naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2 Virtual education center

ERASMUS+KA2 Virtual education center

VODITELJICE: Amneris Ružić Fornažar (koordinatorica projekta), Majda Milevoj Klapčić
BROJ UČENIKA: svi učenici Škole
PLANIRANI BROJ SATI TJEDNO: 2
SUDIONICI: Velika Britanija, Makedonija, Grčka, Turska i Hrvatska.   
Projekt Virtualni obrazovni centar osmišljen je kako bi učenje učinio učinkovitijim, a obrazovno okruženje zanimljivijim i zabavnijim. Riječ je o susretu obrazovanja sa stvarnim životom, odnosno o kombinaciji tehnologije i obrazovanja. Kako se tehnologija poboljšava tako su školama sve potrebniji inovativni nastavni alati poput web 2.0 alata. Nadalje, današnji učenici vrlo su vješti u korištenju tehnologije i privlačne su im nove metode učenja. Međutim, učitelji nisu u potpunosti sposobni koristiti trenutne digitalne alate. Pandemija virusa Covid-19 znatno je promijenila način na koji inače podučavamo. Obrazovanje na daljinu postalo je nužnost koja zahtijeva korištenje digitalnih alata. Stoga smo kao projektni tim odlučili razviti ovaj projekt, posebno učeći i prilagođavajući alate virtualne i proširene stvarnosti, web 2.0 alate i alate za obrazovanje na daljinu.
Ciljevi projekta jesu:
- intenzivnije korištenje tehnologije u obrazovnim okruženjima,
- osposobljavanje od apstraktne do konkretne metode,
- spoj stvarnog života i školskog obrazovanja,
- škola kao zanimljivije i zabavnije mjesto,
- osiguravanje međukulturne integracije,
- osiguravanje jezičnog razvoja sudionika,
- intenziviranje korištenja tehnologije kod sudionika,
- prilagodba obrazovnih strategija i alata za obrazovanje na daljinu,
- osposobljavanje nastavnika za korištenje digitalnih alata,
- suočavanje s Covidom-19 održavanjem obrazovnih aktivnosti.
Primarni je cilj projekta suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi. Projekt će obuhvatiti oko 2000 učenika (od 11 do 19 godina) i 200 nastavnika iz partnerskih škola. Osim toga, ta će brojka biti oko 5000 s učenicima u okolnim školama. Organizirat će se jednotjedne projektne posjete svakoj partnerskoj školi. Projekt je u početku uključivao mobilnosti i nastavnika i učenika, ali zbog pandemije virusa Covid-19 učeničke su mobilnosti izostavljene iz plana projekta. Samo 4 nastavnika ili administrativno osoblje iz svake škole može ostvariti jedan posjet partnerskoj školi. Prva stanica projekta bit će Velika Britanija, a tema sastanka bit će proces razvoja 3D tehnologija i kako ih prilagoditi području obrazovanja. Na drugoj mobilnosti u Grčkoj tema će biti web 2.0 alati. Treći projektni sastanak održat će se u Makedoniji, a tema ovog projektnog posjeta bit će kako se prilagoditi obrazovanju na daljinu. Četvrti projektni posjet održat će se u našoj školi s temom virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije u prirodnim znanostima i matematici. Posljednji projektni sastanak održat će se u Turskoj na temu korištenja virtualne i umjetne stvarnosti u društvenim znanostima i umjetnosti. Ovaj će sastanak biti sastanak na kojem će se pregledati sve projektne aktivnosti i rezultati projekta te planirati aktivnosti diseminacije. Ishodi svih mobilnosti ostvarit će se u svim partnerskim školama putem seminara, konferencija te praktičnoga rada nakon završetka mobilnosti. Društvene platforme kao što su web stranice projekta i eTwinning bit će stvorene i rezultati projekata dijeliti će se na tim platformama.
Dugoročno će se kvaliteta obrazovanja škola partnera na projektu povećati. Bit će prepoznate kao škole koje intenzivnije koriste tehnologiju, pružaju učinkovito učenje i čine škole zabavnijima pomoću 3D tehnologije. Škole će biti spremne za digitalni svijet.
PARTNERSKE ŠKOLE:
Plymouth Young Men's Christian Association, Plymouth, Velika Britanija (koordinator)
SABA, Skoplje, Sjeverna Makedonija
Antalya Kepez Mahmut Celalettin Okten Anadolu Imam Hatip Lisesi, Kepez/Antalya, Turska
DES Primary private Company, Attica, Grčka
Srednja škola Mate Blažine, Labin, Hrvatska
VRIJEME REALIZACIJE PROJEKTA: 1. 3. 2021. – 28. 2. 2023.
TROŠKOVNIK: odobren sredstvima EU i Agencije za mobilnost za našu školu – 23.422,00 EUR

Novosti:


23.11.2022. Izvješće s četvrte mobilnosti Erasmus+ projekta „Virtual Education Center“
U sklopu dvogodišnjeg međunarodnog projekta „Virtual Education Center“ od 06. do 11.  studenog  2022. održana je četvrta  mobilnost nastavnika i nastavnog osoblja u Skopju, Sjeverna Makedonija. Kao partneri u spomenutom projektu iz Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovale su Olivera Tadić, Ljiljana Štingl, Gabriela Dundara i Majda Milevoj Klapčić.
Cilj projekta je educirati i osposobiti nastavnike za korištenje digitalnih alata u nastavi kao što su alati virtualne i proširene stvarnosti, web 2.0 alati i alati za obrazovanje na daljinu.
Domaćin četvrte mobilnosti  bila je škola SABA, privatna srednja škola sa sjedištem u Skoplju. Škola ima i svoje podružnice u Kumanovu, Štipu i Bitoli. 
Tema sastanka bila je suočavanje s obrazovanjem na daljinu, o čemu su nastavnici škole domaćina kroz radionice i predavanja upoznali sudionike mobilnosti. Pokazali su primjenu web alata, aplikacija i platformi  koje primjenjuju u obrazovanju na daljinu kao i u redovnoj nastavi.
Osim edukacije u školi u sklopu mobilnosti bili su organizirani posjeti kulturnim i znanstvenim institucijama, kao i upoznavanje s poviješću i tradicijom Sjeverne Makedonije.
Sljedeći projektni sastanak i ujedno posljednja mobilnosti  održati će se u veljači u Antaliji u  Turskoj.
(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić)


5.10.2022. Izvješće s treće mobilnosti Erasmus+ projekta „Virtual Education Center“
U sklopu dvogodišnjeg međunarodnog projekta „Virtual Education Center“ od 19. do 23. rujna 2022. održana je treća mobilnost nastavnika i nastavnog osoblja u Plymouthu, Velika Britnija. Kao partneri u spomenutom projektu iz Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovale su Olivera Tadić, Ljiljana Štingl, Gabriela Dundara i Nensi Diminić. Cilj projekta je educirati i osposobiti nastavnike za korištenje digitalnih alata u nastavi kao što su alati virtualne i proširene stvarnosti, web 2.0 alate i alate za obrazovanje na daljinu.
Domaćin treće mobilnosti bila je škola Plymouth Young Men's Christian Association iz Plymoutha u Velikoj Britaniji koja je ujedno i koordinator projekta.

Tema sastanka bila je proces razvoja 3D tehnologija i kako ih prilagoditi području obrazovanja o čemu su nastavnici škole domaćina kroz radionice i predavanja upoznali sudionike mobilnosti. Pokazali su primjenu 3D tehnologije kao i alate virtualne stvarnosti koje primjenjuju u nastavi, a sudionici su se i sami okušali u njihovoj primjeni. Osim edukacije u školi u sklopu mobilnosti bili su organizirani i razni posjeti kulturnim i znanstvenim institucijama, kao i upoznavanje s poviješću i tradicijom prekrasnog grada Plymoutha. Sljedeći projektni sastanak održat će u studenom u Skoplju u Makedoniji.
(Tekst: Gabriela Dundara; Foto: Nensi Diminić)


15.3.2022. Srednja škola Mate Blažine domaćin je druge mobilnosti nastavnika u sklopu Erasmus + projekta Virtual Education Center od 7. do 11. ožujka 2022. godine. U projektu sudjeluju profesorice Amneris Ružić Fornažar, Majda Milevoj Klapčić, Olivera Tadić, Ljiljana Štingl i Gabriela Dundara.

Glavna je tema ove mobilnosti „3D tehnologija u STEM području“, odnosno implementacija načina korištenja virtualne stvarnosti u području obrazovanja. Ukupno petnaest nastavnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Grčke i Sjeverne Makedonije posjetili su Školu, sudjelovali u multikulturalnom međunarodnom okruženju, na organiziranim predavanjima i radionicama, u kulturnim posjetima i posjetima znanstvenim centrima. Postignuća su omogućila projektnim partnerskim školama da implementiraju ove trodimenzionalne tehnologije u svoj rad i povećaju svoje jezične vještine, društvenu i kulturnu svijest.

Nakon uvodnog kulturno-umjetničkog programa, koordinatorica je projekta Amneris Ružić Fornažar sudionicima zaželjela srdačnu dobrodošlicu zajedno s ravnateljem Čedomirom Ružićem i pedagoginjom Jelenom Kukić Blackham koji su ujedno predstavili posebnosti i postignuća Škole. Uslijedila su predavanja profesora i učenika naše škole te predavača sa sveučilišta i znanstvenih institucija. Osim profesorica koje sudjeluju na projektu, predavanja su održali i profesori Sanjin Šumberac, Željko Ernečić, vanjski suradnici Ivana Lalić, Dolores Dobrinkić i Luka Bulić te učenici Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano. Ugodan boravak i rad u Labinu sudionicima je zaželio i gradonačelnik Valter Glavičić.

Mobilnosti se nastavljaju u rujnu edukacijama u gradu Plymounth u Ujedinjenom Kraljevstvu.
(Tekst: Amneris Ružić Fornažar; foto: Čedomir Ružić))


  2nd short-term joint staff training even Erasmus+ Programme Virtual Education Center March 7th – 11th 2022, Labin, Croatia


6.12.2021. Izvještaj s prve mobilnosti Erasmus+ projekta „Virtual Education Center“ iz Grčke Nastavnice iz Srednje škole Mate Blažine Labin, Gabriela Dundara, Ljiljana Štingl, Olivera Tadić i Majda Milevoj Klapčić, sudjelovale su na prvoj mobilnosti u sklopu dvogodišnjeg međunarodnog projekta „Virtual Education Center“ od 22. do 26. studenoga 2021. godine u školi DES Primary private Company u Attici u Grčkoj. Školska je koordinatorica projekta nastavnica Amneris Ružić Fornažar, a partnerske škole dolaze iz Velike Britanije, Turske, Sjeverne Makedonije i Grčke.

Riječ je o obrazovnom projektu osmišljenom kako bi učenje postalo učinkovitije, obrazovno okruženje zanimljivije, a obrazovni sadržaji zabavniji. Susret je to obrazovanja sa stvarnim životom, odnosno spoj tehnologije i obrazovanja. Kako se tehnologija poboljšava, škole trebaju inovativne nastavne alate. Tema prvog susreta bili su web 2.0 alati koji su nužni prilikom implementacije inovativnih oblika poučavanja. Stečena znanja nastavnice će prenijeti svojim školskim kolegama i kolegicama na edukativnim radionicama te će ih koristiti u nastavi kako bi osuvremenile obrazovno okruženje.
Osim rada u radionicama, domaćini su organizirali i obilazak Muzeja starogrčke tehnologije, Arheološkog muzeja, Akropole te Posejdonovog hrama u Ateni. Vrijednost ovakvih  projekata ne leži samo u usvojenim znanjima i vještinama, nego i u upoznavanju i uvažavanju kulturoloških razlika u duhu europskih vrijednosti.

(Tekst i foto: Olivera Tadić, Ljiljana Štingl, Gabriela Dundara, Majda Milevoj Klapčić, Amneris Ružić Fornažar)
Preuzimanje:
Projekt VIRTUAL EDUCATION CENTER, Erasmus+KA2, Školski i strukovni kurikulum 2021.-2022. - pdf