenstva gdje se nalazi prvi na listi pozvanih. Ove godine na Županijskom natjecanju iz kemije sudjelovalo je 56 učenika,  od toga 29 učenika iz osnovnih škola i 27 učenika iz srednjih škola. 
(Tekst i foto: Olivera Tadić)


                          Stoje: Andrea Batelić i Roan Rašuo, sjede: Manola Miletić, Alka Mileta i Matea Hrelja
16.3.2022. Mladi geografi SŠMB-a sjajni na županijskom natjecanju Županijsko  natjecanje  iz   geografije za  osnovne  i srednje  škole  održano je  7. ožujka u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli.
I  ove  su godine učenici naše škole pod vodstvom profesorice geografije Karmen Diminić Milevoj pokazali izvrsno znanje te postigli odlične rezultate.
Iz  prvih razreda sudjelovali su Manola  Miletić,  koja  je osvojila 2. mjesto dok je Andrea Batelić 3. 
Od trećih razreda sudjelovali su učenici Roan Rašuo, koji  je osvojio 1. mjesto, Matea  Hrelja 2. mjesto i Alka Mileta 3. mjesto.
(Tekst i foto: Karmen Diminić MIlevoj)


14.3.2022. Na regionalnom natjecanje iz Robotike naši elektrotehničari osvojili 2. mjesto Dana 11.3.2022. u Srednjoj školi Mate Blažine Labin održano je regionalno, izlučno natjecanje u disciplini Robotika za Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2022. Na natjecanju su sudjelovale Srednja škola Zvane Črnje Rovinj, Elektrotehnička škola Split, Tehnička škola Rijeka, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka te Srednja škola Mate Blažine Labin. Elektrotehničari David Mišon i Sven Končić pod mentorstvom profesora Željka Ernečića osvojili su 2. mjesto.
Zahvaljujemo Gradu Labinu na sufinanciranju troškova puta za sudjelovanje naše učenice i mentorice na natjecanju iz Računovodstva u Splitu.
(Tekst: Davor Franković; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Ljestvica poretka - pdf
Poveznica:
U Srednjoj školi Mate Blažine održano regionalno natjecanje iz Robotike - ssmb.hr


Labinski tim s mentorom Nedeljkom Mandićem i poklonima Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH
8.2.2022. Uoči BeSafeNet Olimpijade znanja 2022. Prošlogodišnji pobjednici Olimpijade znanja „Labin team“ podižu svijest građana o suočavanju s katastrofama (Objavilo: Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH 7.2.2022.) Olimpijada "Razvijanje znanja za suočavanje s katastrofama" za učenike srednjih škola u dobi od 11 do 16 godina, održat će se 18. veljače 2022. godine u sklopu BeSafeNet projekta. Prošle godine po prvi puta je na ovom natjecanju sudjelovala i Hrvatska s timom učenika Srednje škole Mate Blažine iz Labina koji je osvojio Srebrni certifikat za drugo mjesto. „Labin team“, kako su se nazvali, čine David Vorano, Karlo Strel i Petar Vorano, učenici labinske opće gimnazije. Podijelili su s nama iskustva s prošlogodišnje Olimpijade, korisna za sve koji će se ove godine odvažiti za sudjelovanje. Naravno, iskoristili smo priliku da im još jednom čestitamo na osvojenom Srebrnom certifikatu u konkurenciji 136 škola iz 12 država (Rumunjska, Bugarska, Albanija, Gruzija, Grčka, Malta, Slovačka, Cipar, Monaco, Rusija, San Marino i Hrvatska)... OVDJE!


18.1.2022. Rezultati natjecanja "Best in English" iz SŠMB-a Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin i ove su godine na online međunarodnom natjecanju „Best in English“ ostvarili zapažene rezultate. Od osamnaestero natjecatelja naše škole od 1. do 4. razreda, najveći broj bodova ostvarila je Asja Ćudić, učenica 2.o razreda opće gimnazije, čija je mentorica profesorica Karla Golja Milevoj, zauzevši 1.609. mjesto, čime je ušla u 10% najboljih od ukupno 17.223 natjecatelja iz 32 zemlja te 595 srednjih škola.
Natjecanje se provodi za učenike od 14 do 19 godina starosti na engleskom jeziku (razina B1-B2), a sudjelovati mogu učenici svih usmjerenja. Test se sastoji od uporabe jezika, slušanja i čitanja s razumijevanjem, glavni organizator natjecanja je češka agencija Czech-Us, a službeni pokrovitelj je Ministarstvo obrazovanja Republike Češke.
Učenici rješavaju test u matičnim školama, svojim tempom i redoslijedom unutar 60 minuta, a po završetku testa natjecateljima se prikazuje ostvareni broj bodova. Osim dežurnih nastavnika u matičnim školama, rješavanje testa nadzire i ispitni sustav.
Na natjecanju su sudjelovali: Tonia Gudek, Zara Stojić i Stephanie Negri iz 1.f jezične gimnazije, Teo Đapić i Antonio Lazarić iz 2.f opće gimnazije, Mirza Bijelić, Demian Kos i Matija Pajcur iz 3.f opće gimnazije, mentorica Tatjana Buršić. Zatim, Lana Mrkaljević, Dino Tomić, Alex Načinović i Vito Rocco iz 3.o opće gimnazije, mentorica Doris Mesaroš, te Alessia Juričić, Nicole Marie Tonelo i Asja Ćudić iz 2.o opće gimnazije, Luka Blažina, 4.e iz elektrotehnike, Ines Bošković Gobo i Zoja Bošković Gobo iz 4.f opće gimnazije, mentorica Karla Golja Milevoj.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)

17.1.2022. Sjajan  rezultat Annike Marić na Državnom turniru mladih prirodoslovaca s osvojenim 11. mjestom  Ovogodišnji Državni turnir mladih prirodoslovaca održan je 16.1.2022. u online obliku. Našu je školu predstavljala učenica prvog razreda gimnazije Annika Marić s istraživačkim radom „Obojena vatra“ kojeg je odradila pod mentorstvom profesorice kemije Olivere Tadić. Na turnir su bila prijavljena 63 rada, a pristiglo ih je 36  od čega ih je na Državno natjecanje pozvano 12 najboljih.
Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz područja različitih prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (engl. International Young Naturalists’ Tournament, IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad.  Na Državnom turniru mladih prirodoslovaca svaki natjecatelj po unaprijed zadanom rasporedu prezentira svoje rješenje pred sucima te o njemu raspravlja s oponentom. Jedan ovakav ciklus naziva se znanstvenom borbom.
Tijek jedne znanstvene borbe se dijeli na četiri cjeline:
1. izlagač izlaže rješenje – 8 minuta
2. oponent daje osvrt na rješenje – 2 minute
3. izlagač i oponent raspravljaju – 5 minuta
4. pitanja žirija za izlagača i za oponenta – 5 minuta
Natjecatelji se ciklički izmjenjuju sve dok svaki natjecatelj ne odradi ulogu izlagača i ulogu oponenta. Izlagač je osoba koja prezentira svoje rješenje. Oponent je pak onaj koji sluša prezentaciju i nakon nje raspravlja o rješenju s izlagačem te pruža kritički osvrt na izloženo rješenje.
Tijekom turnira suci ocjenjuju izlaganje i oponenciju svakog od natjecatelja. Kako se radi o natjecanju s naglaskom na multidisciplinarnost, natjecatelji oponiraju problem koji ne pripada istom području kao onaj kojeg su sami riješili i izlagali.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
Preuzimanje:
Prezentacija istraživačkog rada Obojena vatra, Annika Marić - pdf

13.12.2021. Leonarda Ivašić svojim radom „Moć pokreta“ osvojila apsolutno prvo mjesto u projektu StartArt Radom „Moć pokreta“ Leonarda Ivašić, učenica 4.f razreda Srednje škole Mate Blažine, pod mentorstvom profesorice likovne kulture Alide Blašković-Koroljević osvojila je prvo mjesto po izboru stručnog žirija te prvo mjesto po izboru publike u projektu "StartArt neformalne platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti Istre MI+".
Na zadanu temu natječaja, "Industrijska baština u digitalno doba", Leonarda je odgovorila korištenjem suvremenih digitalnih alata, kojima je reinterpretirala ostatke industrijske kulture te im tako dala novu umjetničku vrijednost. Uz novčanu nagradu Leonarda je dobila priliku i predstaviti se putem intervjua na portalu za kulturu Istarske županije Kulturistra, te rad pod mentorskom palicom afirmiranih, profesionalnih umjetnika.
Projekt StartArt usmjeren je ka afirmaciji, promociji i edukciji mladih istarskih umjetnika srednjoškolske dobi, pružanju podrške u razvoju umjetničkog djelovanja, poticanju stvaralaštva djece i mladih te produbljivanju razumijevanja za suvremenu umjetnost i kulturu. Radove nastale u sklopu projekta publika može razgledati na putujućoj izložbi koja gostuje u galerijama i kulturnim centrima u Balama, Novigradu i Labinu, te na online izložbi.
(Tekst i foto: Alida Blašković-Koroljević)

Alida Blašković-Koroljević i Leonarda Ivašić

          
            Antonio Martinčić, David Sandić, Petar Vorano, Karlo Peršić i David Vorano
27.11.2021. Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na online informatičkom natjecanju Dabar Natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja se u Hrvatskoj održalo šesti  put i to u tjednu od 8.11. do 12.11. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po peti put, a sudjelovalo je 12 učenika različitih razreda i usmjerenja. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 5017 srednjoškolaca.
Pet učenika labinske srednje škole ušlo je među 10% najboljih na razini države. To su redom Karlo Peršić (4.e), David Vorano (3.f),  David Sandić (2.e), Antonio Martinčić (2.e) i Petar Vorano (3.f).
Na natjecanju su još sudjelovali David Mišon  (4.e), Annika Marić (1.o), Andrea Batelić (1.o), Sven Končić (4.e), Ivan Dundara (2.e), Zoja Bošković Gobo (4.f) i Filip Banak (2.e).
Dabar (originalni naziv Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza problemskih i logičkih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Ciljevi natjecanja su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika i usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i Svijetu.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ - kategorija MikroDabar,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ - kategorija MiliDabar,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ - kategorija KiloDabar,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ - kategorija MegaDabar i  za učenike svih razreda srednje škole - kategorija GigaDabar. Ove je godine u svim kategorijama ukupno pristupilo 42553 učenika iz 679 prijavljenih škola.
Natjecanje se odvija online, u CARNETovom sustavu MOOC. Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta, a najveći broj bodova za svaki zadatak je 1 bod. Natjecatelji mogu koristiti papir i olovku kao dodatnu pomoć u rješavanju zadataka, međutim uporaba kalkulatora te drugih pomagala nije dozvoljena.
Pripremu i organizaciju natjecanja u Srednjoj školi Mate Blažine vodili su nastavnici Eler Diminić i Nedeljko Mandić. Svi su učenici koji su sudjelovali (ispunili anketu i riješili test) ostvarili pravo na digitalnu značku i diplomu, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne diplome i značke za izniman uspjeh na natjecanju.
Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Službena stranica natjecanja u Hrvatskoj je OVDJE!
Ove je godine udruga "Suradnici u učenju“ organizirala, po drugi puta i  natjecanje iz računalnog razmišljanja za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje - DabroUčitelj od 2.11. do 7.11. Natjecanje je organizirano u istom digitalnom okruženju kao i natjecanje za učenike, 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Na natjecanju Dabroučitelj sudjelovala su tri nastavnika  Srednje škole Mate Blažine, Gabriela Dundara, Laura Kokot i Nedeljko Mandić. Nastavnica Laura Kokot je svojim rezultatom ušla i u 10% najboljih među 439 sudionika na razini Hrvatske.
Više o DabroUčitelju 2021. OVDJE! 
Po prvi puta je ove godine organizirano i natjecanje za studente, DabroStudent 2021. Natjecanje Dabar za učitelje i studente organizirala je udruga "Suradnici u učenju" i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, odsjek Učiteljski studij.
(Tekst: Nedeljko Mandić i Eler Diminić; foto: Čedomir Ružić)
mooc.carnet.hr

 


22.11.2021. U SŠMB-u održana ATOM liga – ekipno natjecanje iz matematike, fizike i kemije Dana 10.11.2021. održano je zimsko kolo Atom lige. Riječ je o popularnom ekipnom natjecanju iz matematike, fizike i kemije za učenike osmih razreda osnovnih škola te za učenike srednjih škola. S povratkom u školske klupe natjecanje je u većini škola širom Hrvatske održano uživo.
Ekipe se sastoji od 3 učenika istog razreda. Učenici u 75 minuta trebaju zajednički riješiti test znanja koji se sastoji od ukupno 27 zadataka ( 9 zadataka iz svakog predmeta, u tri težinske kategorije) te jednog složenijeg zadatka koji povezuje navedena tri predmeta.
Za  prvo (zimsko) kolo u školskoj godini 2021./22. u Hrvatskoj je bilo prijavljeno ukupno 377 ekipa (1131 učenik) iz 127 škola iz 74 grada. Iz Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovalo je 35 učenika raspoređenih u 7 ekipa.

Učenici  prvog razreda opće gimnazije (1.o) natjecali su se u dvije ekipe. Članovi prve ekipe su Batelić Andrea, Patrik Rudan i Patrik Vozila. Plasirali su se na 28. mjesto od 70  ekipa prvih razreda. Članovi druge ekipe prvih razreda su  Mileta Erika, Marić Annika i Licul Christianna. Plasirali su se na 68. mjesto
Učenici  drugog  razreda opće gimnazije  i elektrotehnike također su se  takmičili u 2 ekipe. Članovi prve ekipe su Noemi Juričić (2.f), Ema Ljuna (2.f) i Nataša Mišon (2.o). Plasirali su se na 8.. mjesto od 48   ekipa drugih  razreda. Članovi druge ekipe drugih  razreda su  Ivana Desović (2.o), Antonio Martinčić (2.e) i David Sandić (2.e). Plasirali su se na 46. mjesto.
Dvije ekipe su formirali i učenici trećeg razreda opće gimnazije. Članovi prve ekipe su Matija Pajcur, Karlo Strel i David Vorano (svi iz 3.f razreda). Plasirali su se na 6. mjesto od 34. ekipe trećih razreda. Članovi druge ekipe  trećih razreda su Alka Mileta, Alex Načinović i Rebecca Files (svi iz 3.o razreda). Plasirali su se na 27. mjesto.
Maturante su predstavljali učenici 4.f razreda opće gimnazije. Članovi ekipe su Mate Griparić, Robertino Licul i Nino Basanić. U konkurenciji od 26 ekipa osvojili su 15 mjesto.
Mentori učenicima su njihovi profesori iz matematike fizike i kemije: Đani Žufić, Roberta Germin Mileta, Ticijana Šumberac, Nedeljko Mandić i Olivera Tadić.
Proljetno kolo Atom lige će se održati u travnju 2021. godine.
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić)