naslovna > Međunarodni projekti > Škola za okoliš-School Environment 2022.

Škola za okoliš - School Environment - Scuola per l'ambiente


Osobna karta projekta Škole za okoliš - pdf
Područje rada: Zaštita okoliša i održiv razvoj
Cilj projekta: Omogućiti učenicima suvremene načine za stjecanje znanja  i samoobrazovanje kao pretpostavku njihovog uspješnog studija ili rada. Omogućiti učenicima da sami vrednuju postignute rezultate (samoocjenjivanje). Omogućiti učenicima da rezultate svoga rada prezentiraju široj društvenoj zajednici. Uključiti što više zainteresiranih učenika kako bi senzibilizirali ekološku svijest kod mladih ljudi. Približiti učenike prirodi kako bi shvatili važnost zaštite i očuvanja prirodne baštine. Približiti učenicima razne tehnologije kako bi shvatili da je moguće ostvariti suživot tehnologije i prirode. Omogućiti učenicima rad na terenu kako bi istraživanjima stjecali znanja. Omogućiti učenicima vezu sa svijetom (internet) kako bi razmjenom podataka shvatili važnost očuvanja okoliša globalno. Omogućiti učenicima kvalitetno provođenje slobodnog vremena u okviru društveno korisnog rada.
Projektni tim: Olivera Tadić, dipl. ing. kemijske tehnologije, savjetnik; Čedomir Ružić, prof., ravnatelj savjetnik; Sandra Juran, prof. kemije i biologije, savjetnik; Karmen Diminić Milevoj, prof. geografije, mentor.

Detaljnije Škola za okoliš - School Environment - Scuola per l'ambiente do 2018. OVDJE!

Detaljnije Škola za okoliš - School Environment - Scuola per l'ambiente do 2022. OVDJE!

Šk. g. 2022.-2023.


5.11.2022. U SŠMB obilježen Svjetski tjedan svemira Međunarodni tjedan svemira obilježen je 4. i 5.10.2022. na satu kemije 1.f,o razreda opće gimnazije. Učenici su dobili zadatak čiji je cilj bio razmotriti na koji je način održivost u svemiru povezana s načinom na koji čovječanstvo koristi svemir, prije svega orbitalno područje koje okružuje Zemlju ( ograničeni resurs).U uvodnom dijelu sata smo pogledali par kratkih video uradaka i pročitali tekstove na temu Svemir i održivost. Nakon toga smo imali raspravu kako istraživanje svemira i daljinsko promatranje Zemlje mogu pomoći u pokretanju promjena za naš planet (mjerenje klimatskih promjena, prepoznavanje onečišćenja na kopnu i moru, potporu poljoprivredi u zemljama u razvoju…).
Spomenuli smo i 17 ciljeva održivog razvoja jer njihovo postizanje bilo bi mnogo teže bez alata i tehnika dostupnih znanstvenicima kroz istraživanje svemira. Za kraj su učenici imali zadatak napraviti plitice (tanjuriće)od glinamola , par od njih se odlučilo izraditi i video uratke na temu Svemir. U auli škole upriličena je i mala izložba najboljih uradaka. Međunarodni projekt "Recite glasno, neka čuju ljudi kakve mogućnosti Svemir nudi" bila je izvrsna prilika za prezentiranje učeničkih radova nakon čega su svi učenici dobili Zahvalnicu.  Voditeljica aktivnosti je bila Olivera Tadić, profesorica kemije.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)


22.9.2022. Aktivnosti učenika Srednje škole Mate Blažine na Europskom tjednu mobilnosti od 16. do 22.9.2022. U sklopu obilježavanja tjedna mobilnosti učenici 3. i 2. razreda gimnazije prošetali su od škole do Parka skulptura Dubrova gdje smo organizirali „mini turnir“ u odbojci. Najuspješniji su bili Gabrijel Trajkovski učenik 2. razreda i Karla Levak učenica 3. razreda. Pored predivne šetnje i igranja odbojke učenici su imali zadatak napraviti power point prezentacije na temu „Zelene oaze“ povezivanja mladih gdje su trebali osmisliti prezentaciju od najviše 5 slajdova koja je trebala sadržavati:
1. Lokaciju Zelene oaze.
2. Objasniti koji su to sadržaji koji potiču povezivanje mladih a postoje na lokaciji.
3. Dodati sadržaje koji bi unaprijedili „Zelenu oazu“ i nacrtati svoju viziju oaze.
4. Objasniti kako doći / prijevoz do oaze u skladu s održivim prijevozom.
5. Izraditi „Pozivnicu“ za prvo druženje u oazi.
Sve prezentacije su bile izvrsne a  najbolju su učenici glasovanjem odabrali rad učenice Gite Glušić.  
Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je „Bolja povezanost“, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.
S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja.
Hvala učenicima koji su ovaj EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI učinili nezaboravnim,  divimo se njihovoj predanosti u izgradnji budućnosti u kojoj je održiva mobilnost norma.
Preuzimanje:
Prezentacija "Zelena oaza Grada Labina", Gita Glušić - pdf
(Tekst i foto: Olivera Tadić)


Šk. g. 2021.-2022. nastavak


13.7.2022. Održana 23. ljetna škola SEMEP-a na otoku Visu (Komiža, 4.- 8.7.2022.) Tema 23. ljetne škole SEMEP-a bila je "Klimatske promjene u našem okruženju". Skup je pridonio razumijevanju ideje odgoja i obrazovanja za održivi razvoj te promišljanju o učinkovitijim načinima njegove provedbe istraživačkom pristupu temama. Primjena interdisciplinarnog pristupa u uključivanju škola u smanjenju ugljičnog otiska i tranzicije Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti. Naglasak je na ugradbi elemenata projekt SEMEP-a u različite nastavne predmete te SEMEP aktivnosti uvrstiti u školski kurikul. Na ovogodišnjoj ljetnoj školi su sudjelovale učenice 1. razreda gimnazije Erika Mileta i Cristianna Licul,  voditeljice SEMEP projekta u SŠMB-u Olivera Tadić i profesorica povijesti Dijana Muškardin.

Erika Mileta  je predstavila projekt „Gdje su nestale zvijezde?" (mentor Olivera Tadić)

Cristianna Licul je predstavila projekt "Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre" (mentor Dijana Muškardin)

Olivera Tadić je održala radionicu pod nazivom „Izrada indikator papirića za mikrobiološku analizu vode“.

Zahvaljujemo se Gradu Labinu i gradonačelniku Valteru Glavičiću što su financijski podržali naše sudjelovanje na ovogodišnjoj Ljetnoj školi, kao i sponzoru, tvrtki APOLINIA Labin.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)


9.6.2022.  Olivera Tadić za SŠMB preuzela priznanje za školski program „Škola za okoliš“  u okviru Nacionalne nagrade za okoliš – Green prix 2022. Priznanje dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Greencajt festivalom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom a u kategoriji Obrazovanje za klimatsku budućnost.
U okviru Nacionalne nagrade za okoliš 2022., definirano je ukupno šest kategorija od kojih je pet ocjenjivalo stručno Povjerenstvo, a jedina kategorija u kojoj je javnost odlučivala o pobjedniku je Greenlider 2022.  
Pet kategorija u kojima se fizičke i pravne osobe mogle prijaviti su: Zelena kampanja (najbolja kampanja kojom se promiču klimatski ciljevi), Zelena inovacija (najbolja inovacija koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama), Dekarboniziraj zajednicu (nagrađuju se fizičke i pravne osobe koje su svojom aktivnošću doprinijele postizanju klimatskih ciljeva u široj zajednici), Lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena (nagrađuju se jedinice lokalne i područne samouprave koje su svojom aktivnošću i projektima ostvarile najveći korak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području) i Obrazovanje za klimatsku budućnost (projekti i aktivnosti provedene unutar odgojno-obrazovnih ustanova na temu klimatskih promjena).
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
45 godine programa ŠKOLA ZA OKOLIŠ u SŠMB-u Sve je počelo davne školske godine 1976.-1977. kada kolegice Ljerka Lisica i Irena Milevoj pokreću KEMIJSKU GRUPU. Dolaskom Mire Hrvatin sve se više pažnje pridaje problemima zaštite okoliša i edukacije mladih za prirodoslovlje pa grupa prerasta u KEMIJSKO-BIOLOŠKO-EKOLOŠKE RADIONICE u kojima učenici postaju voditelji i inicijatori aktivnosti, a nastavnici suradnici i pomoć u radu. Uključivanjem škole u u međunarodne UNESCO SEMEP i GLOBE programe i dolaskom kolegice Čede Perko radionice se pretvaraju u program “ŠKOLA ZA OKOLIŠ” koji potiče interdisciplinaran pristup, omogućuje učenicima suvremene načine stjecanja znanja i samoobrazovanja kao pretpostavku njihovog uspješnog studija ili rada.
Od 1998. za GLOBE učitelje osposobljeni su Čeda Perko, Mira Hrvatin, Vesna Tupac-Prosen, Karmen Diminić Milevoj, Nedeljko Mandić, Olivera Tadić, Čedomir Ružić, Karla Golja Milevoj i Amneris Ružić Fornažar. Program „ŠKOLA ZA OKOLIŠ“ danas uspješno vodi Olivera Tadić.
Kroz 45. godina rada program je dobio mnoga priznanja od kojih priznanja MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA 1997. i 2006. do jučerašnje NACIONALNE NAGRADE ZA OKOLIŠ 2022 – GREEN PRIX, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske gospodarske komore.
(Tekst: Mira Hrvatin)


28.4.2022.  Učenici SŠMB-a obilježili Dan planeta Zemlje brojnim aktivnostima
1.o; 2.o,f; 3.o,f i 4.f
- SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE. Od početka školske godine učenici su imali zadatak uz pomoć aplikacije "GLOBE at Night" evidentirati i slati izvješće svjetlosnog onečišćenja. Karlo Strel & GLOBE grupa su među deset najboljih GLOBE ekipa i osvojili su četiri bedža  s radnjom PREPARATION OF INDICATORS FOR MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF WATER IN SCHOOL LABORATORY na GLOBE  International Virtual Science Symposium 2022.

1.e,d; 1.o; 4.f - Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje bila je „Klima je i naš izbor“ na koju su učenici iznosili svoje stavove i vrlo živopisno raspravljali. Učenica 4.f razreda Leonarda Ivašić je izradila digitalni poster pod nazivom „Ako se Zemlja zagrijava, zašto su neke zime i ljeta još uvijek hladni?“ Sve su navedene aktivnosti odrađene pod mentorstvom profesorice Olivere Tadić.

Ovo je trenutak promjene - poslovne klime, političke klime i načina na koji djelujemo na klimu. Sada je vrijeme za nezaustavljivu hrabrost da sačuvamo i zaštitimo svoje zdravlje, naše obitelji, sredstva za život... zajedno, moramo ulagati u naš planet. Jer zelena budućnost je prosperitetna budućnost. Moramo djelovati (hrabro), inovirati (široko) i provoditi (pravično). Poduzeća, vlade i građani - svi smo odgovorni!!! Djelujmo dok još ima vremena za rješavanje klimatske krize, vremena za odabir I prosperitetne i održive budućnosti. 
(Tekst i foto: Olivere Tadić)